Kérdések

Több
22 éve 2 hete #79915 Írta: Sorel
Sorel válaszolt a következő témában: Kérdések
Estel Adániel, nagyon szépen köszönöm a körültekintő választ.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 2 hete #79773 Írta: Idril Celebrindal./Fenrir
Idril Celebrindal./Fenrir válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi mindenkinek, aki segített megtalálni az ë betűt! Most már legalább ezt is tudom...

"People cannot gain anything without sacrificing something... That is the principle of Equivalent Trade in alchemy."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 2 hete #79665 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha megengeded, erre a következő bekezdéssel válaszolok... ;)

[size=9:35xs2mc7]GYU/1(FotR)/I. könyv/9. fejezet - A Pajkos pónihoz címzett fogadóban
"Azokban az időkben egyetlen másik emberfajtának sem voltak települései ezen a nyugati vidéken, legalább száz mérföldre a Megye határától. De a Brín túl elterülő vadonban titokzatos vándorok jártak. A Brí-beliek a kószák népének hívták őket, és semmit sem tudtak az eredetükről. Magasabbak és sötétebb bőrűek voltak a Brí-beli embereknél; éles szemükről és hallásukról csodákat meséltek, s arról is, hogy értik az állatok és madarak nyelvét. Dél felé kóboroltak, ahogy épp a kedvük tartotta, és kelet felé is, egészen a Ködhegységig; de az utóbbi időben megfogyatkozott a számuk, és csak ritkán mutatkoztak. Ha felbukkantak, mindig sok hírt hoztak a távoli földekről, és mindenki lenyűgözve hallgatta különös, régi történeteiket; de a Brí-beliek nem barátkoztak velük."
In those days no other Men had settled dwellings so far west, or within a hundred leagues of the Shire. But in the wild lands beyond Bree there were mysterious wanderers. The Bree-folk called them Rangers, and knew nothing of their origin. They were taller and darker than the Men of Bree and were believed to have strange powers of sight and hearing, and to understand the languages of beasts and birds. They roamed at will southwards, and eastwards even as far as the Misty Mountains; but they were now few and rarely seen. When they appeared they brought news from afar, and told strange forgotten tales which were eagerly listened to; but the Bree-folk did not make friends of them. [/size]

A könyvben a fenti módon kerülnek bemutatásra a kószák, és mint később kiderül, főleg az Északi Királyság egykori népének maradéka alkotja őket... Vagyis tulajdonképpen az északi dúnadánok, ahogy te is mondtad. ;)

[size=9:35xs2mc7]GYU/1(FotR)/II. könyv/2. fejezet - A Tanács
"- Ő Arathorn fia Aragorn - mondta Elrond. - Isildurnak, a Minas Ithil-i Elendil fiának atyák hosszú során át egyenes ági származéka. Ő az északi dúnadánok feje, s ebből a népből már nem sokan maradtak."
'He is Aragorn son of Arathorn,' said Elrond; 'and he is descended through many fathers from Isildur Elendil's son of Minas Ithil. He is the Chief of the Dúnedain in the North, and few are now left of that folk.'

"Nehéz életem volt, s hosszú; s a mérföldek, amelyek Gondort e helytől elválasztják, csak csekélyke hányada annak, ahányat vándorútjaim számlálnak. Sok-sok hegyen és sok-sok folyón keltem át, sok lapályt tapodott a lábam, még Rhůn és Harad távoli földjén is, ahol idegenek a csillagok.
De az otthonom, ha van ilyen, Észak. Mert itt éltek töretlen sorban sok-sok nemzedéken át Valandir származékai. Napjainknak bealkonyult, kevese maradtunk; még a Kard is új örzőre szállt át. De ennek, én mondom, Boromir, hamarosan vége. Mi, a vadon kószái, vadászok és magányos emberek vagyunk - de űzőbe vesszük az Ellenség szolgáit is; hisz azok nemcsak Mordorban, hanem másutt is megtalálhatók.
Ha Gondor, Boromir, vitéz bástya, a mi szerepünk más. Sok gonosz jószág létezik, aminek erős falaitok és fényes kardjaitok nem képesek ellenállni. Más országokról, a határaitokon kívül, ti nem sokat tudtok. Béke és szabadság, azt mondod? Ha mi nem vagyunk, Észak aligha tudja, mi az. Már ezt is, azt is elpusztította volna a félelem. De ha fekete rémek szállnak alá a lakatlan dombok közül, vagy kúsznak ki nap nem járta erdők sűrűjéből, előlünk menekülnek. Ki merné az utat járni, s a békés földek, az együgyű emberek otthonának biztonsága hová lenne éjnek évadján, ha a dúnadánok aludnának, vagy mindet elnyelte volna már a sír?
S köszönetet még kevesebbet kapunk, mint ti. az utazók ferde szemmel néznek, a parasztok csúfneveket akasztanak ránk. Egy hájgombócnak, aki egynapi járóföldre lakik az Ellenségtől, mely megdermesztené a szívét és falucskáját romba döntené, ha mi nem őrködnénk szakadatlanul, én "Vándor" vagyok. De másként mégsem tehetünk. Ha az együgyű népek nem tudják, mi a gond és a félelem, az úgy van rendjén, s nekünk őriznünk kell a titkot, hogy ne is tudják meg soha. Az én fajtámnak ez a dolga, mióta világ a világ, és fű nő a földön."
I have had a hard life and a long; and the leagues that lie between here and Gondor are a small part in the count of my journeys. I have crossed many mountains and many rivers, and trodden many plains, even into the far countries of Rhůn and Harad where the stars are strange.
'But my home, such as I have, is in the North. For here the heirs of Valandil have ever dwelt in long line unbroken from father unto son for many generations. Our days have darkened, and we have dwindled; but ever the Sword has passed to a new keeper. And this I will say to you, Boromir, ere I end. Lonely men are we, Rangers of the wild, hunters - but hunters ever of the servants of the Enemy; for they are found in many places, not in Mordor only.
'If Gondor, Boromir, has been a stalwart tower, we have played another part. Many evil things there are that your strong walls and bright swords do not stay. You know little of the lands beyond your bounds. Peace and freedom, do you say? The North would have known them little but for us. Fear would have destroyed them. But when dark things come from the houseless hills, or creep from sunless woods, they fly from us. What roads would any dare to tread, what safety would there be in quiet lands, or in the homes of simple men at night, if the Dúnedain were asleep, or were all gone into the grave?
'And yet less thanks have we than you. Travellers scowl at us, and countrymen give us scornful names. "Strider" I am to one fat man who lives within a day's march of foes that would freeze his heart or lay his little town in ruin, if he were not guarded ceaselessly. Yet we would not have it otherwise. If simple folk are free from care and fear, simple they will be, and we must be secret to keep them so. That has been the task of my kindred, while the years have lengthened and the grass has grown.
[/size]

Ez az eredeti koncepció, akkor is, ha mi itt a fórumon, a K.Sz.-ben, azon belül is a Kószák Könyvében bizony egy kicsit tágabban értelmezzük a dolgot... :roll:
[size=9:35xs2mc7]Egyébként itt ragadom meg az alkalmat, hogy reklámozzam egy kicsit a következő oldalt:
[/size] Idézetek a kószákról [size=9:35xs2mc7](A nyár elején gyűjtöttem össze, és küldtem el őket Svinnek ;) )
[/size]

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 2 hete #79640 Írta: Sorel
Lehet, hogy nagyon cikis vagyok, de a következőt kérdezném: A "kósza" szó tulajdonképen mit takar? Egy "életmódot", tevékenységi kört, illetve egy népcsoportot (északi dúnadánok)?

Több
22 éve 3 hete #79338 Írta: keshu
keshu válaszolt a következő témában: Kérdések
Ancalimon\n

Megnéztem pontosan. Osgiliath utolsó hídját Baramír és Faramír csapata rombolja le, amikor az ellenség elfoglalja Ithiliát (még mielőtt Boromír Völgyzugolyba indulna).

De a Gyűrűlidércek ezután keltek át az Anduinon, és ezután indultak a Megyébe,lovon, nem?akkor hogy keltek át a folyón lóval?mert akkor még nem volt szárnya micsodájuk :?:

(Bár nembiztos hogy jól emlékszem!mint már mondtam régesrég olvastam utoljára :bawling: )

"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"

Több
22 éve 3 hete #79195 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések
Hát igen, azt a vitát én robbantottam ki. :oops: De megkérdeztem a Rejtélyek topicban is, hátha ott tudják.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
22 éve 3 hete #79191 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintem Elladan és Elrohir halhatatlanok maradtak, Celebornnal együtt. Aztán gondolom ők is elmentek Nyugatra.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
22 éve 3 hete #78993 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Annyit tudni róluk, hogy egy ideig Völgyzugolyban éltek, és Celeborn is hozzájuk költözött Galadriel távozás után. Nem valószínű, hogy ők lettek volna az utolsó tündék Középföldén, mert az erdőtündék továbbra is a Bakacsinerdőben éltek, nem hajóztak nyugatra.

Több
22 éve 3 hete #78957 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Kérdések
Bris: én csak az tudom mondani, amit eddig is: úgy tudom, hogy halandóak lettek, de hogy miért, hogyan, mikor, azt nem tudom. Talán ők voltak az utolsó tündék Középföldén.

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 3 hete #78950 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
A Kószák Szövetségébén parázs vita robbant ki arról, hogy vajon Elladannal és Elrohírral mi lett a Gyűrűháború után? Halandók lettek és Középföldén maradtak, ahogy az Enciklopédia írja: "... és mivel nem csatlakoztak a tengerentúlra induló Elrondhoz, halandóvá váltak." ? Vagy ez csak R. Foster elrugaszkodott következtetése?
Mit gondoltok?

Brisa

Több
22 éve 3 hete #78862 Írta: Ulmo
Ha úgy hívják, akkor igen. 32 mm a térképen 250 mérföld.

Több
22 éve 3 hete #78851 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
lépték?

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 3 hete #78848 Írta: Ulmo
A Gyűrű Keresése végén pedig van egy térkép, amihez tartozik egy mérföldes skála (vagy hogy is hívják :oops: )

Több
22 éve 3 hete - 22 éve 2 hete #78847 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
Van egy csomó más műve is Tolkiennek, ezek nagy része nincs lefordítva magyarra, viszont angolul megtalálható a www.tolkien.ru/texts/eng oldalon... Többnyire beZippelve, "tolkien" jelszóval lehet őket kitömöríteni. :wink: A levelek pl. a The Letters of J.R.R. Tolkien (1981) név alatt találhatóak meg.

Az EnigmaX-féle GYU Kvízt ismerjük itt egy páran, de ott is tudnak lenni meglepő kérdések, pl. Hány BAFTA díjat nyert a Film?, meg ilyenek... :lol: Mindenesetre Ancalimon neve pl. már egész jó helyen szerepel a ranglistán...

[size=9:xquictxi]És szép lassan az enyém is ;) [/size]

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 3 hete #78846 Írta: Sorel
A Szilmarilokon, a GY.U.-án és a Babón kivűl mit kell elolvasni, hogy az ember ilyen okos legyen? Azaz milyen levélről beszéltek?
Egyébként valaki szerkeszthetne egy térképet, a km-ek megjelölésével.
Ismeritek az Origon a GY.U. kvizt? Nagyon menne nektek!

Több
22 éve 4 hete #78578 Írta: Ulmo
zsoffija: bocsánat, kicsit elnéztem valamit :oops: Helyesbítés alább.

Ancalimon: igazad van, csak kicsit rosszul emlékeztem. A 600 mérföld Megye-Minas Tirith távolság, észak-déli irányban:

"If Hobbiton and Rivendell are taken (as intended) to be at about the latitude of Oxford, then Minas Tirith, 600 miles south, is at about the latitude of Florence. The Mouths of Anduin and the ancient city of Pelargir are at about the latitude of ancient Troy."

Ha Hobbitfalvát és Völgyzugolyt Oxford földrajzi szélességére helyezzük, akkor Minas Tirith 600 mérfölddel délebbre van, kb Firenze földrajzi szélességén. Az Anduin torkolata és Pelargir ősi városa az ősi Trója földrajzi szélessége körül van. - idézet a 294-ik levélből.

Több
22 éve 4 hete #78548 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Ulmo, szerintem ez a Megye/Pelargír távolság egy kicsit alábecsült, nem? A térképek, amiket hirtelen előrántottam, kb. a másfélszeresének mutatják. Vagy valahol a szövegben szerepel ez az adat?

Zsoffija: Csak olvasgatunk :itscool: , de mint látod, ketten kétfélét mondunk... :x

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 4 hete #78547 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Kérdések
képben vaok-honnan tudtok ti ennyit :?: 8O :roll: :wink:

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 4 hete - 22 éve 4 hete #78546 Írta: Ankalimon
Zsoffija:
Középfölde egy nagy kontinens, aminek a mérete elég nagy: kb. mint Európa (az Urálig bezárólag) + Afrika.
A történetben szereplő része, persze kisebb. Mondjuk Lindontól Mordor déli részéig kb 1500 mérföld (2400 km) a távolság. Ez alapján alapterületre kb. 15-20-szor akkora mint Magyarország, de ez nem pontos adat.

Több
22 éve 4 hete #78545 Írta: zsoffija
ez már jó kiindulási pont-köszi,Ulmo :!:

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 4 hete #78541 Írta: Ulmo

zsoffija írta: Egy kérdés(lehet,hogy buta...)
Mekkorák a távolságok Középföldén?
(még hülyébben?Középfölde kb hány...Magyarország(?) területű?)

A Megye és Pelargir között durván 600 mérföld (960 km) a távolság. Néztem a Gyűrű Keresése térképét, a terület, ahol a Gy.U. játszódik, nagyjából 1600*2000 km.

Több
22 éve 4 hete #78528 Írta: zsoffija
Ancalimon:érdekes a nazgúlos oldal...(bár nem sokat értek angolul)
még ha nem is eredeti...
Jaj,úgy szeretnék már én is érteni vmit tündéül... :cry:

Egy kérdés(lehet,hogy buta...)
Mekkorák a távolságok Középföldén?
(még hülyébben?Középfölde kb hány...Magyarország(?) területű?)

Több
22 éve 4 hete #78491 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
Unforgiving: Kérlelhetetlen, Soha Meg Nem Bocsátó

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 4 hete #78486 Írta: Ankalimon
Megnéztem pontosan. Osgiliath utolsó hídját Baramír és Faramír csapata rombolja le, amikor az ellenség elfoglalja Ithiliát (még mielőtt Boromír Völgyzugolyba indulna).

[size=9:270fral9]Thaur: Csak azért sose higyj el valamit, mert én mondom...[/size]

Easterling = Keletlakó

Több
22 éve 4 hete #78468 Írta: Thaurwathiwen
Thaurwathiwen válaszolt a következő témában: Kérdések
Akkor bocsi tévedtem (gondolom Ancalimon jobban ismeri Középfölde tört.-t, mint én)

Ancalimon: Mit jelent az, hogy Easterling?
Az Unforgiving = Felejthetetlen?

Üdv:
Thaur

"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."

Több
22 éve 4 hete #78454 Írta: Ankalimon
Eowyn:
Csak Khamul neve ismert a tolkien-i hagyományból. Néhány rajongó megalkotta a másik nyolc nazgul nevét és történetét is, de ez nem számít "eredeti" dolognak:
1. Murazor, the Witch-King
2. Khamul, the Easterling
3. Dwar, the Unforgiving
4. Ji Indur, The Outcast
5. Akhorahil, the Blind Sorcerer
6. Hoarmurath, the Ice King
7. Adunaphel, The Quiet
8. Ren, the Unclean
9. Uvatha, the Messenger
Ha valakit érdekelnek a (hangsúlyozottan NEM EREDETI) történetek is:
www.rockjakten.com/nazgul_html/index.html

Egyébként a Gyűrűlidércek a szárnyas szörnyeiken keltek át az Anduinon, az Osgiliathi hidat Faramír emberei elpusztították, ha jól emlékszem.

Több
22 éve 4 hete #78432 Írta: Ankalimon

Idril Celebrindal. írta: Ti hogy raktok a quenya nevekben két pontocskát az e betűre? A billentyűzeten nincs ilyen gomb... :hein: :o h: :closed:

Amaninak igaza van, magyar nyelvi környezetben ezt nem szükséges használni, bár ennek ellenére az összes igényes fordításban használják.

Ha mégis használni akarod: "ALT" billentyűt lenyomva kell tartani, és a jobb oldali számbillentyűkön be kell pötyögni: 0235. (A NumLock-nak bekapcsolva kell lenni.)

Több
22 éve 4 hete #78324 Írta: keshu

Thaurwathiwen írta: Éowyn!: Ha nem tévedek akkor Osgiliathnál még volt híd. De ez nem biztos

lehetséges hogy én tévedek!már egy hónapja nem láttam könyvet :shake: :bawling:

Több
22 éve 4 hete #78323 Írta: keshu
Ennyit én is tudtam, de azért nagyon szépen köszönöm Ulmo!

Több
22 éve 4 hete #78302 Írta: Ulmo

Éowyn! írta: Nem tudjátok hogy hívták a Gyűrűlidérceket, mikor még emberek voltak?

Az egyiket Khamulnak hívták. A többiről sajnos nem tudok.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.105 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére