Kérdések

Több
22 éve 3 hónapja #68677 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Kérdések
Én meg attól vadulok meg,hogy a Babóban,meg a Gyu-ban is volt már gőzmozdony/gyorsvonat-hasonlat!Nem tudom megmondani,hol,de volt,mert gutaütést szenvedtem tőle!
Vagy mégse volt,és az öcsémtől kaptam gutaütést..................

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 3 hónapja #68597 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Kérdések
Minerva: tudom hülye vadok, de mien Fekete Szilmarillok??? Biztos vissza kéne olvasnom, de nem találtam semmi erre vonatkozót (mondjuk nem kerestem túl behatóan...)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 3 hónapja #68563 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Kérdések
Van vmi hír a Fekete Szilmarilokról? Már keresem, de nem találom.. :(

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 3 hónapja #68532 Írta: Ody
Ody válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintem nem nagyon lehet pontosan elhelyezni az időben. Íjjal és karddal harcolnak, Lobélia pedig esernyővel jár. :hein: Azt valamivel később találták fel szerintem. De én akkor is inkább a középkorra tettem.
De bocs, ha hülyeségeket írtam

Több
22 éve 3 hónapja #68523 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
nem biztos, hogy annak a tanulmánynak igaza van...

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 3 hónapja #68520 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Ez igaz.
Engem mindenesetre az döbbentett meg, hogy a két legismertebb. legkidolgozattab emberi civilizációt a númenori/gondorit és a rohanit az emberek többsége valamiféle középkorihoz hasonló környezetben képzeli el (én is így voltam vele), közben kiderül, hogy ezekben az esetekben is valami másról van szó.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 3 hónapja #68517 Írta: amanibhavam
szerintem alapvetően hibás koncepció Középfölde világát bármilyen konkrét időkörnyezetbe beilleszteni; szerintem JRRT júízűen és nagykanállal merített szinte valamennyi földi korból; gondoljatok bele: Ilóvatar és az Olthatatlan Láng meglehetősen katolikus gondolat, ugyanakkor a Valák rendje inkább az ógermán pantheonra emlékeztet, a rohirok nyelve gót eredetű, a hobbitokban pedig az újkori középangol vidék báját próbálta meg átültetni

Több
22 éve 3 hónapja #68514 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Suilad!

Lehet egy új kérdés?

Most olvastam egy tanulmányt amely hosszasan ecsetelte, hogy hibás az a koncepció, amely a tolkien-i világot középkori környezetbe helyezi. Tolkient a középkorinál sokkal régebbi, ókori hagyomány inspirálta az egyes népek és kultúrák megformálásánál.

A Númenori/Gondori kultúrára például azt mondja, hogy egyértelműen az egyiptomi civilizáció áll hozzá legközelebb. A rohíroknak pedig vizigót/makedón gyökereket feltételez.

Mi a véleményetek :?: :?: :?:

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 3 hónapja #68311 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
amanibhavam, Svindler: nagyon köszönöm! :itscool:

Több
22 éve 3 hónapja #68268 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
Igen, a TWotJ 4. reszenek appendixeben van rola szo.
Az appendix cime: The legend of the Awaking of the Quendi (Cuivienyarna)

Egy idezet:
' And the hundred and forty-four Quendi dwelt long together by the lake, until they all became of one mind and speech, and were glad.'

Több
22 éve 3 hónapja #68266 Írta: amanibhavam
meg is találtam az idézetet, a Quendi and Eldar esszében van:

www2.tolkienonline.com/docs/5841.html

Több
22 éve 3 hónapja #68264 Írta: amanibhavam
állítólag a War of Jewelsben szerepel; majd pontosabban utánanézek

Több
22 éve 3 hónapja #68263 Írta: Ulmo
Yao: nagyon szívesen. Ha elkészült, megnézhetem? Teljes Középfölde-scenario lesz?

amanibhavam: nekem is lenne hozzád egy kérdésem. Valamikor említetted, hogy mikor a tündék felébredtek a Cuiviénen partján, 144-en voltak. Ezt a számot honnan lehet tudni?

Több
22 éve 3 hónapja #68180 Írta: Liang
Liang válaszolt a következő témában: Kérdések
Kösz Ulmo,a segítségeddel előbbre hoztad a Heroes4-en készülő Középföldét!! Ezer hála!

Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka

Több
22 éve 3 hónapja #68053 Írta: Ulmo

amanibhavam írta: ööö, honnan kaptad elő ezt a Fuinurt?

Hát izé... Szilmarillion névjegyzék, F betű alatt.

Több
22 éve 3 hónapja #68051 Írta: amanibhavam
ööö, honnan kaptad elő ezt a Fuinurt?

Több
22 éve 3 hónapja #68050 Írta: Ulmo
Yao: nekem van egy félmegoldásom. A neve Fuinur. Lázadó númenori volt, a Másodkor végén nagy hatalomra tett szert Haradban.

Több
22 éve 3 hónapja #68043 Írta: Liang
Liang válaszolt a következő témában: Kérdések
Kérdés a nagyérdeműhöz:tudtok-e neves haradi emberekről? Bármilyen,csak neve legyen...

Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka

Több
22 éve 3 hónapja #67883 Írta: n8n
n8n válaszolt a következő témában: Kérdések

Svindler írta:

n8n írta: Tudtok nagyon nagyon nagyon jó/sok GyU-s idézeteket?

n8n: Van egy konyv, valami Tolkien irta, a cime asszem A Gyuruk Ura. Na abban van egy csomo :mrgreen:

:mrgreen: ez jó volt, Svin! :up: majd megnézem ezt a...mit is mondtál a Gyuru Urai?

n8n returns

Több
22 éve 3 hónapja #67703 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések

n8n írta: Tudtok nagyon nagyon nagyon jó/sok GyU-s idézeteket?

n8n: Van egy konyv, valami Tolkien irta, a cime asszem A Gyuruk Ura. Na abban van egy csomo :mrgreen:

Több
22 éve 3 hónapja #67697 Írta: n8n

celebril írta: n8n: milyen idézetre gondoltál? , versből vagy amit egyes emberek "mondtak"?????????

akármi, csak jó legyen, és sok, és Gyu 8)

n8n returns

Több
22 éve 3 hónapja #67601 Írta: amanibhavam
bocsi, Christopher

Több
22 éve 3 hónapja #67600 Írta: amanibhavam
Cristopher nagyon is él még, ő gondozza a Tolkien-hagyatékot

Több
22 éve 3 hónapja #67597 Írta: celebril
celebril válaszolt a következő témában: Kérdések
n8n: milyen idézetre gondoltál? , versből vagy amit egyes emberek "mondtak"?????????

Több
22 éve 3 hónapja #67596 Írta: celebril
köszi.köszi!
azt nem tudjátok, mikor születet, mikor halt meg, (ha meghalt):oops: :oops: :oops: :oops: :oops: stb.... :?: :?: :?:

Több
22 éve 3 hónapja #67568 Írta: n8n
Tudtok nagyon nagyon nagyon jó/sok GyU-s idézeteket?
előre is köszi! :D
n8n

n8n returns

Több
22 éve 3 hónapja #67507 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Kérdések
Csak azt, hogy ellenezte a megfilmesítést, és hogy ő szerkesztette T bá' csomó művét. Pl. Elveszett Mesék könyve, Szilmarilok, A Gyűrű keresése, History of Middle Earth c. sorozat etc etc. ;)

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 3 hónapja #67464 Írta: celebril
Orlando: a nyelvek és irások topicban rengetegen tanulnak, és egyszer Amanibhavam is oda irt egy csomo cimet, ahonnan tanulhatsz :!: :!: :!: 8) :wink:
valaki itt tud valamit Tolkien fiáról, Cristofherről?

Több
22 éve 3 hónapja #67450 Írta: n8n
Orlando: menj be a nyelvek és írások topicba! :wink:

n8n returns

Több
22 éve 3 hónapja #67272 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

amanibhavam írta: Telu: kijelölöd az idézni kívánt részt, Ctrl+C- vel kimásolod, a Hozzászólás ablakban rányomsz a Quote gombra, erre beír egy ilyen taget: [ quote], mögéve Ctrl+V-vel beszúrod a szöveget, megint rányomsz a Quote gombra, mire bezárja a taget: [ / quote]

De ha egyszerűen csak bemásolod a szöveget, aztán kijelölöd (befeketíted), és akkor nyomod meg a Quote gombot, akkor egyből berakja a tageket elé is és mögé is, így egyszerűbb.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.990 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére