Kérdések
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Barazkibil írta: Könnyen lehet, hogy máshonnan, hiszen tudjuk, hogy az ainukon és az emberek / tündék feáin kívül léteztek más szellemek is. Az entek születése, ugyebár...
Az ő feáik ugyanúgy Ilúvatartól származtak mint a törpöké és a Sasoké.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Barazkibil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Ulmo írta: Az elhalványodás kizárt, ugyanis a tündék tízezer évszázadra vannak hitelesítve (lásd: Szilmarillion, első fejezet vége), ami testvérek között is egymillió év. Ennyi idő pedig biztos nem telt el a tündék születése óta.
Nézd meg figyelmesen a szövegkörnyezetet: (az angol eredetiben legalábbis) egyértelmű, hogy itt
A, nem szó szerint kell érteni a számot, ez egyszerűen egy költői fordulat a "nagyon sokáig" helyett, és
B, még ha az előbbi ponttól el is tekintenénk, a kifejezés akkor sem valamiféle konkrét élettartamot jelent.
Ha itt arról lenne szó, hogy "hacsak egy tünde bele nem fárad tízezer évszázadba", akkor ez bizony "grows lenne", hiszen a "one" (vagyis "egy tünde") az első szám harmadik személy. Itt a nyelvtanilag helytelen nyelvhasználattal Tolkien minden bizonnyal arra utal, hogy a "one" szó általános alanyt jelöl, magyarul kb. "valaki", vagy "az ember". Tehát a tündék ereje nem fogyatkozik meg, hacsak nem lehetséges, hogy az ember (vagy általában tünde, törp, ok, akárki) belefárad tízezer évszázadba.unless one grow weary of ten thousand centuries
Hogy ezek a szellemek maiák-e, vagy máshonnan szedett hozzá feákat...Therefore and army was sent against him under the command of Sauron; and Sauron brought werewolves, fell beasts inhabited by dreadful spirits that he had imprisoned in their bodies.
Könnyen lehet, hogy máshonnan, hiszen tudjuk, hogy az ainukon és az emberek / tündék feáin kívül léteztek más szellemek is. Az entek születése, ugyebár...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ulmo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
icke írta: (más tészta, hogy hány tünde halványodott el mondjuk az Első Korban - tudtommal nem sok).
icke
Az elhalványodás kizárt, ugyanis a tündék tízezer évszázadra vannak hitelesítve (lásd: Szilmarillion, első fejezet vége), ami testvérek között is egymillió év. Ennyi idő pedig biztos nem telt el a tündék születése óta.
Én inkább arra tudok gondolni, hogy a harcban elesett Avarok fëáit foghatta el akár Morgoth, akár Szauron.
De ez is csak annyira biztos, mint AnKalimon elmélete.
- icke
- Nem elérhető
Ankalimon rendszeresen valószínűsíti, hogy ezek maiák, de később nyilván akadt köztük tünde fëa is, elvégre az elhalványodásuk után meglehetősen könnyű préda voltak (más tészta, hogy hány tünde halványodott el mondjuk az Első Korban - tudtommal nem sok).
icke
ignis sum quae contra frigus ardet
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Ulmo írta: Nyugodtan le lehet szedni a fejem, de én nem mernék megesküdni, hogy a farkasok és sárkányok testében maiák lettek volna. Ha valaki tud erre bizonyítékot, adja elő.
Hogy ezek a szellemek maiák-e, vagy máshonnan szedett hozzá feákat...A Szilmarilok írta: Therefore and army was sent against him under the command of Sauron; and Sauron brought werewolves, fell beasts inhabited by dreadful spirits that he had imprisoned in their bodies.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Ulmo
- Nem elérhető
- Encsi
- Nem elérhető
Akkor a maiák között csak a Melkor szolgái lesznek elkülönítve, és inkább ne akarjam részletezni :biggrin2:
'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'
- icke
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Mindig is utáltam a "történelemben nincs ha" dogmát.
Üdvözletem!
Én is (bár tudnék mellette és ellene is vitázni), de ez az alábbi kérdés olyasféle, mint amikor valaki a fene tudja, milyen nevű unikornisát kereste Tolkien világában, szentül állítva, hogy ott él, hiába nem írt róla egy szót sem a professzor... Nem halt meg így egyik féltünde sem, tehát nem tudjuk, de még ha meg is kérdezhetnénk erről Tolkient, egy tízoldalas esszében vázolná fel a különböző lehetőségeket, ímmel-ámmal kijelölve egyet legvalószínűbbnek, majd a következő tizenöt évben átlag kéthavonta belejavítana ezen állításába... Szerintem egyszerűbb ott lezárni, hogy ilyen nem volt, nem tudjuk, és kár feszegetni
Encsi: a tűzszellemek kategóriakénti elkülönítése fölösleges, hacsak nem hozol létre hasonló halmazt az összes többi, bizonyos jelleg alapján csoportosítható maiának, amihez viszont nincs forrásunk Elég a balrogokat külön besorolni Melkor szolgái közé - bár ez is csupán "erkölcsi" csoportosítás, nem minőségi... A sárkányok két csoportja között pedig (fëa tekintetében) nem volt lényegi különbség.
Egyébként nagyjából stimmel.
icke
- Encsi
- Nem elérhető
itt van, amit eddig működtem: katt
'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
icke írta:
Üdvözletem!Celebel írta: Lenne egy kérdésem (mily meglepő itt a kérdések topicban, de mindegy... ): szóval, ha egy féltünde azelőtt meghal, hoyg választott volna, akkor vele mi lesz? Melyik sors vár rá?
Nem halt meg egyikük se. A történelemben nincs ha
icke
Mindig is utáltam a "történelemben nincs ha" dogmát.
A korrekt válasz úgy hangzik: Nem tudjuk, mivel egyikükkel sem történt ilyen.
Személyes vélemény: A fea a hroa nélkül is dönthet, azaz haláluk után is dönthetnek, Mandos csarnokaiba óhajtanak-e menni, vagy tovább.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- icke
- Nem elérhető
Üdvözletem!Celebel írta: Lenne egy kérdésem (mily meglepő itt a kérdések topicban, de mindegy... ): szóval, ha egy féltünde azelőtt meghal, hoyg választott volna, akkor vele mi lesz? Melyik sors vár rá?
Nem halt meg egyikük se. A történelemben nincs ha
icke
- Celebel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Gandalf
- Nem elérhető
És a númeori kultúra jellegét tekintve viszont az egyiptomira emlékeztet a Professzor bevallása szerint.
- Szméagol
- Nem elérhető
Sil írta:
Több levelében is említi mellesleg.Gandalf írta: Númenor=Atlantisz, ezt meg is mondta a Prof.
www.tolkien.hu/forum/viewtopic.p ... 848#312848
De azért a két kultúra erősen eltér egymástól.
Tehát akkor beszélhetünk arról, hogy az elsüllyedt ország/terület egy mitológiai sablon, ami több kultúrában is megtalálható?... És ha már itt tartunk, az Özönvíz is megjelenik a Szilmarilokban...
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Több levelében is említi mellesleg.Gandalf írta: Númenor=Atlantisz, ezt meg is mondta a Prof.
www.tolkien.hu/forum/viewtopic.p ... 848#312848
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Encsi
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
Thereon írta: Megjegyzés: ez a téma pont csütörtökön volt kibeszélve ELTE-n, érdemes bejárni.
Encsi:
"Egy nagy hullámot láttam álmomban. Amely elöntötte a zöld mezőket és a dombokat. Én a meredélyen álltam. A lábam előtt a mélyben sűrű sötétség volt. A hátam mögött fény világított, de nem bírtam megfordulni. Csak álltam tehetetlen, és vártam."
Ezt a szöveget a könyvben Faramir mondja.
- Thereon
- Nem elérhető
Encsi:
"Egy nagy hullámot láttam álmomban. Amely elöntötte a zöld mezőket és a dombokat. Én a meredélyen álltam. A lábam előtt a mélyben sűrű sötétség volt. A hátam mögött fény világított, de nem bírtam megfordulni. Csak álltam tehetetlen, és vártam."
Thereon, a vándorló varázsló
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Encsi
- Nem elérhető
Olorin.papa írta: Úgy rémlik, hogy Tolkien proff nak volt egy gyermekkori rémálma, az amit Eowin mesél a bővített részben.
és az mi volt?
Sajna nem nagyon láttam a bővítetteket
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Acho írta: Nem tudom, volt-e már, és hogy mennyire hülye ötlet, de azért:
mennyi köze lehet Númenornak Atlantiszhoz? /Eredet szempontjából (-->mindkettő elsüllyedt) kérdezem./
Az Atlantisz-mítosz gyakorlatilag az egyetlen, amit a Professzor szinte egy az egyben átvett a "földi" mitológiából, bár igazából az ardai mitológia is "földi", mivel a Gyűrűk Ura és a Szilmarilok története voltaképpen a földi "bibliai idők előtti" állapotokat írja le (vagyis mi is Ardán élünk, csak sokkal-sokkal később ), így aztán kapóra jött neki az Atlantisz-mítosz, mivel arra már az ókori görögök is úgy nyilatkoztak, hogy "3000 évvel ezelőtt" történt.
Our knees do not bend easily
- Gandalf
- Nem elérhető
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Acho írta: Nem tudom, volt-e már, és hogy mennyire hülye ötlet, de azért:
mennyi köze lehet Númenornak Atlantiszhoz? /Eredet szempontjából (-->mindkettő elsüllyedt) kérdezem./
Azon kívül, hogy mindkettő elsűlyedt, más nem.
Úgy rémlik, hogy Tolkien proff nak volt egy gyermekkori rémálma, az amit Eowin mesél a bővített részben.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
frc0032 írta: Helló!!
[Sajnos én még elég kezdő vagyok ebben a témában, szoval nem biztos hogy amit írok az értelmes lesz...]
szoval szeretném megtanulni valamelyik Tünde nyelvet, én pontosan a Quenyára gondoltam. Nézegettem a linkeket, hozzászólásokat, és találtam elég sok linet, de ennek nagy része angol(amit sajnos olyan szintemn nem beszélek, hogy megtanuljak belőle egy jóval bonyolultabb neylvet) vagy már nem működik. S sindához találtam részletes magyar nyelvű anyagot( parf-en-ereglass.extra.hu/sindarin_nyelvtan.doc ), de a quenyához sajnos nem. Nem tudnák adni linket hozzá, vagy elküldeni egy ilyesmi nyelösszefoglalót, mint amit az előbbi linken írtam? Már elég régóta keresgetek, de nem találtam. Hogyha valaki tud nekem segíteni, kérem írjon!
Előre is köszönöm
üdv:
FRC#0032
00
Ajánlom figyelmedbe a Nyelvek, írások topicot, valamint a honlapomat.
- Randír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Itt kaphatsz segítséget.(Javaslom először a lap tetején látható linkeket)
A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/
- frc0032
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- icke
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
- icke
- Nem elérhető