Kérdések

Több
22 éve 4 hónapja #67220 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi köszi köszi :)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hónapja #67200 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
Telu: kijelölöd az idézni kívánt részt, Ctrl+C- vel kimásolod, a Hozzászólás ablakban rányomsz a Quote gombra, erre beír egy ilyen taget: [ quote], mögéve Ctrl+V-vel beszúrod a szöveget, megint rányomsz a Quote gombra, mire bezárja a taget: [ / quote]

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 4 hónapja #67199 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Kérdések
Svin:Toom hogy ezt nem itt kéne de hogyan kell csak 1 részletet idézni...nem megy....pusza:Telu

Orlando:Annak már bocs de semmi értelme hogy mindenhol megkérdezd hogy tud-e valaki tündéül....kicsit idegesitö hogy mindenhol ezt látom.... :roll:

Ja és bocs az OFFért.

Több
22 éve 4 hónapja #67196 Írta: Orlando
Orlando válaszolt a következő témában: Kérdések
Tud valaki tündéül?Vagy:valaki tud ajánlani nekem olyat,aki tud?

Több
22 éve 4 hónapja #66890 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
Be lehet lepni a chat-re barmien irc klienssel, igy mIrc-cel is.
A server neve: Milwaukee.US.ChattersOnline.com
A port: 6669
A csatorna: #tolkien_hu

Kb ezt a ket irc parancsot kell beirni:

/server Milwaukee.US.ChattersOnline.com 6669
/join #tolkien_hu

Több
22 éve 4 hónapja #66879 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Kérdések
Ai na vennui!

Van itt most valaki? Ha igen, akkor lenne hozzá egy kérdésem (ha ninsc, akkor is várom a választ, csak majd jónéhány nap múlva kapom meg).
Szóval a mircről be lehet erre a chat-re lépni? Ha igen, akkor hogyan? (egy teljesen kezdő mirces kérdezi ezt).

Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."

Több
22 éve 4 hónapja #66642 Írta: Léli
OFF

Ulmo írta: Egyébként hallotad már, hogy olvassa Tolkien mester a gyűrűverset?
A Gyűrű keresésvel kapcsolatban: addig marad, amíg szükséged van rá. Csoki tekintetében hasonlítok Gombóc Artúrra. A tortabevonón és az étcsokoládén kívül bármi jöhet :)

Még nem hallottam, most töltöm :bounce:
GyK: Köszi :sungl:
Csoki: Értem a célzást. Tehát egy hatalmas kupac csokit vigyek majd cserébe :confused2: :clown:

ON

Telcontar Léli

Több
22 éve 4 hónapja #66564 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Léli: akkor semmi gond, csak nem akartam szőrszálat hasogatni a verssel :) . Egyébként hallotad már, hogy olvassa Tolkien mester a gyűrűverset?
www.tolkien-archives.com/audio/t ... /ch2-1.mp3
Ha jól emlékszem, ez az.
A Gyűrű keresésvel kapcsolatban: addig marad, amíg szükséged van rá. Csoki tekintetében hasonlítok Gombóc Artúrra. A tortabevonón és az étcsokoládén kívül bármi jöhet :)

Fimbrethil: nem Szauronra gondoltál véletlenül? :) Őt valószínűleg teljesen lekötötte Minas Tirith ostroma, ezért nem figyelt a Gyűrű jelentkezésére. Azt pedig egyáltalán nem tudta, hogy a "kém a patkánymegyéből" mit akart Mordorban, miután jelentették neki, hogy elfogtak valakit Cirith Ungolnál. (Szerinte talán kémkedni akart. Ha rájött volna az igazságra, nem indít háborút, hanem bedeszkázza Mordor minden kapuját, és levadássza Samut+Frodót. Szerencsére nem így történt)

Több
22 éve 4 hónapja #66261 Írta: Léli

Ulmo írta: Bocs a kukacoskodásért :)

Engem nem zavar, sőt igénylem is, mivel én is ilyen vagyok. Egyébként, bocsi, hogy még em adtam vissza a Gyűrű keresését, de nem igazán volt időm, de már belekezdtem. (majd, ha visszaadom, ismét kapsz egy csokit, csak mond meg, hogy milyet kérsz :wink: )

Telcontar Léli

Több
22 éve 4 hónapja #66240 Írta: Fimbrethil
Fimbrethil válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem tudjátok miért van az hogy SAmu felveszi a Gyürüt Mordor kapujában (mikor a banyapok elkábitja Frodot) és Szarumán mégse veszi észre, pedig biztos tudta hogy valami készül különben nem inditotta volna el a Fekete Lovasokat a Gyürü keresésére? :?: ?

Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.

Több
22 éve 4 hónapja #66183 Írta: Ulmo
Léli: a vers, amit leírtál, a Gyűrűvers, a helyesírásod tökéletes. Apró pontosítás:

"One for the Dark Lord on his dark throne
In the land of Mordor where the Shadows lie"

Bocs a kukacoskodásért :)

Több
22 éve 4 hónapja #66146 Írta: Léli
Ai na vennui!

Én ismerek egy ilyen verset, nem tudom, hogy az igazi-e (az inglish hejesirássom rosz):

Three Rings to the elven kings under the sky
Seven for dwarf lords, in their halls of stone
Nine for mortal men, doomed to die
One for the Dark Lord in hos dark thrown.

In the Land of Mordor, where the shadow lies
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them.
In the Land of Mordor, where the shadow lies.

Telcontar Léli

Több
22 éve 4 hónapja #66099 Írta: Break
Break válaszolt a következő témában: Kérdések
Szevasztok emberek!

Lenne egy érdekes kérdésem: ki tudja nekem leírni ide a fórumba, vagy akár mailbe az ANGOL TELJES gyűrűverset.

Előre is köszi:

Break

Több
22 éve 4 hónapja #66036 Írta: Ithilgalad
Ithilgalad válaszolt a következő témában: Kérdések
Ulmo, Yao, Brisa: KÖCÖNÖM!!!

Legends and epic tales born between these dark lakes For you a new one written with black blood

Több
22 éve 5 hónapja #65680 Írta: Vic
Vic válaszolt a következő témában: Kérdések
Ti tudtátok, hogy ez a Hugin nevű pasi Elrond Tanácsán nem más, mint Alan Lee, a festő? Mert én csak most tudtam meg...

www.decipher.com/lordoftherings/ ... ryfrom.jpg

Több
22 éve 5 hónapja #65419 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Kérdések

naaaaagyon szerénytelen személyem írta:

; a régi angol még megkülönböztet thou/thee "te, téged" és you/yee "ti, Ön/benneteket, Önt" alakokat - a biblikus nyelvben most is megtalálhatóak

Meg a Micimackóban is!

Bocsi! Dzsungel Könyve... :oops:

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 5 hónapja #65084 Írta: Gollam
Gollam válaszolt a következő témában: Kérdések
Minerva! Kérdezted, tud-e valaki oroszul. Na, az én családom (engem leszámítva) tud, szóval ha ideadod a szöveget, megpróbálkozunk vele. Csak ennyit akartam. Sziasztok!

"...bármi is történjék, hiszen az ember élete túl apró ahhoz, hogy haragot, vagy gyűlöletet neveljen a lelke mélyén!"

Több
22 éve 5 hónapja #64946 Írta: amanibhavam
mindegy... mördzsöltek és kész :lol:

Több
22 éve 5 hónapja #64939 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Kérdések

a modern angolból eltűnt a "magázódás" kifejezése névmások segítségével

szvsz a "tegeződés" tűnt el (((( :mrgreen: (Már megint kötözködök))))), és a nyelvhasználat maga alakította a magázó formát leginkább tegeződést kifejezővé.

; a régi angol még megkülönböztet thou/thee "te, téged" és you/yee "ti, Ön/benneteket, Önt" alakokat - a biblikus nyelvben most is megtalálhatóak

Meg a Micimackóban is! Ez tetszik a legjobban: "thou hast"( az ott egy egyes szám második személyű személyrag a have igén!!) először meglepődtem, hogy mit keresnek benne német szavak. :D

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 5 hónapja #64912 Írta: amanibhavam
a modern angolból eltűnt a "magázódás" kifejezése névmások segítségével; a régi angol még megkülönböztet thou/thee "te, téged" és you/yee "ti, Ön/benneteket, Önt" alakokat - a biblikus nyelvben most is megtalálhatóak
ma már csak arra van lehetőség, hogy megszólítással, tiszteletteljes fogalmazásmóddal jelezzék a magázódást

a fordítónak így néha nehéz a dolga, hogyan is adja vissza az adott nyelvi környezetet

Több
22 éve 5 hónapja #64886 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
Minerva: A Sir és a Mr. szimplán urat jelent lefordítva. És a magyarban is Frodó úrnak szólítja Samu Frodót.

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #64843 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Kérdések
Ez jó kérdés, mert ha Samu magázza Frodót (sir/Mr), akkor miért úgy fordították, mintha tegezné??? (Miss Szőrszálhasogató :mrgreen: )

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 5 hónapja #64547 Írta: Léli

Estel Adániel írta: Nos, Léli, utánanéztem, és úgy tűnik, a magázás egyetlen tettenérhető jele az eredeti verzióban a tagmondatok végén elhelyezett ,sir,vagy ,Lady Ez általában Samura jellemző, szinte mindekivel (Gollammal érdekes módon nem :lol: ), + Papsajt Ászokra, és elvétve néha Pippinre vagy Trufára nagyobb méltóságú személyekhez szólva. Egyébként kvázi mindenki mindenkivel tegeződik. Hacsak egyes "állandó megszólításokat" nem veszünk annak... pl. Lady of the Trees, Lord Denethor, stb.
[size=9:1rwyhts5]írhatod egész nyugodtan Estel-nek a nicknevemet ;) [/size]

Nagyon köszönöm! Bár így még mindig gondolkoznom kell a dolgon, de azt hiszem már megoldhatóbb lesz. Bár főként Aragornra lettem volna kíváncsi (Őt ugyanis megszólítom ilyen kétséges helyzetben), de akkor talán inkább tegeződni fog.
Miért nem jó az Esszzzztel? :wink: :twisted:

Telcontar Léli

Több
22 éve 5 hónapja #64439 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
Nos, Léli, utánanéztem, és úgy tűnik, a magázás egyetlen tettenérhető jele az eredeti verzióban a tagmondatok végén elhelyezett ,sir,vagy ,Lady Ez általában Samura jellemző, szinte mindekivel (Gollammal érdekes módon nem :lol: ), + Papsajt Ászokra, és elvétve néha Pippinre vagy Trufára nagyobb méltóságú személyekhez szólva. Egyébként kvázi mindenki mindenkivel tegeződik. Hacsak egyes "állandó megszólításokat" nem veszünk annak... pl. Lady of the Trees, Lord Denethor, stb.
[size=9:11jk02pr]írhatod egész nyugodtan Estel-nek a nicknevemet ;) [/size]

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 5 hónapja #64283 Írta: Léli
Essztel, vagy bárki más: Tudtok már arra válaszolni, hogy magázódnak-e a GyU-ban?

Több
22 éve 5 hónapja #63976 Írta: Brisa
Ha vannak, akkor akkor feltétlenül írja ide. :D (Még módosíthatom a kósza sztorimat. :roll: )

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63974 Írta: amanibhavam
gondoltam, hátha titkos infói vannak:-)

Több
22 éve 5 hónapja #63970 Írta: Brisa
Most újra kezdjük a témát? :D Tolkien csak egyetlen egy mondatában utal arra, hogy ötnél több istar lett volna Középföldén. Az összes többiben csak 5 mágusról van szó. A témát lejjebb már kitárgyaltuk.

Brisa

Több
22 éve 5 hónapja #63953 Írta: Astragan
Astragan válaszolt a következő témában: Kérdések
Én nem ötről tudok.

Több
22 éve 5 hónapja #63740 Írta: Ulmo
Plusz még annyi, hogy a maiák, akik istarok lettek, elvesztették hatalmuk nagy részét. Tehát hiába volt Olórin a legnemesebb, leghatalmasabb maia az öt közül (biztos, hogy csak öten voltak?) nem élhetett a teljes hatalmával. Máskülönben a Balrog sem okozott volna problémát neki.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.100 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére