Mitológia, vallás, filozófia Középföldén
- Kegyetlen Gorthaur
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alatar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
Szóljatok, ha nem így van, én most a GyU-ról beszélek, abban nincs erre utaló jel.
SZIG
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Batti írta: Ugyan már, ennél többre is tellik!
Batti írta: Nem hinném, hogy érdemben tudnánk egy mindenható, egy Isten szempontjait mérlegelni vagy csak megbecsülni is. Más szintje a létnek az Istené. Persze mondhatnánk, hogy egy ember képzelete alkotta világban az isten is ember léptékü, de ez nem állhat meg. Még ott is isteni léptékü az Isten. Persze vizsgálhatjuk, hogy mit jelent az eleve elrendeltetés a Tolkieni világban és persze a magunkéban. Sőt azt is mondhatjuk, hogy Eru csak a fő csapás irányt és a végeredményt (esetleg részeredményeket is) jelölte meg. Ekkor ugye az odavezető út sokféle lehet és megnyilvánulhat a szabad akarat. Sőt egy a "megpróbálom a teremtményeimet" nehézségi fokozat bevezetésével lehet színesíteni a választékot és bevezetni a Melkor, Szauron stb változót.
Ez még úgy-ahogy elmegy, de a szóismétlés az elég gáz
Batti írta: A lehetséges jövők jelenből való szerteágazása az idő előrehaladtával a megvalósult dolgok (múlt) szoros szövedékévé alakul.
Kéremszépen, mi ez? Hogy jön ez ide? Lényeges, magyarázó, kiegészítő szövegrészek hiányoznak. Hogyan is érinti ez a vallási vagy a mitológiai kérdéseket Ardán? Szép szép de, kevés. Talán ahhoz illeszkedik, hogy a Tündéknek elég közeli információjuk lehetett Eruról, persze csak azoknak akik megjárták és elég hosszú ideig élhettek Amanban. A valák jelenléte és aktív jelenléte a Valinori tündék világ és Eru képét erősen meghatározta. Nem lehet tudni, hogy mennyivel, de biztosan többet tudtak a múltról és jövőről, mint ami Eljutott Bilbóhoz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hosszú élet egészen más érzékelési és értelmezési síkokat eredményez. Lazán rászánhat 50-100 évet az információ gyüjtésre és közvetlenebb forráshoz is fordulhat. Az ő életük vallási (ha beszélhetünk ilyenről) megnyilvánulása inkább a megtapasztaláson mintsem a hiten alapult. A múlt jelen jövő folyamatra és az egész létre egészen más módon tekintettek. Annál is inkább mert a visszatérés az esetleges halálból, ott volt mint lehetőség. S vajon mit jelenthet a halál egy 5-6 ezer éves lénynek.
Batti írta: Az általam ismertek alapján nem mondanám azt, hogy bármelyik faj vagy egyén fatalista lenne a középfölde fikcióban. Pedig vannak közöttük olyanok is, akik "elég közel voltak a tűzhöz".
Hé ez így kevés. Mondj még valamit, vagy ki fulladtál!?
Batti írta: Istenről, Eruról mit mondhatnék? Nem ütöm az orrom az ügyeibe (nem is tudnám) Ő meg azt tesz amit jónak lát hiszen mindenható. (Ó micsoda eget verő nagképűség ezt kijelenteni)
Ugyan már. Nem vagy te egy kicsit cinikus?
Továbbra is kérdezném, hogy ezt a hozzászólást hogy kell értelmezni...
Két Batti volna?
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Batti
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"Kane o Keizai Suru"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- Namarie
- Nem elérhető
Finwe írta:
A rejtélyekből hozom át a kérdést: Ungoliant az őskáosz maradéka. Ulmo szerint se nem Vala, se nem maia. Világ előtti lény. Kérdéseim a következők: ezek szerint a rossz, a gonosz már a világ előtt létezett? Iluvatart lehet- e mindent tudó és mindenható, végtelenül jóságos istennek állítani? Ha Ungoliant az őskáosz maradéka, lehet- e arra következeteni, hogy Arda és a világ teremtésére már több ízben is sor került, csak mi a jelenlegi teremtésről tudunk?
Erről már korábban volt itten vita. Ungoliant valóban független Erutól. De nem értem, hogy következne ebből az hogy már korábban megteremtették Ardát. És különben is ez így csak spekuláció szvsz, mert semmi erre való utalás nincs a szövegekben...
Finwe: mikor kb? Amúgy szerintem az, hogy valamiről már esett szó, nem jelenti azt, hogy a régi témát ne vehetnénk elő és gondolhatnánk át, mert még az is lehet, hogy teljesen más eredményre jutunk most, mint akkor.
Más: a spekuláció nem feltétlenül negatív, hanem gondolkodást is jelenthet egy kérrdésen. Az, hogy nem mindent írt le Tolkein, pontosan azt jelenti, hogy szabad teret enged a gondolkodásnak.
Az, hogy Arda létezett- e már azelőtt, hogy a lakói tudnak róla, látensen azt a kérdést vetet fel, hogy estelg Tolkien nem lineáris, hanme ciklikus időszemlélettel dolgozik, mai azt jelenti, hogy egy világ az elmúlása után újrateremtődik és ez nem csak egyszer történik meg, hanem többször, a végetelenségig. Vö: a hindu mitológiával. Tudom, hogy Tolkien katolikus volt.
Tehát: Ungoliant imegmaradhatott egy előző világtermtésből is akár.
Viszont Batti gondolatmenetét relevánsabbnak érzem a magaménál.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Batti
- Nem elérhető
Ha párokban gondolkodunk (jó-rossz, fény-sözétség, stb), akkor feltételezhetjük az olthatatlan láng ellentétét is akár. Csak óvatosan mondom, de ezen az alapon Ungoliant ennek az olthatatlan láng ellentettnek az Ardán megjelenő avatárja lehetne. A Valákról tudjuk, hogy sokan de nem mind jöttek Ardára. Akik pedig jöttek azok Az idők végezetéig Ardához vannak kötve Az idő egy Vala szempontjából természetesen más értelmezést kap. Amenyiben feltételezzük és elfogadjuk, hogy a Valák az olthatatlan lánghoz kötődnek (még Melkor is), akkor elfogadhatjuk azt, hogy Ungoliant az olthatatlan láng ellentettjéhez kötődik. S mint ilyen teljesen más természetű mint Arda minden más lakója. Ezért bocsátott ki magából sötétséget, homályt és emésztett el mindent amihez hozzáfért s maradt éhes minden elemésztett dolog ellenére. Ez mind csak feltételezés sőt feltételezések sora.
Kiegészíteném azzal, hogy íly módon öregebb nem de Ardával egyidős lehet. Való igaz ez csak spekuláció.
"Kane o Keizai Suru"
- Finwe
- Nem elérhető
A rejtélyekből hozom át a kérdést: Ungoliant az őskáosz maradéka. Ulmo szerint se nem Vala, se nem maia. Világ előtti lény. Kérdéseim a következők: ezek szerint a rossz, a gonosz már a világ előtt létezett? Iluvatart lehet- e mindent tudó és mindenható, végtelenül jóságos istennek állítani? Ha Ungoliant az őskáosz maradéka, lehet- e arra következeteni, hogy Arda és a világ teremtésére már több ízben is sor került, csak mi a jelenlegi teremtésről tudunk?
Erről már korábban volt itten vita. Ungoliant valóban független Erutól. De nem értem, hogy következne ebből az hogy már korábban megteremtették Ardát. És különben is ez így csak spekuláció szvsz, mert semmi erre való utalás nincs a szövegekben...
- Finwe
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Batti
- Nem elérhető
Batti írta: Nem hinném, hogy érdemben tudnánk egy mindenható, egy Isten szempontjait mérlegelni vagy csak megbecsülni is. Más szintje a létnek az Istené. Persze mondhatnánk, hogy egy ember képzelete alkotta világban az isten is ember léptékü, de ez nem állhat meg. Még ott is isteni léptékü az Isten. Persze vizsgálhatjuk, hogy mit jelent az eleve elrendeltetés a Tolkieni világban és persze a magunkéban. Sőt azt is mondhatjuk, hogy Eru csak a fő csapás irányt és a végeredményt (esetleg részeredményeket is) jelölte meg. Ekkor ugye az odavezető út sokféle lehet és megnyilvánulhat a szabad akarat. Sőt egy a "megpróbálom a teremtményeimet" nehézségi fokozat bevezetésével lehet színesíteni a választékot és bevezetni a Melkor, Szauron stb változót.
Ez még úgy-ahogy elmegy, de a szóismétlés az elég gáz
Batti írta: A lehetséges jövők jelenből való szerteágazása az idő előrehaladtával a megvalósult dolgok (múlt) szoros szövedékévé alakul.
Kéremszépen, mi ez? Hogy jön ez ide? Lényeges, magyarázó, kiegészítő szövegrészek hiányoznak. Hogyan is érinti ez a vallási vagy a mitológiai kérdéseket Ardán? Szép szép de, kevés. Talán ahhoz illeszkedik, hogy a Tündéknek elég közeli információjuk lehetett Eruról, persze csak azoknak akik megjárták és elég hosszú ideig élhettek Amanban. A valák jelenléte és aktív jelenléte a Valinori tündék világ és Eru képét erősen meghatározta. Nem lehet tudni, hogy mennyivel, de biztosan többet tudtak a múltról és jövőről, mint ami Eljutott Bilbóhoz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hosszú élet egészen más érzékelési és értelmezési síkokat eredményez. Lazán rászánhat 50-100 évet az információ gyüjtésre és közvetlenebb forráshoz is fordulhat. Az ő életük vallási (ha beszélhetünk ilyenről) megnyilvánulása inkább a megtapasztaláson mintsem a hiten alapult. A múlt jelen jövő folyamatra és az egész létre egészen más módon tekintettek. Annál is inkább mert a visszatérés az esetleges halálból, ott volt mint lehetőség. S vajon mit jelenthet a halál egy 5-6 ezer éves lénynek.
Batti írta: Az általam ismertek alapján nem mondanám azt, hogy bármelyik faj vagy egyén fatalista lenne a középfölde fikcióban. Pedig vannak közöttük olyanok is, akik "elég közel voltak a tűzhöz".
Hé ez így kevés. Mondj még valamit, vagy ki fulladtál!?
Batti írta: Istenről, Eruról mit mondhatnék? Nem ütöm az orrom az ügyeibe (nem is tudnám) Ő meg azt tesz amit jónak lát hiszen mindenható. (Ó micsoda eget verő nagképűség ezt kijelenteni)
Ugyan már. Nem vagy te egy kicsit cinikus?
"Kane o Keizai Suru"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
A Szürke Zarándok írta: Itt egy új téma: vajon Eru tudta-e előre, hogy milyen lesz a világ sorsa, s ismerte-e Melkor szándékait már a kezdetektől fogva?
Nos, valószínűleg igen.
Eä Eru teremtménye volt, valószínűleg ismeri a sorsát is...
Our knees do not bend easily
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
De tenném hozzá, Éomer azért nem volt egy kispályás vki a rohírok között, ha a harcon kívüli énjét nézzük is! Még Szarumán se tudta becsáválni a hangjával!
És én amúgy pont ilyennek szeretem, ilyen egyszerűnek, ilyen igazinak! Aragorn meg Faramir nekem kicsit "sok"..
Amúgy ezt amiről írtál, a legjobban fémjelzi az az általam sokat idézett tüneményes beszólása:
"Ami engem illet, én édeskeveset értek az ilyen magas értelmű dolgokhoz, de nem is kell, hogy értsek.
Egyet tudok, és az nekem elég: Aragorn barátom megsegített engem és népemet, tehát én is segítek neki, ha ő hív!"
IMÁDOM!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
Kösz hogy segítesz megfogalmazni.. ehhez én túl szubjektív vagyok!
Ugyanis imádom Éomert mindenestül, és tenném hozzá, kevesen használták volna ilyen jól és ügyesen ezt a "váratlan ajándékot"..
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Artemisz
- Nem elérhető
Teljesen 1etértek!
(De Éomert kifelejtetted... :tongue:
.. szvsz ő pont azért lett jó király, mert nem hatalomvágyó... nem úgy, mint szegény drága Boromir...
Éomer a hazája védelmét tekintette fő feladatának, mégis, mikor Théodred elesett, átvállalta a sorsát, és remek uralkodónak bizonyult..)
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Angwen
- Nem elérhető
A hatalomvágyó nincs tisztelettel a dolgok iránt: irányítani akarja őket, nem pedig hagyni kibontakozni. Valahol itt gyökerezett Melkor árulása is.
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Ideniel írta: Itt egy téma: vajon a hatalom magával hordozza-e a gonoszságot, vagy a gonoszság hordozza magát a hatalomvágyat?
Egyik se.
A kettő független egymástól, bár az igaz, hogy sztereotipikusan össze szokták őket kapcsolni.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Ideniel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3