Nyelvek és írások
- amanibhavam
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Vessenyan
Ve lusta yulma apa parca, anda laire
mere ringa lisse limpenen quatien
tambe milyan antalya ilaure cenien
ar hauta leosse melmelyo, tenn? i maile
i pitye, titte ulundoron ya or tielva wilir
yallume queluva ar nurtuvante nurrula
i morna lattasse araniento wára, úvanima
ar i sende lámar lálielyo feanya topir.
Lú ea men. Nas cé sinta, nan i tulca
mapie mályo tanca ar oira ná, ve
i taura celume i síreo ya quildave
roita ilistaina mettarya nu henetsilva.
Áva lasta Eldar! Mí nwalca, útírima
oialenta lá istar, mana nirme úsenda
nire me voro vinya, úmoina tienna.
Ar er cendean antalya lisse, írima.
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Természetesen megy még a projekt, csak kicsit lassan, mivel dolgozni is kell néha... De ha vannak már lefordított részek, akár nyers változatban, azokat nyugodtan átküldheted nekem.
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Dínchamion
- Nem elérhető
Varda: : , úgy értem, megy még a project?
Üdv:
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- amanibhavam
- Nem elérhető
A HKF- féle kurzus fordítása nem tudom, hogy áll, nekem sajnos nem állt módomban belefolyni még, egyébként Vardához futnak be a lefordított részek és ő vállalta a végső formába öntést. De azért itt egy 200 oldalas nehéz nyelvészeti szövegről van szó, és mindenki a szabadidejéből áldoz rá, úgyhogy megértem nagyon is, ha lassan halad a dolog.
Akkor már egyszerűbb megtanulni angolul
- Dínchamion
- Nem elérhető
amanibhavam: köszi.
Elryn írta: Eddig akkor voltam legközelebb hozzá, amikor Dinchamion megigérte a barátnőmnek, hogy hoz neki quenya nyelvkönyvet, kb. egy éve. Abból se lett semmi.
Az a bizonyos "nyelvkönyv" otthon pihen a vinyón, de angolul nem tudom, mihez tudnátok kezdeni vele...
amanibhavam írta: soxor-soxor lírtuk már itt a topikban: nincs nyelvkönyv; angol nyelvű, neten elérhető anyagok vannak, meg egy-két magyar nyelvű összefoglaló oldal; olvasd át a topikot, vagy legalább két-három oldalt olvass vissza (offline is lehet topikot olvasni, csak le kell tölteni), és találsz egy csomó címet
amani, akkor most mi van a Fauskanger-féle Quenya Course fordításával? Bár egy ideje - bevallom - nem néztem felé , azért dolgozgatok rajta, ahogy tudok... Ezzel egyedül vagyok, és a project megszűnt, vagy csak pihen...?
Üdv:
Dín
- schamu
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Köszönetek: 0
u.i.:az e-mail cím , amelyen megszánhattok ezzel a számomra nagyon fontos információval: genyiro@freemail.hu [/b]
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Svindler írta: Az RPG HU-n egy cikksorozat indult el Valgab jovoltabol a nyelvek es irasok alapjairol, mukodesi szabalyairol.
Az elso ket resz mar napvilagot latott es a harmadik is jon a napokban.
Az elso resz: www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=2266
A masodik: www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=2328
Nagyon jó, érdemes elolvasni!
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Az ABC mellett található két sor:
A levél pedig::) Polar Bear írta: [size=9:23zjqlsn]LOVE FROM
POLAR BEAR[/size]
Szerintem nagyon aranyos...:D P B írta: I WISH YOU ALL A VERY HAPP
Y CHRISTMAS & A SPLE
NDID NEW YEAR WITH LOT
S OF FUN & GOOD LUCK A
T SCHOOL YOU ARE GETTING S
O CLEVER NOW WHAT WITH L
ATIN & FRENCH & GREEK
THAT YOU WILL EASILY READ
THIS & SEE MUCH LOVE FROM P
B
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- svindler
- Nem elérhető
Az elso ket resz mar napvilagot latott es a harmadik is jon a napokban.
Az elso resz: www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=2266
A masodik: www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=2328
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Elryn
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Egy kérdés: Ti ezt honnan tanultátok meg? Mert én már régóta szeretnék valamilyen tünde nyelvet tanulni, de hol lehet?
Eddig akkor voltam legközelebb hozzá, amikor Dinchamion megigérte a barátnőmnek, hogy hoz neki quenya nyelvkönyvet, kb. egy éve. Abból se lett semmi.
Ha valaki el tudná mesélni, honnan tudok nyelvkönyvet szerezni, nagyon örülnék. Létszi írjátok meg levélben/littleelf@freemail.hu/, mert a fórumra olyan ritkán jutok el.
Előre is köszi!
"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"
- amanibhavam
- Nem elérhető
Ring-bearer írta: Nem a naplójába ezzel írt?
amani: ezt a betűt is Tolkien találta ki...
tudom
- Ringbearer
- Nem elérhető
amani: ezt a betűt is Tolkien találta ki...
"Be the change you want to see." Gandhi
- Shana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
amanibhavam írta: én hallottam róla, olvasni nem olvastam, de hogy jön ez a topik témájához?
Amani mester, ide csakis on témát lehet irni? Kicsit kiokató volt a hangsúly. Nem kellene.Én is off vagyok itt. Voltam.
- amanibhavam
- Nem elérhető
- hobbit
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Segítség:
- A képre kattintva megtekinthető az ABC, amit Tolkien használt a szöveg írásához
- Az szöveg "betűnként" felülről lefelé, soronként balról jobbra haladva olvasandó...
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Mária
- Nem elérhető
Mária
- amanibhavam
- Nem elérhető
vanimálion nostari szépeknek szülői
coimas Eldaron tündék útikenyere
a Te példádat úgy írnám:
I tengwi (írások) Tárielo ar Telcontaro.
- Dínchamion
- Nem elérhető
A quenyában a birtokos szerkezet az angolra vagy a magyarra hasonlít?
Tehát a következő szöveg: A Királylány és a Vándor levelei ilyen szerkezetben marad, vagy inkább a The Letters of The Princess and The Ranger-re hajaz?
Le tudja ezt fordítani nekem valaki?
Üdv:
Dín
- amanibhavam
- Nem elérhető
- mivel a két nyelv hangzókészlete különbözik, ennélfogva a tengwakészletük sem azonos
- quenyában a tehta az őt megelőző tengwa fölé kerül
- klasszikus beleriandi sindarin stílusban az utána következő tengwára
- ún. teljes sindarin írásnál a magánhangzókat is tengwákkal jelölik
- Ragoran
- Nem elérhető
Kérdés.
A sinda és a quenya írás miben különbözik egymástól?? Különbözik egyáltalán??
- Cueddo
- Nem elérhető
Svin: köszi, erre gondoltam
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- Brisa
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Sindarin nyelven: Suilad!
Quenya nyelven: Aiya!
Ugyanis két tünde nyelv van: a quenya és a sindarin. A quenya Középföldén a tündék számára a "latin", míg a sinda a hétköznapi, beszélt nyelv. Tolkien a quenyát dolgozta ki jobban.
Ami pedig a 2. kérdésedet illeti: Volt már pár fórumos tábor, ahol a tolkien.hu Bölcsei ( ) megtiszteltek azzal, hogy megosztották velünk tudásuk egy részét. Tanórák formájában. Így tanultunk már quenyául, és a tünde-írásmód titkait is elsajátíthattuk. (Azért persze itt a fórumon is nagyon sokat tanulunk.)
Viszont ezek az emberek eddig csak a fórumos társaságnak tartottak - tudtommal - ilyen órákat. Hogy ezúttal mennyire lesznek lelkesek, nem tudom (csak sejtem).
(Viszont egy ilyen Bölcs, aki esetleg elvállalná, jelenleg nem tartózkodik kis hazánkban. Érdemes lenne megvárni őt.)
Brisa
- Mária
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
Suilad!
és
Aiya!
- amanibhavam
- Nem elérhető
Quenya nyelven: Aiya!
- Mária
- Nem elérhető
Előre is köszönöm!
- amanibhavam
- Nem elérhető
bocs, hogy belekotyogok, de tyelle, nem **tyell, quenya szó nem végződik (tudomásunk szerint eddig legalábbis) két mshangzóra
- svindler
- Nem elérhető
Az alap tengwák száma 24, ezek egy 6x4-es táblában helyezkednek el. A négy oszlop alkotja a négy témát, a hat sor pedig a hat tyell-t (fokot).
A betűk telcó-ból (szár) és lúvából (hurok) állnak. A szár lehet rövid (5., 6. tyell), felfelé nyújtott (3., 4. tyell) és lefelé nyújtott (1., 2. tyell).
A hurok lehet nyitott (I és III téma) valamint zárt (II és IV téma); lehet belőle egy (1., 3. és 6. tyell) vagy kettő (2., 4. és 5. tyell); lehet balra a szártól - lentről felfelé görbül (III és IV téma), vagy jobbra - fentről lefelé görbül (I és II téma).
Ez összesen 24 féle kombinációra ad lehetőséget, és a feanori alap jelek ki is használják ezt a 24 -et.
Az első oszlop neve tincotéma, mert a 't' betűt és hangzó társait tartalmazza, a II oszlop a parmatéma, mert ez a 'p'-re vonatkozik. A III és IV téma többféle képp hangzik más-más nyelveken. Quenyában a III a calmatáma, a 'k'-ra vonatkozik, a IV pedig a 'kw'-hez tartozó quessetéma.
Az 1. tyell-be tartoznak a zöngétlen zárhangok: 't', 'p', 'c/k', 'kw'. 2. tyellbe a zöngésítettek (erre utal a megkettőzött hurok): 'nd', 'mb', 'ng', ngw' (sindában: 'd', 'b', 'g,', 'gw').
A lefelé nyújtott szár az 1. zárhangjaiból réshangokat képez, így a 3. tyell: 'th', 'f', 'kh', 'khw'. 4. tyellben ezek zöngésítve: 'dh', 'v', 'gh', 'ghw'. 5. tyell a nazális mássalhangzókat tartalmazza: 'n', 'm', 'ng', 'ngw'.
A 6. tyellnek az 5. zöngétlen párjának kellene lennie, azonban ilyen hangok nincsenek a tünde nyelvekben, ezért ez a témák leggyengébb félmagánhagnzó szerű mássalhangzóit tartalmazza: 'r' (gyenge, nem pengetett r), 'v', 'y' (j), 'w'.
A táblázat (az 5. jel hibás, nem ango, hanem ando):
www.tolkien.hu/misc/quenya/tengwa_alap.jpg
De mindezek csak a quenya nyelvben érvényesek, más nyelvek esetén nincs ilyen csoportosítási szabály, vagy ettől eltérő.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.