- Köszönetek: 0
Vallás
- Alatar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Abszurd feltételezés, egyetértek.Well-of-Souls írta:
Háááát, nem is tudomNiph/Elentári írta: Nem tudom mostanában volt e téma a lélek!
Valaki nem látta múltkor( elég régen) a Fókusz egyik adását? Arról volt szó benne hogy egy haoi TBC-s betegeket vizsgált és haláluk után megmérte a súlyukat és mindegyik 21 g -mal volt könnyebb.És hogy ennyi a lélek súlya. Ti mit gondoltok???
Igazság szerint az nem fér sehogy se a fejembe, hogy a lélek ezek szerint anyagi természetű lenne, vagyis olyan paraméterekkel rendelkezik, mint tömeg (pl.). Elsőre talán azt tippelném, hogy a szövetek a halál után egyébként is vizet veszítenek, a TBC-s betegekben pedig a csökkent légzőfelület miatti hiperventilláció felpumpálja a tüdőt, így a vízvesztés a halál után hirtelen, nagyobb sebességgel történhet. Gondolom, a mennyiség azért ugyanannyi mindenkinél, mert azonos volt a kórisme, és ahogy sejtem, ez a szám valószínűleg egy átlag (nem lenne rossz tudni az átlag szórását...).
SZIG
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Háááát, nem is tudomNiph/Elentári írta: Nem tudom mostanában volt e téma a lélek!
Valaki nem látta múltkor( elég régen) a Fókusz egyik adását? Arról volt szó benne hogy egy haoi TBC-s betegeket vizsgált és haláluk után megmérte a súlyukat és mindegyik 21 g -mal volt könnyebb.És hogy ennyi a lélek súlya. Ti mit gondoltok???
Igazság szerint az nem fér sehogy se a fejembe, hogy a lélek ezek szerint anyagi természetű lenne, vagyis olyan paraméterekkel rendelkezik, mint tömeg (pl.). Elsőre talán azt tippelném, hogy a szövetek a halál után egyébként is vizet veszítenek, a TBC-s betegekben pedig a csökkent légzőfelület miatti hiperventilláció felpumpálja a tüdőt, így a vízvesztés a halál után hirtelen, nagyobb sebességgel történhet. Gondolom, a mennyiség azért ugyanannyi mindenkinél, mert azonos volt a kórisme, és ahogy sejtem, ez a szám valószínűleg egy átlag (nem lenne rossz tudni az átlag szórását...).
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Niph
- Nem elérhető
“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Felagund írta: Szerintem ez az "Isten képére teremtettség" finoman szólva is áttételes, úgyhogy nem kéne messzemenő következtetéseket levonni...
Ezzel egyetértek.
Lehet, hogy a szabad akaratot értik rajta, bár, hogy mennyire szabad arról azért megoszlanak a vélemények.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- _Phelan_ (Caranthír)
- Nem elérhető
Then you'll see, tears won't wash this away, Memories of the years that started the pain
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Gandalf
- Nem elérhető
- Eruntale/Hanna
- Nem elérhető
Bennem még olyan gondolatok is felmerültek, hogy saját képére teremtett képesek vagyunk alkotni és új dolgokat létrehozni. csak az a baj, hogy néha mi formáljuk saját képünkre Őt.
- Álmos
- Nem elérhető
Kincső írta: Először arra reagálnék, hogy Isten ha a saját képmására teremtett akkor hogy lehet láthatatlan és alaktalan. Mi ezt úgy tanultuk hittanon, de egyet is értek vele, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert ez azt jelenti, hogy tükröződhet benne Isten igazsága, szentsége és szeretete. Azaz nem szó szerint értelmezem, hogy Istennek emberarca van vagy ilyesmi.
Ezen én is sokat filóztam, hogy mit is jelent pontosan az Isten képére teremtettség. Sokan úgy hiszik, hogy nem formai a hasonlatosság. A közös tartalom a szeretet, vagy inkább az arra való hajlam. Nem is tudom pontosan, ki hogyan hiszi, de azt biztosan tudom, hogy nem hajlandóak a teremtőt és teremtettet egyként kezelni. Pedig én szerintem ebben van a megoldás kulcsa.
Ha elvesszük az embert a világból, marad a természet. Ha elvesszük a természetet, marad az űr, ha azt is elvesszük, nem marad semmi. De a semmi, minthogy megnevezhető, egyben mindent is jelent. Így Isten, akiből a Biblia szerint lett a természet, maga az anyagi világ, nem más, mint a fa, a kő, a víz, és, mivel jómagunk is elsősorban a természet gyermekei vagyunk, valószínűleg mi is a Jóistenből lettünk. Eme "lettünk" szó nem vonatkozhat kizárólag a formára. Hiszen az ember is, mint minden más a világon, egy hatalmas rendszernek a része, amire is ő saját maga ráébredt, és egy idő után kétségbe vonta azt, hogy ő eme rendszernek a része.
Szerintem az ember egy csavar az isteni gépezetben. A felvilágosodás korától az ember nem ismeri az identitását, keresi helyét a világban. Azt hiszem a legtöbb ember még mindig nem hisz az istennel való testi és lelki egységben. De így van ez jól. Tegnap vihar volt a kertben, leszaggatta a fákat, de majd nő helyettük másik. Emberek gondolatai jönnek, mennek, igazságok dőlnek és születnek, nekem meg kész a tükörtojásom, úgyhogy viszlát és jóétvágyat
Huhú
- Dae/siss
- Nem elérhető
tudod, ha valakinek könyv kell ahoz, hogy elhiggye Isten létezését, az olyan, mint az apostol, aki csak úgy hitte el Jézus feltámadását, hogy látta sebeit...
De még úgy is apostol lett, szal nem vesztett semmit... Bocsi, ez kihagyhatatlan volt.
A keresztény liturgiában az elfogadásnak három fokozata létezik (az én tudtommal legalábbis): hívő, aki mindenestül elfogadja a tanításokat; eretnek, aki csak néhányat fogad el belőlük, a többit tagadja; és az 'apostata', a hittagadó, aki ugyan megkeresztelkedik, de később megtagad mindent a keresztény tanításokból.
uff, beszéltem.
- Felagund
- Nem elérhető
Zarándok(Mist) írta:
andreas írta:
tudod, ha valakinek könyv kell ahoz, hogy elhiggye Isten létezését, az olyan, mint az apostol, aki csak úgy hitte el Jézus feltámadását, hogy látta sebeit...
Khm. Felagund szerintem itt konkrétan a keresztény Istenre gondolt...
És akkor igaza van.
Konkrétan úgy értettem, hogy ha valaki megkérdőjelezi a Biblia isteni sugalmazottságát, mert a keresztény vallás (tetszik-nem tetszik) a Biblia alapján működik. Tehát ha azt nem fogadod el, a vallást (egyházat) nem fogadod el... (szvsz)
Our knees do not bend easily
- adangeleb
- Nem elérhető
"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello
- Kincső
- Nem elérhető
Még nem írtam ide de most fogok.
Először arra reagálnék, hogy Isten ha a saját képmására teremtett akkor hogy lehet láthatatlan és alaktalan. Mi ezt úgy tanultuk hittanon, de egyet is értek vele, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert ez azt jelenti, hogy tükröződhet benne Isten igazsága, szentsége és szeretete. Azaz nem szó szerint értelmezem, hogy Istennek emberarca van vagy ilyesmi.
Szertartások, imádság: annak szerintem sincs értelme, hogy "vezeklésül" vagy ilyesmi elmondok 10 miatyánkot egymás után, közben már oda sem figyelek. De hálát adni csak úgy tudok Istennek, ha beszélek hozzá, ennek formája az imádság. És megköszönöm Neki mindazt, amit kaptam tőle. És ha jól láttam, abban mindenki egyetért, hogy az értelmetlen 10miatyánk-féle imádságnál hasznosabb, ha helyesen, erkölcsösen, stb. élünk. De épp ezaz, hogy nem lehetünk mindig jók. Mindenkivel előfordul, hogy gorombán szól a másikhoz, megbántja, elmegy a baja mellett, stb., sz'al rosszat tesz, ami a saját (Isten Igéje, azaz a Biblia tanítása alapján szabott vagy azzal egyező) erkölcsi normájába ütközik. És ezért kell kérni Isten bocsánatát, és segítségét, hogy türelmesebbek, figyelmesebbek, segítőkészebbek, stb. legyünk. Persze ha valaki nem hisz abban hogy Isten meghallgatja az imáját, akkor alapból meg van lőve az egész.
Na most ennyi voltam, gondolom nem kell mondanom hogy mindent szigorúan szvsz értek.
Kincső
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- andreas
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
/nem olvastam vissza, ha valaki már leírta volna ugyanezt, bocsánat.../
szerintem egyáltalán nem az a fontos, hogy ki miben hisz, a lényeg a hit... hogy van kiben bíznia... és az sem fontos, hogy ki hány misére jár el, hány imát mond el, vagy hány zarándoklaton vesz részt, a hit nem mennyiségre megy... elhiszem, hogy van akinek ez sokat jelent, el is fogadom, ha akarja, csinálja, a saját élete, azt kezd vele amit akar, de a sajátomat én irányítom, és ha én tűrök, akkor mástól is elvárom, hogy eltűrjön engem, és az én álláspontom...
egyébként én vallásos embernek tartom magam, bár nem szoktam rendszeresen imádkozni, és nem vagyok ott minden 2. misén... de szerintem a hit nem csakis erről szól... sokkal fontosab a barátság, a megértés, a szerete és a segítőkészség... ettől vállik valaki igazán erkölcsössé, nem attól, hogy a nap 36 órájában imákat mormol magának...
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
andreas írta:
Felagund írta:
Eönwë írta: . Hogy a Tórában Isten rendelkezik az istentiszteleti formákról, nekem nem azt jelenti, hogy Isten rendelkezik róluk. Ezt nem fogadom el.
Részemről a vita befejezett...
Bocsáss meg, de csak még egy gondolatfoszlány.
Ha nem hiszel abban, hogy a Tóra Istentől származik, akkor ezzel az erővel az egész Biblia valóságosságát megkérdőjelezed. Ha pedig a Bibliát "kilőjük", semmi okunk arra, hogy Isten létében higgyünk, tehát elvesztettük a vallást.
Te ezt hogy oldod fel?
Khm. Felagund szerintem itt konkrétan a keresztény Istenre gondolt...
És akkor igaza van.
a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try
- andreas
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Felagund írta:
Eönwë írta: . Hogy a Tórában Isten rendelkezik az istentiszteleti formákról, nekem nem azt jelenti, hogy Isten rendelkezik róluk. Ezt nem fogadom el.
Ha nem hiszel abban, hogy a Tóra Istentől származik, akkor ezzel az erővel az egész Biblia valóságosságát megkérdőjelezed. Ha pedig a Bibliát "kilőjük", semmi okunk arra, hogy Isten létében higgyünk, tehát elvesztettük a vallást.
Te ezt hogy oldod fel?
- Eönwë
- Nem elérhető
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
Egyébként én Eonwe álláspontján vagyok nagyobb részben. Szerintem meg kell adni az embernek a személyes, formalitásoktól mentes közeledést, tiszteletadást Istenhez. Viszont rengeteg embernek szüksége van az egyházra a szabályaival együtt. Szóval itt toleranciát kellene gyakorolni.
[size=9:nh81o7xe]Nézzétek el nekem, ha valami nagyon értelmetlent írok, csak épp osztálykirándulás után vagyok, 3 nap alatt 6 óra alvással...[/size]
a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try
- Angwen
- Nem elérhető
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Eönwë
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Te ezt hogy oldod fel?
- Eönwë
- Nem elérhető
I hate the way things change.
- Felagund
- Nem elérhető
Nem értem, hogy a kettő miért volna ellentétben egymással...
- Eönwë
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Eönwë
- Nem elérhető
I hate the way things change.
- Felagund
- Nem elérhető
- adangeleb
- Nem elérhető
A szokásokat az emberek vezették be ahogy ezt már leírtam
Ha ez így van, akkor miért rendelkezik Isten olyan részletesen a mózesi törvényekben, a Tórában a zsidó istentiszteleti formákról, miért volt már a kora keresztények körében az istentiszteletnek egy megszabott formája? Ezek mind olyan kérdések lehetnek, amelyek jogalapot adhatnak a liturgiáknak. Amúgy jó lenne a keresztény istentiszteletet amúgy liturgiának mondani, mert az nem egy szertartás, mint pl. más pogány vallások szertartása, hanem szolgálat Isten előtt (maga a liturgia szó is eredeti jelentésben ezt jelenti leitourgein görögül egyszerüen azt jelenti szolgálni) A keresztények istentiszteleteinek megvannak a maga külső formáik, de minden külső forma egy belső állapotot tükröz. dr. Czeglédi Sándor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem volt gyakorlati teológusa mondta, az istentisztetet más nézni, és más részt venni benne, érteni. Ha valaki tisztában van azzal, hogy a misén, vagy bármelyik más felekezet liturgiájában mi történik, akkor nem biztos, hogy feleslegesnek látja az amúgy érthetetlennek látszó szertartást.
"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello
- Angwen
- Nem elérhető
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
én is bocs az offért...
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.