Vallás

Több
17 éve 5 hónapja #334820 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Vallás

Cerebrum írta:

Kar'sa írta:

Ecthelion írta: Kar'sa: Te még sosem képzelted el Istent? Ha igen, akkor milyennek?

De, elképzeltem már. De egyáltalán nem emberalakúnak, csak nem is tudom...

Láttad azt a South Park részt, mikor megjelenik Isten az embereknek? :mrgreen:

Nem... nem sok SP-t láttam még... Majd ez is a pótolandók listáján van... *yawn*

Kārātārānen a áirâë...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 5 hónapja #334819 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Vallás

Kar'sa írta:

Ecthelion írta: Kar'sa: Te még sosem képzelted el Istent? Ha igen, akkor milyennek?

De, elképzeltem már. De egyáltalán nem emberalakúnak, csak nem is tudom...

Láttad azt a South Park részt, mikor megjelenik Isten az embereknek? :mrgreen:

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 5 hónapja #334809 Írta: Kar_sa

De, elképzeltem már. De egyáltalán nem emberalakúnak, csak nem is tudom... egy nagy fénynek... De mi a fenét akarunk? Hogy tudnánk elképzelni olyan valamit, ami nem ebből a világból van?

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 5 hónapja #334799 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Vallás
Kar'sa: Te még sosem képzelted el Istent? Ha igen, akkor milyennek?

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 5 hónapja #334798 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Vallás

Kar'sa írta: de miért kell valami elcseszett mikulásként ábrázolni Istent?

:mrgreen:

Egyébként asszem egyetértek, a barokk túldíszítettség nekem se tetszik, a romanika, illetve a gótika templomai viszont igenis szépek. :-)

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
17 éve 5 hónapja #334795 Írta: Kar_sa

Aeglos írta: Ha ízléses, és kevés van belőle, semmi baj nincs vele.
Nyilván nem csak nekem forog a gyomrom, ha belépek egy barokk templomba, de a modern és a gótika a maga letisztultságával, és néhány képpel (ami leginkább a keresztúthoz tartozik) vagy a templom védőszentjének a szobrával teljesen a helyén van.

Egészen addig semmi baj nincs velük, amíg az öreg hiperaktívka vasárnapi keresztény néni nem dugdos pénzeket a háta mögé és nem borul térdre a szobor előtt... az már szerintem is totál bálványimádás...

Régen egy kicsi szekrényemet tképpen berendeztem egy mini szárnyasoltárnak tele ilyen képekkel.
Aztán egyszer egy takarításkor kegyelem nélkül kidobáltam mindet. Mégis mi szent van egy nyomtatott papírlapban? Ugyan. De a festmények se sokkal jobbak... De a legjobban az Atyaábrázolások bosszantanak. Oké, Jézus hímnemű volt, meg minden (már ő is csak emberi valójában), de miért kell valami elcseszett mikulásként ábrázolni Istent? Isten nem egy öreg szakállas bácsi, soha nem is volt az.
Az egész totál félre van értelmezve. Ez is, hogy "Isten saját képmására teremtette az embert". Ez totál nem azt jelenti, hogy Isten egy férfi, hanem hogy az emberi lélek hasonlatos Isten(é)hez.

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 5 hónapja #334793 Írta: Aeglos
Aeglos válaszolt a következő témában: Vallás

Kar'sa írta:

Felagund írta: Gondolt ezzel a szentek és Mária tiszteletére és a sok képre és szoborra a katolikus templomokban ;)

Amiket én is teljességgel elítélek. A Mária-tiszteletet nem, sőt, szerintem azzal semmi baj egyáltalán. De szobrok és képek azt ne...

Ha ízléses, és kevés van belőle, semmi baj nincs vele.
Nyilván nem csak nekem forog a gyomrom, ha belépek egy barokk templomba, de a modern és a gótika a maga letisztultságával, és néhány képpel (ami leginkább a keresztúthoz tartozik) vagy a templom védőszentjének a szobrával teljesen a helyén van.

And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.

Több
17 éve 5 hónapja #334791 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Vallás
Hogy mindig tudják, hogy éppenkinek a közbenjárását kérik :D

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 5 hónapja #334789 Írta: Kar_sa

Felagund írta: Az egyszerű paraszt nemigen tud megjegyezni egy szakajtónyi szentet, ha nem látja őket a templomban a jellegzetes attribútumaikkal ;)

Minek kéne egyáltalán megjegyezni egy szakajtónyit?

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 5 hónapja #334787 Írta: Felagund
Az egyszerű paraszt nemigen tud megjegyezni egy szakajtónyi szentet, ha nem látja őket a templomban a jellegzetes attribútumaikkal ;)

Több
17 éve 5 hónapja #334785 Írta: Kar_sa

Felagund írta: Gondolt ezzel a szentek és Mária tiszteletére és a sok képre és szoborra a katolikus templomokban ;)

Amiket én is teljességgel elítélek. A Mária-tiszteletet nem, sőt, szerintem azzal semmi baj egyáltalán. De szobrok és képek azt ne...

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 5 hónapja #334783 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Vallás

Dreamer_KF írta: Meg kell mondanom, hogy a tudomány vs. vallások dologban a neten akadtam valamire, ami szintén ezt veszi elő. Több, rövid summázott, képekkel tarkított vonalban veszi végig az állításokat, s legvégén ugyanígy a vitáról közöl egy tudósítást.

a link:

thepaincomics.com/Science%20vs.%20Norse.jpg

:lol:

Erről rögtön a Star Wars-os "aggressive negotiations"-ös poén jut eszembe...

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
17 éve 5 hónapja #334780 Írta: Felagund

cortez71 írta: miért nem jó a katolikus hit a maga bálványimádásával (gondolt ezzel az áldozásra).

Gondolt ezzel a szentek és Mária tiszteletére és a sok képre és szoborra a katolikus templomokban ;)

Ecthelion: de igen, akkor meg már nem mindegy? :mrgreen:

Több
17 éve 5 hónapja #334777 Írta: mogy
mogy válaszolt a következő témában: Vallás
a zegy százalékról: mint kulturális egyesület, szokunk is kapni, de ugye 1% KHT-nek, 1% vallási felekezetnek. Van is olyan, ami összekombinálja a kettőt (éhező gyerekek etetése, mint közhasznúség asszem - láttam plakátot...)

"Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam!"

Több
17 éve 5 hónapja #334775 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Vallás
Így is kaphatunk egy százalékokat...

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 5 hónapja #334774 Írta: Kar_sa
Hmm... engem a tolkienizmusom miatt még nem, de az enyaizmusom miatt már igen... :lol:

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 5 hónapja #334773 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Vallás
OFF

Felagund írta:

Snuffles írta: Nem azért, de legjobb tudomásom szerint 100 ember kell egy vallás megalapításához.

Tolkienita hit, hm? :deal:

A végén még állami támogatást, meg egy százalékokat is kaphatnánk :mrgreen:

Nem nézik a tolkienistákat így is szektásoknak? :D

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 5 hónapja #334769 Írta: cortez71
cortez71 válaszolt a következő témában: Vallás
Wicca: uh, nekem az egyik volt osztálytársam lett hirtelenjében ilyen őrült :? Sok értelmét nem látom, de hát ha a Bűbájos boszik trendik vele, akkor la gente general miért ne lehetne boldog vele? Való igaz, 10-15 éves kor között valahova "tartozni" kell, de afölött talán már egy kicsit gáz a mintakövetés.

Ebben a topicban egyébként még nem jártam :D Vallásról alkotott nézetem egyéni, mint mindenki másnak. Papíron református keresztény vagyok, olykor templomba is be-betévedek, istenem viszont nem teljesen azonos a keresztény Istennel, s inkább magamban hiszek, a magam erejében. A kereszténységben nekem igazán a felekezeti sárdobálás nem tetszik :? Lehet, hogy csak én fogom ki az ilyen jellegű előadásokat. Példa: konfirmálásórán drága hittantanárunk kifejtette, hogy miért nem jó a katolikus hit a maga bálványimádásával (gondolt ezzel az áldozásra). Pár évvel ezután egy előadássorozat kapcsán katolikus papbácsi beszélt nekünk, ő meg a földig alázta a protestánsokat, újpogányoknak nevezve őket, akik a helyes útról letértek és Isten előtt örök életre bűnösök maradnak. Hm...
Másik dolog: a keresztény képmutatást gyűlölöm. Az emberek fele nem hisz Istenben, nem él olyan életet, amivel ezt bizonyítaná, de ártatlan szűzként mégis bemegy a templomba. Lehet, hogy csak én veszem túl komolyan az ilyesmit, de másként nem látom a vallás súlyát. Szóval ha egy ember képes arra, hogy mindennap X+1 emberen gázoljon át minden szánalom nélkül, akkor miért ül be buzgón imádkozni?
Én inkább magamban hiszek. Magamban csalódok, magamban bízom.
Viszont egy idézetet nagyon szeretek a Bibliából, magának a régi maffiának a jelmondata lett az idők során (sajnos a régi gengszterfény megkopott azóta :S):
"Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk." (Rómaiakhoz 15:1)

Több
17 éve 5 hónapja #334768 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Vallás

Snuffles írta: Igazából ezeket a heveny kis vitákat szeretem, mert sokat tanul az ember belőle. Hirtelen előkerül sok más ember nézete is különféle dolgokról és ez abszolút nem hátrány. :) )

Persze! És ennek a topiknak ez a lételeme. Én például nagyon szeretek más nézeteket is megismerni vallás témában. Csak eddig nem igazán írtam ide, mert...hogyismondjam..egyik vallásban sem mélyedtem annyira el, hogy vmi igazán érdemlegeset tudnék ide írni.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
17 éve 5 hónapja #334764 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Vallás
Igazából ezeket a heveny kis vitákat szeretem, mert sokat tanul az ember belőle. Hirtelen előkerül sok más ember nézete is különféle dolgokról és ez abszolút nem hátrány. :) )

"Well, I'm back."

Több
17 éve 5 hónapja #334763 Írta: Missy
"... felőlem bármilyen vallás tagja lehet bárki, amíg ésszerű keretek között teszi azt, valamint tud érvelni. Hogy miért, hogyan, mikortól, etc."

Detto én is így gondolom. Egy rugóra jár az agyunk. :)

Jah, Ben kérdéseire a válaszok engem is érdekelnének.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.

Több
17 éve 5 hónapja #334762 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Vallás
Pontosan. Arwenwitch, a kérdéseimet lentebb feltettem. Az egy dolog, hogy nem vagy nagy szakértő, de ha valóban sokat olvastál róla, arra az egyszerű kérdésre csak tudsz válaszolni, hogy szerinted miféle szerepe van ennek az egésznek, miért jó, stb... és itt is elmondhatod, hátha érdekel mást is. ;-)

[size=9:18r87dgx]Fela, ott a pont, New Age... :roll: [/size]

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
17 éve 5 hónapja #334761 Írta: Felagund
Arwenstar: csak egy gyors etikai jellegű kérdés: szerinted milyen vallás az, ahol te, a mezítlábas júzer találod ki, hogy milyen istenséget/hatalmakat imádsz és azokat milyen módon? Vallás az egyáltalán, vagy csak valami kivetített vágy a transzcendensre?

Több
17 éve 5 hónapja #334760 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Vallás

Missy írta: Snuff, ne szóld le a wiccát. Vannak olyanok, akik tényleg komolyan követik. Pl. nekem is egy barátnőm, és ő nem azért, mert menő.
Szerintem amég egy vallásban nincs emberáldozat, az addig jó vallás.

Épp most váltottunk Bennel egy privit, amiben én azt írtam, hogy felőlem bármilyen vallás tagja lehet bárki, amíg ésszerű keretek között teszi azt, valamint tud érvelni. Hogy miért, hogyan, mikortól, etc.
Nekem is van egya wicca ismerősöm, bolondnak is néztem sokáig, amíg ki nem derült, hogy ő ezt komolyan gondolja a saját elképzelései szerint. Azóta elfogadtam, hogy ezt tartja vallásának, és igazából tisztelem, amiért évek óta _komolyan_ gondolja.
De én ettől még megmaradok annál, amit mondtam. Quod dixi, dixi.

"Well, I'm back."

Több
17 éve 5 hónapja - 17 éve 5 hónapja #334758 Írta: Missy

Felagund írta:

Missy írta: Snuff, ne szóld le a wiccát. Vannak olyanok, akik tényleg komolyan követik. Pl. nekem is egy barátnőm, és ő nem azért, mert menő.

Nézd: én nem tudok komoly vallásként tekinteni egy olyan ...khm... elvrendszert, amit a hatvanas években dobtak össze mindenféle nyúédzses elemekből...
Ezek szerint a Jehovisták és a szcientológiai "egyház" is jó???

Bocsánat, én nem fogalmaztam elég körültekintően. Nem vagyok a Jehovisták és szcientológia híve, de mindenki el tudja dönteni, hogy milyen felekezethez..izé csoporthoz akar tartozni, miben akar hinni.De könyörgöm, ezt ne 15 évesen tegyük már. Én addig elvagyok minden filozófiai nézettel amég nem történik a tanaik miatt tragédia.

Több
17 éve 5 hónapja #334757 Írta: Arwenwitch
Arwenwitch válaszolt a következő témában: Vallás
nem állt szándékomban kiforgatni a szavaidat csak megjegyeztem hogy én nem vok az:P

Több
17 éve 5 hónapja #334756 Írta: Arwenwitch
Arwenwitch válaszolt a következő témában: Vallás
nah én most lépek! Lemek anyukám elé...
Ben: nem vagyok valami nagy szakértő a hémában de ha tudok válaszolni a kérdéseidre megteszem... csak ne most azonnal:) bárki felvehet MSN-re ha úgy gondolja...
Sziasztok!

Több
17 éve 5 hónapja #334755 Írta: Missy

Arwenwitch írta: Nem vagyok emos. És 1-2 kivételével nem is nagyon szeretem őket! Sok fiatal avval tölti el az idejét hogy sajnáltatja magát! Azt mondják szenvednek, vagdossák az ereiket, és végig sem gondolják az egészet! a legtöbbnek fogalma sincs mi az szenvedni, vagy azt kívánni bárcsak vége lenne... ezzel foglalkoznak ahelyett hogy megpróbálnák észrevenni az élet szép dolgait is! A legtöbbjük belefullad abba a nyomorúságba amit saját maguk kreáltak!

OFF

Nem mondtam, hogy emos vagy.Légyszíves ne forgasd ki a szavaimat.

ON

Több
17 éve 5 hónapja #334754 Írta: Felagund

Nézd: én nem tudok komoly vallásként tekinteni egy olyan ...khm... elvrendszert, amit a hatvanas években dobtak össze mindenféle nyúédzses elemekből...
Ezek szerint a Jehovisták és a szcientológiai "egyház" is jó???

Több
17 éve 5 hónapja #334753 Írta: Kar_sa

Arwenwitch írta: Nem vagyok emos.

Senki nem mondta, hogy az vagy. Félreértetted a dolgot; Snuffles költői túlzással élt, mikor azt mondta, hogy minden 15 év alatti lány 'wicca', Missy pedig szintén, bár enyhébb változattal, hogy a felük meg emos.
Csak szimplán kicsit OFFtopic mondott valamit, nem kell aggódni. :)

Kārātārānen a áirâë...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.895 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére