- Köszönetek: 0
Gondolatok
- Yavanna
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Cueddo írta:
az elnyomás régen legalább kristálytisztán látható volt, most meg sunyin rejtve van. Kérdem: melyik a jobb?
Én is mindig ezt szajkózom! A számból vetted ki a szót!
Amíg régen senki nem titkolta, hogy a vazallusnak 'hallgass és robotolj' a neve, a földesúr fia pedig minden társadalmi rangot és tisztséget örököl -még ha idióta is szegény- addig ez ma másként van! Igen, anno a világ teljesen igazságtalanul működött (Na nem mint ha ma szuperigazságos lenne... ), de ezt mindenki tudta, a rabszolga tisztában volt vele, hogy ez nem igazságos, de azt is tudta, hogy hol a helye! Ezzel szemben ma elhitetik veled, hogy te mindenkivel szuperegyenlő vagy, neked jogaid vannak, hogy minden csak érted épül és szépül, hogy te jól érezd magad; közben pedig hátbadöfnek, úgy lopnak meg, hogy nem is tudsz róla és még mosolyognak is hozzá! Úgy tesznek, mintha természetes lenne, hogy a dolgok úgy folynak ahogy!
Rövid szemléltetés:
Édesanyám a balatoni telkünkre van bejelentve, de a család csak ritkábban nyaral arra. A kedves illetékes helyi szerv megdobott minket egy levéllel, hogy ekkor és ekkor jönnének, valami közművet építeni. Apró megjegyzéssel, hogy amennyiben nem vagyunk ott, akkor önhatalmulag bejönnek. Nos, mi nem voltunk ott -lévén február- ők pedig kedvesen benyomultak egy buldózerrel a kertbe, szétgányolták az autólejárót, illetve a bejárati kaput, a sövényről nem is beszélve. Majd dolgik végeztével mindent nyitva hagytak és távoztak. Apám pár hét múlva lement és amikor megtudta, hogy mi történt majd' szívrohamot kapott! A legszebb az egészben, hogy nem volt kihez fordulni! Senki nem volt felelős, senkinek nem volt a hatásköre, senki nem vállalt kártérítést, mindenki mosolygott és úgy tettek, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna mindez! A magánlaksértésről és a többiről nemis beszélek! Gondoljunk bele, mi van, ha valaki olyan kapja ezt a levelet, aki éppen kórházban van és semmit nem tud a dologról, akkor oda is csak úgy betörnek?
A középkorban legalább az mondták volna: Közműépítés és slussz passz! Ma persze elméletben vannak jogaink, de időnként tényleg nem tudom, hogy minek!
"Aure entuluva!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Yavanna
- Nem elérhető
Undómiel írta: a nőnek nem az a dolga, hogy visszafogja, a földhöz kösse a férfit, hanem hagynia kell, hogy az szárnyaljon! És ez alázat nélkül lehetetlen!!!
Tökéletesen értem (asszem'), hogy miről beszélsz és nagyjából egyet is értek, de ez csak a 'mérleg egyik oldala!!! Ugyanezt kellene tennie a férfinak is!
Persze, hogy egy nő adott esetben legyen önfeláldozó, segítse kedvesét céljai elérésében és egyben legyen a támasza is! Ez Ok. Azonban az egyensúly nagyot borul ott, ahol a férfi fordított esetben nem képes erre!
"Aure entuluva!"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Cicaful
- Nem elérhető
Undómiel írta: Meggyőződésem, hogy a nőnek nem az a dolga, hogy visszafogja, a földhöz kösse a férfit, hanem hagynia kell, hogy az szárnyaljon! És ez alázat nélkül lehetetlen!!!
Ezt nem igazán értem! :hein:
Mért kéne hozzá alázat? Azzal saját magamat kötöm a földhöz. És ha már itt tartunk, akkor nem ártana, ha néha a férfiak is alázatosak lennének... Bár mégsem! Utálom ezt a kifejezést :crazy: ez már valamilyen alárendeltségi viszonyt fejez ki. Kölcsönös tisztelet, de nem alázat. És különben meg mivel kötném a földhöz a férfit? Mért, mivel nem hagyom "szárnyalni"? Jut eszembe, hülyét is kapnék egy földhözragadt férfi mellett, tehát már ezért se kötöm oda...
Bocsi, de én már csak egy ilyen emancipált nő vagyok
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 2
Rayan írta: Ancalimon, mily kedves és hízelgő szavak ezek egy vegetáriánustól! Köszönöm.
Ezt úgy érted, hogy az általad ismert vegetáriánusok általában vérszomjasak és kedvetlenek?!
Hiába, nem lehet mindenki tökéletes - talán csak O.B. (L.G.o.M.)
- Undómiel
- Nem elérhető
Kedves Cica!
Egyáltalán nem tartom magam kevesebbre az engem körülvevő férfiaknál. Sőt!!! Csak éppen az elmúlt 18 év során sokat tanultam tőlük, és nőktől is egyaránt! A nőktől, talán az én esetemben ez a fontosabb, alázatot, őszinteséget, tiszteletet,és azt, hogy mindig a valóságnak, s ne kizárólag a saját elképzeléseimnek megfelelően lássam a dolgokat. Ez mind nagyon fontos, de azt hiszem, az alázaton van a legnagyobb hangsúly. Vagy legalább kellene, hogy legyen. De ezt egy önmagát emancipáltnak valló nőnek nehéz elmagyarázni, mert nekik egyészen más az értékrendjük. Itt jön az én problémám! Meggyőződésem, hogy a nőnek nem az a dolga, hogy visszafogja, a földhöz kösse a férfit, hanem hagynia kell, hogy az szárnyaljon! És ez alázat nélkül lehetetlen!!! Dióhéjban ennyi!!!
Édes Rayan!
Ne bánd, hogy ketten maradtunk az Urakkal, ez velünk, az előbb elhangzottak alapján még jó párszor meg fog történni! És jól van ez így, nem baj, ha Cica, Kincső és a többiek máshogy látják a dolgokat!!! Különben nem vitázhatnánk ilyen jót!!!
Hozzád csatlakozva, én diplomatának készülök, ahol szintén férfi-túlerő van, és akkor nagyon szolidan fogalmaztam!!!
Drága Ancalimon!
Kérezted, honnan jönnak a gondolataim... Kedvesen leírtad társadalmi pozíciódat, és annak ismeretében fejtetted ki gondolataidat. Most én is szeretnék egy-két dolgot elmondani magamról! Szeptemberben leszek 18. A legszebb éveimben vagyok, élvezem, ahogy egyre inkább nővé érek, bár ugye nem a biológia a minden. Nővé érek lélekben. A családi háttér néhány intermezzótól eltekintve hibátlan, a tanulmányimmal a lehető legjobban haladok, és elég nagy célokat tűztem ki magam elé! Továbbá én is élvezem a férfiközpontú társadalom előnyeit, csak a másik oldalról. Bocsánat a rizsáért,most jön a lényeg! Nem rossz, dolog, ha az ember tudja magáról (mondhatni hiszi), hogy nőként a lehető legjobbat hozza ki magából, s a férfiak, legyen az ismerős, vagy ismeretlen, kifejezésre juttatják!!! Nincsen annál jobb, mintha a férfiak egy nőt a szépségéért/nőiességéért/eszéért/kedvességééért/főzőtudományáért/stb., kinek ami tetszik, a lista a végtelenségig folytatható, elismernek. Nekem ez elég! Az intelligenciáról meg annyit, hogy átlagosan a férfiak IQ-ja a nőké fölött van. Ez neked, a vezető pozícióban azért nem tűnhet fel, mert a mai napig sajnos elég kevés(férfiak számához viszonyított) nő érhet fel hozzád! Ők pedig nem véletlenül vannak ott! Ez egyértelmű!!!
Azonos feltételek mellett, azt mondod, nincs különbség egy nő és egy férfi között! Hát hogyan ne lenne!!! Ez is alapvetően a férfi és nő közötti különbségekből következik! Azonos feltételek mellett egy nőnek egészen más jellegű dolgai is vannak, mint egy férfinak, egyrészt az érdeklődésből, másrészt a társadalmi elvárásokból adódóan!!! A társadalmi elvárások pedig valakinek vagy tetszeneek, vagy nem.
Zárlatnak annyit szánnék, hogy bármennyire is úgy tűnik, nincs semmi női önbecsülésem (mellesleg téves meglátás), és hogy a férfiakat általában többre tartom a nőknél (ez igaz), én sem szeretnék a Közel-Keleten nő lenni(ez pedig biztos).
- Ankalimon
- Nem elérhető
Tetejében, mint azt korábban már e topicban kifejtették: a teljes ember úgyis mindig rendelkezik a férfiúi és a női principiumokkal egyaránt, legfeljebb különböző arányokban.
- Ankalimon
- Nem elérhető
ÉSzAH írta: Ancalimon, sumer prefix-mániás kollégáim (akik kizárt, hogy ezt a fórumot olvassák, mivel az interneten is csak a Sumerian Secondary Literature honlapig jutnak el) talán (talán!) sikeresebbek lesznek a szakmájukban, mint én. De bármiben lefogadom, hogy én leszek a boldogabb.
Az tutti.
Illetve ha követjük a korábbi gondolatmenetet, lehet, hogy ők előbb kapnak Nobel díjat sumerológiából, mint Te, de valószínűleg Te leszel a főnökük...
Ugyanez vonatkozik Rayanra és a tengerbiológus társadalomra :itscool:
- ÉSzAH
- Nem elérhető
A nemek szellemi képességeiről csak annyit:én úgy gondolom mindenki azzá válik,amilyenné tud.Valaki nagytudású lesz,valaki pedig "alapszinten" marad.Nem tud vagy nem akar többet az élettől.De egy tudós ember is lehet ostoba !Az isteni elme nem biztos hogy életrevaló egyben .
Yao, Maat, az igazság és rend istennője és princípiuma szóla ajkaidról! Nagyon frappánsan összefoglaltad a dolgokat. :itscool:
Egyébként elutasítok minden előítéletet, mely a nők szellemi alárendeltségét hirdeti. Mert minden ilyen elmélet csak előítéleteken alapulhat. :rmad2: Egész egyszerűen más a férfi elme és más a női elme. Egyik sem jobb vagy rosszabb. Csak más. (Apropó: Tudtátok, hogy az emberi agy eredendően nőnemű, és a férfi agy a szó genetikai értelmében véve gyakorlatilag egy mutáció eredményeképpen jön létre. És ha ez így van, akkor isten vajon hímnemű vagy nőnemű? Bocsi, provokatív kérdés volt. Szerintem az istenségeknek van férfi és női aspektusa, de neme semmiképpen sem.)
Én láttam már gyönyörűen író férfit (hogy valami jót is mondjak a kollégákról, Ancalimon) és személyesen is ismerek egy párat, aki úgy 3 élő és 10 holtnyelven tud. Ugyanakkor én magam is elismerem, hogy a nők pocsékul vezetnek. Anyukám és én viszont több tucat elfogulatlan vélemény szerint egészen kiválóan csináljuk. Most akkor döntsük el, hogy mi hagyományosan női előny és férfi előny.
Én inkább azt mondom, hogy egyének vannak, ki-ki a saját képességeivel és intelligenciájával.
Az érzelmi intelligenciáról inkább ne beszéljünk. Abban a férfiak többsége szégyenletesen alul marad. (Akinek nem inge ... !!!) :down:
Ancalimon, sumer prefix-mániás kollégáim (akik kizárt, hogy ezt a fórumot olvassák, mivel az interneten is csak a Sumerian Secondary Literature honlapig jutnak el) talán (talán!) sikeresebbek lesznek a szakmájukban, mint én. De bármiben lefogadom, hogy én leszek a boldogabb.
ÉSzAH
"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/
- Fimbrethil
- Nem elérhető
de a nemek közt azért persze van különbség, nem véletlen hogy a fizikai munkások nagy része ffi (nem arra gondolok hogy hülyék hanem hogy erösebbek) :deal: :tongue:
Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.
- Rayan
- Nem elérhető
Ancalimon írta: Ez egy rendkívül kimagasló szellemi képességekről tanubizonyságot tevő sziporka volt. Mondhatni bizonyíték a benne foglaltak ellen...
Ancalimon, mily kedves és hízelgő szavak ezek egy vegetáriánustól! Köszönöm.
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Ringbearer
- Nem elérhető
Ez pedig azt jelenti, hogy a nők általában jobbak a nyelvtanulásban, szebben írnak...blablabla.
A ffiaknak pedig jobb a térlátásuk (ezért több a ffisofőr! [jellemző: Ki volt ez a hülye?! Ja,Hát persze,hisz egy nő vezet! ]), és a reálból jobbak.
Ez is csak adat.
Ja, és mellesleg nálunk lányosztály van (+4 fiú), és mi vagyunk a legjobb osztály a suliban! Mármint az átlagunk!...
Egyébként most hallottam egy olyan véleményt, hogy állítólag a női foci VB sokkal durvább mint a férfi! Sokkal többet futnak...
Rayan: Mit értesz az alatt,hogy mentálisan jobbak? Az intelligenciájuk?
"Be the change you want to see." Gandhi
- Liang
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
A nemek szellemi képességeiről csak annyit:én úgy gondolom mindenki azzá válik,amilyenné tud.Valaki nagytudású lesz,valaki pedig "alapszinten" marad.Nem tud vagy nem akar többet az élettől.De egy tudós ember is lehet ostoba !Az isteni elme nem biztos hogy életrevaló egyben .
Na már megint rohannom kell,de holnap még benézek!
Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Most csak benéztem ide, hogy szóljak, az M1-en lesz ma 16:20-kor egy film a bahá'i vallásról, ami szerintem az egyik legérdekesebb, bár itt Magyarországon kevésbé ismert vallás. Ha tehetitek, nézzétek meg.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Ankalimon
- Nem elérhető
Rayan írta: Az MTT felmérései közül ezt kellene elsőként megcsinálni: "Te mit gondolsz: a férfiak mentális képességei "jobbak" a nők mentális képességeinél?" És persze az összes feminista lehurrogna; az önérzetes nők váltig állítanák, hogy az IQ-juk a legtöbb esetben magasabb lenne, mint a férfiaké; a férfitársadalom fele szolidaritásból magával egyenlőnek minősítené a nőket, a "potencia" szemszögéből; pár száz papucsférj az asszonyát hozná ki győztesen; a maradék férfisoviniszta természetesen magát értékelné többre; úgyhogy még a végén kiderülne, hogy a társadalom 70%-a egyenlőnek vagy jobbnak ítélné meg a nők képességeit.
Undómiel: egyedül maradtunk. Mi, meg a többi hímsoviniszta pasi (Ez nem jelenti azt, hogy mi is ugyanúgy gondolkodunk, mint ők )
Ez egy rendkívül kimagasló szellemi képességekről tanubizonyságot tevő sziporka volt. Mondhatni bizonyíték a benne foglaltak ellen...
- Ankalimon
- Nem elérhető
Rayan írta: A lényeg, hogy ÉN nap mint nap látom a környezetemben, hogy mentális képességek terén a férfiak jobbak. Ezt olvasom, hallom, látom...Így nehezen értelek titeket.
Rayan: Nem tudok mást mondani: Én nap mint nap látom, hogy környezetemben a nők szellemei képességekben semmiben sem maradnak el a férfiaktól. Intelligensek, okosak, hozzáértők. Intelligenciájuknak hála remek szervezők, és kimagaslóak mindenben, ahol a tudásuk gyakorlati alkalmazása a döntő.
Rayan írta: A baj itt az, hogy a jó vezetés, a szervezés, az empátiás készség és magas EQ (melyeket a nők privilégiumaiként tartunk számon) az én értelmezésemben nem tartoznak a szellemi teljesítmény körébe. Ellenben az élet minden területén: legyen az a természettudományok; irodalom; történelem; művészet,-> zene, festészet stb. stb. mind azt látom, hogy a férfiak kiemelkednek a nőkhöz képest. A nők bizonyos dolgokban otthonosabban mozognak, könnyebben teremtenek kapcsolatot, nyitottabbak ésígytovább. De a férfi -megintcsak hangsúlyozom, hogy én látom így- a munkájában, a szakmájában egy nővel összehasonlítva általában többet tud, mint a nő.
El lehet vitatkozni azon, hogy mit jelent a szellemi teljesítmény. Ha csak az ÉSZAH által körülírt fanatikus megszállottságot, az adott szűk területre való koncentrációs készséget hívjuk így, akkor valószínűleg igazad van. Ha az általánosságban vett intelligenciát nézzük (ami azért elég objektív kategória, különböző tesztekben mérik), akkor abban (ugyan itt is jobbak egy kicsit a férfiak), a különbség nem számottevő, a hétköznap gyakorlatra lefordítva mindenképpen kiegyenlítettnek tűnik a kép.
Azért mert ÉSzAH a kávészünetben mérsékelt lelkesedéssel diskurál a "sumer igei prefixumokról", nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne intelligens. Bár valószínű, hogy emiatt az adott tudományterületen kevsébé lesz sikeres - de már az elején jeleztem, hogy azoknak a területeknek az egyike, ahol a férfiaknak természetes előnyük van az elméleti tudományok.
Megjegyzem, hogy azért ez a fajta mentalitás nem tekinthető igazán jellemzőnek a férfi nemre. A legtöbb férfi nem ezen a módon éli az életét, és éppúgy szociopatának tartaná ÉSzAH munkatársait. Én nem tartom annak őket, mert én is ilyen vagyok...
(Apropó ÉSzaH, gondolom munkatársaid ezt a topicot viszonylag ritkán látogatják... )
Rayan, elképzelhető, hogy Te mint "ambiciózus tengerbiológus-palánta" most olyan környezetben mozogsz, ahol valóban mutatkozik előny a férfiak számára. Az egyébként brilliáns érvelésedben egyetlen helyen mutatkozik hiba: amikor ezt a tapasztalatodat kivetíted minden szakmai területre. "A férfi a munkájában, a szakmájában egy nővel összehasonlítva általában többet tud, mint a nő" - erre viszont nincs bizonyíték, sőt kapásból fel tudok sorolni egy sor olyan szakmát, ahol viszont a női principiumnak hála, a hölgyek tudják hatékonyabban, sikeresebben felhasználni képességeiket.
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Egyébként meg ide vágóan hadd idézzem pontatlanul Einsteint:
"Nem tudom, hogy a harmadik világháborút mivel fogják vívni, de biztos, hogy a negyediket kövekkel és bunkókkal."
ÉSzAH
/Col. William Tavington/
- ÉSzAH
- Nem elérhető
Persze van a szakmailag igen sikeres nő prototípusa is. Nézzétek csak meg! Az ilyen nők szinte teljesen kénytelenek feladni mindazt, amit társadalmilag nővé teszi őket! (Tehát azon kívül, hogy Dior ruhában járnak és cuki kocsijuk van, az életük semmilyen területén nem nők.)
A szakmámban tevékenykedő férfiak, a tanáraim, az évfolyamtársaim semmi mást nem csinálnak, csak azt, ami a szakmájuk. Én sem rajongok a hivatásomért kevésbé. De vannak mellette az életemnek egyéb területei, van hobbim (nem csak a szakmám) és igen, valóban nem töltök annyi időt a szakmai területem tanulmányozásával, mint ők. De olyan áron nem is akarok.
Tény, hogy ők még szünetben is a sumer igei prefixumokról társalognak. Nagyon profik. És az összes nő - még mi is, akik pedig "értünk hozzá" és érdekel is minket a téma - halálra unjuk őket.
ÉSzAH
/Col. William Tavington/
- gillz
- Nem elérhető
A baj itt az, hogy a jó vezetés, a szervezés, az empátiás készség és magas EQ (melyeket a nők privilégiumaiként tartunk számon) az én értelmezésemben nem tartoznak a szellemi teljesítmény körébe
Akkor ezek fizikai teljesítmények? Lehet úgy is értelmezni, vagy 3. kategóriát nyitni nekik. A lényegen nem változtat: ezekhez jobban értenek a nők általában, mint a férfiak. És ezen tulajdonságok egyenértékűek az általad szelleminek nevezett tulajdonságokkal. A baj ott kezdődik, amikor valaki nem ismeri fel, hogy ezekre igenis szükség van. Tehát nyugodtan lehet objektívan eegyenértékűnek ítélni a férfiakat és a nőket. Persze nem egyformának... de egy nemem belül sem azonosak az emberek.
need more brainz. yourz. now.
- Rayan
- Nem elérhető
Cicafül írta: De kérdeznék valamit, Rayan, Undómiel: Ti kevesebbnek tartjátok magatokat férfi tásainknál? :eek4:
Cica: ezt kérdezed egy ambiciózus tengerbiológus-palántától? Pont egy olyan szakma, ahol nagyrészt férfiak tevékenykednek. Itt egy nőnek főleg kell bizonyítania. Nem tartom magam kevesebbre, ez butaság. Egyenlőnek érzem magam; liberális országban élünk De ismerem a korlátaimat.
Na jó, ejtsük a tálib témát, meg a nők elnyomását, én nem ezt hangsúlyoztam. :crying: Erről hónapokon át lehetne vitatkozni, úgyhogy hagyjuk inkább, még mielőtt átharapjátok a torkomat
A lényeg, hogy ÉN nap mint nap látom a környezetemben, hogy mentális képességek terén a férfiak jobbak. Ezt olvasom, hallom, látom...Így nehezen értelek titeket. Ancalimon: nagyon örülök, hogy így viszonyulsz a női nemhez, ez tényleg nagyra értékelendő
A baj itt az, hogy a jó vezetés, a szervezés, az empátiás készség és magas EQ (melyeket a nők privilégiumaiként tartunk számon) az én értelmezésemben nem tartoznak a szellemi teljesítmény körébe. Ellenben az élet minden területén: legyen az a természettudományok; irodalom; történelem; művészet,-> zene, festészet stb. stb. mind azt látom, hogy a férfiak kiemelkednek a nőkhöz képest. A nők bizonyos dolgokban otthonosabban mozognak, könnyebben teremtenek kapcsolatot, nyitottabbak ésígytovább. De a férfi -megintcsak hangsúlyozom, hogy én látom így- a munkájában, a szakmájában egy nővel összehasonlítva általában többet tud, mint a nő. (Hogy nyújtani mennyit tud, azt már egyéne válogatja.) És én ezt nem értem igazából, miért van; az MTT felmérései közül ezt kellene elsőként megcsinálni: "Te mit gondolsz: a férfiak mentális képességei "jobbak" a nők mentális képességeinél?" És persze az összes feminista lehurrogna; az önérzetes nők váltig állítanák, hogy az IQ-juk a legtöbb esetben magasabb lenne, mint a férfiaké; a férfitársadalom fele szolidaritásból magával egyenlőnek minősítené a nőket, a "potencia" szemszögéből; pár száz papucsférj az asszonyát hozná ki győztesen; a maradék férfisoviniszta természetesen magát értékelné többre; úgyhogy még a végén kiderülne, hogy a társadalom 70%-a egyenlőnek vagy jobbnak ítélné meg a nők képességeit.
Undómiel: egyedül maradtunk. Mi, meg a többi hímsoviniszta pasi (Ez nem jelenti azt, hogy mi is ugyanúgy gondolkodunk, mint ők )
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Ankalimon
- Nem elérhető
Darkman írta: Nem mondtam hogy nem változik, csak hogy nem sokat...Ha 2000 év szempontjából nézem, akkor csodálatos ami itten végbement, de fel kéne csöppet gyorsítani az eseményeket, mert ha továbbra is ilyen lassan fog tovább menni, nagy gáz lesz
Sajnos ez elég bajos.
Ha megpróbálunk a rohanó világunk látszólagos feszített ütemű fejlődése mögé pillantani, ráébredünk, hogy az igazán lényeges dolgok sokkal lassabban fejlődnek (mint mondjuk a mobil előfizetők száma, vagy a processzorok frekvenciája).
Az ember konzervatív, és a kamasz korában magába szívott értékek, elvek többségében élete végéig meghatározóak maradnak. Az igazi változások csak a nemzedékek váltásával történhetnek meg. (Ezért van az, hogy a világtörténelemben minden valódi változás teljessé tétele kb. 20-30 évbe telt.) Ezen semmilyen "forradalom" sem segíthet, mert rá lehet kényszeríteni ugyan a változást a közösségre, de az igazán belső értékké csak az új értékek között felnövekvő fiatalokban fog megjelenni...
A torz férfi/nő viszony olyan ősi forrásokból származik, hogy az elmúlt 4-5 nemzedék is csak idáig jutott el. A személyes (teljesen szubjektív) becslésem szerint még legalább 2 nemzedékre van szükség...
Vagyis ha szerencsénk van és életünkben még megláthatjuk unokáink világát, abban már jó eséllyel látni fogjuk megoldódni ezt a "problémát".
- Brisa
- Nem elérhető
Kincső írta: Ezt viccnek szántad, vagy részben komolyan montad?
Hogy nem fogunk fegyvert, az biztos, kivétel egy eset : ha a lovagunk életét kell megmenteni.
Biztos vagyok benne, hogy komolyan gondolta.
Szerintem van egy másik kivétel is: ha a gyermekünket kellene megvédeni.
Amúgy Darky nem becsüld túl a Nőt! (Se alá!)
A férfiak bizonyítottan jobbak a térérzékelésben, a nők viszont egyszerre több felé tudnak figyelni (míg a ffiaknak ez nem megy). Persze, ezek átlagok. És ezeken kívül még sok más különbség is van a két nem között.
Ez annyit jelent, hogy nem minden téren múlhatjuk felül Ádám fiait. Viszont azt is jelenti - amit Ancalimon is mond -, hogy a nők bizonyos területeken jobbak, mint a férfiak (természetesen ez is átlagosan értendő). Már csak meg kéne keresni ezekeket a területeket. (A végén még kijön, hogy mivel a nők fizikailag gyengébbek, de jobb szervezőkészségűek, valamint empatikusabbak, megfelelők a vezetői pozíciókra, míg a férfiakat testi erejük tökéletes fizikai munkássá teszi őket... :evil3: - jójó, ez is csak átlag ).
Brisa
- Kincső
- Nem elérhető
Ezt viccnek szántad, vagy részben komolyan montad?Darkman írta: Szerintem az utolsó háborút a nőkért fogjuk megvívni. Ki ellenük, ki mellettük. De egy biztos, a nők tutira nem fognak majd fegyvert!
Hogy nem fogunk fegyvert, az biztos, kivétel egy eset : ha a lovagunk életét kell megmenteni.
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Álmos
- Nem elérhető
Nem mondtam hogy nem változik, csak hogy nem sokat...Ha 2000 év szempontjából nézem, akkor csodálatos ami itten végbement, de fel kéne csöppet gyorsítani az eseményeket, mert ha továbbra is ilyen lassan fog tovább menni, nagy gáz lesz
Szerintem az utolsó háborút a nőkért fogjuk megvívni. Ki ellenük, ki mellettük. De egy biztos, a nők tutira nem fognak majd fegyvert!
Huhú
- Kincső
- Nem elérhető
A Nobel-díjas kérdéssel pedig arra próbáltam célozni, hogy - nem tudom, nem ismerem a rendszerét - szvsz inkább férfiak döntik el, hogy kinek adják a díjat. No de késő van.
Sziasztok!
Kincső
- Cicaful
- Nem elérhető
A fizikai adottságokról meg kár vitatkozni, mert az genetika, és azt inkább ne bolygassuk - de különben megjegyzem minden fizikai teljesítményt a nők ugyanúgy teljesítik; pl. Mont Everest, vagy Antarktisz meghódítása. :itscool:
De kérdeznék valamit, Rayan, Undómiel: Ti kevesebbnek tartjátok magatokat férfi tásainknál? :eek4: Csak, mert én nem, egyáltalán nem.
Kincső: a háziállatos kérdésedre válaszolva - szigorúan szvsz. Szerintem, ahogy az ember egyre fejlődik, háziállatai úgy fejlődnek vele ( evolúció), hisz mi tanítjuk őket. Lehet, hogy ennek is van határa. De nem tudhatjuk, mit hoz az evolúció. Különben meg saját képességeink határát se ismerjük.
tehát vissztérve a kérdésedre. Szerintem a mai háziállatok - saját képességiekhez mérten - semmivel sincsenek lemaradva, mint az előző korokban élt társaik, az akkori emberhez képest.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Ankalimon
- Nem elérhető
Brisa írta: Szerintem nincs igazad. Hiszen a nők talán csak a napjainkban kapják meg azokat a lehetőségeket, mint a férfiak. De ez is csak a fejlett országokra jellemző.
Így van.
Szimpatikus nektek az a mód, ahogy mondjuk a Tálibok ma bánnak nőkkel? Tudjátok, hogy 500-1000 évvel ezelőtt a világ minden részén ez volt az alapnorma? Tisztában vagytok vele, hogy ez az eredete annak, amit ma "klasszikus férfi és női szerepnek" mondunk???
Egyetértek azokkal az arab értelmiségiekkel, akik azt mondják, hogy országaik egyik tragédiája, hogy a potenciális alkotó erő felét parlagon hagyják, nem használják ki, mivel a nők nem vehetnek részt a társadalom tényleges működésében...
- Ankalimon
- Nem elérhető
[size=9:3fnsnjch](Hello -Sindarin nyelven.)[/size]
Na úgy tűnik sikerült belecsapni a lecsóba, jelenleg ebben a topicban a legforróbb a hangulat...
A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy vezető beosztású sikeres hímneműként tengetem az életemet, úgyhogy minden bizonnyal jómagam is haszonélvezője vagyok a férfiközpontú társadalom előnyeinek. Viszont talán így hitelesebbnek tűnhet, amit mondok.
Undomiel, Rayan: El nem tudom képzelni honnan jönnek ezek a gondolataitok. Nem igaz, hogy a nők szellemi képességei általánosságban bármilyen formában gyengébbek lennének a férfiaknál. Eltekintve attól a ténytől, hogy a hölgyek valóban korábban érnek, a felnőtt lakosság tekintetében a hagyományos értelemben vett intelligencia, vagy az attól teljesen eltérő de szintén érdekes általános műveltség szempontjából egyenlő feltételek között nincs igazából különbség a nemek között.
Egyetértek Kincsővel, hogy a Nobel díjasok közötti alacsony női reperezentáció, a rendszerből is fakad: én nem jártam olyan régen egyetemre, de bizony nálunk előfordult nemegyszer, hogy a (férfi) professzor fixa ideája volt, hogy az adott természettudományos szakon a nőknek semmi keresnivelójuk a diplomások között, és mindent el is követett hogy ez az elmélet gyakorlattá váljon... Ettől függetlenül ha ezek a hatások részben el is múlnának, véleményem szerint az olyan elméleti tudományokban, mint amelyekben a Nobelt osztják statisztikailag a férfiak valsózínűleg egy kicsit többen lesznek mindig is. De nem azért mert "okosabbak", hanem mert energiáikat, intelligenciájukat könnyebben, hatékonyabban irányítják az elméleti kutatási területekre. (De itt szeretném megismételni, hogy a hölgyek viszont alaptermészetükből adódóan sokkal jobbak a szervező munkában, és általában a vezetésben - higyjétek el, magam is vezetőként dolgozom, meg tudom ítélni. És itt vezető alatt nem politikust értek (bár arra is igaz ez 100 %-ban). Az hogy ezen a területen nagyon lassan nő a nők aránya az kizárólag azért van, mert a férfiak 10 körömmel kapaszkodnak a megszerzett pozícióikba, és működik a "férfi szolidarítás" amely képes kigolyózni még a legtehetségesebb hölgyeket is. Ha ma egy nőnemű lény valamilyen cégnél, vagy szervezetnél vezető beosztásban dolgozik biztosak lehetünk benne, hogy legalább másfélszer-kétszer ügyesebb, jobb, mint a vele azonos beosztásban levő férfiak. Csak így ven esélye... )
A legalapvetőbb emberi képességek, az intelligencia, a problémamegoldó készség, a bátorság, a kitartás, a (saját értelmezése szerinti) jóra való törekvés minden emberben közös.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy egyformák lennénk. Ugyanazt a lelki/szellemi erőt (intelligenciát, műveltséget, bátorságot, stb.) az egyes emberek, és ha mindenképpen itt akarunk választóvonalat húzni, akkor az egyes nemek másra és másként használják. Ilyen értelemben léteznek női és férfiúi principiumokat tükrőző női és férfi szerepek.
Az amerikai értelemben vett harcos feminizmust én sem szeretem. Nem gondolom, hogy pusztán azért mert nem gondolom alacsonyabb rendű teremtménynek a nőket, nem kellene előre engednem az ajtóban, előre köszönnöm, vagy általában megtartani azokat a normákat, amiket a férfiak talán részben a nők elnyomása miatti lekiismeret furdalásuk enyhítésére eszeltek ki. Sőt, ha egy nőnek élete egy adott szakaszában fontosabb a család fenntartás, mint a karrier, akkor azzal sincs semmi bajom, ha ehhez egy férfi a munkájával teremti meg a hátteret (feltéve, ha a nő valóban önkéntesen ezt az utat választotta, ahelyett, hogy megosztanák a család és a háztartás teendőit saját egyéni kiteljesedésük mellett...)
Mit szóltok ehhez: A hagyományos férfi női kapcsolat külsőségei, az elnyomás, lenézés, lekezelés megannyi fájdalmas alapmotívuma nélkül?
Darkman írta:
Szerintem az utóbbi 50 évben sem változott sokat a férfiak hozzáállása a nőkhöz.
De változott/változik. Sajnos lassan és még nem eléggé, de azért látható a változás. 2000 évvel ezelőtt az általam egyébként rendkívül csodált rómaiaknál a feleség a férj korlátlan alárendeltje volt, a klasszikus római törvények szerint megkorbácsoltathatta, vagy meg is ölhette - joga volt hozzá. Ezer évvel ezelőtt az egyház nem egy képviselője a nőket alantas lénynek tekintette, az ördög eszközének, aki kísértésbe viszi... 300 évvel ezelőtt még kérdéses volt, hogy a nőknek szabad-e iskolába járniuk, és magas szinten képezniük magukat. 150 évvel ezelőtt a formálódó demokráciákban is elterjedt volt a vélemény, hogy a nők szellemi képességei miatt alkalmatlanok arra, hogy részt vegyenek a közösség irányítóinak kiválasztásában. 50 évvel ezeleőtt még amerikában és nyugat európában is botrányos gondolatnak számított, hogy egy nő vezető, lehet a férfiak pedig a beosztottai...
- Brisa
- Nem elérhető
Rayan írta: Kincső: van igazságod! Csakhogy az utóbbi 100 évben bizonyíthattak volna a nők. Azóta adva van a lehetőség. És ennek ellenére még mindig úgy tűnik nekem, hogy változatlan a helyzet. Azért ez vsz nem véletlen.
Szerintem nincs igazad. Hiszen a nők talán csak a napjainkban kapják meg azokat a lehetőségeket, mint a férfiak. De ez is csak a fejlett országokra jellemző.
Brisa
- Rayan
- Nem elérhető
Oké, akkor a Nobel-díjas nők
www.tfk.elte.hu/hirnok/kulturtor ... bel-h.html
Egyébként én is általánosságban beszélek, Léli; és van kivétel, mi erősíti a szabályt
Na jó, most már megyek, mert apám megüt. =késő van
Szép estét!
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Kincső
- Nem elérhető
Telcontar_Leli írta: Ai na vennui!
Csak azt szeretném mondani, hogy ez a "férfiak okosabbak a nőknél" nem mindig van így. Nem akarok dicsekedni, de nekem igenis jó eszem van majdnem mindenhez, csak velem is az a baj, hogy lusta vagyok (ennek ellenére matekból korrepetálást kértem jövőre, mert nem minden dolgozatom hibátlan (de attól még ötös!). És a nővérem is hasonlóan okos). És tényleg, általánosságban talán igaz lehet, hogy a férfiak jobban gondolkodnak, de nagyon sok kivétel van. Én speciel sértőnek tartom, hogy ma a közvélemény szerint a nők csak a háztartás vezetésére jók. Már csak magamból kiindulva. Egyébként az ilyen "otthoni munkák" nálunk többségében fordítva vannak. Apu főz, mos, régebben vasalt, anyu pedig a kutyákat vitte suliba, meg a kertet gondozza, szóval azért nem vagyunk a mai értelembe véve egy normális család.
És egy kérdés:
Ma a háziállatok (kutyák, macskák) szerintetek menyire kerülhetnek közel a gazdájukhoz? (szellemileg)
Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli
Egyetértek veled.
A háziállatokról viszont nem tudok nyilatkozni, nekem csak egy hörcsögöm volt, nagyon rövid ideig (lakásban lakunk).
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.