Novellák

Több
20 éve 2 hónapja #214723 Írta: Ilmarë
Ilmarë válaszolt a következő témában: Novellák

Riliel írta: Írtam egy novellát, szeretném, ha valaki kritizálná. :oops:

A novella: www.tolkien.hu/view.php?m=53&c=1&a=1355 (Brisa)

Nagyon tetszik az ötlet!!!! Közvetlen hangvétel, valós problémák, aztán a csattanó. Ügyes vagy írjál még!

Jó szívvel menjetek!A csillagok fénye ragyogja be arcotokat!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #214699 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Novellák
Suilad.

Én is írtam egy novellát, örülnék, ha véleményezné valaki. Akár az oldalon is, nem muszáj itt a Fórumon, sőt!

Köszönettel...

A link:

hwfic.fw.hu :arrow: Finrod búcsúja Valinortól

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #214669 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Novellák
Riliel akkor rakd fel, hogy hol tudjuk elolvasni:)

Itt egy újabb izé. ez nem is novella, illetve egy monolog, de nem mondom, hogy novella lenne. Csak valami hasonló.. szösszenet.
www.freeweb.hu/gyzyke/level.htm

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
20 éve 2 hónapja #214666 Írta: Riliel
Riliel válaszolt a következő témában: Novellák
Írtam egy novellát, szeretném, ha valaki kritizálná. :oops:

A novella: www.tolkien.hu/view.php?m=53&c=1&a=1355 (Brisa)

"Ha hallod a Hívást, menned kell."

Több
20 éve 2 hónapja #214644 Írta: Csavargó
Csavargó válaszolt a következő témában: Novellák
Üdv:

mindjárt kész leszek a második novella gépelésével, de azt szeretném kérni, hogy az elsőhöz írt kritikákat küldjétek el nekem, mert érdekelne a véleményetek, ha már az írókörbe írtam! meg elszállt közbe a gépem, és szeretném ha valamelyikőtök elküldené az első forduló összes novelláját! köszi!

Kincső: valóban igazad volt, nincs ott a másik szó azon a vitatott helyen, ezúton írom, hogy kijavítottam! :lol:

Üdv: CSavargó

Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.

Több
20 éve 2 hónapja #214407 Írta: Drizzt
Drizzt válaszolt a következő témában: Novellák

Alyr Arkhon írta: Érdekes írás, az elejétől tudni lehet mire megy ki a játék, a vége kicsit gyorsan van lezárva. (szerintem) Kicsit tényleg olyan "a szerelem mindent megold" lett a vége...
Egyébként nem rossz, írj még sokat.

Eeeegen, talán kevesebbet kellett volna utalni rá...
Amugymeg...ilyen nehéz lenne ilyen embert találni...főként ennyi idő alatt ? :)

Több
20 éve 2 hónapja #214396 Írta: Rabyn
Én is elolvastam, az elején már tudni lehetett, hogy a csaj valami csodalény. Szerintem jó kis írás, bár azt nem értem mért nem találta meg hamarabb a szerelmet?

Több
20 éve 2 hónapja #214380 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Novellák

Ellana írta: Na, ha már ennyire belejöttetek a "Hogyan kritizáljunk" kérdésbe, itt egy novella 17 éves szerénységem tollából, amit mindenki úgy bírál, ahogy jól esik, én nem szoktam ilyesmiken megsértődni, sőt kifejezetten kíváncsi vagyok a véleményetekre:

www.tolkien.hu/view.php?m=32&c=1&a=1349

Érdekes írás, az elejétől tudni lehet mire megy ki a játék, a vége kicsit gyorsan van lezárva. (szerintem) Kicsit tényleg olyan "a szerelem mindent megold" lett a vége...
Egyébként nem rossz, írj még sokat.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 hónapja #214373 Írta: Drizzt
Nekem személy szerint tetszett...
Nem rettentő eredeti, nem hibátlan (találtam elgépelést is...konkrétan egy jut az eszembe: "...amint láttam, hgyan válik a hősi vér vízzé,..."), de jó elolvasni, és valamilyen szinten ez egy novella lényege. Ez nem szakszerű kritika, csak egy vélemény.
A befejezés kicsit olyan, mintha egy amerikai filmet néznék...talán jobb lett volna, ha kevésbé pozitív, de minden izlés kérdése.

Ellana írta: Na, ha már ennyire belejöttetek a "Hogyan kritizáljunk" kérdésbe, itt egy novella 17 éves szerénységem tollából, amit mindenki úgy bírál, ahogy jól esik, én nem szoktam ilyesmiken megsértődni, sőt kifejezetten kíváncsi vagyok a véleményetekre:

Több
20 éve 2 hónapja #214358 Írta: Ilmarë

Rabyn írta: Szerintem az írókörös cuccok nem offok de mindegy, mivel megfér mellette a többi cucc is.

Ilmare ha jól emlékszem nem volt még harmadik kör. mert mindenki nyaral.

Köszi szépen!

Több
20 éve 2 hónapja #214317 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Novellák
Üdv!

Megin hoztam egy novellát (amint engedélyezi Brisa), amire kérnék kritikát (Figyelmeztetés: Ery, ne olvasd el! Saját érdekedben...). Páran már olvasták, ez volt az, amit Pécsre kinyomtatva vittem.

A novella: www.tolkien.hu/view.php?m=32&c=1&a=1352 (Brisa)

És hoztam egy kritikát:

Alyr: Vita
Ez a novella üt. Keményen. Váratlan, hihetetlen, félelmetes. Azt ugyan nem tudom elképzelni, hogy hogyan beszélget önmagával a chaten keresztül, ha egy gépnél ül, de az már mindegy... asszem, csak képzelte... A két karakter között talán lehetne kicsit nagyobb jellembeli különbség, de végülis így is jó...
A végét viszont szerintem nem kellett volna... hogy azt mondják neki, hordjon szoknyát, meg ilyesmi... az már túlzás, szvsz. De (leszámítva a szoknyát) az utolsó bejegyzés jó ;)

Léli

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."

Több
20 éve 2 hónapja #214305 Írta: Rabyn
Szerintem az írókörös cuccok nem offok de mindegy, mivel megfér mellette a többi cucc is.

Ilmare ha jól emlékszem nem volt még harmadik kör. mert mindenki nyaral.

Több
20 éve 2 hónapja #214156 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Novellák
Ellana: tetszik a téma, a gondolatok és a vége :) Viszont a stílus valahogy nem az igazi, kicsit olyan átlagos... (Nem mintha én jobban tudnék írni)

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
20 éve 2 hónapja #214151 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Novellák
Na, ha már ennyire belejöttetek a "Hogyan kritizáljunk" kérdésbe, itt egy novella 17 éves szerénységem tollából, amit mindenki úgy bírál, ahogy jól esik, én nem szoktam ilyesmiken megsértődni, sőt kifejezetten kíváncsi vagyok a véleményetekre:

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
20 éve 2 hónapja #213988 Írta: Ilmarë
Még egy picike offocska, Dodiee az első írókörösöknek volt harmadik feladata?

Több
20 éve 2 hónapja #213956 Írta: Eneira
Eneira válaszolt a következő témában: Novellák
Picike off, Brisa, ugye, belefér? :roll:

Írókörösök!
Utsó figyelmeztetés, bár gondolom, kellőképp unjátok már: HATÁRIDŐ KÖZELG!!! Dicséretesen ketten már leadták, meg én is. Hajrácska! :D :bounce: :hello:

Boldogok azok, kik nem láttak, mégis hisznek.

Több
20 éve 2 hónapja #213713 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Novellák
Oké, oké, egyezünk meg abban, hogy nem minden tekintetben tudtuk egymást meggyőzni, és ez így jó;) De hidd el Eenira, ha nem tőled/tőlünk kapja az illető az első pofont, megkapja majd mástól. Mert vannak ám "nem hivatásosok" is, akiket marhára nem érdekel az ember lelki világa:) tapasztalat. Sok tépelődés kellett nekem is ahhoz, hogy feltegyem az rpg.hu-ra egy novellámat, és gillz jó előre felkészített arra, hogy ott aztán nem hogy nem kímélnek, de sokszor szándékosan és ok nélkül bunkók. Mert ott ők a kiskakasok a szemétdombon, vagy inkább szeretik magukat ebben a hitben ringatni. Mégis ajánlom mindenkinek, nagyon jó kis "lecke" olyanok elé tárni egy mások(általában az ember barátai, vagy pedig a közösségi szellem miatt maximálisan toleráns emberek) által dícsért novellát, akiket az ember nem ismer. Végső soron egyáltalán nem bántam meg. Nem mintha nem értékelném, vagy nem tartanám hitelesnek a barátaim kritikáit, de más. Mert ismernek és szeretnek;)

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
20 éve 2 hónapja #213705 Írta: Eneira
Eneira válaszolt a következő témában: Novellák
Örülök, hogy nem csak én látom így a korkérdést, de akkor most tisztázom az eredetét. Ahogy Léli exakt módon rátapintott: nem mindegy, mennyi hibát, és milyen stílusban sorolok fel egy tizenpár évesnek, mert esetleg elmegy a kedve az írástól!!!! Nem pont az én kritikámtól, de ha többen is lehordják, ugyan finoman, de le, akkor már...sosem lehet tudni. És azért is fontos, mert én is ócskán írtam tizennyolc évesen is a maihoz képest( szerintem), mégis megnyertem a novellapályázatot a kerületben. Tehát másképp bíráltak el, mint egy 28 évest. Ezért lenne jó tudni.
Brisa, mostanság folyamatosan köszöngetek, tehát újfent... :D

Rabyn: hidd el, lehet, hogy nem fogod olyan élesen és egyértelműen megmondani a kritikát kicsit idősebben... :wink:

És azért írtam a visszajelzésről, mert jó lenne tudni, hogy belemásztam -e a másik lelkébe önkéntelenül, vagy nem, hogy elfogad-e erősebb kritikát vagy nem, ésatöbbi. Elvégre nem ismerem, tehát nem akarom bántani, netalántán legközelebb "becsomagolom" a mondanivalóm. :)

Boldogok azok, kik nem láttak, mégis hisznek.

Több
20 éve 2 hónapja #213366 Írta: Ilmarë
Na, egész jó kis okfejtések sültek ki itt a kritika írás kapcsán. Szerintem mindannyian valahol jóirányba gondolkodtok e téren. SZVSZ a kritika még ha építő is függetlenül a kortól, ha úgy írják meg, igenis bántó is tud lenni és természetesen nagyon fontos az is, hogy az aki kapja a kritikát, hogyan dolgozza azt fel. Ha akarja az illető, hogy pontról pontra szedjék szét, az azért van, mert érzi, valami nem úgy jön ki, ahogy szeretné, de nem tudja miért. Egy független harmadik jobban észreveszi ezt, bátrabban ki is mondja, mint mi magunknak. Valamelyikőtök említette, hogy a kiskamasz korosztály megsértődik a kritikán, vagy rosszul esik neki. Persze, hogy hiszen magával sincs még egészen tisztában, keresi a helyét az útját a világban. A mesterem azt mondta mindig, egy totyogósnak fogni kell a kezét és előtte menni, hogy óvjad, egy gyerek már melletted jön, de fogod még a kezét, a kamasz már előtted megy és arra számít, hogy amikor hátranéz, te ott állsz mögötte. Én a kritikára ezt úgy húzom rá, hogy ha valami nem tetszik, akkor nem úgy indítok, hogy ez ilyen rossz meg olyan vacak, hanem úgy, hogy először a pozitívakat kiemelem és utána finoman mondom, hogy de azért ez meg az még csiszolandó stb. És ez esetben teljesen mindegy, hogy egy 13-15 évesnek, vagy 20-25 évesnek mondom ezt, mert nem az a cél, hogy lealázzam, hanem az, hogy rámutassak egy dologra, amit ha meglát ő is fel tudjon ismerni. Nem a szájába rágom, hanem igyekszem rávezetni. Így még mindig maga jön rá a dolgokra. Eleddig azok a kritikák, amiket kaptam sokat segítettek, és igen volt köztük olyan is, amin elsőre kiakadtam, fájt meg minden, de a legtöbb nagyon jó észérvekkel spékelt volt. SZVSZ nem lehet tényező a kritikában a másik lelki világa, de mivel emberek vagyunk mindenki mást úgy van értelme kezelni, ahogy mi is szeretnénk, hogy kezeljenek minket.

Több
20 éve 2 hónapja #213337 Írta: Dodiee

Brisa írta: (Ugyanígy a matektanárom megmutatta a Pitagoras-tételt és nem várta meg, míg magamtól rájövök. :D )

De valszeg akkor is elmagyarázta volna a tételt, ha 30 éves fejjel ülsz be úgy az iskolapadba, hogy Pitagorasról azt hiszed, kalsszicista festő volt;)

Brisa írta: Dodie:
De mondjuk, ha én írok egy olyan mondatot, amiben háromszor is szerepel ugyanaz az szó (számomra nem zavaró, mert olyan hangsúlyozással olvasom magamnak), de a kívülállóknak meg égnek áll a haja tőle, akkor nekem nem kell elmagyarázni, hogy miért nem jó a szóismétlés. Ez egy szimpla stilisztikai hiba, rossz megoldás, amit korrigálni érdemes.

Nem biztos hogy magától rájön az ember. Persze vannak szándékos szóismétlések, de kell, hogy a funkciójuk is világos legyen mindenki számára. Ha csak úgy bele a világba írok szóismétlést, és nem egyértelmű a nyomatékosító funkció, akkor az ugyanúgy hiba, mintha a tudatlanságomból eredne. Én is mostanában kezdem megtanulni, hogy nem lehet olyan novellát/könyvet/verset/akármit írni, ami mindenkinek tetszik, biztosan lesz, aki talál benne hibát. Ezért van értelme a Bestseller kifejezésnek;) Ha mindenkinek ugyanaz tetszene, és ugyanaz zavarná, akkor nem lennének legjobb könyvek, hanem mindenki ugyanazt szeretné.. remélem ez az idő sosem jön el:) vannak olyan nyelvtani lelemények, amik valaki szerint hibák, mások szerint újszerű és jól hangzó részei a szövegnek.

Több
20 éve 2 hónapja #213332 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Novellák
Rabyn:
:arrow: Nincs veled semmi baj :D
:arrow: Egy 13 éves pontosan 7 évvel kevesebbet tanult a fogalmazásról, mint a 20 éves. Kevesebb ideje volt olvasni, tapasztalni, ahogy Alyr mondta.
:arrow: Mi nem vagyunk hivatásos kritikusok, úgyhogy nekünk számít a másik lelke. Már csak azért is, mert mi szeretjük egymást. :wink: Nem is akarunk olyanok lenni, mint a hivatásosok.
:arrow: Amikor kicsi voltam, és fogalmazást kellett írni otthon, mindig Anyunak vittem, hogy nézze át. Ő egy-egy csúnyácska mondatom szavait beszámozta úgy, hogy a szavak más sorrendbe kerültek, mint eredetileg és máris sokkal szebb lett a mondatom! Ezt megcsinálta néhányszor, és onnantól kezdve már én is megtanultam és alkalmaztam magamtól. Idővel már fejben tudtam a szavakat ide-oda rakosgatni.
(Ugyanígy a matektanárom megmutatta a Pitagoras-tételt és nem várta meg, míg magamtól rájövök. :D )

Dodie:
:arrow: Abban az esetben, ha az a 20, 25 ill. 40 éves tapasztalatlan az írás terén, és keveset olvasott, akkor igazad van. De mondjuk, ha én írok egy olyan mondatot, amiben háromszor is szerepel ugyanaz az szó (számomra nem zavaró, mert olyan hangsúlyozással olvasom magamnak), de a kívülállóknak meg égnek áll a haja tőle, akkor nekem nem kell elmagyarázni, hogy miért nem jó a szóismétlés. Ez egy szimpla stilisztikai hiba, rossz megoldás, amit korrigálni érdemes.

Na, és én most egy időre befogom a csőrikémet...

Brisa

Több
20 éve 2 hónapja #213331 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Novellák

Dodiee írta:

Brisa írta: Akkor vigyük egy kicsit tovább: hogyan vesszük figyelembe a kritikaírásnál a kort? Pl. úgy hogy nem rakjuk tele szakszavakkal, elmagyarázzuk, miért nem jók a szóismétlések, esetleg meg lehet mutatni, hogyan lehet "szebbé" tenni egy mondatot pusztán a szavak sorrendjének megváltoztatásával stb. Mindezt egy 20 évesnek valszeg nem kell elmagyarázni.

Épp ez az. ezt egy húszévesnek ugyanúgy el kell magyaráni, mint egy huszonötévesnek vagy egy negyvenévesnek, mert hiba a novellában, amit ha beleírt, nyilván nem tudja hogy hiba. nem hiszem hogy valaki szándékosan írna rossz novellát...

Abszolút Dodieval értek egyet, ezt nem is ragozom tovább :)

De ugyanakkor egy dolog miatt számít mégis, hogy milyen idős a szerző: ha "túl" fiatal (illetve inkább úgy írom, hogy érzékeny, bár jelentős többségben és elsősorban fiatalon van ez a "probléma"), akkor nagyon rosszul eshet neki, ha főként kritizálják egy írását, hogy "itt kéne másként, ez rossz benne, meg ez is.." és nagyobb eséllyel megy el a kedve az írástól. Kíméletesebbnek kell lenni, mert nem szabad elvárni valakitől, hogy azonnal hatalmasat fejlődjön. Lassan, fokozatosan, lépésenként kell vele haladni, hagyni, hogy arra fejlődjön, amerre ő akar, kialakíthassa a saját stílusát. (mint pl. egy színdarabnál. Valaki kap egy szerepet, és első próbán nem kell már tökéletesen tudnia. Lépésenként, kisebb jellemzőkként kell fejleszteni, és közben nem csak a rendező akaratát valósítja meg a színész, hanem saját magát, a saját elképzeléseit is beleviszi a karakterbe).

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."

Több
20 éve 2 hónapja #213327 Írta: Dodiee

Brisa írta: Akkor vigyük egy kicsit tovább: hogyan vesszük figyelembe a kritikaírásnál a kort? Pl. úgy hogy nem rakjuk tele szakszavakkal, elmagyarázzuk, miért nem jók a szóismétlések, esetleg meg lehet mutatni, hogyan lehet "szebbé" tenni egy mondatot pusztán a szavak sorrendjének megváltoztatásával stb. Mindezt egy 20 évesnek valszeg nem kell elmagyarázni.

Épp ez az. ezt egy húszévesnek ugyanúgy el kell magyaráni, mint egy huszonötévesnek vagy egy negyvenévesnek, mert hiba a novellában, amit ha beleírt, nyilván nem tudja hogy hiba. nem hiszem hogy valaki szándékosan írna rossz novellát...

Brisa írta: [size=9:2r1iishi]És tök jó, hogy beszélgetünk egy kicsit a kritikáról is. De ne szűkítsük le: ez nemcsak az írókörösökre vonatkozik. Ne uraljuk el megint a topikot...[/size]

Sztem ezt nem lehet ráhúzni az írókörre:D nyilván akik írókörösök onnan merítenek példát, mert ez az amit ismernek, de most aztán igazán nem mondhatja senki hogy kizárjuk a vitából! szóléjon hozzá mindenki, én kifejezetten örülnék ha olyan is beszállna a vitába, aki NEM írókörös.

Több
20 éve 2 hónapja #213312 Írta: Rabyn
Brisa: lehet, hogy velem van a baj, de én egy 13 évesnek is ugyanugy megmondom a véleményemet mint egy huszévesnek. Könyörgöm az iskolában elvileg tanulni kell a fogalmzaást! nekem volt is liyen orám alsóban. Nem hiszem, hogy pontrol pontra mindig meg kell magyarázni a kritikát. Ha egy KRITIKUSHOZ akinek ez a szakmája elviszek egy írást az baromira nem fog törödni az én lelkivilágommal! A szakszavakalla még talán de a lelkemmel biztos nem. És szvsz nem kell megmutatni, hogy hogy tegye jobbá, mert arra neki kell rájönni!

Több
20 éve 2 hónapja #213310 Írta: Brisa
Akkor vigyük egy kicsit tovább: hogyan vesszük figyelembe a kritikaírásnál a kort? Pl. úgy hogy nem rakjuk tele szakszavakkal, elmagyarázzuk, miért nem jók a szóismétlések, esetleg meg lehet mutatni, hogyan lehet "szebbé" tenni egy mondatot pusztán a szavak sorrendjének megváltoztatásával stb. Mindezt egy 20 évesnek valszeg nem kell elmagyarázni.
Még mindig különbözik a véleményünk, Drizzt? (Gondolom a nagypapád is elmagyarázta a szabályokat, adott tanácsokat, tippeket.)

[size=9:2csw0541]És tök jó, hogy beszélgetünk egy kicsit a kritikáról is. De ne szűkítsük le: ez nemcsak az írókörösökre vonatkozik. Ne uraljuk el megint a topikot...[/size]

Brisa

Több
20 éve 2 hónapja #213306 Írta: Drizzt
najó én is...
Az írókört valamiféle céllel hoztuk létre, nem ? Építő jellegű kritikákat várunk, mi akik írunk, a többiektől, és próbálunk olyanokat írni...persze én is olyan kritikákat írok, amilyeneket tudok, mert még kevés a tapasztalatom, meg őőő nem is értek hozzá annyira. De én azt gondolom, hogy nem fogok jobb kritikát írni vkinek a novellájáról, mert még fiatal.
Erre máshonnan mondanék egy példát.Off, de sztem érthető lesz mire gondolok.
Sokat sakkoztam a nagyapámmal...mindíg megvert, és sosem hagyott nyerni. Egyszer...életemben egyszer én nyertem. Akkor tudtam, hogy, igen, most jól játszottam, és nagy szó volt megverni...
Ha valakinek jókat mondok, mert fiatal, akkor tud úgy fejlődni, mintha rendesen kritizálnám, amit ír ?
Amúgy igazad van Brisa, persze, hogy számít a kor, amikor valaki novellát ír, a véleményünk ezek szerint abban különbözik, hogy figyelembe kell-e venni azt akkor, amikor véleményt mondunk róla...
Lálááá :)

Több
20 éve 2 hónapja #213302 Írta: Brisa
Természetesen a novella alapján. Amire én utaltam, az az, hogy nem arról van szó, hogy egy jó novellánál számít-e a kor, hanem arról, hogy a kritikaírásnál ezt figyelembe kell-e venni. (Erre én is csak nemrég döbbentem rá. :D ) És azért kell figyelembe venni, mert míg a kritikaíró közli, hogy pl. "sok a szóismétlés", addig a "kicsi" visszakérdez: "És?", míg a "nagy" vagy mentegetőzni kezd vagy korrigál. :D

Na, ezt jól megmondtam, mi? Már én is kezdek belebonyolódni. Pedig az előbb még nagyon értettem. A lényeg: számít a kor! :mrgreen:

Brisa

Több
20 éve 2 hónapja #213291 Írta: Dodiee

Brisa írta: Egy halk megjegyzés: nem a novellánál számít a kor, hanem annak a kritikájánál...

És a kritikát mi alapján írod? :roll:

Több
20 éve 2 hónapja #213275 Írta: Brisa
Egy halk megjegyzés: nem a novellánál számít a kor, hanem annak a kritikájánál...

Brisa

Több
20 éve 2 hónapja #213264 Írta: Dodiee
Nekem alapvetően az általánosításokkal van bajom.. "Nem lehet úgy kritizálni hogy nem tudod az író korát" vagy "Nem tud olyat írni", istenem ha ezt mindenkire rá lehetne nyomni, az élet valami szörnyen egyhangú lenne. Ha olvasok egy jó novellát, az ugyanolyan jó marad, ha kiderül, hogy egy 46 éves, 20 éve nemzetközileg publikált egyéntől, vagy a szomszéd 12 éves kishugától származik. ugyanez a helyzet a rossz novellákkal. Ha egy novella ezért vagy azért nem tetszik, akkor azt adott esetben(ha igényli és lehetséges) megmondom az illetőnek, nem számít mennyi idős. nem fogom azért elhümmögni mert az író még csak 14 éves, vagy azért lehordani a sárga földig, mert ez már a 40. novellája, és eddig csak jót írt. mindenkinek lehetnek rosszabb novellái. és ez nem kortól függ. és ugyanígy lehetnek nagyon jók is. én úgy érzem, ha eleve úgy kezdek el olvasni egy novellát, hogy tudom az illető korát, akkor ez befolyásol. persze lehet h ezzel egyedül vagyok. de én pl személy szerint nem szeretném ha a korom alapján ítélnék meg a novelláimat.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.553 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére