Kérdések

Több
17 éve 5 hónapja #328056 Írta: Levedi
Levedi válaszolt a következő témában: Kérdések
Újabb kérdés: :D
- Van infó róla, hogy az Orthanc kövön kívül használták volna még az Anor követ a Negyedkorban?

Lacho calad! Drego morn!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 5 hónapja #328055 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Levedi írta: Én úgy tudom nincs.
Kérdés: Tényleg Feanor készítette őket?

"Állítólag" igen ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 5 hónapja #328054 Írta: Levedi
Én úgy tudom nincs.
Kérdés: Tényleg Feanor készítette őket?

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 5 hónapja #328049 Írta: Tulkas
Tulkas válaszolt a következő témában: Kérdések
A HoME kötetekben van vmi infó a palantírok Mesterkövét illetően?

Több
17 éve 6 hónapja #327762 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintem azok, akik voltak, biztos adnak majd róla felvilágosítást, kérdezd meg őket! :wink:

Több
17 éve 6 hónapja #327740 Írta: Tulkas
Pont azért kérdeztem, mert tudom, hogy ma lesz róla előadás, csakhogy nem tudtam beutazni Pestre, jegyre sincs pénzem.

Több
17 éve 6 hónapja #327733 Írta: Gandalf

Tulkas írta: A HoME 5. kötetében megtalálható, Az elveszett út címet viselő írásról vki tudna adni egy rövid kis beszámolót?

Éppen MOST, kettőkor kezdődik a Margitszigeten a HNE, amely ezzel a kötettel foglalkozik.

Több
17 éve 6 hónapja #327731 Írta: Tulkas
A HoME 5. kötetében megtalálható, Az elveszett út címet viselő írásról vki tudna adni egy rövid kis beszámolót?

Több
17 éve 6 hónapja #327668 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Tulkas írta: Tolkien készített kronológiát a Negyedkorhoz?(a Király visszatér függeléke mellett)

Nem. Annyit tudni, ami a Függelékben van.

Több
17 éve 6 hónapja #327644 Írta: Tulkas
Tolkien készített kronológiát a Negyedkorhoz?(a Király visszatér függeléke mellett)

Több
17 éve 6 hónapja #327498 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

love is the shadow that ripens the wine

Több
17 éve 6 hónapja #327495 Írta: Tulkas
Aszem Levedi tette fel a kérdést a Mória-Törpök topicban, de én felteszem újra:Durinon kívül más ősatyát nem nevez meg Tolkien?

Több
17 éve 6 hónapja #327444 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Mármint az összes lapon? (Ha a vastag kék könyvre gondolsz...)
Ez valami csúnyán írt elkapkodott tengwar írás.

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 6 hónapja #327440 Írta: Tulkas
Valaki, akinek megvan a Gy.u.-Filmtrilógia készítése!
A könyv elején(vmint a hátulján) látható, a lap szélén húzódó írás milyen írás lenne?

Több
17 éve 6 hónapja #327307 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Kérdések
Lapozz vissza az Istárok topicban, ott már az elmult 2-3 évben legalább 5× megvitat(tuk)(ák)! :wink:

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
17 éve 6 hónapja #327304 Írta: Tulkas
Tolkien a Gyűrű keresésében említi a két kék mágust(aszem Alatar és Pallando-legalábbis Valinorban ez volt a nevük), aki keletre mentek.A HoME kötetekben nincs vmi róluk(vagy úgy általában az istarokról)?

Több
17 éve 6 hónapja #327133 Írta: Levedi
Kérdés visszavonva rájöttem, hogy az Atlasz is az utolsó variánsra gondol.

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #327046 Írta: Levedi
:( Ezért furdalja az oldalam a kiváncsiság. Mert ha a dúnadánok akkor:
1. Angmar ellen: De akkor viszont túl középen vannak hiszen Rhudaur határa az Ettenszikig ért
2. Cardolan és Arthedain ellen: Viszont amikor már háborúztak egymással akkor nem nagyon éltek dúnadánok Rhudaurban (úgy emlékszem)

Ha a domblakók:
1. Angmar ellen: Biztos, hogy nem mert szövetségesek voltak
2. Cardolan és Arthedain ellen: Szerintem ez a legvalószínűbb mert elég délen feküdtek hozzá közel SZéltetőhöz. Viszont egyik dúnadán királyság sem volt abban a helyzetben, hogy az Rhudaur-Angmar tengely ellen támadólag fellépjen, tehát ez is bizonytalan

3. Lehetőség: A Középfölde Atlasza téved, és ezek valójában nem védművek, hanem Rhudaur központja voltak.

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #327039 Írta: Tulkas
Ha jól tudom a domblakó emberek tényleg a dúnföldiek rokonai voltak.
Azok a várak pedig, amiket Bilbó látott(meg azok a védművek, amiket Frodó) szerintem a rhudauri dúnadánok emelhették,mert én ezt más emberi népcsoportból Eriadorban nem nézem ki.

Több
17 éve 6 hónapja #327021 Írta: Levedi
Amikor mentek Vándorral a Troll Vadonban. De Bilbó még nagy várakat látott a dombok csúcsán ezen a vidéken.

Akik szövetkeztek Angmarral Arthedain és Cardolan ellen. Úgy emlékszem ez volt a nevük a Függelékben.

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #326991 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Levedi írta: Nekem is lenne két kérdésem:
A domblakók a dúnföldiek rokonai?
Most akkor ki ellen és kik is emelték a védműveket Rhudaurban amiket Frodó látott?

Hol látta?

Melyik domblakók?

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 6 hónapja #326986 Írta: Levedi
Nekem is lenne két kérdésem:
A domblakók a dúnföldiek rokonai?
Most akkor ki ellen és kik is emelték a védműveket Rhudaurban amiket Frodó látott?

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #326985 Írta: Levedi
A kettő egy és ugyanaz Nagy Kikötő=Lond Daer, Nagy Középső Rév=Lond Daer Enedth mindkettő Vinyalonde neve

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #326984 Írta: Gandalf
Hm, igaz. :oops:

Nem derül ki a szövegből, város-e Tharbad, egyértelműen csak az erődökről és a hídról tudhatunk. De úgy tűnik, tényleg a Harmadkorban emelhették a hidat is. :wink:

Több
17 éve 6 hónapja #326982 Írta: Tulkas
Akkor most hogy van:Lond Daer az Vinyalondéval egyenelő Lond Daer Enedh pedig Tharbad lenne?Vagy fordítva?Vagy fordítva sem jó?Azért végre dűlőre juthatnátok, kezdtek nagyon megkavarni.

Több
17 éve 6 hónapja #326977 Írta: Levedi
Nem, nem jól érted én azt mondom egy és ugyanaz :)
A két kötetes Gyűrű Keresésében is együtt szerepel mint ugyanazon hely két névváltozata a Névmagyarázatok között.

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #326973 Írta: Gandalf
Aha, Levedi, rájöttem, miért beszélünk el egymás mellett. :)
Lond Daer (Vinyalonde) nem azonos Lond Daer Enedh-del (Tharbad), előbbi a folyótorkolatnál található, ahogy Te is idézed! :wink:

Több
17 éve 6 hónapja #326950 Írta: Levedi
Gandalf:
„És annak a folyónak a torkolatánál, amelyet a númenoriak Gwathirnak, azaz Árnyék-folyónak neveztek, megalapította Vinyalondet, a Nagy Kikötőt.” (200. oldal A Gyűrű Keresése) ehhez kapcsolódik a 7.-es jegyzet:„… a kikötő neve pedig Lond Daerre változott” (242. oldal A Gyűrű Keresése)
De a 291. oldal elemzése és Vinyalondeval azonosítja Lond Daer Enedh-et és nem Tharbaddal.

Lacho calad! Drego morn!

Több
17 éve 6 hónapja #326926 Írta: Tulkas
Egyébként Szauronnak az a tette, hogy az erejét a Gyűrűbe áramoltatta, hasonló volt Morgoth cselekvéséhez:csak az ő "gyűrűje" Arda volt.

Több
17 éve 6 hónapja #326899 Írta: Tulkas
Hát igen, a tündéknek a "varázslás" szó nem ismert, mivel nekik ez hétköznapi dolog.Erre a legjobb példa az alábbi idézet a Gyűrű Szövetségéből:
"-Ezek varázsköpönyegek?-kérdezte Pippin, s csodálkozva nézte őket.
-Nem tudom, ezen mit értesz-mondta a tündék vezetője.-
Szép köpönyegek, s az anyaguk is jó, hisz itt készült, ezen a földön.Ha úgy érted, hogy tündeköpönyegek, akkor igazad van.Levél és ág, víz és kő; benne van a mi szeretett Lothlórienünk minden színe és szépsége;hiszen akármit készítünk, abba beleálmodunk mindent, ami kedves nekünk." (A Gyűrűk Ura-A Gyűrű Szövetsége)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.137 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére