Istarok

Több
20 éve 1 hónapja #225829 Írta: 3.Aragorn
3.Aragorn válaszolt a következő témában: Istarok

Gandalf írta:

3.Aragorn írta: A magasabb erő sokszor maga a mágus...

De ha a saját képességeit használja fel, akkor már nem is biztos, hogy mágia a dolog! :wink:

Nem biztos, de sztem több mint vszínű. Amire te gondolsz az közelebb van a fohászhoz...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #225826 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Istarok

3.Aragorn írta: A magasabb erő sokszor maga a mágus...

De ha a saját képességeit használja fel, akkor már nem is biztos, hogy mágia a dolog! :wink:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #225824 Írta: 3.Aragorn
A magasabb erő sokszor maga a mágus...

Több
20 éve 1 hónapja #225822 Írta: Gandalf

Dínchamion írta:

Gandalf írta: Számomra a mágia mindazon cselekedeteket jelenti, amelyekkel befolyásolni kívánják a természeti jelenségeket.

Ez túl általános. :nono:

Mi az, hogy "természeti jelenség"? Mi az, hogy "befolyásolni"?

A többieké talán nem volt általános? :roll:
Mi az, hogy mi az? :twisted:
Nos, az esőtánc is beletartozik, de végül is az a lényeg, hogy egy bizonyos hatást akarok kiváltani egy bizonyos tevékenységemmel, pl. lerajzolom a bölény képét a falra, hogy rabul ejtsem a bölény szellemét, és ezáltal sikeres legyen a vadászat. A mágia mindig feltételez ok-okozati összefüggéseket, ezek nem önmagukból fakadó dolgok, hanem tennem kell valamit, hogy kiváltsam a hatást. Tehát nem a lényemből fakadó történésről van szó, hanem el akarok érni valamilyen változást a cselekvésemmel, elsősorban magasabb erők megnyerésével.

Több
20 éve 1 hónapja #225819 Írta: 3.Aragorn

Gandalf írta: Számomra a mágia mindazon cselekedeteket jelenti, amelyekkel befolyásolni kívánják a természeti jelenségeket.

Mire gondolsz, az esőtáncokra :?: - Én erre asszociáltam...
Szóval konkretizáld lécci :P

Több
20 éve 1 hónapja #225812 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Istarok

Ez túl általános. :nono:

Mi az, hogy "természeti jelenség"? Mi az, hogy "befolyásolni"?

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 1 hónapja #225806 Írta: Gandalf
Számomra a mágia mindazon cselekedeteket jelenti, amelyekkel befolyásolni kívánják a természeti jelenségeket.

Több
20 éve 1 hónapja #225774 Írta: 3.Aragorn

Ellana írta:

3.Aragorn írta: A Nagy királyok leszármazottai, így Aragorn is rendelkeztek ilyen erővel (ld: Király kéz gyógyító kéz)

Khmm...szerintem ez nem igazán nevezhető mágiának... Aragorn ismerte az athelast, meg ismerte az emberek lelkét, szvsz így tudta meggyógyítani Trufát, Faramirt és Éowynt (meg Frodót)(meg Samut (Mória után)).

Az, hogy a lelkükbe látott, már mágiának nevezhető. De mint tudjuk relatív, hogy mit tekintünk mágiának...

Több
20 éve 1 hónapja #225772 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Istarok

3.Aragorn írta: A Nagy királyok leszármazottai, így Aragorn is rendelkeztek ilyen erővel (ld: Király kéz gyógyító kéz)

Khmm...szerintem ez nem igazán nevezhető mágiának... Aragorn ismerte az athelast, meg ismerte az emberek lelkét, szvsz így tudta meggyógyítani Trufát, Faramirt és Éowynt (meg Frodót)(meg Samut (Mória után)).

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
20 éve 1 hónapja #225762 Írta: 3.Aragorn
A mágia nem működik ha nincsenek meg a megfelelő képességeink, adottságaink. (Ilyen pl. az akaraterő) Középföldén a mágikus energia belülről fakad, így nem tanulható... (Faramir pl sok időt töltött Gandalf társaságában, mégsem tanult tőle semmilyen "mágikus" dolgot... pedig sokat tanult tőle, és ez a gondolkodásmódjában is tükröződik.) A tündék születésüktől fogva rendelkeznek bizonyos mágikus energiával, vagyis olyan hatalommal, amit mi nem értünk. ebben az értelmezésben az emberek is rendelkeznek hasonló képességekkel de azt :
1. vagy magától értetődőnek vesszük,
2. vagy csak kisebb mértékben határoznak meg minket,
3. vagy már eltompultak ezek a képességeink mert Númenor vére kiveszett belőlünk...
A Nagy királyok leszármazottai, így Aragorn is rendelkeztek ilyen erővel (ld: Király kéz gyógyító kéz).Ha vki rendelkezik kellő akaraterővel, és bizonyos szellemi képességekkel, akkor eséllyel "tanulhat" mágiát.
(+ 1-et értek Felagunddal) Nekünk is vannak olyan képességeink melyet más fajok (pl orkok) nem értenek... :wink:

Több
20 éve 1 hónapja #225751 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Istarok
Tegnap a fürdőkádban eszembe jutott valami: A mágia a fizika megcsúfolása. (He-he, rühellem a fizikát.) Na mindegy...

Több
20 éve 1 hónapja #225703 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Istarok
Szerintem Középföldén emberi szemmel nézve igenis létezik (létezett) mágia. Én a magam részéről mágiának nevezek a világ menetébe való mindenféle olyan beavatkozást, amelynek módja átlagos emberi ésszel megismerhetetlen (azért ne higyje senki, hogy mágikusnak tartom a mikroprocesszor működését ;) ). Egyszerűen csak arra gondolok, hogy a tündék és egyéb más lények birtokában voltak egy olyan hatalomnak, amit emberi ésszel nem lehet a fizikai törvényszerűségek közé beilleszteni. Ettől még persze a tündék ezt tarthatták teljesen természetesnek, de az emberek (hobbitok, egebek) számára ez megmagyarázhatatlan jelenség (ergó: mágia) volt...

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 1 hónapja #225571 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Istarok
A mágia számomra az energia manipulálásával kapcsolatos. Ja, és korlátot csak a "mágiahasználó" hite/fantáziája jelent. Jobban nem tudom kifejezni. Egyébként jellemző h. mindenki mást írt, ez egy nagyon elvont dolog. (Hiszen egyikünk sem találkozott vele.) De nevezhetjük mágiának a tudatalatti müködését is... Veletek nem törtélt még olyan, h. annyira ráhangolódtatok vkire, hogy folyamatosan kimondtátok, amit gondolt? Lehet, hogy valaki ezt is mágiának nevezi, ha még nem tapasztalta.
Szal kb. azt akartam megfogalmazni, h. mágia lehet az, amiről nem hisszük el, hogy képesek vagyunk rá.

Több
20 éve 1 hónapja #225557 Írta: Ellana

Alyr Arkhon írta: Szerintem érdemes volna megbeszélni, ki mit tart mágiának és miért, illetve hogy szerinte ez Középföldén mennyire van jelen és miért.

A mágia számomra az, ha befolyásolni tudsz bizonyos dolgokat a gondolataiddal. Bizonyos mértékben jelen van a való életben is: ha beteg vagy, és nagyon-nagyon meg akarsz gyógyulni, akkor lerövidítheted a lábadozási időt. Ugyanígy, ha elhagyod magad, akkor nehezebben gyógyulsz. Az én megfogalmazásom szerint a mágia az elme hatalma. Hogy Középföldén van-e ilyen? Talán az, hogy Aragorn győzni tudott a palantír felett. Meg hogy Frodó nagyon sokáig nem engedett a Gyűrű csábításának. A mágia a szememben az akaraterő. És az ember néha tényleg varázslatos dolgokra képes, ha akarja.

Több
20 éve 1 hónapja #225355 Írta: Batti
Batti válaszolt a következő témában: Istarok
Mágia?

A mágia valami féle betanult receptúra, pontos szertartás rend, vagy valami hasonló alapján elvégzett dolog(?). De semmi köze az anyag vagy a _dolgok_ természetéhez. Persze ez így is nehezen megfogható. Egy példa. A Rubik kocka "kirakása" a legtöbben úgy csinálják hogy először összehoznak egy oldalt aztán "lefeléhaladva" bizonyos, jól betanult forgatásokkal vagy azok kombinációival szépen sorba kirakják az oldalakat. De ez nagyon messze áll a kocka felépítéséből, lehetséges mozgásaiból, a geometriából, térlátásból összeálló ismerettől. Melynek birtokában a kocka oldalainak egysége úgy áll össze, hogy a laikus szemlélő mitsem ért belőle, ráadásul nincs két egyforma mozdulatsor. mindig a kiindulóhelyzet és a közbenső változások indokolják meg a következő fordítást. Nos ha hasonlatnak vesszük az előző két példát, akkor az első a mágia a második pedig hatalom a dolgok felett. Mert az első esetben csak egyféle eredménye lehet a betenult dolognak a másodikban gyakorlatilag bármi. Például szabályos mintázat minden oldalon az egy szinűség helyett.

Tudom én, hogy mint minden hasonlat ez is sántít. De a mágiát nem ismerem a dolgok felett pedig nincsen ilyen hatalmam., jobb megközelítést nem találtam.

"Kane o Keizai Suru"

Több
20 éve 1 hónapja #225291 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Istarok

Lamorak írta:

Alyr Arkhon írta: Ámde akkor ez alapján ilyen kijelentések tételekor alapvetőnek veszed, hogy az olvasók is hozzád hasonló háttérrel rendelkeznek, ám ez, sajnos avagy szerencsére, nem így van.

Leginkább sajnos, mert leginkább azt szoktam tapasztalni, h semmilyen koherens ellenvetést nem szoktak tudni felhozni, ill. semmilyen 'alternatív mágiadefiníciót' sem ellenvetni. De szívesen meghallgatok néhányat, ha gondoljátok.

Szerintem érdemes volna megbeszélni, ki mit tart mágiának és miért, illetve hogy szerinte ez Középföldén mennyire van jelen és miért.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #225285 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Istarok

Alyr Arkhon írta: Ámde akkor ez alapján ilyen kijelentések tételekor alapvetőnek veszed, hogy az olvasók is hozzád hasonló háttérrel rendelkeznek, ám ez, sajnos avagy szerencsére, nem így van.

Leginkább sajnos, mert leginkább azt szoktam tapasztalni, h semmilyen koherens ellenvetést nem szoktak tudni felhozni, ill. semmilyen 'alternatív mágiadefiníciót' sem ellenvetni. De szívesen meghallgatok néhányat, ha gondoljátok.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja #225284 Írta: Alyr Arkhon

Lamorak írta:

Alyr Arkhon írta: Én meg hozzáteszem már egy ideje, hogy mindez attól függ, mit nevezünk mágiának.

Nyilván, de az én kultúrtörténész-vallástörténész hátterem leginkább egyféle mágia-definíciót tesz lehetővé, és az biztosan nincsen.

Ámde akkor ez alapján ilyen kijelentések tételekor alapvetőnek veszed, hogy az olvasók is hozzád hasonló háttérrel rendelkeznek, ám ez, sajnos avagy szerencsére, nem így van.
Ez arra engedhet következtetni, hogy számu(n)kra mást (is) jelenthet ez a szó.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #225283 Írta: Lamorak

Alyr Arkhon írta: Én meg hozzáteszem már egy ideje, hogy mindez attól függ, mit nevezünk mágiának.

Nyilván, de az én kultúrtörténész-vallástörténész hátterem leginkább egyféle mágia-definíciót tesz lehetővé, és az biztosan nincsen.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja #225279 Írta: Alyr Arkhon

Lamorak írta:

Anglachel Bauglir írta: Én ezen már vitáztam fél éve... Most a 11. oldal. Szntem néd meg!

Én három éve vitázom mindenfelé az interneten, h Tolkienben nincs mágia.

Én meg hozzáteszem már egy ideje, hogy mindez attól függ, mit nevezünk mágiának.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #225260 Írta: Lamorak

Anglachel Bauglir írta: Én ezen már vitáztam fél éve... Most a 11. oldal. Szntem néd meg!

Én három éve vitázom mindenfelé az interneten, h Tolkienben nincs mágia.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja #225250 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: Istarok

Bögyös Fredegár írta: Mint tudjuk, az istarok azért érkeztek Középföldére, hogy segítsék a szabad népek háborúját Szauron ellen. Kérdezem, megtehették volna azt, hogy együtt Barad-d

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 1 hónapja #225025 Írta: Lamorak

Bögyös Fredegár írta: Mint tudjuk, az istarok azért érkeztek Középföldére, hogy segítsék a szabad népek háborúját Szauron ellen. Kérdezem, megtehették volna azt, hogy együtt Barad-dûr ellen vonulnak, mind az öten, és a mágiájuk erejévael keltek volna harcra Szauronnal? Lett volna-e erejük hozzá, és egyáltalán megengették volna nekik a valák?

A 'mágiájuk erejével' kifejezést nem tudom értelmezni Tolkien szövegeinek keretében. De erről a véleményemet mindenki ismeri.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 1 hónapja #224923 Írta: Felagund

3.Aragorn írta:

Bögyös Fredegár írta: Mint tudjuk, az istarok azért érkeztek Középföldére, hogy segítsék a szabad népek háborúját Szauron ellen. Kérdezem, megtehették volna azt, hogy együtt Barad-d

Több
20 éve 1 hónapja #224897 Írta: 3.Aragorn

Több
20 éve 1 hónapja #224886 Írta: Ellana

Több
20 éve 1 hónapja #224874 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Istarok
Mint tudjuk, az istarok azért érkeztek Középföldére, hogy segítsék a szabad népek háborúját Szauron ellen. Kérdezem, megtehették volna azt, hogy együtt Barad-d

Több
20 éve 2 hónapja #223034 Írta: Felagund
Ha jól emlékszem a Peoples Of Middle-Earth-ben (XII. kötet) van egy rövidebb tanulmány az istarokról, majd ha időm engedi, utánanézek!

Több
20 éve 2 hónapja #222583 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Istarok
Szvsz arra gondol, h a History of Middle-Earthban van-e még vmi nem perfekt angolosok számára rejtve maradt információ. Legalábbis bennem a kérdés ezt a kérdést vetette fel. :)

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
20 éve 2 hónapja #221839 Írta: Felagund

Elmoth Eldómiel írta: Azt tudtátok, hogy szarumánnak fekete haja volt, amikor megérkezett? Az Unfinished Tales-ben írja Tolkien. Egyébként lehet vmit tudni róluk azon kívül, ami ebben a könyvben van?

Megőszült a sok gondtól... :lol: 2000 év alatt simán megőszül valki :D
Konkrétan mire gondolsz?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.637 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére