Versek

Több
17 éve 2 hónapja #342837 Írta: Arlith
Arlith válaszolt a következő témában: Versek
Nahát jólelővettem a viszonylag friss kiadású JA kötetem, hogy jólmegnézzem a kutatás jelenlegi állását... Nos a kutatás jelenlegi állása szerint ez a vers nem létezik... Nesze nektek :D

"God's away, God's away
God's away on business, business"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 2 hónapja #342830 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Versek

Még mindig lehet jelentkezni a KÖMF Gálaestjére!
( cueddo@gmail.com , 20/3869112)

Még kerek 7 napig!

Többen kérdeztetek ilyesmit, úgyhogy inkább beírom ide:
A meghallgatás alatt ne értsetek semmiféle vérfagyasztó jelenséget - amit látni szeretnék ott, az az, hogy milyen stílusú a produkció, pontosan milyen hosszú, és kik mit csinálnak. Nem várok vizsgaelőadás-szintű produkciókat. Ha már megvan akár csak az ötlet, meg a stabil szereplők hozzá, bátran hozzátok el. A meggyőződés legyen meg: hogy KÖMFre 100%-ra El Fog Készülni.

Szept. 21., az utolsó meghallgatás után igyekszem minél gyorsabban, 1-2 napon belül összerakni a műsort, és onnantól kezdve lehet próbálni, ahogy csak kifér a csövön.

KÖMF előtti héten, valószínűleg okt. 19-én (P) késő délután fogok kérni egy főpróbát minden résztvevőtől. Ott kell majd 100%-on lenni. Meg persze az előadáson ;)

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 2 hónapja #342792 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Versek

Snuffles írta:

Sötét Úr írta:

Snuffles írta: én ha verset írok, lesz*rom a többieket, mert magamnak írom a verset, és én értem

Ez is egy álláspont, de mivel magad is változol, és magad is máshogy fogod értelmezni a dolgaidat, mint az alkotás pillanatában, igen-igen nagy önzés még önmagaddal szemben is.

Ezért volt folytatása is a mondatnak, kérlek, azt is vedd figyelembe.

Figyelembe vettem (legalábbis most), de nem látok benne semmit arra vonatkozólag, hogy a saját későbbi önmagaddal szemben nem lennél önző azzal, ha annyira a jelenkori magadnak írsz. De egyébként nincs jelentősége. Közöltél egy tényt, én meg közöltem egy nézőpontot, amit jogodban áll elvetni. Eszem ágában sincs itélkezni - ha mégis úgy érezted, elnézést kérek érte.

Több
17 éve 2 hónapja #342730 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Versek

Sötét Úr írta:

Snuffles írta: én ha verset írok, lesz*rom a többieket, mert magamnak írom a verset, és én értem

Ez is egy álláspont, de mivel magad is változol, és magad is máshogy fogod értelmezni a dolgaidat, mint az alkotás pillanatában, igen-igen nagy önzés még önmagaddal szemben is.

Ezért volt folytatása is a mondatnak, kérlek, azt is vedd figyelembe.

"Well, I'm back."

Több
17 éve 2 hónapja #342536 Írta: Sötét Úr

Liliom (privátban) írta: Örülök, hogy meghirdetted azt az érdekes pályázatot a verses topicban, tök jó dolognak tűnik.
Volna egy észrevételem a verssel kapcsolatban. Dátumként 1925. december 31-e van feltűntetve a vers végén. Ez az érdekes dátum (amire te magad is felhívtad a figyelmet), szempont lehet a verselemzésnél.
Csakhogy utána néztem kicsit a neten, és ezen az oldalon www.mathstat.dal.ca/~lukacs/ja/708/html/ meg is találtam a verset, pontosan itt : www.mscs.dal.ca/~lukacs/ja/708/h ... m00621.htm
(Az én gépemen az oldal kikockázza az ékezetes mássalhangzókat, ez rettenetesen idegesítő, de csak ezt a forrást találtam –bocs, ha ez neked is bosszúságot okoz.)
Mivel itt dátumként 1925. nyara van megjelölve, gondoltam megkérdezlek, szerinted melyik a helyes keltezés, illetve bizonytalanság esetén lényeges információ ez-e egyáltalán.

Nem tudom, hogy van-e jelentősége a dátumnak, és azt sem, hogy melyik dátum a helyes. Az én József Attila kötetem meglehetősen régi (Szépirodalmi Kiadó, 1956), ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbi kutatások módosították a vers keletkezésének dátumát. Ez a vers a kronológiai sorrendet követő József Attila kötet "Rögtönzések, tréfák, személyes érdekű apróságok" részében, a kötet végén, amolyan függelék gyanánt álló külön gyűjteményben szerepel, és a kötet végén található szerkesztői utószó szerint a verset Szabolcsi Gábor fedezte fel (sic!), amiből én azt a következtetést vonom le, hogy nem a tudatosan vállalt corpus része - ennek ellenére többet sejtek a versben, mint egyszerű rögtönzést.

Technikai jellegű információ: amikor az oldal letöltődött, és a "kikockázott" ékezetesbetű-helyettesítő karaktereket találod, váltsd át a böngésződben a kódolást (általában a Nézet menüben kell legyen, azt hiszem - nálam az Operában ott van) ISO-8859-2 (Közép-európai) karakterkészletre. A hibát az okozza, hogy a html kód más kódolást deklarál. Elég csúnya webmesteri slendriánság...

Bocs, hogy itt válaszoltam, de a kérdés érdekes és jogos, és esetleg másokat is érint.

Azon töröm a fejem, hogy az elemzések elküldésére talán az lenne a legjobb, ha privátban küldenétek át. Megpróbálok beszélni a honlap illetékeseivel (hmm... most ki is az?), hogy a határidő lejárta után hadd kerüljenek fel a honlap egy megfelelő helyére. Még az elbírálásra is meg kell találni a megfelelő módot, hogy biztosan sine ira et studio* legyen a dolog. Ilyen az, amikor az ember hirtelen felindultságból ír ki pályázatot! :D :D :D

Well: hát persze, hogy a szekvencialitás is benne van, elvégre előbb jön a téma, az ötlet, és aztán a tett, a szerkesztés - mégha az szinte automatikus is. De nem öntudatlan, hiszen egy versformát követ, ami ha máshol nem, de a belső hallásunkban ismert, és kiválasztott. Nem az a szigorúan véve tudatos választás, de azt nem mondanám, hogy tudattalan.

Legyen a ti szíveteknek nagyon jó!

*"Harag és elfogultság nélkül" - ebben az esetben persze a harag nem játszik (nem játszhat) szerepet, de az elfogultság beleszólhat, ha el nem kerüljük.

Több
17 éve 2 hónapja #342516 Írta: Well-of-Souls
Well-of-Souls válaszolt a következő témában: Versek
Köszönöm amit a tudatosság/ihlet dolgában mondtatok. Én a magam részéről nem sokat tudok ehhez hozzátenni, legfeljebb annyit, hogy most épp azokat a vackokat nézem újra és újra át, amiket néhanapján kierőszakolok magamból. Talán a tudatosság és a spontaneitás egyfajta szekvencialitásban van egymáshoz képest - a hirtelenjében megszületett szöveg néha az utólagos redakció nyomán is elnyerheti a végleges alakját. Más esetben persze az is lehet, hogy a redakció maga is párhuzamosan halad az írás megszületésével....
Én nem tudom.

Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre

Több
17 éve 2 hónapja #342502 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Versek
SÚ: U_U_U_U_U_, ennyi, nem nagy durranás, ez megy végig:)
Komolyan örülök, hogy tetszett, ritkán adom a fejem időmértékes cuccokra, nem vagyok valami nagy ász benne, ezért örülök, ha tetszik valakinek!
A másik: hagyd a szonettet, poénra írtad, poénra vettem, elérted a célod, jól megnevettettél:)))
Ha nagyon ragaszkodnánk a Petrarcai szonett szabályaihoz, hajjaj, amellett, hogy el lehetne vele szórakozni egy jó darabig, talán (sőt, valszeg) el is veszítené a poénos varázsát:)
(ha már a jambikus verssorok, a fenti még hagyján, de mit gondolsz, mi a frászért szeretem jobban a Shakespeare-i szonetteket? :D DD, na jó, nem csak ezért...)
Jó újra itt leni, amúgy, keveset írok, azt se mind teszem fel ide.

Több
17 éve 2 hónapja #342486 Írta: Sötét Úr
Alcarcalimo: Hát, ha így jobban megnézem, tényleg nincs benne igazi rím. Mégis, valahogy olvasás közben úgy éreztem, hogy ott bujkál benne valahol, csak olyan, mintha ide-oda sodorná a szél. :) Igazság az, hogy nem álltam neki vesézgetni a verset, mert helyén volt minden - egyszerűen hagytam, hogy hasson. Sőt, mivel nem sejtettem benne mélyebb mögöttes tartalmat, még csak nem is elemeztem. Csak elolvastam ötször-hatszor, ízlelgettem, mint valami jó kis borocskát.
Höfö: izé... mit miben? Vagy milyen libát?
Őszelő: kivételesen most én mondom, hogy ehhez kár hozzányúlni. A második versszak után már fogalmam sem volt, hogy minek is kezdtem bele, mit is akartam kihozni belőle, mi ez, vagy hova megy. Ott rossz, ahol van, no. Szerintem az lesz a sorsa, hogy félreteszem, és beledolgozom valamibe.
Ami a szótagszámát illeti, az utolsó hat sorral egyáltalán nem is foglalkoztam, ott már átment blődlibe az egész. Inkább a második vsz két középső sora az érdekes: egy szótaggal rövidebbek a kelleténél, de az a gyanúm, hogy ha morákat számolnék, kijönne - csak tudnám pontosan, hogy mi is az a mora. Sajnos sohasem foglalkoztunk vele igazán a suliban, amióta meg magam próbálok utánajárni, csak egyre jobban összezavarodom. No de, amire a feltételezésemet alapozom: szúrj csak be egy szótagot az említett két sorba, akármilyet - még jobban szétesik az egész. Asszem a hosszú záró szótagok miatt lehet - egy biztos, már megint nagy fába vágtam a fejem. :wink: Egy biztos (izé, most már kettő): messze vagyok attól, hogy egy normális jambikus verssort össze tudjak szedni, nem hogy tizennégyet :D és csak a poén miatt tettem fel ide az egészet - és ha te "vigyorogtál" rajta, akkor már megérte. :wink:

Chyrdan: igazság szerint (kevés kivétellel) valamennyien pocsékak vagyunk verstanban, de igéretesen fejlődünk - legalábbis remélem. Ha így írsz ráérzésből, akkor bizony hozd csak, oszd meg velünk (aztán nézd meg, amit kapsz érte - mert azt nem igérem, hogy mindig mindenkitől kedves és bíztató kritikát kapsz). Az viszont biztos, hogy nem egy, hanem jó pár mesterre találhatsz. A türelmük viszont változó. :wink:

Több
17 éve 2 hónapja #342415 Írta: Alcarcalimo
SÚ: Köszönöm:) McTisztelsz:)))
Izé, Sú... ebben egy darab rím nincsen. Van, ami látszólag összecseng, de ne erre koncentrálj, máshol van a kutya elásva! Lényeg: ez nem rímelős vers, kivételesen itt a szótagokra kell koncentrálni, :D (és lazán elásnám magam, ha csak ilyen rímeket tudnék írni... tekintve, hogy egyetlen rímpár sincs benne, amit én elfogadhatónak tartanék, hát még a nálam ehhez jobban értők...)
Nyah, a ritmusra most direkte odafigyeltem, :P Höfö: miben is?
Ejnye SÚ. amiért írtam pár szonettszerűséget, még ilyet mondani... (a legtöbb kutyafülét sem ér, bár némelyik talán nem lett rossz)
Őszelő: hehhheeeeee:)))) Tetszett, valóban derültem! Sőt vigyorogtam. (most kritizáljam, mintha értenék hozzá? Rímek, ejeje, szótagszám sokszor nem stimmt, SÚ, írd már át szabályosra, csuklóból megoldod te ezt...)
De tényleg tetszett.

Több
17 éve 2 hónapja #342410 Írta: Chyrdan
Chyrdan válaszolt a következő témában: Versek
Nagyon köszönöm a segítséget és a kritikát; javítás megtörtént! :D
Bevallom verstanban pocsék vagyok, csak ráérzésből írok... De lelkesen alávetném magam bármi tovább képzésnek, ha kellően türelmes mesterre lelek! :lol:
A hozzáálláson felbátorodva: ha találok még érdemlegeset megosztom veletek!
Mégegyszer köszönet!

"Mikor halkan leszáll az est,/ Egy szebb világról mesélni kezd/ S láng-lelke fénye falra fest/ Ezer csodát és látomást."

Több
17 éve 2 hónapja #342403 Írta: Sötét Úr
Chyrdan: nem rossz, nem rossz! :) Két apró észrevétel: az éjszaka egy "j", és itt a ritmus sem indokolja, hogy efféle költői szabadsággal élj - meg amúgy is gondolom, hogy elírás lehet, amit egy ilyen versben érdemes, és nem is túl nagy fáradság kijavítani. A másik pedig az, hogy az "Ott virágzik, hol álmáért a szív sír." sorban megdöccen a ritmus, és borzasztó egyszerűen helyre lehet tenni, ha a "hol" szó helyett "ahol"-t írsz - és semmi nem változik azon kívül, hogy szebben gördül a vers. Amúgy finom, kellemes, és nem utolsó sorban szép!

Alcarcalimo: Nem világos ennek a versednek a rímképlete, és érdekes módon ez nagyon jól illik a témájához. Élénk, szép képek, remek hangulatfestés, és még a ritmus is megvan (vö. valamelyik előző hozzászólásodban említett "vallomásodat"). Gyermelyi!

tudatosság vs. ihlet: Eddig nem akartam beleszólni az eszmecserébe, de figyelemmel kisértem. Azt tapasztaltam a magam cuccainál, hogy amit úgy írtam, hogy "nem érdekes a tudatos alakítás, hiszem magamnak írom", azokat a verseimet később nagyon gyengének találtam, és előfordult, hogy én sem értettem - vagy éppen csodálkoztam azon, hogy ennyire triviális dolgot minek kellett versbe írnom.
A tudatosan, de ihlet nélkül írt dolgaim viszont hideg, rideg, élettelen ujjgyakorlatok maradtak, amikre egyetlen mentséget találtam: a gyakorlást. A helyes út szerintem a kettő között van: meg kell találni a spontán tudatosságot :) és a harmóniát az ihlet és a mesterség között. Aki spontaneitás és ihletettség nélkül ír, az legjobb esetben is csak mesterember, a műve pedig üres szerkezet. Aki ihletből, de ismeretek nélkül ír, annál pedig nem vers születik, legfeljebb hangulatjelentés - nem akarok olyan csúf dolgot írni, hogy az "fűzfapoéta". Szerencsére az utóbbi szinte kizárt: még amikor látszólag teljesen spontán születik is az írás, valamilyen szinten a tapasztalatok, olvasási élmények alapján működik a tudatosság is. A jó vers azonban akkor születik, ha a kettő egyensúlyban van, kiegészülve a gondolattal, és a véleménnyel. Ez utóbbi kettő nélkül a vers nem lehet egyéni, nem viseli magán az alkotója jegyét, azaz közhely marad.

Snuffles írta: szerintem kielemezni egy verset elejétől a végéig olyan, mintha levetkőztetnéd csupaszra és vakargatnád a fenekét.

A fenékvakargatás éppenséggel lehet jó dolog is, bár amióta a szappant feltalálták, vannak helyette jobb módszerek is. A verselemzés pedig nem ilyen. Pontosabban szólva a megállapításod eleje áll, valóban lemeztelenít, és feltár olyan dolgokat, amiket egyébként nem vennél észre. Kegyetlenül haragszom arra az iskolai módszerre, ami ennyire sikeresen megutáltatja az emberekkel a versek elemzését. A vers ugyanis általában többszintű dolog. Van egy rétege, ami első olvasásra felfogható, megérthető, ad valamit - és vannak a további rétegei, amiket akkor vesz észre, amikor elkezdi vetkőztetni az ember. Akkor vesz észre összefüggéseket, rejtett szépségeket, csavarokat és játékokat, akkor bukkanhat rá a vers esetleges mélyebb értelmére. Előfordulhat, hogy a vers első olvasásra játékos kis semmiség, és átgondolva, elemezve derül ki, hogy komoly mélységei vannak. Amitől megfosztja magát az az olvasó, aki nem veszi a fáradságot ahhoz, hogy elemezzen.

József Attila írta: (Gügyü, gügyü...)

Gügyü, gügyü, Döncike,
nékem is van lányom,
éppen mint te picike,
meglátom a nyáron.
Húszesztendő, recece,
asszony lesz a Döncike,
lány marad a lányom,
neki is lesz picike,
éppen mint a Döncike,
dajka lesz a lányom,
gügyü, most még picike,
megfujtom a nyáron.

1925. december 31.

Ilyen verset, éppen Szilveszterkor... :)

No, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ezennel pályázatot írok ki. Van egy "felesleges", aranyozott ezüst Egy Gyűrűm. Elég kicsi, talán 51-es méret lehet, de láncra nem rossz, ha kicsi lenne, akkor sem. Felajánlom annak, aki a fenti verset a legtalálóbban értelmezi és a legjobb elemzést írja róla. A határidő legyen mondjuk... Bilbó és Frodó születésnapja, szeptember 22.

Technikai megjegyzés: kedves moderátorkok, arra gondoltam, hogy az elemzéseket majd ide a fórumra, egy megfelelő helyre fel kellene tenni, vagy akár a honlapra is, és aztán a közösség bírálhatná el, hogy melyik elemzés tárja fel legjobban a verset. Mi a véleményetek, megoldható? Ha az MTT felkarolja és magáénak vállalja a pályázatot, örömmel veszem, és a díjat is szívesen az MTT rendelkezésére bocsátom, a díjazás céljára. (Íme, egy spontán dolog...) :)

>8----

Nálam is van úgy, hogy nem sikerül, bár általában nem szoktam mutogatni. De most egy egész mókás dolog sült ki abból, hogy írás közben elfogyott az ihlet. Történt a minap, egy nagyon ködös-párás-hűvös reggelen, hogy ballagtam a vonathoz, és közben gyönyörködtem a párán átragyogó, fáradt fény játékában, a tó gőzölgésében és az egész mono-no-avare hangulatában, miközben megjelent a fejemben egy verssor. A vonaton aztán elkezdtem leírni, ami eszembe jutott, de ott már nem volt meg a hangulat, az ihlet, és meg is zavartak, aminek ez lett a vége. Ja, és nem tudok szonettet írni, csak időnként megpróbálkozom vele - eszetekbe ne jusson Alcarhoz mérni! :wink:

Őszelő

Látod, az ősz, hogy bontogatja szárnyát?
Fáradt a nap, fák fénypászmája lebben.
Gőzöl a tó, a nádas ring a csendben.
Nincs békadal, a nyárfák lassan sárgák.

A fecskék mindjárt újra útra kelnek.
Én maradok, a szívem visszahúz.
Nyár helyett ősz, szamba helyett blues:
A dal örök, csak más dallamok lesznek,

Más ritmusok és hangulatok járják.
Még a ragrím sem oly rossz dolog,
Csak velem légy. Vagy velem szúnyog.

Már csak három sor kéne a vershez,
De nézd mi történt, az ihlet elszelelt!
Szonettnek indult, de már hiába várják!

Derüljetek velem! :wink:

Több
17 éve 2 hónapja - 17 éve 2 hónapja #342363 Írta: Chyrdan
Chyrdan válaszolt a következő témában: Versek
Holdvirág

" Nyári éjszakában, hold fürödte tájban
Nyílik egy virág, a Csillagfény honában.
Szirmai ragyogók, levelei gyógyír,
Ott virágzik, ahol álmáért a szív sír.
Fájdalmát kioltja, könnyét felszárítja,
Vágyak lángmadarát égre szabadítja!
Teliholdas éjben bontja ki szirmait,
Megfáradt lelkeknek nyújtja gyökereit."

"Mikor halkan leszáll az est,/ Egy szebb világról mesélni kezd/ S láng-lelke fénye falra fest/ Ezer csodát és látomást."

Több
17 éve 2 hónapja #342358 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Versek
Reggel:

Puha ágy, csukott szem
Mély álomban lebegés
...
Hirtelen rémisztő csörrenés!!!

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
17 éve 2 hónapja #342305 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Versek
Kedves Csepűrágók, Dalnokok, Táncosok, ill. mindenki, aki fel szeretne lépni a KÖMF Gálaestjén!

A méltán nagyhírű Musical Estünkhöz hasonlóan most egy Gálaesten csillogtathatják meg azok a tudásukat, akik szeretnék valamivel elkápráztatni az MTT nagyközönségét J

Jelentkezni nálam lehet, csak és kizárólag az alábbi módokon:
- email ( cueddo@gmail.com )
- telefon (20/3869112)
- személyesen

A jelentkezéskor a mű címén, műfaján és kb. időtartamán kívül teljes résztvevő-listát is hozzatok, 100%-ra elvállalt szerepléssel! És azt is mondjátok meg, melyik meghallgatásra fogtok jönni, mert aszerint lesz a kezdés időpontja: ha többen lesztek, korábban.

A produkció lehet vers, dal, jelenet, monológ, duett, kisebb vagy nagyobb csoportban elkövetett dalolás hangszerrel vagy hangszer nélkül, ezenfelül bármi, amit el tudtok képzelni, és szerintem is beleillik a műsorba :)

A jelentkezés határideje: 2007. szeptember 12., szerda 23.00

A meghallgatások péntekenként lesznek, kb. 13-15 óra között. (A helyszínről és időpontról hamarosan írok pontosabbat.)
Összesen két meghallgatás lesz:
szeptember 14., péntek
szeptember 21., péntek

Szeptember 24-ig elkészül a végleges tartalom és sorrend, amit minden szereplő meg fog kapni.

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Több
17 éve 2 hónapja #342194 Írta: Mau Rauser
Mau Rauser válaszolt a következő témában: Versek
ümm.. nyelvfejlesztek. szóval ez nem vers, illetve magyarul bizonyára nem az.

syadīd ijīze zyandanū.
ehhīsha tēa – hhaer iyeng.
HHUR

Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)

Több
17 éve 2 hónapja #342069 Írta: Alcarcalimo
Köszönöm, örülök, hogy tetszett némelyikőtöknek (Eső után, A vén fa).
Well, még mindig örömmel olvasom írásaidat; elgondolkoztatnak. Nincs bennük sablon, elhasznált dolgok, erőltetettség, félelmetesen bánsz a szavakkal. Egyedi a stílusod, és ez kevés emberről mondható el.
Nagyon tetszettek.

Ez meg egy új.

Vihar

Esőre áll ma, szürke, vágtató
lovak patája hangosan dobog.
Viharkabátba bújt az óceán:
vadul sikítva ránk szakadt az ég.

Sötét mezőkre árny borul, ma fél
velünk együtt a reszkető világ:
a szikra fénye hull szememre, majd
fülembe húzza csattanó dalát.

Csitult a szél, ma már a csend az úr,
a bősz vihar haragja messze jár.
A láthatár de tiszta, nézd: a két
kezébe zárta zegzugos tüzét.

2007-08-29

Több
17 éve 2 hónapja #341981 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Versek

Szofi írta: Ilyen hangulatú regényt mért nem bír senki írni, hogy sokáig benne maradhassak?!
Vagy animét csinálni.

Off: Van ilyen anime. Angel's Egg, avagy Tenshi no tamago a címe. Ha kell... ;)

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
17 éve 2 hónapja #341911 Írta: Snufi

Liliom írta: Kicsit hamis lenne az olyan festő, aki csak magának fest, olyan költő, aki magának versel, vagy író, aki magának ír.

Ezzel egyetértek annak ellenére amit írtam korábban, és szerintem itt van a helye, nem tértél el a tárgytól.
Én is írtam nem egy olyan verset, ami úgy íródott, hogy hatásvadász görény voltam, vártam a reakciókat és olyan dolgokat is beleírtam, amit amúgy nem tettem volna, de gondoltam, hogy elvárják, vagy keresik benne, vagy érteni akarják. Sőt, akad olyan is, amit eleve ezért írtam meg.
De a legtöbb továbbra is olyan, hogy magamnak írom, aki érti, érti, aki nem, nem, de direkt nem írom érthetetlenre, hogy dacolhassak, ezt igenis magamnak írtam... :) Csupán ahogy jön, úgy írom, saját képekkel, amik gyakran mást jelentenek máshogy, mint egy átlagolvasónak. (Átlagolvasó alatt értem a sok verset olvasott és kellően tájékozott embereket, akik nemcsak egy műfaj/stílus kedvelői.)

"Well, I'm back."

Több
17 éve 2 hónapja #341901 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Versek

Snuffles írta: Ez így is van és rohadtul hasznos dolog, ha más is érti a versedet, de én ha verset írok, lesz*rom a többieket, mert magamnak írom a verset, és én értem, ha más meg is nézi, az azért van, mert ő kérte. Ha nem érti, engem nem zavar, hiszen nem neki írtam és nem a nagyközönségnek.
Amit meg a nagyközönségnek írtam, az publikáltam is. Azt talán értette a kiadó is.

Igen, ez is igaz... :lol: én is szoktam így írni :) és nincs benne semmi rossz. amúgy meg néha olyan is kialakulhat, hogy magadnak írod, és mégis érti valaki, pedig nem tudja mire vonatkozik.. csak érzi.. *ez olyan megható.. na jó off end.. bocs...

Snuffles írta: De ha úgy akarsz verset írni, hogy tudod, hogy megmutatod másnak, többeknek és nemcsak magadnak írod, akkor tényleg figyelned kell arra, hogy "értelmes" legyen. Mármint értelmezhető. Az elemezhetőség nem tartozik ide, amúgy szerintem kielemezni egy verset elejétől a végéig olyan, mintha levetkőztetnéd csupaszra és vakargatnád a fenekét. Ha azt akarta volna mondani a költő, amit ilyenkor belelátnak, azt is írta volna... Hacsak nem túl tapintatos. :P

Verset elemezni???? UTÁLOM!!!! Finomítok: baromira nem szeretem... fuj.. csak egyetérteni tudok veled..

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 2 hónapja #341795 Írta: Liliom
Liliom válaszolt a következő témában: Versek
Lehet, hogy hatalmas baromságot mondok, de én kezdem úgy megélni, hogy a tudatosság egy bizonyos fokig a spontaneitás része. Végül is semmit sem teszünk csak úgy, gondolatból, érzésből, ösztönből. Valamilyen korlátokba, törvényekbe mindig ütközünk, amik lehetnek természetiek vagy társadalmiak, amióta csak az eszünket használjuk, ez így van. A versírásnak vannak törvényei (egyszerűbbek és bonyolultabbak), amik többségét a költő gondolkodás nélkül betart. Szerintem a tudatosság nem öli meg a spontaneitást és nem vesz el a tehetség értékéből, sőt. Ésszel lehet a gondolatnak jó formát varázsolni.
Azt nem gondolom, hogy attól jobb lehet egy vers, vagy bármilyen alkotás, hogy az alkotó nem gondol a közönségre. Nem is nagyon hiszek abban, hogy van, aki teljes mértékben ki tudja zárni a külvilágot –hiszen az ihlet. Kicsit hamis lenne az olyan festő, aki csak magának fest, olyan költő, aki magának versel, vagy író, aki magának ír. (Főleg én, a befogadó, miért érdeklődjek öncélú művészet iránt, ha a művészetnek az a célja, hogy valaki máson át rátaláljak önmagamra?)
A végére már nagyon eltértem a tárgytól, bocsánat.

...

Több
17 éve 2 hónapja #341737 Írta: Snufi

Altaris írta: [...] hanem próbálsz arra gondolni, hogy ezt valaki talán olvasni fogja, és elkezded úgy fogalmazni, hogy ő is értse, és mégis a tiéd maradjon a mű, te tudd pontosan, hogy mit mikor mire akarsz érteni, értetni.

Ez így is van és rohadtul hasznos dolog, ha más is érti a versedet, de én ha verset írok, lesz*rom a többieket, mert magamnak írom a verset, és én értem, ha más meg is nézi, az azért van, mert ő kérte. Ha nem érti, engem nem zavar, hiszen nem neki írtam és nem a nagyközönségnek.
Amit meg a nagyközönségnek írtam, az publikáltam is. Azt talán értette a kiadó is.

De ha úgy akarsz verset írni, hogy tudod, hogy megmutatod másnak, többeknek és nemcsak magadnak írod, akkor tényleg figyelned kell arra, hogy "értelmes" legyen. Mármint értelmezhető. Az elemezhetőség nem tartozik ide, amúgy szerintem kielemezni egy verset elejétől a végéig olyan, mintha levetkőztetnéd csupaszra és vakargatnád a fenekét. Ha azt akarta volna mondani a költő, amit ilyenkor belelátnak, azt is írta volna... Hacsak nem túl tapintatos. :P

"Well, I'm back."

Több
17 éve 2 hónapja #341729 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Versek
Well, nem tudom, olvastad-e Weöres Sándortól a Vers születése című doktori disszertációt - neten sajna nem találtam nyomát, de ha hozzájutsz egy könyvtárban vagy valakinél (én Weöres összesben találtam meg), akkor azt hiszem, nem bánod meg a találkozást... :arrow: nomármost, ha jól emlékszem, ott volt Sanyinak egy olyasféle hasonlata a versírásra, ami a költőnek a borját megellő, majd körülnyalogató tehén szerepét szánja... nos, ezen belül a kevésbé tudatos, inkább ösztönszerű és nagyrészt spontán rész a vers 'világra hozatala', majd ezt követ(het)i a (fél)kész verset tudatosan alakítgató, csiszolgató, jobbítgató 'körülnyalós' szakasz, amikor a 'szülés mámorából' magához térve kissé objektívebb pillantásokat vethet a költő a 'borjára', és odafigyelhet olyan dolgokra, amelyek az első leírás/megfogalmazás idején még nem igényelték/tűrték volna a tudatos beavatkozást. Ezenkívül - eddigi tapasztalataim szerint - jobban jár az ember, ha segíti az ihlet munkáját azzal, hogy inkább a megtermékenyítő, illetve a bába szerepét szánja neki, és a kihordást magára vállalja, amely - a megszületendő verstől függően - időben akár jócskán kitolódó 'vemhességet' is jelenthet, amely közben a formálódás folyamata gyakran végig tudat alatt zajlik, és csak akkor kerül előtérbe, amikor az ihlet 'tolófájásokkal' sürgeti a megírást; így egész jól elkerülhetők a 'koraszülött' versek... ;)

Lehet, hogy a feltett kérdésnél is nagyobb 'baromság' :D a válaszom, de azért a gondolkodnivalókhoz talán adhat némi új nézőpontot... :idea: remélhetőleg nemcsak Neked. :)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
17 éve 2 hónapja #341715 Írta: Zarándok(Mist)
Zarándok(Mist) válaszolt a következő témában: Versek

Well-of-Souls írta: Szóval szerintetek hol végződik a spontaneitás és hol kezdődik a tudatosság szerepe (mondjuk) egy vers megszerkesztésében? Mostanában viszonylag sokat gondolkodtam ezen, de nincs kialakult véleményem, legfeljebb csak ötleteim. Hol lehet az a határ, ahol a tudatos megszerkesztettség igénye beléphet bármilyen kreatív alkotási folyamatba, ami (gondolom én) jó esetben és alapvetően talán valamennyire ösztönös folyamat?

szerintem az, hogy ki mennyi tudatosságot bír elviselni írás közben, az teljesen egyénfüggő. viszont a következmény minden nagyobb névnél ugyanaz, akármilyen korszakban vagy stílusban sikerült résztvenniük - valamiféle szövegen belüli konzisztencia. ha van egy irodalmi szocializációd, olvasol kanonizált irodalmat sokat, akkor annak a törvényszerűségei, az esztétikai feltételei előbb-utóbb beépülnek és nem is feltétlenül kognitíve fognak már meghatározni.
a tudatos megszerkesztettség igénye általában már nem is tudatos, mire megírod magát a verset. természetes, járulékos dolog, nem is a tudatosság, hanem amit az produkálhat. legalábbis szerintem. persze ez attól függ, hogy kinek mennyire ösztönös a konzisztencia-igénye.

well, nem tudom, különbözött-e nálad mondjuk a hamvazószerda (asszem ez volt a címe...) megírási metodikája mondjuk a mostaniaktól, de erre a különbségre gondoltam. :) [size=9:r1vjjb72] de majd délután személyesen;)[/size]

a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try

Több
17 éve 2 hónapja #341592 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Versek

Well-of-Souls írta: Köszönöm nagyon a véleményeket, a segítséget, a bátorítást meg mindent!
Hol lehet az a határ, ahol a tudatos megszerkesztettség igénye beléphet bármilyen kreatív alkotási folyamatba, ami (gondolom én) jó esetben és alapvetően talán valamennyire ösztönös folyamat?

Valahol arrafelé amikor nem csak azt nézed, hogy ne gépeld el, vagy ne írd rosszul a szavakat egymás után, hanem próbálsz arra gondolni, hogy ezt valaki talán olvasni fogja, és elkezded úgy fogalmazni, hogy ő is értse, és mégis a tiéd maradjon a mű, te tudd pontosan, hogy mit mikor mire akarsz érteni, értetni.

talán nem lett túl értelmes, de ezek jutottak eszembe...

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 2 hónapja #341571 Írta: Well-of-Souls
Well-of-Souls válaszolt a következő témában: Versek
Köszönöm nagyon a véleményeket, a segítséget, a bátorítást meg mindent!

A Triduum cím egyébként úgy lett, hogy eredetileg ez egy nagy egyházi ünnepre (mondjuk Húsvétra) felkészítő háromnapos lelkigyakorlat volt - én meg próbáltam valami nagycsütörtök-nagypéntek-feltámadás akármit, valami (kicsit talán visszájára fordított...) hármasságot kihozni az egészből. Mindenképpen gyúrni fogom még - legalábbis próbálom, bár néha olyan iszonyú nehéz ezeket újra meg újra elővenni....

Lenne egy kérdésem is, bár valószínűleg feneketlen nagy baromság egész és feleslegesen aggasztom magam értelmetlen problémagenerálásokkal. Azért megpróbálom, bár félek, nem lesz túl értelmes.... Szóval szerintetek hol végződik a spontaneitás és hol kezdődik a tudatosság szerepe (mondjuk) egy vers megszerkesztésében? Mostanában viszonylag sokat gondolkodtam ezen, de nincs kialakult véleményem, legfeljebb csak ötleteim. Hol lehet az a határ, ahol a tudatos megszerkesztettség igénye beléphet bármilyen kreatív alkotási folyamatba, ami (gondolom én) jó esetben és alapvetően talán valamennyire ösztönös folyamat?

Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre

Több
17 éve 2 hónapja #341564 Írta: Arlith
Arlith válaszolt a következő témában: Versek
Well: Rohadtul leszrom a megtört szerkezeteket (bocs Zari), a túlképek túlhalmozását (pussz Szofi)... Imádlak! Mindenki aki mást gondol, kapja be a kislábujjam! :P

"God's away, God's away
God's away on business, business"

Több
17 éve 2 hónapja #341525 Írta: Zarándok(Mist)
Zarándok(Mist) válaszolt a következő témában: Versek
well: igen, jóez, jóez, de szerintem kissé hamar lettek mind a felszínre bányászva és néhol elég zavaróan megbicsaklik... és most lehetek qvanagy bölcsész és mondhatom hogy ó a széttöredezett szerkezet tudatos használatának virtuozitása de sztem mindketten tudjuk, mire gondolok:)

[size=9:19d8bg79]elnézést mindenkitől a harmonia caelestis megtöréséért :D [/size]

a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try

Több
17 éve 2 hónapja #341485 Írta: Sötét Úr
Well: Take my bow! Szofival ellentétben nekem az Aratás idején a harmadik a sorban. És éppen az fogott meg a verseidben, hogy a hihetetlenül erős képek a halmozódás ellenére is megtartják erejüket, és ugyanakkor a szigorú szerkezet is megmarad - bár tény, hogy a gondolati szerkezet feladja a leckét, de hát a gondolat arra való, hogy gondolkodjunk, nem? :)
A Triduum címe nekem is problémás, a Tetőtlen fal... címe nem :) De nem ezért lett az nálam az első, hanem azért, mert az fészkelődött leginkább a fejembe, mint át-, tovább- és meggondolandó írás.

Szofi írta: Ilyen hangulatú regényt mért nem bír senki írni, hogy sokáig benne maradhassak?!
Vagy animét csinálni. Vagy zenét. Addiktív.

Hajnóczy: A Halál kilovagol Perzsiából - döbbenetesen tömény, és ahogy mondod: addiktív. Meg nem kicsit alkoholista is, de az már másik kérdés... :) Ami pedig a zenét illeti, számomra a Laibach Machbeth című lemeze ilyen. Igazság szerint nem ismerem ennek a szlovén zenekarnak a többi lemezét (csak hírbűl), úgyhogy nem merem általánosságban ajánlani, de a Machbeth eszméletlenül tiszta, brutálisan durva, elgondolkodtató és ... és borzasztó rövid. Alig több fél óránál, és amikor vége, amúgy rendesen szédül tőle az ember. De ha ráérzett, akkor azt mondja, hogy "MÉÉÉÉÉG!" Szóval sztm az is addiktív. Olyan, mint a Stroh rum. Iszonyú jó, csak épp 80%-os :wink: (Mármint a Stroh rum alkoholtartalma.)

Több
17 éve 2 hónapja #341343 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Versek
Kar'sa: nagyon bejön a ritmusa! ;-)
Well: szerintem nagyon erős, és érzékletes versek! köszönet értük! ;-)

ui.: 1000... :oops: 8)

Több
17 éve 2 hónapja #341323 Írta: Szofi
Szofi válaszolt a következő témában: Versek
Alcar, az Eső után tényleg nagyon érzékletes leírás, nekem a legjobban a járdán haldokló akácvirágok tetszettek a végén, mint kép:P
Kar'sa, ez a dalszöveg most valamiért megfogott. Tetszenek a képek/szimbólumok benne. Szinte hallom, milyen lenne énekelve;)

"Ölelj örömödbe, Fényhozó!"
/W.S.: Médeia/

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.840 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére