Nyelvek és írások

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27501 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Igen. Emilen. Még ha kicsit gyenge is a poén...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27499 Írta: Anonymous
Hogy? Mi? E-mailen?<br> ???

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27500 Írta: Anonymous
Egyébként szívesen.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27498 Írta: Anonymous
Köszike<br> Én elküldhetem neked az Egy Gyűrűt?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27497 Írta: Anonymous
Lord Gary,<br> elvben ottvan nálad.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27495 Írta: Anonymous
Ha szépen megkérsz, neked is... :o )<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27496 Írta: Anonymous
Köszi!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27494 Írta: Anonymous
Lalaith: Ha szépen megkérlek, nekem is?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27493 Írta: Anonymous
Olórin,<br> <br> Ha megadod az e-mail címedet, küldök magyar-quenya szótárat.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27492 Írta: Anonymous
Na, itt vagyok.<br> <br> A Svindler által ajánlott automata fordítóprogit én is ismerem, de egyáltalán nem tartom jónak, magyar szövegekre pedig használhatatlan.<br> <br> Az lesz a legjobb, ha hétvégén:<br> <br> 1. szépen elmailezem Svindlernek azokat az anyagokat, amikb&#337;l én dolgozom, és egyeztetünk;<br> <br> 2. a többiek, akik ajánlottátok, hogy nyelvtant és szószedetet tudtok, küldjétek el nekem meg Svindlernek;<br> <br> 3. közösen egyeztetjük, hogy melyik magyar speciális hangnak (pl. GY vagy &#336;) mi legyen a jelölése, ezeket is össze kéne gy&#369;jteni,<br> <br> 4. írásra a Tengwar Parmaite fontot használjuk (javallom én), és szépen meg kell tanulni, hogyan lehet berakni az ékezeteket a bet&#369;k fölé (nem nagy ügy, a kiosztás kicsit fura, de meg lehet szokni)<br> <br> Nyelvileg meg akkor kezdjük quenyával, amúgy is ez volt hamarabb...<br> <br> Esetleg Svindler majd ad nekünk helyet, ahová felteszi az elkészült szótárakat stb stb.<br> <br> Ide nyilván nem fogunk tudni tengwákkal beírni, de a quenya szépen írható latin bet&#369;kkel is. Igaz, a kétpontos E vagy az éles ékezetes U bevitelét meg kell oldani (pl. a ''namárié'' vagy a ''nazgűl'' szavakhoz), de ez megoldhatú...<br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27491 Írta: Anonymous
Olórin: nagyon várunk már - pedig én még mindig türelmes vagyok... Tanulni szeretnék!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27490 Írta: Anonymous
Svindler!<br> <br> Megpróbáltam letölteni a programot, de mikor ez megtörtént és aztán megnyitni akartam, hibát jelzett. Szerinted mit csináltam rosszul?<br> <br> Üdv!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27489 Írta: Anonymous
Well-of-Souls: engem érdekel, ha nem az, amit én is fordítok... :-)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27488 Írta: Anonymous
Sziasztok! Bocs, hogy belebeszélek, én még új vagyok itt... Csak azért írok, mert elkezdtem fordítani angolból egy quenya nyelvleckét, és szeretném tudni, hogy érdekel-e valakit magyarul? - csak, hogy tudjam, van-e kereslet :) Ha igen, akkor nekiállok rendesen. Üdv! <br> (bocs, ugyaneztezt sikerült véletlenül beírnom egy másik topicba is...)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27487 Írta: Anonymous
Hahó mindenki,<br> <br> A Bölcs győzedelmeskedett: sikerült papírra vetnem az összes varázserejű rúnát is, és a Leadandó Dolgozat nevű szörnyeteg immár a múlté!<br> <br> Viszont a tegnap este 10-től ma reggel fél 7-ig (kis megszakításokkal) tartó küzdelem alaposan kivette mágikus erőmet, így most megyek és álomba merülök...<br> <br> De remélem, hogy amikor a csillagok átveszik az őrszolgálatot Arda egén, már újult erővel okosíthatom az arra rászorulókat :) <br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27486 Írta: Anonymous
Elköszönni meg elfelejtettem. Bocsi! :-) <br> <br> Namárië!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27485 Írta: Anonymous
Sziasztok!<br> <br> Egy-két információ, lehet, hogy már tudjátok, de hátha valaki még nem... (egy újszülöttnek minden vicc új címszó alatt) <br> <br> Két nyelv van, amit Tolkien mester teljesen (!) kidolgozott: a két tünde nyelv, a quenya és a sindarin. Mindkettőnek van többféle változata (felosztási szempont lehet pl. a korok szerinti csoportosítás). A quenyát anno Valinorban beszélték, a sinda pedig a noldák száműzetése során alakult ki. Amikor ti. a noldák visszamentek Középföldére, a quenya fokozatosan kiszorult a mindennapi használatból, de mindvégig megmaradt, mint szertartásokon, ünnepekkor használt nyelv. Ennek következtében nem olyan sok változáson ment keresztül. Ezt (mármint a quenyát) ismerték meg Középfölde más fajai is.<br> <br> Aki tündéül akar tanulni, az mindenképpen a quenyával kezdjen. Igaz, hogy a sindarin volt a beszélt nyelv, de annyira bonyolult és összetett a nyelvtana, hogy sokkal könnyebb elsajátítani, ha az ember egy kicsit tud quenyául, és rájön a dolog ízére. Ennyit a fejtágításról.<br> <br> b. Olórin: nekem is van egy megfeleltetési táblázatom a magyar betűkre, de csak az Angerthashoz. Igaz, ahhoz elég jól működik... :-) <br> <br> Összegezve: mindenkinek először a quenyát ajánlom (ha túl leszek ezen a rengeteg tanulnivalón, ami a nyakamba szakadt, akkor minden cuccomat elérhetővé teszem a honlapomon), és csak azután a sindát. Írni véleményem szerint a tengwarral lehet, az eregioni tünde-betűk (lsd. a Gyűrű felirata) túl bonyolultak, hogy pl. kézírásban használni lehessen (szépen). Apropó: pár éve az RPG.hu Középfölde fórumán valaki fölvetette, hogy mindenki tanuljon meg quenyául, mert milyen poén, ha a fórumra tündéül írunk... Ő ide is írt?<br> <br> Más: ha valaki tündéül (mindegy, hogy quenya vagy sindarin) akar tanulni, annak legalább alapszinten ismernie kell az angolt! Mivel Tolkien mester maga is angol volt, nem szakadt el az angol nyelv egynémely sajátosságaitól, és ezeket magyarra lefordítani majdnem lehetetlen! Főleg a kiejtésre gondolok...<br> <br> P.S.: A mail-címem megváltozott, klikk a nevemre, vagy itt is leírom: thedreamer@kiwwi.hu , vagy dinchamion@tolkien.nu (rövid 'i'-vel!!), esetleg R_d_sithicus@tolkienmail.com . <br> <br> P.S.#2.: Ha össze tudunk hozni egy jó bandát, akkor felvehetnénk a kapcsolatot más ilyen csoportokkal is, élvezve az előnyöket. Pl. a Vinyar Tengwar az egyik legjobb ilyen témájú újság, amit valaha láttam, plusz ott van a Tolkien Society, et cetera. Mit szóltok hozzá?<br> <br> Eia: nem jelent semmit, legalábbis még nem tudom, majd utánanézek.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27484 Írta: Anonymous
Udv!<br> <br> A www.tolkien.hu/misc/tengwar konzvtarba a fontok melle felkerult 2 program. Az egyik a mod editor, ezzel azt lehet leirni, hogy adott nyelvi modban (pl angol, mordori, quenya, vagy esetleg magyar!!!) hogyan kell a latin betuket es azok kombinaciojat atforditani a tengwar abece jeleire. Peldaul mordori nzelven az ash szo jele a ... , illetve az 'i' betu jele mindig az elotte levo karakter ez es ez akkor egy pont az adott karakter felett, stb ... vagyis ezek a nyelvi szabalyok vihetok egy tablazatba.<br> A masik program be tudja tolteni ezeket a tablakat, es 2 ablaka van. A baloldaliba begepeled latin betukkel a szoveget (magyar tablazat eseten, beirod a magyar szoveget) es egy gomb megnyomasa utan azt atforditja tengwar-ra a masik ablakban.<br> Ergo ha mordori nyelven beirod, hogy ash nazg durbatuluk... akkor a masik ablakban megjelenik a Gyurun levo runak sorozata.<br> Alapbol 4 nyelvosztaly van definialva: mordori, quenya, sinda es angol.<br> Remelem felkeltette az erdeklodeseteket!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27483 Írta: Anonymous
igen, erre köszi!:)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27482 Írta: Anonymous
Sesy,<br> <br> Erre gondolsz?<br> Ebből szoktam idézgetni :) <br> <br> <a href=http://www.elvish.org/gwaith/movie_elvish.htm>Elvish Dialog List

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27481 Írta: Anonymous
Volt itt egy oldal, ahol a filmben lévő tünde szövegek voltak lefordítva angolra, és most nem találom, nem tudjátok a címét?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27480 Írta: Anonymous
Azért ez röhej: mégiscsak meg kell tanulnom rendesen angolul, hogy meg tudjak tanulni quenyául. :o )<br> <br> Viszont egy kis off-topic: Holnap megnézem végre a filmet, és hitelesen tudok majd mindenkivel vitázni. :o )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27479 Írta: Anonymous
Lalith,<br> <br> köszi!<br> Amúgy megnéztem (hogy Vic örüljön :) ): <br> a Szilmarilok magyar szószedetében ''hegy''-nek írják az amon-t, de ismétlem, ez DOMB.<br> <br> Az angol forrásokban egyértelműen HILL, ami ugye a hegytől erősen eltér :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27478 Írta: Anonymous
Sindából jönnek.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27477 Írta: Anonymous
Olórin: köszi! ezeket nem is tudtam ;)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27476 Írta: Anonymous
Köszi, Olórin, megnyugtattál... Amon Henen.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27475 Írta: Anonymous
(most kicsit elbizonytalanodtam, hogy ezek a nevek melyik nyelvből jönnek, de a lényegen nem változtat ez sem. Amon Henen.)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27474 Írta: Anonymous
Vic,<br> <br> Kezdjük azzal, hogy az amon jelentése: domb :) <br> <br> Szerintem bátran használható az ''Amon Henen'' vagy ''Amon Hen-en'' alak.<br> <br> Ez ugyanis a földrajzi hely teljes neve. Nem vagyok barátja a helynevek lefordításának.<br> <br> Abban igazad lehet, hogy az amon szó köznévként is felfogható, de itt szerintem más a helyzet.<br> <br> A Vas folyót pl. Vas folyónak nevezzük, de az Anduint senki nem mondja An folyónak. Vagy Nagy folyó vagy Anduin.<br> <br> Ha az amon-ból domb-ot csinálsz, akkor le kellene fordítani a másik részét is a névnek. Pl.:<br> <br> Amon Súl = (a) Szél Domb(ja), ebből lett Széltető.<br> <br> Amon Hen = (a) Szem Domb(ja), de ezt gyakran a ''Látás Széké''-nek is nevezték.<br> <br> De a ''Hen Domb'' tök hibrid lenne, és szerintem nem jó gondolat. Használjuk a tünde neveket, ha már vannak :) <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27473 Írta: Anonymous
Avenger, <br> <br> van ilyen? wow?<br> <br> A szótárról mit tudsz?<br> elf-magyar? magyar-elf? vagy más nyelven van?<br> <br> (Elf, ilyen nincs amúgy imho, ez quenya vagy sinda lehet...)<br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27472 Írta: Anonymous
Olórin: lenne még egy kérdésem. Egy másik topicban ezt írtam: Amon Henen. Szerintem ez így hibás. <br> Azt mindannyian tudjuk, hogy Amon Hen egy hegy, az is világos, hogy az Amon=hegy sindául, és Emyn a többes száma. Na már most, ha én azt, hogy 'a Hen Hegyen' szeretném kifejezni, akkor hogyan ragozom a nevet magyarul? A Hen Amonon (elvileg így lenne a helyes), vagy az Amon Hen-en? Tudsz erre a hülye kérdésre válaszolni?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.635 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére