Film <-> Könyv különbségek

Több
20 éve 11 hónapja #160783 Írta: Palimir
Palimir válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
A köpeny nem teszi őket láthatatlanná... az nem csodaköpeny... :roll:
Természetesen nem tudnak belemélyülni a regény minden egyes részletébe, nem lehet mindent megmagyarázni (Helm kürtjének hangja, vagy éppen a tündeköpeny) erre a könyv hivatott. Ha valaki jobban akarja érteni ezt a történetet, annak bizony el kell olvasnia a könyvet.
Egyébként szerintem fantasy-ra egy kicsit is fogékony embernek érthető volt a jelenet. :)

Minden megtörténhet... még az is ami nem.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 11 hónapja #160775 Írta: gandala
gandala válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Tegnap megnéztem a Gyűrű Szövetségét. Mikor a moziban láttam annak idején még nem olvastam a könyvet, és nagyon zavarosnak találtam a filmet. Most, hogy újra megnéztem, már nem csodálkozom ezen. Nagyon fontos részeket hagynak ki.
Pl: Galadriel ajándékai. A filmből kimarad, hogy kapnak egy láthatatlanná tevő tündeköpenyt, lembast stb. Így a második részben nem érthető, hogy Samut és Frodót miért nem látják meg az őrök...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 11 hónapja #160595 Írta: elda
elda válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Sziasztok!

Bocs a késésért a reakcióval ! :oops: De voltak bizonyos más elfoglaltságaim. :)

A versekről. Kezemben a könyv, a címe:Bombadil Toma kalandjai. Kiadó: Szukits Könyvkiadó 2002, fordítók:Tótfalusi István, (később T) és Uhrman Iván (később U)
I. vers Tom Bombadil kalandjai. 13.oldalon kezdődik T fordítása, verse. 20 .oldal Bombadil Toma kalandjai U fordítása, verse. Az első, vagyis T fordítása jobban ragaszkodik az eredeti vershez, de ügyel a verstechnikai részletekre. Borzasztó viszont, hogy nem olvasta a többi magyar fordítást!!!!!!!!!!!!!!! :? A második variáció U-tól, technikailag szép dallamos, magyarosabb és főleg, illeszkedik az összes többi nagy Tolkien fordításhoz. ( A Babót nem kívánom itt értékelni, de lehetne nyitni rá szintén egy fórumtémát !)

De nem nekem kell ecsetelni a különbségeket. Kérlek, olvassátok el és szavazzatok róla!!

A fordító szvsz ne csak az egyedi művet próbalja átültetni, mert ha nem látja a további összefüggéseket, alkothat egy rímelő szöveget, de tartalmat soha nem tud átadni vele olvasóinak.

A gondolat örök

Több
21 éve 1 hete #159345 Írta: Ilmina
Ilmina válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Namarie írta:

elda írta: Sziasztok!

Az előttem szóló Ilminához hasonló véleménnyel bírok én is.

Szvsz lehet szószerinti fordításra törekedni, de abból csak szószedet lesz. Visszaadni egy mű tartalmát, mélyebb gondolati síkjait csak irodalmi vénával, szókinccsel és elhivatottsággal lehet. Itt maradva Tolkien műveinél olvassatok bele Bombadil Toma kalandjaiba. Ott vannak alternatív fordítások. Hogy kinek melyik tetszik azt döntse el maga, de én rögtön megmondom melyik jobb vers, MAGYARUL. :wink:
.

Mik azok az objektív kritériumok, amik alapján ezt megmondod?

Igen teljesen egyezik a véleményünk! :D De én is kíváncsi lennék pontosan milyen fordításokra és milyen szempontokra gondolsz. :P :?:

Több
21 éve 1 hete #158578 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

elda írta: Sziasztok!

Szvsz lehet szószerinti fordításra törekedni, de abból csak szószedet lesz. Visszaadni egy mű tartalmát, mélyebb gondolati síkjait csak irodalmi vénával, szókinccsel és elhivatottsággal lehet. Itt maradva Tolkien műveinél olvassatok bele Bombadil Toma kalandjaiba. Ott vannak alternatív fordítások. Hogy kinek melyik tetszik azt döntse el maga, de én rögtön megmondom melyik jobb vers, MAGYARUL. :wink:
.

Mik azok az objektív kritériumok, amik alapján ezt megmondod?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 1 hete #158563 Írta: Ilmina
Magyarul megjelet olyan kötet amelyben a Gyűrűk Ura és a Szilmarilok versei külön szedetként jelentek meg? :?:

Több
21 éve 2 hete #156837 Írta: Lalaith Scarlett
Lalaith Scarlett válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Kar'sa: Nagyon kiváncsi vagyok a Te fordításodra, ha így lenézed Tandoriét :roll: :?

Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...

Több
21 éve 2 hete #156836 Írta: elda
Sziasztok!

A film ugyanerre a példa. Valaki, jelen esteben PJ elolvasta a művet, lecsapódott benne egy kép, s mivel filmrendező, valamint reálisan gondolkodó szakember is a rajongó státusz mellett, megalkotta a filmtrilógiát, ami nem a könyv szószerinti adaptációja, mert az nem lehetséges. Viszont ha már az Ő verzióját nézzük, nem a mozisat, tökéletesen visszaadja hőseink életét. SZVSZ :wink:

Szvsz : A művészet az, hogy egy alapművet úgy interpretáljunk, hogy a hűség mellett a legfontosabb dolog, a mondanivaló is átjöjjön egy más kultúrkörbe tartozó befogadó számára.

A gondolat örök

Több
21 éve 2 hete #156825 Írta: Ilmina
Én mégis úgy gondolom, hogy nincs azoknak igaza akik azt mondják jobb munkát végeztek volna , hiszen az mindegy hogy milyen indokot mondanak sajátmaguk mellett.Annyit üzenek:"Fordítsátok le jobban ha tudjátok én mindenképenn elolvasom és ha nektek lesz igazatok majd fejet hajtók előttetek!"Feltéve jobban fordítotok!˙(Persze mindez A Gyűrűk Urára vonatkozik)Állok elébe! 8O

Több
21 éve 3 hete #156037 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a fordítással sok minden elvész belőle (ez a magyar kultúra "hibája", ha lehet ilyet mondani)

Ez sajnos MINDEN fordításnál fennáll. Bármilyenről is legyen szó. Oda is és vissza is.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
21 éve 3 hete #155966 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Felagund írta: Jó, persze.

A Babó nem összehasonlítási alap, az egy katasztrófa :roll: :evil: , ha időm lenne, én magam fordítanám le normálisan...

Amiről írtam az előbbekben arról Árpi bácsi nem tehet. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a fordítással sok minden elvész belőle (ez a magyar kultúra "hibája", ha lehet ilyet mondani)

Egyetértek: A Babó katasztrófa, de ez enyhe kifejezés.

Viszont: Az azért, hogy "szavamra mint egy kísértet" eredetiben ezt jelentené "inkább orknak néz ki, mint embernek"
Szóval durva különbség...

Viszont Én nem hibáztatok senkit érte, úgyis angolban jobban szeretem.

Egyébként: A Gollam - tollam a régi verzióban jó, volt, az új kiadás beírásakor rontották el.

Az első 11 fejezetet Réz Ádám fordította versestül mindenestül, aztán megbetegedett, G.Á. átvette a fordítást, és G.Á. némely részeket átírt 1-11, a többit ő fordította, kivéve a verseket, amiket Tándori Dezső.
(és R.Á. később meg is halt... :( )

Felagund írta:

elda írta: A jeleskedett erős túlzás, Réz Ádám fordításai szótagszámban, ütemben totál megegyeznek az eredetivel, ezzel szemben Tándori... :roll:

Egyetértek: Én már el is kezdtem fordítani a verseket, mert iszonyatosak.
A szótagszám is nagy hiba, de ráadásul alig rímelnek.

A "Where is the horse, where is the rider" kezdetű vers, amit legjobban figyelmetekbe ajánlok....

"Or behold the flowing years, from the sea returning"-öt
"Vagy ki veszi észre a visszaáramló tenger vizén az éveket"-nek fordította, ami ugyebár eredetileg:
"Vagy ki veszi észre az elszálló éveket, ha visszatér a tengerről"

Szóval nyelvileg se 100%...

Kārātārānen a áirâë...

Több
21 éve 3 hete #154906 Írta: Ilmina
Szerintem Göncz Árpád az egyik legjobb magyar fordító (bár az eredeti könyvet még nem olvastam) :cry:
A fordításról pedig annyit hogy van elég szép a magyar ahoz hogy valósághűre le lehessen fordítani szinte bármit!Persze az igaz hogy az író elég sok sajátos szófordulata eltünik,de hát mi már nem a közös nyelven beszélünk! :cry:

Több
21 éve 3 hete #154610 Írta: elda
Bocs

A "jeleskedést" így kellett volna írnom! :wink:

Köszönet a fordítónak és a lektornak!!!

Most nekiállhatok On-Line olvasni és kiesik a szemem! :(

A gondolat örök

Több
21 éve 3 hete - 21 éve 3 hete #154607 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

elda írta:
1-11 fejezetet Réz Ádám fordította a versekkel együtt, utána a versekben Tandori Dezső jeleskedett a könyv végéig.

A jeleskedett erős túlzás, Réz Ádám fordításai szótagszámban, ütemben totál megegyeznek az eredetivel, ezzel szemben Tandori... :roll:

[size=9:2c8lg1wu](Pont ezért szívunk most az énekkarral...)[/size]

Our knees do not bend easily

Több
21 éve 3 hete #154606 Írta: Neniel
Neniel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
"Szerettem volna az elsők között látni a filmet - jelentette ki lapunknak
Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura műfordítója. -
Erre az lehet mentségem, hogy terjedelmében ez volt a legnagyobb mű,
amit valaha fordítottam. Réz Ádám kezdte el a munkát, de aztán megbetegedett,
s utána sokáig senki nem nyúlt a szöveghez. A fordítást egy szuszra, három és fél
hónap alatt végeztem el&#8230; " (idézet egy Göncz Árpáddal készült interjúból)

[size=9:2q7zdlp1]Erre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy nem ő kezdte el.
[/size]

És egyetértek Felagunddal, én sem kérdőjelezem meg a fordítás színvona-
lát, [size=9:2q7zdlp1](főleg nem a Szobotka Tibor féle Babóval összehasonlítva). :evil: [/size]Tehát gyönyörű munka,
csak annyit akartam mondani, ha ő nem tette volna meg, lehet, hogy születik
hasonló színvonalú fordítás.
:wink:

"To the Sea, to the Sea! The white gulls are
crying,
The wind is blowing, and the white foam is
flying."

Több
21 éve 3 hete #154605 Írta: elda
Üdv !

Sajnos, nagy hiányosságom az irodalmi angol nyelv nem tudása! így kénytelen vagyok magyarul örülni a könyveknek. :D Viszont a német nyelvű fordítást volt alkalmam megismerni. Hát az.... rosszabb mint a magyar az tuti!!! Melegen ajánlom mindenkinek aki le akar szokni Tolkien olvasásáról. Mindenben az eredeti a jó és van ami megközelíti a forrás szinvonalát. Mint egy vers, csak az alkotó tudja mi volt a szándéka vele! A többiek fejében csak lenyomat van belőle.

Nenielnek!

1-11 fejezetet Réz Ádám fordította a versekkel együtt, utána a versekben Tandori Dezső jeleskedett a könyv végéig.

A gondolat örök

Több
21 éve 3 hete - 21 éve 3 hete #154604 Írta: Gwaleriol
Gwaleriol válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Csak megtaláltam! :D

A közeledő vihar elől a bátorság a legjobb menedék, meg a remény.

Több
21 éve 3 hete #154602 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Nem tudom, figyeltétek-e de a GyU háromkötetes kiadása telisdeteli van nyomdai hibákkal, "még tollamra is vár valami tennivaló" hogy csak az egyik gyöngyszemet említsem. Viszont a Szilmarilok díszkiadásában nem tudom, miért néhányszor keményen előfordul a "tündér" kifejezés.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 3 hete #154601 Írta: Felagund
Hurrá-hurrá! :bounce:
Olvastam már róla a Lassiban...

Hol lehet letölteni???

Több
21 éve 3 hete #154600 Írta: Gwaleriol
Gwaleriol válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Felagund írta:
A Babó nem összehasonlítási alap, az egy katasztrófa :roll: :evil: , ha időm lenne, én magam fordítanám le normálisan...

Ulmo már megtette. :itscool: Valahonnan le is lehet tölteni, de a pontos címre már nem emlékszem.

A közeledő vihar elől a bátorság a legjobb menedék, meg a remény.

Több
21 éve 3 hete #154597 Írta: Felagund
Jó, persze.

Amiről írtam az előbbekben arról Árpi bácsi nem tehet. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a fordítással sok minden elvész belőle (ez a magyar kultúra "hibája", ha lehet ilyet mondani)

Több
21 éve 3 hete #154588 Írta: elda
Sziasztok !

Göncz Árpád fordította le magyarra a könyvet. Tény, vannak hibái, de miért nem fordította azóta senki újra? Ha nem lenne olvasmányos, ha nem találta volna el a magyarításokat ennyire, talán már lenne ellenkönyv! A Babót olvasva eldöntheti bárki, mit jelent egy elkötelezett fordító munkája. Valahogy, nem lett a Gyűrük Urának a szinvonalán magyarítva. De ha tegyük fel én gondolom rosszul, akkor miért Árpi bácsi terminológiáját használják a film szinkronizálói, miért nem a Babó "Baggins"-át? Fura lenne nem? És a hobbitok..... :D

A gondolat örök

Több
21 éve 3 hete #154570 Írta: Felagund
Hát, szo-szo, amit tudott, megtett, de aki olvasta az eredeti angol szöveget, az egyetérthet velem, hogy úgy jobb!
Szvsz leginkább azért, mert az angol mitológia annyival bővebb a magfyarnál, hogy nem lehet visszaadni. A wraith, a wight, a lich, orc, goblin stb (bár ezek nem mindegyike szerepel a műben :D ) olyan lények, amelyeket a magyar csodás lényekkel (manó, lidérc, stb) nem lehet visszaadni, mert sokkal többek, sokkal másabbak, mint a magyar "megfelelőjük"

Több
21 éve 3 hete #154559 Írta: Neniel
Neniel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

elda írta: meg kellene említeni Göncz Árpádot mint fordítót , mert amit ő véghezvitt a fordításban, az klasszis teljesítmény. Nélküle mi csak halvány lenyomatát látnánk Középföldének.

Én is nagyon szeretem Göncz Árpád fordítását, (a Kar'sa által említett hibák
ellenére is) de ezzel együtt nem teljesen
világos ez a "halvány lenyomat" dolog...gondolom akadnak még kis
országunkban tehetséges műfordítók, akik előbb-utóbb örömmel vállalták
volna a kihívást, mit a Gyűrűk Ura szövege jelent. Hozzáteszem, nem
ismerem a fordítás történetét, csak annyi dereng, hogy nem G.Á. kezde
el... javítsatok ki, ha rosszul gondolom, kíváncsi vagyok erre.

u.i.: ha nagyon off, kérlek mondjátok meg melyik topicba távozzunk a
témával...

"To the Sea, to the Sea! The white gulls are
crying,
The wind is blowing, and the white foam is
flying."

Több
21 éve 3 hete #154547 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

elda írta: Ha láttátok a rajzfilmet, akkor leborulhattok Jackson elött, de aki az összes vonatkozó könyvet olvasta (Babó, Szilmarilok, Bombadil Toma), annak sajnos hiányérzete van. Valamit hiányolok a hozzászólásokból, azoktól akik a könyvet éltetik (velem együtt :) ). Meg kellene említeni Göncz Árpádot mint fordítót , mert amit ő véghezvitt a fordításban, az klasszis teljesítmény. Nélküle mi csak halvány lenyomatát látnánk Középföldének.

Nem mondom, hogy nem jó a film, de fontos megemlítenem azt, hogy bár senkit sem kívánok megsérteni, rengeteg félrefordítása a van a könyvnek.

"Szavamra, mint egy kísértet", "Heten voltunk utitársak", kihagyott egy csomó részt (a Haradiakról a felét kihagyta a Két Toronyban)

Szóval nekem vannak ilyen kis problémáim, és angolul is nagyon szívesen olvasom.

Kārātārānen a áirâë...

Több
21 éve 4 hete #154408 Írta: Ilmina

Lothwena írta:

Ilmina írta: Örülök hogy megbeszéltük! :D :D Melyik rész tetszet a legjobban az átírt változatból? :D Vagyis a filmben, van olyan rész ami szereinted hiányzott a könyvből?

Nem... nem kifejezetten hiányzott, csak néhány mondatot átraktak
más emberek szájába! :wink:
Persze, természetes, hogy kimaradtak részek, de hát melyik filmből nem marad ki, amit könyv után rendeztek?? :wink: :wink:
Hát, a kedvenc részem pedig talán az, amikor a Szövetség Lothlórienbe ér!! :D De az egész film remek!! És te mit gondolsz?

[/quote]

Nagyon szeretem a Lórieni részeket,szomorúak de mégis van bennük valami ami több a látszati szépségüknél!De a könyvek egy egészet alkotnak nincs olyan rész amelyre azt mondhatnám hogy nem tetszik! :)

Több
21 éve 1 hónapja #153948 Írta: Nyrwen
Nyrwen válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Ilmina írta: Örülök hogy megbeszéltük! :D :D Melyik rész tetszet a legjobban az átírt változatból? :D Vagyis a filmben, van olyan rész ami szereinted hiányzott a könyvből?

Nem... nem kifejezetten hiányzott, csak néhány mondatot átraktak
más emberek szájába! :wink:
Persze, természetes, hogy kimaradtak részek, de hát melyik filmből nem marad ki, amit könyv után rendeztek?? :wink: :wink:
Hát, a kedvenc részem pedig talán az, amikor a Szövetség Lothlórienbe ér!! :D De az egész film remek!! És te mit gondolsz?[/quote]

A Elbereth Gilthoniel,
silivren penna míriel
o menel aglar elenath!

Több
21 éve 1 hónapja #153875 Írta: elda
Ha láttátok a rajzfilmet, akkor leborulhattok Jackson elött, de aki az összes vonatkozó könyvet olvasta (Babó, Szilmarilok, Bombadil Toma), annak sajnos hiányérzete van. Valamit hiányolok a hozzászólásokból, azoktól akik a könyvet éltetik (velem együtt :) ). Meg kellene említeni Göncz Árpádot mint fordítót , mert amit ő véghezvitt a fordításban, az klasszis teljesítmény. Nélküle mi csak halvány lenyomatát látnánk Középföldének.

A gondolat örök

Több
21 éve 1 hónapja #153052 Írta: Ilmina
Örülök hogy megbeszéltük! :D :D Melyik rész tetszet a legjobban az átírt változatból? :D Vagyis a filmben, van olyan rész ami szereinted hiányzott a könyvből?

Több
21 éve 1 hónapja #153013 Írta: Aeglos
Aeglos válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Kelekhril: Én nem kifejezetten Bombadilt, hanem a mozgó, suttogó erdőt hiányoltam...

And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.649 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére