- Köszönetek: 0
Vallás
- Ery
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Elvileg persze járhatott Indiában, de sokkal egyszerűbb megoldás, hogy otthon maradt.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ardeth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Talán nem véletlen.
Ezért a Stigmata című film inkább bírálat,amely érdekes kérdéseket vet fel.(Pl.:Jézus Evangéliuma saját szavaival ....stb)
Ja Jézus nem Tibetbe jut el egyesek szerint,hanem Indiába.(Kétszer is.Állítólag ott él a feltámadása után,és ott is hal meg.)
Ha ez igy is lenne nincs rá bízonyíték.
De nem szabad azt a lehetőséget elvetni,hogy járt ott....mondjuk egy Karavánnal.
De ez is csak egy talágatás.
Továbbá az Indiáig tartó út Két Birodalmon vezetet.1.Párthus.2Indoszkíta-Kusán Ez a mai Észak-India,Afganisztán és Környéke.
Mivel Jézus jogilag a Római Bir alatvalója volt elégégé valószínűtlen,hogy csak úgy elment Indiába.Tekintve a Birodalmak kényes viszonyaira akkoriban.
"A halál csupán a kezdet."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Inczy írta: Pl arról hallottatok, h egyes kutatók mit mondanak, hol volt Jézus 12 és 30 éves kora között? Ugyanis a mostani Biblia erről nem ír semmit. szerintük elment Keletre, s tibeti szerzeteseknél, mestereknél tanult. Azóta több írást is találtak, ami ezt alátámasztja. Nemrossz, mi?
Na és a Holttengeri Tekercsek? Félelmetes, mennyi mindenről nem beszélnek... És azt is tudjuk miért... Ehh, emberek...
Én is láttam a Stigmatát, és el is gondolkodtatott, valóban van némely dolog ami a Holt tengeri tekercsekben másként van, mint az általunk ismert Bibliában, de ez az elmélet szerintem ebben a fomrában marhaság, ugyanis Jézus korában Tibetben még se szerzetesek, se mesterek nem voltak, még a buddhizmus előtti bon/bön vallás papjai sem jelentek meg, nem is beszélve a buddhistákról akiknek a hatására aztán kialakult a vallás szerű vallás.
Ha Jézus valóban elment valahova az csakis India lehetett, bár ezt azért kétlem. (India éghajlata olyan, hogy a szárazabb vidédkekről odaérkezett illetők gyorsan meghalnak... mármint évek alatt)
Tanításai nem különböztek gyökeresen azoktól amiket a környéken tanítottak, és épp elég "egyéniséget" hozott bele, hogy működjön is a dolog. (az egyéniséget nevezhetjük isteni Igének is, a lényeg az, hogy olyat hozott amit az emberek addig hiába kerestek. )
Ha van olyan vallásalapító aki minden további nélkül mások tanításait vette át szinte betű szerint, akkor az Mohamed.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Inczy
- Nem elérhető
Minden lélek a maga ütemében fejlődik, válik egyre bölcsebbé, s amit az egyik életében megtanult, az a következőben hatással lesz rá.
Nem gondolkoztatok el pl még azon, h miért iszonyodtok dolgoktól teljesen ok nélkül? Vagy miért rajongtok egy-egy tájért? Nem volt még veletek olyan, h beléptetek egy helyiségbe, vagy új közösségbe csöppentetek, s egy vagy több ember, félelmetesen ismerős volt, pedig még soha az életben nem láttad?
Ezt én mind az előző életekkel magyarázom.
Szeretek erről mesélni, meg beszélgetni, de erre nem alkalmas (sztem) egy fórum... Majd ha legközelebb talizom a néppel, egy hangulatos tábortűz, vagy gyertyák mellett szívesen elmélkedem ilyenekről.
Jaj , csak még vmit....
Alyr említette, h ha vmi rosszat cselekszünk egyik életünkben, akkor a következőben megbűnhődünk érte, így van? Nos, egyesek, s maguk az érintettek is így vallják, hogy az indiaiak 3. szeme nyitva maradt, s nem csukódott be, mikor megszülettek. Ez annyit tesz, h különösen szoros a kapcsolatuk a fentiekkel. Úgy tartják, h a mostani életüket megérdemelték, mert egyik előző életükben vmi súlyos bűnt követtek el, ezért most Indiában születtek újjá, a szegénységek, betegségek közé. Nem panaszkodnak, tudják, hogy ez csak ebben az életben sújtja őket, s amint meghalnak, egy jobb élet vár rájuk.
És még sorolhatnám a sztorikat...
Pl arról hallottatok, h egyes kutatók mit mondanak, hol volt Jézus 12 és 30 éves kora között? Ugyanis a mostani Biblia erről nem ír semmit. szerintük elment Keletre, s tibeti szerzeteseknél, mestereknél tanult. Azóta több írást is találtak, ami ezt alátámasztja. Nemrossz, mi?
Na és a Holttengeri Tekercsek? Félelmetes, mennyi mindenről nem beszélnek... És azt is tudjuk miért... Ehh, emberek...
Mind, amit leírtam, az én véleményem, nem akarom senkire rákényszeríteni stb stb... És remélem, nem kezdtem bele olyan témába, amit már rég kitárgyaltatok.
Feel the sunshine
- Holtak vezére
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Coranar írta: A reinkarnációban ha már ember vagy nem lehetsz fa, mert az ember már magasabb szinten van, szóval csak ember lehetsz...
De mindenki volt, növény vagy állat, csak sok-sok évvel ezelőtt.
Ebben nem kell hinni, ez egyszerűen van, csak egy kicsit utána nézel, és meglátod.
Ajánlom a Tisztánlátó fiú történetét (Édesvíz kiadó), nagyon érdekes!!
Azért... szóval... bizonyos hindu és buddhista illetők mást állítanak, és szerintem egyikről sem lehet kijelenteni hogy ez és csakis ez az egyetemes igazság, a többiek meg mind sötétben kóvályognak.
Tudtommal a hindu/buddhista elméletek szerint bárki bármiként újjászülethet az életében elkövetett tettek alapján.
Mivel a buddhisták (tibeti) szerint csak az világosodhat meg és kerülhet ki a reinkarnációból, aki szerzetes, életed során arra kell törekedj, hogy szerzetesként szüless újjá. Ez nagyon nehéz, a legtöbben állatként születnek újjá. (ezért nem is ölnek állatokat, hiszen ki gyilkolná meg a saját nagyszüleit, vagy szüleit? )
eszembe jutott egy buddhista tanmese ezt alátámasztandó.
egy ember megült egy kecskét, és büntetésből kecskévé született ujjá
amikor megint ember lett többé nem bántotta a kecskéket.
tehát lehet meberből állat, nem?
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Coranar írta: Iggen, a Hét év Tibetben c. filmben is az van, hogy a gilisztákat egyenként kiszedegették a földből, és rakták tálkákba nehogy megöljék az őseiket...
Szerintem (és más emberek, könyvek, tanítások stb) szerint is növény>állat>ember; Gondolj bele! Egyik pillanatban egy magas szintű ember vagy aki milyen fantasztikus és borzalmas dolgokat is képes csainálni, nem lehet egy éven belül (pl) mondjuk egy giliszta. Én speciel részben az isteni, részben az evolúció szerinti fejlődésben hiszek. Mind a kettő nagy igazságokat tartalmaz...
És a reinkarnáció pedig van, higgyen mindenki amit akar.
Aki bizonyítékot akar, az olvassa el a Visszatérés a mennyekből. Nem egy reinkarnációs történet van benne, és ezek nem a véletlennek bizonyíthatók.
Ezt a szintfelépítést a buddhisták sem tagadják, de szerintük ha emberként csinálsz valami fantasztikusan borzasztót akkor következő újjászületéseidben meg is bűnhődsz érte... Ha agyonversz egy kutyát akkor olyan kutyaként születsz újjá akivel rosszul bánnak és akit agyonvernek... ez sokkal inkább igazságos és egyensúlyra törekvő elmélet mint az egyirányú növény-állat ember, arról nem is beszélve, hogy utóbbi esetben a Földön eltűnnének az állatok és a növények is... vagy olyan szinten háttérbe szorulnának mennyiségileg ami katasztrófához vezetne. Mellékesen ellentétes a természet milliárd éves beállítottságával mely szerint egyensúlynak kell(ene) lennie az élőlények között. Ez persze csak az én magánvéleményem és könnyen lehet, hoy tévedek. És, tekintve, hogy Istenen kívül mindenki tévedhet, nem ártana beiktatnod a hozzászólásodba egy "szerintem"-et.
Egyébként nem választanám ketté az isteni és az evolúció szerinti fejlődést mert a kettő nem zárja ki egymást.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Coranar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Szerintem (és más emberek, könyvek, tanítások stb) szerint is növény>állat>ember; Gondolj bele! Egyik pillanatban egy magas szintű ember vagy aki milyen fantasztikus és borzalmas dolgokat is képes csainálni, nem lehet egy éven belül (pl) mondjuk egy giliszta. Én speciel részben az isteni, részben az evolúció szerinti fejlődésben hiszek. Mind a kettő nagy igazságokat tartalmaz...
És a reinkarnáció pedig van, higgyen mindenki amit akar.
Aki bizonyítékot akar, az olvassa el a Visszatérés a mennyekből. Nem egy reinkarnációs történet van benne, és ezek nem a véletlennek bizonyíthatók.
Higgyél magadban, és megtörténik a csoda...!
- adangeleb
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Coranar írta: A reinkarnációban ha már ember vagy nem lehetsz fa, mert az ember már magasabb szinten van, szóval csak ember lehetsz...
Ebben nem kell hinni, ez egyszerűen van, csak egy kicsit utána nézel, és meglátod.
Azért... szóval... bizonyos hindu és buddhista illetők mást állítanak, és szerintem egyikről sem lehet kijelenteni hogy ez és csakis ez az egyetemes igazság, a többiek meg mind sötétben kóvályognak.
Tudtommal a hindu/buddhista elméletek szerint bárki bármiként újjászülethet az életében elkövetett tettek alapján.
Mivel a buddhisták (tibeti) szerint csak az világosodhat meg és kerülhet ki a reinkarnációból, aki szerzetes, életed során arra kell törekedj, hogy szerzetesként szüless újjá. Ez nagyon nehéz, a legtöbben állatként születnek újjá. (ezért nem is ölnek állatokat, hiszen ki gyilkolná meg a saját nagyszüleit, vagy szüleit? )
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Holtak vezére
- Nem elérhető
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Coranar
- Nem elérhető
Higgyél magadban, és megtörténik a csoda...!
- Trinkler
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Coranar írta: Hali!
Ti hisztek a reinkarnációban?
Én egy kicsit igen. Bár nekem meggyőződésem, hogy mindenkivel az történik halála után, amiben életében hitt, hogy történni fog vele. "Ki miben hisz, abban üvözül" És ha van reinkarnáció, a következő életemben fa szeretnék lenni.
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Coranar
- Nem elérhető
- Barom Ír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Az ördög rabszolgái vagy valami hasonló volt a nevük, de abban igazad van hogy tömeg gyilkos is volt! (és baromi jó képű...) De lehet hogy ördög helyett Krisztus. Majd utána járok.
Pusza
Ha valaki valamiben hisz és feltette rá az életét is azt ne csak sikerhelyzetben vállalja!
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
[size=9:n7ucefn1]Nem a református teológián végeztél véletlenül? [/size]
There is no reality. Only perception.
- adangeleb
- Nem elérhető
"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello
- Drowse
- Nem elérhető
- Toma gazda
- Nem elérhető
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Barom Ír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Toma gazda
- Nem elérhető
: :geek:
:geek: :
- Ardeth
- Nem elérhető
Ilúvatar Gyermeke írta:
Ardeth írta: Jézus egyháza és a keresztény egyház szerintem két különböző dolog.
A kereszténység már régen nem Jézusról szól.
...és az egyházat(a szót) lehet másként értelmezni,nem csak szó szerint.
Megkérhetnélek arra, hogy kicsit bővebben fejtsd ki a hozzászólásaidat? Néha nem egyértelmű a számomra, hogy pontosan mire is gondolsz...
Well, s a többiek már lassan egy regényt írnak, Te pedig csak néhány sort vetsz oda. Persze az is lehet, hogy nincs több időd...
[size=9:1ab2f8tk]Ezt nem azért írtam, hogy bántsalak, hanem csak egy kérés... [/size]
Bocsi,de nem vagyok valami bőbeszédű majd igyekszem.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
Ardeth írta: Jézus egyháza és a keresztény egyház szerintem két különböző dolog.
Megkérhetnélek arra, hogy kicsit bővebben fejtsd ki a hozzászólásaidat? Néha nem egyértelmű a számomra, hogy pontosan mire is gondolsz...
Well, s a többiek már lassan egy regényt írnak, Te pedig csak néhány sort vetsz oda. Persze az is lehet, hogy nincs több időd...
[size=9:2uvgwk2j]Ezt nem azért írtam, hogy bántsalak, hanem csak egy kérés... [/size]
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
A dolog egyik oldala szvsz az, hogy egy teljes keresztény teológia áll vagy bukik azon, hogy homousion-t vagy homoiusion-t mondunk - ez így nem egyszerűen "egy i betű" kérdése (az egyik Krisztusnak az Atyával való egylényegűségét, a másik meg csak a hasonlólényegűségét fejezi ki, ami a Kr.u. 300-350 közötti ariánus viták lényege. Sokszor egyetlen i betűn egy egész világ - ebben az esetben Krisztus istensége, így az egész keresztény vallás lényege és értelme, belső logikája - fordulhat meg... Kösz, Ery ) Ráadásul mindez még csak nem is teológiai szakkérdés, hiszen a homousion/homoiusion vita kor nagypolitikájában is fontos szerepet kapott: Nagy Konstantin császár éppen akkoriban lett keresztény - mégpedig jobbára a homoiusiont-valló (így az Egyházzal szembenálló) ariánus oldalon. Mindebből számomra az következik, hogy ha valakit akkoriban megégettek, akkor az jobbára az ortodox keresztény volt (aki egyébként a birodalom túlnyomó részében ekkor még mindig a keresett cirkuszi látványosságok közé számított, így nem sok esélye volt még csak arra se, hogy a harcot felvegye...), alapvetően politikai motívumokból kifolyólag. Nézd meg - az Egyház eláztatásában ariánus érzelmei lévén erősen érdekelt - Eusebiusnál, hogy hány égetést volt képes felmutatni...Ezt mond azoknak,akiket megégetek egy i betű miatt.
A dolog másik része pedig az, hogy az égetés ekkoriban még a legnagyobb rosszakarattal sem volt összekapcsolható a keresztényekkel. Nagy Konstantin és Julianus Apostata idejéből valóban leírtak boszorkányégetéseket - ezeket azonban a római istenek hívei követték el...
Pro és kontra természetesen sok mindent lehet (és kell is) mondani - ahogy már mondtam, készséggel elfogadom, hogy mindenki követhet el hibákat, de azért démonizálni ezt az egészet szerintem túlzás...De a sort lehet folytatni a közel múltig is.
Az egyház eredetileg egy keresztény műszó, ami a kereszténység megjelenése előtt nem is létezett, és kizárólag a keresztények önmeghatározására szolgált; ez így is volt egészen a legutóbbi időkig. Hogy aztán ez már minden más vallási közösségre is átment a mai szóhasználatban, amely ilyen vagy olyan állami elismertségben részesült, az más dolog. Mindenesetre óriási különbség van a szó keresztény és köznyelvi értelmezése között - utóbbi lehet, hogy az általános szóhasználat szerint egyház, de nincs köze Jézushoz meg a többi ilyesmihez. Keresztény (specifikusan katolikus) oldalról a Biblia erre vonatkozó tanítását már az egyházatyák korában egységesen értelmezték, és bár néha felmerültek újabb kérdések (jelenleg pl. az ökumenizmus vonatkozásában Karl Rahner és a neotomisták indíttatása révén...), ezek a keresztény egyház-definíció lényegét nem érintik. Természetesen mindenkinek szíve joga a saját értelmezését használni ebben az ügyben (is) - csak az a kérdés, hogy ezek a definíciók mennyire felelnek meg a kereszténység egyéb kritériumainak, belső logikájának. De hát ez már teológiai kérdés. Viszont ebből a szempontból s(n)em látok okot a jézusi és a keresztény egyház szétválasztására....és az egyházat(a szót) lehet másként értelmezni,nem csak szó szerint.
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Ery
- Nem elérhető
- Ardeth
- Nem elérhető
"Emberi gyengeségek,mulastások"?
Ezt mond azoknak,akiket megégetek egy i betű miatt.
De a sort lehet folytatni a közel múltig is.
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Ehhez a vallás vs. Egyház dologoz csak annyit szeretnék mondani, hogy Jézus maga akarta, hogy a követői egyházzá szerveződjenek. Az őskeresztény közösségek is már egyetlen Egyház "részegyházaiként" definiálták magukat, és ez az alapelv/felosztás mindmáig megmaradt. Szóval én azt gondolnám, hogy az Egyház léte/érvényessége egyet jelent a kereszténység létével/érvényességével: számomra az Egyház elvetése egyet jelent a kereszténység elvetésével is, hiszen ekkor a kereszténység egyik alapvető tételét tagadjuk. (Többek között ezért is mondtam azt a keresztségről - mint az Egyházba való egyik bevezető szentségről -, hogy nélküle nélkül nincs kereszténység...). Természetesen azt nem vitatom, hogy a keresztények is követtek el bőven bűnöket, de ha az Egyház úgy egészében el lenne romolva, akkor ez számomra azt jelentené, hogy az alapító nagyot tévedett volna akkor, amikor így képzelte el a követését - ez pedig megkérdőjelezné az egész tanításának az érvényességét. De persze ettől az okfejtéstől függetlenül sem gondolnám, hogy az Egyházzal olyan komoly bajok lennének - OK, soha senki nem tudja a dolgát tökéletesen végezni, viszont az én véleményem az, hogy az Egyházban tapasztalható emberi mulasztásokért/hibákért nem szabad az Egyházat, mint testületet elmarasztalnunk. Sőt, tovább megyek: az Egyház eléggé negatív megítélésébe szerintem a saját tagjai által elkövetett hibákon túl jórészt az a 4-500 éves masszív ellenpropaganda játszott bele, ami a mai napig olyannyira velünk van, hogy a tételeit már nagyobbrészt axiómákként és vitathatatlan igazságokként szokás kezelni.Ardeth írta: A mai egyházra ráillik, hogy "ami elromolhat az el is romlik."
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Evelyn
- Nem elérhető
Ardeth írta: Mit értesz a "ki közületek a keresztényen"?
Meg van-e keresztelve vagy hisz-e istenben?
Két különböző dolog.
Nem?
Attól,hogy meg van kersztelve nem keresztény valaki.
Ezen azt értettem, hogy elfogadod-e Jézust megváltódnak, és Istent Istenednek.Azt, hogy Ő irányítja az életedet, és, ha eljön a Világ vége (amit, csak Ő tud, mikor van)elviszi az örök életbe azokat, akik elfogadták őt és hisznek benne.
Sose bánd meg azt, amit már nem tudsz visszacsinálni!!!
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
Ardeth írta: Kedves Well!
Nem akarok elintézni semit.
Nem hiszek az egyházban és a vallásban se.(Egyikben se.)
Istenben hiszek.
A mai egyházra ráillik,hogy "ami elromolhat az el is romlik."
Ez egy vélemény.De nem akarok senkit se bántani vele.
Még jó, hogy nem hiszel egyik egyházban sem - nem is kell.
De még az egyház témához annyit hozzátennék, hogy talán ismered a Búza és konkoly példázatát (Mt ev. 13 fejezetben, ha jól emlékszem) - Isten országát(=az egyházat) Jézus egy olyan szántóföldhöz hasonlítja, amelyben a búza és a gyom (konkoly) egyformán nő - miért csodálkozol azon, hogy - bármely egyházban- visszásságokat is tapasztalsz? A Sátán csak ott munkálkodik, ahol Isten is... Így tehát ne vesd el az egyházat, mert Isten (is) munkálkodik benne... (fürdővízzel a gyereket... )
De ez csak az én meglátásom, nem kell elfogadni.
- Ardeth
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.