- Köszönetek: 0
Faramir (David Wenham)
- Silima
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
A hibák.. ó, igen. Lusta voltam átolvasni... Ugye nem túl zavarók?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Coralie
- Nem elérhető
Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...
- Noredhel
- Nem elérhető
Persze a haja rövid, de ettől eltekintve kiköpött Faramir...
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Silima
- Nem elérhető
Ezúton szereném megköszönni kedves szüleimnek, megértő tanáraimnak, és a pincsikutyámnak.
Nna. Szóval remélem, hamarosan engedélyezik a Dol Amroth örökösei uccsó részét, és a kritikákat még mindig várom!!
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Nilraen
- Nem elérhető
"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."
- Silima
- Nem elérhető
Dol Amroth örökösei 2. Már régen kész van, csak az a baj, hogy én is... Még engedélyezésre vár. Deee... van benne LÓ! És TÚL VAGYOK A NYELVVIZSGÁN!!! Nem érdekel, hogy sikerült. Nem mindegy?! Levan a gond...
- Kincső
- Nem elérhető
Silima írta: Halihó! Beváltottam a fenyegetésem: a fanfictionben olvasható (lesz?) a Dol Amroth örökösei első, rövidke része. Persze lesz tovább is.
Ez nekem egyben vizsgadarab is, mert tegnap és holnap nyelvvizsgázok... :bawling: :eek2: :crap: és egy kissé már kivagyok, annyira, hogy németül kértem a boltban a tejet... Megkérnék mindenkit, hogy ha logikai bukfenceket talál benne, közölje velem! Köszi!
Kincső: Bocs az OFFért!
Ez nem OFF. Ha egy tartalmas hozzászólás mellett még valami kicsit eltérőt mondasz az nem baj.
Sok sikert a nyelvvizsgához! :bounce:
És köszi a fordítást!
Nah, összevontam a pénteki hozzászólásommal ezt:
Elolvastam, tetszik, ha akad rá időd kérlek folytasd!
Egy aprócska hibát találtam benne, javítsd majd ki alkalomadtán:
Amúgy gratula! [size=9:2im3r1yq](OFF: hogy sikerült a nyelvvizsgád? )[/size]Már egy teljes órája ide kellett volna lennem veled, kölyök.
Kincső
- Silima
- Nem elérhető
Ez nekem egyben vizsgadarab is, mert tegnap és holnap nyelvvizsgázok... :bawling: :eek2: :crap: és egy kissé már kivagyok, annyira, hogy németül kértem a boltban a tejet... Megkérnék mindenkit, hogy ha logikai bukfenceket talál benne, közölje velem! Köszi!
Kincső: Bocs az OFFért!
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
fototar.origo.hu/albumlist/album ... ?id=232834
Ha esetleg nem műkszik,akkor menjetek be a fototar.origo.hu -ra és ott a keresőbe írjátok be,hogy David1,aztán kattincstok a kép alatt a Rana-ra.
"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."
- Kincső
- Nem elérhető
Silima írta:
Kincső írta:
Silima írta:
Elenath Edainme írta: Húúú de átszellemült Faramir
Most nézem: mi lelte ennek az ujját?!?! 8O Szerencsétlen... Én is tudok ilyet csinálni, de utána 3 napig fájnak az ujjízületeim...
Miért? Szerintem a nem kifelé fordítva akar lenni, hanem befelé...
Ezt nem egészen értem... Hogyhogy befelé? Felénk van a tenyere, mg az összes többi ujja is, azok OK. De a mutatóujja valahogy nagyon ki van facsarva! Nem?... :
Ja azt hittem úgy érted teljesen kifordítja az ujjait. Nekem így nem tűnik fel semmi furcsa a mutatóujjában...
- Silima
- Nem elérhető
Kincső írta:
Silima írta:
Most nézem: mi lelte ennek az ujját?!?! 8O Szerencsétlen... Én is tudok ilyet csinálni, de utána 3 napig fájnak az ujjízületeim...
Ezt nem egészen értem... Hogyhogy befelé? Felénk van a tenyere, mg az összes többi ujja is, azok OK. De a mutatóujja valahogy nagyon ki van facsarva! Nem?... :
Mindenkit örömmel értesítek, hogy készül a "Dol Amroth örökösei" című novella németből való fordítása, Finduilas haláláról. Inkább Boromir a főszereplő, de azért van benne némi Faramir is.
De el fog tartani egy ideig... 8O
- Kincső
- Nem elérhető
Silima írta:
- Silima
- Nem elérhető
- tindomiel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Minden különösebb érdeklődés nélkül olvasgattam ma a Jövő7 c. újságot, és mit látok?
A Két tornyot Faramir kapitány képével tették be a filmajánlóba!
Végre nem Frodó, Gandalf, vagy Legolas képével reklámozták a filmet, hanem Faramiréval
:hello: (Jó, oké, ez nem nagy cucc...)
Egy igazság akkor is fontos, ha nincs semmi értelme.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Az eleje nagyon uncsi, mert a riporter több oldalon arról locsog, hogy milyen nehéz volt ezt az interjút elkészíteni. Kb a 4. oldaltól beszélget ténylegesen velük...
There is no reality. Only perception.
- Silima
- Nem elérhető
Sil írta:
A filmesek szerint Anborn így néz ki: shop.decipher.com/Images/CardIma ... N06048.jpgSilima írta: Off:
Nem tudja valaki, hogy"azt a fickót" hogy hívják? PJ fantáziájából kipattant szereplő, vagy pl. Anborn megfilmesítése?
Bocs, Kincső!
Kövezzetek meg, ez az első jó pasi ebben a filmben!!!!
Kincső: Anborn az, aki a Könyvben Faramirnak jelentést tesz egy "farkatlan fekete mókusról" (ennek is szépeket mesélhettek kiskorában... 8O ) és lelkesen indítványozza, hogy lőjék le Gollamot pecázás közben. Ő van a legtöbbet említve az ithiliai kószák közül (juj, de szép mondat volt... )
- Kincső
- Nem elérhető
A topicgazdi hazatért!
Érdekes témákat vetettetek fel! (Ami Gondorral kapcsolatos, az nem OFF. )
Újság mint hírlap szerintem sem volt (könyvnyomtatás kora előtt?!), de valóban az újság azért újság mert újdonságokat tartalmaz, és nem azért kérdezem, hogy mi újság, mert arra vagyok kíváncsi mit írt a hírlap.
És valóban, szerintem Minas Tirithben elég sok írástudó lehetett, de hogy a kis falvakban lett volna iskola, azt én se gondolom. Viszont a betűvetés tudománya apáról fiúra szállhatott, és aki tanulni vágyott, elment városba. De szerintem a régi történetek szájhagyomány útján terjedhettek, és ebből is sok műveltséget lehetett összeszedni. Csak mert az emberek a tündéktől vették át a dolgokat általában, tehát szerintem szervezett iskola nem annyira volt, inkább egyénre szabottan foglalkoztak az idősek a fiatalokkal, meséltek nekik és úgy tanultak.
Tilion: szívesen. Én is már nemtudom hányszor olvastam újra a koppányi agát, egyszer egy éjszaka megszakítás nélkül 2x is, annyira klasszikus az a könyv. Ez a László-Faramir párhuzam nekem is csak a történeted alapján jutott eszembe. Na majd áttérünk privibe, nem OFF-olom szét a saját topicom.
Kincső
u.i.: lemaradtam, ki az az Anborn?
- Lora
- Nem elérhető
Gyöngycem (voltam valaha)
- Artemisz
- Nem elérhető
Sil írta: A filmesek szerint Anborn így néz ki: shop.decipher.com/Images/CardIma ... N06048.jpg
Nem is rossz... annyira..
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Sil
- Nem elérhető
A filmesek szerint Anborn így néz ki: shop.decipher.com/Images/CardIma ... N06048.jpgSilima írta: Off:
Nem tudja valaki, hogy"azt a fickót" hogy hívják? PJ fantáziájából kipattant szereplő, vagy pl. Anborn megfilmesítése?
Bocs, Kincső!
Tears unnumbered
- Silima
- Nem elérhető
Bocs, Kincső!
- gilloth
- Látogató
Peredhil/Earendil írta:
Mert mikor az a fickó a filmben oda viszi Faramir-hoz a téképet,
Faramir megkérdezi, hogy; "Mi újság?"
És hát ezt a szót ők nem ismerhetik ugyebár?!
Vagy mégis?
Kedves mester! Tessék angolul gondolkodni!!! :deal: (what is the news= mi az újdonság, mi új történt? ) Bár amúgy anakronozmus még a könyvben is van, ha jól tudom...
De szvsz érdekes felvetés, h lehetett-e vmi újság,v hírmondó-féle Középföldén, ha nem is olyan, mint ma...
- Silima
- Nem elérhető
Ami meg a témát illeti: igazatok van, nem csak a gazdagok taníttathatták gyerekeiket, de én inkább úgy étettem, hogy szinte csak a Mnas Tirithiek. Nem hiszem, hogy Lebenninben vagy a Fehér-hegységben minden kis tanyán lett volna suli. Aki tudott olvasni, nyilván megtanította a gyerekeinek is - ha úgy vélte, lehet rá szükségük.
Faramir viszont szinte kizárólag Mithrandir hatásának köszönhetően ismerhette a régi iratokat, nem hiszem, hogy Denethor szorgalmazta volna, hogy kisebbik fia harc helyett művelődjön...
- Sil
- Nem elérhető
Itt nem egészen arról van szó, hogy nem tudtak volna olvasni, hanem hogy voltak olyan szövegek, amiket csak a Hagyomány ismerői tudtak elolvasni (azaz Faramir nagyon művelt volt, mert ő ezeket is el tudta olvasni többé-kevésbé), vagy még ők sem, mert időközben feledésbe merült a módja (pl nagyon archaikus nyelven/írásmóddal íródott: lásd quenya mint tünde-latin, és a különböző tengwar írásmódok)... Ha megnéztek mondjuk egy középkori krónikát, valószínűleg ti sem tudjátok elolvasni, még ha magyarul is van.Suhifarok írta: "Van, amit már senki nem tud elolvasni, s a többi is ritkán kerül elő. Én még csak bele-beleolvasok, mert megtanítottak rá."
A tudáshoz való hozzáférés szvsz korlátozott volt (tehát nem úgy, mint most, hogy besétálsz a könyvtárba, és kiveszel egy könyvet... annál jóval értékesebbnek számítottak, pl a Corvinák is hozzá voltak láncolva a polchoz, és nem engedtek be oda akárkit), de a köznép azért szvsz értett valamennyire a betűvetéshez.
Tears unnumbered
- Suhifarok
- Nem elérhető
Nilraen írta: A gondori emberek többsége szerintem is tudott olvasni, és hogy Faramir tudott az egészen biztos. Ugyanis valahol mondja a könyvben (remélem jól emlékszem és nem egy fanficben olvastam ), hogy sok történetet olvasott a régi időkről...Jól emlékszem, vagy hülyeségeket beszélek??
Többé-kevésbé jól.
"Van, amit már senki nem tud elolvasni, s a többi is ritkán kerül elő. Én még csak bele-beleolvasok, mert megtanítottak rá."
- Nilraen
- Nem elérhető
A gondori emberek többsége szerintem is tudott olvasni, és hogy Faramir tudott az egészen biztos. Ugyanis valahol mondja a könyvben (remélem jól emlékszem és nem egy fanficben olvastam ), hogy sok történetet olvasott a régi időkről...Jól emlékszem, vagy hülyeségeket beszélek??
"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."
- Niphredil Eleanor
- Nem elérhető
Akkor mégsem okoskodtam! Hip-hip-hurrá!!Sil írta: voltak könyvtárak, és mivel a múlttal többet foglalkoztak, mint a jövővel, valószínűleg komoly írásbeliséggel rendelkeztek, így iskolák is lehettek.
Épp azon gondolkodom(hogy én mikre vagyok képes ), hogy mikor a FotR-ben Gandalf elvágtat Minas Tirithbe hogy utána nézzen mit is írt Isildur, akkor azért lehet látni, hogy igen nagy és jelentős könyvtár áll Gondor rendelkezésére! Nem? Szóval elég valószínű, hogy a lakosság java tud olvasni, különben minek a könyvtár! De szerintem lassan vissza kéne kanyarodnunk Faramirhoz.
Elvégre ez nem a "tudtak-e Gondorban olvasni" topic! (szóljatok, ha nincs igazam! Hajlamos vagyok az okoskodásra , szóval nyugodtan tessék néha helyre rakni )
OFF: Sil, nagyon jó az oldalad! :up:
Lothlórien virágai; Niphredil és Elanor
- Sil
- Nem elérhető
Bár az újság valóban nyelvújítás korabeli szó (és szerintem is az újdonság rövidítése), de szvsz nyugodtan lehet használni Középföldén is, nem lóg ki. (Sőt, a Gy.U.-ban van egy expresszvonatos hasonlat is, ha jól emlékszem... ) De hogy a Megye lett volna a legcivilizáltabb, Gondorban meg nem tudtak olvasni? Ne felejtsétek el, hogy a Megye az Északi Királyság része volt, és a postát is valószínűleg így ismerték meg: Arnor fénykorában komoly futárszolgálat működött, az utak, amiket a Harmadkorban benőtt a fű, jól kiépített kövesutak voltak. Az északi birodalom hanyatlása után valóban a Megyében maradtak fent a régi civilizáció nyomai legjobban, de Gondorban végig megmaradt a központi hatalom, fennmaradt a civilizáció (méghozzá egy igencsak városias civilizáció, Minas Tirith-hez képest a Megye csak egy porfészek), őrizték a hagyományokat, voltak könyvtárak, és mivel a múlttal többet foglalkoztak, mint a jövővel, valószínűleg komoly írásbeliséggel rendelkeztek, így iskolák is lehettek.Silima írta: És nem valószínű, hogy volt újság, nekem úgy jött le, hogy a Megye volt a "legcivilizáltabb": posta, demokrácia, vezetéknév, stb. Nem hinném, hogy Gondorban lett volna Gondor Times, sztem az olvasni tudás nem volt mindenki kiváltásga. Talán csak az előkelőknek adatott meg, hogy taníttassák a gyerekeiket.
Tears unnumbered
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.