Haditudományok Középföldén
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Tiro!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Tiro!
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Mert míg Rohanban szétszórtan éltek a népek, addig Gondorban inkább városokba csoportosultak. Azt hiszem.
Tiro!
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
Léofwine írta: az egységes fegyverzethez azért jó sok pénz kell. Gondor jóval nagyobb, és valószínűleg gazdagabb város volt. Fejlettebb, mint Rohan.
Egy kis kukacoskodás: Gondor és Rohan NEM városok voltak. Mindkettő egy ország. Az más kérdés, hogy a fővárosukon (Minas Tirith és Edoras) kívül más település alig szerepel a szövegekben
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Léofwine írta: Amúgy meg nem is emlékszem pontosan, de valahol olvastam, hogy a Rohírok kardjai és páncélzatai azért egyediek, mert nagyon vigyáztak rá, apáról fiúra szállt, örökölt tárgyak voltak. Nem pedig hadseregre egységesen kialakított fegyverzet.
Rohanban minden nő, férfi és gyermek tisztában volt azzal, hogy a fémek milyen fontos szerepet játszanak az életükben. A kardok és a páncélok apáról fiúra öröklődtek. A pengéket gondosan tisztán tartották és beolajozták, hogy a lehető legtovább használhatók mardjanak; a sodronyingeket megjavították, pótolták a sérült vagy hiányzó szemcséket, ügyeltek arra, hogy a vértek bármelyik pillanatban használhatók legyenek.
Tiro!
- Léofwine
- Nem elérhető
Fyra írta: Így gondoltam, csak nem tudtam normálisan megfogalmazni.
Lehetetlen is lenne olyan egységes fegyverzetet biztosítani nekik, mint a gondoriaknak, kik inkább városokba csoportosulnak, így pl. Minas Tirith harcosait már messziről ki lehet szúrni azokról a súlyos páncélokról és jellegzetes sisakjukról. Meg hát nekik a kardjaik is ugyanarra a sémára, egy helyen készültek, míg a rohani kardokat vagy maguknak csinálták, vagy egy-egy vidéki kovács hozta nekik össze.
Megaztán az sem mellékes, hogy az egységes fegyverzethez azért jó sok pénz kell. Gondor jóval nagyobb, és valószínűleg gazdagabb város volt. Fejlettebb, mint Rohan. Amúgymeg nem is emlékszem pontosan, de valahol olvastam, hogy a Rohírok kardjai és páncélzatai azért egyediek, mert nagyon vigyáztak rá, apáról fiúra szállt, örökölt tárgyak voltak. Nem pedig hadseregre egységesen kialakított fegyverzet.
"Végignézett rajtunk, nem szólt semmit csak sírvafakadt!"
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
Még visszatérve a kedvenc cuccokhoz: tartsatok különcnek, de nekem akkoris a Boszorkányúr kardja tetszik a legjobban. Meg az az egész fekete szerkó "sikoly-sisakostúl", páncélkesztyűstűl. Szauron páncélzata is nagyon bejön, bár az már egy kicsit sok, amúgy meg el se bírnám...
Ezzel párhuzamosan, ha most eljönne értem pl. Gandalf, és elröpítene a Pelennorra, akkor már inkább a rohani könnyebb páncélzatot ölteném magamra, de kardok tekintetéban nagyon szigorú vagyok: kétmarkos, keresztvasas, egyenes pengéjű. Na jó, egy szamurájkardokat azért nem utasítanék el, ha felkínálná valaki...
- bzzz
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Beleg írta: Ráadásul szvsz sokkal életszerűbb, ha mindenkinek egyéni fegyverzete van. Pl. amikor a filmben Théoden ellovagol a rohírok elött ("... a kard napja, a vér napja jő..."), a kamera meg távolodik és végignézhetünk a rohírok egész seregén... hát az aztán... nem is találok szavakat. :hello:
Csak elmorzsolok egy könnycseppet a szemem sarkában.
Igen, az tényleg szép volt, és maga Bernard Hill találta ki ezt a "húzást".
Nai hiruvalyë Valimar. Nai elyë hiruva.
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Beleg írta: De ez csak a filmben volt így,nem?
A könyvben egész Gondorból jöttek harcolni, Dol Amroth lovagjaitól kezdve, Forlong csatabárdos embereiig. Gondolom ezeknek különböző páncéljaik voltak, ráadásul jöttek egyszerű pásztorok, vadászok, akiknek szerintem páncéljuk sem nagyon volt. Ráadásul ha viseltek valami felöltőt vagy címert, onnantól kezdve elég tarka gyülekezet lehetett.
Ott is meg lettek különböztetve a Fellegvár őrei, az egyéb Minas Tirthi harcos, és a különböző népcsoportok, Dol Amroth lovagjai, vagy Forlong gyalogosai között.
Ezek többé-kevésbé csoportonként egységes ruházatot viseltek.
Peraze aztán voltak ott önkéntesek is, azok tényleg szedett-vedett ruhában, és fegyverrel érkeztek.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Beleg
- Nem elérhető
A könyvben egész Gondorból jöttek harcolni, Dol Amroth lovagjaitól kezdve, Forlong csatabárdos embereiig. Gondolom ezeknek különböző páncéljaik voltak, ráadásul jöttek egyszerű pásztorok, vadászok, akiknek szerintem páncéljuk sem nagyon volt. Ráadásul ha viseltek valami felöltőt vagy címert, onnantól kezdve elég tarka gyülekezet lehetett.
Ráadásul szvsz sokkal életszerűbb, ha mindenkinek egyéni fegyverzete van. Pl. amikor a filmben Théoden ellovagol a rohírok elött ("... a kard napja, a vér napja jő..."), a kamera meg távolodik és végignézhetünk a rohírok egész seregén... hát az aztán... nem is találok szavakat. :hello:
Csak elmorzsolok egy könnycseppet a szemem sarkában.
"...nincs semmi sem, csak semmi van, s e semmi én vagyok." - Babits
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Lehetetlen is lenne olyan egységes fegyverzetet biztosítani nekik, mint a gondoriaknak, kik inkább városokba csoportosulnak, így pl. Minas Tirith harcosait már messziről ki lehet szúrni azokról a súlyos páncélokról és jellegzetes sisakjukról. Meg hát nekik a kardjaik is ugyanarra a sémára, egy helyen készültek, míg a rohani kardokat vagy maguknak csinálták, vagy egy-egy vidéki kovács hozta nekik össze.
Tiro!
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Bár nekem az egész rohani kultúra nagyon bejön, hogy a lómotívumok vissza-visszaköszönnek mindenhol.
Eleinte kicsit olyan furának tűnt, hogy nincs egységes rohani páncélzat, de később leesett, hogy egy ennyire nomád társadalomnak nehéz is lenne ilyet összehozni.
Tiro!
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
Fyra írta: Hát igen, bár szerintem a keletlakók csuklyája azért olyan arabosabb... de lehet, hogy én látom rosszul, de engem a haradiak inkább holmi bennszülött törzsekre emlékeztetnek (lásd a sok fa-eszközt és a rengeteg festést).
Főleg az olifánthajcsárok voltak kifestve, ők az igazi "bennszülöttek" A normál harcosok majdnem olyanok, mint az arabok.
Fyra írta: A Herugrim valóban szép, engem nagyon megfogott a két ló által "alakított" markolat.
Vagyis inkább a "keresztvas". Amit én első körben szív alakúnak néztem
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
A Herugrim valóban szép, engem nagyon megfogott a két ló által "alakított" markolat.
Tiro!
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
Lehet, hogy a rohírok felszerelése ütött-kopott, de azért a Herugrim nagyon szép kard!
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Aiglos a nyerő!!!
Tiro!
- Ecthelion
- Nem elérhető
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Húrin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
A rohani sisakok nagyon tetszenek. Sajnos a filmben a rohírok felszerelése olyan ütött-kopott.
A haradiak fegyvere és ruhája kicsit ,,arabos", de tetszik.Mit gondoltok?
"Aure entuluva!"
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Igen, Frodó inge (ingje?) valóban csinos darab.
Tiro!
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Lagoril/Niéla írta: Nazgúlok rulz. Bosziúr sisakját elfogadnám... bár nem szeretném Éowyn kardját a számba...
Ja, meg Frodóka mithril-páncélja se lenne rossz... az viszont nagyon szép.
Nekem kezdetek óta a Glamdring a kedvencem :itscool: már a könyvben is...
Meg természetesen egy jó ijj... (amióta győztem) :legolas3:
A nazgul sisak olyan "sikolyos" :shake:
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Noredhel
- Nem elérhető
Ja, meg Frodóka mithril-páncélja se lenne rossz... az viszont nagyon szép.
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Szauron sisakja eléggé különleges, arra talán rá is mondanám esetleg, hogy tetszik, meg nekem nagyon bejön az általános nazgúl kesztyű-divat... persze, ezeket nem saját használatra
Igazság szerint, ha én abban a korban éltem volna, páncél tekintetében nem estem volna túlzásokba: egyszerű láncing, afölé legfeljebb bőrvért, de talán még az is hanyagolható, és alkarvédő. Mint lány, tehát olyan, aki inkább fürge a csatatéren, minthogy nyomul előre faltörő kosként, inkább azt tartottam volna szem előtt, hogy könnyedén mozoghassak.
Tiro!
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Egyszer jártam Csehországban, és teljesen kiakadtam, amikor egy bolt kirakatában megpillantottam Gimli sisakját és Théoden kardját! Sajnos, zárva volt, de szerintem a hely tele lehetett GYU-s fegyverekkel! Itthon miért nincs ilyen?
Amúgy a képek jók, bár én úgy emlékeztem, hogy a Hadhafangnak nincs rendesen kialakított markolata.
Tiro!
- Noredhel
- Nem elérhető
A Galadriel-féle kiskések se rosszak...
Na és páncélban, sisakban melyik az ász?
(nekem lórieni kéne...)
A gondori sisak viszont rémes. 8O
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
Hadhafang
Itt a legtöbb kard megtekinthető
Aiglost nem táltam ill. csak Gil-galad kezében itt és itt
Legolas kései
Az én kedvenceim a Glamdring, a Fullánk a Hadhafang és persze az Andruil na jó, nem sorolom fel az összeset de a sorrend valahogy így
- Fyra Ithilwen
- Nem elérhető
Tiro!
- Beleg
- Nem elérhető
Na jó talán mégsem.
A könyv szerint Legolasnál volt egy fehér tőr is. A filmben ezt megkettőzték, és "Fehér Kések" néven szerepeltek a FHK-ben (a filmben sem nevezték meg). A filmbeli nagyon szép lett, és a könyvbeli sem egyszerű bicska volt, gondolom.
Neve nincs, de én azt választanám (bár inkább a dupla változatot).
"...nincs semmi sem, csak semmi van, s e semmi én vagyok." - Babits
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.