- Köszönetek: 0
Mitológia, vallás, filozófia Középföldén
- Ithilwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Gandalf írta: Nem jött vissza. Ott van megláncolva a Világvégéig.
[/quote]gilloth írta: [size=9:30zo0wrg]"...és akkor csakugyan vége lesz Morgoth-nak; és így bosszultatnak meg Húrin gyermekei és minden ember.
$32. Azután a Föld szét-töretik és újra teremtetik, és a szilmarilokat visszanyereik a Légből, a Földből és a Tengerből; mert Earendel leereszkedik majd és átadja a Fényt, melyet őrzött mindazidáig. Akkor Feanor átveszi a Három Ékszert és odaviszi őket Yavanna Palurienhez, aki széttöri őket és tüzükkel újraéleszti a Két Fát, és hatalmas fény jelenik meg. Akkor Valinor hegyeit lerontják, hogy minden sík legyen, és így a Fény az egész világon mindenhová eljut majd. Abban a fényben az Istenek újra fiatalok lesznek, a tündék pedig felébrednek és minden halottjuk feltámad, és ezzel Ilúvatar célja velük beteljesedik. De az emberekről nem szól Mandos jóslata, hogy mi lesz velük azon a napon, és nem is nevez/említ meg egy embert sem, kivéve Túrint, és őneki a Valák fiai közt jut hely. "[/size] (/me nyersfordítása )
Ha Morgoth -nak valóban végleg vége lett.Akkor oka kellett hogy legyen annak, hogy végleg le akarják győzni. Mert kétlem, hogy a Valák, ha végezni akartak volna vele(bár ez az eljárás teljesen idegen tőlük(sokkal inkább Morgoth reszortja)), nem tették volna meg akkor, az Első kor végén a helyett, hogy kirakták a Semmibe.Nem hinném, hogy az csak amolyan időtlen várakozásnak volt szánva a halálbüntetés előtt.
Ergo:Valahogy, valamikor, de vissza kellett jönnie és még valami borzalmat tennie.Legalábbis nekem ez jött le a fenti idézetből.És, ha már akkor bosszultatnak meg az emberek, valószínű őket próbálja meg és félek sikerrel kiírtani.De ez saját gondolat.
"Állítsátok meg a közgazdászokat!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Namarie
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Gandalf írta: Tudom, hogy a Tolkien Enciklopédiára nem szokás hivatkozni, de azért érdemes elolvasni, mit ír a Void-ról:
A Night of the Voidnál további érdekes gondolatokat olvashatunk:Robert Foster írta: Semmi (Void) A Semmi Éjszakája, az időtlenség, az Olthatatlan Láng és Ilúvatar hiánya, a Nem-lét. Melkor a Semmiben kóborolt, a Lángot kereste (természetesen hiába); Eät a Semmi közepére helyezték, de ennek ellenére, nem volt a Semmi része. (GyU III.; Sz.)
Ami viszont még az előzőeknél is fontosabb, s ez szerintem abszolút megbízható infó, hogy az Abyss-t szintén Semminek fordították a magyarban, holott teljesen másról van szó (az Abys Foster alapján az Időtlenség csarnokainak alsóbb helyei...)! Gandalf is az Abyss-t emlegeti a Bosziúrnak ("ez vár rád és uradra" vagy valami ilyesmi), gyanítom, hogy ide száműzték Morgothot is, nem a Voidba.Robert Foster írta: Semmi Éjszakája (Night of the Void) A Semmi feketesége, az Olthatatlan Láng totális hiánya. (Sz.)
És onnan hogy tudott visszajönni?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Gandalf
- Nem elérhető
A Night of the Voidnál további érdekes gondolatokat olvashatunk:Robert Foster írta: Semmi (Void) A Semmi Éjszakája, az időtlenség, az Olthatatlan Láng és Ilúvatar hiánya, a Nem-lét. Melkor a Semmiben kóborolt, a Lángot kereste (természetesen hiába); Eät a Semmi közepére helyezték, de ennek ellenére, nem volt a Semmi része. (GyU III.; Sz.)
Ami viszont még az előzőeknél is fontosabb, s ez szerintem abszolút megbízható infó, hogy az Abyss-t szintén Semminek fordították a magyarban, holott teljesen másról van szó (az Abys Foster alapján az Időtlenség csarnokainak alsóbb helyei...)! Gandalf is az Abyss-t emlegeti a Bosziúrnak ("ez vár rád és uradra" vagy valami ilyesmi), gyanítom, hogy ide száműzték Morgothot is, nem a Voidba.Robert Foster írta: Semmi Éjszakája (Night of the Void) A Semmi feketesége, az Olthatatlan Láng totális hiánya. (Sz.)
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Ninniach írta: Létezik a Void-nak egy harmadik, IMHO pontosabb fordítása: 'űr', azaz "mindennek a hiánya".
Na, erre gondoltam én is...
Our knees do not bend easily
- Ninniach
- Nem elérhető
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Namarie
- Nem elérhető
Ha a Káoszt fogaduk el, eddigi igencsak szűkös ismeretim alapján, nem vágja agyon a tolkieni mitológiát, különösen, ha összehasonlítjuk más mitológiákkal.
Több helyütt is előfordul a Káoszból való keletkezés elképzelése, vagy a Világ teremtésének egy olyan felfogása, mely szerint a Káoszba rendezettség keletkezik, és ez a rendezett rész a számunkra is ismeretes(?) világ.
Gondoljunk csak a Bibliára: "És Isten lelke lebegett a sötét vizek felett." Ez is felfogható egyfajta kaotikus állapotnak.
- Felagund
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Hát valóban nem az.Az az is kérdést, hogy a Voidot Iluvatar részeként fogjuk-e fel, vagy tőle teljesen független dolgot? Mert akkor amikor Melkort a Voidba lökik ki, akkor tulajdonképp hova kerül, és mi(k) van(nnak) ebben a Voidban?
Ami biztos (bár ezt most már félve merem kijelenteni), hogy a Void a Semmi. Ezért úgy gondolom nem sok minden lehet ott (már csak a szó definíciójából adódóan ).
- Namarie
- Nem elérhető
IGandalf írta: Akkor kukacoskodok: s a Void? Ez mindig belezavar az Ilúvatar-képbe...
Akkor most Eru a Voiddal együtt tökéletes vagy nélküle, esetleg mind a kettő külön tökéletesség, de akkor az meg hogy lehet, stb. Lehet-e egyáltalán a Voidot felfogni Eru ellentéteként, ha egy személytelen őskáosz-szerűség, amelyről nem lehet kimondani, hogy gonosz, ha Eru meg maga a jóság. Nem egyszerű kérdés ez, kéremszépen...
Hát valóban nem az.Az az is kérdést, hogy a Voidot Iluvatar részeként fogjuk-e fel, vagy tőle teljesen független dolgot? Mert akkor amikor Melkort a Voidba lökik ki, akkor tulajdonképp hova kerül, és mi(k) van(nnak) ebben a Voidban?
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Így csak találgathatunk... Még a Tolkien műveket legjobban ismerők sem állíthatják biztonsággal, hogy ez "így volt...az pedig úgy". Talán még maga Tolkien Professzor sem tudta pontosan...
Mindig próbálom, nem csupán a saját nézőpontomból vizsgálni, az ilyen kérdéseket és arra jutok - amint azt néhány sorral feljebb is írtam - hogy valóban csak találgatunk... mindazonáltal minden hozzászólás közelebb visz a megoldáshoz.
A tökéletesség keresése és megtalálása minden emberben ott rejtőzik. Még azokban is akik az erkölcsi normák-hoz nem alklamazkodva élnek. A minket ért hatások és tapasztalataink eltérő mivoltából fakadóan nem vagyunk képesek,a teljességet egységében tekinteni...csupán a belőlünk, hiányzó - vagy ellenkezőleg - a bennünk nagyon domináns "részekkel" póróbáljuk magyarázni az e féle fogalmakat. Tehát az emberi szubjektum nem törölhető ki, nem hagyható figyelmen kívül, és amíg ez így van, addig valóban csak a "belső világunk tökéletességét" keresve gondolunk a fogalmakkal.
- Narmo
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
Akkor most Eru a Voiddal együtt tökéletes vagy nélküle, esetleg mind a kettő külön tökéletesség, de akkor az meg hogy lehet, stb. Lehet-e egyáltalán a Voidot felfogni Eru ellentéteként, ha egy személytelen őskáosz-szerűség, amelyről nem lehet kimondani, hogy gonosz, ha Eru meg maga a jóság. Nem egyszerű kérdés ez, kéremszépen...
- Holtak vezére
- Nem elérhető
Ilúvatar minden.
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Narmo
- Nem elérhető
- Holtak vezére
- Nem elérhető
tehát ő már "teljes".
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Narmo
- Nem elérhető
Én nem azt mondtam,h CSAK rossz van. Csak azt,hogy nincs csak rossz és csak jó. Vagyis szürke is van. Elvégre mindenki követhet el hibákat..
- Gandalf
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
És mivel a Valák elvoltak maguk is minden imádat nélkül (mivel csak fenntartói voltak ennek a világnak), és ezt a tündék tudták (és elmondták az embereknek lsd fent!) egyszerűen nem alakultak ki a szó mai, európai/közel-keleti értelemben vett vallások.
Az, hogy Középfölde távoli részein, ahol a Valákról nem is hallottak, milyen helyi babonák alalkultak ki, az más kérdés...
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Dínchamion
- Nem elérhető
amanibhavam írta: hát nem én füstölgök itt lejjebb valahol, hogy forrásmegjelölés az igazság anyja, vagy mi?
Igen, csak az elsősorban idézetért könyörög... Na jó, nem hasogatom a szőrszálat.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Dín
- amanibhavam
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
amanibhavam írta:
Dínchamion írta: Amani: Dehogyis, keep going!
Elmoth: nem a szenilitásodra akartam utalni/utaltam, hanem arra, hogy az Unfinished Tales és társai nem feltétlenül megbízható források, mivel elsősorban vázlatokról és hasonlókról van szó.
ezzel viszont én nem értek egyet; éppannyira megbízható források, mint bármely más Tolkien-mű; hiszen a tolkieni életmű egésze mindig valakinek a szemszögéből szól
Ez még nem lenne baj.
A baj az, hogy nem született belőlük végleges változat. Folyamatosan változtatta a már meglévő, kiadott dolgokat is, hát még a többit.
Úgyhogy akár homlokegyenest ellentétes ámde teljesen hiteles Tolkien-források kerülhetnek elő.
Mondjuk ezt valóban lehet úgy is felfogni, hogy eltérő nézőpontokat mutatnak be... De ez sok helyen (főleg kezdeti vázlatoknál) elég erőltetett, mert ha pl. Galadrielt nem Galadrielnek hívják, azt nehéz "eltérő szemszöggel" megmagyarázni. Nem feltétlenül az UT-ben, de - most amani ne figyelj ide - úgy emlékszem abban is van jópár ilyen dolog.
Dín
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
Elmoth: nem a szenilitásodra akartam utalni/utaltam, hanem arra, hogy az Unfinished Tales és társai nem feltétlenül megbízható források, mivel elsősorban vázlatokról és hasonlókról van szó.
ezzel viszont én nem értek egyet; éppannyira megbízható források, mint bármely más Tolkien-mű; hiszen a tolkieni életmű egésze mindig valakinek a szemszögéből szól
Ez még nem lenne baj.
A baj az, hogy nem született belőlük végleges változat. Folyamatosan változtatta a már meglévő, kiadott dolgokat is, hát még a többit.
Úgyhogy akár homlokegyenest ellentétes ámde teljesen hiteles Tolkien-források kerülhetnek elő.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Dín
- Elmoth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Jólvan na . Nem fogok megsértődni. Szívesen lennék olyan pontos mint te, dehát ez van. Igyekszem ezentúl nem túl sokat félrebeszélni. Úgyhogy most abba is hagyom.
ON