Film <-> Könyv különbségek
- Niphredil Eleanor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Ja, akkor már értem!Sil írta:
Ez azért van, mert megpróbál az eredeti hangjánál mélyebben beszélni, és ez nem mindig jön be neki...Niphredil Eleanor írta: Arwen hangjával tul.képpen csak a RotK-ben volt problémám, mikor Elronddal beszélget, és szinte végig "suttog"!
Most, hogy így említetted, az interjúkon tényleg magasabb a hangja. Eddig nem is tűnt fel igazán.
Lothlórien virágai; Niphredil és Elanor
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Ez azért van, mert megpróbál az eredeti hangjánál mélyebben beszélni, és ez nem mindig jön be neki... Ha megfigyelitek az interjúkban pl, Liv hangja olyan tipikusan amerikai, sipítozós, ami nem igazán illene egy tünde hercegnőhöz. Valamelyik making of-ban el is meséli, hogy amikor először megnézte a filmet az apjával, az megkérdezte, hogy ez kinek a hangja, mire Liv azt válaszolta, hogy "de apa, én színésznő vagyok!"...Niphredil Eleanor írta: Arwen hangjával tul.képpen csak a RotK-ben volt problémám, mikor Elronddal beszélget, és szinte végig "suttog"!
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Niphredil Eleanor
- Nem elérhető
Arwen hangjával tul.képpen csak a RotK-ben volt problémám, mikor Elronddal beszélget, és szinte végig "suttog"!
Lothlórien virágai; Niphredil és Elanor
- Helyanwe Uivadel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Köszönetek: 0
A smile costs nothing, but gives much.
...none needs a smile so much as who has no more to give...
- tindomiel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
A Gyűrű kísértése is ilyen volt, mert a könyvben ugye Gandalf és Faramir azok, akik ellenállnak neki, Aragornról meg ki se derül, hogy hogy áll hozzá ehhez. Azért elég illúzióromboló Faramirt láttam viszont a vásznon.
Azt meg csak mostanában vettem észre, apróbb hiba, de már nagyon zavart, hogy a film szerint Szauron törte el a Narsilt azzal, hogy rálépett, a könyvbe pedig Elendil alatt tört el.
Mást inkább nem hozok fel, mert már biztos minden lehetőséget kiveséztetek
Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme.
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Lominas
- Nem elérhető
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
Felagundnak teljesen igaza van, a tolkieni világ megteremtése, a tájtól a díszleteken és fegyvereken át egészen a legapróbb berendezési tárgyig, szinte tökéletesen sikerült. A szellemiség is megvan szerintem teljesen: az önfeláldozás, alázat, nemeslelkűség, válogatott beszéd, és az az egyfajta archaikus érzés szerintem belekerült a filmbe. A fényképezés is nagyon erősíti mindezt. Az, hogy néhol megváltoztatták a cselekményt: nos, a könyvnek a függelékében, vagy egy-két elejtett mondatban leírt dolgok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Középföldét jobban bemutassa Tolkien. A film azonban csak a cselekményen keresztül tudja ezt megtenni. Így belekerült egypár olyan jelenet, amely egyáltalán nem szerepel a könyvben, de a filmben arra jó, hogy teljesebb képet kapjunk Középföldéről. A szereplők jelleméről annyit, hogy ezt valóban nehéz elfogadni, mert a könyvhöz képest zavaró torzításokat tapasztalunk. Azonban pl. Faramirnél, ha van lehetőségetek, nézzétek meg a bővített DVD-k werkfilmjeit, ott elmondják, hogy miért volt szükséges ilyen változtatásokra. Mégegyszer hangsúlyozom, hogy a filmet nem teljesen lehet a könyvhöz hasonlítani, mivel teljesen más az eszköztára és kifejezőképessége. Sajnos a film agresszívebb műfaj, mint a könyv, ugyanahoz a hatáshoz sokkal agresszívebb eszközöket kell használnia, mint a könyvnek.
A filmipar valóban haszonra és sikerre, na meg Oscar-díjakra (mellesleg az az én véleményem szerint sem nagy elismerés) kell, hogy "menjen", de a Gyűrűk Ura - ha produkciós szempontból valóban más célközönsége van is - stábjának, szereplőinek nagy része (nem is beszélve a rendezőről) Tolkien-rajongó és ők nekünk, Tolkien-rajongóknak készítették a filmet, ebben biztos vagyok. És végső soron hét év áldozatos, lelkes, megszállott munkája van benne, s ez olyan egyedülállóvá teszi ezt a filmet, amilyen nincs még egy a világon - és szerintem jó darabig nem is lesz...
- Lominas
- Nem elérhető
Ha ezek a - számomra nagyon emlékezetes - jelenetek a Te értékelésedben közhelyszerűnek és kommersz hollywoodi elemnek minősülnek, akkor szvsz a könyvet minősíted annak, mert ezek a könyvben is talán a történet gerincét alkotó pillanatok a filmben is maradéktalanul bennevannak.
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Sok mindenben igazat adok neked, mert (különösen a RotKban) tényleg sok hatásvadász jelenet volt benne, de végül is ez egy film, aminek a célközönsége (tetszik-nem tetszik) nem elsődlegesen a Tolkien-rajongók közül kerül ki. Ebből a szempontból a film csak egy a sok holywoodi (jó, tudom, ez nem Holywoodban készült...) film közül.
Ezzel együtt viszont sok lényeges javítás van egy "sima" amerikai szuperprodukcióhoz képest. PJ pl meghagyta a stábnak, hogy a világnak tökéletesen hitelesnek kell látszania (ellentétben a fantasyfilmekkel) és
ezt olyan szinten valósították meg, hogy még a hobbitlyukak legapróbb berendezési tárgyait is külön ezen a területen képzett iparművészek készítették, és ezért a filmben felvonuló tárgyak igen autentikusnak tekinthetők. Szerény (és meglehetősen kritikus) véleményem szerint a Tolkien-teremtette világot csaknem tökéleteen sikerült visszaadni, és számomra ez a film legnagyobb erőssége
(Arról nem is beszélve, hogy hány millióan olvasták el a könyveket a film hatására )
Our knees do not bend easily
- solt
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
még mindig tartom a véleményem. A szereplőgárda nekem is tetszik (majdnem lefordultam a székből a röhögéstől, amikor megláttam a "hosszúhajú Smith ügynököt" ) , a megjelenítés is jó, a zene is király, de ettől a többi nekem gázos. Nekem igenis sok a hollywoodi "akció": pl. a deszkás Legolas az nagyon-nagyon komolytalanná teszi, majdnem bohoccá azt a szegény tündét; szintén Legolas, amikor felugrálgat az olifántra és ott "akciózik", az orkvezér, amikor majdnem eltalálja a szikladarab, az öreg íjászemberke a véletlenül elengedett nyíllal, , Frodó nevetséges lógása, stb. stb......
A fontos dolgok ( tkp. " nagyvonalak") nekem nem csak a történetet, de a szereplők jellemét is jelentik; márpedig mindkettőt hihetetlenül elkavarták helyenként (megintcsak említem Szilszakállt és Faramirt, a történethez Aragorn eltűnését, Gollam lembasdobálását és sorolhatnám..), mind olyan dolog, ami hiányában/jelenlétében/megváltoztatottságában fontos.
A szellemiség pedig szerintem abszolút nincs bene. Csak hollywoodi közhelyes formájú mondatok pl. "Légy azzá, akinek születtél!" Hol vannak azok az elemek, amik pl az önzetlenségről, önfeláldozásról, felelősségteljes bátorságról, és még egy csomó emberi/emberséges, nemes vonásról tanúskodnak (még ha ne is mindig emberekről van szó) ?
Vitázni nem akarok, mert nem sok értelme lenne, mindenesetre maradok a véleményemnél. Még valameddig
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- nagyon jó a szereplőgárda (nincsenek nagyon felkapott, amerikaias színészek, különleges arcok és tehetségek jelennek meg)
- egészen egyedülállóan gondos és fantasztikus Középfölde vizuális megjelenítése (tájak, díszletek, kellékek, fegyverek és kosztümök)
- még így is minimális a hollywoodi érzelgős, vagy éppen akciós jelenetek száma
- a lényeges, nagy vonalakban hűek a könyvhöz
- egészen kiváló és egyedülálló a zenéje
- és szerintem ha valamit eltaláltak, hát az Tolkien szellemisége.
- solt
- Nem elérhető
A film egyértelműen a fogyasztói társadalom közönségét próbálja kiszolgálni, de semmi köze a tolkien-i könyvek igazi "szellemiségéhez" (értsd jól), előbbit mi sem igazolja jobban, mint a sok Oscar díj, ami nem mindig dicsőség.... Ja, és az Oscarok abszolút nem támasztják alá, nem tudják alátámasztani, hogy Peter Jackson méltó adaptációt készített. Már elnézést, de az Oscarokkal igazolni az adaptáció sikerességét az nagyon nagy baklövés.... és különben sem méltó.
Amúgy meg Gollamért mit vannak oda? Teljesen jó, ahogy megformálták a külsejét, alakját, de (ha nem tévedek) nem korszakalkotó sem a technika, sem a kinézet, nemtom mi benne az Oscarra érdemes.
- Alatar
- Nem elérhető
SZIG
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ideniel írta: Viszont határozottan emlékszem, hogy a könyvben az olog-haiok csak a Bakacsin-erdő környékén, Rhovanionban tevékenykedtek, legalábbis Gandalf valami ilyesmit magyarázott...
Meg továbbra is ott voltak a Morannon előtti csatában, tekintve hogy különben Gimli nem tudta volna mi alól kirángatni Pippint.
(ha jól emlékszem az egy troll volt, de az is lehet, hogy csak a háttérben álltak trollok, de az biztos hogy a szokásos útépítő tevéákenységüket folytatták, amit Móriában is, azaz kőlapokat tettek le vhova)
Szvsz Dol Guldurban még nemigen voltak olog-haiok legalábbis nagy számban semmiképpen, tekintve hogy tkp rejtőzködött ott Szauron és csak kémkedéssel lehetett kideríteni, hogy a Varázsló/Mágus az ő. Ha viszont elkezd ott masírozni ott nappal egy csapat troll "TROLL 2.0" felirattal akkor az feltűnő.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ideniel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ideniel írta: Engem nem elsősorban a különbségek érdekelnek a könyv és a film között(nálam ez a sorrend ), hanem az az orbitális baklövés, hogy a második részben Mordor kapuját trollok nyitották ki. Ez nem is lenne gond, de nappal volt... és köztudott: a trollok a napfény hatására KÖVÉ VÁLNAK. Tudom, tudom olog-hai trollok is léteznek, de én még nem találkoztam olyan a film készítéséről szóló könyvel, ahol Jackson bácsi magyarázatot adott volna erre az ellentmondásra, főként úgy, hogy ezt olog-haiokkal tette volna. Ezen az apróságon még átsiklottam... De akkor a király visszatért, és visszatértek az régi ellentmondások is: még több troll akik az ostromgépeket mozgatták a pelennori csatában, megint napsütés, és semmi kővé válás. Mind a 800 troll olog-hai lett volna? Kötve hiszem...
Kérdésedben megadod a választ: Olog-hai trollok voltak mindahányan, a kapunyitók teljesen nyilvánvalóan, a többiek meg a film szerint, tekintve, hogy a könyvben leszáll a Homály és utána nem zavar be a napfény.
Mindazonáltal a könyvben sem emlékszem olyanokra, hogy megkörvült troll-egységek mellett mentek volna el, mi több, a Morannon előtti csatában harcolnak trollokkal, márpedig akkor már sütött a nap Mordorban is.
Nem hiszem, h Szauron miután kitenyésztette az okosabb és fénybíró olog-hait, kő-trollokat használt volna helyettük.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Felagund
- Nem elérhető
Kő-trollok inkább Eriadorban éltek...
- Ideniel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Timona
- Nem elérhető
Hát én inkább úgy fogalmaznék, hogy minden ellentmondási lehetőség kiküszöbölése végett irta újjá, vagy pedig, mert más jobban tetsző ötlete támadt, de ez megint csak belemagyarázás, ki tudja mit miért tett pontosan, talán még a fia sem- legalábbis ezt érzem a Gyűrű keresésének olvasása közben- pedig ő aztán tastközelből figyelte az eseményeket...smafu írta: Ja, ez igaz, minden új élmény után újraírta...
"Van úgy, hogy csak emlékszem arra, ami éppen történik."
Fodor Ákos
- smafu
- Nem elérhető
Láttátok a spektrumon a Tolkien c. dokumentumfilmet?
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- smafu
- Nem elérhető
Tolkien nem jelentette volna ki, hogy kezdjék újra, hiszen végig ott lett volna a forgatásokon, és azonnal rászólt volna Pj-re. (álmodozni azért lehet )
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
A 37.-ik nyers változat elkészültekor, miután beillesztették a 124. utólag forgatott kiegészítő jelenetet, Tolkien kijelentette volna, hogy sajnos teljesen előről kell kezdeni az egészet, bár véleménye szerint a felvett anyag fele újravágva megmenthető. Ezután a rendező sírógörcsöt kapott volna, a producer meg az asztalravágva közölné, hogy márpedig a 37. az utolsó változat. Némi utólagos pofozgatás után, mi meg boldogan megnéztük volna a már 12 évig forgatott várva-várt filmet.smafu írta: A legjobb mégis az lett volna, ha maga Tolkien is részt vett volna a film készítésében...
- Suhifarok
- Nem elérhető
Felagund írta: Jó. És?
És utána olvasta a könyvet!
- Felagund
- Nem elérhető
- Caleb
- Nem elérhető
- Drowse
- Nem elérhető
"All right, all right. I can take a hint. I know when I'm not wanted. I usually don't pay any attention... but I know."
- smafu
- Nem elérhető
(Szégyen és gyalázat)én is azok közé tartozom,aki a filmet látta először(ami ráadásul a trailer alatti filmzene miatt keltette fel az érdeklődésemet.)A film után első dolgom volt nekiállni a könyvnek, amit nagyon meg is szerettem. Ettől függetlenül engem is zavartak a drasztikus eltérések, és neki is állok kritizálni, ha mondtok olyan filmet, ami tökéletesen visszaadja azt a könyvet, ami alapján készült. Azt meg főleg nem lehetett elvárni, hogy mindenki a saját Gyu-világát lássa a filmben.
Nekem mégis voltak olyan részek, amelyek szinte tökéletesen megfeleltek az általam elképzeltnek.(ellenpélda:Lórien nem tetszett, pedig a filmet előbb láttam.)
A legjobb mégis az lett volna, ha maga Tolkien is részt vett volna a film készítésében...csak hát kicsit előbb kellett volna elkezdeni.
Az eltérések egy része főleg azért került a filmbe, hogy annak is tettszen, aki csak egy hollywoodi filmre kíváncsi, nem pedig középföldére,így ugye több a néző.Manapság a filmiparban ez az egyik legfontosabb, legalábbis a producerek számára. :down:
- Caleb
- Nem elérhető