Mitológia, vallás, filozófia Középföldén
- amanibhavam
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elmoth
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
De ez csak az én véleményem, és mindjárt megkapon Díntől, hogy csípős a stílusom, nem kell rám figyelni:-)
- Elmoth
- Nem elérhető
("csak előkelő helyen szerepelt a szertartásban" )gondoltam.
Dín: Nem vagyok 18 évesen szenilis. Ez nem jellemző...
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
A hegy a Meneltarma. A király meg nem müködött főpapként. Nem közvetített isten és a hívők között, csak előkelő helyen szerepelt a szertartásban. Mivel számukra még nem vallás volt hanem tündéktől származó tudás, és ritkán maguk is megtapasztalhatták még az ainukat, lsd. Tuor találkozása Ulmo-val; ezért a hagyományok gondozása és fentartása a bölcsek és tudósok feladata volt, nem papoké. Elegáns megoldás.Elmoth írta: Lehet, hogy egyház az nem volt, de Númenorban voltak Eru tiszteletére rendezett események, az ország közepén lévő hegyen (A nevére már nem emlékszem..) A király pedig mint főpap működött. Csak akkor szüntették meg ezeket, amikor Szauron megparancsolta. És bevezette helyette Melkor tiszteletét, de asszem nem nevezte néven. Középföldén volt ilyesmi?
Egyébként a hívő katolikus Tolkien gondosan vigyázott, hogy ne kreáljon egy másik vallást, de a kereszténységet sem akarta a mübe belefoglalni, anakornizmust követve el ezzel, hiszen a történet sokkal korábban játszódik mint a biblia.
- Dínchamion
- Nem elérhető
Elmoth írta: Emlékeim szerint az Unfinished Talesban... Bár régen olvastam.(múlt nyáron, és ez nálam igen réginek számít )
Egyébként Évente valahányszor voltak.
Akkor viszont nem feltétlenül kell azt készpénznek venni...
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Elmoth
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Elmoth írta: Lehet, hogy egyház az nem volt, de Númenorban voltak Eru tiszteletére rendezett események, az ország közepén lévő hegyen (A nevére már nem emlékszem..) A király pedig mint főpap működött. Csak akkor szüntették meg ezeket, amikor Szauron megparancsolta. És bevezette helyette Melkor tiszteletét, de asszem nem nevezte néven. Középföldén volt ilyesmi?
Azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Hol van az leírva, hogy a király mint főpap működött?
Emlékeim szerint az Unfinished Talesban... Bár régen olvastam.(múlt nyáron, és ez nálam igen réginek számít )
Egyébként Évente valahányszor voltak.
- Dínchamion
- Nem elérhető
Elmoth írta: Lehet, hogy egyház az nem volt, de Númenorban voltak Eru tiszteletére rendezett események, az ország közepén lévő hegyen (A nevére már nem emlékszem..) A király pedig mint főpap működött. Csak akkor szüntették meg ezeket, amikor Szauron megparancsolta. És bevezette helyette Melkor tiszteletét, de asszem nem nevezte néven. Középföldén volt ilyesmi?
Azok a bizonyos "szertartások" sem voltak sem központiak, sem egységesítettek.
Dín
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Hol van az leírva, hogy a király mint főpap működött?
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Elmoth
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Az embereknél más a helyzet, de alapvetően én itt sem beszélnék "vallásról", legfeljebb ugye Melkor esetében, ami ugye már hitre épül és bizonytalanságot is hordoz. Bár amikor Szauron elhiteti az emberekkel, hogy Melkor a főnök, akkor sem vonja egy pillanatra sem kétségbe sem a valák, sem Eru létezését.
Egyház meg azért nincs, mert nincs vallás, vagy ha úgy tetszik: a vallásnak nincs szüksége magyarázatokra.
Dín
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
Ennek ellenére vallásuk mégiscsak primitív volt: mivel egyáltalán nem, vagy csak alig volt. Ám a primitív egész egyszerűen csak azt jelenti, hogy kezdetleges, s bár ez manapság már - sajnos - pejoratív jelentést is hordoz, a kezdetleges valódi jelentése az, hogy közel áll a kezdethez. A kezdet pedig ez esetben: Eru, vagy, ha úgy tetszik, az Eruban való hit. S ilyen értelemben az, hogy Középfölde vallása primitív, egyben nem csak az egyházi szervezet, liturgika és dogmatika hiányát jelenti, hanem azt is, hogy közelebb áll Eruhoz és a tiszta hithez (a Kezdethez), mint, ha fejlettebb lenne. Tehát, ha valaki azt mondja, hogy Középfölde vallása primitív volt, végeredményben semmi rosszat nem mondott.
Egyébként meggyőződésem, hogy egy olyan helynek, mint Középfölde, végeredményben nincs is szüksége egyházra, vagy vallásra, különösen nem több egyházra, vagy több vallásra. S ezt valószínűleg Tolkien is így érezhette, máskülönben mi magyarázat lenne arra, hogy egy mélyen hívő és vallásos katolikus egy vallás és egyház nélküli világot talál ki.
- Gil-Celeb
- Nem elérhető
A vallásuk szerintem egyáltalán nem primitív,bár a ceremóniák gyakran megerősítik az embereket a hitükben,de ettől függetlenül lehet h.így közelebbi kapcsolatban álltak Eruval és a valákkal,mintha kötelezően kellett volna részt venniük a szertartásokon...
"My fall will be for you,my love will be in you,
if you be the one to cut me,I'll bleed forever"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
Bögyös Fredegár írta: Én Tolkien műveiben azt találom az egyik legfantasztikusabb (és legbölcsebb) dolognak, hogy Tolkien nem tért ki "igazán" a különböző vallási kérdésekre és ellentmondásokra, ezért elkerülte a különböző vallási szervek és az Egyház támadásait. Ez abban rejlik, hogy ha Tolkien foglalkozott is vallási kérdésekkel, azt nem úgy tette mint az emberek a reformáció idején (szoros, konzervatív ragaszkodás a leírtakhoz: értem ezalatt a papi bullákat, levelekét, sőt, akár magát a Szentírást is), hanem a kérdést valóban a tiszta hit felől közelítette meg (ellenpélda: inkvizíció,amikor a Szent Bibliára hivatkozva gyilkolták halomra és kínozták meg ártatlan emberek ezreit, vagy a barbár pápák a reneszánsz idején). Mert szerintem a dogmatika, az írottak szoros vizsgálata öli meg a lelkét a hitnek, és a hit innentől veszíti el igazi értékeit.
Szerintem ennél kicsit árnyaltabb a dolog. Először is a dogmaitka szükséges dolog egy egyházban, ha nem elég határozott és erőteljes (mint például a mai katolikus egyházban), akkor nagy zűrzavart okozhat. Azonban az tény, hogy sokszor dogmatikus, vagy szentírási tételeket kiforgattak és az is biztos, hogy az inkvizícióbanm ártatlan emberek haltak meg. Ez eddig kicsit OFF volt.
De Középfölde vallását primitívnek szokták nevezni, s ez részben igaz is, hisz nem volt semmi féle liturgiájuk, papi rendjük (egy-két kivételtől eltekintve), másfelől azonban sokkal fejlettebb volt a mi társadalmunk vallásainál, mert mindenfajta formális vallás nélkül, közvetlenül Eruhoz és a valákhoz fordultak, közvetlenül velük álltak kapcsolatban. Természetesen csekélyebb népek nem voltak tisztában a világot kormányzó erők kilétével, vagy a valákat hitték sokszor isteneknek.
- Lamorak
- Nem elérhető
Minden tudományos munkával, főleg irodalommal és filozófiával foglalkozó tagunk érdeklődésére tarthat számot, hogy Hans-Georg Gadamer 2 évvel ezelőtti halála után a legnagyobb releváns kortárs halál Jacques Derrida , aki péntken halt meg, 74 éves korában.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
A "világ bűne" mint dogmatikai fogalom ha jól emlékszem, a II. Vat. Zsinat után terjedt el (ráadásul elég sok helyen átfedést is mutat attribútumaiban az ősbűnnel, ezért sok teológus - hibásan - az utóbbi egyfajta "közömbösítésére" használja...), szóval Tolkien a regény írása idején még biztosan nem számolt vele. SzvszBögyös Fredegár írta: A világ bűne a világban elhatalmasodó gonoszt jelenti.
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Ankalimon
- Témaindító
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 2
A hétvégén (szombaton, október 9-én) Tolkien Klub lesz. Érdekes téma, jó alkalom a találkozásra...
Az októberi Tolkien Klub részletes programja -->
- Estel Adániel
- Nem elérhető
Pl. Númenor esetében:
Vagyis - ahogy én látom ez alapján - az emberek belső gyengesége, amely már az első (a történetben nem részletezett) megbánt, de jóvá nem tett elbukását is okozta, tulajdonképpen már magában hordozta annak lehetőségét, hogy ha Szauron is közrejátszik, az Ajándékföld átadásával - a Valák által - mintegy "súlyosbított" tiltás Amantól előbb vagy utóbb megint a vesztüket fogja okozni... És így is lett.J.R.R. Tolkien írta: (...)
TheDownfall is partly the result of an inner weakness in Men - consequent, if you will, upon the first Fall (unrecorded in these tales), repented but not finally healed. Reward on earth is more dangerous for men than punishment! The Fall is achieved by the cunning of Sauron in exploiting this weakness. Its central theme is (inevitably, I think, in a story of Men) a Ban, a Prohibition. (...)
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Ha csak a bűnt nézzük Középföldén (Ardán), akkor azt lehet mondani, hogy a szó keresztényi értelmében megváltás csak egyszer történt, mikor Eärendil és Elwing Valinorba hajózva "kijárta" a Valák bocsánatát, és rábírta őket, hogy szabadítsák meg Középföldét Melkortól.
De általánosságban véve a bűnre mindig közvetlen (ha nem is azonnali) büntetés érkezik. A noldák nem térhettek vissza Valinorba egy jó ideig, és a renitensebbje (pl Fëanor) halála után hosszú-hosszú időt fog Mandos Csarnokaiban tölteni (Fëanor pl nem születhet újjá, míg világ a világ ). A númenori bűnbeesésnek is akut büntetése volt, Númenor elsüllyedt, a sereg az Elfeledettek Barlangjaiba került.
A Harmadkorban a szabad népek nem követtek el olyan bűnt, amit a felsőbb hatalmak (a Valák/Eru) büntettek volna, Sauron működése egy független erő volt, és szvsz nem fogható fel "büntetésként".
Our knees do not bend easily
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
Nóli írta:
Végülis Aragorn az, aki újraegyesíti Gondort... Illetve ő nem újraegyesíti... Hoppá... De visszatér, mint törvényes uralmkodó... És a Melian-Lúthien...stb. vérvonalat újraegyesíti.amanibhavam írta: Kedves Fredegár, elnézést a keményebb hangért, csak provokáció volt, nem kell komolyan venni. Egy kis flame jól jön néha.
Ami az értelmezésedet illeti, alighanem nem egy dologra gondolunk, amikor messiásfogalomról beszélünk. Én inkább az ószövetségi messiást tekintem alapnak; az előre megjövendölt, felkent uralkodót, aki majd Dávid véréből jön és újraegyesíti Izráel népeit, nem pedig az újszövetségi Megváltó-fogalmat.
Ha kicsit lejjeb olvasol, kifejtettem, hogy szerintem hogyan osztja szét Tolkien a különféle messiás-tulajdonságokat Aragorn, Gandalf és Frodó közt.
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Végülis Aragorn az, aki újraegyesíti Gondort... Illetve ő nem újraegyesíti... Hoppá... De visszatér, mint törvényes uralmkodó... És a Melian-Lúthien...stb. vérvonalat újraegyesíti.amanibhavam írta: Kedves Fredegár, elnézést a keményebb hangért, csak provokáció volt, nem kell komolyan venni. Egy kis flame jól jön néha.
Ami az értelmezésedet illeti, alighanem nem egy dologra gondolunk, amikor messiásfogalomról beszélünk. Én inkább az ószövetségi messiást tekintem alapnak; az előre megjövendölt, felkent uralkodót, aki majd Dávid véréből jön és újraegyesíti Izráel népeit, nem pedig az újszövetségi Megváltó-fogalmat.
De jó, h ehyszer én is kimondtam vmit!asszem kimondtad azt a különbséget, ami szerintem a legkomolyabb a Biblia és a GYU "messiás-képe" (ha ugyan ez utóbbiank van ilyen..) közt.
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Felagund
- Nem elérhető
Jézus az emberiség bűneiért szenvedett és ebből váltott meg minket, míg ezt Középföldén nem lehet senkire ráhúzni.
Frodó és Gandalf pusztán Középfölde fizikai létét menti meg az áldozatával...
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Szvsz, a messiás (mint megváltó) nem nagyon létezik Középföldén.
Legkönyebben ráerőltetni én Frodóra tunám ezt a "szerepkört", hiszen ő szabadította mg Középföldét Szaurontól a Gyűrű elpusztításával, ez lehet egy erőltetett megváltás, de végülis ebben is segítettek neki.
Aztán, ha Jézus Krisztussal szeretnénk párhuzamokat vonni, akkor ott van Gandalf, a bölcs rányító, aki meghalt, majd föltámadt (ha nem is a harmadik napon)
Viszont arra nem találok példát, aki a többiek bűneiért szenvedett volna... (ha én nem találok, az nem jelenti azt, h nincs!!)
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Felagund
- Nem elérhető
És akkor milyen is szerinted a párhuzam? :hein:
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
Ehhez várok most válaszokat, kritikát, és remélem, hogy a téma most be tud indulni bökkenők nélkül.
- Dínchamion
- Nem elérhető
2. száz százalékig igaza van, még ha finomabban is meg lehetett volna fogalamazni
3. megsértődni mindig könnyebb, mint koncentrálni
Dín