Istarok

Több
19 éve 7 hónapja #245960 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Istarok
Lehet hogy elvette a botját :twisted:
És ha így volt akkor honnan szerezte vissza, vagy kapott újat ???

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 7 hónapja #245916 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Istarok

Felagund írta: Láttam és tudom, csak nem szeretném, hogy emberekben ez ragadjon meg, bocsi... :roll:

ok ok, ezt meg tudom érteni :)

olorin.papa írta:
De amikor szarumán bezárta Gandalfot, akkor helyileg blokkolta a varázstudományát, de azt hogy beszélni tudott a madarak nyelvén, az nem varázslat volt, hanem képesség!
Amikor a Caradras oldalán, meg Amon-solon tüzet
gyújtott, ott varázsolt. Amikor mondtad "amikor meg áll és mindent lát" az sem varázslat, hanem képesség, mint ahogy Legolas is meg tud különböztetni 20 mérföldről egy "verebet egy pintytő" ez sem varázslat, hanem képesség...

Tény, hogy ez mind képesség, de azt hogy kell érteni, hogy blokkolta a varázstudományát? :oops: :)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 7 hónapja #245910 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Istarok

Gilgolwen Nimrandir írta: Viszont... film<--->könyv... és az elméletem alátámasztására hozott példa a filmből való és ezt kihangsúlyoztam, a félreértések elekerülése végett (sikertelenül)

Láttam és tudom, csak nem szeretném, hogy emberekben ez ragadjon meg, bocsi... :roll:

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 7 hónapja #245906 Írta: Gilg (Gwindorn)

Felagund írta: Bár szerintem Gandalf ebben a helyzetben méltóságán alulinak tartotta, hogy "kivarázsolja" magát

Ezzel egyet értek.

Viszont... film<--->könyv... és az elméletem alátámasztására hozott példa a filmből való és ezt kihangsúlyoztam, a félreértések elekerülése végett (sikertelenül)

idézet írta: bár tény hogy ez utóbbi a film egy jelenete

ami pedig a filmben történt számomra nem úgy tűnik, mintha egyszerűen megadta volna magát.

Több
19 éve 7 hónapja #245903 Írta: Felagund

olorin.papa írta: De amikor szarumán bezárta Gandalfot, akkor helyileg blokkolta a varázstudományát, de azt hogy beszélni tudott a madarak nyelvén, az nem varázslat volt, hanem képesség!

Hátőőő...
Ezen még nem gondolkoztam... :?

Bár szerintem Gandalf ebben a helyzetben méltóságán alulinak tartotta, hogy "kivarázsolja" magát

Gilgolwen: Gandalf a fogságáról csak azt mondja: "vittek és bezártak", ez nem feltételez semmilyen inzultust. Gandalf egyszerűen rájött, hogy csapdába sétált, és megadta magát.

Több
19 éve 7 hónapja #245902 Írta: Gilg (Gwindorn)

Felagund írta: Gandalf és Saruman NEM párbajoztak Orthancban... :evil:

Nem találtam jobb szót.. ezért az idézőjel...

Több
19 éve 7 hónapja #245899 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Istarok

Felagund írta: Gandalf és Saruman NEM párbajoztak Orthancban... :evil:

:D Bizony hogy nem! :D
De amikor szarumán bezárta Gandalfot, akkor helyileg blokkolta a varázstudományát, de azt hogy beszélni tudott a madarak nyelvén, az nem varázslat volt, hanem képesség!
Amikor a Caradras oldalán, meg Amon-solon tüzet
gyújtott, ott varázsolt. Amikor mondtad "amikor meg áll és mindent lát" az sem varázslat, hanem képesség, mint ahogy Legolas is meg tud különböztetni 20 mérföldről egy "verebet egy pintytő" ez sem varázslat, hanem képesség...
l

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 7 hónapja #245897 Írta: Felagund
Gandalf és Saruman NEM párbajoztak Orthancban... :evil:

Több
19 éve 7 hónapja #245895 Írta: Gilg (Gwindorn)

Ecthelion írta: elkülönül a fizikai és a mentális mágia Tolkien műveiben (már ha egyáltalán vannak ilyenek)?? Minthogy írtam szerintem ahhoz kellet a bot hogy a fizikai varázslatokat reprodukálják.

Szerintem elkülönül...

Gilgolwen Nimrandir írta: Olykor csak a gondolat erejével, máskor pedig eszközök segítségével hajtják végre a varázslatokat...

...és nem nagyon lehet "összehasonlítani" a kettőt, mert pl, az Elrond és Galadriel között, gondolatok útján lezajlott beszélgetést, különösebb gond nélkül kivitelezték, míg amikor Gandalf és Szarumán Vasudvardban "párbajozik" - a botjaikat használva - komolyabb erőfeszítésbe kerül végrehajtani (bár tény hogy ez utóbbi a film egy jelenete)
és a maiák mégis csak nagyobb hatalommal rendelkeznek mint a tündék
(remélem érthető, hogy mit szeretnék ezzel mondani...)

Több
19 éve 7 hónapja #245892 Írta: Felagund

Ecthelion írta: Felagund: fizikai mágia->természeti jelenségek használata pl. tűz, villám stb, vagy például a repülés. Mentális-> gondolat által közvetített (ha jól tudom az erdeti szó is vmi hasonló jelentésű :roll: ), mint pl. a gondolatátvitel :D (telepátia), olyan varázslat melynek nincs köze a fizikai dolgokhoz... Valami ilyesmi :)

Csak azért kérdeztem, mert fontos az, hogy mit nevezünk mágiának. Pl a tündék azon képessége, hogy világítanak, vagy a hó tetején tudnak járkálni, vagy hogy olyan ékköveket hoznak létre, melyek maguktól világítanak, vagy a jövőbelátás és a gondolatkommunikáció a halandók számára egyértelműen mágiának tűnnek, holott művelőik számára teljesen természetesek, ugyanolyan tulajdonságuk, mint az, hogy lélegeznek. Gandalfnak, mint maiának volt egy meghatározott mennyiségű hatalma ("will", ha hallottad ezt már máshol ;) ), és azzal hatni tudott az anyagi világra, vagy jelen esetben egy részére (többnyire a tűzre).

Több
19 éve 7 hónapja #245887 Írta: Ecthelion
Ezt még észre se vettem. Talán ez is, nemtom el kéne olvasnom, és akkor rájönnék hogy bele illik-e a fogalomkörbe. Én rra gondoltam mikor-szintén- a harmadik köetetben telepátiával beszélget Elrondal és Galadriellel.
A fizikai varázslatnál meg arra amikor villámmal sújtotta Meduseldet!
Vagy amikor tűz varázslattal próbálta Gollamot szóra bírni!
(Ezek színtisztán le vannak írva)

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 7 hónapja #245885 Írta: Nelossel
Nelossel válaszolt a következő témában: Istarok
Nya, nem jól fogalmaztam. Az jutott eszembe a hsz-edből, amikor a 3. kötetben, Pelennornál kiállt a falra (vagy mit t'om én már hova), s Tolkien azt írja, hogy látta a rengeteg mindent, ami akkor történt. A király halálát, mag Éowynt fél-halottan.

Több
19 éve 7 hónapja #245884 Írta: Ecthelion

Nelossel írta:

Ecthelion írta: Mentális-> gondolat által közvetített (ha jól tudom az erdeti szó is vmi hasonló jelentésű :roll: ), mint pl. a gondolatátvitel :D (telepátia), olyan varázslat melynek nincs köze a fizikai dolgokhoz... Valami ilyesmi :)

Mint például, mikor megáll, körbenéz és mindent lát?

Ezzel nemtudom mire célzol :D
Én arra gondoltam amikor Galadrielle és Elronddal "beszélget", telepátia!

Több
19 éve 7 hónapja #245883 Írta: Nelossel
Nelossel válaszolt a következő témában: Istarok

Ecthelion írta: Mentális-> gondolat által közvetített (ha jól tudom az erdeti szó is vmi hasonló jelentésű :roll: ), mint pl. a gondolatátvitel :D (telepátia), olyan varázslat melynek nincs köze a fizikai dolgokhoz... Valami ilyesmi :)

Mint például, mikor megáll, körbenéz és mindent lát?

Több
19 éve 7 hónapja #245882 Írta: Ecthelion
Tudtommal Gandalf a halála után nem tért vissza Valinorba, kiballagot gondolatból és időből (magyarán egész Earól).
Felagund: fizikai mágia->természeti jelenségek használata pl. tűz, villám stb, vagy például a repülés. Mentális-> gondolat által közvetített (ha jól tudom az erdeti szó is vmi hasonló jelentésű :roll: ), mint pl. a gondolatátvitel :D (telepátia), olyan varázslat melynek nincs köze a fizikai dolgokhoz... Valami ilyesmi :)

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
19 éve 7 hónapja #245881 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Istarok
Amikor Gandalf meghalt, HOL járt? :hein: Valahol e fórumon azt olvastam, hogy Erunál, itt meg, h Valinorban.... nem akarok én se kötözködni :wink: , csak szeretném tudni. :) "...kiballagtam térből és időből..." - mit jelent ez? :?:

Több
19 éve 7 hónapja #245876 Írta: Felagund

Nóli írta: Elviekben a második is Valinorból, mert Gandalf halála után valóban eljut Valinorba

:shake:

"Naked I was sent back..."

Csak Lórienben adtak rá fehér ruhát...

Több
19 éve 7 hónapja #245875 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Istarok

Ecthelion írta: A továbbiakban volna még egy kérdésem: honnan is származott a bot? Az első bot nyilván Valinorból, de a második (Gandalf esetében ugyebár)?
És volna még egy: elkülönül a fizikai és a mentális mágia Tolkien műveiben (már ha egyáltalán vannak ilyenek)?? Minthogy írtam szerintem ahhoz kellet a bot hogy a fizikai varázslatokat reprodukálják.

Elviekben a második is Valinorból, mert Gandalf halála után valóban eljut Valinorba (az ő kedvéért kétirányusították az gyenes utat).
Én is azon a véleményen vagyok, h a bot nem csak szimbólum, bár, nem is csak ennek segítségével varázsol.
Szvsz az erő és a hatalom a mágusban van benne, de ahhoz h varázsolhasson, ahhoz kell neki a bot. Na, ez szvsz érthetetlen, de íme egy elég érdekes példa:
A bot a 220V. :oops:

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
19 éve 7 hónapja #245872 Írta: Felagund

Ecthelion írta: A továbbiakban volna még egy kérdésem: honnan is származott a bot? Az első bot nyilván Valinorból, de a második (Gandalf esetében ugyebár)?

Felteszem Lórienből ;)

Ecthelion írta: És volna még egy: elkülönül a fizikai és a mentális mágia Tolkien műveiben (már ha egyáltalán vannak ilyenek)?? Minthogy írtam szerintem ahhoz kellet a bot hogy a fizikai varázslatokat reprodukálják.

Ez attól függ, mit értesz _fizikai_ és mit _mentális_ mágia alatt???

Több
19 éve 7 hónapja #245867 Írta: Ecthelion
A továbbiakban volna még egy kérdésem: honnan is származott a bot? Az első bot nyilván Valinorból, de a második (Gandalf esetében ugyebár)?
És volna még egy: elkülönül a fizikai és a mentális mágia Tolkien műveiben (már ha egyáltalán vannak ilyenek)?? Minthogy írtam szerintem ahhoz kellet a bot hogy a fizikai varázslatokat reprodukálják.

Több
19 éve 7 hónapja #245813 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Istarok

Ecthelion írta:

Felagund írta: Mint már alantabb említettük a bot a _hatalmuk_ jelképe volt, egyfajta felhatalmazás arra, hogy használhatják (ha korlátokkal is) eredendően nagy maia-hatalmukat...

Tényleg nem akarok kekeckedni (csupán érdekel a téma ;) ), de erre van vmilyen forrás, vagy ez a ti következtetésetek??

:D Többek között az is remek Tolkien professzor munkásságában, hogy sok mindent leírt, de mégtöbbez nem 8) És most rajtunk a sór, hogy kitaláljuk a dolgokat... 8)

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 7 hónapja #245810 Írta: Felagund
Részemről ez az általam olvasott műveken alapuló feltételezés ;)

Több
19 éve 7 hónapja #245804 Írta: Ecthelion

Felagund írta: Mint már alantabb említettük a bot a _hatalmuk_ jelképe volt, egyfajta felhatalmazás arra, hogy használhatják (ha korlátokkal is) eredendően nagy maia-hatalmukat...

Tényleg nem akarok kekeckedni (csupán érdekel a téma ;) ), de erre van vmilyen forrás, vagy ez a ti következtetésetek??

Több
19 éve 7 hónapja #245802 Írta: Gilg (Gwindorn)
Azon a véleményen vagyok, hogy a mágusok botja nem pusztán szimbólum, hanem egyfajta eszköz is a kezükben.
Hogy "könnyebb" -e a bot által a varázslás, azt nehéz megítélni. Olykor csak a gondolat erejével, máskor pedig eszközök segítségével hajtják végre a varázslatokat...

Több
19 éve 7 hónapja #245801 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Istarok

Tharkún írta: Egyébként... Gandalf valóban azonos Olórinnal? Ezt olvastam ugyanis Andrew Murray (remélem, jól írtam...) Kvízkönyvében. :wink:

Nagy valószínűség szerint igen. Erre több szöveghely is utal: az egyik, amikor a GyU-ban elkezdi sorolni a neveit"Nyugaton, rég elfeledett ifjúkoromban Olorinnak hívtak) illetve, a Szilmarilokban is ha figyelmesen olvassuk azt a részt, ahol a valákról írnak, közvetlenül az elején, erre a következetésre juthatunk. Lórim (Irmo) maiája.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 7 hónapja #245795 Írta: Felagund
Mint már alantabb említettük a bot a _hatalmuk_ jelképe volt, egyfajta felhatalmazás arra, hogy használhatják (ha korlátokkal is) eredendően nagy maia-hatalmukat...

Több
19 éve 7 hónapja #245794 Írta: Ecthelion
Az mindenesetre megfigyelhető, hogy akárhányszor "varázslásra" kerül a sor a bot mindig megemlítődik! Egyébként Tolkien írja A Két Torony: A Fehér Lovas című fejezetben: ...oly átható a tekintete; kezében roppant erő A botnak mindenkép többnek kellet lenni mint puszta jelképnek... Ezen elég sokat gondolkodtam és arra jutottam, hogy talán a fizikai varázslatokat tudták vele úgymond reprodukálni (pl. villámcsapás). Lehetséges ez? Egyáltalán elkülönül a fizikai és a mentális mágia?? Kiváncsi volnék a véleményetekre!

Igen Gandalf maga Olórin (a maia)!

Több
19 éve 7 hónapja #245791 Írta: Tharkún
Tharkún válaszolt a következő témában: Istarok
Egyébként... Gandalf valóban azonos Olórinnal? Ezt olvastam ugyanis Andrew Murray (remélem, jól írtam...) Kvízkönyvében. :wink:

" ...Shadowfax bore him, shining, unveiled once more, a light starting from his upraised hand... "

Több
19 éve 7 hónapja #245789 Írta: Tharkún
Tharkún válaszolt a következő témában: Istarok
Szerintem igenis volt 'hatalma'. Valahogy úgy képzelem, mint a gyűrűt, csak a mágusok nem kockáztatták azt, hogy totálisan 'beletöltsék' hatalmukat.Vagy inkább nem is hatalom ez, hanem inkább egyfajta 'energia' plusz. Erre utalhat az a rengeteg szófordulat is utal, amikor Gandalf fáradtságában botjára támaszkodik...
Egyébként egyetértek azzal, hogy státusszimbólum is volt, de az én szememben ez inkább a ruha, a szín.[/quote]

" ...Shadowfax bore him, shining, unveiled once more, a light starting from his upraised hand... "

Több
19 éve 8 hónapja #243041 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Istarok
Gyönyörű magyar szóval: státuszszimbólum volt. Eltörése egyenlő lehetett azzal amikor egy katonáról letépkedik a rangjelzéseit ill. eltörik a kardját.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.793 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére