Kérdések

Több
22 éve 1 hónapja #78238 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Idril Celebrindal. írta: Ti hogy raktok a quenya nevekben két pontocskát az e betűre? A billentyűzeten nincs ilyen gomb... :hein: :o h: :closed:

nincs rá szükség; a két pontos e betű csak az angol anyanyelvűeket emlékezteti, hogy az e hangot mindig ki kell ejteni, nem szabad elharapni, mint az angol kiejtésben

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 1 hónapja #78229 Írta: Thaurwathiwen
Thaurwathiwen válaszolt a következő témában: Kérdések
Éowyn!: Ha nem tévedek akkor Osgiliathnál még volt híd. De ez nem biztos

"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 1 hónapja #78226 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Kérdések
Idril: ALT+137 = ë ;)

Több
22 éve 1 hónapja #78225 Írta: Idril Celebrindal./Fenrir
Idril Celebrindal./Fenrir válaszolt a következő témában: Kérdések
Ti hogy raktok a quenya nevekben két pontocskát az e betűre? A billentyűzeten nincs ilyen gomb... :hein: :o h: :closed:

"People cannot gain anything without sacrificing something... That is the principle of Equivalent Trade in alchemy."

Több
22 éve 1 hónapja #78223 Írta: keshu
keshu válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem tudjátok hogy hívták a Gyűrűlidérceket, mikor még emberek voltak? az ithildin mithril-ötvözet?és ha igen,akkor miből van a mithrilen kívül? Ha a Gyűrűlidércek nem szeretik a vizet akkor hogy jöttek át az Anduinon mert ha jól tudom Osgiliathnál keltek át és ott akkor már nem volt híd. :bawling: :bounce: :hein:

"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"

Több
22 éve 2 hónapja #76861 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Kérdések
Szauron szemgolyóként pattog, mint egy gumilabda... :evil3: :lol: :mrgreen:

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 2 hónapja #76606 Írta: Clip
Clip válaszolt a következő témában: Kérdések

Varda írta:

Brandir írta: Szarumán sem fehér kéz alakjában rohangál Vasudvard kertjében.

Na ezt most elképzeltem :lol: .

Tiszta Addams-family :lol: :lol:

Üdv: Clip

Baruk Khazâd! Khazâd aiměnu!
Törpök fejszéi! Rajtatok a törpök!

Több
22 éve 2 hónapja #76544 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Brandir írta: Én ellentmondásra nem emlékszem, hiszen a könyvben nem említik (?) szemként való megjelenését.

Kivéve talán a Galadriel Tükre fejezetet, amikor Frodó egy kutató Szemet lát a tükörben.

Több
22 éve 2 hónapja #76505 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Kérdések

Brandir írta: Szarumán sem fehér kéz alakjában rohangál Vasudvard kertjében.

Na ezt most elképzeltem :lol: .

Szerinted volt testi alakja Sauronnak? Korábban itt felvetődött a kérdés, hogy szüksége volt-e a Gyűrűre ahhoz, hogy valóban testet tudjon ölteni.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 2 hónapja #76504 Írta: Varda Tintallë

Ancalimon írta: Véleményem szerint jól megfigyelhető, hogy a Maia-k minden alkalommal, amikor az elpusztult testüket újraalkotják, mindig egy fokkal visszalépnek, egyre kevésbé képesek kívánságaiknak megfeleően ölteni testet. Emiatt szerintem nem volna logikus, ha ugyanolyan testet tudna ölteni, amelyet elvesztett a másodkor végén.

Szerintem ez csak a :twisted: maiák esetén van így, mivel a gonoszságuk miatt ők folyamatosan veszítenek hatalmukból, ami minden "büntetés"-jellegű eseménynél ugrásszerű mértéket ölt.

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 2 hónapja #76502 Írta: Brandir
Brandir válaszolt a következő témában: Kérdések
Gandalf hitben és erőben megerősödve tért vissza Valinorból. Ezért össze sem hasonlítható Szauronnal, aki egy menekülést követően önmaga küzd a feltámadásért. Másodkori legyőzetése után talán nem is veszítette el a testét, csak meglépett. Én ellentmondásra nem emlékszem, hiszen a könyvben nem említik (?) szemként való megjelenését. „a Nagy Szem”-nek az orkok nevezik, s ez nem is annyira Szauron neve, mintsem (uralmának attribútuma) birodalmának jelképe. (Mint a Brit Oroszlán). Szarumán sem fehér kéz alakjában rohangál Vasudvard kertjében.

Gollamot illetően nem valószínű, hogy hipnotikus képként látta volna Szauront, a Sötét Úr ugyanis nem tudta őt megtörni. (Nem semmi a kisfickó)

"Égig az a fa ér, amelyikről elhisszük."
S.P.Q.L

Több
22 éve 2 hónapja #76498 Írta: amanibhavam
kivéve persze Gandalfot

Több
22 éve 2 hónapja #76494 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Nekem is akadt egy kis töprengeni valóm, azon, amin Amanibhavam is elgondolkozott.

Talán kevésbé ellentmondásos, ha azt gondoljuk, hogy a Sötét Úr Gollam előtt nem valóságos alakjában, hanem egyfajta hipnotikus képként jelent meg.

Véleményem szerint jól megfigyelhető, hogy a Maia-k minden alkalommal, amikor az elpusztult testüket újraalkotják, mindig egy fokkal visszalépnek, egyre kevésbé képesek kívánságaiknak megfeleően ölteni testet. Emiatt szerintem nem volna logikus, ha ugyanolyan testet tudna ölteni, amelyet elvesztett a másodkor végén.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 2 hónapja #76416 Írta: amanibhavam
melyiket?

Több
22 éve 2 hónapja #76394 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok! Tudja-e valaki, hol lehet megszrezni a film betétdalát teljes verzióban?

'Is there anybody out there?'

Több
22 éve 2 hónapja #75114 Írta: Astragan
Astragan válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszönöm

Több
22 éve 2 hónapja #75077 Írta: amanibhavam
jó érvek
bár mindezek alapján némi ellentmondás, de legalábbis fésületlenség fedezhető fel a tolkieni koncepcióban, miszerint Sauron egyszerre levágott ujjú Sötét Úr és Szem is, de az is lehet, hogy a Szem csak bizonyos helyzetekben jelenik meg Szemként (a palantírban, pl.)

ezen még töprengenem kell picit

ja, üdv néked, Brandir!

Több
22 éve 2 hónapja #75076 Írta: Brandir
Brandir válaszolt a következő témában: Kérdések
Tádááám. Megjöttem.
Szauron, amikor a Bakacsinban alakot öltött, régi Másodkori testét nyerte vissza. Ez Gollam szavaiból derül ki, miszerint látta a Sötét Úrat (mikor trónusa elé vezették) és a kezéről hiányzott a gyűrűsujja. Eszerint nyugodtan felhúzhatta volna, bár nem valószinű hogy szükség lett volna rá. Más alakot ezen kivül nem is tudott volna ölteni (szemet sem), hiszen ezt a képességét elvesztette Numenor pusztulásakor. Korábban is testet ölthetett volna, de ezt nem merte vállalni. Nem volt kellő méretű serege, hogy nyiltan kiállhasson. Lévén a gyűrűben egy halhatatlan szellemlény lényének egy része lakolt 8o) a láthatatlanná válás nem célja a gyűrű viselésének, hanem mellékterméke. Ezt PJ remekül megvalósitotta a filmben (ez volt az egész filmben a legjobb ötlete). A viselő, Szauron hatalmának részesévé válik, ezáltal maga is szellemlénnyé. A fő kérdés nem a gyűrű hordása, hanem Birtoklása - tudás metafórája - stb.

"Égig az a fa ér, amelyikről elhisszük."
S.P.Q.L

Több
22 éve 2 hónapja #75064 Írta: amanibhavam
a LotR Függeléke szerintem választ ad a kérdésedre

itt egy másik link, ami ezt a kérdést taglalja

www.elvish.org/gwaith/calendars.htm

Több
22 éve 2 hónapja #75055 Írta: Astragan
Astragan válaszolt a következő témában: Kérdések
Témán kívüli kérdést vetek fel, ami régóta foglalkoztat: azt tudom, hogy egy tündeév 144 napév. De Ardán 1 napév hány hónapból, továbbá egy hónap hány napból állt? Mert nem a mi időszámításunk volt ott, az is biztos.

Több
22 éve 2 hónapja #74784 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
Igen, de ha nem viselik a gyűrűket, akkor azok mintha a saját akaratuk szerint "munkálnak tovább Középföldén". Ahhoz, hogy irányítani lehessen a bennük rejlő hatalmat, fel kell húzni az ember ujjára. Vagy nem?

Brisa

Több
22 éve 2 hónapja #74783 Írta: Ankalimon
Találtam egy részt. Gandalf mondja:

Szauron így vereséget szenvedett, elszállt az ereje, úgyhogy sokáig rejtőznie kellett, amíg az árnyéka ismét alakot nem öltött a Bakacsinban.

Then Sauron was vanquished and his spirit fled and was hidden for long years, until his shadow took shape again in Mirkwood.

Több
22 éve 2 hónapja #74781 Írta: Ankalimon
Szerintem akkor is testet öltött.

Én nem emlékszem, hogy bárhol is azt írná a szöveg, hogy a testet öltéshez kell a gyűrű. Ilyeneket mond Gandalf:
De az Ellenségnek még hiányzik egyvalami, amiből erőt és tudást meríthet, amivel letörhet minden ellenállást, elsöpörheti a védelem utolsó sáncait, és újra homályba boríthat minden földet. Az Egy Gyűrű még nem az övé. Csak az Egy Gyűrűre van szüksége, mert ezt a gyű-űt ő maga készítette, az ő tulajdona, és régebbi hatalmának jó részét beleöntötte, hogy uralkodhasson az összes többi fölött. Ha visszaszerzi, megint ő parancsolhat valamennyinek, bárhol vannak, még a Háromnak is; a gyűrűk minden bűvös ereje feltárul előtte, és ő erősebb lesz, mint valaha.

A maiák csak testi alakot öltve tudnak élni erejükkel. Szerintetek mitől jelent meg Szauron Dol Guldurban? vagy ha nem kellet testet öltenie, akkor mire várt olyan sokáig?

Több
22 éve 2 hónapja #74778 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Még egy dolog: "Az Egy Gyűrű csak Szauronnak felel".
Egyáltalán nem biztos, hogy Szauron is csak az ujján viselve tudja használni. Az, hogy valaki az ujján hordja, csak a láthatatlansághoz kell.

Több
22 éve 2 hónapja #74757 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
Sot! Mikor elkeszul az Egy, Sauron leleplezodik a tundek elott, es azok "leveszik" a gyuruiket, es elrejtik oket. A gyuruk hatalma megis tovabb munkal Kozepfolden.

Több
22 éve 2 hónapja #74755 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
A Gyuru irrealisan hosszu eletet biztosit a tulajdonosanak.
Az nem all sehol, hogy ehhez viselni kell.
Bilbo ritkan viselte megis magas kort elt meg, Gollamrol nem is beszelve.

Több
22 éve 2 hónapja #74739 Írta: Brisa
Szerintem vardának van igaza. A Gyűrűben ugye Szauron hatalmának egy része rejlik. És ahogy én emlékszem, a testet öltés nem vonatkozik a Szemként való megjelenésre. (Asszem Gandalf mondja, hogy Isildur kardcsapása után, Szauron többé nem tudott testet ölteni.)

Viszont, ha a Gyűrű visszajut hozzá, akkor talán a benne elrejtett hatalmát fel tudja arra használni, hogy újra ('emberi')alakot vagyen fel és megerősödjön. Én viszont azt hittem, hogy a Gyűrű erejét csak akkor lehet használni, ha azt az ember felhúzza az ujjára. Nomármost Szauronnak nincs olyanja. Akkor egy maia másképp is hozzá tud férni a Gyűrű hatalmához?
És akkor Szarumán meg Gandalf is? (És Toma?)

Brisa

Több
22 éve 2 hónapja #74705 Írta: Ankalimon
Brisa: Ez nagyon érdekes kérdés!

Varda: Szauronnak sikerült testet öltenie már Dol Guldurban, maga a tüzes szem volt a test.

Lehet nem volt szüksége arra, hogy felhúzza, elég lett volna a fizikai kontaktus...

Több
22 éve 2 hónapja #74688 Írta: Varda Tintallë
Brisa!

Ha jól emlékszem pont a Gyűrű hiányzott neki ahhoz, hogy testet is tudjon ölteni, akkor meg ugye biztos lett volna ujja... :wink:

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 2 hónapja #74686 Írta: Brisa
Egy hülye kérdés: ha Szauron visszakapta volna a Gyűrűt, hova húzta volna fel? :D De most komolyan... Ő fel tudta volna használni a Gyűrű hatalmát csak úgy, hogy egyszerűen birtokolta?

Brisa

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.019 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére