Gondolatok
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Undómiel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
Te akartad! Amikor lelépett a sok bölény meg fóka meg a minden ki szedegette ki a fagyott gyökereket a földből (átkozott feminizmus)???!!! :nono: Hö???!!!! Viszont anno a matriarchátusokban általában, mondhatni kivétel nélkül a férfiak teret (meg asszonyt) hódítottak, szóval az "aranyélet" (matriarchátus) sem tartott sokáig, mert a férfiak voltak az erősebbek, valóban nem szülésre programozott lények!!! Ez így igaz. Kár tagadni!!!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
a dolog azért árnyaltabb szerintem, hiszen ismerünk a történelemből matriarchátusokat is (ha jól emléxem, Irország is ilyen volt valaha).
A dolog gyökere IMHO inkább abban keresendő, hogy régen az igen magas csecsemőhalandóság és a fogamzásgátlás hiánya miatt a nő élete erősen be volt határolva: gyereket szült, gyereket szült, gyereket szült... aztán meghalt, mivel az átlagéletkor korántsem volt annyi, mint manapság
ennélfogva egyszerűen nem maradt ideje arra, hogy "döntésképes helyzetbe" jusson... a férfiaknakmeg volt annyi eszük, hogy mivel ők szerezték be az élelmet, ők csatároztak, hát ennélfogva a döntések jogát is magukhoz ragadták... és gondoskodtak róla, hogy ez a helyzet be is betonozódjon párezer évre
love is the shadow that ripens the wine
- Undómiel
- Nem elérhető
Cica, azt hiszem, mi ugyanarról beszéltünk, csak az átkozott feminizmus még a szavakat is kifordítja! Szóval az én alázatomban nagyjából ugyanaz van benne, mint a Te férfi iránti tiszteletedben! Azt pedig, hogy a nők ezt adott esetben nem várhatják el viszont a férfiaktól, én nem mondtam, és taplóságnak találom. Az ilyen férfi nem nőhöz méltó (jól van na, belém is szorult egy kis női önérzet, vagy feminizmus, nevezze ki-ki aminek tetszik). Szóval az tarthatatlan, hogy egy nőt egy férfi megalázzon. Ezt nem kell és nem is szabad tűrni!!! A férfi pedig, aki nem tud szárnyalni, nem feltétlneül földhözragadt, ezt szerintem nem gondoltad komolyan!!! Csak sokkal több lenne benne, mint amennyit a mindennapokban felszínre tud hozni! Ezért kell egy TÁRS, nem RABSZOLGA, aki támogatja! Ez nálam a repülni hagyás! Támogatja mindenben a józan ész keretein belül!!! De nem úgy, hogy értelmetlen áldozatokat hoz, vagy esetleg ő maga mond le valamiről, ami számára végtelenül fontos lenne, azért, hogy a másik élvezhesse a mártírságának előnyeit!
Na, ez egy kicsit hosszú lett!!!
Ancalamionnak csak annyit, hogy
1, köszi az aggódást, de büszkén állíthatom, hogy átlagon felüli férfiak között tengetem mindennapjaimat!!!
2, amit mondasz, azt később is illene felvállalni!!! (én nem írtam volna... :evil3: )
3, a Közel-Keleten nem a Te általad írt dolgokból vezetik le az uralkodó ideológiákat (a többes szám a helyes, bocsika), hanem az emberek életét irányító szabályok elég régi mútra néznek vissza, és elsősorban vallási alapon nyugszanak, de ezt remélem valakinek a Te pozíciódban nem kell mondani!!!
5, az állításaim általad nem értett részeit azért nem lehet férfiésszel felfogni, mert női agy szüleménye, de hidd el, jó okom van rá, amiért azokat mondtam (a lányok tudják mennyivel más egy nő-nő és férfi-férfi barátsá is).
6, minden férfinak ki kellene próbálni egy időre, milyen is egy nő bőrébe bújni!!!
Ezennel pedig ünnepélyesen befogom kicsit a szám, és az új, nem kevésbé érdekes témára koncentrálok!!!
- Álmos
- Nem elérhető
Én nem azt mondtam, hogy a problémák okozója csak és kizárólag a vallás, hanem hogy az Isten nemét férfiként számontartó egyházak saját magukkal kerültek ellentmondásba, és hagytak ezáltal jól látható jelet maguk után.
Igazad van abban, hogy női istenek is voltak és vannak is, ez azonban igen elenyésző, már ha a máról beszélünk. Régebben a görögöknél és rómaiknál persze voltak szép számmal, de mindhiába, mert Zeusz és Jupiter is egyaránt férfiisten volt!
A Koránnal és az összes többi szent irattal pedig az a bajom, hogy azok alapjaiban abszolúte mellőzték a férfihatalmat, sőt, ellene voltak. Kifejezetten az egyensúlyt hangoztatták, mint pl. Buddha. Csakhogy a férfiközpontú világ hamar rácsapott ezekre, és koholt magának egy egyedi, saját vallást. Eldeformálta, szétszabdalta, hogy megtarthassa a hatalmát
Azt mondod, hogy a nő nem volt alárendelve a férfinak? Hm, ezt erősen kétségbe vonnám. Sok helyütt a nő a férfi tulajdona volt. Egy nő nem szavazhatott, nem ítélkezhetett, nem tölthetett be vezető szerepet. Egy nőnek a szava nem sokat ért, mert MINDIG a férfiak döntöttek ( eltekintve néhány kivélteltől ). Ezt persze a mai világ, mint ahogy te is, a társadalmi hovatartozással magyarázza. " Elfogadott értékrend " Hát szerintem a nők részéről NAGYON nem volt elfogadott...gondolj csak bele: Apád eldönti hogy kihez menj feleségül...szerelem mit sem számít
Nem volt ez elfogadott, csak a férfiak erősebbek voltak...
Ma az a baj, hogy a férfiak még mindig erővel akarják életben tartani magukat, holott csak élni kéne, egyszerűen, a fűszál a réten. Sokat lehet a nőktől tanulni, nagyon sokat. S csak egy nő képes arra, hogy eredményesen vezesse a többieket. Mert amit idáig elértünk az minden, csak nem eredmény.
Najó, egy kicsi igen. De nem sok
Huhú
- Kincső
- Nem elérhető
Yavanna írta:
Kincső írta: "a gazdagok csinálták a törvényt, úgy, hogy egy csomó ember emberi jogai, amelyek nem a törvénykönyvekbe vannak beleírva, az, hogy nem állatként, alsóbbrendű lényként kezelendő, ne legyenek érvénybe véve!
Hú, ez tényleg kissé kusza lett...
Szerinted ma kik csinálják a törvényt? A politikusok -hidd el- elég gazdagok! Az egyetemen egyszer kiszámoltuk, hogy mennyit is keresnek és elrémisztő összeg jött ki. Illetve azt is figyelembe kéne venni, hogy ezek a törvények nem mindig csupán a nép boldogulását szolgálják! Egy-egy szó, vagy mondatszerkezet, 'kiskapuk' egész seregét nyújthatja az érdekelteknek! (Akik ugye megintcsak a legvagyonosabbak...) Nem
véletlenül ekkora tortúra a törvényhozás folyamata!
Persze az tény, hogy ma alkotmányok és nemzetközi szerződésrendszerek szabályozzák az emberi jogokat minden jogállamban. De vegyük csak az én példámat: Magánlaksértés Tulajdonhoz való jog Ez alapvető emberi jog, mégis ez történt... Nyugodtan ki lehetne verni a balhét minden hasonló esetben (mi meg is tettük! :itscool: ), de ez számukra csak csepp a tengerben; nem éri meg nekik -anyagilag- hogy változtassanak ezen az egészen!
És mi van az legalapvetőbb emberi jogokkal akkor, amikor az amik mindenhova beleütik az orrukat, ahol bármi érdekeltségük van. Mint a világ urai lebombáznak bárkit és bármit! Ok utána megtalálják a megfelelő indokot, dehát ugye okot mindig lehet találni... (Ok van, hogy az ok részben indokolt alapokon nyugszik) De ahol nincs érdekeltségük, vagy érdekük, hogy a balhé minnél nagyobbra dagadjon, ott aztán várhatja a világ, hogy közbelépjenek...
Persze hogy úgy csinálják a törvényt, hogy nekik legyen jó, de most muszáj legalább bizonyos mértékig a "nép" javára tenniük, ha azt akarják, hogy hatalmon maradjanak. Azért mégiscsak jobb, mintha - bocsánat a kifejezésért - magasról leszarnák az ország 3/4-ének a véleményét. De - bocs, hogy önmagamat ismétlem - sosem lesz megoldás. Lehet hogy egyszer lesz egy olyan vezető, aki tényleg az ország javát akarja, de a következő biztos nem olyan lesz.
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Ha a természeti népeket nézzük, vagy akár Európa néhány népét a Római Birodalom előtt, vagy alatt, de rajta kívül, akkor ott nem azt találjuk, hogy a nő alárendelt volna. A nő társa a férfinak, a társadalomban pedig van egy elfogadott értékrend, ami szerint élnek, ami szerint a munka megoszlik a női és férfi egyedek között.
Ma szvsz az a probléma, hogy a társadalom fejlődése nem tud lépést tartani a felgyorsult technikai fejlődéssel, így technikailag már lehetséges volna, hogy elszakadjunk a hagyományos szereposztástól, de erre a társadalomnak még meg kell érnie. Ki kell alakulnia egy új értékrendnek, egy új társadalmi berendezkedésnek. És ez sajnos egy sokkal lassúbb folyamat, mint a technikai fejlődés. Tekintve különösen, hogy a társadalmat ritkán alakítják tudatosan. Annak alakulása többnyire spontán zajlik. (A társadalmi berendezkedés tudatos alakítására jó példa pl. Izrael az állam megalakítása körüli időszakban.)
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Álmos
- Nem elérhető
De létezik valami más, méghozzá az elmúlt 2000 év. A világ, ahogyan változott, ahogyan fejlődött, egy megadott séma szerint, egy adott szál szerint.
Nyomorult világ, nincs egyensúly. A kígyó elharap a saját farka mellett, s nincsenek éjszakák és nappalok, reggel az este után, alkonyat a nappal után.
Sötétség van, s benne egy-egy apró gyertyaláng.
Ezen lángok fényében észre lehet venni az árulkodó jeleket, mik szétrántották világunkat, mik felborították egyensúlyúnkat. Mik a nappalt az éjbe tolták, és az értelem lángjait eloltották.
Világunkban a férfi az úr. Innen jő háború, szenvedés, hatalom. Mert a férfi az erőt képviseli, s ha e világnak kormányzása reászakad, lészen nagy sírás, fogcsikorgatás; szabályok és háborúk, halál, sötétség, s a kígyó elharap a farka mellett.
Hol itt a nő?
Sehol...
Hol volt azelőtt?
Hol volt Isten?
Így szólítottuk: APA, ATYA, ÚR ! ! ! !
Még ma is...
De kérdem én, az Isten nem lehetne egyben ANYA és ÚRNŐ is?
Ímhol a bizonyíték, avagy csak egy sejtés, egy kisebbfajta zongora, hogy a mai Isten a férfiak által koholt Isten. Az erő Istene. S ímhol a mai egyház még mindig eme Istent szolgálja, nem más hát ő, mint a Férfitársadalom egyik mentsvára....
Amen
Huhú
- Yavanna
- Nem elérhető
Kincső írta:
"a törökök, az utolsó szem búzát és egyetlen tehenét is elvitték, ha az sem volt, a kisgyerekét, lányát, és persze akkor jöttek, amikor a férfiak nem, voltak otthon, de ha otthon voltak is, úgysem tudták megakadályozni, közben a császári katonák is fosztogattak, még rosszabb esetben még a földesúr is ott volt, és ebbe belenyugodott? Legfeljebb látszólag! Szerintem szívből gyűlölte vagy a törököt, vagy a németet, amelyik több bajt okozott neki "
Persze-persze ezzel egyetértek! Halálbiztos, hogy gyűlölte a rendszert, de tudta, hogy ez így megy és nem tehetett ellene semmit! Nem azt akartam én mondani, hogy az jobb volt, csak azt, hogy nyíltabb! Ma meg ugyanezek a kiszipolyozók elbújnak a 'demokrácia' és a nagy szavak mögé...
Gandalf írta:
"Az elnyomást mindíg megpróbálták elrejteni, amennyire az lehetséges volt, de mindíg is volt kristálytisztán látható elnyomás is."
Ez is igaz természetesen, de nekem van egy olyan érzésem, hogy régen nem nagyon foglalkoztak az uralkodók azzal, hogy mit is gondol a jobbágy a rendszerről, ezért nem pocsékoltak sok energiát arra, hogy 'álcázzák' a dolgokat. Ellentétben ma, sokkal inkább érdekelt a 'demokratikus' vezetőség abban, hogy észrevétlen vezethesse az orránál fogva a jónépet; hiszen ugye elméletileg manapság a népé a legfőbb hatalom.
Ancalimon írta:
"a földesurak többnyire nem tiportak lábbal a jobbágyok jogain, mert nem igazán voltak nekik jogaik... "
Na ez az, itt van a nazgúl elásva!
Kincső írta:
"a gazdagok csinálták a törvényt, úgy, hogy egy csomó ember emberi jogai, amelyek nem a törvénykönyvekbe vannak beleírva, az, hogy nem állatként, alsóbbrendű lényként kezelendő, ne legyenek érvénybe véve!
Hú, ez tényleg kissé kusza lett...
Szerinted ma kik csinálják a törvényt? A politikusok -hidd el- elég gazdagok! Az egyetemen egyszer kiszámoltuk, hogy mennyit is keresnek és elrémisztő összeg jött ki. Illetve azt is figyelembe kéne venni, hogy ezek a törvények nem mindig csupán a nép boldogulását szolgálják! Egy-egy szó, vagy mondatszerkezet, 'kiskapuk' egész seregét nyújthatja az érdekelteknek! (Akik ugye megintcsak a legvagyonosabbak...) Nem
véletlenül ekkora tortúra a törvényhozás folyamata!
Persze az tény, hogy ma alkotmányok és nemzetközi szerződésrendszerek szabályozzák az emberi jogokat minden jogállamban. De vegyük csak az én példámat: Magánlaksértés Tulajdonhoz való jog Ez alapvető emberi jog, mégis ez történt... Nyugodtan ki lehetne verni a balhét minden hasonló esetben (mi meg is tettük! :itscool: ), de ez számukra csak csepp a tengerben; nem éri meg nekik -anyagilag- hogy változtassanak ezen az egészen!
És mi van az legalapvetőbb emberi jogokkal akkor, amikor az amik mindenhova beleütik az orrukat, ahol bármi érdekeltségük van. Mint a világ urai lebombáznak bárkit és bármit! Ok utána megtalálják a megfelelő indokot, dehát ugye okot mindig lehet találni... (Ok van, hogy az ok részben indokolt alapokon nyugszik) De ahol nincs érdekeltségük, vagy érdekük, hogy a balhé minnél nagyobbra dagadjon, ott aztán várhatja a világ, hogy közbelépjenek...[/quote]
"Aure entuluva!"
- Kincső
- Nem elérhető
- Ankalimon
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Ők betartották az akkor törvényeket, játékszabályokat.
- Kincső
- Nem elérhető
Ancalimon írta: Mi is az az elnyomás pontosan?8O
Hát például lásd a lentebb kifejtett jobbágy-földesúr-török-német példát. Vagyis amikor valaki alacsonyabbrendűnek veszi a másikat, és két lábbal tipor a jogain. Én ezt értem a dolog alatt. De inkább arról van szó, hogy nincs egyenlőség, és vannak, akik társadalmi pozíciójuknál fogva semmibe vesznek másokat és azok jogait. Nem igaz?
- Ankalimon
- Nem elérhető
Szóval:
Mi is az az elnyomás pontosan?
8O
- Kincső
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
Elnyomás volt, van és lesz. És mindíg lesznek az elnyomottak mellett elnyomók, akik megpróbálják leplezni az igazságot, több-kevesebb sikerrel, ahogyan mindíg is voltak, vannak és lesznek kristálytisztán látható elnyomások is - igaz, nem mindenki számára.
- Kincső
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
Nem akarok belemenni a nő-férfi témába, ezt lassan le kellene zárni, egymást úgysem tudjuk meggyőzni. Egyetértek azzal, hogy a nő és a férfi MÁS, és nem érdemes azon vitatkozni melyik és miben a jobb.
Ezt hogy érted: tudta hogy nem igazságos, és mégis belenyugodott, hogy kiszipolyozzák? Én inkább a jobbágyokat hoznám példának (a magyar töriben jobban otthon vagyok), amikor ő maga éhezett, hatalmas adókat szabtak ki pl. a törökök, az utolsó szem búzát és egyetlen tehenét is elvitték, ha az sem volt, a kisgyerekét, lányát, és persze akkor jöttek, amikor a férfiak nem, voltak otthon, de ha otthon voltak is, úgysem tudták megakadályozni, közben a császári katonák is fosztogattak, még rosszabb esetben még a földesúr is ott volt, és ebbe belenyugodott? Legfeljebb látszólag! Szerintem szívből gyűlölte vagy a törököt, vagy a németet, amelyik több bajt okozott neki (attól függ, az ország mekyik részén élt)! És ha az egyik ellen harcolni akar, akkor a másik oldalára kell álljon, a másik ugyan ilyen parasztember vagy köznemes a másik oldalon áll, és akkor a török meg a német a markába nevet, hogy a magyarok ölik egymást. Hát nem szörnyű? És eközben a nemesek, grófok, bárók, stb. vadászgattak, abból a pénzből, állatból, gabonából, ami egy szegény jobbágy utolsó betevő falatja volt, nagy lakomákat rendeztek, fényűzéssel, mindennel, meghívtak egy csomó magukfajtát, hogy lássák, micsoda gazdagságban élnek, közben mondjuk fél km-re a kastélytól a faluban sok ember éhezett-fázott. És ezt teljesen természetesnek gondolták!Yavanna írta:
Cueddo írta:
az elnyomás régen legalább kristálytisztán látható volt, most meg sunyin rejtve van. Kérdem: melyik a jobb?
Én is mindig ezt szajkózom! A számból vetted ki a szót!
Amíg régen senki nem titkolta, hogy a vazallusnak 'hallgass és robotolj' a neve, a földesúr fia pedig minden társadalmi rangot és tisztséget örököl -még ha idióta is szegény- addig ez ma másként van! Igen, anno a világ teljesen igazságtalanul működött (Na nem mint ha ma szuperigazságos lenne... ), de ezt mindenki tudta, a rabszolga tisztában volt vele, hogy ez nem igazságos, de azt is tudta, hogy hol a helye!
Ez tényleg szörnyű, hogy ezt kedvesen mosolyogva hozzád vágják, de a fentebb szemléltetett példa szvsz kicsit rosszabb! Hasonlóképpen mosolyogva kérték az adót a rongyos kisemmizett szegényembertől, és ha nem adott, hasonlóképppen önhatalmúlag besétáltak a házba és elvitték, ami tetszett! Ráadásul az adószedő tiszt a saját zsebére is lophatott az urak nevében! Ma azért jobb valamivel a helyzet, bár mint már lejjebb mondtam, tökéletes sosem lesz. Például miért van az, hogy jópár GyU rajongó barátnőm szülei nincsenek olyan körülmények közt, hogy Internetet fizessenek, és az iskolában meg hasonló helyeken meg ritkán és rövid ideig lehet élvezni ezt a solgáltatást, ha lehet, és akkr ők egyenlőek velünk, pedig ők is milyen szívesen beszélgetnének itt! És nem tehetnek róla, hogy nem telik rá. Ez olyan, hogy arról sem tehet valaki, hogy milyen nemzetiségű családba születik, hogy Nyugat-Európába vagy a Közel-Keletre. De az sem igazságos, hogy ha egy időre - maradjunk a példánál - az adott helyzetben a jobbágyok kezébe kerül egy zsarnokoskodó úr élete, attól az egész családját kiirtsák! De végül is ez bonyolult, hiszen az illető ugyanezt tette esetleg a jobbágycsaládokkal... Szerintem egyenlőség sosem lesz, legalábbis még úgy ezer évig biztos nem!Yavanna írta: Ezzel szemben ma elhitetik veled, hogy te mindenkivel szuperegyenlő vagy, neked jogaid vannak, hogy minden csak érted épül és szépül, hogy te jól érezd magad; közben pedig hátbadöfnek, úgy lopnak meg, hogy nem is tudsz róla és még mosolyognak is hozzá! Úgy tesznek, mintha természetes lenne, hogy a dolgok úgy folynak ahogy!
Rövid szemléltetés:
Édesanyám a balatoni telkünkre van bejelentve, de a család csak ritkábban nyaral arra. A kedves illetékes helyi szerv megdobott minket egy levéllel, hogy ekkor és ekkor jönnének, valami közművet építeni. Apró megjegyzéssel, hogy amennyiben nem vagyunk ott, akkor önhatalmulag bejönnek. Nos, mi nem voltunk ott -lévén február- ők pedig kedvesen benyomultak egy buldózerrel a kertbe, szétgányolták az autólejárót, illetve a bejárati kaput, a sövényről nem is beszélve. Majd dolgik végeztével mindent nyitva hagytak és távoztak. Apám pár hét múlva lement és amikor megtudta, hogy mi történt majd' szívrohamot kapott! A legszebb az egészben, hogy nem volt kihez fordulni! Senki nem volt felelős, senkinek nem volt a hatásköre, senki nem vállalt kártérítést, mindenki mosolygott és úgy tettek, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna mindez! A magánlaksértésről és a többiről nem is beszélek! Gondoljunk bele, mi van, ha valaki olyan kapja ezt a levelet, aki éppen kórházban van és semmit nem tud a dologról, akkor oda is csak úgy betörnek?
A középkorban legalább az mondták volna: Közműépítés és slussz passz! Ma persze elméletben vannak jogaink, de időnként tényleg nem tudom, hogy minek!
- Fimbrethil
- Nem elérhető
(és én vagyom a kivétel aki erösiti a szabályt :deal: )
Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.
- Brisa
- Nem elérhető
De a szólás keletkezése óta, azért sokat foglalkoztak az IQ-val. A legtöbb megbízható teszt két részre osztható: a verbális és a nonverbális feladatokra. Alapvetően a memóriát (rövid távú) és az alapvető kognitív műveleteket (rendezés, soralkotás, stb.) méri. Ezen kívül van az ún. EQ-teszt (érzelmi intelligencia) is.
Érdekes, én nem olvastam sehol, hogy a férfiak jobban teljesítenének, moint a nők. Ti honnan szeditek ezt?
Az intelligencia 50%-ban genetikailag meghatározott!
Brisa
- Ankalimon
- Nem elérhető
ÉSzAH írta: [Nem vettétek még észre, hogy a manapság használatos intelligencia-tesztek kivétel nélkül matematikai és logikai képességeket mérnek. Na ezért nem megyek én IQ tesztre. Egyátalán nem arról szól, aminek nevezik. Az intelligencia egy bizonyos aspektusát vizsgálják csak és persze (minő véletlen) pont azt az aspektusát, melyben a férfiak ténylegesen és bizonyítottan erősebbek.
A jó intelligenciatesztek az elvont (logikai) problémamegoldás sebességét mérik, de a matematikához semmi közük.
Érdemes megnézni mondjuk a magyar MENSA intelligencia teszt eredményeinek statisztikáit. A hölgyek hátránya sokkal kisebb, mint azt talán sokan feltételeznék...
Én is kerülném a vallási/világnézeti vitákat, de szerintem az intelligenciában megtestesülő probléma megoldási készség nem teljesen velünk született. Azt bizony a környezeti hatások ezerrel alakítják.ÉSzAH írta: Az intelligencia kibontakozása? Hórusz szerelmére! Az intelligencia nem képesség, ami vagy kibontakozik, vagy nem, hanem adottság, ami minimális lehetőségek és minimális művletség, tájékozottság esetén is jelen lehet. Aminek ki kell bontakoznia az valami más. Az intelligencia velünk születik és akkor is jelen van bennünk, ha nem tanulunk, ha még olvasni sem tudunk.
A változatos, kihívásokban, lehetőségekben gazdag környezet emeli az intelligencia szintet, különösen gyermek korban. De ez a képesség (igaz csak nagy erőfeszítésekkel) felnőtt korban is fejleszthető némileg...
Ez utóbbi állításom bizonyítását ne kérjétek, ez már csak megérzés szinten mozog.
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Undómiel írta: Az intelligenciáról meg annyit, hogy átlagosan a férfiak IQ-ja a nőké fölött van.
Ha jól tudom a különbség valóban létezik, de a tényleg objektív tesztek szerint ez a differencia minimális. És ez a minmális különbség messze betudható a pillanatnyilag azért még létező társadalmi nyomásnak, ami kifejezetten ellene hat a női intelligencia kibontakozásának. Azért ha tudsz pontos statisztikát azt leírhatnád.
Nem vettétek még észre, hogy a manapság használatos intelligencia-tesztek kivétel nélkül matematikai és logikai képességeket mérnek. Na ezért nem megyek én IQ tesztre. Egyátalán nem arról szól, aminek nevezik. Az intelligencia egy bizonyos aspektusát vizsgálják csak és persze (minő véletlen) pont azt az aspektusát, melyben a férfiak ténylegesen és bizonyítottan erősebbek.
Az intelligencia kibontakozása? Hórusz szerelmére! Az intelligencia nem képesség, ami vagy kibontakozik, vagy nem, hanem adottság, ami minimális lehetőségek és minimális művletség, tájékozottság esetén is jelen lehet. Aminek ki kell bontakoznia az valami más. Az intelligencia velünk születik és akkor is jelen van bennünk, ha nem tanulunk, ha még olvasni sem tudunk.
Ne kérjetek, hogy határozzam meg a pontos definícióját, mert ez a kérdés szerintem már valamelyest vallási és világnézeti elméletekbe torkollana.
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Brisa
- Nem elérhető
Brisa
- Cueddo
- Nem elérhető
Sziasztok!
Ezekkel a mondatokkal nagyon egyetértek:
Meggyőződésem, hogy a nőnek nem az a dolga, hogy visszafogja, a földhöz kösse a férfit, hanem hagynia kell, hogy az szárnyaljon! És ez alázat nélkül lehetetlen!!!
Akárhogy is, de még mindig elsődlegesen a nő feladata a gyermeknevelés, még akkor is, ha a férfi ebben részt is vesz. Egy nő az, aki az otthon melegét és a család békéjét képes megteremteni. Egy férfi erre szerintem úgy sose lehet képes, mint egy nő, egy anya.
Szerintem az alázat mindennél fontosabb. Én azt várom egy kapcsolattól, hogy a két fél (átvitt értelemben) földig tudjon hajolni egymás előtt, és minden közös legyen. Na itt a birtoklási vágy...
És az egyensúly, a kiegészítés is nagyon fontos!
Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.
(Dylan Thomas)
- Ringbearer
- Nem elérhető
De ezek a különbségel kiegészítik egymást!
Ja, és képzeljétek ma találkoztam egy csikóval, és barátok lettünk! Jajj, annyira édes! :clown: (Alig várom hétfőn találkozom vele!)
"Be the change you want to see." Gandhi
- Ankalimon
- Nem elérhető
Ezt a logikát könnyű megfordítani: Talán Te is azért látod intelligensebbnek a férfiakat, mert elsősorban az átlagból kiemelkedőkre figyelsz fel. Én mindenesetre tartottam egy önvizsgálatot, és határozottan azt állítom a látókörömben (ahol mindenféle beosztású, társadalmi helyzetű egyén megtalálható) sem az intelligens sem a butácska példányok között nem látok szignifikáns túlsúlyt egyik nem irányában sem.Undómiel írta: Ez neked, a vezető pozícióban azért nem tűnhet fel, mert a mai napig sajnos elég kevés(férfiak számához viszonyított) nő érhet fel hozzád! Ők pedig nem véletlenül vannak ott! Ez egyértelmű!!!
Nem! Én ilyent nem mondtam.Undómiel írta: Azonos feltételek mellett, azt mondod, nincs különbség egy nő és egy férfi között!
Sőt, végig azt állítottam, hogy alapvető különbség van a férfi és női principiumok, és az ezeknek megfelelően érzékelhető különbség a férfi és női gondolkodásmód, szerepek, irányultság között. Én ezen kívül ebben a diskurzusban eddig két dolgot állítottam:
A férfiak és nők közötti különbség nem jelent semmilyen formában a nők alárendelt voltát, az előnyök és hátrányok a két oldalon kiegyenlítik egymást.
Az általánosságban vett szellemi képességek terén viszont nincs szignifikáns különbség. Leegyszerűsítve a férfiak nem okosabbak, vagy intelligensebbek a nőknél, legfeljebb szellemi energiáikat máshogy és másra használják.
Ha jól tudom a különbség valóban létezik, de a tényleg objektív tesztek szerint ez a differencia minimális. És ez a minmális különbség messze betudható a pillanatnyilag azért még létező társadalmi nyomásnak, ami kifejezetten ellene hat a női intelligencia kibontakozásának. Azért ha tudsz pontos statisztikát azt leírhatnád.Undómiel írta: Az intelligenciáról meg annyit, hogy átlagosan a férfiak IQ-ja a nőké fölött van.
Undómiel írta: Továbbá én is élvezem a férfiközpontú társadalom előnyeit, csak a másik oldalról. Nem rossz, dolog, ha az ember tudja magáról (mondhatni hiszi), hogy nőként a lehető legjobbat hozza ki magából, s a férfiak, legyen az ismerős, vagy ismeretlen, kifejezésre juttatják!!! Nincsen annál jobb, mintha a férfiak egy nőt a szépségéért/nőiességéért/eszéért/kedvességééért/főzőtudományáért/stb., kinek ami tetszik, a lista a végtelenségig folytatható, elismernek. Nekem ez elég!
Vitathatatlan, hogy a férfiközpontú társadalmakban, az uralkodó pozíciókban levő férfiak ellenében is kialakíthatóak sikeres stratégiák, és nők is haszonélvezőivé válhatnak ennek a berendezkedésnek. Azonban nem biztos, hogy ez a stratégia hosszú távon illetve, minden nő számára hasznosítható. Ez azonban már nagyon messze vezetne (bele a radikális feminizmus dzsungelébe), és nem akarom ebbe az irányba terelni a diskurzust...
Ami biztos: az állításod, hogy "a férfiakat általában többre tartom a nőknél", számomra nem nem érthető. Különösen mivel nem szeretnél a közel keleten élni, ahol szó szerint ebből az állításból vezetik le az uralkodó ideológiát.
- Álmos
- Nem elérhető
Huhú
- Álmos
- Nem elérhető
Yavanna írta:
Undómiel írta: a nőnek nem az a dolga, hogy visszafogja, a földhöz kösse a férfit, hanem hagynia kell, hogy az szárnyaljon! És ez alázat nélkül lehetetlen!!!
Tökéletesen értem (asszem'), hogy miről beszélsz és nagyjából egyet is értek, de ez csak a 'mérleg egyik oldala!!! Ugyanezt kellene tennie a férfinak is!
Persze, hogy egy nő adott esetben legyen önfeláldozó, segítse kedvesét céljai elérésében és egyben legyen a támasza is! Ez Ok. Azonban az egyensúly nagyot borul ott, ahol a férfi fordított esetben nem képes erre!
Szió
Szent meggyőződésem, hogy a férfiaknek ez egy igen nehéz feladat, és a nagy általánosságot nézve nem is igen sikerülget Hiába, a férfiban 2000 éve él a családja, azaz a nő és gyerek iránti bitoklási vágy, a jog a tulajdonra. S ugye ma is férfitársadalomban élünk, tehát igen nehéz eztet kikerülni. De nem lehetetlen
Huhú
- Cicaful
- Nem elérhető
Yavanna írta: Persze, hogy egy nő adott esetben legyen önfeláldozó, segítse kedvesét céljai elérésében és egyben legyen a támasza is! Ez Ok. Azonban az egyensúly nagyot borul ott, ahol a férfi fordított esetben nem képes erre!
Hú, Yavi, köszi! Asszem ez nem jutott volna eszembe az "alázatos" szóból - lehet, hogy hiba, de nekem az egy másfajta, lekicsinylő jelentést hordoz. De ezzel, amit írtál, tökéletesen egyetértek! Undómiel, ha te is erre gondoltál, akkor ebben egyetértünk!
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Liang
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
ÉSzAH:nem volt többre időm,ezért is nem írtam többet! Köszönöm a megtiszteltetést! Még akkor is,ha férfiúi egyed vagyok :pimp: !
Igazából már nincs mit hozzászólni a dologhoz,ki lett vesézve rendesen!
Én is csak búcsúzni ugrottam be :closed: !
Legközelebb már csak augusztus végén jövök,addigis legyetek jók.Mindenkinek kellemes nyarat,a Kósza talira pedig jó bulit :dance: :sungl: !
A jövő honapban találkozunk :itscool: :up: :agree: :hello: :pimp: :bounce: !!!!!!!!!!!!!!!
Sziasztok!!
Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
- Yavanna
- Nem elérhető
Jól belemásztatok ebbe a Tmába, szó se róla!
Tehát szvsz: Tényleg fölös' azon morfondírozni, hogy ki a jobb és a rosszabb, hiszen alapvetően mások a beállítottságaink, ki ebben, ki abban dominál (Ugye az agyféltekék dominanciája szerint.).
Nos, az emancipáció! Igen ez sok kérdést vet fel, jó és rossz is egyben, de szerintem mindenképpen szükséges! Mindennél fontosabb érv a szememben az, hogy egy nőnek ne kelljen megaláztatásban és félelemben tengetnie napjait és úgy élni mint a férfi tulajdona! Ez a legfontosabb! Persze így ma egy nőre nehezebb feladat hárul, pláne, ha véletlenül egyedülálló! Akárhogy is, de még mindig elsődlegesen a nő feladata a gyermeknevelés, még akkor is, ha a férfi ebben részt is vesz. Egy nő az, aki az otthon melegét és a család békéjét képes megteremteni. Egy férfi erre szerintem úgy sose lehet képes, mint egy nő, egy anya. Emellett pedig, ha nem akar a nő anyagi függésbe kerülni, mindenképpen dolgoznia kell! Ha pedig számít számára valamit a karrier, akkor nagyon sokat kell tennie, hogy ugyanazt a megbecsülést vívja ki, mint férfitársai! Tehát akárhonnan nézzük is, ez dupla teher! (teher?)
A pasiknak jobbak lennének a szellemi képességei? Na neeeee már! Először is ugye mi a szellemi képesség? Az empatikus készséget, pl hova soroljuk? Tehát lehet hogy több 'mérhető' teszten jobbak, de az ugye nem minden! Bár nem nagyon hiszem, hogy jobbak lennének! Szó esett itt arról, hogy ez régi tapasztalat tudósok, történelmi személyek stb. De egy dolgot senki nem említet, még pedig azt, hogy a nők akkor alapból rosszabb eséllyekkel indultak! Ma sem könnyű érvényesülni, hát még akkor! Lehetett egy nő okos, thetséges, sziporkázó, de hiába, ha csak a mosogatórongy jutott osztályrészéül! Még az is ritka volt, hogy tanulhattak, a felsőbb oktatásról nem is beszélve! Így azért nehéz kibontakozni és beírni nevünket a történelem könyvekbe!
Ja és valaki említette a női vezetőket! Nem tudom, de ne általánosítsunk kérem! Ha valaki kételkedik, akkor üljön csak be mellém egy körre, ha mer! Nem kell izgulni! Ugye mindig csak kiszállás után hánynak...
"Aure entuluva!"
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.