- Köszönetek: 0
Vallás
- Ilmarë
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Zarándok(Mist) írta: Tulajdonléppen szerintem nem csak a végső kérdések, hanem egyszerű, mindennapi kérdések is: miért történik az velem, ami történik? betegségek oka, stb. Végső kérdés lehet az élet keletkezése, jó és a rossz definiálása, stb. Ezek nem mind vezethetőek vissza halálfélelemre, bár a mindennapi kérdésekben tényleg ott van.
Ezzel egyet tudok érteni, mármint, hogy nem minden kérdés vezethető vissza a halálfélelemre. A mindennapi kérdésekben szvsz az ember lelki beállítottságát kell figyelembe venni. Az agy csodálatos szerv, a testben rengeteg változást tud okozni, kémiailag és fizikailag is. Tehát a betegségek kérdésében először úgy gondolom az ember magába nézzen. Ez elég ijesztően hangzik így, de van alapja. Hogy mi miért történik ott hajlamos vagyok úgy gondolkodni, hogy Isten próbál a nekem megfelelő módon az úton tartani, mert úgy gondolom, Isten mindenkihez azon a hangon szól, olyan módon próbálja őt elérni, ahogy az illető a leginkább megérti.
Jó szívvel menjetek!A csillagok fénye ragyogja be arcotokat!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Egyrészt azért, mert ezerfélék, másrészt azért, mert nem bizonyít semmit. Az agyat (működési szempontból) roppant kevéssé ismerik (az okos biológusok és orvosok ) és mindig szolgálhat újabb meglepetésekkel.
Gondolok itt arra, hogy a halálközeli élmények egyes elméletek szerint csak a haldokló agy által generált víziók.
(Sajnos vitatkozni nem tudok róla, mert szinte semmi konkrétumot nem tudok, de érdekel a téma, [magam is leendő embertanász lévén ] és meglehet, hogy utánaolvasok )
Our knees do not bend easily
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ilmarë
- Nem elérhető
Felagund írta:
Ilmarë írta:
Had kérdezzem már meg akkor. Ha katolikus nevelésben van, volt részed, akkor miért gond neked elfogadni a halál utáni létezést?
Mert nem szoktam gondolkodás nélkül elfogadni azokat a dolgokat, amiket tényként tálalnak nekem
Helyes a hozzáállás , bár szvsz azzal nem lehet vitatkozni, hogy ki mit hogyan érez, és miként élt át, illetve, hogy milyen tapasztalatot szerezett bizonyos dolgok terén. Tehát, ha valakinek volt halálközeli élménye, és ő beszámol arról, mert más kíváncsi rá, azzal nem érdemes vitatkozni, hogy ő hogyan élte azt meg. El kell fogadni azt, hogy ő megtapasztalta. Ennyit, ha már azt nem is hogy mit gondol arról.
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
nekem is hülye volt a fórum
ON
ha már idézetek:
"A halál nem tartozik ránk,mert míg mi itt vagyunk, a halál nincs jelen,mikor a halál jelen van, mi már nem vagyunk ott."
Epikuros
a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try
- Kar_sa
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Kar_sa
- Nem elérhető
Ugye én azért tettem fel a kérdést, mert kíváncsi voltam, mit gondoltok róla, főképp, hogy Ti féltek e tőle, és miért. Mert én valahogy nem tudok tőle félni, mert nem hinném, hogy kellene tőle félni, ha nem félünk tőle, ha értitek mire gondolok. Ha nem félünk tőle, talán nem úgy élünk, hogy bűnt bűnre halmozunk, és akkor, szerintem, nem kell rettegni tőle.
Sok olyan könyv van amiben egy-egy ilyen halálhoz kapcsolódó mondat nagyon megragadott.
Például Michael Ende Momójában:
"Ha az emberek tudnák mi a halál, nem félnének tőle annyira."
Aztán a Harry Potterben, mégha elég komolytalan téműájú is:
"A halál egy új kaland kezdete."
Néha azt gondolom, milyen jó lenne, ha a halál utáni életben Isten mindenkinek valóra váltaná az álmait. (bár nem tudom, ti mire vágytok az egész világon a legjobban [Én speciel abban a világban szeretnék élni, amit elképzeltem.(És higgyétek el, nagyon jó hely. )])
Nekem csak egy halálközeli élményem volt, ami ugyan picit hülye volt, merthogy amikor a kutyánk megharapott, azt hittem, hogy abba bele szoktak halni, és akkor nagyon féltem tőle, és sírtam, pedig nem fájt annyira, de most, ha valaki lelökne mondjuk egy felhőkarcolóról, nem rettegnék attól, ami történne.
Kārātārānen a áirâë...
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Well-of-Souls írta: Vitatkoznék
A halálfélelem, mint vallást motiváló tényező csak egy a megfontolható faktorok közül. Nyilván a "mi van a halál után" kérdés is szerepet játszott a vallások kialakulásában/fejlődésében, de szvsz a vallások alapvetően olyan többé-kevésbé egységes világszemléletek, amelyek az összes "végső kérdésre" akarnak választ adni - és ezek közül a halál csak egy
Well
És még milyen kérdések vannak?
Mert szerintem az összes ilyen jellegű kérdést vissza lehetne vezetni erre az egyre (mmint a haláltól való félelemre)...
- Felagund
- Nem elérhető
Ilmarë írta:
Had kérdezzem már meg akkor. Ha katolikus nevelésben van, volt részed, akkor miért gond neked elfogadni a halál utáni létezést?
Mert nem szoktam gondolkodás nélkül elfogadni azokat a dolgokat, amiket tényként tálalnak nekem
- Dínchamion
- Nem elérhető
Ilmarë írta: Had kérdezzem már meg akkor. Ha katolikus nevelésben van, volt részed, akkor miért gond neked elfogadni a halál utáni létezést?
Hát, lehet, h pont a nevelés miatt -- igazából nem hiszem, hogy a nevelés ténye (legyen katolikus vagy akármilyen) szükségszerűen közelezővé tenné az ott megmutatott világkép elfogadását. Sőt.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
A halálfélelem, mint vallást motiváló tényező csak egy a megfontolható faktorok közül. Nyilván a "mi van a halál után" kérdés is szerepet játszott a vallások kialakulásában/fejlődésében, de szvsz a vallások alapvetően olyan többé-kevésbé egységes világszemléletek, amelyek az összes "végső kérdésre" akarnak választ adni - és ezek közül a halál csak egy
Well
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Ilmarë
- Nem elérhető
Felagund írta:
Alyr Arkhon írta:
Felagund írta: De pont ez az.
A materialista világkép szerint a halál nem része az élenek, mert az élet ott megszűnik, és visszalényegülsz egy jól konstruált kolloid oldattá...
Hmmm...
A materialista világkép szerint a halál előtt sem vagy más mint jól konstruált kolloid oldat meg némi elektromos indukció (vagy miaszösz)
No igen
De azután már pláne...
- Felagund
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
A materialista világkép szerint a halál nem része az élenek, mert az élet ott megszűnik, és visszalényegülsz egy jól konstruált kolloid oldattá...
Hmmm...
A materialista világkép szerint a halál előtt sem vagy más mint jól konstruált kolloid oldat meg némi elektromos indukció (vagy miaszösz)
No igen
De azután már pláne...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Hmmm...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Felagund
- Nem elérhető
- Ilmarë
- Nem elérhető
Felagund írta:
Álmos írta:
A hernyó ha bebábozódik, s kibújik a pillangó, táncol amíg bírja, és nem gondol a halállal. Azok, akik félnek bebábozódni, vagy a madarak eledele lesz, vagy elvesznek a sárban, vagy örökké csúszómászó hernyók maradnak.
A haláltól való félelem az élet tagadása...mellesleg temagad nem félnél tőle, ha nem nevelték volna beléd.
Üdvi
Ez nagyon szép, csak nem értem, hogy jön ide... :hein:
Képzeld, nem nevelték belém, katolikus keresztény családban nőttem(/növök) fel
Arra gondolj, aki meri vállalni az élet gondjait, az nem fél attól sem, hogy vége szakad, aki viszont retteg a problémáktól, az örökké félni fog a haláltól is. Szerintem nagyon szép hasonlat Álmosé, és roppant találó.
- Kar_sa
- Nem elérhető
Nem tudom pontosan, mi vár odaát,
de azt igen, hogy valami legalább.
És ez megnyugtató gondolat.
És: nem tudok félni a haláltól, de semmi mástól sem (max pókok).
Kārātārānen a áirâë...
- Felagund
- Nem elérhető
Álmos írta:
A hernyó ha bebábozódik, s kibújik a pillangó, táncol amíg bírja, és nem gondol a halállal. Azok, akik félnek bebábozódni, vagy a madarak eledele lesz, vagy elvesznek a sárban, vagy örökké csúszómászó hernyók maradnak.
A haláltól való félelem az élet tagadása...mellesleg temagad nem félnél tőle, ha nem nevelték volna beléd.
Üdvi
Ez nagyon szép, csak nem értem, hogy jön ide... :hein:
Képzeld, nem nevelték belém, katolikus keresztény családban nőttem(/növök) fel
- Álmos
- Nem elérhető
Ilmarë írta:
Felagund írta: Ez mind OK, de gondoljatok bele (csak egy pillanatra) hogy mégse. Hogy a halál mindennek a vége...
Nem kellemes, mi?
Az a baj, hogy az ateistáknak az a vádja, hogy a vallást csak azért találja ki az ember, mert fél a haláltól, nagyon is jogosnak tűnik nekem ezután...
Üdvi
Huhú
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
- Jacopo Belbo
- Nem elérhető
Bár nem szoktam írni ebbe a topicba, most mégis megteszem. Régi linkjeim közt kotorászva megtaláltam pár dolgot, ami annak idején igen nagy derültséget váltott ki belőlem; mindazonáltal, minthogy végülis vallási lényegű(?), szeretném megkérdezni a Ti véleményeteket is róla.
a corpus maga:
cellini.fw.hu
és három kapcsolódó topic (megéri végigolvasni... rekeszizomfájdalmak várhatók):
forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9082003&uq=132 (Az Örök Igazság fényében)
forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9101957&uq=84 (A Zorozebezuziánum fényében)
forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9081743&uq=67 (Andillo Cellini - csaló vagy próféta?)
"- Véges-végig csak a lebzselés vonzott az univerzum lehetőségei közül, igaz? - kérdezte Buzger John"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Szóval: Aki nem keresztény az ateista? Nyilván nem. Egyáltalán nem biztos hogy a keresztényeknek van igazuk a halál utáni dolgokkal kapcsolatban, még az is lehet hogy mindenki a hite szerinti elbánásban részesül (ez esetben az ateisták rosszul járnak), az is lehet hogy van reinkarnáció, az is lehet hogy nincs.
A hit nem csak azért jött létre hogy a halál kérdését így vagy úgy feloldja, sok minden másra is választ adott.
Az ősembernek is volt hite, sok helyen megőrződött, és rosszul értelmezve természeti vallásoknak tartják ezeket, de azok szerint akik ezt kutatják, nem nevezhetőek vallásnak. Pl. ilyen a sámánizmus is. (illetve ebben vannak a gyökerei)
A vallást azért "találták ki" szvsz mert választ kerestek az életben felmerülő kérdésekre, és egyes kérdésekre csak ez adott kielégítő választ. (sok ilyen választ ma már senki nem vesz komolyan, de az igazságok mindig függenek a kortól amelyben elfogadják őket)
Sokak szerint a vallások (illetve bizonyos) vallások által adott kérdések túlhaladottak, és ezért a tudomány hitét vallják.
Nem tudom, van-e Isten, legalábbis abban a formában ahogy a keresztények hiszik.
Magam részéről a keresztény egyházakban sosem a halállal kapcsolatos dolgokat kifogásoltam.
Nem tudom, irigyeljem, vagy sajnáljam-e azokat akik biztosak benne, hogy mi lesz velük miután meghalnak, hiszen mindkettőre volna okom. Inkább egyiket sem.
Megmaradok szemlélődni, abban a fél (inkább negyed)-buddhista állapotban amiben vagyok.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ilmarë
- Nem elérhető
Az életben semmi sem biztos, csak az adók és a halál. Elnézést, ha valakit bánt, nem szándékos, csak hát igaza van adangelebnek abban, hogy tudni kell Istenre bízni a halál dolgát. Én a magam módján tapasztaltam meg a kérdést, ezért nem félek már, mert tudom, hogy ha eljön az ideje úgyis menni kell. Bármi lesz is utána, arról most az életünkkel tudunk tenni.
- adangeleb
- Nem elérhető
"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello
- Ilmarë
- Nem elérhető
Felagund írta: Ez mind OK, de gondoljatok bele (csak egy pillanatra) hogy mégse. Hogy a halál mindennek a vége...
Nem kellemes, mi?
Az a baj, hogy az ateistáknak az a vádja, hogy a vallást csak azért találja ki az ember, mert fél a haláltól, nagyon is jogosnak tűnik nekem ezután...
Akkor szívből sajnálom őket, amiért rettegésben élik le az életüket amiért attól félnek, hogy bármikor meghalhatnak. Ennél nincs rosszabb dolog a világon. Tegyük fel, hogy nincs a halál után semmi. Nem mindegy akkor már? Én inkább hiszem, hogy igazam van abban, amit megtapasztaltam, hogy az Őrangyalom nem hazudott nekem, minthogy egész életemben attól féljek, hogy bármikor meghalhatok. Szerintem az az ember, aki retteg a haláltól soha sem lehet szabad ember. Örökké a félelmei börtönében fog raboskodni, elnyomja a lelkét, amit pedig szabad. Így nem hogy élni, de mégcsak boldognak lenni sem lehet. Mindenkinek kell valami, amiben higyjen. Akár magában, akár Istenben, akár másban, de hinnie kell valamiben, különben megkukul. Ha a halál mindennek a vége, akkor magyarázd meg nekem kérlek az alábbit, de komolyan gondold végig.
Egyszer álmomban eljött hozzám a legjobb barátom. Átölelt, nagyon szomorú volt és ennyit mondott. "Nem haltam meg, csak el akartam menni az emberek közül, mert nem bírtam már ezt." Másnap tudtam meg, hogy már egy hete meghalt. Amikor az édesanyjának elmeséltem ezt, ő csak mosolygott és ennyit mondott, hogy a Zsolt tényleg szeretett engem, mert neki is megjelent, a halála után, és tőle is elbúcsúzott. Ez már lassan 10 éve volt, de ő sokszor visszajön hozzám, sokszor érzem, ahogy velem van, amikor rá gondolok.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.