Mitológia, vallás, filozófia Középföldén
- Dínchamion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Miriam írta:
Dínchamion írta:
Lamorak írta: Dín, nem akarod kitenni a Platónos cikk mellé a Gollamosat is? mert abban egy csomó mindent kifejtettem, amit most nem tudok (mert nincs időm, stb.)
Kérésed parancs... klikk ide
Üdv:
Ezt még csak most olvastam. Nincs ebből véletlenül magyar változat, mert még nem tudok ennyire angolul (és nincs is időm lefordítani), de nagyon érdekelne.
Nincs. Fordítsd le.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Miriam
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Köszönetek: 0
Dínchamion írta:
Lamorak írta: Dín, nem akarod kitenni a Platónos cikk mellé a Gollamosat is? mert abban egy csomó mindent kifejtettem, amit most nem tudok (mert nincs időm, stb.)
Üdv:
Ezt még csak most olvastam. Nincs ebből véletlenül magyar változat, mert még nem tudok ennyire angolul (és nincs is időm lefordítani), de nagyon érdekelne.
"A világ teli van veszedelemmel, és a szeretet most mindenfelé mély bánattal keveredik."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Miriam
- Nem elérhető
Én elég keveset tudok a filozófiáról, de érdekel, s ezért szeretném megkérdezni, hogy mi az a teológia? Örülök neki, hogy végre ilyenről is tudok beszélgetni valakivel.
"A világ teli van veszedelemmel, és a szeretet most mindenfelé mély bánattal keveredik."
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Suhifarok
- Nem elérhető
Namarie írta: A Tündék topicnban értetlenkedtem megint, ekkor vetődött fel bennem a kérdés: Tolkien milyen istenképpel dolgozik? Számomra az kezd kirajzolódni, hogy nem a keresztény végtelenül hatalmas és jóságos istenképpel. mennyire mondható deistának?
Ha jól tudom, Tolkien sokszor kifejtette, hogy Eru AZ Isten, a keresztény vallás Istene. A valák nem istenek, "angyali szellemek" csak, így nem beszélhetünk többistenhitről. Mivel Tolkien mélyen vallásos ember volt, bizonyára eszébe sem volt a valákat Eru fölé emelni.
- Namarie
- Nem elérhető
A feák Iluvatratól erednek, ha jól emlékszem. ha Iluvatrtól erednek, akkor elpusztíthatalanok, vagy elpusztíthatóak? Anyagi természetűek vagy sem?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Lamorak
- Nem elérhető
Angwen írta: Ha már Platónnál tartunk, pár napja olvastam el az Athrabeth Finrod ah Andreth-t, ahol ugyebár Finrod kifejti, hogy az emberek mintha csak vendégek lennének Ardán, és bár szeretik az itt lévő dolgokat, mintha minden csak emlékeztetné őket valami másra, amit már korábban láttak--és ezt hallva Andreth szívében megmozdul valami. Ez engem erősen emlékeztet az ideatanra és a vágyódásra, amit az emberek éreznek az ideák világa iránt...
Az emlékezés (anamnésis) az egyik olyan platóni koncepció, ami szerintem erősen visszajön Tolkienben; igaz, én ezt egy másik vizsgálati szinten tárgyaltam az immár Dín révén hozzáférhetővé tett Paltón-cikkben. De a jelenség mindenképp megvan.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Angwen
- Nem elérhető
(Remélem, nem írtam nagy butaságokat; filozófiai ismereteim eléggé... hm... hiányosak. )
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Lamorak
- Nem elérhető
Lamorak
(Aristotelés)
- Dínchamion
- Nem elérhető
amennyiben záros határidőn belül nem látom, hogy ez a fekete lyuk/világegyetem tágulása/et cetera dolog mennyiben kapcsolódik a mitológia és/vagy vallás és/vagy filozófia Középföldén témához, ki fogom moderálni mint offtopicot (amúgy is túl sok benne a spekuláció meg az Édesvíz-féle "válasz a világegyetem végső kérdésére"-címszó alatti borzalom). Ez vonatkozik azokra a hozzászólásokra is, amelyekből nem lehet semmit kihámozni!
szomorúan látom, h a Platónos téma elsikkadt. Senkinek nincs hozzáfűznivalója? : (Nekem spec. időm nincs éppen, más dolgaim közepette (az egyik ilyen más dolgot The Return of the Shadow-nak hívják )
Att írta: Végezetül pedig kanyarodjunk vissza egy kicsit Tolkien világához. Aki elolvassa a Szilmarilokból az Ainulindale, és a Valaquenta c. fejezeteket, annak számára szerintem világossá válik, hogy Tolkien hogyn értelmezi a jót és rosszat világában, és miben áll Melkor „rosszasága”.
Hm. 1. szerintem nem az a lényeg, Tolkien hogyan értelmezi ezt a dolgot (mellesleg ez speciel a szövegből soha nem fog kiderülni -- de nem is érdekes), hanem hogy mi hogyan értelmezzük. 2. azért az Ainulindale-en és a Valaquentán kívül van még egy rakás szöveg, amik jelentősen hozzáteszik a magukét a témához... 3. nem, ne csak kicsit kanyarodjunk vissza Tolkien világához, hanem teljesen, mert bajok lesznek... (Nem neked szól, hanem úgy általában)
Üdv:
Dín
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Nellas
- Nem elérhető
Szóval válaszol vki a féltündés kérdésemre? Ld. lentebb
"Lángját a tűz visszakapja,
Árnyékból a Fény kiszáll..."
"Csak engedj élni... tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni..."
- Att
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Legelször talán annyit, hogy Alyr Arkhon azt írja, hogy talán a fekete lyukak állnak a legközelebb Morgioth lelki világághoz. Úgy gondolom, hogy Tolkien munkáiban az a lény, amely legközelebb áll ehhez a dologhoz az nem más, mint Ungoliant, aki Melkorral elpusztítja a Fákat. Mert Ő pusztán csak azért pusztít mert éhes, és mert mindent föl akar falni. A megszerzett dolgokkal nincs egyéb terve, mint az, hogy fölfalja őket. Az, hogy ettől még nagyobbés hatalmasabb lesz számára szinte lényegtelen „mellékhatás”. Ezzel szemben Melkornak terve van azokal a dolgokkal, amiket megszerzett, Ő uralkodni akar a Arda minden dolga fölött.
Más, kozmológia, és sötét anyag.
A dolog eléggé homályos téma, és ma is javában folyik róla a vita, hogy van-e (néhány fajtája biztosan létezik), és pontosan miből is áll(na) ez a titokzatos sötét anyag. Nagyon tudom ajánlani, hogy akit ez komolyan érdekel, nézzen utána olyan csillagászati könyvekben, amik ezzel foglalkoznak.
Néhány példa:
Hawking, Az idő rövid története
Asimov, Robbanó napok
Weinberg, Az első 3 perc (ez kicsit durva!)
Atkins, Teremtés
Ferris, A vörös határ
és még sorolhatnám, a könyvtárakban sok viszonylag könyen emészthető könyv található ilyen témában.
Végezetül pedig kanyarodjunk vissza egy kicsit Tolkien világához. Aki elolvassa a Szilmarilokból az Ainulindale, és a Valaquenta c. fejezeteket, annak számára szerintem világossá válik, hogy Tolkien hogyn értelmezi a jót és rosszat világában, és miben áll Melkor „rosszasága”.
- Lamorak
- Nem elérhető
tombombadil írta: Ha A LÉTEZŐ, AZ EGY, megnyilvánul, létrejön a "világ".
AZ EGY duálissá válik, kettőssé, gyönyörű nyelvünkön:"két-ségbe esik".
Innentől beszélhetünk jóról és rosszról, de még mindig nem erkölcsi értelemben.
Ez nekem zavaros.
Lamorak
(Aristotelés)
- tombombadil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
AZ EGY duálissá válik, kettőssé, gyönyörű nyelvünkön:"két-ségbe esik".
Innentől beszélhetünk jóról és rosszról, de még mindig nem erkölcsi értelemben. WU CHI->Tai Chi->yin-yang
Ezek tényleg izgalmas kérdések és messzire vezetnek, de ritkán eredünk a nyomukba.
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
Talán az egész fel sem fogható a mi agyunkkal. Ja, és egy érdekes kérdés: ah a világegyetem atomokra, fotonokra bomlik, akkor a rajta kívül eső dolgokat ez hogyan befolyásolja? Magyarán mi van a világegyetemen kívül? És akkor ezt folytathatn az ember a végtelenségig...
a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Morgoth lelkivilágához sokkal közelebb állnak a Fekete Lyukak, amik mindent, a Fényt is magukhoz vonzanak és aztán nem engedik el. (sőt, állítólag az időt is görbítik, de ez nekem magas).
Ha minden szétbomlik akkor atomok maradnak és egyéb részecskék, nem csak fotonok (szvsz)...
Beszélhetnénk itt anyagról és antianyagról, de szerintem Morgoth szelleme nem fogható meg anyagilag a világban...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Nellas
- Nem elérhető
- Nimrais
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Ha megnézzük akármelyik gonosz céljait,azok mindenképpen elvont és ugymond a mai ember számára érthetetlen dolog...
ami pedig a világ tágulását illeti a s.e. által..hát...akármi is az igazság 70-80 , a szerencsésebbek (vagy talán a szerencsétlenebbeknek,ki tudja....) pedig 100 év múlva megtudják..legalábbis reméljük hogy majd kapunk kielégítő választ felhalmozódott kérdéseinkre
"Legkülömb ember, aki bátor.
S csak egy külömb van: aki bátrabb."
-A tűz csiholója-
- Panda
- Nem elérhető
Ezek szerint minden, mármint a semmi fény lesz. Szerintem ezt csak nem akarhatja Morgoth. :
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Nellas írta: Míg várom a választ az előző kérdésemre, eszembe jutott vmi. Szóval:volt vmi világűrös műsor az NGC-n, és a sötét energiáról volt benne szó. Összegezve talán annyit, hogy ez a sötét energia egyre tágítja az Univerzumot, míg egyszer a megsemmisülésig kinyújtja. Őrült ötlet tudom, de mi van ha ez a s.e. maga a világ körein kívülre űzött Morgoth és esetleg Szauron? És a végső "nyúláskor" bekövetkezik maga a Vég, mint az a II. próféciában is le van írva?
Még utána nézek ennek a s.e-nak...
Azér a NGC, Discovery Channnel meg ilyenek műsorait erős kritikával kell nézni, én nem tudok efféle sötét energiákról, és az sem biztos hogy a Világegyetem tágul. az egyetlen sötét amiről tudok az a fekete lyuk, az pedig pont fordítva működik...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Nellas
- Nem elérhető
Még utána nézek ennek a s.e-nak...
- Wana
- Nem elérhető
Tetszik a téma, bár kiváncsi lennék az elejére is, nem tudok ennyit visszaolvasni. Én is szoktam gondolkozni néhány témán, hogy mi let volna, ha... stb. érdekes dolog. Bár 14 éves vagyok ,engem eléggé foglalkoztatnak az ilyen elvontabb dolgok... Remélem be tudok majd szálni ebbe a témába.
Anna
Rivendell, a bölcsek városa...
- Nellas
- Nem elérhető
- Dínchamion
- Nem elérhető
Üdv:
Dín
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Lamorak írta:
Ninniach írta: Ha emlékezetem nem csal, Saruman és Gandalf párbeszédében Orthancban elhangzik Saruman szájából egy olyan kijelentés, miszerint látszólag alá kellene vetniük magukat Sauronnak és kivárni az alkalmas időt, amikor magukhoz ragadhatják a hatalmat és úgy uralkodhatnak, ahogyan ők azt jónak látják.
De mi azért (ahogy Gandalf is) jól tudjuk, h Szarumán nem lett volna képes erre; mikor a veresége még nem publikus, és a palantír Pippin kezébe kerül, Mordor úgy beszél vele, mint egy szolgával. És mivel mindenki, aki 'hiteles beszélő' a Gyűrű ügyében (Gandalf, Elrond), azt mondja, h a Gyűrű nem használható saját céljainkra, mert akkor újabb Sötét Urak tűnnek fel--újabb Szauronok, és ez forgatható úgy, h igazából akkor is Szauron akaratát teljesítenénk, hiszen újabb Szauronokká válnánk. Összességében: ahogy Gandalf, én sem hiszem, h Szarumán meg tudta volna őrizni az önállóságát. Rohan megtámadásával már eleve Szauron szándékait és céljait teljesítette.
De Szauron nem arra számított hogy újabb Szauron bukkan fel, hiszen a Gyűrű hatalmát nem lehet egyik percről a másikra felhasználni, Szauron arra számított - ahogy Gandalf ki is használta - hogy a Gyűrű új használója kiüti társait a nyeregből, hiszen csak egyvalaki használhatja, és egyedül kihívja Szauront, hiszen csak így lehet övé a Gyűrű. Viszont Szauron ismeri a Gyűrűt és így legyőzve az új Urat, visszaszerezheti ami az övé...
Amennyiben az új Úr elég erődnek bizonyulna és legyőzné Szauront, személycsere történne a Barad-dúrban, de ez Szauront mint személyt nem vigasztalná, mert ő elbukna, és ő magának akarja a hatalmat elsősorban, nem csak egy mindenkori Sötét Úrnak.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Lamorak
- Nem elérhető
Ninniach írta: Ha emlékezetem nem csal, Saruman és Gandalf párbeszédében Orthancban elhangzik Saruman szájából egy olyan kijelentés, miszerint látszólag alá kellene vetniük magukat Sauronnak és kivárni az alkalmas időt, amikor magukhoz ragadhatják a hatalmat és úgy uralkodhatnak, ahogyan ők azt jónak látják.
De mi azért (ahogy Gandalf is) jól tudjuk, h Szarumán nem lett volna képes erre; mikor a veresége még nem publikus, és a palantír Pippin kezébe kerül, Mordor úgy beszél vele, mint egy szolgával. És mivel mindenki, aki 'hiteles beszélő' a Gyűrű ügyében (Gandalf, Elrond), azt mondja, h a Gyűrű nem használható saját céljainkra, mert akkor újabb Sötét Urak tűnnek fel--újabb Szauronok, és ez forgatható úgy, h igazából akkor is Szauron akaratát teljesítenénk, hiszen újabb Szauronokká válnánk. Összességében: ahogy Gandalf, én sem hiszem, h Szarumán meg tudta volna őrizni az önállóságát. Rohan megtámadásával már eleve Szauron szándékait és céljait teljesítette.
Ninniach írta: Erről eszembe jutott az, amit Ankalimon említett az előadásában (LEP): Morgoth gyűrűje tkp. Arda volt... ez számít valamit ebben az esetben?
Jó kérdés--szerintem nem. Maga Arda nem működött olyan módon, mint a Gyűrű, nem volt olyan hatása testre-lélekre, mint a Gyűrűnek. És ne felejtsük el, h Arda nem Morgoth alkotása, a Gyűrű viszont kimondottan és hangsúlyosan Szauroné. Ardát csak eltorzították, nem teremtették (egyedül Ilúvatar teremt).
Lamorak
(Aristotelés)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ninniach írta:
Lamorak írta: attól, h Szarumán azt hiszi, h Szauron ellenében (vele párhuzamosan) építi a saját hatalmát, még meg sem közelíti Szauront, és tul.képpen nem tesz mást, mint Szauron terveit teljesíti
Ha emlékezetem nem csal, Saruman és Gandalf párbeszédében Orthancban elhangzik Saruman szájából egy olyan kijelentés, miszerint látszólag alá kellene vetniük magukat Sauronnak és kivárni az alkalmas időt, amikor magukhoz ragadhatják a hatalmat és úgy uralkodhatnak, ahogyan ők azt jónak látják.
De ezt Szauron előre tudta...
Nem hiszem hogy ne számított volna rá, hogy Szarumán ne próbálna ilyesmit, hiszen ugyanarra a hatalomra vágyott, és Szauron ki tudta számítani lépéseit, mi több, ezt várta Gandalftól is...
De itt a kérdés az, hogy érte el Szauron hogy Szarumán majdhogynem az eredeti céljainak ellentétét kezdje el csinálni...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ninniach
- Nem elérhető
Lamorak írta: attól, h Szarumán azt hiszi, h Szauron ellenében (vele párhuzamosan) építi a saját hatalmát, még meg sem közelíti Szauront, és tul.képpen nem tesz mást, mint Szauron terveit teljesíti
Ha emlékezetem nem csal, Saruman és Gandalf párbeszédében Orthancban elhangzik Saruman szájából egy olyan kijelentés, miszerint látszólag alá kellene vetniük magukat Sauronnak és kivárni az alkalmas időt, amikor magukhoz ragadhatják a hatalmat és úgy uralkodhatnak, ahogyan ők azt jónak látják.
Lamorak írta: Szauron diskurzusa egyrészt működik közvetlenül a Gyűrűn keresztül (és ilyen emlékezetem szerint nem volt Morgothnak)
Erről eszembe jutott az, amit Ancalimon említett az előadásában (LEP): Morgoth gyűrűje tkp. Arda volt... ez számít valamit ebben az esetben?
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Nem tudom, Szarumán mennyire került a hatása alá, elvégre a Gyűrűt olyannyira akarta magának, hogy a távoli hatás mit sem ért a vágy ellen, ezért volt szükség a nazgulra.
Egyébként Szarumán valóban a hatása alatt állhatott, minél inkább ellene készült, annál könnyebben felhasználhatóvá vált.
Ezenkívül akkor befolyásolta Minas Tirith lakóit is...
Morgoth ebből a szempontból sokkal kevésbé manipulálta ellenfeleit, nem voltak rá megfelelő eszközei...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/