Kérdések

Több
22 éve 7 hónapja #53104 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Kérdések
Ulmo! Megmentőm! :lol:
Nem akartam nagyon eltérni Tolkientől, de egy különleges lovat szerettem volna! Gondolom a Szil-ben ennek bővebben utána tudok nézni... :roll:

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 7 hónapja #53097 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
A Szilmarilokban szerepel a Falmari, de azok a Tengeri Tündék.
Cicafül: lehet, hogy volt egy pegazus szerű lény: Felaróf, Éorl lova, a mearák őse. A leírás szerint "szárnyakat viselt a lábán". Ez azért nem mindennapi a lovaknál.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 7 hónapja #53090 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
A sárkány az oké, node sellő? Hol van GyU-ban vagy a Szil-ban, esetleg A Hobbitban ilyen?

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #53082 Írta: Cicaful
Átrágtam magam a Távol-keleten topicon...amit abból kimazsoláztam (Svin egyedüli témához kapcsolódó hozzászólásaiból), azt derítettem ki, hogy végülis akármi lehet keleten :roll: :wink: Aminek azért örülök, mert akkor lesz egy unikornisom (ha van sárkány meg sellő, pont ez mért ne lehetne), ill csak megemlítve, mindegy majd meglátjátok :wink:
De azért még utánanézek jobban ennek a témának! Nehogy vmiféle "elvi" hibát csináljak :P
Köszönöm eddigi segítségeteket! :wink:

"A kihívás:

Több
22 éve 7 hónapja #53076 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Kérdések
Tudjátok... Keleten hajózol hajózol, aztán... potty! leesel a világ peremén. :wink:
(Oké, oké, nem vagyok valami segítőkész. :D )

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
22 éve 7 hónapja #53069 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
sárkánnyal tele van a Silmarillion
a kentaur tipikusan görög mitológiai lény
sellőhöz hasonló lények viszont vannak (falmarin a nevük)

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 7 hónapja #53067 Írta: n8n
n8n válaszolt a következő témában: Kérdések
Sil: ezer hantale

Keleten Rhún-tengere van! igen ebben a topicban épp erről beszélTünk...

mítikus lények...hmmm: sztem nem nagyon voltak olyan lényekh unukornis, de sárkán eéőfordul...asszem a törpöknek volt vajmi nézeteltérésük egy különösen randa példánnyal, de nem bizt!! (függelékben volt vmi ilyesmi...) talán kentaur is volt...az ilyesmit eltudnám képzelni, de mondjuk sellőm vagy más....? yoo kérdés!

a kószákat meg kitárgyaltuk!!!

namarié
ennyolcen :D

n8n returns

Több
22 éve 7 hónapja #53018 Írta: Brisa
Nem Keselyüstök, Svin (az ...üstökös helyett)? :lol: :wink: :D

Unikornis tényleg sehol nem szerepel. De szerintem Cicafül, épp elég "mítikus lényt" találsz középföldén...
(Amúgy információk szerzéséhez ajánlom A Gyűrű keresését is! Egész meglepő dolgokra derül fény.)

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #52962 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
Cicaful:

Itt a Kozepfolde kategoriaban van egy Tavol-kelet tema, ami pont arrol szol(t), hogy mit is tudunk Kozepfolde keleti reszeirol.
Ott a legelso bejegyzesek kozt tatalsz egy keves infot. De nem sokat tudunk keletrol.

Mitikus lenyek nem tudom mennyire fordulnak elo Kozepfolden. En meg se unikornisrol, se pegazusrol soha nem hallottam. Tolkien nem hiszem, hogy ilyen lenyekkel nepesitette volna be.
Ilyen teremtmenyek a german, kelta mitologiakban sem szerepelnek. Sleipnir, a 8 labu lo kozepfoldei megfeleloje Keselyustokos, es a tobbi merea.

Több
22 éve 7 hónapja #52930 Írta: Cicaful
Köszönöm a válaszokat! :)
Ezek szerint a másik két kérdésemre nem tudtok válaszolni? :? :(

1. Mennyit tudunk Keletről (mik élnek ott, milyenek a földrajzi adottságok stb)? Vagy esetleg hol tudnék utánanézni?
2. Elképzelhető hogy valamikor éltek mítikus lények (a sárkányokból kiindulva asszem volt egy utalás, hogy éltek itt, de eltűntek) Középföldén? (én speciel pegazusra v. unkornisra gondoltam )

Ha tudtok, az nagyon jó lenne! :roll:

"A kihívás:

Több
22 éve 7 hónapja #52795 Írta: amanibhavam
Kósza nem "lehet" akárki - a númenoriak Középföldére menekült maradékát és leszármazottaikat (dúnadánok) nevezték Kószáknak

Több
22 éve 7 hónapja #52794 Írta: netrunner
netrunner válaszolt a következő témában: Kérdések

Cicafül írta: 3. Bárkiből lehet kósza, v. születni kell rá? Esetleg a szülők meghatáozóak?

Szerintem a szülők meghatározóak. Ha jól emlékszem a kószák a régi királyok leszármazottai, numenori származásúak voltak.
Legalábbis mintha így olvastam volna, de nem vagyok 100%-ig biztos benne.

NetRunner

Több
22 éve 7 hónapja #52792 Írta: Cicaful
Most írok ide először :) nem mintha nem lett volna eddig kérdésem, de azokat mások megkérdezték...mindegy, nem ezért írok.
A kószás történetemhez gyűjtök információkat.
1. Mennyit tudunk Keletről (mik élnek ott, milyenek a földrajzi adottságok stb)? Vagy esetleg hol tudnék utánanézni?
2. Elképzelhető hogy valamikor éltek mítikus lények (a sárkányokból kiindulva :arrow: asszem volt egy utalás, hogy éltek itt, de eltűntek) Középföldén? (én speciel pegazusra v. unkornisra gondoltam :roll: )
3. Bárkiből lehet kósza, v. születni kell rá? Esetleg a szülők meghatáozóak?
Asszem ennyi. Köszi, hogy segítetek!!! Majd ha lesz még vmi akkor ismét hozzátok fordulok... :lol: [/b]

"A kihívás:

Több
22 éve 7 hónapja #52726 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

n8n írta: lebathron? mi az?
"ahol élet van, ott remény is van" ki mondta ezt?
Minas Morgul Barad Dúrkoz, v, a Végzet-hegyhez van közelebb?
ki Echtelion fia?
"Ne rontsuk el sietséggel az élvezetet" ki mondta ezt?
Malbeth...mi a ún. mellékneve?

"Most, hogy el kell válnunk, nem tudlak illően megajándékozni titeket - mondta Faramir -, fogadjátok hát el e boto legalább. Jó szolgálatot tesz annak, aki a vadont járja, vagy hegyet mászik. Ilyet használnak a Fehérhegység emberei; bár ezeket megkurtították a ti méretetekre, s újonnan vasalták. Lebathron-ból (ez lebethron akar lenni, csak elírták a könyvben - Sil), a gondori fafaragók kedvenc fájából készültek, s a közhit szerint oda is, vissza is megtalálják az utat. Bár ne vallanának kudarcot akkor sem, amikor titeket a Homály földjére elkísérnek."

"- Valahogy úgy érzem, pácban vagyunk - mondta Frodó. - S félek, hogy az utunknak hamarosan vége szakad.
- Lehet - mondta Samu -, de ahol élet van, remény is van, mondta az öregem, s mindig hozzátette: sőt elkél egy kis harapnivaló is. Harapj valamit, Frodó uram, aztán tedd el magad aludni."

Minas Morgult így most konkrétan nem találom, de a térkép alapján a Végzet hegyéhez van közelebb.

"Gandalf törte meg a csendet.
- Üdv néked, Echtelion fia Denethor! Tanáccsal s hírekkel jöttem e sötét órában."

"- Csata volt itt három napja - mondta Gimli. - Mi Legolassal versenyre keltünk, s én csak egyetlen orkkal győztem. Gyere, hallgasd meg, hogy volt. És Trufa, micsoda barlangok vannak itt, miféle csudabarlangok! Legolas, nincs kedved rá?
- Ugyan! Időnk nincs - mondta a tünde. - Ne rontsuk el sietséggel az élvezetet! Szavamat adtam, hogy visszajövök veled, ha megint beköszönt a béke és a szabadság. De mindjárt dél, és úgy hallom, eszünk, és megyünk tovább."

"- És melyek voltak a Látó szavai? - kérdezte Legolas.
- Malbeth, a Látó, Arvedui, Fornost utolsó királya idejében, imigyen szólt:
Hosszú árny hever ország-hosszán,
sötétség nyugat-seprő szárnya.
Remeg a Torony: királykriptákhoz
végzet közelít. Kelnek a Holtak;
mert jön az esküszegők órája:
Erech Kövénél állnak megint majd,
kürt a hegyek közt harsan, hallják.
Kié e kürt majd? Ki hívja őket,
félhomályból, feledett népet?
Kinek esküdtek, örököse annak.
Északról érkezik, szükség űzi:
Holtak Ösvényének Kapuján át.
"

Egyébként a Holtak Ösvénye az egyik kedvenc részem a könyvből. :)

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
22 éve 7 hónapja #52691 Írta: n8n
Jönnek az újabb kérdések, íme:
lebathron? mi az?
"ahol élet van, ott remény is van" ki mondta ezt?
Minas Morgul Barad Dúrkoz, v, a Végzet-hegyhez van közelebb?
ki Echtelion fia?
"Ne rontsuk el sietséggel az élvezetet" ki mondta ezt?
Malbeth...mi a ún. mellékneve?
hantale, előre is, namarié:
ennyolcen

n8n returns

Több
22 éve 7 hónapja #52664 Írta: n8n
Sil:
hantale len! :D

n8n returns

Több
22 éve 7 hónapja #52520 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszönet! Köszönet! Köszönet!
Mindebből az a tanulság, hogy még mindig nem olvastam el elégszer az említett könyveket! :)

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 7 hónapja #52403 Írta: Brisa
Ulmo: "A valák békében ültek a hegyeik mögött, s miután fényt adtak Középföldének, sokáig nem is törődtek vele, így Morgoth hatalmának csupán a noldák vitézsége állt ellen." (Szil., 12.fejezet: Az emberek ébredése)
No, erről beszéltem én lejjebb!

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #52337 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
Ugyanakkor a Calaquendek (akik látták Amanban a Fák fényét + Thingol) nagyobb hatalommal bírtak Középföldén, és erre a GYU-ban is történik utalás: "...mert aki valaha is élt a Boldog Birodalomban, az egyszerre két világban lakik, és hatalma van a Láthatókon és Láthatatlanokon egyaránt" (Találkozások, Gandalf mondja Frodónak) Ez azt is jeletni, hogy vannak olyan - nekik természetes - képességeik, amelyek az emberek szemében varázslatosnak tűnhetnek... (pl. a gondolatolvasás, amelyet először Finrod tapasztalt, amikor először találkozott az emberekkel Beleriandban.)
A Szilmarilokban egyébként pár helyen szó szerinti utalás is található a tündék "varázshatalmára" (Eol, a sötét-tünde; Finrod Felagund, aki varázsének-versenyre kelt Szauronnal; sőt, Lúthien, aki haját megnövesztve szökött meg a Hílilornon lévő házból) És nem utolsósorban ez a hatalom lett belekovácsolva a Három Gyűrűbe is... a Brúinen megduzzasztása pl. eredetileg Elrond műve volt, akinek a három közül a leghatalmasabb gyűrű, a Vilya, (a Zafírgyűrű, a Lég Gyűrűje) volt a birtokában.

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 7 hónapja #52325 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Attól függ, mit értesz varázslat alatt. Amit az emberek mágiának hívnak, annak semmi köze a tündék ''varázslataihoz''. Gondolj csak arra, mit mond Galadriel Samunak!

Több
22 éve 7 hónapja #52285 Írta: Yavanna
Még egy kérdés eszembe jutott! Valahogy mostanság túl sokat agyalok ilyeneken! :D (Persze tanulás helyett! :) )
Szóval: A tündék tudnak varázsolni? Nekem nem rémlik ilyesmi a könyvből (persze ez nem jelent semmit), de ugye Arwen a filmben Bruinen gázlójánál...

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 7 hónapja #52228 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

n8n írta: Hány király koronáját kell megszereznie Gandnak, h megkaphassa Orthanc kulcsait?
" a rossz akarat olykor a rosszat is meghíusítja" ki mondja ezt?
Cirith Gorgor mi is...?
a vérrokonnak ki/mi hozza a hírt? (hajnal?est?)

"Szarumán arca elszürkült a dühtől, s a szemében vörös tűz égett. Vadul fölkacagott: - Majd! - kiáltotta, s kiáltása átcsapott üvöltésbe. - Majd! Igen, ha te a Barad-dúr kulcsát is megszerezted, azt hiszem; és a Hét Király Koronáját, és az Öt Mágus Botját, s ha olyan csizmára tettél szert, amely sokkal nagyobb, mint amekkorát ma viselsz! Szerény terv. Ehhez aligha szorulsz az én segítségemre."

"- Ellenségeinknek különös erőik s különös gyöngéik vannak! - mondta Théoden. - De mint mondják: A rosszakarat olykor a rosszat is meghiúsítja."

"Mordortól nyugatra, az Ephel Dúath, az Árnyékhegység vonulata sötétlett, északra meg az Ered Lithui szaggatott csúcsai és csupasz, hamuszürke gerince. De ahogy a kettő megközelítette egymást, lévén egyetlen nagy fal két fele, amely Lithlad és Gorgoroth szomorú síkságát övezi, s középütt Núrnen komor beltengerét, mindkettő hosszan ágazott el észak felé, s e két elágazás mély hegyszorost fogott közre. Ez volt Cirith Gorgor, a Kísértethágó, az Ellenség földjének bejárata. Mindkét oldalán magas szirtek szegélyezték, s a szájában két kopasz, fekete csontú sziklacsúcs meredezett. Ezekre épült Mordor két Agyara, a két magas és erőteljes őrtorony."

"- Azt kérded, honnan tudom, hogy Denethor fia halott? A halálhírnek sok szárnya van. Vérrokonnak az éjszaka hozza a hírt, mondja a szólás. Boromir a bátyám volt."

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
22 éve 7 hónapja #52116 Írta: n8n
Kösz a válaszokat, madiraa, Áfonya! a többit tudjátok?
más:
Olórin:hol vagy???
más, Pipike:
a tolkien.hu/first.shtml építés alatt áll, és abban van egy olyan rész, h J.R.R.Tolkien...talán az majd elkészül...
egyébként bármelyik keresőbe beírod, J.R.R.Tolkien, kijön egy nagy csomó lap a mi szeretett Tolkien bácsinkról! :wink: :D
az uhus válszokat eddig is és előre is köcce,
n8n

n8n returns

Több
22 éve 7 hónapja #52083 Írta: Narië
Narië válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem tudtok mondani olyan site-okat amik Tolkiennel foglalkoznak?Nem a GyU-val vagy a könyveivel,hanem magával Tolkiennel!

Narië

No more blood for oil!

Több
22 éve 7 hónapja #52045 Írta: Yavanna
:idea: Megvilágosodtam! Titkos Tűz=Olthatatlan Láng! Legalábbis annak alapján, amit Svindler írt! Ugyanis a Szil' ezt írja:

"S mivel föllobbantottam bennetek az Olthatatlan Lángot, valamennyien meg fogjátok mutatni hatalmatokat a dallam díszítésében"

Szerintem Gandalf ugyanerről a Titkos Tűzről beszél, ami ezexerint úgymond 'Ea lelke', mert az élet ezzel kezdődött:

"Elküldöm hát a semmibe az Olthatatlan Lángot, hogy legyen a világ szíve, s hogy a világ legyen;"

Végülis logikus: Gandalf, mint maia, a valákon keresztül magát Erut szolgálja; az Olthatatlan Láng pedig valahol Eru adománya a mindenség felé!

Narya! Ez az! Nem jutott eszembe a neve! :)
Ez érdekes! Nem tudom miért, de szerintem átvitt értelemben a Narya az Olthatatlan Láng energiájából táplálkozik, vagy valami ilyesmi.... Valahogy nekem így kerek ez a történet! Valamiért úgy érzem, hogy van köztük kapcsolat. Ez így leírva nagyon hülyén néz ki, de most így hajnali 2 körül nem vagyok képes jobban megfogalmazni!
Mindegy, végülis amíg meg nem cáfolnak... :roll:
De ha mégis nagy hülyeségeket írok és tudtok ellenérveket, akkor azért szóljatok! :)

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 7 hónapja #52043 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
Gandalf azt mondja Khazad-Dum hidjan:
Én a Titkos Tűz szolgája vagyok, én táplálom Anor lángját. Nem tudsz átjönni. A Fekete Tűz nem segít neked, Udun lángja. Takarodj vissza a Homályba!
A Titkos Tuz szerintem maga az elet. Vagy Az ami altal Iluvatar az eletet letre hozta. Az all a Szilmarilok-ban az Ainuk muzsikajanal, hogy: s Iluvatar a titkos tuzzel eletet lehet gondolataikba. Ha Gandalf ugyanerrol a titkos tuzrol beszel (marpedig Tolkien tobb irasaban is amliti ezt a Titkos Tuzet, de mindig Iluvatarral kapcsolatban), akkor igencsak fontos szerepet tolt be mint maia.
Az Anor pedig tenyleg a Nap neve, de a Nap tekintheto ugy is akkor mint az elet forrasa. Nelkule elet se letezne.

Hogy a Narya-nak mindehhez mennyi koze van nem tudom. Nem hiszem, hogy a tundek gyuruje ebbol a Titkos Tuz-bol meritene hatalmat. De sose lehet tudni :)

Több
22 éve 7 hónapja #52014 Írta: amanibhavam
Anor a Nap sinda neve

Több
22 éve 7 hónapja #52001 Írta: Yavanna
Köszi Áfonya! :)
Azt nem tudtam, hogy Udun=Utumno, de így már világos! :idea: Anor lángjával kapcsolatban én is erre jutottam, de ez persze csak feltételezés! Tud valaki biztosat?
De szerintem a titkos tűznek kellene, hogy legyen köze a tűz gyűrűjéhez! Végülis a tünde gyűrűket is titok övezi! Hogy kiknél vannak, hogy mire képesek, az nem köztudott! Ezért gondolom, hogy esetleg....

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 7 hónapja #51994 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Kérdések
Annyi tuti, hogy Udun Utumno sinda neve. Utumno Morgoth erődítménye volt, amit balrogokkal megy egyéb ilyen szépségekkel népesített be. Udun lángja=balrog=Morgoth szolgája.
Anor... háááát, ebben egyáltalán nem vagyok biztos, inkább nem mondok rá semmit. De szerintem Anor az Olthatatlan Láng, és akkor
Gandalf/Olórin, mint maia=Eru szolgája.
De javítsatok ki, ha nem így van!
Ja, meg ha jól emlékszem, akkor A Tűz Gyűrűjének ehhez nincs köze. (Ezt még Olórin mondta anno a régi fórumon vhol.)

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
22 éve 7 hónapja #51990 Írta: Yavanna
Eszembe jutott egy kérdés és nem hagy nyugodni...
A Gandalf-balrog találkozásnál a filmben elhangzik: "Anor lángja" és "Udin(?) lángja", "titkos tűz őrzője" (Bocs ha rosszul írok valamit!)
Mik ezek? Gondolom köze van ahhoz, hogy Gandalfnál van a tűz gyűrűje!
És vajon Eru Olthatatlan Lángjához van valami közük?

"Aure entuluva!"

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.071 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére