Könyvtáras program - Noldák

Több
22 éve 5 napja #82669 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák

Estel Adániel írta: :? Kissé gondban vagyok... Ugyebár én valamikor régen "beszerveződtem" Varda mellé, vele azóta váltottunk pár privit a vázlatról, a legutóbbi (K.Sz.-temető - bocs, én csak így hívom) talin betársult mellénk Ancalimon is, de valahogy nem szeretném, ha most ehhez képest nekem egyedül kellene külön legyártanom az egész foglalkozásvázlatot... ugye, megértitek? A keddi könyvtári találkozó sok ihletet adott, de plusz időt nem. Ha nem lesz komplett vázlatom jövő hétre, az ennek tudható majd be, nem a lustaságomnak és nemtörődömségemnek... :P Egyénként pedig köszönjük az új idézeted, Brisa! ;) Rászolgáltunk... :roll:

Szia Estel, ne aggódj, igyekszem én is, hogy legyen komplett foglalkozásvázlatod a jövő hétre, küldöm mailben (hétfőn-nekem is csak a hétvégén lesz időm leírni a gondolataimat, meg megkeresni a hivatkozási pontokat :roll: ), aztán majd várom a véleményeteket, a tiédet és Ancalimonét is, és közösen összehozzuk a "végleges" vázlatot, ami persze még mindig fog tudni javulni és változni. :wink:

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
Téma zárolva.
Több
22 éve 5 napja #82656 Írta: Szendi
Szendi válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Szia Brisa!
Nekem csak péntek du jó, az is csak 4-től. A hétvége nem, mert Csavargónak szalagavatója lesz. A férjem kórházban van, :( így a péntek is csak akkor jön össze, ha ő addigra haza jöhet, és vigyáz a kicsikre. Én remélem a legjobbakat. :roll:

Ai lintulinda Lasselanta
Téma zárolva.
Több
22 éve 5 napja #82653 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
:? Kissé gondban vagyok... Ugyebár én valamikor régen "beszerveződtem" Varda mellé, vele azóta váltottunk pár privit a vázlatról, a legutóbbi (K.Sz.-temető - bocs, én csak így hívom) talin betársult mellénk Ancalimon is, de valahogy nem szeretném, ha most ehhez képest nekem egyedül kellene külön legyártanom az egész foglalkozásvázlatot... ugye, megértitek? A keddi könyvtári találkozó sok ihletet adott, de plusz időt nem. Ha nem lesz komplett vázlatom jövő hétre, az ennek tudható majd be, nem a lustaságomnak és nemtörődömségemnek... :P Egyénként pedig köszönjük az új idézeted, Brisa! ;) Rászolgáltunk... :roll:

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Téma zárolva.
Több
22 éve 5 napja #82625 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Cicafül vázlata az egyik hiányzó? Mert az itt van, lementettem: :wink:

Cicafül írta: - Frodó és Samu őszínte, hű barátsága - ők, hogy gondolják és milyen tapasztalataik vannak?
- Legolas és Gimli kapcsolata - hogyan lett két ellenségből igaz barát? És ez mennyire lehetséges ma? Esetleg tudnak-e példát mondani vagy velük megtörtént-e már, hogy olyan valaki lett barátjuk, akivel előtte rosszban voltak? Vaamint két különböző népek is lehetnek barátok - ezzel manapság milyen tapasztalatok vannak?
(- A hobbitok (Trufa és Pippin) és Szillszakál barátsága - Szillszakál a bölcs, barátságos öreg, aki a fiatalokkal is remekül megtalálja a közös hangot; 2003ban elképzelhető, hogy egy 12-15 éves gyerek barátja egy idősebb felnőtt?) - ez a lehet kategória - nálam.
- Gandalf és Aragorn kapcsolata - mely egy kölcsönös tiszteleten alapuló barátság. Valószínű, hogy egy gyerkőcnek ilyen jellegű tapasztalatai még nincsenek - ez is talonban marad, asszem.
- Állati barátságok - Gandalf és Keselyüstök ill. Gwaihir - általában mért mondjuk, hogy az állatok is a barátaink és mért van szükség rájuk, annak ellenére, hogy nem tudunk velük beszélgetni? Stb, stb - ez a kedvenc altémám!!

Összegezve: szeretnék rávilágítani a barátság fontosságára, mely nem függ fajtól, kortól, "előélettől" (rosszban voltam-e vele előtte?) stb.A kölcsönös bizalom jelentőssége. Ezekkel kapcsolatban valamilyen feladatokat majd kitalálok - pl bekötött szemmel el kell hozni valamit valamelyik polcról - akadályokkal tarkítva - és meg kell bíznia az illetőnek a barátjában, ahhoz, hogy mondjuk ne bukjon orra.
De még tépen az agyamat különböző játékokon...

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
22 éve 5 napja #82603 Írta: Telumehtar
Telumehtar válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
(Ajjaj...Birsa megfog ölni :roll: )
Dréga Egyetlen Birsa: Megint nem tudok menni...futni meek...bár aztsetoom hogy hova mennénk a noldák....hozzás ugye? na mind1... :cry:
Téma zárolva.
Több
22 éve 6 napja #82556 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Azért örülök, hogy 'csak' húszféle igényt kell figyelembe vennem... :roll: Valószínűleg két időpont lesz.

Lassan ideje lenne plakátokat is gyártani, amelyben meghirdetjük a foglalkozás-sorozatot. Van erre egy vállakozószellemű egyén?

Szeretném, ha mindenki nekilátna egy részletesebb vázlat készítésnek a könyvtárban hallottak alapján. Kábé olyan legyen, mint az a kettő, ami köddé vált a Fórum halálával...
Például:
- Bevező játék (ide majd mi adunk konkrét tippeket Finnel)
- Beszélgetés: dolgozzátok ki, hogy miről, milyen formában képzelitek el, mi lenne a cél, ahová ki akartok lyukadni (hogy mire kell figyelnetek, szintén el fogjuk mondani)
- Játék, aminek ez és ez lesz a célja (nyugodtan erőltessétek meg magatokat és találjatok ki valamit, de tőlünk is kaphattok segítséget)
- Dramatizás: írjátok le, hogyan képzelitek el (erről is majd lesz szó)
- Levezető és lezáró rész (szintén kaptok majd segítséget).
Mindez legyen meg a jövő hét végére, ugyanis el kell majd hoznotok a megbeszélésre. Ez fontos :!:

Ugye nem felejtettétek el, hogy január 3-ára kész kell lennünk a foglalkozássorozat kidolgozásával???

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82349 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Nekem is inkább a hétvége lenne jó.

I feel complete when I feel sick inside
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82288 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Brisa: csütörtök-péntek 16 órától bármi jó, hétvégén csak vasárnap, de akkor reggeltől estig.
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82277 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Brisa: mivel még nem tudom, hogy pénteken hogy vannak a zh-im, így a hétvégét mondom - szombaton 12ig órát tartok, este (asszem 5tol) meg Brandírékkal megyünk Bran estre, így a vasárnap nekem szimpatikusabb. A csütörtököt még nem tudom, mivel elméletileg fél5 és 6 között órám van - ez van, ilyen ez az iskola...

Tehát hétvégére (inkább vasárnap) szavazok.
(De ha jó lesz a péntek, szólok...)

(és megjegyzés: azért csak az utcsó 10 percre - ami volt 20 is - estem be, mert 4tol zhm volt, így gyakorlati képtelenség lett volna részemrol egyszerre két helyen lenni)

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82271 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Nov. 29, péntek. 15-18 óra.

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82258 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Brisa: Nekem tulajdonképpen bármelyik időpont jó (de hétköznap csak 1/2 4-től).

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82245 Írta: Thaurwathiwen
Thaurwathiwen válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Brisa: Valószínűleg én nem fogom tudni vállalni fel Pestre hetente v. 2hetente. Mindenesetre, amit Finéknek megígértem azt teljesíteni fogom (nyomtatás + segítek a tma kidolgozásban).
Borzasztóan sajnálom, de vidékiként nem tudnék felmenni Pestre ennyiszer :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Namarië!
Thaur

"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82244 Írta: Kincső
Brisa: múltkor még nem tudtam, de angolversenyem is volt ma délután. :roll: Nagyon sajnálom... :(
Hát a csütörtök-péntek nekem gázos lenne, de szombat du. lehetne. Dec. 1. vasárnapra "éneklős" talit szeretnénk (csak még azt nem tudjuk, hol). :roll:

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82225 Írta: Brisa
Először is mérges vagyok: :rmad2: . 8 ember jött el a 20-ból (és ebből Brandír volt az egyik, aki nem is nolda [size=9:oc0if83c]még[/size] ...)! Na jó, Cica kilencedikként beesett az utolsó 10 percre. Megértem én, hogy külön órák meg munka van, de ugye azt senki nem képzeli, hogy januártól maguk a foglalkozások is így fognak menni? "Bocs, srácok, de nem tudok eljönni, mert edzésem/zongoraórám/plusz munka stb. lesz." Ez így nem fog menni. Ezért szeretném, ha mindenki átgondolná az életét, hogy jövőre fel tudja-e azt vállalni, hogy hetente/2 hetente, délután 3 vagy 4 órától levezessen egy 2 órás foglalkozást. Inkább most lépjetek vissza, mint később...

A könyvtáros néni elmagyarázta nekünk, hogyan működik egy-egy ilyen könyvtári foglalkozás. Csak nagyon röviden foglalom össze a lényeget.

Szerencsékre nagyon rugalmasak a keretek, így szinte egy az egyben meg tudjuk valósítani a terveinket. A következő foglalkozási formák lettek megemlítve:
:arrow: bábozás (pl. árnyjáték)
:arrow: drámajáték
:arrow: beszélgetés
:arrow: előadás
:arrow: felolvasás
:arrow: filmvetítés
:arrow: vita (vádló, védő, bíró)
stb.
Ezeket érdemes egy foglalkozáson belül váltogatni.

Mire kell figyelni:
:arrow: titoktartás
:arrow: őszinteség és hitelesség
:arrow: játékosság
:arrow: sok nevetés, vidámság és humor
:arrow: megfelelő metakommunikáció (testbeszéd) a beszélgetések során
:arrow: könyvajánló
stb.

Minderről részletesebben jövő héten lesz szó, amikor is eljöttök hozzám és konkretizálni fogjuk az egyes foglalkozások hogyanját és mikéntjét. Együtt, közösen.

El kellene dönteni az időpontot. Amit kínálhatok:
:arrow: nov. 28., csütörtök 15 órától 20-ig nekem bármi jó,
:arrow: nov. 29, péntek 15 órától 18 óráig szintén szabad vagyok
:arrow: a hétvége... hát nagytakarítás lesz nálunk, de ha az nektek jobb és akkor tudna a legtöbb emberke összegyűlni, elintézem itthon.

Nos? Kinek mikor jó?

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82207 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Mint már jelentettem én nem tudok menni.
BESZÁMOLÓT!
Bocsi... :(
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #82075 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Van egy rossz hírem...asszem, mégsem tudok menni holnap. Mert nekem már 3/4 3 körül el kéne indulnom, az meg vészesen közel van a suli végéhez, és szerdán elég húzós napom lesz, dogákkal, feleléssel, stb... úgyhogy tényleg bocsi, hogy utolsó pillanatban mondom le, még lehet, hogy ott leszek, de nem túl sok esély van rá... :(

I feel complete when I feel sick inside
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #81933 Írta: Telumehtar
Birsa: Akkor jelentkezek még Finék Tmájához is ;)
A talira valszeg nem took menni :(
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hete #81876 Írta: Brisa
Remélem valahogy vissza lehet szerezni a köddé vált vázlatainkat...

De ami a lényeg: holnap noldás tali :!: Pontban 15:45-kor találkozunk az Oktogonon a Burger King előtt.

Aki késik, az már a könyvtárba jöjjön: Liszt Ferenc tér, ahol az Ady-szobor van. Induljatok el lefelé, a Blaha irányába. A hosszú tér végében, jobb oldalt, a műszaki könyvesbolttal szemben találjátok meg a terézvárosi Szabó Ervin Gyermekkönyvtárat.

A könyvtáros néni 16 órakkor kezdi el az előadást. Gyűjtsétek a kérdéseiteket, hozzátok el a vázlataitokat, de legfőképpen gyertek el minél többen.

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 4 hete #81729 Írta: Brisa

Darkman írta: Világos, akkor máris van egy olyan ötletem, hogy színjátszás....eljátsszanak egy-két szerepet, mondjuk tünde-tünde, tünde-ember, hobbit-hobbit, a többiek véleményt mondanak ...stb :)

És ebben hol a szerelem témája?

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 4 hete #81535 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák

Brisa írta: Darky, azt a vázlatot még megbeszéljük. Addigis gondolkozz el azon, hogy ezek a srácok nem lesznek hajlandóak két órán keresztül csak beszélgetni (tehát ez egy foglalkozás lesz és nem kerekasztal-beszélgetés :!: ). Egy kis gyakorlatias dolgot is kéne belevinni. (Emlékezz, mit mondott a könyvtáras néni.)

Ami pedig az idősebb közönség megcélzását illeti: én úgy gondolom, hogy jó az ötlet, csak erre egy külön programot kellene indítani, mert a noldás program nem erre lett kitalálva. Reméljük Ancalimon egyszer be is indítja. :wink:

Léli: Én 8-án este már nem leszek Pesten... De talán 9-én este már igen. (De ez még egyátalán nem bizti.)

Világos, akkor máris van egy olyan ötletem, hogy színjátszás....eljátsszanak egy-két szerepet, mondjuk tünde-tünde, tünde-ember, hobbit-hobbit, a többiek véleményt mondanak ...stb :)

Huhú :)
Téma zárolva.
Több
22 éve 4 hete #81532 Írta: Brisa
Darky, azt a vázlatot még megbeszéljük. Addigis gondolkozz el azon, hogy ezek a srácok nem lesznek hajlandóak két órán keresztül csak beszélgetni (tehát ez egy foglalkozás lesz és nem kerekasztal-beszélgetés :!: ). Egy kis gyakorlatias dolgot is kéne belevinni. (Emlékezz, mit mondott a könyvtáras néni.)

Ami pedig az idősebb közönség megcélzását illeti: én úgy gondolom, hogy jó az ötlet, csak erre egy külön programot kellene indítani, mert a noldás program nem erre lett kitalálva. Reméljük Ancalimon egyszer be is indítja. :wink:

Léli: Én 8-án este már nem leszek Pesten... De talán 9-én este már igen. (De ez még egyátalán nem bizti.)

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 4 hete #81474 Írta: Álmos
Az idősekkel is lehet kerekasztalbeszélgetést tartani, de nem az ifjabbaknak, hanem az idősebbeknek kell vezetni azokat, mint mondjuk Ancalimon. Egész egyszerűen azért, mert a kevésbé tapasztalt nem magyarázhat egy sokkal tapasztaltabbnak. Nem hiába járnak 60 éves professzorok a fiatal hallgatókhoz.
De szerintem hagyjuk ezt, éppen elég nagy munka ez is
de szig, csak a magánvéleményem ez s nem több, mint egy aprócska tök

ghi

cupp

Téma zárolva.
Több
22 éve 4 hete #81473 Írta: Álmos
" Méhek tánca egy tulipán körül - avagy a szerelem virágnyelven "

1. Feszültségoldó bemutatkozás ( első kérdés: hogy hívnak, második kérdés: miért pont piros zokit húztál ma fel? )

eredmény: nagy nevetés, gátlások el, jókedvek jönnek

2. Brisa és Darky, de Darky Szabiként mutatkozik be, mert az kevésbé ijesztő, elmondja annak értelmét, miért is gyűltünk itt össze ( semmi egetrenegtő filózás, semmi konkrétum, csak úgy nagyvonalakban )

eredmény: mindenki tisztában lesz mindennel, s a kedv is megjön, az izgalom, a feszültség eltolása mind mind jól ismer eszközeink az irodalomban )

3. Mindenki bemutatja mit hozott magával a téma címét illetően ( asszoc egy címre, a gyerkőcnek megindul a fantáziája, s hozza azt, ami ő, vagy amiről azt hiszi, hogy ő )

eredmény: mindenki tök jól érzi magát, mert mindenki végre megmutathatta azt, amit hozott, mindenki bemutatkozott, mindenki szólni kíván, jujj, de izgi

4. Mi felolvasunk valamit, ami megrendít, ami csodáltat, ami gondolkozóra hív blablabla, majd párhuzamba vonjuk az esetet a tolkieni világgal, itten aztán ezer ágra is szakadhatunk, ide meg oda, elébb ezt elébb azt, tralala

eredmény: beszél mindenki, mondanak véleményt, ez az ez az ! ! !

5. A végén elmondja mindenki kinek mit jelent ez a cím! Elmondjuk mi is.

eredmény: ha sok ember előtt magának kimond valamit az ember, az olyan, mintha egy kicsit azzá is válna, de a legfőbb, hogy szembehazudni önmagának nemigen sikerülhet

6. Zárpoén: diavetítés zenével és képekkel

A szükséges hozzávalók:

- óriási adag infantilisség és komolyság
- a gyermeki szinttel való azonosulás
- semmiképpen sem kioktató, hanem inkább baráti hozzáállás
- egy nagy smiley-t ábrázoló fehér póló Darkynak
- Brisának egy " imádom a realistákat " feliratú fekete póló
- kispárnák
- rostos üdítőlé
- ropogtatni való

Ha minden jól megy, 1 év múlva már iskolát is alapíthatunk :)

cupp

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81439 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sziasztok!

Szerintem ennél is keverni kéne. :roll: De az, hogy külön tartsuk a "nagykorú" és "kiskorú" programokat, szerintem nem túl jó ötlet. Fiataloknak kell készíteni a programot, mert szerintem úgyse olyanok jönnek majd, akik életükben semmi mást nem olvastak ki A Gyűrűk Urán kívül (ezt nem viszonyító mércének szántam), mindent érteni fognak. :wink:
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81363 Írta: Kincső
Arról nem beszélve, hogy a felnőttek lehet, hogy azt fogják gondolni, hogy "mit jönnek ezek a fiatalok, majd pont ők beszélnek velünk a barátságról meg ilyenekről"! :roll: :? :)
Na persze attól is függ, hogy ezek a "felnőttek" mennyi idősek, mert ha huszonévesek /akkor ezentúl mineden Brisa-féle "nagykorút" nénizni és bácsizni fogok... :twisted: :D :wink: /, az megint más! Szóval? :roll: :wink:

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81361 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Üdvözletem!

1.: Jelentem, az eddig olvasott könyvel végeztem, így én is aktívkodni kezdek mostmár :wink: Ulmoval beszélgettünk szerdán a dologról, és nagyon egyeznek a gondolataink (ez mondjuk várható volt), szóval az összhang meglesz.
Ulmo: Kérlek, majd írj privit, hogy pontosan hogy is képzeled ennek az egésznek az összerakását (együtt v. külön-külön dolgozzuk ki?).

2.: A mi témánk nagyon is alkalmas "felnőtté alakításra" (főleg hogy még bele sem kezdtünk igazán), úgyhogy azt hiszem, ránk e téren lehet számítani.

3.: tali: nov. 8. (péntek) mondjuk... 16-17 óra Jetstation? Hétköznap nekem csak a péntek jó, és egy héttel később valószínű próbánk lesz (2 héttel később pedig előadásunk).

Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81318 Írta: Telumehtar
Nos ha jól értettem akkor a mi Tmánk inkább a gyerekeknek szólna és nem a felnötteknek...szóval nekem mind1... ;)
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81316 Írta: Kincső
Felnőtteknek is legyen? :roll: Hát, nem tudom... Szerintem lesz ott elég gyerek. :roll: :wink:
De a Szülinapon szerintem legyen folyamatosan egész nap, egyszerre mondjuk 2féle, és kíírjuk, hogy pl. 10-1/2 12 ig X valamint Y, 1/2 12-től 13-ig A és B, stb. Ez persze csak egy ötlet. Mert ha csak egyszer, egy csoport lesz, hogy döntjük el, hogy melyik T-ma? :roll:
Na mennem kell. :wink:
Kincső

Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81288 Írta: Brisa
Múltkor elfelejtettem beírni: Ancalimon felvetette a talin, hogy a januári bulira egy kicsit módosítani kellene az egyes foglalkozásokat, hogy az idősebb korosztályt se zárjuk ki a dologból. Szerinte két formában kellene kidolgozni az egyes témákat: egyrészt a gyerekeknek, másrészt a felnőtteknek.

Mit gondoltok?

Ennek kapcsán (is) össze kellene hoznunk november első felében egy noldás találkozót.

Kérek javaslatot az időpontra. (Én örülnék, ha hétköznap délután/este lenne a dolog.)

Brisa
Téma zárolva.
Több
22 éve 1 hónapja #81258 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Könyvtáras program - Noldák
Sajnos, (az én hibám miatt :oops: ) ha minden igaz csak nov 3-án tudunk összejönni, és utána küldjük a vázlatot!

"Be the change you want to see." Gandhi
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.388 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére