Kérdések

Több
17 éve 1 hónapja - 17 éve 1 hónapja #344713 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Kincső (Thilanna) írta: Ha nincs ilyen oldal, akkor aki tudja, megmondaná a következők eredetijét: Banyapók, Zsizsik gazda, Papsajt Ászok, fanyűvők? (majd lehet h. még lesz :P )

Shelob, Farmer Maggot, Barliman Butterbur, Woses.

Hmm, megelőztetek, amíg a fanyűvőket keresgéltem. (A többi könnyű.) :lol:
[size=9:3f9ogb2z]De ott a könyv angolul a többivel együtt a jó öreg orosz oldalon, ha kell (nem változott a link és a jelszó sem)...[/size]

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 1 hónapja #344711 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Kérdések

Kincső (Thilanna) írta: Ha nincs ilyen oldal, akkor aki tudja, megmondaná a következők eredetijét: Banyapók, Zsizsik gazda, Papsajt Ászok, fanyűvők? (majd lehet h. még lesz :P )

Banyapók=Shelob, Zszik gazda=Farmer Maggot, Papsajt Ászok=Barliman Butterbur, fanyűvők/drúadánok=woses/drúedian.

szerk. á látom, icke megelőzött :) igen, az angol wikipedia hasznos

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 1 hónapja #344710 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Kérdések

Kincső (Thilanna) írta: Banyapók, Zsizsik gazda, Papsajt Ászok, fanyűvők

Üdvözletem!

Sorban: Shelob, Farmer Maggot, Barliman Butterbur, woses.
(Oldaljavaslat: angol Wikipedia, elég részletes és pontos.)

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
17 éve 1 hónapja #344709 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Kérdések
Ööö... lehet hogy buta kérdés, de létezik olyan oldal, ahol a szereplők neve angolul és magyarul is fent van, mármint lehetőleg összepárosítva? :P angolul kéne írnom a LOTR-ról de pár nevet nem tudok...
Ha nincs ilyen oldal, akkor aki tudja, megmondaná a következők eredetijét: Banyapók, Zsizsik gazda, Papsajt Ászok, fanyűvők? (majd lehet h. még lesz :P )

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
17 éve 1 hónapja #344225 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Szolgálati közlemény

Bocs a belevauért, de szerintem ezt ne itt vitassátok meg. Köszöntem.

Szolgálati közlemény vége

Több
17 éve 1 hónapja #344221 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Hát, hacsak nem a XX. századi irodalom tételt tudod valahogy arrafelé fordítani :D

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 1 hónapja #344141 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Kérdések
OFF: akkor rosszul fogalmaztam: a felvételin nem kérdezik azt. Az nekem most valahogy aktuálisabb :D :?

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
17 éve 1 hónapja #344114 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Kérdések
Spuri007: ezt a linket nézd meg, ott választ kapsz kérdésedre!
ugyanis ez a téma itt OFF!;-)

Több
17 éve 1 hónapja #344095 Írta: Spuri007
Spuri007 válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Hát, pl az ELTE Tolkien kurzusának vizsgáján valószínű :sungl:

Olyan is van??? 8O

Légysz nyomj rá: www.travian.hu/?uc=hu6_7650
s2.battleknight.hu/index.php?loc ... f=MjcwMzY=
Kössz

Több
17 éve 1 hónapja #344080 Írta: Felagund
Hát, pl az ELTE Tolkien kurzusának vizsgáján valószínű :sungl:

Több
17 éve 1 hónapja #344074 Írta: Encsi
Miért van olyan, ahol azt kéredzik?? :D 8O

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
17 éve 1 hónapja #343976 Írta: Felagund

Encsi írta: Hát, igen... az a baj ezzel a nagy érdeklődéssel Tolkien világa után, hogy nem azt szokták kérdezni a vizsgákon... :D

Már amelyiken ;)

Több
17 éve 1 hónapja #343942 Írta: Encsi
Hát, igen... az a baj ezzel a nagy érdeklődéssel Tolkien világa után, hogy nem azt szokták kérdezni a vizsgákon... :D

Több
17 éve 1 hónapja #343776 Írta: Acho
OFF Én kérek elnézést. bele akartam írni a hsz-be, h olvastam a cikket,de gondoltam, kiderül belőle anélkül is. hát ezek szerint nem... :D a nyelvtanulásra meg az érettségi a legnagyobb motivációm momentán... :D :D ON
Azt meg látom, az én kérdésem nem keltett túlzott izgamakat... :twisted:

Több
17 éve 1 hónapja #343774 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések

Acho írta:

Ulmo írta:

Encsi írta: Hmm, ennek a Leithian éneknek van valami magyar változata?
Bár tom, h elég silány lenne, ha van, de van?

Sajnos nincs, mivel a HoME 3-ik kötetében jelent meg, az pedig még nincs lefordítva.

Jelen esetben sajna elég optimista ez a "még nincs". reméljük, azért előbb-utóbb lefordítják majd... :)

www.tolkien.hu/view.php?&c=5&a=2221

"A könyvkiadónak tehát nem éri meg a dolog, nincs rá akkora kereslet, amelyet megkövetelnek egy könyvtől. [...]Más részük (például a Leithian-ének) nagyon nehezen átültethető magyar verses formába. [...]A fő okai tehát a magyar (és a világon elég sok másnyelvű) kiadás esélytelenségének: a jogi helyzet, hogy csak együtt lehet az egészet kiadni, a piszkos anyagiak (piac hiánya) és a nehéz fordítás."

Szerintem nem fogják. De legalább meg van a motiváció a nyelvtanulásra. :wink:

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
17 éve 1 hónapja #343770 Írta: Acho

Ulmo írta:

Sajnos nincs, mivel a HoME 3-ik kötetében jelent meg, az pedig még nincs lefordítva.

Jelen esetben sajna elég optimista ez a "még nincs". reméljük, azért előbb-utóbb lefordítják majd... :)

Több
17 éve 1 hónapja #343761 Írta: Encsi

Ulmo írta: Sajnos nincs, mivel a HoME 3-ik kötetében jelent meg, az pedig még nincs lefordítva.

nagy kár.. kár.. kár.. :(

Több
17 éve 1 hónapja #343758 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Több
17 éve 1 hónapja #343750 Írta: Encsi
Hmm, ennek a Leithian éneknek van valami magyar változata?

Több
17 éve 1 hónapja #343666 Írta: icke
Üdvözletem!

Fenét. "Hatalmába kerítette", eredetiben "laid hands on her"; vagyis rábírta vagy kényszerítette őt (és Earendilt), hogy tartsanak vele, mondjuk úgy, foglyul ejtette. Erőszakolásról szó sem volt. (A Szilmarilokban magában egyetlen helyen van szó ilyesféle megmozdulásról: Melkor szívében éled "evil lust", vagyis "bűnös vágy" Lúthient nézve, de ennél nem is megy tovább [csak a Leithian-ének szerint, ahol próbálkozna, de Lúthien lecsillapítja, hogy ez nem illő egy királyhoz, legyen türelmes].)

icke

Több
17 éve 1 hónapja #343665 Írta: Felagund

Phaedra/Namarie írta: Fealgund: ugyan hova sietett annyira? Hiszen az övé lett volna simán Gondolin, és benne Idril, nemde? :P

Hát, Gondolin éppen a fejükre készült omlani, ha emlékeim nem csalnak ;)

Több
17 éve 1 hónapja #343661 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
A Szilmarilokban az van, hogy Maeglin megpróbálta megerőszakolni Isrilt, de szerencsére Tuor még idejében közbelépett.

Nos, ez akkor sem vall valami nemes lélekre.

Fealgund: ugyan hova sietett annyira? Hiszen az övé lett volna simán Gondolin, és benne Idril, nemde? :P

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 1 hónapja #343655 Írta: icke
Üdvözletem!

Hogy Maeglin mikor és mit akart a korai koncepciók szerint Idrillel, ahhoz semmi közöm, én a Szilmarilok-verzió nyomán kiépült Maeglin-karakterrel rokonszenvezem :) Eredetileg a valák családi élete is kész szappanopera volt, de manapság azért mégse így kezeljük őket...
(Felagund :D )
Azt meg nem hiszem, hogy Melkor félt Arientől; a Szilmarilok szerint csupán nem bírta megnyerni a maga szolgálatára. Azért egy maia meg egy vala között nagyságrendi különbségek vannak...

icke

Több
17 éve 1 hónapja #343654 Írta: Felagund

Phaedra/Namarie írta:
na, Icke, akkor helyben vagyunk. Hát ezért utálom én piszkosul Maeglint, mert ugye ő is, de a szelídített változatban szerencsére cska akarta, mindezt Gondolin ostromának kellős közepén. Ezt mi indokolja szerinted?

Hmm...
Netán a sietség? :mrgreen:

Több
17 éve 1 hónapja #343651 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések

icke írta:

Nesi írta: (Megj.: Mit értünk a "durva bepróbálkozás" alatt? :P :D )

Üdvözletem!

Felagund ritkán jelentkező empatikus pillanatainak egyikében nem akarta explicite leírni, hogy az egyik (fene tudja, pontosan melyik) HoME-kötet szerint Melko (akkor még így hívták) konkrétan megerőszakolta Arient... :roll:

icke

na, Icke, akkor helyben vagyunk. Hát ezért utálom én piszkosul Maeglint, mert ugye ő is, de a szelídített változatban szerencsére cska akarta, mindezt Gondolin ostromának kellős közepén. Ezt mi indokolja szerinted?

Más: de akkor kellett valaminek történnie, mert a későbbiekben arról van szó, hogy Melkor eléggé félt Arientől ahhoz, hogy ne merjen közeledni hozzá. vagy ez csak azért volt, mert Arienből áradt a tűz?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 1 hónapja #343634 Írta: Felagund

icke írta:

Üdvözletem!

Felagund ritkán jelentkező empatikus pillanatainak egyikében nem akarta explicite leírni, hogy az egyik (fene tudja, pontosan melyik) HoME-kötet szerint Melko (akkor még így hívták) konkrétan megerőszakolta Arient... :roll:

icke

A névből elég jól lehet tippelni, hogy az Elveszett MEsék egyik kötetéről van szó a kettőből ;)

Több
17 éve 1 hónapja #343633 Írta: icke

Üdvözletem!

icke

Több
17 éve 1 hónapja #343632 Írta: Nesi
Nesi válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Melkor Arient szerette, és a történet szerint egy alkalommal kissé durván ...khm... próbálkozott be nála, úgy hogy Arien gyakorlatilag önszántából elhagyta az eredeti hroáját (testét) és gyakorlatilag egy tűzelementál lett belőle, akire aztán rábízták a Nap Szekerét, jól :D

Igen, a Szilmarilok is írja azt, hogy elhagyja a testét, és maga az eleven láng, vagy valami hasonló :P (Sajna éppen nincs nálam... Mármint a könyv, nem Arien ;) ) De ezt az érdekes hátteret nem említi.. sajnos. :D

(Megj.: Mit értünk a "durva bepróbálkozás" alatt? :P :D )

Több
17 éve 1 hónapja #343627 Írta: Acho
További reagálások az én kérdésemre...? :)

Több
17 éve 1 hónapja #343624 Írta: Felagund
Ez egy érdekes történet, szerény véleményem szerint még a korábbi valakoncepciókból maradhatott meg, amikor a Valák még szorosabb (és kevésbé szellemi természetű) házastársi viszonyban álltak egymással, olyannyira, hogy még gyermekeik is születtek (Eonwe pl (még Fionwe néven) Manwe és Varda fia volt). Ez aztán később átalakult, de a "házaspárok" megmaradtak, noha minden komolyabb "funkció" nélkül.
Melkor Arient szerette, és a történet szerint egy alkalommal kissé durván ...khm... próbálkozott be nála, úgy hogy Arien gyakorlatilag önszántából elhagyta az eredeti hroáját (testét) és gyakorlatilag egy tűzelementál lett belőle, akire aztán rábízták a Nap Szekerét, jól :D

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.059 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére