Könyvtáras program - Noldák

Több
22 éve 2 hónapja #76774 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Telu: ne légy meglepve, nálunk sincs egy darab Tolkien sem... :roll:
Szméagol: Valószínűtlennek tartom. :roll: :wink:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76725 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Mi sulinknak olyan könyvtára van...pfuuu...képzeljétek:
Még a Gyürük Ura sincs meg!!!!! 8O
Szóval ki lehet huzni...egyébként havalaki csinál "plakátot" akkor szivesen kiteszem akárhova ;)
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76711 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Kincső írta: Könyvtár esetén: aki jár, azt nem az anyucikája kísérgeti. És nyilván lesznek egy páran, akik nem tudtak a dologról, csak épp akkor jártak könyvtárban.
Suli esetén: Az iskolában már eleve ott lesznek, és csak azt mondják a szüleiknek, hogy ezért és ezért tovább maradnak. Ezért egy szüló nem fog odarohanni -hasamraütök - 3-ra...

De vannak szülők, akik figyelemmel akarják kísérni gyermekük szellemi fejlődését is, ezért elkísérik néhányszor, hogy tudják mivel is tömik a gyermekük fejét, nem csak azért aggódnak, hogy "elütik a gyereket a zebrán való átkelés során". :wink:

Tehát anyukám könyvtára már biztos, ha nincs más lehetőség.
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76645 Írta: Kincső
Megkérdeztem a sulimban, és azt mondta a könyvtáros, hogy ha csak az iskola tanulói vennének részt, bármikor bármit, de ha külsősök is lesznek, akkor engedély kell az igazgatónőtől és bérleti díjat kell fizetni. Sajnos... :cry: :?

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76496 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Üdv néktek!

Akkor most... milyen témában, vagy mivel is szeretnénk a gyerekeket boldogítani? Úgy kapcsolódjunk Középföldéhez, h mondjuk mesélünk acsillagokról, a Végzet sarlójáról és Vardáról, aztán pedig megtanulunk pár csillagképet? A tünde nyelvekről, és ennek kapcsán a földi nyelvekről? Hm, nem is lenne olyan rossz... csak akkor sokat kell tudnunk a témáról, mert ez a korosztály esetleg sokkal jobban értesült nálam, mondjuk csillagképek terén.

Szvsz a könyvtár sem rossz, mert ott eleve az érdeklődőbb réteg van ott, kevesebb a szükség pl. a poénból beülők fergyelmezésére. Iskolában könnyen megesik, h a haveri kör együtt bomlaszt.

Ágyő, ágyő

need more brainz. yourz. now.
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76490 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Én még mindig azt mondom, hogy célszerűbb és hatékonyabb lenne iskolákban megszervezni - mivel ugye ott a gyerek már ott van. Nem kell sehova menni, megszokott környezet stb. Csak próbálok gyerekfejjel gondolkodni...kiindulva magamból, én 12-14 évesen nem biztos, hogy elmentem volna valahova ilyesmi dolog miatt. Most már persze más a helyzet... :P Na de nem is ez a lényeg... Figyelgetem az öcsém osztálytársait, meg iskolatársait és ebből vonom le a következtetéseket.
Tehát, akkor próbáljuk inkább azt meghatározni, hogy a korosztályon belül van-e célközönség, és ha igen, akkor kik? Szerintem nincs. Tehát nemcsak hiperszuper eminens afytrösztöket várunk, hanem a cél az lenne, hogy az olyan srácokat is megfogjuk ezzel, akik mondjuk nem járnak annyira élen a tanulásban, kicsit nem is érdekli őket...de mégis! valami megmozgatja ezáltal a fantáziájukat...és mondjuk elkezdenek Tolkient (vagy egyéb mást) olvasni.
És hogyha ezt akarjuk elérni, akkor lehet érdemesebb lenne már alapjába véve az iskolákat megkörnyékezni, mivel egy ilyen srác nem megy majd el egy könyvtárba. Szvsz.

Viszont ha már témaválasztásnál tartunk, akkor szeretném bevállalni a "barátság" témát! :cool2:

Pusz:

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76486 Írta: Kincső
Könyvtár esetén: aki jár, azt nem az anyucikája kísérgeti. És nyilván lesznek egy páran, akik nem tudtak a dologról, csak épp akkor jártak könyvtárban.
Suli esetén: Az iskolában már eleve ott lesznek, és csak azt mondják a szüleiknek, hogy ezért és ezért tovább maradnak. Ezért egy szüló nem fog odarohanni -hasamraütök - 3-ra...
Művház esetén: akkor gondolom annak a könyvtárában kellene, vagy művházon belül milyen helyiségre gondoltatok? :roll:
Darky: Akkor megint oda lyukadtunk ki, hogy túl direktbe megy a dolog. Valahogy a GyU-ból kell átvezetni... :roll: Szóval jobb cím kellene. És össze lehetne kötni esetleg azzal, hogy Tolkien tanár volt. Onnan már simán rá lehet menni a suli témára... :roll: :wink:

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76432 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Darkman írta: Okés Brisa, de nagyon remélem, hogy 12-nél fiatalabbak is eljönnek azért, bár itten már problémás a helyzet a szülők miatt :( De azért nyitva lehet hagyni a lehetőséget.

Ezért úgy gondolom, hogy pontos programot kell kieszelni és azt hirdetni, mert ugye a szülők is szívesebben engedik el imádott csemetéjüket, ha tudják hova mennek. Szerintem arra is számítani kell, hogy az elején szűlők is a "nézőközönség" tagjai lesznek. :roll: :?

Anyukám azt mondta szívesen, bármiben segít, amiben szükséges.
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76372 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Okés Brisa, de nagyon remélem, hogy 12-nél fiatalabbak is eljönnek azért, bár itten már problémás a helyzet a szülők miatt :( De azért nyitva lehet hagyni a lehetőséget.

Természetesen figyelemben tartom :-) Naná, hajjaj, olyan jó lesz, olyan szupi lesz, mindenkinek tökre fog tetszeni :) )))))))

Hejehujahejj!

Puszak

Darky

Huhú :)
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76371 Írta: Álmos

Kincső írta: Higgyél már nekem "gyerkőcnek"! :roll: :wink: Különben meg egyetértünk:
NEM mondani azt, hogy tanuljatok, meg közhelyezni, henem MEGHALLGATNI őket, hogy miért szeretnek/nem szeretnek tanulni, iskolába járni, stb. Milyen tárgyakat szeretnek, és miért. Egyszerűen rávilágítani, hogy érdemes tanulni. DE: megkérdezni tőlük, hogy szerintük érdemes-e hogy miért. Azután a saját véleményt. Mert ha utálják a sulit, annak oka van. Egy csomóan (nyolcosztályos gimnáziumban!!!) nem tanulnak. Hogy miért, arról fogalmam sincs. Lusták? Jobban szeretnek TV-zni? De akkor miért vannak elkeseredve a 3-as miatt? Az is, aki nem kap ki! Azt gondolják, magától belemegy a fejükbe a tananyag? Erről kellene meghallgatni a véleményüket. Panaszokat a tanárokról, stb., stb. Szerintem. :roll:

Igen, így már okés a dolog :) S ez tényleg használna is....lehetne egy felmérést is csinálni ezen keresztül, hogy a mai fiataloknak mi a bajuk az oktatással?
Lehetne külön téma: " Hadgyakorlati terepen az oktatás - mondd ki mi tetszik, mondd hogy mi nem "

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76304 Írta: Kincső
Szméagol: Szerintem kérdezd meg! [size=9:2xtcnvje](Majd januárban fog beindulni a dolog...)[/size]
Brisa: Miért, végülis arra nálunk mindenki kapható, hogy panaszkodjon a tanárokra, meg ilyenek... És persze hogy nem direktben, csak úgy valahogy ráterelődne a beszélgetés... :roll: Szóval... nem tudom. :roll: :wink: És azt is elfelejtettem, amit még akartam. :roll: :? :oops: Hiába, nyolc tanóra és eg néptáncpróba egy napra kicsit sok... :(

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76110 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Én rettentő érdekesnek tertom ezt a programot, de ezt nem értem:

Brisa írta: Sajnos az okatási rendszerünknek valóben sok a hátránya, azonban azt látni kell, hogy egy-egy ilyen foglalkozás keretében nem fogjuk tudni megváltoztatni.

Amúgy szerintem az egész programnak a tanulás lenne a lényege. Csak más módszerekkel, mint amit megszoktunk az iskolában. Pont ezért nagy a felősség. Lehetőleg hülyeséget ne tanítsunk a gyerekeknek. :roll: És pont ezért lenne érdemes kihasználni a kritikusabb témákat is.

Mit tanítanánk (ill.tanítanátok) nekik? A Gyűrűk Ura könyvvel kapcsolatos verseket vagy idézeteket fogjuk bővebben elemezni?

Anyukám könyvtáros és azt hiszem szívesen engedélyezné, hogy a Noldák összejövetele az ő könyvtárában legyen (még megkérdezem, de szerintem valószínű, hogy igent mondd).
Vélemény?
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76088 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Kincső: Igazad van, és szerintem lehet erről is szó, de nem ennyire direkten és nem fő témában.

Sajnos az okatási rendszerünknek valóben sok a hátránya, azonban azt látni kell, hogy egy-egy ilyen foglalkozás keretében nem fogjuk tudni megváltoztatni.

Amúgy szerintem az egész programnak a tanulás lenne a lényege. Csak más módszerekkel, mint amit megszoktunk az iskolában. Pont ezért nagy a felősség. Lehetőleg hülyeséget ne tanítsunk a gyerekeknek. :roll: És pont ezért lenne érdemes kihasználni a kritikusabb témákat is.

Darky: Felőlem lehet a tiéd a Szerelem témája, de tartsd szem előtt, hogy ezek a srácok 12-16 évesek!!!

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76084 Írta: Kincső
Például ki lehetne indulni abból, hogy Frodó megtanult qenyául. Pedig nem tervezett randikat a tündékkel, és azok is beszélték a nyugorit. :arrow: Nem a tanárnak tanuljuk az idegen nyelvet, stb. :arrow: Más tantárgyak.

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76083 Írta: Kincső
Higgyél már nekem "gyerkőcnek"! :roll: :wink: Különben meg egyetértünk:
NEM mondani azt, hogy tanuljatok, meg közhelyezni, henem MEGHALLGATNI őket, hogy miért szeretnek/nem szeretnek tanulni, iskolába járni, stb. Milyen tárgyakat szeretnek, és miért. Egyszerűen rávilágítani, hogy érdemes tanulni. DE: megkérdezni tőlük, hogy szerintük érdemes-e hogy miért. Azután a saját véleményt. Mert ha utálják a sulit, annak oka van. Egy csomóan (nyolcosztályos gimnáziumban!!!) nem tanulnak. Hogy miért, arról fogalmam sincs. Lusták? Jobban szeretnek TV-zni? De akkor miért vannak elkeseredve a 3-as miatt? Az is, aki nem kap ki! Azt gondolják, magától belemegy a fejükbe a tananyag? Erről kellene meghallgatni a véleményüket. Panaszokat a tanárokról, stb., stb. Szerintem. :roll:

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76079 Írta: Álmos
Szerintem nagyon fontos, hogy a gyerkőcöket NE a tanulásra ösztökéljük! Azt ösztökélik nekik elegen. Szülők, tanárok, s valószínűleg már a hócipőjük is tele van vele. Lássuk be, a realitás az, hogy a gyerekek ma utálnak iskolába menni. Aki szeret, az is csak a társaság miatt, vagy valamely extra képességű tanár miatt. De ez elenyésző....

Éppen az a baj, hogy a gyerkőcöknek csak lexikális tudást tanítanak, semmi mást. Elmondják nekik, mit csinált Napóleon, de hogy miért, milyen okból, milyen érzelmi indítékból, azt már nem. Hazaszeretet azt hiszem nálunk nem is szerepelt....ami szerintem elég szomorú :(

Nekünk valami mást kéne csinálni, mint amit az iskolában csinálnak. Éppen azt, hogy a fiatalságot, az új generációt egy jobb irányba elmozdítani. Mi látjuk a rendszer hibáit, és hajlandóak vagyunk is rajta változtatni. Rajtunk áll a feladat. Más irányba kell menni, s ezt kéne elősegíteni.

Kreativitás, önmegvalósítás. Egy oktatási rendszer, amelyben mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért. S nemcsak szakmai tudást biztosítanának, hanem bölcsességet is.

Itt nem is mi vagyunk a lényeg, hanem ők, a gyerekek. Tele lesznek elképzelésekkel, álmokkal, amiket nemigazán kéne elnyomni ls kidobni, hanem pontosan arra kéne ráhajtani. Kérdéseik lesznek, nagyon sok, amint látják, hogy nem követelünk tőlük semmit, hanem épp ellenkezőleg: becsüljük őket, akkor is, ha a társadalom szemében például a gesztenye-gyűjtés egy semmitmondó tevékenység.

Nah, köszönöm a szót :)

Éljenek a gyerekek!

Puszó

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76073 Írta: Kincső
Az osztálytársam szólt az anyukájának, és azt mondta (mármint az anyukája), hogy megkérdezi az ottani igazgatót. És azt is mondta (mármint az osztálytársam), hogy ha ez januárban indulna be, akkor lehet, hogy csak akkor dől el. És persze majd megérdeklődöm, hogy mi a pontos neve és címe a sulinak. És persze a sajátomban is megkérdezem majd (péntekig muszáj eljutnom a könyvtárba, mert vissza kell vinnem egy könyvet, így még ez ezen a héten meg fog történni). :wink:

Ja igen. Hogy hogyan lyukadunk ki ide a GyU-ból, azt nem tudom, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy néha elgondolkozom és elcsodálkozom, hogy mennyi féle foglalkozás létezik, és hogy minden egyes területen milyen sok ember dolgozik. Egy csomó foglalkozást meg lehetne ismerni egymástól, és arra is rá lehet jönni, hogy mennyi ember dolgozott a környezetünkben lévő dolgokért, amit természetesnek tartunk, hogy egy ilyen vagy olyan jelentéktelennek tetsző munka mennyi embernek ad kenyeret, meg ilyenek. :roll: Szerintem egy csomó ember - még a felnőttek sem - gondolt még soha ebbe bele. Például utazol egy buszon, kinézel az ablakon, látsz egy boltot. Akkor mennyi ember tett ezért: a buszvezető, aki a buszt készítette, akik az elemeit gyártották, aki a festéket készítette, eladta, aki az utat csinálta, aki az utca házait, a bolt épületét építette, aki az ablaküvegeket készítette, és még sorolhatnám. És ez csak egy egészen egyszerű példa volt! Mert 4.-ben vagy 5.-ben megtanuljuk, hogy Mo.-n v. a világon hány ember él. és mond valamit ez a szám? Lehet hogy így furcsán hangzik, de így ráébred az ember sok mindenre. Pl.: Teljesen egymásra vagyunk utalva, milyen sok foglalkozás van, és milyen sok ember van a világon, aki végez egyet-egyet.
A másik meg, hogy pl. én eddig mindig csupa ötös voltam. De néha úgy tűnik - sőt időnként egészen biztos vagyok benne - hogy ezt, sőt még bizonyos tárgyakból a 4-est se fogom tudni tartani. És szerintem erről is lehet beszélgetni. Nyilván lesznek rosszabb tanulók is, azok is elmondhatnák, hogy ők miért nem olyan jók (pl. egy csomóan nálunk szódolgozatra képesek 1-2-3-ast begyűjteni, pedig ugye azt igazán meg lehet tanulni). És lehet beszélgetni arról, hogy az egyszerűbb dolgokat meg lehet tanulni, és hogy érdemes-e és miért. (Most próbálok mások fejével gondolkodni, mert szerintem persze hogy érdemes.) De nem az lenne az abszolút cél, hogy meggyőzzünk mindenkit, hogy tanuljon, vagy ilyesmi. Csak otthon biztos elgondolkdna mások véleményén is. Aztán ő dönt. Csak nekem időnként meg kell győznöm magam, hogy meg tudom tanulni és érdemes. (Például most nagyon megtanultam a földrajzot, egész óránm szinte folyamatosan jelentkeztem, és kaptam órai munkára egy ötöst. Ilyen még soha senkivel sem volt. Ezt persze nem dicsekvésből mondom.)
Szóval ilyeneket lehetne becsempészni, hogy hogyan, aról még ötölök-hatolok. :roll: :wink:

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76063 Írta: Álmos
Mondjuk:

" Méhek tánca egy virág körül - avagy a szerelem virágnyelven "

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76061 Írta: Álmos
Lehetne egy témajavaslatom? Eztet szeretném is elvállalni, ha lehetséges:

A lényege nadon eccerű: Szerelem

De a cím nem ilyen sablon lesz :)

Nah?

puszka

Darky

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76040 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Megérdeklődtem nálunk a dolgot, és a következőkre jutottam:
Először az osztályfőnököket kell megkérni (vagy magukat a diákokat), hogy mérje fel, lenne-e rá igény.
Ha igen, akkor kell az igazgatóhoz fordulni, illetve kérvényezni etz a dolgot.

Szóval nálunk előbb kell meglennie a tervnek.... :?

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76032 Írta: Brisa
Elanor: Nagyszerű! Akkor kérlek küldd el nekem az iskola címét és egyéb elérhetőségét, valamint az igazgató és a könyvtáros nevét.

A többieket is megkérném erre.

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #76029 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Naszóval, megkérdeztem, és a könyvtáros részéről rendben van a dolog, de azt mondta, hogy ez természetesen nemcsak rajta múlik, szóval az igazgatóval is meg kell majd beszélni, de az a lényeg, hogy komolyabb akadálya nem lenne a mi sulinkban.

I feel complete when I feel sick inside
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75998 Írta: Rayan
Rayan válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Szeretnék csatlakozni a csoporthoz.
A Babitsban szerintem egész biztos, hogy a tanárok beleegyeznek, hogy tágítsuk a gyerkőcök ismeretkörét. (Ez egy IV. kerületi gimnázium.) Holnap meg is érdeklődöm, van-e rá igény.
(Fájdalom, de néhánymagammal lemaradtunk a danolászás miatt a programismertetőről :bawling:)

tiltsátok be a kisbetűt

Csinci
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75989 Írta: E. Eia Ayna
E. Eia Ayna válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Mifelénk sulis (révais) könyvtár 99%, hogy nem :? , viszont - ha lesz időm - a városiba utánanézhetek... :roll:

Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75970 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Ha majd lesz konkrétum, akkor szívesen érdeklődöm a Fazekasban, meg esetleg a környékbeli általánosokban. Kb. mikor lenne?

need more brainz. yourz. now.
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75953 Írta: Brisa
Mármint hogy az MTT klub e? Nos, nem éppen, hanem kulturális egyesület.

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75942 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Én megkérdeztem ,és azt kérdezték, hogy ez olyan, mint egy klub?
(Olyan? :oops: )
Ring

"Be the change you want to see." Gandhi
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75936 Írta: Kincső
Öhm... :roll: miután beírtam ezt az MTT-s topicba, rájöttem, hogy már van ez is... Tehát bemásolom. És persze majd a sulimban is megérdeklődöm. :wink:

Kincső írta: Eddigi eredményem a helykutatás terén: van egy osztálytársam, akinek tanár az anyukája, de nem a mi sulinkban, úgyhogy nem tudom pontosan hol, és szereti a GyU-t. Megkértem az osztálytársamat, hogy kérdezze meg, tudna-e az anyukája helyet zserezni nekünk. Mondtam, hogy januárban indulna be a dolog, úgyhogy most várom, hogy elfelejti-e vagy sem...

Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75930 Írta: Brisa
Elanor: Igen, igen, igen. Kérdezd meg lécci.

Varda: Köszike. :D

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 2 hónapja #75904 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Én írom: Ez a topik azért jött létre, hogy ne Brisa legyen az egyetlen, aki ezen az ügyön dolgozik, ami ugye mindannyiunknak, legalábbis sokunknak szívügye. Egyszóval Noldák, leendő Noldák munkára fel! Dobjátok be az ötleteiteket! Ígérem, én is elgondolkozom :roll:

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.362 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére