Haditudományok Középföldén

Több
20 éve 1 napja #226712 Írta: Dúnadán
Dúnadán válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Alyr Arkhon írta: Azonkívül, ha már, akkor...
A szászokon és normannokon (utóbbiak gallok? germánok? nem tudom, egyenlőre ahány könyvet olvastam, hirtelen csak úgy lettek benne normannok) akik ebben a sorrendben jelentek meg a ma Angliának nevezett területen és alkottak államokat ill. államot, éltek itt még mindenféle kelta néptörzsek, akik valószínűleg nem szűntek meg hirtelen létezni csak azért mert meg lettek hódítva.
Az óangol nyelv abból a régi szép időből származik, amikor még a normannok a kontinensen lófráltak és mindenféle dolgokat műveltek. Leginkább germán eredetű, az angolszászok beszélték.

Ugyanezeket az angolszászokat az 5. században - állítólag felkérésre - két törzsfő vezette Britanniába (ti: a féligmeddig még létező provinciába) akiknek a neve Hengist (vagy Hengest?) és Horsa volt.
Mindkét név valamiféle lovat jelent.
Ennyit arról hogy a germánok nem szerették a lovakat.

a normannok germán ill. skandináv eredetűek. ezek is ijen vegyülések ott északon.

Szerinted adjunk Szilszakállnak?-Osszuk el?Ne!Ez halott növény meg minden.Nem hinném,h megértené.Hátha vmi távoli rokona

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 napja #226710 Írta: Dúnadán

Alcarcalimo írta:

FIRENZE írta: Az angol germán nép?Na nekem ez új dolog...tudtommal az angolok az angolszászok és a normannok leszármozottai.

khmm... az angolok a germán törzsekhez tartoztak (angolok, szászok, juták, stb...) akik NB-ba vándoroltak... kulturájukra, nyelvükre sokat hatottak a helyi kelta népek (skót, walesi, ír), illetve a vikingek. Ez a nyelvből is látszik...

A normannok (nord-man) egyfajta franciát beszélő bagázs volt, akik Hódító Vili vezérletével 1066-ban hülyére verték Harold király seregét (miután azok némileg elfáradtak Harald Hardraada norvég királlyal vívott csatától).
A nyelvben mindenképpen a germán és a francia (normann) adta a elgnagyobb hatást. Sok mai angol angol szónak megvan a germán és a francia eredetű megfelelője is. pl.: ház (house-G, residence-F, szabadság: freedom-G, liberty-F).
Szóval azért nem a normannok leszármazottai, ez így erős, ß)

ehhez képes elég klassz, ahogy ez a három mai nép nem igazán rajonganak egymásért, :D DD (német, francia, angol)
Na, befejeztem.

de óriási nagy behatással volt rá a latin is.
summa summárum: az angolok kevert nép(mint a többi nép), kevert nyelvvel(mint a többi népé), és a dolognak semmi köze a témához :)

Szerinted adjunk Szilszakállnak?-Osszuk el?Ne!Ez halott növény meg minden.Nem hinném,h megértené.Hátha vmi távoli rokona

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 napja #226652 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Azonkívül, ha már, akkor...
A szászokon és normannokon (utóbbiak gallok? germánok? nem tudom, egyenlőre ahány könyvet olvastam, hirtelen csak úgy lettek benne normannok) akik ebben a sorrendben jelentek meg a ma Angliának nevezett területen és alkottak államokat ill. államot, éltek itt még mindenféle kelta néptörzsek, akik valószínűleg nem szűntek meg hirtelen létezni csak azért mert meg lettek hódítva.
Az óangol nyelv abból a régi szép időből származik, amikor még a normannok a kontinensen lófráltak és mindenféle dolgokat műveltek. Leginkább germán eredetű, az angolszászok beszélték.

Ugyanezeket az angolszászokat az 5. században - állítólag felkérésre - két törzsfő vezette Britanniába (ti: a féligmeddig még létező provinciába) akiknek a neve Hengist (vagy Hengest?) és Horsa volt.
Mindkét név valamiféle lovat jelent.
Ennyit arról hogy a germánok nem szerették a lovakat.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 2 napja #226595 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Tinfang Gelion írta: Szőrszálhasogatás: Nem volt olyan, hogy "angol nép(törzs)". Szászok, jütök, angelek, meg mégy jó pár kisebb törzs alkotja azt, amit angoloknak neveznek. :twisted:

Bocs, fogalmam sincs, hogy a magyar szakirodalom minek titulálja az Angles-t - a postodból feltételezem, hogy angelnek. Amit írtam, az mind rájuk vontakozik, de a lényegét szerintem így is érted. :roll:

Több
20 éve 2 napja #226558 Írta: 3.Aragorn
3.Aragorn válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Na ez már tényleg nem ide tartozik...

Több
20 éve 2 napja #226546 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Sőt a magyar szavak is átkerültek a kelták által:
pl. ott an egyből a house-ház, stb. stb.

Több
20 éve 2 napja #226542 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

FIRENZE írta: Az angol germán nép?Na nekem ez új dolog...tudtommal az angolok az angolszászok és a normannok leszármozottai.

khmm... az angolok a germán törzsekhez tartoztak (angolok, szászok, juták, stb...) akik NB-ba vándoroltak... kulturájukra, nyelvükre sokat hatottak a helyi kelta népek (skót, walesi, ír), illetve a vikingek. Ez a nyelvből is látszik...

A normannok (nord-man) egyfajta franciát beszélő bagázs volt, akik Hódító Vili vezérletével 1066-ban hülyére verték Harold király seregét (miután azok némileg elfáradtak Harald Hardraada norvég királlyal vívott csatától).
A nyelvben mindenképpen a germán és a francia (normann) adta a elgnagyobb hatást. Sok mai angol angol szónak megvan a germán és a francia eredetű megfelelője is. pl.: ház (house-G, residence-F, szabadság: freedom-G, liberty-F).
Szóval azért nem a normannok leszármazottai, ez így erős, ß)

ehhez képes elég klassz, ahogy ez a három mai nép nem igazán rajonganak egymásért, :D DD (német, francia, angol)
Na, befejeztem.

Több
20 éve 2 napja #226541 Írta: FIRENZE
FIRENZE válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Az angol germán nép?Na nekem ez új dolog...tudtommal az angolok az angolszászok és a normannok leszármozottai.

Nem lesz több hajnala az embernek........

Több
20 éve 3 napja #226520 Írta: Tinfang Gelion
Tinfang Gelion válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Szőrszálhasogatás: Nem volt olyan, hogy "angol nép(törzs)". Szászok, jütök, angelek, meg mégy jó pár kisebb törzs alkotja azt, amit angoloknak neveznek. :twisted:

Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét

Több
20 éve 3 napja #226519 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Megjegyzés: Az angol egy germán nép...

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
20 éve 3 napja #226511 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Egyszer régen azt olvastam valahol, hogy a rohírokat Tolkien nem "kvázigermán" népnek teremtette, hanem egyfajta "alternatív angol"-oknak, egy olyan népnek, amilyenné a (még Britanniába vándorlásuk előtti) angol törzsek válhattak volna, ha népvándorlásuk során nyugat helyett kelet felé terjeszkednek.

Több
20 éve 3 napja #226464 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Javaslom JRRT műveinek elolvasását... és még egy plusz: a Carpenter-féle életrajzot sem árt forgatni...

(GYU filozófiája, meg a NG-féle műremekbe szabott film, háááát...khmm...)

Több
20 éve 3 napja #226460 Írta: FIRENZE
FIRENZE válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
A valódi germánok nem igazán harcoltak lovon ülve,dárdákkal a kezükben...

Nem lesz több hajnala az embernek........

Több
20 éve 3 napja #226454 Írta: Tinfang Gelion
Tinfang Gelion válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Kicsit fucrcsa ez a vita... Adott egy népcsoport a könyvben, ami feltűnően hasonlít a germán népekre, csak lómániás és egy író aki rühelli az allegóriát és kijelenti, hogy a könyv nem valós eseményekről és népekről szól, emellett megszállotja a kora középkori irodalomnak. Az okos író bácsi fogja magát és kialál egy népet(ehhez értett), ami germános hangulatú(Ne feledjük, a többi "inkling"-el együtt azért is kezdtek írni, hogy végre legyenek nekik tetsző könyvek, a többi csak árukapcsolás), és lómániás is, emellett magasról tesz arra, hogy a valódi germánok nem ilyenek voltak...

Ja, és szerintem sem tartozik a topichoz a dolog... :lol:

Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét

Több
20 éve 4 napja #226430 Írta: Dúnadán
szerintem :wink:

Több
20 éve 4 napja #226429 Írta: Dúnadán
szerintem Tolkien direkt "rakott"/"írt" bele több különbséget mint hasonlóságot hisz milyen "gagyi" lenne ha az óangol nevű germánok rohannának gondor segítségére?! :?:

Több
20 éve 5 napja #226246 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Ranamarth (Endóriel) válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Nem vagyok topic gazda meg ilyesmi,de szvsz ezt a 'Tolkien és kelta,germán kúltura' nevű topicban kéne folytatnotok... :roll:

"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."

Több
20 éve 6 napja #226127 Írta: Ardeth
Ardeth válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

3.Aragorn írta: Egyébként a rohírok és a gótok-germánok stb közt több a különbség, mint a hasonlóság.

Én is erre akartam kilyukadni.
Meg arra,hog az összehasonlítás nem feltétlen szerencsés!

"A halál csupán a kezdet."

Több
20 éve 6 napja #226090 Írta: 3.Aragorn
3.Aragorn válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Jól mondod Gandalf. Egyébként a rohírok és a gótok-germánok stb közt több a különbség, mint a hasonlóság. A rohírok inkább egy idealizált északlakó népet testesítenek meg, viszont kiváló lovasok voltak. Nem emlékszem egy germán törzsre sem melyben a lovaknak ekkora kultusza lett volna. A rohíroknál a lótenyésztés különleges szerepet töltött be, de nem az állattenyésztésből, hanem a földművelésből tartották fenn magukat. Nem nomád nép voltak, viszont volt egy népréteg, akik gyakorlatilag nomád életmódot folytattak. (Ők hajtották a ménest a friss legelőkre) :arrow: ennyi erővel a magyar törzsekkel is kapcsolatba hozhatnánk őket (de miért is tennénk ilyet 8) ) mivel nálunk a nép egy része a téli szállás területén a földet művelte, a másik rész a csordákat hajtotta új legelőkre. Nálunk az állattenyésztésnek sokkal nagyobb szerep jutott így mi sokkal "lovasabb" nép voltunk, mint a rohírok... :)

Több
20 éve 6 napja #226083 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Más kérdés, hogyb a germánok nem is voltak szőkék és kékszeműek, csak egyes törzeik (pl. ha jól eléxem, a vandálok), s az alapján terjedt el ez a téves beidegződés róluk...
Meg a germánok nem is egy nép, hanem azonos nyelvcsaládba tartozó népek összessége, míg a rohírok tudtommal egy nép. :roll:

Több
20 éve 6 napja #226064 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Alyr Arkhon írta: A rohírok nyelve óangol. Egy-az-egyben.
Írásuk rúnaírás.
Neveik óangol nevek.

Legalábbis az "angolra fordított" Gyűrűk Urában.
A piros könyvben nyilván még saját (a hobbitokéval valamelyest még kimutatható rokonságban lévő) nyelvük és neveik voltak, és ahogy azt Tolkien szépen leírja a függelékben, csak modellként használta az óangol nyelvet a Nyugatvégi Piros Könyv-beli rohír nevek visszaadásához.
Az írásuk pedig eszerint inkább az Angerthas. ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 6 napja #226058 Írta: Ranamarth (Endóriel)
sz a kinézet inkább a viseletre vonatkozik...

S kíméli kérges lábait,

Több
20 éve 6 napja #226051 Írta: Ardeth

Alyr Arkhon írta: Kultúrájuk (nevünk megmarad a hősénekekben, hőskultusz) közel áll a Beowulf világához. (legkevésbé sem véletlenül)
Külső kinézetük szintén erősen germán.
Az Aranycsarnok szintén ismerős dolog lehet a Beowulfból. (bár ott nem Arany...)
Az egyetlen ami ellenük szól az a lótenyésztés...

Nem csak a lótenyésztés.
A hőskultusz,hősénekek nem csak náluk volt szokás,hanem más népeknél
is.
A Beowulffal való hasonlóság--biztosan hatot a Mesterre,de erre vissza vezetni mindent helytelen.
A kinézetük-Na nem.
Attól,hogy még szőke kazal van a fejükön és erős legények nem azt jelenti,hogy a germánokról mintázták őket.
A kínai kútfők jegyzik fel a hunokról,hogy milyen ronda volt a hun fejedelem a fehér bőrével,a szőke hajával és a vörösesszőke bajúszával!!!!

Több
20 éve 6 napja #226039 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Oks,bocsi,akkor visszaszívom...hm...mindenesetre,amennyit én tudok a germán mitologiáról és a rohírokról,én is úgy gondolom,hogy nagy erős párhuzam húzható köztük.Csak ezt akartam alátámasztani,de inkább ráhagyom a bölcsészkarosra! :wink:
majd 2 év múlva is hozzátok fel...akkor talán én is tudok kész érvekkel fellépni!

S kíméli kérges lábait,

Több
20 éve 6 napja #226038 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Csatlakozom: az a műsor szélsebesen elfelejtendő.
Ami a haditechnikát illeti. Inkább azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy a Tolkien mit tanult az ókori hadviselésről, mert nem biztos, hogy amit ő tanult, az megegyezik a tudomány mai állásával.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
20 éve 6 napja #226037 Írta: Alyr Arkhon

Ranamarth (Endóriel) írta: Igaza van Alyrnak.A National Geographic-on volt egy műsor,ahol a tolkieni szereplőket hasonlították össze történelmi,vagy esetleg egy másik mítikus személlyel, és abba volt,hogy az egyik Tolkien kutató a rohírok és Beowulf illetve a köré szövődő germán mondakör közti szoros hasonlóságot tárt fel.

jaj...
Azt a műsort felejtsük már el...
Kétszerre sem bírtam végignézni...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 napja #226034 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Igaza van Alyrnak.A National Geographic-on volt egy műsor,ahol a tolkieni szereplőket hasonlították össze történelmi,vagy esetleg egy másik mítikus személlyel, és abba volt,hogy az egyik Tolkien kutató a rohírok és Beowulf illetve a köré szövődő germán mondakör közti szoros hasonlóságot tárt fel.

S kíméli kérges lábait,

Több
20 éve 6 napja #226031 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Azt tőlünk kapták! :) :D :lol: ;)

Több
20 éve 6 napja #226030 Írta: Alyr Arkhon

Ardeth írta:

Alyr Arkhon írta: Vegyük hozzá a nyelvet, a neveket és a kultúrát.

A nyelv- a többi lovasnép nyelve nem igazán ismert.De határ eset.
A neveket ne-mert ilyen alapon sz.László-szláv,Salamon kir.(Mátyással együtt)pedig zsídó lenne.Ez más "tészta".
A KULTÚRÁT NE EZT magyarázom,hogy ne.
Az írás és a nyelv-de ennyi.
A többit máshonnan szedhete szerintem.
Ettől független más lovasnéppel se jó egyeztetni.
A ROHÍROK AZOK ROHÍROK!A GÓTOK GÓTOK! A SARMATÁK SARMATÁK!

A rohírok nyelve óangol. Egy-az-egyben.
Írásuk rúnaírás.
Neveik óangol nevek.
Kultúrájuk (nevünk megmarad a hősénekekben, hőskultusz) közel áll a Beowulf világához. (legkevésbé sem véletlenül)
Külső kinézetük szintén erősen germán.
Az Aranycsarnok szintén ismerős dolog lehet a Beowulfból. (bár ott nem Arany...)

Az egyetlen ami ellenük szól az a lótenyésztés...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 napja #226028 Írta: Ardeth

Alyr Arkhon írta: Vegyük hozzá a nyelvet, a neveket és a kultúrát.

A nyelv- a többi lovasnép nyelve nem igazán ismert.De határ eset.
A neveket ne-mert ilyen alapon sz.László-szláv,Salamon kir.(Mátyással együtt)pedig zsídó lenne.Ez más "tészta".
A KULTÚRÁT NE EZT magyarázom,hogy ne.
Az írás és a nyelv-de ennyi.
A többit máshonnan szedhete szerintem.
Ettől független más lovasnéppel se jó egyeztetni.
A ROHÍROK AZOK ROHÍROK!A GÓTOK GÓTOK! A SARMATÁK SARMATÁK!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.662 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére