- Köszönetek: 0
Novellák
- Ilmarë
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Riliel írta: Írtam egy novellát, szeretném, ha valaki kritizálná.
A novella: www.tolkien.hu/view.php?m=53&c=1&a=1355 (Brisa)
Nagyon tetszik az ötlet!!!! Közvetlen hangvétel, valós problémák, aztán a csattanó. Ügyes vagy írjál még!
Jó szívvel menjetek!A csillagok fénye ragyogja be arcotokat!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Artemisz
- Nem elérhető
Én is írtam egy novellát, örülnék, ha véleményezné valaki. Akár az oldalon is, nem muszáj itt a Fórumon, sőt!
Köszönettel...
A link:
hwfic.fw.hu Finrod búcsúja Valinortól
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Rabyn
- Nem elérhető
Itt egy újabb izé. ez nem is novella, illetve egy monolog, de nem mondom, hogy novella lenne. Csak valami hasonló.. szösszenet.
www.freeweb.hu/gyzyke/level.htm
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Riliel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
A novella: www.tolkien.hu/view.php?m=53&c=1&a=1355 (Brisa)
"Ha hallod a Hívást, menned kell."
- Csavargó
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
mindjárt kész leszek a második novella gépelésével, de azt szeretném kérni, hogy az elsőhöz írt kritikákat küldjétek el nekem, mert érdekelne a véleményetek, ha már az írókörbe írtam! meg elszállt közbe a gépem, és szeretném ha valamelyikőtök elküldené az első forduló összes novelláját! köszi!
Kincső: valóban igazad volt, nincs ott a másik szó azon a vitatott helyen, ezúton írom, hogy kijavítottam!
Üdv: CSavargó
Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.
- Drizzt
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Érdekes írás, az elejétől tudni lehet mire megy ki a játék, a vége kicsit gyorsan van lezárva. (szerintem) Kicsit tényleg olyan "a szerelem mindent megold" lett a vége...
Egyébként nem rossz, írj még sokat.
Eeeegen, talán kevesebbet kellett volna utalni rá...
Amugymeg...ilyen nehéz lenne ilyen embert találni...főként ennyi idő alatt ?
- Rabyn
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Ellana írta: Na, ha már ennyire belejöttetek a "Hogyan kritizáljunk" kérdésbe, itt egy novella 17 éves szerénységem tollából, amit mindenki úgy bírál, ahogy jól esik, én nem szoktam ilyesmiken megsértődni, sőt kifejezetten kíváncsi vagyok a véleményetekre:
www.tolkien.hu/view.php?m=32&c=1&a=1349
Érdekes írás, az elejétől tudni lehet mire megy ki a játék, a vége kicsit gyorsan van lezárva. (szerintem) Kicsit tényleg olyan "a szerelem mindent megold" lett a vége...
Egyébként nem rossz, írj még sokat.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Drizzt
- Nem elérhető
Nem rettentő eredeti, nem hibátlan (találtam elgépelést is...konkrétan egy jut az eszembe: "...amint láttam, hgyan válik a hősi vér vízzé,..."), de jó elolvasni, és valamilyen szinten ez egy novella lényege. Ez nem szakszerű kritika, csak egy vélemény.
A befejezés kicsit olyan, mintha egy amerikai filmet néznék...talán jobb lett volna, ha kevésbé pozitív, de minden izlés kérdése.
Ellana írta: Na, ha már ennyire belejöttetek a "Hogyan kritizáljunk" kérdésbe, itt egy novella 17 éves szerénységem tollából, amit mindenki úgy bírál, ahogy jól esik, én nem szoktam ilyesmiken megsértődni, sőt kifejezetten kíváncsi vagyok a véleményetekre:
- Ilmarë
- Nem elérhető
- Léli
- Nem elérhető
Megin hoztam egy novellát (amint engedélyezi Brisa), amire kérnék kritikát (Figyelmeztetés: Ery, ne olvasd el! Saját érdekedben...). Páran már olvasták, ez volt az, amit Pécsre kinyomtatva vittem.
A novella: www.tolkien.hu/view.php?m=32&c=1&a=1352 (Brisa)
És hoztam egy kritikát:
Alyr: Vita
Ez a novella üt. Keményen. Váratlan, hihetetlen, félelmetes. Azt ugyan nem tudom elképzelni, hogy hogyan beszélget önmagával a chaten keresztül, ha egy gépnél ül, de az már mindegy... asszem, csak képzelte... A két karakter között talán lehetne kicsit nagyobb jellembeli különbség, de végülis így is jó...
A végét viszont szerintem nem kellett volna... hogy azt mondják neki, hordjon szoknyát, meg ilyesmi... az már túlzás, szvsz. De (leszámítva a szoknyát) az utolsó bejegyzés jó
Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Rabyn
- Nem elérhető
- Elryn
- Nem elérhető
- Ellana
- Nem elérhető
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Ilmarë
- Nem elérhető
- Eneira
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Dodiee
- Nem elérhető
- We're under the same sky
- Köszönetek: 7
De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.
- Eneira
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Brisa, mostanság folyamatosan köszöngetek, tehát újfent...
Rabyn: hidd el, lehet, hogy nem fogod olyan élesen és egyértelműen megmondani a kritikát kicsit idősebben...
És azért írtam a visszajelzésről, mert jó lenne tudni, hogy belemásztam -e a másik lelkébe önkéntelenül, vagy nem, hogy elfogad-e erősebb kritikát vagy nem, ésatöbbi. Elvégre nem ismerem, tehát nem akarom bántani, netalántán legközelebb "becsomagolom" a mondanivalóm.
Boldogok azok, kik nem láttak, mégis hisznek.
- Ilmarë
- Nem elérhető
Jó szívvel menjetek!A csillagok fénye ragyogja be arcotokat!
- Dodiee
- Nem elérhető
De valszeg akkor is elmagyarázta volna a tételt, ha 30 éves fejjel ülsz be úgy az iskolapadba, hogy Pitagorasról azt hiszed, kalsszicista festő volt;)Brisa írta: (Ugyanígy a matektanárom megmutatta a Pitagoras-tételt és nem várta meg, míg magamtól rájövök. )
Brisa írta: Dodie:
De mondjuk, ha én írok egy olyan mondatot, amiben háromszor is szerepel ugyanaz az szó (számomra nem zavaró, mert olyan hangsúlyozással olvasom magamnak), de a kívülállóknak meg égnek áll a haja tőle, akkor nekem nem kell elmagyarázni, hogy miért nem jó a szóismétlés. Ez egy szimpla stilisztikai hiba, rossz megoldás, amit korrigálni érdemes.
Nem biztos hogy magától rájön az ember. Persze vannak szándékos szóismétlések, de kell, hogy a funkciójuk is világos legyen mindenki számára. Ha csak úgy bele a világba írok szóismétlést, és nem egyértelmű a nyomatékosító funkció, akkor az ugyanúgy hiba, mintha a tudatlanságomból eredne. Én is mostanában kezdem megtanulni, hogy nem lehet olyan novellát/könyvet/verset/akármit írni, ami mindenkinek tetszik, biztosan lesz, aki talál benne hibát. Ezért van értelme a Bestseller kifejezésnek;) Ha mindenkinek ugyanaz tetszene, és ugyanaz zavarná, akkor nem lennének legjobb könyvek, hanem mindenki ugyanazt szeretné.. remélem ez az idő sosem jön el:) vannak olyan nyelvtani lelemények, amik valaki szerint hibák, mások szerint újszerű és jól hangzó részei a szövegnek.
- Brisa
- Nem elérhető
Nincs veled semmi baj
Egy 13 éves pontosan 7 évvel kevesebbet tanult a fogalmazásról, mint a 20 éves. Kevesebb ideje volt olvasni, tapasztalni, ahogy Alyr mondta.
Mi nem vagyunk hivatásos kritikusok, úgyhogy nekünk számít a másik lelke. Már csak azért is, mert mi szeretjük egymást. Nem is akarunk olyanok lenni, mint a hivatásosok.
Amikor kicsi voltam, és fogalmazást kellett írni otthon, mindig Anyunak vittem, hogy nézze át. Ő egy-egy csúnyácska mondatom szavait beszámozta úgy, hogy a szavak más sorrendbe kerültek, mint eredetileg és máris sokkal szebb lett a mondatom! Ezt megcsinálta néhányszor, és onnantól kezdve már én is megtanultam és alkalmaztam magamtól. Idővel már fejben tudtam a szavakat ide-oda rakosgatni.
(Ugyanígy a matektanárom megmutatta a Pitagoras-tételt és nem várta meg, míg magamtól rájövök. )
Dodie:
Abban az esetben, ha az a 20, 25 ill. 40 éves tapasztalatlan az írás terén, és keveset olvasott, akkor igazad van. De mondjuk, ha én írok egy olyan mondatot, amiben háromszor is szerepel ugyanaz az szó (számomra nem zavaró, mert olyan hangsúlyozással olvasom magamnak), de a kívülállóknak meg égnek áll a haja tőle, akkor nekem nem kell elmagyarázni, hogy miért nem jó a szóismétlés. Ez egy szimpla stilisztikai hiba, rossz megoldás, amit korrigálni érdemes.
Na, és én most egy időre befogom a csőrikémet...
Brisa
- Léli
- Nem elérhető
Dodiee írta:
Brisa írta: Akkor vigyük egy kicsit tovább: hogyan vesszük figyelembe a kritikaírásnál a kort? Pl. úgy hogy nem rakjuk tele szakszavakkal, elmagyarázzuk, miért nem jók a szóismétlések, esetleg meg lehet mutatni, hogyan lehet "szebbé" tenni egy mondatot pusztán a szavak sorrendjének megváltoztatásával stb. Mindezt egy 20 évesnek valszeg nem kell elmagyarázni.
Épp ez az. ezt egy húszévesnek ugyanúgy el kell magyaráni, mint egy huszonötévesnek vagy egy negyvenévesnek, mert hiba a novellában, amit ha beleírt, nyilván nem tudja hogy hiba. nem hiszem hogy valaki szándékosan írna rossz novellát...
Abszolút Dodieval értek egyet, ezt nem is ragozom tovább
De ugyanakkor egy dolog miatt számít mégis, hogy milyen idős a szerző: ha "túl" fiatal (illetve inkább úgy írom, hogy érzékeny, bár jelentős többségben és elsősorban fiatalon van ez a "probléma"), akkor nagyon rosszul eshet neki, ha főként kritizálják egy írását, hogy "itt kéne másként, ez rossz benne, meg ez is.." és nagyobb eséllyel megy el a kedve az írástól. Kíméletesebbnek kell lenni, mert nem szabad elvárni valakitől, hogy azonnal hatalmasat fejlődjön. Lassan, fokozatosan, lépésenként kell vele haladni, hagyni, hogy arra fejlődjön, amerre ő akar, kialakíthassa a saját stílusát. (mint pl. egy színdarabnál. Valaki kap egy szerepet, és első próbán nem kell már tökéletesen tudnia. Lépésenként, kisebb jellemzőkként kell fejleszteni, és közben nem csak a rendező akaratát valósítja meg a színész, hanem saját magát, a saját elképzeléseit is beleviszi a karakterbe).
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Dodiee
- Nem elérhető
Brisa írta: Akkor vigyük egy kicsit tovább: hogyan vesszük figyelembe a kritikaírásnál a kort? Pl. úgy hogy nem rakjuk tele szakszavakkal, elmagyarázzuk, miért nem jók a szóismétlések, esetleg meg lehet mutatni, hogyan lehet "szebbé" tenni egy mondatot pusztán a szavak sorrendjének megváltoztatásával stb. Mindezt egy 20 évesnek valszeg nem kell elmagyarázni.
Épp ez az. ezt egy húszévesnek ugyanúgy el kell magyaráni, mint egy huszonötévesnek vagy egy negyvenévesnek, mert hiba a novellában, amit ha beleírt, nyilván nem tudja hogy hiba. nem hiszem hogy valaki szándékosan írna rossz novellát...
Brisa írta: [size=9:2r1iishi]És tök jó, hogy beszélgetünk egy kicsit a kritikáról is. De ne szűkítsük le: ez nemcsak az írókörösökre vonatkozik. Ne uraljuk el megint a topikot...[/size]
Sztem ezt nem lehet ráhúzni az írókörre:D nyilván akik írókörösök onnan merítenek példát, mert ez az amit ismernek, de most aztán igazán nem mondhatja senki hogy kizárjuk a vitából! szóléjon hozzá mindenki, én kifejezetten örülnék ha olyan is beszállna a vitába, aki NEM írókörös.
- Rabyn
- Nem elérhető
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Brisa
- Nem elérhető
Még mindig különbözik a véleményünk, Drizzt? (Gondolom a nagypapád is elmagyarázta a szabályokat, adott tanácsokat, tippeket.)
[size=9:2csw0541]És tök jó, hogy beszélgetünk egy kicsit a kritikáról is. De ne szűkítsük le: ez nemcsak az írókörösökre vonatkozik. Ne uraljuk el megint a topikot...[/size]
Brisa
- Drizzt
- Nem elérhető
Az írókört valamiféle céllel hoztuk létre, nem ? Építő jellegű kritikákat várunk, mi akik írunk, a többiektől, és próbálunk olyanokat írni...persze én is olyan kritikákat írok, amilyeneket tudok, mert még kevés a tapasztalatom, meg őőő nem is értek hozzá annyira. De én azt gondolom, hogy nem fogok jobb kritikát írni vkinek a novellájáról, mert még fiatal.
Erre máshonnan mondanék egy példát.Off, de sztem érthető lesz mire gondolok.
Sokat sakkoztam a nagyapámmal...mindíg megvert, és sosem hagyott nyerni. Egyszer...életemben egyszer én nyertem. Akkor tudtam, hogy, igen, most jól játszottam, és nagy szó volt megverni...
Ha valakinek jókat mondok, mert fiatal, akkor tud úgy fejlődni, mintha rendesen kritizálnám, amit ír ?
Amúgy igazad van Brisa, persze, hogy számít a kor, amikor valaki novellát ír, a véleményünk ezek szerint abban különbözik, hogy figyelembe kell-e venni azt akkor, amikor véleményt mondunk róla...
Lálááá
- Brisa
- Nem elérhető
Na, ezt jól megmondtam, mi? Már én is kezdek belebonyolódni. Pedig az előbb még nagyon értettem. A lényeg: számít a kor!
Brisa
- Dodiee
- Nem elérhető
- Brisa
- Nem elérhető
- Dodiee
- Nem elérhető
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.