Kérdések

Több
17 éve 2 hónapja #341441 Írta: Spuri007
Spuri007 válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintetek Középföldén vannak harcművészetek?

Légysz nyomj rá: www.travian.hu/?uc=hu6_7650
s2.battleknight.hu/index.php?loc ... f=MjcwMzY=
Kössz

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 2 hónapja #341252 Írta: Nesi
Nesi válaszolt a következő témában: Kérdések
És ha valaki nem tudja, mire jó a fülhallgató, még hülyének is néz.
Ezért ha átlagember látná a zeneszerzőt komponálás közben, valószínűleg szintén hülyének nézné.
Mivel sok zeneműnek egyszerű dallama(i) van(nak), csak éppen van ott sok más is, ami aztán alkot egy nagy egységet, és akkor nagyon szép és jó. De mikor a zeneszerző ezt az egyszerű dallamrészt írja, és véletlenül énekel közben, az valami bárgyú gajdolásnak tűnhet... A nem hozzáértő kívülálló számára.

Na de visszatérve az ainuk muzsikájára, én azt hiszem, Encsinek adok igazat, hogy csak valami földöntúli érzés töltene el minket... Márha ott lennénk... Jó is lenne :P

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 2 hónapja #341216 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli i linantea írta: Altaris: egy kórusban az önálló szólamok nem nyekeregnak...

áh.. lehet hogy hülyén fogalmaztam, elnézést.. de én nem erre gondoltam. hanem ara hogy amikor a szerző alkot, ha valaki más hallja, nem tudja a lényeget kivenni... pont mint amikor magadban próbálsz énekelni, belül hallod mellé a zenét (pl. fülhallgatón, amit más nem hall) és tudod hogy mit alkot, de aki csak néz téged az elképzelni sem tudja mi az a nyöszögés amit kiadsz, ha épp nem siokerül teljesen magadban énekelni.. nah, valami ilyesmire gondoltam.. ha így jobban érthetőbb... :S...

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 2 hónapja #341164 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Kérdések

Olorin.papa írta: Ahhoz, hogy ott lehessél az ainuk muzsikájánál, neked is azzá kellene válnod, és te is része lennél.

csak egy föltevés volt, nem azt omndtam, hogy gyakorlatilag megtörténhetne, hogy valamelyikünk így ahogy most van, ott lehessen. Akkor úgy mondom, ha most itt a szobában történne akkor nem látnék/hallanék semmit, mert szellemekről van szó, amiknek nem nagyon volt akkor önálló testük, tehát hangot nem nagyon adnak ki, csak gondolatban, nekünk meg marad az érzés, ha nem vagyunk hozzá túl érzéketlenek.
csak fantáziáltam, és tudom, hogy lehetetlen, h mi ott legyünk, vagy ők legyenek itt!

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
17 éve 2 hónapja #341097 Írta: Attila
Attila válaszolt a következő témában: Kérdések

Nóli i linantea írta: Namarie: a muzsika önmaga nem a látomás volt. A látomást utólag mutatta meg nekik Ilúvatar.

Altaris: egy kórusban az önálló szólamok nem nyekeregnak...

...hanem együtt megalkottják az egészet. :roll:

"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/

Több
17 éve 2 hónapja #341093 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Namarie: a muzsika önmaga nem a látomás volt. A látomást utólag mutatta meg nekik Ilúvatar.

Altaris: egy kórusban az önálló szólamok nem nyekeregnak...

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
17 éve 2 hónapja #341023 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta: Szerintem, mivel látomásról van szó (Arda, mint látomás bontakozott ki a muzsikából) ezért elméjükkel, befelé, látni kellett valamit, és hallani is. Ez olyan kb. mint amikor a zeneszerző komponál, és magában hallja a muszikát, amit épp szerez. Részletesebben pénteken írok még, mert van egy nagyon klassz ide vágó idézet, de most nincs nálam a szöveg.

[size=9:20n2fe3u]Nam egy gondaltát továbbvíve...[/size] amikor a zeneszerző belülről komponál, kívülről kb. csak annyit hallani, vagy látni rajta, hogy nyekereg.. aztán amikor előadják[size=9:20n2fe3u]hallod Acho, most beugrott a Carmina Burana.. :P [/size] csak bámul mindenki... szerintem így lehetett volna kívülről nézni amit ők akkor csináltak... de ahogy olorin mondja: akkor részesévé válsz, ha igazán érzed a dallamot...

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 2 hónapja #341013 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

Encsi írta: Nem feltétlenül kérdés, csak egy feltevés:
Ha mittom, mondjuk bármelyikünk jelen lett vna a az Ainuk muzsikájánál, így ahogy most van, semmit nem látott, és hallot volna, legfeljebb valami elmondhatatlan, földöntúli érzés töltötte volna el, nem?

Szerintem, mivel látomásról van szó (Arda, mint látomás bontakozott ki a muzsikából) ezért elméjükkel, befelé, látni kellett valamit, és hallani is. Ez olyan kb. mint amikor a zeneszerző komponál, és magában hallja a muszikát, amit épp szerez. Részletesebben pénteken írok még, mert van egy nagyon klassz ide vágó idézet, de most nincs nálam a szöveg.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 2 hónapja #340999 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések
Ahhoz, hogy ott lehessél az ainuk muzsikájánál, neked is azzá kellene válnod, és te is része lennél.
Én úgy tudom elképzelni, mint egy nagy kórus, mindenki hozzáteszi a magáét a közös dalhoz, és ha igazán jó, akkor mondhatni megszűnik az egyén, és valami megfoghatatlan közösség érzés lessz úrrá az emberen, és mintha egy álomba révedne.

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
17 éve 2 hónapja #340970 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Kérdések
nincs mit. ;-) viszont az Ainuk muzsikájával kapcsolatos felvetésre a válasz az engem is érdekelne. valaki? :oops:

Több
17 éve 2 hónapja #340969 Írta: Encsi
Kösz mindenkinek! :)

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
17 éve 2 hónapja #340968 Írta: Acho
Az Ainuk muzsikájáról majd a szakértők számoljanak be.
A váltott farkasokról ( innen idéztem):
"Az Első Korban nem sokat hallunk róla, neve ekkoriban Kegyetlen Gorthaur, a Váltott Farkasok ura. A váltott farkasok az ő találmányai, jellemzőjük hogy az átlag farkasoktól eltérően tudtak beszélni, tehát lélekkel rendelkeztek (Tolkiennél ez igen ritka, lelket alapvetően csak Ilúvatar adhat, és a beszéd képessége a különleges eseteket, pl Huan háromszori szólását kivéve ehhez kötődik. Lélekkel rendelkeztek az emberek, tündék, törpök, orkok, entek, ainuk, a Sasok és talán a trollok.). Ezt Szauron úgy érte el, hogy gyengébb maiákat bűvölt a farkastestekbe. Ez lehetett a középföldi nekromancia-lélekidézés kezdete."
A vargok ( innen idéztem):
"A wargok (egyes helyeken vargok) farkasokra emlékeztető vadállatok J. R. R. Tolkien regényeiben. Nagyobb termetűek, intelligensebbek és rosszindulatúbbak a közönséges farkasoknál, valószínűleg a sötét erők (konkrétan, Morgoth) tenyésztették ki őket közönséges farkasokból. Emberi nyelven nem beszélnek, viszont egymás között egy saját nyelvet használnak. A wargok gyakran megengedik, hogy az orkok használják őket hátaslovakként, s gyakran kötnek szövetséget egy-egy nagyobb eriadori település vagy vándorcsapat kifosztására (innen ered egy középföldei mondás: "ahol wargok vonyítanak, ott orkok is lapítanak")."

Több
17 éve 2 hónapja #340967 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Nincs. A wargok - mondjuk így - a farkasokhoz egy kissé hasonlító lények, a váltott farkasok viszont farkastestbe börtönzött lelkek (feák) akik ezáltal jócskán veszélyesebbek...

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 2 hónapja #340963 Írta: Encsi
Najó, akkor mégegy:
A wargoknak van valami közük a váltott farkasokhoz?

Több
17 éve 2 hónapja #340696 Írta: Encsi
Nem feltétlenül kérdés, csak egy feltevés:
Ha mittom, mondjuk bármelyikünk jelen lett vna a az Ainuk muzsikájánál, így ahogy most van, semmit nem látott, és hallot volna, legfeljebb valami elmondhatatlan, földöntúli érzés töltötte volna el, nem?

Több
17 éve 2 hónapja #340677 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések

norbikk írta: Végre elolvastam a Gyűrű szövetségét és nem értem, hogy a filmben miért lett ennyire megváltoztatva a történet.
Persze értem, hogy a filmnek másnak kell lennie, hogy el lehessen adni stb. ,de ennyire?

Szvsz szintiszta üzlet az egész, és a filmet el kell adni, és az amerikai piac nagyon jelentős, és mint tudjuk, nekik "szájbarágós" filmet kell készíteni, a megfelelő mennyiségű klisével teleszórva, hogy jegyet is vegyen rá.

Nézzük inkább úgy, h mi a jó és szép benne.

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
17 éve 2 hónapja #340657 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

norbikk írta: Végre elolvastam a Gyűrű szövetségét és nem értem, hogy a filmben miért lett ennyire megváltoztatva a történet.
Persze értem, hogy a filmnek másnak kell lennie, hogy el lehessen adni stb. ,de ennyire?

Nézz át a Film/ A Gyűrű Szövetsége topikba

(egyébként ha ez vigasztal, mi sem értjük)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 2 hónapja #340654 Írta: norbikk
norbikk válaszolt a következő témában: Kérdések
Végre elolvastam a Gyűrű szövetségét és nem értem, hogy a filmben miért lett ennyire megváltoztatva a történet.

Több
17 éve 2 hónapja #340557 Írta: Acho
Köszi a válaszokat! :)
Thereon, Ecthelion: :lol:

Több
17 éve 2 hónapja #340551 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Acho írta: lehet,hogy hülye kérdés,de: milyen sportokat űztek (ha űztek egyáltalán valamilyet) Középföldén? (olvastam Húrin és Huor versenyfutásairól,meg nyilván úszásban,íjászatban,vívásban, lovaglásban versenyeztek,de ezen kívül...?)

Hát, a Hobbitban pl megemlítik, hogy Tuk Bandobras találta fel a golfot, amikor egy csapással lecsapta Golfimbul fejét a zöldmezei csatában, és az egy hobbitlyukba (az eredetiben nyúlüregbe) esett...

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
17 éve 2 hónapja #340548 Írta: Encsi
Nem tom, amit Beregil szövegéből ki lehet hámozni, a gondorban birkóztak is. Legalább is a gyerekek biztos :)

Több
17 éve 2 hónapja #340545 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Kérdések
Szerintem Gandalf gondolatban sakkozott Bombadillal, majd Elrond kihívta a győztest egy játszmára.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 2 hónapja #340544 Írta: Dindae
Dindae válaszolt a következő témában: Kérdések

Acho írta: lehet,hogy hülye kérdés,de: milyen sportokat űztek (ha űztek egyáltalán valamilyet) Középföldén? (olvastam Húrin és Huor versenyfutásairól,meg nyilván úszásban,íjászatban,vívásban, lovaglásban versenyeztek,de ezen kívül...?)

ööö, háth sztem glj bele, h mien sportokat űzhettek nagyjából a középkorban meg az ókorban meg ilyenek. vagy csak én nem feltételezem, hogy sportokat űznének azon kívül, amiket említettél? ( bár nem vok tisztában a sportok teljes történelmével, merem feltételezni, hogy a labdajátékok meglehetősen újabb keletűek.pl.)

"No one knows, what the future holds, if we just hold on, maybe life could be sweet"

Több
17 éve 2 hónapja #340540 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Kérdések

baseball... csak akkor még orcballnak hívták

Thereon, a vándorló varázsló

Több
17 éve 2 hónapja #340539 Írta: Acho
lehet,hogy hülye kérdés,de: milyen sportokat űztek (ha űztek egyáltalán valamilyet) Középföldén? (olvastam Húrin és Huor versenyfutásairól,meg nyilván úszásban,íjászatban,vívásban, lovaglásban versenyeztek,de ezen kívül...?)

Több
17 éve 2 hónapja #340153 Írta: Gelmir
Gelmir válaszolt a következő témában: Kérdések
Az EMK 2. kötetében a Nauglafring történetben még megjelenik, de sokkal nagyobb fontosságú benne az átka. (Ha jól emlékszem)
Emellett a Turambar és a Foaloke történetben ő őrzi a kincset mint Glorund egyik megbízott alattvalója.

Több
17 éve 2 hónapja #340140 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Éorl írta: Mím, a törp megjelenik valahol a Húrin gyermekein kívül?
Úgy emlékszem, hogy nem, de valahol azt olvastam, hogy igen...

Húrin megöli Nargothrondban, és elveszi tőle a Nauglamírt, miután megszabadult Morgoth fogságából. Ez emlékeim szerint már túl van a Narn keretein.

Több
17 éve 2 hónapja #340130 Írta: Éorl
Éorl válaszolt a következő témában: Kérdések
Mím, a törp megjelenik valahol a Húrin gyermekein kívül?
Úgy emlékszem, hogy nem, de valahol azt olvastam, hogy igen...

"Van, mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér;
régi erő nem enyészik,
fagyot kibír mély gyökér..."

Több
17 éve 2 hónapja - 17 éve 2 hónapja #340100 Írta: Gelmir
Gelmir válaszolt a következő témában: Kérdések
Tolkien világában három légkör van: Vilna, Ilwe, és Vaitya.(EMK)

Elryn megelőzött :)

Több
17 éve 2 hónapja #340099 Írta: Encsi
Jólvan. Gratulálok önmagamnak :D
Most hogy így megnézem wikiben, rájöttem, hogy félreértettem a szó jelentését.. :roll: :D

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.159 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére