Vallás
- Cerebrum
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kar'sa írta: Ha teljességgel elutasítod, ne csodálkozz, hogy nem is veszed észre.
Két kérdésem volna.
Az első. Ha teszem azt elutasítom mondjuk a libidó létezését, akkor soha nem is fogom megtapasztalni azt, pusztán azért mert nem veszek róla tudomást?
A második. Ha nagyon hinni akarok mondjuk a hupikék törpikék létezésében, és minden gondolatom csak körülöttük forog, akkor egy idő után nem fogok-e minden egyes furcsaságot (pl. eltűnt zoknikat, a szokatlan neszeket, stb.) a valóságban nem is létező törpökkel magyarázni, és nem vélem-e majd úgy, hogy gyakran látok a szemem sarkából piciny, elsurranó alakokat?
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kar_sa
- Nem elérhető
Nem vettem részt eddig veled folytatott ilyen jellegű vitában, de amúgy szerintem ebben van valami, amit mondasz. Mármint abban, ami szerinted maszlag.Cerebrum írta: Ez most megint a jó öreg "ha meg akarod tapasztalni Istent, akkor ehhez először hinned kell benne" maszlag?
Ha teljességgel elutasítod, ne csodálkozz, hogy nem is veszed észre. Ez olyan, mintha színtévesztő lennél úgy, hogy zöldet nem látsz, csak vöröset.
Jön valaki, aki azt mondja, hogy egy valami éppenséggel zöld. Te azt mondod, hogy az vörös, ami teljesen érthető, hiszen te annak látod.
No, most a probléma ott van, hogy a másik veszettül erőlteti, hogy az bizony zöld, nem vörös, te meg szintén azt ordítozod, hogy az vörös, olyan, hogy zöld nincs is.
Az igazi baj csupán annyi szerintem: míg egy olyan ember aki látja a zöldet könnyedén el tudja képzelni, hogy festene az vörösben, aki azt se tudja, milyen az a zöld, aligha tudja ezt fordítottban megtenni.
Most már csak annyi a bibi, hogy vajon az a zöld van-e tényleg, vagy csak a nem színtévesztők képzelik? És ez az, amiben szerintem senki nem tud biztosat mondani, és jobb lenne elengedni a másik torkát.
Kārātārānen a áirâë...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Cerebrum
- Nem elérhető
Mandos írta:
Cerebrum írta: Amúgy meg amennyire én tudom egy vallás pont attól lesz vallás, mert szinte (hangsúlyozom szinte, még a kibontakozó kőzápor előtt) kizárólag hitre, és nem kézzelfogható bizonyítékokra épül. Persze ha rendelkezel (vagy Te, vagy akárki más) néhány elsöprő erejű bizonyítékkal, amelynek súlya alatt én kénytelen lennék megtörni, és a megvilágosodástól könnybelábadt arccal magamba fogadni Istent, akkor szívesen meghallgatnám őket, bár az eleddig eltelt x idő óta, amióta ebbe a topikba írogatok, még nem igazán kerültek elő ilyen dolgok, úgyhogy gondolom nem haragszol meg, ha nem készítem elő magamnak máris a csomag papírzsebkendőt...
nézd, a dolog kizárólag attól függ, mennyire vagy hajlandó arra, hogy egy olyan hely(ek)re elmenj, ahol ezt megkaphatod.
Nyilván nem kell anyagi ellenszolgáltatás, még csak templomba sem kell ehhez feltétlenül belépni, bár bizonyos körülmények, helyek jobban elősegíthetik a misztikus -vagy annak tartott- [ha ragaszkodsz a szkpticizmushoz amíg nincs "bizonyték" előtted] élményeket.
Ez most megint a jó öreg "ha meg akarod tapasztalni Istent, akkor ehhez először hinned kell benne" maszlag?
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Mandos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 1
Cerebrum írta: Amúgy meg amennyire én tudom egy vallás pont attól lesz vallás, mert szinte (hangsúlyozom szinte, még a kibontakozó kőzápor előtt) kizárólag hitre, és nem kézzelfogható bizonyítékokra épül. Persze ha rendelkezel (vagy Te, vagy akárki más) néhány elsöprő erejű bizonyítékkal, amelynek súlya alatt én kénytelen lennék megtörni, és a megvilágosodástól könnybelábadt arccal magamba fogadni Istent, akkor szívesen meghallgatnám őket, bár az eleddig eltelt x idő óta, amióta ebbe a topikba írogatok, még nem igazán kerültek elő ilyen dolgok, úgyhogy gondolom nem haragszol meg, ha nem készítem elő magamnak máris a csomag papírzsebkendőt...
nézd, a dolog kizárólag attól függ, mennyire vagy hajlandó arra, hogy egy olyan hely(ek)re elmenj, ahol ezt megkaphatod.
Nyilván nem kell anyagi ellenszolgáltatás, még csak templomba sem kell ehhez feltétlenül belépni, bár bizonyos körülmények, helyek jobban elősegíthetik a misztikus -vagy annak tartott- [ha ragaszkodsz a szkpticizmushoz amíg nincs "bizonyték" előtted] élményeket.
Vegetáriánus: ősi indián szó, jelentése: béna vadász
- Cerebrum
- Nem elérhető
Well-of-Souls írta: Igazán nem venném a lelkemre, ha könnyekre fakadnál, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy mindketten nagyokat hallgattunk az elmúlt fél nap során
Jó, különben is, mi nem tehetünk semmiről, Dreamer a hibás, ő hintegeti itt a viszály magvait... hehehe...
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Cerebrum
- Nem elérhető
Well-of-Souls írta: Mindig megdöbbent, hogy egy ekkora tekintélyű (vagyis nyilvánvalóan nem hülye) szakember hogy képes ekkora blődségre felépíteni egy egész élet világszemléletét (és ennek ország-világ előtt még hangot is adni...), hogy "a vallásos hit bizonyítékok nélkül vesz tudomásul dolgokat".
Tipikus példája ez egyébként a természettudósok között oly gyakran megfigyelhető jelenségnek, miszerint a jó tudományt rossz (vagy nulla) filozófiával keverni kifizetődő dolog, mert ezt a mixet a szűken vett szakmában szerzett tekintély révén a filozófiai kérdések iránt nem túlzottan nagy érzékenységet mutató népszerűsítő irodalom egy az egyben átveszi és propagálja, az emberek meg lenyelik.
Na de nem akarok én egy régi vitát újrakezdeni, nem is mondtam semmit
Na, arról, hogy szerintem mi a blődségre felépített világszemlélet, én is tudnék mit mesélni... Dawkinsszal mindenesetre mélységesen egyet tudok érteni. (Kivéve talán azzal a megállapításával, hogy a tudósok nem szoktak egymással ölre menni. )
Amúgy meg amennyire én tudom egy vallás pont attól lesz vallás, mert szinte (hangsúlyozom szinte, még a kibontakozó kőzápor előtt) kizárólag hitre, és nem kézzelfogható bizonyítékokra épül. Persze ha rendelkezel (vagy Te, vagy akárki más) néhány elsöprő erejű bizonyítékkal, amelynek súlya alatt én kénytelen lennék megtörni, és a megvilágosodástól könnybelábadt arccal magamba fogadni Istent, akkor szívesen meghallgatnám őket, bár az eleddig eltelt x idő óta, amióta ebbe a topikba írogatok, még nem igazán kerültek elő ilyen dolgok, úgyhogy gondolom nem haragszol meg, ha nem készítem elő magamnak máris a csomag papírzsebkendőt...
Na de persze én sem akarom a régi vitát folytatni, én sem mondtam semmit.
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Tipikus példája ez egyébként a természettudósok között oly gyakran megfigyelhető jelenségnek, miszerint a jó tudományt rossz (vagy nulla) filozófiával keverni kifizetődő dolog, mert ezt a mixet a szűken vett szakmában szerzett tekintély révén a filozófiai kérdések iránt nem túlzottan nagy érzékenységet mutató népszerűsítő irodalom egy az egyben átveszi és propagálja, az emberek meg lenyelik.
Na de nem akarok én egy régi vitát újrakezdeni, nem is mondtam semmit
Joseph de Maistre
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
Érdekes intejú az "Ateizmus atyjával", azaz Richard Dawkins természettudóssal, oxfordi professzorral.
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Altaris
- Nem elérhető
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Joseph de Maistre
- Altaris
- Nem elérhető
Mandos írta: A legbüszkébb mágis arra vagyok, hogy majdnem megtérítettem két mormont rk. vallásra. Ezt ők szerették volna, csak fordítva, de ők is csalódtak -azóta legalább megvan Mormon könyve, elég durva...
az micsoda? fitogtatom tudatlanságom, de fogalmam sincs milyen vallás lehet... valami elvont szektások?*bocs ha nem...
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Mandos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 1
Phaedra/Namarie írta: Szegény Jehovásokat egyzer én is halálra ijezsztettem
A Jehova tanúival nekem is volt "élményem" eléggé gyakran, de általában azzal lezdtem: "Róm. kat. teológiát végeztem."
Ezek után morogtak valamit az ökumenikus törekvésekről, adtak szórólapokat, aztán tanácstalanul távoztak.
A legbüszkébb mágis arra vagyok, hogy majdnem megtérítettem két mormont rk. vallásra. Ezt ők szerették volna, csak fordítva, de ők is csalódtak -azóta legalább megvan Mormon könyve, elég durva...
Szcientológusok: tőlük csak megkérdeztem: "Mennyibe is kerül, hogy teljesen 'clear-ré' váljak?" (Ez náluk a kvázi "tökéletességet" jelenti, millió forintokért. Kb pontom 10 milla az egész).
Levegőért kapkodtak, és közölték, hogy: "...de ez nem erről szól..". Aztán gyorsan elköszöntek...
Vegetáriánus: ősi indián szó, jelentése: béna vadász
- Namarie
- Nem elérhető
A lényeg, hogy akkor mentem vallástudományra, és mivel már két szakot végzetem, és én marha nappalin vettem fel a harmadik szakot, nem tudtam, hogy a csodában lesz meg a megfelelő mennyiségű kreditpontom, mivel pont nálunk váltottak, és seni se tudta, hogy az olyanokkal, mint én, mi is lesz. Év végén aztán eljöttem Szegedről, tehát a probléma megoldódott, és tanultam is belőle.
On
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
- Altaris
- Nem elérhető
Ben írta:
OFF Szerintem meg rohadtul magánügy, hogy mire gondolt. Minek ezt nyilvánosan feszegetni? ONAltaris írta:
jaj.. mire gondoltál? *szerintem menjünk át a beszélgetősbe ezzel.. nem vág témába..Phaedra/Namarie írta: Jó, most gondoljak arra, ami a legjobban idegesít. Gondoltam. Mérjük le. Jó, mérjük. Emberek, kiakadt a műszer.
OFF gondolom akkor nem mondja el.. attól még lehetnek kíváncsi emberek. ON
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Ben
- Nem elérhető
OFF Szerintem meg rohadtul magánügy, hogy mire gondolt. Minek ezt nyilvánosan feszegetni? ONAltaris írta:
jaj.. mire gondoltál? *szerintem menjünk át a beszélgetősbe ezzel.. nem vág témába..Phaedra/Namarie írta: Jó, most gondoljak arra, ami a legjobban idegesít. Gondoltam. Mérjük le. Jó, mérjük. Emberek, kiakadt a műszer.
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Altaris
- Nem elérhető
- Ecthelion
- Nem elérhető
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Attila
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
ballagok nagy nyugodtan a hídon, mire nekem szegezik a kérdést:
-Elgondolkodott már azon, hogy miért van a viláégban ez a sok rossz
Én meg a fejemet felkapva, visszaóltam:
-Igen.
Azt se tudták, hogy kérjenek elnézést. A vicces, hogy igazat mondtam..
Más: szcientológusok, Világvallások hete, 2004, szeged. Árválkodtak ott a sátorukban, mondom odamegyek már hozzájuk. Elkezdik magyarázni, hogy van itt nekikk egy műszer, amivel megmérhetem, mennyire vagyok ideges. Mondom, jó.
Jó, gondoljak egy problémára, ami nem nagyon idegesít, és hogy mennyire feszélyez, azt megmutatja a műszer 1-10 közötti skálán. OK, gondoltam, fogom a műszert, 3-as. Jó, most gondoljak arra, ami a legjobban idegesít. Gondoltam. Mérjük le. Jó, mérjük. Emberek, kiakadt a műszer. nme tudom, ki vágódott melepődötebb arcot, a srác, vagy én, de két valami tény. szegény fiú vagy 10 percig szerelte a műszert, én meg majdnem elsüllyedtem. na mondom, lehet, hogy megerősítettem valakit a hitében?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Acho
- Nem elérhető
- Attila
- Nem elérhető
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
- Altaris
- Nem elérhető
nah itt álljon egy viccesebb sztori, mióta megtörtént, azóta nálunk nem próbálkoztak...
ugye itt van az, amit Attila mondott: hogy világvége, (már megint?), állatokkal békesség, stb... mondja a térítő nő apámnak: - tudja uram hogy csak a jók élik túl a világvégét?? *hatásszünet, apám rámvillantja a szemét, amiből beszólásra következtetek: mire a válasz: - tudja, jó asszony, akkor én nagyon hosszú életű leszek. és ezzel otthagytuk az utcán a nőket (mert ketten voltak és természetesen az utcán támadtak le minket...)... amikor hazaértünk, és kinéztünk az ablakon még mindig ott állt a két nő, ahol hagytuk őket.. kicsit ledöbbentek
- Ecthelion
- Nem elérhető
És a félreértések elkerülése végett: Nem minden vallásos emberről beszélek, hanem csak a totál fanatikusokról...
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Attila
- Nem elérhető
Altaris írta:
Acho írta: Térítés és térítés között is van különbség. És itt bejön, amit Gandalf is írt: van, aki tényleg azért térít, mert hisz abban, amit hirdet, és van, pl. szerintem némely szektáknál, akik csak a pénz miatt csinálják. Meg persze van az a változat is,amikor kötekedésből csinálja valaki.
van különbség, hogyne lenne. csak az agyamra tud menni amikor nem szépen csinálja...
Van ez a un. szekta a Jehova tanúi. Nekünk folyamatosan dobálják be az újságainkat. Már ha csenget valaki akkor is megnézzük, hogy ki az, mert nekik többet nem nyitunk ajtót. Egyszer betódultak és elmondták, hogy az egész Biblia egy nagy hülyeség. És, hogy itt a világ vége és, hogy utolsó napjait éli az emberiség (de ez már vagy 5-6) éve. És aki nem fogadja el Jehova tanait az meg fog semmisülni és nem jut el majd az örök boldogságra ahol mindenki mindenkit szeret és nincs se betegség...se semmi...és mindenki majd boldogan él az állatokkal meg ilyesmik. És elmondták, hogy az hülyeség, hogy Jézus dec.24-én született, mert ugye a pásztorok kint a tűznél űltek és, hogy ez hülyeség, mert, hogy akkor télnek és hidegnek kellett volna lennie. De mondjuk azért ez érdekes világnézet mivel ahol született nem közvetlenül de az egyenlítő környékén van.
És egyszerűen annyira erőszakosak. Egyik nap jöttem haza Budapestről és itt Fehérváron felszálltam egy helyijááratos buszra és akkor egy nő odament (vezetés közben!!!) a buszsofőrhöz és neki is elkezdte mondani ezeket meg rátukmálta az ujságát...szóval...
OK térítsen de azért az erőszakosságnak is vannak határai
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
- Altaris
- Nem elérhető
Acho írta: Térítés és térítés között is van különbség. És itt bejön, amit Gandalf is írt: van, aki tényleg azért térít, mert hisz abban, amit hirdet, és van, pl. szerintem némely szektáknál, akik csak a pénz miatt csinálják. Meg persze van az a változat is,amikor kötekedésből csinálja valaki.
van különbség, hogyne lenne. csak az agyamra tud menni amikor nem szépen csinálja...
- Acho
- Nem elérhető
- Altaris
- Nem elérhető
Gandalf írta: Ezzel csak egy baj van: ha valaki komolyan gondolja, hogy a vallása az egyetlen esély az Üdvösségre, akkor értelemszerűen minél több embert meg akar majd téríteni szeretetből, sajnálatból, lelkiismeretből stb. és ez nem róható fel neki ezért, miért akarna inkább rosszat neked? (Más kérdés, hogy nem feltétlenül van igaza a vallásának, de ettől még nem a térítéssel van baj önmagában - hisz az egy jócselekedet, mások megmentésére szolgálna.)
megfontolandó, bár itt kifejezetten a drága-jó-hittérítős-utcai-szaladgálós-emberkékre gondoltam... *áh.. hirtelen nem jut szembe melyik vallás csinálja... pedig a nagybátyám is az.. na mind1.. ... Szerk: végre eszembe jutott: jehova tanúi.. nah.. már mióta ezen gondolkodtam...*
és: én szintén úgy gondolom hogy az én vallásom az ami tényleg üdvözít. igen, és finom megpróbálom az embereket arrafelé irányítani. de úgy hogy ez kicsit titokban is maradjon és akkor ha magától eljut oda, mégiscsak tettem valami jót. *azt hiszem egyvalakinél már sikerült.. nem egészen, de útban az egészhez