Könyvtáras program - Noldák

Több
22 éve 1 hónapja #81109 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Esgal: És az a téma hogyan kapcsolódna a GyU-hoz? Várom a vázlatodat, hogy lássam, miként képzeled el.

Kincső: Vettem az adást. :wink:

:arrow: A Noldák csoportja ezennel tisztába lett téve. Aki szeretne beszéllni és tényleg aktív részese lenni a dolgoknak, az válasszon témát és beveszem a csoportba.

:arrow: Azok, aki vidékiek és nem tudnak Pesten "dolgozni", szintén k
sikerültek egyenlőre a csoportból. (Szeretném tisztán látni a helyzetet.)

:arrow: Akik jelentkeztek valamelyik témához, de nincsenek a noldák közt, szóljanak nekem.

Témák és 'szereplők':

1) Csillagászat: Varda, Estel, Ancalimon
2) Állatok, természetvédelem: Ulmo, Léli, Szméagol
3) Érzelmek világa: Fin, Brisa
4) Szerelem: Darky, Brisa
5) Barátság: Cica, Áfi, Kincső
6) Vallás és filozófia: Ancalimon, Cueddo, Elanor, Ring
7) Mese: Gillz, Telu, Szú
8) Népek és fajok kapcsolata: Fin, Dez, Thaur

Vázlat :!: :!: :!:

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81073 Írta: Esgal
Esgal válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok,kevés az időm,utsó pár oldalt végig sem olvashattam,de kérdeném:téma.Ha arról tudnék beszélni,hogy művészetek,kreativitás,szerepük az életben,stb,az mehetne?
Bővebben később!

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80997 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Mielőtt kidobnál, itt vagyok, és mivel az én témámhoz - sajna :( - nem volt más jelentkező, ezek közül leginkább Cica és Áfi T-mája tetszene, ha bevesznek... :roll: :wink:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80953 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Hát igen... Nehéz dolguk lesz a témavezetőknek. Egy jól érthet kis egyveleget kell formálniuk a Filmből és a Könyvből. és szerintem ez nagyon nehéz.

Tehát a noldás tali és a kószás tali egybe lesz fonva? (A két bölcs nép össze találkozik :wink: ) Lesz beszámoló?

Brisa!
Engem ki ne dobj, mert én már csatlakoztam Ulmohoz és Telcontar_Lelihez, ők már engedélyezték nekem a csatlakozást! :D
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80878 Írta: Kincső
Dez:

Kincső írta: A film miatt tuti, hogy az Aragorn-Arwen kapcsolat vonja majd maga után a nagyobb érdeklődést. Viszont Faramirékén jobban el lehet vitatkozni. :roll: :wink:

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80764 Írta: Brisa
Dez: Nagyon igaz, amit leírtál, mi is gondoltunk erre a problémára. Gondunk lesz rá az egyes programoknál.

A kósza talin összefoglalnánk, hogy hol tartunk most, mik a kilátások és megbeszéljük, amit meg kell beszélni. Ezenkívül pedig minden témavezetőből kicsikarunk egy vázlatot, és a noldákat elosztjuk az egyes témák között. :D Aztán a tali után kidobálok minden be nem sorolt személyt a csoportból. :twisted:
És akkor elméletileg tisztán fogunk látni.

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80755 Írta: Dez
Dez válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
És azért is bocs, hogy ezt kétszer küldtem el! :clown:

Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80754 Írta: Dez
Sziasztok!

Ne haragudjatok hogy beleszólok a munkátokba.
De ne feledjétek, hogy a megcélzott korosztály - és általában az emberek - bizony inkább a filmből ismerik a művet. És hiába ismertetitek nekik mondjuk Faramir és Éowyn kapcsolatát, ha az akkor még ki sem bontakozott, mert a Két Toronyt és A Király Visszatért még le sem vetítették! Csomó ismeretlen szereplőről és jellemfejlődésről szóltok majd, amit csak a könyvélmény ismertet meg az emberrel.
De ha ez kifejezettem a könyv elolvasása utánra szóló, és nem egy, a könyv iránt érdeklődést felkeltő program, akkor vegyétek szavaimat kis patak csobogásának... :wink:

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80752 Írta: Dez
Sziasztok!

Ne haragudjatok hogy beleszólok a munkátokba.
De ne feledjétek, hogy a megcélzott korosztály - és általában az emberek - bizony inkább a filmből ismerik a művet. És hiába ismertetitek nekik mondjuk Faramir és Éowyn kapcsolatát, ha az akkor még ki sem bontakozott, mert a Két Toronyt és A Király Visszatért még le sem vetítették! Csomó ismeretlen szereplőről és jellemfejlődésről szóltok majd, amit csak a könyvélmény ismertet meg az emberrel.
De ha ez kifejezettem a könyv elolvasása utánra szóló, és nem egy, a könyv iránt érdeklődést felkeltő program, akkor vegyétek szavaimat kis patak csobogásának... :wink:

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80234 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák

gillz írta: Üdv néktek!

Telu: akár ide is jöhetnél segiteni... :wink:

A témám pedig Mese. Olvasás nem... :oops: és tényleg próbálok gondolkodni, de nincs időm most :?

Gillz:Hát akkor csatlakozom hozzád...csak elö tudsz majd állni egy kis összefoglalóval?Mármint hogy megértsem miröl is van szó ;)
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80203 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Ezennel gyorsan besurranok, és foglalok magamnak egy helyet Cica mellett! :itscool: (Ha már Brisa megfenyegetett, hogy mindenkinek mostderögtön be kell csatlakoznia...)

Cica, beveszel? :roll:

Viszont azt előrebocsátom, hogy egyelőre szeretnék minden energiámmal a 111. szülinapon dolgozni. Szóval ha valaki akart még Cica mellé jönni, az ne tétovázzon, ugyanis én lehet hogy a januárira még nem leszek fullra képben - de a későbbiekben mindenképpen szeretnék ebbe besegíteni. :)

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80193 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Remekek a témák!
Egyszerűen kiválóak és rettenetesen érdekelnek!

Lenne egy nagy kérdésem:
Mikorra tervezhető a noldás tali?
Szerintem sokat tudnánk így egyszerre haladni és már kiváncsi lennék egy élő előadása is.

[size=9:20o5n5ck]Most több nem tellik tőlem... :? [/size]
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #80080 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Üdv néktek!

Telu: akár ide is jöhetnél segiteni... :wink:

A témám pedig Mese. Olvasás nem... :oops: és tényleg próbálok gondolkodni, de nincs időm most :?

need more brainz. yourz. now.
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79997 Írta: Telumehtar
Brisa: Természetesen nem...Csak kellek én egyálltalán????Mármint hogy Nekem Gillz és Cica Tmája teccik és valakihez csatlakoznék is...csak még nem tom hogy hova... :oops: Ezért is irtam hogy majd jelentkezem valakihez.....Cica kellek segitségnek???? :oops:
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79938 Írta: Brisa
1) Varda, Estel : Tolkien és a csillagok

- Tolkien világa, mik a csillagok, hogy keletkeznek, hogyan állnak össze a csillagképek, mely csillagképek, égi objektumok kerülnek megemlítésre, a Nap és a Hold keletkezése, pályája. Eddig még távcső se kell
- előzőek a valóságban. Ehhez se kell távcső.
- csillagképek az égen. Gyakorlati foglalkozás, távcső nem kell, de pl. égbolt már igen. Bp-en belöl az Anna rét volna viszonylag jó helyszín.
- egyes érdekesebb égi objektumok távcsöves megszemlélése. Pl. együttműködésben a Polarissal már sokminden elérhető, az MCSE-t rá lehet beszélni személyre szabott programra is.

(1. foglalkozás: Tolkien világképének ismertetése a Szilmarilok szövegei alapján, a teremtéstől Arda gömbölyűvé válásáig. Itt a szövegrészleteket is elolvasnánk, megbeszélnénk. Párhuzamosan az emberi világkép változásáról beszélgetnénk, ki mit tud róla stb. Végeredményként eljutnánk oda, hogy az érdeklődők tudják, hogy néz ki ma nagyvonalakban a világegyetem a Földről nézve és Tolkiennál mi minek felel meg. Csillagképek, csillagok, bolygók nevei. Szvsz kellene rá 2*2 óra.
2. foglalkozás: Égismeret, csillagtérkép, majd az ég segítségével. Távcsöves nézelődés. 2-3 óra, kellene szülői kíséret.)

2) Ulmo, Léli : Állatok, természetvédelem

- Állatok Tolkien világában, valós/mesebeli állatok, milyen szerepet játszanak az állatok a Gy.U. történetében.
- Szereplők kapcsolata az állatokkal: pl. Samu-Buga, Gandalf-Keselyüstök
- Állatok az ember körül: szükség van-e rájuk (miért/miért nem?)
- A természet megjelenése a műben, egymástól nagyon különböző tájak (pl. Megye, Magyalföld, Mordor) bemutatása
- Mi történik, ha az ember rosszul bánik a természettel (pl. a Megye, vagy Vasudvard megváltozása)
- Szilszakáll: a fák szerepe a Gy.U-ban/az életben, az ember viszonya az erdőhöz

3) Fin, Brisa : Az érzelmek világa

- Bevezető játék.
- Bevezető beszélgetés: Hogy érzitek magatokat? Mi az érzelem? stb.
- Adott jeleneteknél (pl. szülinapi ünnepség, a Fekete Lovasok előli menekülés, a Tanácsban, amikor elvállalta a Gyűrű elpusztítását stb.), hogyan érezhetett Frodó? Az eltérő vélemények ütköztetése, megbeszélése.
- Ugyanezekben a jelenetekben hogyan érezhették magukat a többiek, Frodó társai? Ugyanazt a helyzetet miért éli meg minden ember másképp? stb.
- Néhány (általunk) kijelölt helyzet dramatizálása (pl. Frodó és Bilbó újra találkozása, Legolas és Gimli veszekedése, Boromir és Frodó vitája, Samu és Frodó Banyapók oduja végén stb.) és megbeszélése.
- Lezáró játék és beszélgetés.

4) Darky : Szerelem

5) Cica : Barátság

- Frodó és Samu őszínte, hű barátsága - ők, hogy gondolják és milyen tapasztalataik vannak?
- Legolas és Gimli kapcsolata - hogyan lett két ellenségből igaz barát? És ez mennyire lehetséges ma? Esetleg tudnak-e példát mondani vagy velük megtörtént-e már, hogy olyan valaki lett barátjuk, akivel előtte rosszban voltak? Vaamint két különböző népek is lehetnek barátok - ezzel manapság milyen tapasztalatok vannak?
(- A hobbitok (Trufa és Pippin) és Szillszakál barátsága - Szillszakál a bölcs, barátságos öreg, aki a fiatalokkal is remekül megtalálja a közös hangot; 2003ban elképzelhető, hogy egy 12-15 éves gyerek barátja egy idősebb felnőtt?) - ez a lehet kategória - nálam.
- Gandalf és Aragorn kapcsolata - mely egy kölcsönös tiszteleten alapuló barátság. Valószínű, hogy egy gyerkőcnek ilyen jellegű tapasztalatai még nincsenek - ez is talonban marad, asszem.
- Állati barátságok - Gandalf és Keselyüstök ill. Gwaihir - általában mért mondjuk, hogy az állatok is a barátaink és mért van szükség rájuk, annak ellenére, hogy nem tudunk velük beszélgetni? Stb, stb - ez a kedvenc altémám!!

Összegezve: szeretnék rávilágítani a barátság fontosságára, mely nem függ fajtól, kortól, "előélettől" (rosszban voltam-e vele előtte?) stb.A kölcsönös bizalom jelentőssége. Ezekkel kapcsolatban valamilyen feladatokat majd kitalálok - pl bekötött szemmel el kell hozni valamit valamelyik polcról - akadályokkal tarkítva - és meg kell bíznia az illetőnek a barátjában, ahhoz, hogy mondjuk ne bukjon orra.
De még tépen az agyamat különböző játékokon...

6) Ancalimon, Cueddo, Elanor és Ring : Vallás és mitológia (2 külön foglalkozás?)

7) Kincső : Tudás

8) Gillz : Mese és az olvasás (?)

9) Fin: Különböző népek és fajok kapcsolata a Gyűrűk Urában

Várom még a meglévőkhöz vázlatot. Kérek minden Noldát, hogy csatlakozzék valamelyik programhoz, és azt jelezzék is nekem (meg a témavezetőknek is természetesen).

Lassan elkezdem a kirugdosást...

Telu: Ugye nem tőlem várod, hogy besoroljalak valahová???

Cica: Nagy vagy! :D Jó munka volt.

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79828 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Darkman:
Természetesen mindebben igazad van és nagyon örülök, hogy neked több jó tapasztalatod volt a 12-15 évesekkel kapcsolatban.
Nekem ebben nem volt részem, mert én a fiatalságnak csak az árnyoldalát tekinthettem meg. :roll: (Az eddigi osztályaim jóvoltából! :evil: ) Eben az korosztályban Aragornt és Arwent hagyjuk inkább hagyjuk, ha érted mire gondolok... :roll: :?

Brisa:
Dehogy akartam kibújni a munka alól, ne gondolj rólam ilyet krlek! :D
Persze, hogy akarok segíteni!
(De a felvételik mellett nem mindegy, hogy témavezető az ember vagy segéd!)

Cicafül:
Nekem NAGYON tettszik!! :itscool:
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79806 Írta: Telumehtar

Telumehtar írta: Na itt vagyok és nézegetem a Tmákat...Cica és Gillz témája teccik a legjobban...a többi is jó csak...

Brisa: Akkor valahova jelentkeznék... :roll:
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79760 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Üdv minden kedves Noldának! Szia Brisa, Te, Főnolda! :D

Asszem ideje - Brisa többszöri kérésére :oops: - vázolnom, hogy én mit is akarok/nék. Ám azt előre szeretném bocsátani, hogy a jövőben nem biztos, hogy ezt a vázlatot fogom követni - én nemigen tudok ennyire előre gondolkodni...de azért megpróbálom...

Én a barátság témáját vállaltam el. Nos ezt nem nehéz a GYUból levezetni.
- Frodó és Samu őszínte, hű barátsága - ők, hogy gondolják és milyen tapasztalataik vannak?
- Legolas és Gimli kapcsolata - hogyan lett két ellenségből igaz barát? És ez mennyire lehetséges ma? Esetleg tudnak-e példát mondani vagy velük megtörtént-e már, hogy olyan valaki lett barátjuk, akivel előtte rosszban voltak? Vaamint két különböző népek is lehetnek barátok - ezzel manapság milyen tapasztalatok vannak?
(- A hobbitok (Trufa és Pippin) és Szillszakál barátsága - Szillszakál a bölcs, barátságos öreg, aki a fiatalokkal is remekül megtalálja a közös hangot; 2003ban elképzelhető, hogy egy 12-15 éves gyerek barátja egy idősebb felnőtt?) - ez a lehet kategória - nálam.
- Gandalf és Aragorn kapcsolata - mely egy kölcsönös tiszteleten alapuló barátság. Valószínű, hogy egy gyerkőcnek ilyen jellegű tapasztalatai még nincsenek - ez is talonban marad, asszem.
- Állati barátságok - Gandalf és Keselyüstök ill. Gwaihir - általában mért mondjuk, hogy az állatok is a barátaink és mért van szükség rájuk, annak ellenére, hogy nem tudunk velük beszélgetni? Stb, stb - ez a kedvenc altémám!! :wink:

Összegezve: szeretnék rávilágítani a barátság fontosságára, mely nem függ fajtól, kortól, "előélettől" (rosszban voltam-e vele előtte?) stb.A kölcsönös bizalom jelentőssége. Ezekkel kapcsolatban valamilyen feladatokat majd kitalálok - pl bekötött szemmel el kell hozni valamit valamelyik polcról - akadályokkal tarkítva - és meg kell bíznia az illetőnek a barátjában, ahhoz, hogy mondjuk ne bukjon orra.
De még tépen az agyamat különböző játékokon...

Brisa: remélem kielégítő volt.... :twisted:

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79758 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Brisának tisztelettel jelentem, mint társ-témavezető, hogy a csillagászati szekció tartja a kapcsolatot! :D Legalábbis hetente váltjuk a priviket Vardával, adjuk az ötleteket egymásnak, és figyeljük ezt a topikot is! 8)

Nagyon jó dolog, hogy már lesz egy "fix könyvtárunk"! :hello:
Remélem, sikerül minél többször 'megtöltenünk'! :deal: :up:

Jó munkát minden Noldának! ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79728 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Üdvözletem!

Ez az előbbi megzsólás úgy érzem, egy picit nekem is szólt. Még nem igazán melegedtünk bele a témánkba, de ígérem, mindent meg fogunk tenni Ulmóval, hogy a dolog haladjon. Egyelőre egy másik könyvet olvasok, után ismét kezembe kapom a GyU-t és szelektívan újraolvasom (koncentrálva egyrészt az állatokra, másrészt Aragornra). Azt nem tudom, hogy januárra elkészülünk-e, de majd igyekszünk... :roll:

Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli

Ui.: Szméagol, szeretettel várunk! :wink:

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79693 Írta: Brisa

Finduilas írta: Más: A hétvégén eszembe jutott egy téma, ami szerintem nagyon fontos, és könnyen beilleszthető a programunkba.
Ez a különböző népek és fajok kapcsolata a Gyűrűk Urában. Nem lesz nehéz a saját világunkra vonatkoztatni.
Én ezt nagyon szívesen elvállalnám, ha nem lenne már egy témám. De igaziból még így is szívesen foglalkoznék ezzel.

Nyugodtan foglalkozhatsz kettővel is. Én is kacsingatok még néhány más téma felé. Pl. ha Darky bevenne maga mellé... :D (Jól gondold meg, az realizmusommal még lehetnek gondjaid, de akkor legalább a gyerekek is érteni fognak valamit a foglalkozásodból. :wink: )
(Fin: Szerdán mindent megbeszélünk.)

Gillz: Jelezte, hogy elvállaja a témát, amit a neve alá soroltam. Keresi a segítőit...

Szméagol: A csapattagok sem úszhatják meg a munkát...

A téma-lista frissítve, várom a csapatok jelentkezését, különben elkezdem a nagytakarítást a Noldák csoportjában... :roll: :evil:

Ja, és még valami. Mostanság rádöbbentem, hogy a témavezetők kábé fele (a nem-témavezetőkről nem is beszélve :roll: ) ide se bagózik a topikba. Fogalmuk sincs, hol tartunk, mit csinálunk, illetve, hogy nekik mivel kellene előállniuk. Nem mondok neveket, de jó hosszú a lista. És ez egy csöppet nagyon bosszantó.
Szeretném, ha ez a program januárra már működőképes állapotban lenne, ehhez viszont az kell, hogy mindenki aktiválja magát. Ha nem ér rá vagy nem érdekli, akkor most szóljon, és ne az utolsó pillanatban hagyja cserbe a társaságot, ha kérhetném.

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79649 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Darkman!

Úgy látom te inkább a 13-15 éveseknek vagy nagyobbaknak tervezed a programjaidat és ezzel nagyon vigyázz!
Kezdetek egy kicsit "elszállni" olyan értelemben, hogy túl sokat néztek ki a mai gyerekekből. Sajnos már igen kevés gyermek van, aki tiszta szívből olvas és ÉRDEKLŐDIK. Hogy egy érzékletes példát mondjak, ennek a korosztálynak nagy része még az egyszerű nyelvezetű (annál több érzelmet hordozó) Petőfi verseinek hasonlatai mögött nem látják meg az igazi érzelmeket. (Petőfi rajongó vagyok. :wink: )

Sokat nézünk ki igen, mert sok is van bennük! Csak nincs módjuk megnyilatkozni, mert nem adnak nekik lehetőséget. Ez most itt egy ilyen lesz. Legnagyobb meglepetésükre itt nem adni fogunk, hanem kapni. Méghozzá tőlük :)

Szerintem nagyon kéne vigyázni A Gyűrűk Urától való eltávolodás gyorsaságával, mert az ifjak elsősorban ezért jönnek és jónéhányan lesznek, akik egész máshogy kezelik A Gyűrűk Urát és a benne rejlő emberi érzelmeket, tehát, hogy úgy mondjam hazugságnak veszik, mikor másról kezdtek el beszélni.
Darkman témájáról is eleget hallottak már otthon (igaz koránsem olyan érzékletesen :wink: ). :?
Tudom, már kezd elegetek lenni belőlem, de ezt sajnos a társadalmi ismereteimből, tapasztalataimból fakadnak, melyek nem túl rózzásak.

Alapnak mindenképpen a GYűrűk Ura kell, ez tény. Hiszen ez a közös szál, amin elindulhatunk. De hogy utána hol lyukadunk ki, azt már csak a JÓisten tudja megmondani.
Én szerintem egyik gyerek sem olyan begyepesedett, hogyha nem Arwenről és Aragornól szól mindig a nóta, megsértődjön és hazugságnak vegye a programot. Tudni kell, hogy az csupán kiindulási alap. Egy párhuzam. Egy hasonlat.

Köszi az észrevételeidet :)

üdvi

D.

Huhú :)
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79642 Írta: Finduilas
Finduilas válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák

Szméagol írta:

Szerintem nagyon kéne vigyázni A Gyűrűk Urától való eltávolodás gyorsaságával, mert az ifjak elsősorban ezért jönnek és jónéhányan lesznek, akik egész máshogy kezelik A Gyűrűk Urát és a benne rejlő emberi érzelmeket, tehát, hogy úgy mondjam hazugságnak veszik, mikor másról kezdtek el beszélni.

Nagyon jó, hogy ezt leírtad! Ezzel tényleg nagyon vigyázni kell. A legfontosabb, hogy mindenki úgy alakítsa ki a programját, hogy végig tudatában legyen annak, hogy a gyerekeket elsősorban a Gyűrűk Ura érdekli! Persze el fogunk térni tőle egy kicsit, de mindig vissza kell mennünk a könyvhöz, illetve a filmhez.

Más: A hétvégén eszembe jutott egy téma, ami szerintem nagyon fontos, és könnyen beilleszthető a programunkba.
Ez a különböző népek és fajok kapcsolata a Gyűrűk Urában. Nem lesz nehéz a saját világunkra vonatkoztatni.
Én ezt nagyon szívesen elvállalnám, ha nem lenne már egy témám. De igaziból még így is szívesen foglalkoznék ezzel.

"I can love
But I need his heart.
I am strong even on my own
But from him I never want to part."
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79594 Írta: Kincső
Szuper hír, Brisa! :hello: :itscool:
2. Tmához hozzátennék még valamit (én, ez csak tanács): Tolkien és a természet kapcsolata. Olvastátok a Tolkien életé-t? Mert ezt szvsz jól ki lehetne aknázni.
Darky Tmájához: a szerelem és a Gyu egyetlen két (na ezt megmondtam) kapcsolata Aragorn-Arwen és Éowyn-Faramir - mert a Samu-Rozi kapcsolatról szinte semmit nem tudunk - de ezekről lehetne beszélni. A film miatt tuti - és sajnos - az Aragorn-Arwen kapcsolat vonja majd maga után a nagyobb érdeklődést. Viszont Faramirékén jobban el lehet vitatkozni. :roll: :wink:
Na most ennyit, mert nincs sok időm.
Kincső

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79587 Írta: Telumehtar
Na itt vagyok és nézegetem a Tmákat...Cica és Gillz témája teccik a legjobban...a többi is jó csak...
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79557 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Brisa írta: Várok még témákat, illetve a meglévőkhöz vázlatot. Kérek minden Noldát, hogy csatlakozzék valamelyik programhoz, és azt jelezzék is nekem (meg a témavezetőknek is természetesen).

Én, mint már említettem, Az állatok természet védelem c. témához csatlakoznék.
De Brisa! Mit takar magában ez a "csatlakozás"? Mennyire aktív részvétel a csapatban? (Ezen azt értem, hogy a vezetőknek sokkal több munkájuk van, mint ezeknek a csatlakozottaknak. Ugye? Mert én is csak amiatt a fránya időhiány miatt nem tudtam vezető lenni (amiért még mindig fáj a szívem) :roll: )

Darkman!

Úgy látom te inkább a 13-15 éveseknek vagy nagyobbaknak tervezed a programjaidat és ezzel nagyon vigyázz!
Kezdetek egy kicsit "elszállni" olyan értelemben, hogy túl sokat néztek ki a mai gyerekekből. Sajnos már igen kevés gyermek van, aki tiszta szívből olvas és ÉRDEKLŐDIK. Hogy egy érzékletes példát mondjak, ennek a korosztálynak nagy része még az egyszerű nyelvezetű (annál több érzelmet hordozó) Petőfi verseinek hasonlatai mögött nem látják meg az igazi érzelmeket. (Petőfi rajongó vagyok. :wink: )
Darkman témájáról is eleget hallottak már otthon (igaz koránsem olyan érzékletesen :wink: ). :?
[size=9:vuqxwgki]Tudom, már kezd elegetek lenni belőlem, de ezt sajnos a társadalmi ismereteimből, tapasztalataimból fakadnak, melyek nem túl rózzásak[/size]
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79554 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Szerintem 2 külön foglalkozást tartanánk, de a kósza tali után sokkal többet és okosabbat tudunk mondani az előadásunkról!
Ring

"Be the change you want to see." Gandhi
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja - 22 éve 1 hónapja #79479 Írta: Brisa

Brisa írta: Ha minden jól megy, a hétvégén összeszedem az eredményeket: az egyes program-terveket és a hozzájuk tartozó embereket. Utána mindenki, aki még szabad, beállhat valamelyik csapatba. Aki ezt nem teszi meg, azt kidobom a Noldák csoportjából. :twisted: :D De most komolyan: ez egy munkacsoport és csak annak van értelme benne lenni, aki dolgozik is.

Íme:

1) Varda, Estel: Tolkien és a csillagok

- Tolkien világa, mik a csillagok, hogy keletkeznek, hogyan állnak össze a csillagképek, mely csillagképek, égi objektumok kerülnek megemlítésre, a Nap és a Hold keletkezése, pályája. Eddig még távcső se kell
- előzőek a valóságban. Ehhez se kell távcső.
- csillagképek az égen. Gyakorlati foglalkozás, távcső nem kell, de pl. égbolt már igen. Bp-en belöl az Anna rét volna viszonylag jó helyszín.
- egyes érdekesebb égi objektumok távcsöves megszemlélése. Pl. együttműködésben a Polarissal már sokminden elérhető, az MCSE-t rá lehet beszélni személyre szabott programra is.

(1. foglalkozás: Tolkien világképének ismertetése a Szilmarilok szövegei alapján, a teremtéstől Arda gömbölyűvé válásáig. Itt a szövegrészleteket is elolvasnánk, megbeszélnénk. Párhuzamosan az emberi világkép változásáról beszélgetnénk, ki mit tud róla stb. Végeredményként eljutnánk oda, hogy az érdeklődők tudják, hogy néz ki ma nagyvonalakban a világegyetem a Földről nézve és Tolkiennál mi minek felel meg. Csillagképek, csillagok, bolygók nevei. Szvsz kellene rá 2*2 óra.
2. foglalkozás: Égismeret, csillagtérkép, majd az ég segítségével. Távcsöves nézelődés. 2-3 óra, kellene szülői kíséret.)

2) Ulmo, Léli: Állatok, természetvédelem

- Állatok Tolkien világában, valós/mesebeli állatok, milyen szerepet játszanak az állatok a Gy.U. történetében.
- Szereplők kapcsolata az állatokkal: pl. Samu-Buga, Gandalf-Keselyüstök
- Állatok az ember körül: szükség van-e rájuk (miért/miért nem?)
- A természet megjelenése a műben, egymástól nagyon különböző tájak (pl. Megye, Magyalföld, Mordor) bemutatása
- Mi történik, ha az ember rosszul bánik a természettel (pl. a Megye, vagy Vasudvard megváltozása)
- Szilszakáll: a fák szerepe a Gy.U-ban/az életben, az ember viszonya az erdőhöz

3) Fin, Brisa: Pszichológia a GyU-ban

Olyan (filmben és a könyvben szereplő) jeleneteket emelnénk ki, amelyek valamiért pszichológiailag jelentősek. Így beszélnénk például a szorongás-félelemről, a halál-halhatatlanságról stb. (Még keressük a megfelelő jeleneteket.)

4) Darky: Szerelem

5) Cica: Barátság

6) Ancalimon, Cueddo, Elanor és Ring: Vallás és mitológia (2 külön foglalkozás?)

7) Kincső: Tudás

8) Gillz: Mese és az olvasás (?)

9) Fin: Különböző népek és fajok kapcsolata a Gyűrűk Urában

Várok még témákat, illetve a meglévőkhöz vázlatot. Kérek minden Noldát, hogy csatlakozzék valamelyik programhoz, és azt jelezzék is nekem (meg a témavezetőknek is természetesen).

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja - 22 éve 1 hónapja #79223 Írta: Brisa
Óriási hírem van, azaz hírünk van Darkyval! Voltunk a 6. kerületi gyermekkönyvtárban. Mehetünk oda is! Sőt, a könyvtáros nénit megkértük, hogy tartson nekünk egy előadást a könyvtári foglalkozásokról, és azt mondta, hogy szívesen megteszi nekünk! Sőt, erre a célra is felajánlotta a könyvtárat! Úgyhogy november végén megyünk a Liszt Ferenc térre, úgy készüljetek!

Tök szuper, nem? :D

Ja, és nem kell fizetnünk, sőt a néni kérdezte, hogy mennyit kérünk mi ezért. :wink:
Nagyon tetszett neki az ötletünk. És használhatjuk a könyvtár felszerelését is (TV, videó, diavetítő, írásvetítő stb.).

És a néni azt is mondta, hogy a 3 órás foglalkozás nagyon sok. A 2 óra is csak akkor megy, ha megmozgatjuk a gyerekeket. De ezt majd részletesen elmondja nekünk.

Darky: Ugye most már érted a dolgokat?
:arrow: Az egyes foglalkozások nem párhuzamosan fognak futni, hanem egymás után, valószínűleg 2 hetenként.
:arrow: És az iskolakönyvtárakért sem kell fizetni, ha oda nem jönnek külsősök. És azért azok nem olyan rosszak ám, mint ahogy lefested őket. Megyünk iskolákba is, gyermekkönyvtárakba is és lehet, hogy művelődési házakba is.
:arrow: Minden egyes foglalkozást az én elképzelésem szerint egy kis csapat (3-5 fős) fogja kidolgozni. A csapattagok mindegyike megtanulja vezetni a saját programját, mégpedig azért, mert sok helyre bejelentkeztünk, és nem biztos, hogy 2 ember elbírná a 10 helyet (pl. lehet, hogy az egyik témavezető nem fog ráérni akkor, amikor egy foglalkozást kell tartani az X.Y iskolában, vagy ugyanabba az időpontba várják ugyanazt a programot két helyen is).
:arrow: Az, hogy hány gyerek lesz egy foglalkozáson... jó kérdés. A reklámtól függ. :wink:
:arrow: Ami pedig a témádat illeti: jó meg érdekes, de nem értem, miköze ennek a GyU-hoz! Lécci ezt a részét dolgozd ki (meg úgy az egészet :wink: ).

Ha minden jól megy, a hétvégén összeszedem az eredményeket: az egyes program-terveket és a hozzájuk tartozó embereket. Utána mindenki, aki még szabad, beállhat valamelyik csapatba. Aki ezt nem teszi meg, azt kidobom a Noldák csoportjából. :twisted: :D De most komolyan: ez egy munkacsoport és csak annak van értelme benne lenni, aki dolgozik is.

Van még valami. A program az MTT-n belül működik és az MTT nevét használja (a könyvtárban is azt monduk, hogy ezt a lehetőséget az MTT ajánlja fel), tehát januárig minden Noldának MTT-tagnak kellene lennie...

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #79188 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Helló Belló minden kedves noldának :)

Szóval itt ülvén az egyetem székén, azt hiszem megcsapott az ihlet meg a cselekvésvágy, úgyhogy beszámolnék a gondolataimról, biztos van aki hasznát veszi.

A dolog most akkor úgy álll, hogy van elég jelentkező a programra. Ezzel tehát nincs gond. A kérdés a hely, ez azonban folyamatban van. Tudomásom szerint két lehetséges megoldás létezik:

1. Iskola

- problemás a tanárok miatt
- iskolaszaga van
- több esetben pénzbe kerül
- tanári felügyelet
- időlimit
- jó felszerelés

2. Könyvtár

- független helység
- nincs se kötelező tanári ill. szülői felügyelet
- talán pénzbe se kerül
- zárásig mehet :)
- felszerelés

Mind a kettő jó, de szerintem a könyvtár jobb :) Egyfelől a gyerekeknek nem lesz az az érzésük, hogy itten valami tantermi keretek között zajlik, másfelől pedig nem szükséges tanári felügyelet. Az elején mindent megbeszélünk a könyvtárral, és annyi. Nem jön közbe semmi.
Ami ideális lenne, hogy a könyvtár cserébe az elcsábított gyerekekért odaadja bekünk a helységet és minden olyan technikai eszközt, amire igényünk van ( diavetítő, magnó, vászon...stb. ). Szerintem ez lehetséges, nem is olyan irreális elképzelés, ismervén a mai helyzetet. Sőt, gondolom még örülni is fognak neki. A kérdés hogy van-e ilyen könyvtár?
Ma megnézünk egyet-kettőt. Ha nem, még megnézünk egyet-kettőt. Aztán továbblépünk. Induljunk ki egyenlőre abból, hogy teljesen ingyen és bérmentve tudunk ott majd alkotni a gyerekekkel. Legyünk optimisták :D

Viszont felmerült bennem egy-két dolog. Egyfelől, kérdés hogy egy témát hány nolda vezessen. Szerintem kettő bőven elég, mert ha már három vagy annál több, az már bonyolítja a pergős programot. Egy pedig nem elég.
A másik kérdés hogy két ember hány gyerkőcöt vezessen? 8-10? Ezt figyelembe véve, nomeg a témát számát, összesen hányan leszünk? Beférünk-e? A magnó és egyéb eszközök használata nem zavarja-e a külön csoportokat?

Elhangzott a közgyülin, hogy vagyunk 20an. Az két nolda vezetőre leosztva 10 csapat. Minden csapatban van mondjuk 8 gyerkőc. Plussz ugye a két nolda, így kijön az összlétszám: 100. Mondjuk minden második csapat használ majd valami technikai eszközt, az azt jelenti hogy 5 forrád fog egyszerre szólni: zene, vetítés, mozgolódás erre-arra. Ha kicsi a hely, káosz lesz belőle. Nagy helyet nem tudunk szerezni, így valszeg a csoportszámon kell csökkenteni. Namármost akkor ugye mind a 20 embernek nincs feladata. A kérdés: mely témák a legközkedveltebbek, a legfontosabbak, a legégetőbbek? S a másik: kik szeretnének ezzel igazán foglalkozni? Mert úgy hiszem eme két szempont alapján kéne eldönteni, hogy ki legyen az, aki ott aktívoskodik majd, és ki az, aki nem ( ez most nem úgy gondolom hogy akkor ők most kimaradnak mindenből szerintem van munka elég ) De előbb mindenképpen a lehetőségeinket kell felmérni. Ha jól tudom ez már el is kezdőtött :)

A kérdéseim tehát:

Egy csapathoz hány nolda?

Egy csapat az hány gyerek? ( a kettő ugye összefügg )

Egyszerre egy helyen hány csapat?

Más.

" Méhek tánca egy virág körül - avagy a szerelem virágnyelven "

Valami ilyesmi címet adnék a témámnak. Az ember legfoglakoztatottab kérdéséről, a szerelemről. Vonzódásról. Udvarlásról. Szeretkezésről. Csókolózásról. Csalódásról. Kiábrándulásból..stb.
Konkrét ötletem még nincsen, de az irányelvem az, hogy őket kell beszéltetni. Ez a lényeg. Hogy ők beszéljenek. Szabadon, és ami a legfőbb: őszíntén! Ehhez azonban két dolog kell:

1. Kellemes és meghitt, azaz feszültségmentes hangulat !
2. Gondolatindító valami. Ami az egésznek ad egy lendületet. Lehetőleg egy nagyon szép vers, bár ezzel az a baj, hogy nem mindenki tudja befogadni. Egy kép, de ezzel is ugyanaz a baj. Egy történet, na ami már sokkal jobb! Egy személyes tapasztalar: ez talán a legjobb! Egy film. Zene. Virág...stb.

A feszültségmentes beszélgetéshez kell a lazaság, ezért az elős órában ismerkedés folyik majd. Nem hivatalos kérdésekkel, sok sok poénnal, feszültségoldó technikákkal. Aztán jön egy kis bevezetés, hogy miről is akarunk itten beszélgetni. Majd mindenki megmutatja, mit hozott magával, mert elképzeléseim szerint mindenkinek hoznia kell valamit, amit ő a cím szerint gondol. Majd mindenki elmondja, miért éppen ezt. Aztán jön a lendületadó valami, s aztán jön a beszélgetés. A végén pedig a konlúzió, hogy kiben mi ragadt meg ezalatt az idő alatt.

A program még erősen függ attól is, hogy mennyi időt szánjunk rá. Véleményem szerint sokat. Kevés 2-3 óra. De az is igaz, hogy a gyerkőcök meg nem tudnak sokkal többet ülni. Azt is vegyük figyelembe, hogy noha mi tudjuk ez mennyire fontos, az élet nagy titkait úgysem a mi feladatunk feltárni bennük. Noha segíthetnénk nekik, többet, több óraszámban, az a baj, hogy mindez egyszeri alkalom, és igazából ennek tényleges orvoslása az oktatásban keresendő. Nem lehetünk olyan hatékonyak, de elindíthatjuk a fiatalságot ezen az úton. S ez az ami nagyon fontos!

Nem csak rózsaszín szerelemről szeretnék beszélni. Hanem a feketéről is. Nem csak a jóról, hanem a rosszról is. Nem csak a giccsművészetről és szépművészetről, hanem az elvontabbakról is.
Mivel mi vagyunk a lehetőség, és ők a választók, a mi feladatunk, hogy felkínáljuk nekik a választási lehetőségeket. Egyet, kettőt, hármat...megintcsak időtől függ. Igazándiból mindegy, mert amint mutatunk EGYET, az már felkínál egy választás. Tulajdonképpen már eleve a foglalkozás ténye egyfajta választás.

Amit még fontosnak tartok: hogy ne a saját tapasztalatainkat és véleményeinket GYÖMÖSZLJÜK a fejükbe, hanem csak mondjuk el: velünk így esett. Veletek vajon hogyan? Kinek mi lenne a jó? Kinek mi a véleménye? Szabadon, könnyedén. :)

Bárki, aki szeretne nekem ebben segíteni, úgymint tanácsadás, technikai eszközök, ötletek vélemények, vagy bárki aki csatlakozni szeretne, szóljon! Örömmel venném. Minthogy egyik álmom hogy kicsiket foglalkoztassak, szeretném jól csinálni. De ehhez egyedül kevés vagyok. Egy ember nem tud elérni semmit. Így hát rátok van szükségem :) S örömmel venném!

Jók legyetek

puszak

Huhú :)
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.388 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére