Gondolatok

Több
21 éve 1 hónapja #142468 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én általánosban egyetlen kötelezőt sem olvastam el :oops:
Most gimiben el kellett olvasnom minden kötelezőt. De a Párizsi Notredamot NEM TUDOM ELOLVASNI!! Egyszerűen NEM MEGY! Én igazán elkedztem! Komolyan én megpróbáltam de életemben előszőr kénytelen leszek megnézni VIDEON.. Pedig az csalás..

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 1 hónapja #142359 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Gondolatok

Hunnai írta: Kötelezőkről: én mindet elolvastam, kivéve a Micimackót és az Antigonét. Aztán kellett írnunk fogalmazást az utóbbiból, hogy a.) Testvérek: Antigoné és Iszméné; vagy b.) Haimón és Kreón (Kreón? ő volt Haimón apja, ugye?). De ötös lett :)
Odüsszeiából ( :arrow: ez nagyon tetszett) meg E/1-ben fogalmazást kellett írnunk a Nauszikaá- vagy a küklópsz-kalandról. Én voltam a kis hülye Párna, Polüphémosz fekete birkája :D
De általában nincsenek nehézségeim a kötelezőkkel (na jó, az Aranyember megfeküdte a gyomromat 7.-ben). Az Egri csillagok és a Tüskevár például a kedvenc könyveim közé tartozik. Na jó, a Tüskevár itt játszódik egy köpésre tőlünk :roll:

Én már óvodás koromban tudtam olvasni, igaz, nagyon lassan.

Odüsszeia-fogalmazás nálunk is volt. Én Odüsszeusz voltam aki összetörte vadiúj motorcsónakját amit Klüpszótól kapott, de hűséges pisztolyával megmentette Nauszikaát a Vad Pöttyöslabdától. ;)

Az Aranyembert én vagy háromszor olvastam. Ami az én gyomromat megfeküdte az az Arany Virágcserép. (biztos jó, de nekem nagyon nem tetszett)
A Tüskevárat én azért nem szeretem amiért a többi Fekete István knyvet sem. Gyilkolják benne az állatokat, néha csak úgy, néha holmi igazságtételre hivatkozva. Hiába, a régi szép idők amikor még az ember volt a teremtés koronája...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 1 hónapja #142334 Írta: Elza Eldaniella
Elza Eldaniella válaszolt a következő témában: Gondolatok

Szméagol írta: Az olvasásnál nem vesztek figyelembe egy nagyon fontos dolgot :!: Magát az olvasást. Nem tanítják meg a gyerekeket olvasni. Most kaptam új osztály és anem akarok hazudni, de a FELE dadog, akadozik, lassan olvas, monoton hangon. Azért kínszenvedés nekik végig olvasni egy könyvet, mert nekik még igenis betűzniük kell. Tehát nem tudnak elég gördülékenyen olvasni.

Ezzel teljes mértékig egyetértek. Magamon is tapasztaltam ezt.
1-2. osztályt csak végig nyögtem, egyáltalán nem tudtam olvasni. De 3.-ban kaptunk egy szuper jó magyar tanárt, ő kijelentette, hogy mire eljön az évvége mindeki jól fog olvasni. Egész évben szívatott minket, de elérte amit kitűzött; az egész osztály megtanult nagyon jól olvasni.
És emellett még azt is elérte, hogy több, mint az osztály fel meg is szerette az olvasást. Én egyenest imádok azóta olvasni, és ezt neki köszönhetem. Hát igen így visszagondolva nagyon sok múlik a tanáron is. Ha ő tényleg odafigyel és törödik a tanulókkal akkor azok meg is tanulnak olvasni és még szeretnek.

Több
21 éve 1 hónapja #142323 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Gondolatok
Arlith: (humanizmus) Igen, ez egy érdekes probléma. Engem egy olvasmányélményem döbbentett rá, hogy az egész történelem jelenleg egy "felvilágosult" szemüvegen át van interpretálva az oktatás és a közfelfogás minden szintjén. (Többek között ezért is lehet az embernek a saját isteni lényegétől való elszakadást "felvilágosodásnak" nevezni.)

Hogy a témára térjek: ami nagyon kevéssé jön át az embereknek a mai műveltségben (kiv. aki komolyan tanulmányozza): nekem az a véleményem, hogy a középkor az emberiség történetének az egyik legfényteljesebb időszaka, és a feudális monarchia pedig az egyik legemberségesebb államforma. [size=9:pi6dv22o](Szvsz ennél már csak az ókor eleje és a theokratikus monarchiák álltak magasabb szinten.)[/size] A középkorban az embereknek eszébe sem jutott, hogy megkérdőjelezzék annak az államszerveződésnek a létjogosultságát, amiben éltek, és őszintén hittek abban, hogy egy Isten által elrendelt hierarchia részeseinként dolgozhattak a közösségért.
[size=9:pi6dv22o](Itt meg kell jegyeznem, hogy a nyugati világban valóban hatalmi érdekekről volt szó, és a római egyház ravaszul kihasznált minden államot, itt van nagyon igazad, Arlith. Itt bukik meg a keresztény egyházról alkotott kép. Szvsz ebben a középkori Európában a Magyar Királyság amolyan édenkertnek számított, hiába próbálják a nyugatiak - és saját történészeink is, szégyenszemre - tudatosítani bennünk, hogy mi csak vadkeleti senkiháziak vagyunk.)[/size]

Folytatva: a középkori ember világfelfogása ugyanakkor sokkal egyetemesebb volt, mint a modern emberé. Kezdve azzal, hogy a középkorban nem léteztek nemzetek, és így már kezdetben megvalósult az az állapot [size=9:pi6dv22o](=a kulturálisan egységes Európa, amelyben népek élnek együtt, identitásuk megőrzésével)[/size], amibe ma annyira belehajszoljuk magunkat, ráadásul sokszorosan elhibázott alapokon (=eu). Másrészt meg az egyes ember közvetlenül a világ része volt, és azzal próbált együttélni, annak a részesévé válni (=kozmikus létélmény).
A középkori egyetemes értékrend felbomlásával az emberek egyre inkább olyan kényszert éreztek, hogy nekik mindenféle "csoportokhoz" kell tartozniuk, és ennek kell meghatároznia az identitásukat. (azt hiszem, ehhez nem kell kommentárt fűznöm - és itt megszakítom a gondolatmenetet, mielőtt politika lenne belőle).

Rátérve magára a humanizmusra: a humanizmus szó (és az eszme) ravaszsága abban rejlik, hogy a korábbi Isten-központú világ helyett egy emberközpontú világot hozott létre - így elindítva a mai "egyéniség"-kultuszhoz vezető folyamatot, és az ember elszakadását tulajdon isteni lényegétől. Most betennék ide néhány idézetet László Andrástól, azt hiszem, sokkal magvasabban megválaszolják a feltett kérdéseket, különösen a második (az én sokoldalas összevissza-beszélésem helyett):

A humanizmus jellegzetesen emberellenes szemlélet, amely az embert meg akarja fosztani önnön emberfeletti eredetének és önnön emberfeletti céljainak tudatától.

A humanizmus filozófiai értelemben nem emberbaráti célok megvalósítását jelenti, hanem azt, hogy az ember a maga sorsát merőben emberi rendű eszközökkel és merőben emberi szinten kívánja meghatározni.

Még egy apróság, ami talán az egész vita egyik oldalának érvelését összefoglalja, a történelemértelmezéstől kezdve a degenerációig. És - azt hiszem - Tolkien is a következőt fogalmazta meg, csak egészen másképp:

A kali-yuga [=indiai mitológiában a vaskor, a leggonoszabb kor, amiben most élünk, és igencsak a vége felé jár] lényege az, hogy miután az ember elveszítette transzcendens történetét, elveszítette égi történetét és elveszítette mitikus történetét is, belép a földi történetiség körébe: abba a körbe, ahol a dolgok immár történnek vele, amikor sorsának alakítását tekintve elveszti autonómiáját, amikor egzisztenciája az összefüggések és a körülmények hálójába kerül, s amikor mindaz, ami alatta áll, uralkodni kezd felette.

Nagyon várom a véleményeket :roll:

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Több
21 éve 1 hónapja #142282 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Gondolatok
Sziasztok!

Mau: Viszont nem is nagyon Gondolatok. :wink: Mondjuk engem nem zavar, mert érdekeseket írtok.

Az olvasásnál nem vesztek figyelembe egy nagyon fontos dolgot :!: Magát az olvasást. Nem tanítják meg a gyerekeket olvasni. Most kaptam új osztály és anem akarok hazudni, de a FELE dadog, akadozik, lassan olvas, monoton hangon. Azért kínszenvedés nekik végig olvasni egy könyvet, mert nekik még igenis betűzniük kell. Tehát nem tudnak elég gördülékenyen olvasni.
A korra én vagyok az élő példa. Vannak korán érők és későn érők. Ez egy meghatározhatatlan dolog. Hogy mikor olvasson és mit a gyerek. Van, aki felfogja a könyvet adott időben és van, aki nem. Én 5.es koromban olvastam a Kisherceget és már akkor elragadott és éreztem(talán még nem értettem). (Megsúgom: szellemileg túlérett vagyok. 8) )

Több
21 éve 1 hónapja #142270 Írta: Hunnai
Hunnai válaszolt a következő témában: Gondolatok
Kötelezőkről: én mindet elolvastam, kivéve a Micimackót és az Antigonét. Aztán kellett írnunk fogalmazást az utóbbiból, hogy a.) Testvérek: Antigoné és Iszméné; vagy b.) Haimón és Kreón (Kreón? ő volt Haimón apja, ugye?). De ötös lett :)
Odüsszeiából ( :arrow: ez nagyon tetszett) meg E/1-ben fogalmazást kellett írnunk a Nauszikaá- vagy a küklópsz-kalandról. Én voltam a kis hülye Párna, Polüphémosz fekete birkája :D
De általában nincsenek nehézségeim a kötelezőkkel (na jó, az Aranyember megfeküdte a gyomromat 7.-ben). Az Egri csillagok és a Tüskevár például a kedvenc könyveim közé tartozik. Na jó, a Tüskevár itt játszódik egy köpésre tőlünk :roll:

Én vagyok az, aki nem jó, fellegajtó-nyitogató - Jaj!
Nyitogatom a felleget, sírok alatt eleget - Jaj!

Több
21 éve 1 hónapja #142251 Írta: Alyr Arkhon

Rabyn írta: Nem akarok gonoszkodó lenni, de mi lenne ha a vallásos témát a vallás topicban hagynánk? Elég ott is veszekndni/vitázni rola.. Itt tökre másoról van szó..
Mért vagyok olyan fáradt mint aki nem aludt két napja, amikor este 11kor már aludtam é csakreggel negyed hétkor másztram ki az ágyambol?

És mert meleg van. (illetve... éjszaka megfáztam, reggelre melegem volt)
Aludj hétvégén 13-14 órákat.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #142249 Írta: Mau Rauser
Mau Rauser válaszolt a következő témában: Gondolatok
Vsz. attól, hogy Noé bárkájáról indult el, az én válaszom nem volt oan nagyon vallástéma... mindegy.

Üdv:
-- Mau

Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)

Több
21 éve 1 hónapja #142206 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Gondolatok

Rabyn írta: Mért vagyok olyan fáradt mint aki nem aludt két napja, amikor este 11kor már aludtam é csakreggel negyed hétkor másztram ki az ágyambol?

Mert az csak 7,25 óra, és egy növésben levő lánynak legalább napi 8 órát kell aludnia :D

Our knees do not bend easily

Több
21 éve 1 hónapja #142155 Írta: Rabyn
Nem akarok gonoszkodó lenni, de mi lenne ha a vallásos témát a vallás topicban hagynánk? Elég ott is veszekndni/vitázni rola.. Itt tökre másoról van szó..
Mért vagyok olyan fáradt mint aki nem aludt két napja, amikor este 11kor már aludtam é csakreggel negyed hétkor másztram ki az ágyambol?

Több
21 éve 1 hónapja - 21 éve 1 hónapja #142137 Írta: Elza Eldaniella
Elza Eldaniella válaszolt a következő témában: Gondolatok
A kötelező olvasmányokról csak annyit szeretnék mondani, sok gyerek azért nem szereti elolvasni azokat, mert amikor el kell őket olvasnia még nem is érti igazán mit olvas és annak mi a jelenteni valója.

Én így voltam a Micimackóval; átalános iskola 3. osztályában kellett elolvasni, igazából semmit sem fogtam fel belőle, de mikor 4 évvel később elolvastam magamtól teljesen más véleménnyel voltam róla.

A kis herceggel is ez volt a helyzet. Azt 5.-ben kellett elolvasni, akkor nagyon utáltam és azt gondoltam, hogy a gyerek - a kis herceg - csak végig nyafogja az egész könyvet. De később 15 évesen elolvastam és nagyon elgondolkodtató volt és azóta még háromszor elolvastam.

Gimiben az Odüsszeával voltam hasonló helyzetben. 14 évesen még semmit sem értettem belöle és végül a rövíditetett olvastam el. De tavaly önszántamból elolvasta és igazán tetszett.

Amit a fentiekben leírtam, most úgyan azt tapasztalom a 2 unokahúgomon (15 és 11 évesek). A kisebbiknek 3.-ban el kellett olvasnia a Két Lottit és nagyon szenvedett vele, de most nyáron 2 év elteltével már nagyon élvezte a könyvet.

Ezzel azt akartam mondani, hogy akik eldöntik, hogy melyik könyvet mikor, melyik osztályban és melyik évfolyamon kell elolvasni, egy kicsit jobban odafigyelhetnének, hogy azt a gyerekek megértik-e egyáltalán és az leköti-e a figylemüket. Mert ha talán ezt figyelembe vennék akkor talán sok gyerek sokkal szívesebben olvasná el a kötelező irodalmat. És talán nem utálnák meg egy életre az olvasást.

Több
21 éve 1 hónapja #142091 Írta: Alyr Arkhon

Mau Rauser írta: A vallás topikba tette fel Toma gazda eme kérdést, én most Alyr válaszával együtt idézem; gondoltam, ide jobban illik:

Alyr Arkhon írta:

Toma gazda írta: találtam egy jó cikket

cikk:2000-ben Ballard folytatta kutatásait a Fekete-tengerben. Emberi kéz alkotta építmények nyomaira bukkant a Fekete-tenger legmélyebb pontjain. Ebb

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #142049 Írta: Arlith
Arlith válaszolt a következő témában: Gondolatok
Mau: Én úgy tudom, hogy a Ballard féle hajóról kidrült, hogy nem római kori, hanem sokkal későbbi. Úgy emlékszem a Nationalos filmben el is mondják, hogy nem lehet Noé bárkája. Különben pedig a fekete tenger medencéje egykor egy sima völgy volt, csak aztán megnyílt egy szoros, amin keresztül bezúdult a víz. Így tényleg egyfajta özönvíz lehetett. ;)

Kis herceg: Szerintem kell egy bizonyos érettség ahhoz,hogy megértsd a Kisherceget. Vagy inkább úgy mondom, minden korosztálynak egész mást jelent, de a hatodikos gyerekek ritkán értékelik az ilyen átvitt dolgokat. Tisztelet a kivételnek. Azén öcsém sem azért tette, mert elborult agyú, erőszak kedvelő és felszínes ;) Mert szobrászkodik,és fest,és nem is akárhogyan.

A kötelezőkről pedig még annyit, hogy nálunk egy-két ember végigolvasta a könyvet.Aztán elmesélte az osztálynak. Emlékszem én az Aranyembert egy héten keresztül magyaráztam, végül jobban tudták mint én. Mellesleg, bár átlapoztam a Kőszívű első 9 oldalát, imádom Jókait :D DD

"God's away, God's away
God's away on business, business"

Több
21 éve 1 hónapja #141993 Írta: Mau Rauser
Mau Rauser válaszolt a következő témában: Gondolatok
A vallás topikba tette fel Toma gazda eme kérdést, én most Alyr válaszával együtt idézem; gondoltam, ide jobban illik:

Alyr Arkhon írta:

Toma gazda írta: találtam egy jó cikket

cikk:2000-ben Ballard folytatta kutatásait a Fekete-tengerben. Emberi kéz alkotta építmények nyomaira bukkant a Fekete-tenger legmélyebb pontjain. Ebb

Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)

Több
21 éve 1 hónapja #141926 Írta: Alyr Arkhon

Luinefaciel írta:

Alyr Arkhon írta:

Darkman írta: Ja igen! A rövidített!

Nálunk az osztály nagy része a rövidítettet olvasta. Csakhogy meglegyen a 10 kérdése. Hogy ne kapjon egyest. Ez azonban az iskola felelőssége is. Én valamiért úgy éreztem, hogy mindegyiket el kell olvasnom, hiszen a könyv egy teljesen más világot tár elénk, nevezetesen a saját világunkat, amelyben minden egyes fának mi adunk formát; minden egyes embernek mi adunk arcot. Ezt kihagyni vétek. Ezt azonban az iskola csupán számjegyekkel magyarázza. Számjegyekkel. Egy irodalmi művet. Nevetséges.

Azt nem mondtam hogy utána nem olvastam el az eredetit is. A rövidítettben az van amit a tanár kér... ( 90% )
Még akkor is ha azt mondja hogy ő bizoy belekérdez és elkap ha csak a rövidítettet olvastuk... Csakhogy a tanár elvből nem vesz kézbe ilyesmit... :D
Aki nem olvassa el a köt olvokat az általában magát fosztja meg egy jó élménytől.

Nálunk pl muszáj volt elolvasni a kötelezőt, mert fogalmazást írtunk belőle, és ahhoz tudni kellett az egész történetet, mert bármelyik részéből írhattunk, nem mondta meg előre, hogy mi lesz a fogalmazás címe amiről írunk kellett. És ő direkt elolvasott minden rövídítettet, és a dogában olyanra kérdezett rá, ami tutira nem volt benne a rövídítettben, és így mindenki rá volt kényszerítve, hogy elolvassa. :roll:

Én írtam már 4/5 fogalmazást rövidítettből és abból hogy odafigyeltem órán... :D
Szerintem jól tette hogy "rákényszerítette" az embereket az olvasásra, bizonyos szempontból.
Más szempontból pont amiatt utálják az olvasást mert kötelező.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #141920 Írta: Luine Baenre
Luine Baenre válaszolt a következő témában: Gondolatok

Alyr Arkhon írta:

Nálunk az osztály nagy része a rövidítettet olvasta. Csakhogy meglegyen a 10 kérdése. Hogy ne kapjon egyest. Ez azonban az iskola felelőssége is. Én valamiért úgy éreztem, hogy mindegyiket el kell olvasnom, hiszen a könyv egy teljesen más világot tár elénk, nevezetesen a saját világunkat, amelyben minden egyes fának mi adunk formát; minden egyes embernek mi adunk arcot. Ezt kihagyni vétek. Ezt azonban az iskola csupán számjegyekkel magyarázza. Számjegyekkel. Egy irodalmi művet. Nevetséges.

Azt nem mondtam hogy utána nem olvastam el az eredetit is. A rövidítettben az van amit a tanár kér... ( 90% )
Még akkor is ha azt mondja hogy ő bizoy belekérdez és elkap ha csak a rövidítettet olvastuk... Csakhogy a tanár elvből nem vesz kézbe ilyesmit... :D
Aki nem olvassa el a köt olvokat az általában magát fosztja meg egy jó élménytől.

Nálunk pl muszáj volt elolvasni a kötelezőt, mert fogalmazást írtunk belőle, és ahhoz tudni kellett az egész történetet, mert bármelyik részéből írhattunk, nem mondta meg előre, hogy mi lesz a fogalmazás címe amiről írunk kellett. És ő direkt elolvasott minden rövídítettet, és a dogában olyanra kérdezett rá, ami tutira nem volt benne a rövídítettben, és így mindenki rá volt kényszerítve, hogy elolvassa. :roll:

Több
21 éve 1 hónapja #141913 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Gondolatok
Így van, a saját nézőpontunkon múlik, hogy az események folyamából mit emelünk ki és tekintünk fordulópontnak, és ha ezt megtettük, mintegy varázsütésre minden esemény elnyeri az ehhez viszonyított értelmét, és utólag igazolni látszik a választásunkat. Így jön létre egy történelem, de azt ne felejtsük el, hogy rengeteg ilyen történelem van, de "a történelem" nem létezik.

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
21 éve 1 hónapja #141912 Írta: Alyr Arkhon

Oisin írta: Arlith?,

Ezúton bocs h némelyik hozzászólásom kissé ezoterikusra sikerült. :roll: Nem azért használok ám filozófiai szakszavakat h villogjak velük, csak 1) filozófusként megszoktam ezeknek a szavaknak a használatát, és nem is mindig veszem észre h ilyeneket írok, 2) hétköznapi szavakkal sokkal hosszabban tudnám csak kifejezni, amit mondani akarok, és soxor ehhez nincs türelmem. Igyekszem a nagyon érthetetlen szavakat kihagyni, de nem mindig sikerül. Ha vmit nem értesz, de érdekel, kérdezz nyugodtan; ha nem érdekel, nyugodtan ugord át a hozzászólásaimat.

Abban viszont egyetértek veled h nagyon önkényes dolog a reneszánszt megjelölni mint minden bajok forrását. Ez nézőpont kérdése. Szvsz pld. sokkal több érv szól amellett h már Szókratész megkezdte a technológia uralmának az előkészítését, a reneszánsz szerintem csak egy logikus következmény.

Üdv, Oisin

Sőt, nyilván Szókratész sem ok nélkül írta amit írt. (mondta amit mondott)
Szépen vissza lehet vezetni addig amíg az első ember az első követ egy másikhoz ütötte és lett egy pengéje...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #141910 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Gondolatok
Arlith?,

Ezúton bocs h némelyik hozzászólásom kissé ezoterikusra sikerült. :roll: Nem azért használok ám filozófiai szakszavakat h villogjak velük, csak 1) filozófusként megszoktam ezeknek a szavaknak a használatát, és nem is mindig veszem észre h ilyeneket írok, 2) hétköznapi szavakkal sokkal hosszabban tudnám csak kifejezni, amit mondani akarok, és soxor ehhez nincs türelmem. Igyekszem a nagyon érthetetlen szavakat kihagyni, de nem mindig sikerül. Ha vmit nem értesz, de érdekel, kérdezz nyugodtan; ha nem érdekel, nyugodtan ugord át a hozzászólásaimat.

Abban viszont egyetértek veled h nagyon önkényes dolog a reneszánszt megjelölni mint minden bajok forrását. Ez nézőpont kérdése. Szvsz pld. sokkal több érv szól amellett h már Szókratész megkezdte a technológia uralmának az előkészítését, a reneszánsz szerintem csak egy logikus következmény.

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
21 éve 1 hónapja #141908 Írta: Alyr Arkhon

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #141907 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Gondolatok

Alyr Arkhon írta:

Darkman írta: Timfang:

A Kis herceg példájával nem az a baj, hogy a gyerekek túl fiatalon olvassák, hanem az, hogy nem kapják meg előtte azt, amivel képesek lennének felfogni a mondanivalót. Véleményem szerint ha csak a korra hagyatkozunk, ugyanez a probléma fennállhat 3-4 évvel később is. Talán akkor már a remény is egyre kisebb, hogy egyáltalán elolvassák-e a könyvet.

Ráadásul nem is divat olvasni, megnézik a filmet, elolvassák a rövidítettet és mindent tudnak amit kell. (ez utóbbit én is többször megtettem, sajna... :( )

Ja igen! A rövidített!

Huhú :)

Több
21 éve 1 hónapja #141903 Írta: Alyr Arkhon

Darkman írta: Timfang:

A Kis herceg példájával nem az a baj, hogy a gyerekek túl fiatalon olvassák, hanem az, hogy nem kapják meg előtte azt, amivel képesek lennének felfogni a mondanivalót. Véleményem szerint ha csak a korra hagyatkozunk, ugyanez a probléma fennállhat 3-4 évvel később is. Talán akkor már a remény is egyre kisebb, hogy egyáltalán elolvassák-e a könyvet.

Ráadásul nem is divat olvasni, megnézik a filmet, elolvassák a rövidítettet és mindent tudnak amit kell. (ez utóbbit én is többször megtettem, sajna... :( )

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja - 21 éve 1 hónapja #141901 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Gondolatok
Timfang:

A technika útjának az alapköve pedig a középkori egyház kialakulásakor tétetett le. Akkoriban torzították igen erősen a Jézusi tanokat, a megfélemlítésre és függőségre helyezték a hangsúlyt - csakhogy a hívek megmaradjanak és egyre többen legyenek. Magyarul sikerült egy teljesen emberutáló és rettentő Istenképet adniuk az embereknek. A reneszánsz nem más, mint ennek a felismerése. Azt mondták: " Ha Isten tudja minden lépésem, nem hagyta volna, hogy így félrevezessenek, ergo ha van is Isten, biztosan rossz. " Így aztán maradt az anyag és innen származik a mai tudományorientált világunk is.

Namarie:

Azért az idő is sokat számít. Az a család, ahol apa is és anya is reggeltől estig dolgozik, nem sok ideje jut a nevelésre. Helyette marad a tévé és az iskola. Attól meg ne várjon sokat az ember.

Csúúúúnyabeszéd:

Nem tudom, ki látta a Dallas, Oroszlánkirály vagy Egymacskakétegérmegatejmaffia című eszméletlenül brutálisan káromkodós verzióját, de szakadtam a röhögéstől. Vagy itt a Belga, nem kell messzire menni. A káromkodás önmagában véve nem rossz, mert levezeti a feszültséget, vagy éppen súlyt ad a mondanivalónknak. Csupán a használatában vannak különbségek. Kinek mi a célja? Lehet szegényesen és lehet gazdagon is alkalmazni. Néha például kifejezetten odaillő néhány puritán kifejezés, lásd Petőfi egyik versében. Például.

Jómagam is borzongok a mai fiatalok beszédstílusától. Talán ez is egy jel. Kovács Ákos mondta egyszer egy interjúban: " A mese a legfontosabb egy kisgyermek életében, mivel a mese tárja elé azt a világot, amiben él. Ennélfogva a mesének nem realistának, vagánynak és látványosnak kell lennie, agyonrakva mindenféle effektel és torz ábrázolásmódokkal, hanem ideálisnak. Mert a mi világunk célja is az, hogy ideális legyen. Később ráér a gyermek felnőni a realizmushoz, de ha a kezdetek kezdetén nincs fogalma a jóról, mihez viszonyítson később a rossz világban? "
Tiszteltetem Ákost ezekért a mondatokért. Talán itt kéne elkezdeni. Dexter, Diddy és a Cow and Chicken pedig mehet a tengerfenékre.

Üdvi

Huhú :)

Több
21 éve 1 hónapja #141882 Írta: Alyr Arkhon
A "csúnya" beszédhez: Óvodás voltam amikor elköltöztünk Budaörsről. Nagyon meglepett hogy az új oviban hogy beszélnek az gyerekek, a szavak nagyrészét nem is értettem.
Nagyon ritkán szoktam hangosan káromkodni, akkor is általában nem magyarul. ( Á Melko tye mapa rulz)
A b+ és hasonló szavak használata is -akárcsak bizonyos korban a cigaretta - a "nagy"ság bizonyítéka. (hiszen a pisztolyos muksók a tévében az összes kereskedelmi csatornán, pont így beszélnek. (Na igen, csak ők (szerepük szerint) életveszélyben vannak...) És mivel pisztoly nincs, legalább a beszéd meglegyen)

A tiszteletlenségről (ld: hogy beszól egy 12.esnek) már szót ejtettem korábban a Waldorf sulival kapcsolatban. Aki nem tiszteli az idősebbeket nem tud meg tőlük semmit és őt sem fogják tisztelni. Sic transit gloria Mundi.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #141867 Írta: Morwen (TV2-Chat)
Morwen (TV2-Chat) válaszolt a következő témában: Gondolatok
Mi van Véletek? Aral! Mégsem írsz! Csalóóóó! =)

"Meghalni nem halhat meg, mi öröklétig áll,
Számlálatlan korok során enyészik a Halál."
:cry:

Több
21 éve 1 hónapja #141865 Írta: Arlith
Arlith válaszolt a következő témában: Gondolatok
Namarie: Kicsit válaszolok itt is: Nem a kereszténység, és a legkevésbé sem Jézus ellen emeltem szót. Eszem ágában sincs, a vallás mindenki nek olyan saját joga, amibe nekem viszont nincs jogom beleszólni. Így eszembe se jut bármelyik ellen is szót emelni. Annyit írtam, hogy szerintem nem a reneszánsz az oka az emberi értékek pusztulásának. Ha már volt kiindulópontja, akkor az mindenképpen korábban kezdődött. Cueddo (legalábbis én így értettem) azt írta, hogy a humanizmus megjelenésével, vagyis a vak vallásosság háttérbe szorulásával megkezdődött egy visszafordíthatatlan pusztító folyamat. És én ezzel nem értek egyet.
Hát igen, abban igazad van (és én is hozzáfűztem már az előbb is), hogy magát az eszmét nem arra használták, amire kellett volna.
Boszorkányégetés pedig volt már a reneszánsz előtt is,én csak ennyit mondtam. Csak arra hoztam fel a példát, hogy már a reneszánsz előtt volt némi bibi.
Az idegen szavakról: Úgy gondolom továbbra is, hogy nem mindig elkerülhetetlen a szakszavak használata. Vagy nagyon finoman meg lehet magyarázni azokat. (Nem úgy gondolom, hogy fiacskám ez ezt meg ezt jelenti, hanem tényleg óvatosan.)

És mindenki olyantól, akinek előző hosszászólásommal belegázoltam a lelkébe, bocsánatot kérek. Nem volt szándékos,komolyan.

"God's away, God's away
God's away on business, business"

Több
21 éve 1 hónapja #141844 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Gondolatok
Sajnos ez a kézségünk bő nagyon mert magyar ország fent van a toplistán káromkodások terén:vagyis a legbőbb káromkodás terén
és sokan beszélnek már így. van egy gyerek minden második szava b.meg

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
21 éve 1 hónapja #141803 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Gondolatok
Sziasztok!

Hogy őszínte legyek én szoktam káromkodni. De csak OKKAL. Ha mondjuk nem sikerül valami, vagy őrületesen felidegesítenek (ami mondjuk nagyon nehéz) akkor bizony kiszalad a számon egy-két dolog. De ha nincs rá okom nem is tudok. Azt utálom, mikor valakinek minden második szava a b*meg, meg hasonlók. A nagymamám szomszédjának gyereke most lesz öt éves és ömlik belőle a csúnya beszéd. Mondjuk látszik honnan tanulja a gyerek, mert halljuk, hogyan beszél az édesanyja. De, ha már ilyen fiatalon beépülnek a szóhasználatába ezek a szavak, akkor mi lesz később?

Szabadság: Szabadság sehol sincs, a legkisebb közösségben sem. Csak akkor lehetsz szabad, ha egymagad vagy.

Több
21 éve 1 hónapja #141779 Írta: Rabyn
Én elég ritkán beszélek csunyán (remélem) mert igyekszem nem randán beszélni.. (persze ez mondjuk Alvin szövegek éneklése közben nem megy ám) Amikor kissebb voltam, (de még most se) merek úgy beszélni egy nálam 3-4 évvel idősebb ahogy velem beszélnek a mostani kicsik.. Pl Öcsém haverjai.. amilyen hangnemben azok beszélnek... Borzasztó..

Több
21 éve 1 hónapja #141752 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok
Tinfang Warble:

A reneszánsz pápák enyhén szólva is nem követték a vallásuk előírásait. /Gondolj a Borgia- pápákra/ Ebben a korszakban rengeteg boszorkányégetés volt, sőt pl. Savonarola hatására még festményeket, ruhákat, vagyont érő műtárgyakat égettek el, mint a világi hívságok megtestesítőjét. Sajnos Boticelli is maga égette meg jópár képét.. A humanizmus nem népmozgalom volt, hanem egy vékony réteg felfogása, ami aztán csodás dolgokban jött le.

A boszorkányégeteéshez: eleinte azt tartották, ha megéhetik megmenekül a lelke, utána meg egy kis udő múlva a közösségből kiirtani vaklónak ítélték. Amúgy pont itt Szegeden volt, hogy még az 1700-as évek közepe vége felé égettek meg egy nap 13 embert, köztük gyerekeket is.

Az emberi hülyeség, mint tudjuk, sajnos végtelen, és ha kiforgatnak egy tant, azért a tan vagy a megalapítója, amennyiben nem akar ártani senkinek, nem felelős. Az a felelős a szörnyűségekért, aki ezt eltorzítja. Önmagukban a a keresztény tanokkal semmi baj, az emberekben keresendő a hiba, nem pedig Jézusban. Amúgy erről nemrég volt egy jó hosszú vita a Vallásban, ha gondolod, nézz bele.

Káromkodás: jómagam a szülőket hibáztatom. ahol lakom, ott két házzal tőlünk v van egy óvoda, és aott a következő jelnetkenek lehetünk szem-és fültanúi: sír a három-hat éves, csepp gyerek, erre "anyuka" fél kezénél fogva felemeli azt a falat gyereket, hogy annak a lábujja se igazán éri a földet, és úgy veri, jó esetben a hátsóját, rosszban az arcát. Ordítanak velük, és minden kis baromnak elhordják őket../elnézést/. Ennek tükrében, bár elég megrázó élmény volt, cseppet se csodálkoztam, amikor a 3-6 év közti kisfiú teli torokból azt üvöltötte a vele egykorú kislánynak: "gyere már ide te kis k**va..."

Nem hiszem, hogy ennek az az oka, hogy a szülő sokat dolgozik, mert az én anyukám is volt, hogy három műszakban is dolgozott, és ráadásul más városba is járt el, mégse beszélünk úgy hugommal, hogy valaki azt érezze, útszéli nővel társalog.

Nem azért, de itt egyetemen fordult elő a következő: filozófia szigorlat folyik a tanári irodában, kint a folyosón egy srácnak oly hangosan, hogy simán behallatszott, minden második szava a b***meg volt. Csoporttársnőm elnézést kért, kirontott, és közölte az illetővel, hogy fogja vissza magát. Azt mondta, az illető majdnem elsüllyedt. ez csak arra egy példa a sok közül, hogy felsőoktatásban is előfordulnak olyan ordenáré emberek, hogy csak lesünk, de ezt legalább mi magunk úgy- ahogy, de helyre tudjuk tenni.

Az idegen szavak használatánál annyiban igazad van, hogy nem mindenki érti, és ha lehet, kerüljük, különösen, ha van rá megfelelő magyar szó. De ha nincs, és téma vagy a modandó megkívánja, kénytelen az ember ezt használni.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.634 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére