Nyelvek és írások

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27411 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Lalaith,<br> <br> heheh, majd biztos megmutatja neked valami ügyes kezű tünde, hogy hogyan kell feltölteni dolgokat a webre, de a link is oké, már le is szedtem, gondosan tanulmányozom...<br> <br> <br> <br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27410 Írta: Anonymous
Nos, kutakodtam a kedvetekért. Íme az eredmény:<br> - akinek magyarul kell a quenya nyelvtan, az itt töltheti le: tsirke.freeweb.hu/quenya_lang.html <br> - akinek angolul, az nézze meg ezt: hem.passagen.se/mansb/at/ <br> Itt rengeteg dolog van, tengwar, nyelvtan, linkek, ilyesmi. <br> Remélem, megfelel. (A ''tedd fel valahova a quenya nyelvtant'' dolog azért roppant mulatságos, mert ilyenekhez kb. annyit értek, mint egy három napja döglött ló. :o D)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27409 Írta: Anonymous
bocs ihogy megint belekotyogok pls. emilben küldjétek...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27408 Írta: Anonymous
engem is érdekelnének a tünde stb. nyelvek csak nem tudom hogy hol lehetne megnézni őket hogy melyik mit jelent hogy kell írni ilyesmik az angolt nem vágom ezért kéne nekem magyar oldal ahol ez megvan..

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27407 Írta: Anonymous
Kösz, osztályelső vagyok angolból, de, hogy ehez ma nem látok neki az tuti...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27406 Írta: Anonymous
Lalaith<br> <br> tedd fel valahova a Quenya nyelvtant, és írd be a címet, hadd töltsük le!<br> <br> köszi<br> Olórin<br> (budai, de egyszerűsítek...)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27405 Írta: Anonymous
Quenya nyelvtanért - angolul - nálam lehet sikítozni e-mailben, vagy holnap, ha itt leszek, mert most sürgős aludnivalóm van... <br> Namárié!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27404 Írta: Anonymous
jaja!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27403 Írta: Anonymous
Hú, nagyon köszönjük!!! (a többi érdeklődő nevében is :-) ))

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27402 Írta: Anonymous
Hopp, az előzőben valamit elrontottam...<br> <br> Na mégegyszer, a Fellowship of the Word-smiths webcíme:<br> <br> <a href=http://www.elvish.org/gwaith/language.htm> www.elvish.org/gwaith/language.htm <br> <br> Lestat, ti akartok elfül tanulni? <br> Nos, akkor kis angol nyelvű alapozó, ugyanonnan:<br> <br> <a href=http://www.elvish.org/gwaith/sindarin_intro.htm>Bevezetés a Sindarinba ( www.elvish.org/gwaith/sindarin_intro.htm )<br> <br> A Quenya nyelvtani alapjait sajna még nem rakták fel...<br> <br> B.Olórin<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27401 Írta: Anonymous
Tinúviel ajánlatából vaslogikával kikövetkeztettem az alapoldalt :) <br> <br> <ha href=http://www.elvish.org/gwaith/language.htm>Fellowship of the Word-smiths

Tényleg nagyon jó...

B.Olórin

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27400 Írta: Anonymous
Itthon csak egy Tolkien oldalról tudok, a Völgyzugoly-ról:<br> <br> <a href=http://www.extra.hu/volgyzugoly/index.html>Völgyzugoly

Egyébként Völgyzugoly neve angolul Rivendell, eredeti töndéül pedig Imladris, ha épp érdekel valakit :)

B. Olórin

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27399 Írta: Anonymous
És ahonnan a fontokat ajánlottam alább, maga a webhely, az Amanye Tenceli:<br> <br> <a href=http://hem.passagen.se/mansb/at/> hem.passagen.se/mansb/at/ <br> <br> Itt is sok minden van, jó olvasnivaló.<br> <br> üdv<br> B.Olórin<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27398 Írta: Anonymous
hopp, a másik linket elfelejtettem:<br> <br> <a href=http://www.geocities.com/Athens/Parthenon/9902/>Tyalie Tyelellieva

Ez egy hardcore nyelvészeti oldal. A TT egy papír újság, ami kizárólag a Tolkien nyelvekkel foglalkozik, irodalmi szinten is!

A lapban vannak pl. VERSEK, amiket sindául vagy quenyául írtak! Tündebetűkkel! (van még mit tanulnunk...)

A webhelyen a lapról is olvashattok, de sok tünde nyelvi linket is ad. Érdemes végigböngészgetni!

üdv
B.Olórin
(aki most nézte meg másodszor a filmet, ezúttal feliratosban)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27397 Írta: Anonymous
hahó<br> <br> pár webhely, ahol nyelvi és írásos dolgok vannak, köztük fontok is.<br> <br> Innen töltsétek le a Tengwar Parmaite fontot és a dokumentációt (egybe vannak zippelve):<br> <br> <a href=http://hem.passagen.se/mansb/at/Downloads/Parmaite12.zip> hem.passagen.se/mansb/at/Downloa ... aite12.zip <br> <br> FIGYELEM, ha tünde fontokat akartok használni, ott a magánhangzók ékezetek formájában íródnak, és nem úgy kell őket beírni, ahogy a billentyűzeten vannak.<br> <br> Azt se árt tudni, hogy a tünde betűk nem ABC-nek felelnek meg, hanem egy táblázatnak, ami a hangokat a képzésük helye és jellegzetességeik szabályai alapján rokonítja, így pl. a P és a B rokonok (mindkettő felpattanó ajakzárhang, egyik zöngétlen, a másik zöngés), és így a jelük is hasonló.<br> <br> Feltétlenül olvassátok végig a GYU Függelékében a nyelvekre és írásokra vonatkozó részeket, mert különben egy zagyvaság lesz az egész :) <br> <br> Kellenek tehát:<br> <br> 1. a font. Én a Tengwar Parmaite nevűt ajánlom, nagyon szép.<br> 2. a fonthoz tartozó billentyűzet kiosztás. A fenti font használatához USA layoutba kell átváltani a billentyűzetet, és a kiosztás alapján bevinni a betűket, pl. Wordben.<br> 3. tudni kell, milyen hangnak milyen tünde betű felel meg. Ehhez sem árt egy táblázat, ami pl a GYU III. kötetében a Függelékben található.<br> <br> Ez az utóbbi a legnagyobb gond, ugyanis sem a sinda, sem a quenya nem tartalmazza a magyar Ö, Ü, GY, TY, NY, hangokat és ezek hosszú párjait, sem az É-t. <br> <br> A CS-re és az Ú-ra van megoldásom, a GY-re van egy közelítő tippem (egy olyan létező jel, amit nem használnak és a G-vel rokon). <br> <br> Az LY helyett a J használható, bár ez elég bornírt megoldás, van egy tippem helyette, ami szintén jó közelítés.<br> <br> üdv<br> B.Olórin<br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27395 Írta: Anonymous
:( ( ezt nem tudtam... én vagy egy hónapja jártam ott először és utoljára

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27396 Írta: Anonymous
Jajj, és még valami:<br> <br> www.elvish.org/gwaith/movie_elvish.htm#presta <br> <br> Nézzétek meg!!! :-)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27394 Írta: Anonymous
A magyar quenya oldal már nincs fenn a neten, nem? A linkek közt láttam én is a címet, de nem jött be a weboldal... :-( ((

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27393 Írta: Anonymous
amit én találtam azt Völgyzugolyról el lehet érni, címet nem tudok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27392 Írta: Anonymous
köszi a címet, asszem ez nekem is jó lesz!!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27391 Írta: Anonymous
Nagyon szépen köszönöm a címet :) Egyébként pedig sziasztok!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27390 Írta: Anonymous
www.barrowndowns.com itt lehet letölteni rúnákat

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27389 Írta: Anonymous
Én találtam egyszer egy magyar nyelvű quenya oldalt(remélem jól írtam), onnan le tudtam tölteni egy betűtípust (azt, amivel a Gyűrű felirata is íródott). Nagyon szép.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27388 Írta: Anonymous
Mi meg a suliban elfül akarunk tanulni...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27387 Írta: Anonymous
Budai Olórin: Te biztosan tudsz nekem segíteni. Próbáltam rúnákat letölteni a netről, de csak Makintosh gépekre lehet őket letölteni. Tudsz valami olyan honlapról, ahol elérhetők tünderúnák Windows alapú gépekre is?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27386 Írta: Anonymous
Hahó!<br> <br> Azokkal szeretnék eszmét cserélni, akiket érdekel a tolkieni világban használt tünde és egyéb nyelvek története, nyelvészeti kérdései és persze az írásmódok.<br> <br> Jómagam már 12 éve beleszerettem a dologba, és sokszor használok is tündebetűket, magyar szövegek átírására, de ez sok kérdést vet fel.<br> <br> Ha van odakint valaki, aki hasonló dolgokkal bíbelődik, írjon ide!<br> <br> üdv<br> B.Olórin

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #29312 Írta: Anonymous
Az más.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #29311 Írta: Anonymous
mostmár... :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #29310 Írta: Anonymous
De!!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #29309 Írta: Anonymous
:-) ))

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.748 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére