Tolkien és a Szerepjáték
- Dínchamion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Örülök, hogy érdekel az ötlet... Én magam ugyan a TF-fel nem vagyok kiegyezve (egy csöppet butácskának tartom ), de Középfölde már amúgy is garancia...
Technikai infokat (elképzelést) otthon összeírom, aztán majd becopyzom ide...
Egy megjegyzés: előre szeretném jelezni, hogy a pbm játék történeteit, kalandjait, ilyesmit másokra szeretném bízni. Nagyon szívesen dolgozok a projecten mint koordinátor és/vagy ötletbörze, de szilárd meggyőződésem, hogy Középfölde túl zárt ahhoz, hogy rendes sztorit lehessen kitalálni, de pl. a Kószák Szövetségének lelkes tagjai (úgy mondom ezt, mint ha én nem lennék tag) biztos vállalják a dolgot.
Ha már aranyköpések:
Varázsló: menj fel, és törd meg az idéző pentagrammát!
Barbár: Mi az a pentagramma?
Varázsló: Eh, mindegy. Menj fel, fújd el az összes gyertyát és mosd fel a padlót!
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Liang
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Gillz-san:ennek nagyon örülök.Megpróbálok minél több embert összeszedni,aztán majd csak lesz valahogy !
Ha már utolsó mondatok...
"Varázsló ébredj!Hány szeme van a beholdernek?"
Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Dínchamion
- Nem elérhető
A táborban (az elsőben) felvetődött az ötlet (jobban mondva én vetettem fel), hogy mi lenne, ha készítenénk egy online, akarom mondani play-by-mail szerepjátékot...
A helyszín természetesen Középfölde, a szabályok összeállítása az én elképzelésemben a spec. pbm szabályokból és a megreformált MERP-ből állna össze. Itt köszön vissza, hogy a MERP "normális" RPG-re teljességgel alkalmatlan, de ebben a műfajban (főleg a keretprogram megírásakor) roppant előnyössé válhat.
Eme projectet mindjárt felvetem a megfelelő topic(ok)ban is (elvégre jó lenne, ha az MTT keretein belül/égisze alatt működne a dolog), de az érdemi szervezést itt kellene megejteni.
Tehát:
Várom azon lelkes szerepjáték- és Tolkien-rajongók jelentkezését, akiknek lenne kedve létrehozni ezt a dolgot. Figyelem!!!! Nem játékosokat, hanem szervezőket keresek (egyenlőre). Elöljáróban, a félreértések elkerülése végett csak annyit: nem kevés meló lesz vele már az elején, utána pedig folyamatosan szintén sok, de véleményem szerint megérné.
Aki gondolkodik, netán nem tudja, mi fán terem a pbm, az kérdezzen, vagy nézzen utána a neten az ilyen játékoknak (Túlélők Földje, stb.)
Gillz: a pszis szöveg nagyon jó!
Beid: na, ez a kérés megint homályos nekem egy kicsinyég... Mi az, hogy mivel játszom? Középföldés gaméra gondolsz, vagy úgy általában? Válaszom: jelen pillanatban semmivel nem játszom, de tervezem, hogy felkajtatok vmi DnD 3rd csapatot, ill. egy jó AM partiban is benne vagyok. Egyébként minden időm legfoglalja három dolog: az MTT, az egyetem és a saját fantasy-sagám írogatása (ez utóbbi kissé nagyképű kifejezés, de hát ez van... )
Üdv:
Dín
- gillz
- Nem elérhető
!Nah,lenne egy körkérdésem!Ha van olyan ember aki játszott már vagy esetleg játszana ilyen játékot,az legyen szíves jelezze nekem!
Mert ha nem,akkor zirig lesz !Mindegy milyen formában,csak szóljatok
nemtom mijaza zirig, de ne legyen hát esetleg játszanék.
Dínchamion:
Nekünk szerencsére még nem sok utsó mondatunk volt, csak a kommunikáció mikéntjéről születtek érdekes megjegyzések:
Km: ezt most ki is mondod?
Jk: Ja, nem... csak jó hangosan gondolom.
JK1:Felhívom pszível
Jk2: Hallo?
need more brainz. yourz. now.
- Liang
- Nem elérhető
"Belép a bárd is...zongoráját tolja..."
- Dínchamion
- Nem elérhető
Ja, ezt én is ismerem: "Kinyit, megöl, treasure, next!"
De a kedvencem, bár ez egy utolsó mondat, nem Véres Pistikék szombat esti hentelős vértivornyájából részlet: "Idefigyelj, öregember! Nem mondom mégegyszer...!"
Üdv:
Dín
- Liang
- Nem elérhető
Nah,lenne egy körkérdésem!Ha van olyan ember aki játszott már vagy esetleg játszana ilyen játékot,az legyen szíves jelezze nekem!
Mert ha nem,akkor zirig lesz !Mindegy milyen formában,csak szóljatok!
"Ütöm!Meghalt!XP?Treasure?Artifactnál szóljatok!!!!!"
- Liang
- Nem elérhető
"A vérbosszúnak nincs kezdete és nincs vége sem"
- Dínchamion
- Nem elérhető
Miért veszi mindenki természetesnek, hogy Középföldén a bárd/vándor/akármi tud varázsolni?!?!!? : : : Ez (szerintem) a legkapitálisabb baromságok egyike, amit a MERP-ben elkövettek. Varázsolni az istárok tudnak oly módon, ahogy azt a szerepjátékokban megszokhattuk (és még ők is ezer módon korlátozva vannak, nem utolsósorban a jellemük, feladatuk miatt), punktum!
A tündék mágiája már sokkal kifinomultabb, leginkább talán a Feist-regényekben megjelenő Keskeny Ösvény mágiájához tudnám hasonlítani, annak egy kezdetlegesebb változatához. Értsd: nem hajigálunk tűzlabdákat, hanem együtt élünk a természettel, ezáltal megismerjük, bánni tudunk vele, értünk jeleiből, stb, és ezt nevezzük mágiának (hülye egy szó rá, de ez van ).
A másik meg: ha Sauron varázsol, a karaktereknek rég rossz.
Üdv:
Dín
- Liang
- Nem elérhető
Frankós nagyon.Azthiszem itt az ideje kipróbálni a rendszert így is.
De mi a helyzet a többi "mágiahasználóval"?Mert a varázsló még csak-csak megcsinál mindenfélét,talán a pap is...viszont a kósza?? Vagy a bárd?? Nekik mit szántatok??
Jössz a kósza-talira? Ha igen,lehozhatnád a tolkienes cuccot.Már amennyi kész van belőle...
"Lehetne mégegyszer észosztás ebben a világban"
- Dínchamion
- Nem elérhető
Üdv:
Dín
- Liang
- Nem elérhető
"Egy trükkmester nem varázsló.Egy varázló viszont trükkmester is lehet"
- Dínchamion
- Nem elérhető
a MERP-ben említett Rolemaster kiadás (amennyire emlékszem, de legközelebbre megnézem) szerintem az eredeti, a Nagy Testvér... vagyis az, amiről én is beszéltem
az Ars Magica rendszer alkalmazása roppant egyszerű: a varázslatokat kellett idomítani Középföldéhez (ehhez szükség volt egy extra szabályra is, hogy ne mágiázgassanak agyba-főbe a játékosok), a harcrendszert + a többit pedig úgy hagytam, ahogy volt. Nem egy nagy was ist das, mivel mindenki ismerte Középföldét... De megjegyzem: ez csak egy elméleti dolog, mivel még nem próbáltuk ki, tehát nem tudom, hogy játék során mennyire alkalmazható... de olyan nagyot azért nem tévedhettem.
(Meg kell jegyezzem, hogy változatlanul az a véleményem, hogy az Ars Magica szabályrendszerénél logikusabbat, könnyebben kezelhetőbbet és élethűbbet még nem láttam... nem úgy, mint pl. a H.Á.N.Y.Á.S. (bocsika a rajongóktól, de az a rendszer egy nagy kalap ...)) Na, ennyit OFFban
Üdv:
Dín
- Liang
- Nem elérhető
Érdekes rendszer lenne az Ars Magica szabályaival.Lehet hogy nem is rosz ötlet...Viszont a D&D-re nem tudok mit mondani.Nem igazán jön be nekem,bár a 3rd Edition biztos jó lehet.A rendszere nekem nem az igazi...
Majd ha lesz időm a csapattal azt is kipróbáljuk .
Jut eszembe hogyan építettétek át az AM.rendszerét a Merp-be?
"Kéretlen kapott adományt el ne vess"
- Dínchamion
- Nem elérhető
nem kimondottan a MERP továbbfejlesztett változata (mert nem kimondottan Középföldére épít), hanem egy univerzális szerepjátékrendszernek indult borzalom
a MERP a Rolemasterhez képest egy egyszerű, átlátható rendszer - na most el lehet képzelni, milyen a RM
Szóval az is egy nagy kalap... khm.
Megjegyzem, mi Középföldét utoljára Ars Magica szabályokkal akartunk játszani, de az a személyes véleményem, hogy az AD&D (a 2nd Edition), mint közvetlen eredménye a Tolkien nyomán kialakult fantasy-hisztériának még talán a legalkalmasabb e célra... Mondjuk a 3rd Editionbe nem másztam bele, és lehet, hogy az jobb...
Dín
- Liang
- Nem elérhető
"Enyém az egész világ"
- Liang
- Nem elérhető
Dín:rendben,csak mihamarabb!!!
"Sohasem felejtünk,sohesem bocsátunk"
- Astragan
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Dín
- Liang
- Nem elérhető
Előre is kösz,ha fáradozol ennyit ...
"Az ember lába járásra való"
- Liang
- Nem elérhető
"A szerepjátékhoz élet kell.Az élethez szerepjáték" :up:
- gillz
- Nem elérhető
?Yao írta: Hogy sikerült a szerepjáték a talin
Remélem, legközelebb jobban... Túl sokat aludtunk, és nem jutott rá idő
- Liang
- Nem elérhető
Azért lehet hogy megfogja érni a pénzét,ha másnem gyűjtőknek és fanatikusoknak.Akik már egyre kevesebben vannak...
Hogy sikerült a szerepjáték a talin?
"Az Úr a pokolban is Úr"
- Dínchamion
- Nem elérhető
Sajnos azt kell mondjam az oldalak alapjan, ez meg a sokat szidott MERP-et is alul fogja mulni...
Hát ez tényleg elég gusztustalan...
Könyörgöm, minek kell a filmből kivett képekkel illusztrálni egy szerepjátékot?!?!?!?!?! Sőt: : : : :
Nem tudtak volna szerződtetni egy elismert és gyakorlott Tolkien-grafikust?? Hihetetlen! Amúgy a látottak alapján a D&D 3rd Edition-re hajaz a cucc, bár mondjuk az nekem jobban tetszett...
(megj.: előre látom, hogy úgy fogom megrendelni külföldről a könyvet... Hiába, a gyűjtőszenvedély nagy úr, az útálaton is túl tud lépni...)
Dín apó
Dín
- svindler
- Nem elérhető
www.decipher.com/lordoftherings/ ... pages.html
Sajnos azt kell mondjam az oldalak alapjan, ez meg a sokat szidott MERP-et is alul fogja mulni...
- svindler
- Nem elérhető
Eloszor is akik eddig jelentkeztek jatekosnak:
(Aki nem latja magat a listan de jatszana az surgosen jelentkezzen, es az is aki latja magat de megse jatszana)
Anna
Brisa
Cicaful
Dae-elena
Esgal
Finduilas
Fiona
Gillz (es testvere ? - Gillz erosits meg, hogy jol tevedek )
Rayan
Robin
Sil
Ez 12 fo, ami 2 nagy csapatot jelent. Amennyiben mas is jelentkezik meg mar 3 csapatot fogunk csinalni.
A ket meselo jelen pillanatban: Dinchamion es en.
Par szo a tortenetrol, ami alapjan el lehet kezdeni a karakterek kidolgozasat.
A sztori a masodkor 3005. eveben jatszodik (4 evvel Bilbo szuletesnapi partija utan) a Megyeben, Nagyszikladon, es kornyeken, Evkozep (Nagy Lithe) napjan, illetve az azt megelozo es koveto napokban.
Nagysziklad az eszaki fertaly egyik hobbit telepulese, ahol Evkozep napjan nagy mulatsagot rendeznek, melyre az egesz eszaki fertalybol, es a Megye tobbi videkerol is varjak a hobbitokat.
A mulatsag 3 napos esemeny, azonban az elokeszuletek mar joval korabban kezdodnek. A 3 nap evkozep 3 napja, melybol a kozepso Nagy Lithe. Ezeken a napokon nem csak hatalmas lakomak, partyk es egyeb szorakoztato programok kerulnek megrendezesre hanem 3 evente egy verseny is.
Ennek a versenynek pedig most jott el az ideje. A proba (mert annak is nevezhetnenk) az ifjonc hobbitok megmeretteteset szolgalja, es eredete a rege sregi idokbe nyulik vissza.
Maga, a verseny abbol all, hogy az ifju hobbitok vegiglatogatjak a nagyszikladi mesterembereket (vagy azok zomet), akik a vigassag napjain napkozben otthon tartozkodnak. A hobbit csapatoknak (2-4 fo), akik versenyben allnak egymassal segedkezniuk kell a mesterek iranyiatasa alatt azok munkajaban. Ha jol vegzik dolgukat, es a mester elgedett veluk akkor egy fejtoro a jutalmuk, mely alapjan eljuthatnak egy, valahol nagysziklad kozeleben elrejtett targyhoz (minden mestertol mas es mas targyhoz vezeto ut kulcsa tudhato meg). Ezek a targyak egytol egyig a nagyuregi mathom hazbol szarmaznak, regi, a hobbitok altal osszegyujtott kisebb-nagyobb dolgok (zongoranal kisebbek ).
Az a hobbit csapat mely a legtobb ilyen targyat gyujti ossze nyeri a versenyt.
A proba celja a jatekon kivul az is, hogy a mesterek felmerjek, melyik gyerkocok is fogekonyak egy-egy adott szakma irant, es a jovobeni inasaik ezek kozul fognak kikerulni.
Ennyit a tortenet publikus hattererol.
Mint latszik ebben a meseben, mint oly sok kozepfoldei meseben igencsak fontos szerepet jatszanak a hobbitok
Eppen ezert fontos lenne, hogy a karakterek legalabb fele hobbitot alakitson. (amennyiben marad a 2 csapatos felallas, minimum 3-3 hobbit kellene csapatonkent.) Megpedig fiatal, mondhatjuk tinedzser koru vagy annal is ifjabb hobbit gyerkocot. (Semmikepp sem idosebbeket mint Trufa es Pippin a GYU tortenesei idejen)
Azok, akik hobbittal jatszanak ismerhetik egymast, akat kozos tortenetet is kitalalhatnak. Akik pedig a mese ideje alatt egy csapatban jatszanak, azok a tortenet szerint is egy csapatot fognak alkotni.
Az aki nem hobbittal akar jatszani ember karaktert gondolhat ki maganak, megpedig Koszat. A Koszak is ismerni fogjak egymast indulaskor, de az o szerepukrol a tortenetben, es a bekapcsolodasukrol majd csak akkor ejtunk szot, mikor eldol ki milyen katakterrel is indul, es melyik csapatban.
A tunde karaktereket most mellozzuk, mivel a beillesztesuk a tortenetbe igencsak nehezkes lenne.
Legyszives alljatok neki toprengeni karaktereken, azon, hogy kik lesznek hobbitok, es kik Koszak, es hogyan is alkottok csapatokat.
Tovabbi infokert forduljatok hozzam (szintugy akeszulo karakter vazlatokkal).
- Dínchamion
- Nem elérhető
Naszóval. A MERP-ről az a véleményem, hogy szép, meg jó, meg minden, de ha nem azt nézem, hogy Középfölde, akkor igencsak lesújtó a dolog. Agyonbonyolított, rossz játékrendszer. Mi már anno sem az eredeti rendszerével játszottuk, újabban meg egyre jobban kacsintgatok pl. az Ars Magica rendszerben mesélt Középfölde felé... Ja, és még valami: olyan félrefordítások, szarvashibák vannak abban a könyben, hogy tisztességes Tolkien-rajongó sírva fakad...
Üdv:
Dínchamion
Dín
- svindler
- Nem elérhető
Felvetodott meg a legelejen, hogy lehetne elo szerepjatekot szervezni. Ennek otletet aztan tobb szempont miatt is levetettuk, DE szerepjatek mindenkepp lesz amennyiben lesz ra igeny.
Ezt hat a kovetkezo felhivas!
Kerek mindenkit, aki ugyerzi, hogy ott lesz az MTT taborban, es van kedve meselokent, vagy jatekoskent resztvennie szerpjatekban az jelezze nalam! Kuldhettek private uzenetet, vagy e-mailt.
En mar keszitettem egy tortenet vazlatot. A jatek tiszta szerepjatek lenne, mindenfele rendszertol fuggetlenul, a harc szerepet a leheto legminimalisabbra (remelhetoleg nullara) csokkentve. A tortenetet mar ez szerint tervezem.
A jatek hagyomanyos modon folyna (korbeuljuk az asztalt, a meselo mesel, es a jatekosok elkepzelik a tortenetet, es a karaktereik szerepe beleelve magukat probaljak alakitani a sztorit), de a lehetoseg szerint elo szerepjatek reszekkel is atszonenk, mikor is tenylegesen el kell jatszani adott jeleneteket. Ez meg kesobb kiforrja magat.
En ugy tervezem, hogy egy meselonel 4-5 fos csapat jatszik, ezert lenne fontos tudni, kinek van kedve jatszani. Mert amennyiben 15 ember is akad, kell, hogy legyen legalabb 3 meselo. En felvallalom ertelemszeruen az egyik meselo szerepet.
Ezert kerem minel hamarabb jelezzen az aki jatszani akar, hogy tovabbi meseloket kereshessunk ha szukseges!
Elore is koszi!
- Liang
- Nem elérhető
Astragan:húzós kérdés.Végülis helytől függ.Ha a tündékhez közel él,talán még szerencséje is lehet.Igazából a tünde nép nem arról híres,hogy sokat utazna,főleg Harmadkorban.Ha valaki nem tud utazni,foghatja a fejét:nem sok esélye van!
Mya Leeroy:szerepjátékokról további infó:www.rpg.hu :wink: .Ha bármilyen a Középföldével kapcsolatos kérdésed van,szívesen várom.
Gillz:maga a Középfölde szerepjáték(mostantól MERP)rendszere elég bonyolultnak tünhet először.Sokan emiatt tettek le róla.De a MERP igazi ízét a világa adja meg.A róla szóló könyvek nagyon sokat segítenek a megismerésében.Nagyon pozitív módon befolyásolja,hogy ki van dolgozva.Elfeledteti a rendszer bonyolultságát .És hogy miben más? Ezt leginkább úgy lehet megtudni,hogy játszol vele .
- gillz
- Nem elérhető
Mya Leeroy írta: Sziasztok!
Rengeteget olvastam már ilyen meg olyan szerepjátékokról, mesélőkről, meg játékosokról, elfekről meg emberekről, de mi a lényege ennek egyáltalán? Szóval el tudnátok magyarázni, hogy ezeket hogyan játszák? És hogy hol lehet ilyeneket (esetleg neten) játszani? Remélem ti tudjátok...
Nézd meg a Rejtett Uradalom szerepjátékról szóló cikkeit pl.
Kissé pangunk. Meséljetek, miben (lehet) más Középföldén játszani, mint egy másik világon. Mennyire befolyásolja a játszhatóságot az, hogy ez a világ mélyebben kidolgozott, mint a többi?