- Köszönetek: 0
Gondolatok
- Álmos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Yavanna
- Nem elérhető
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Yavanna
- Nem elérhető
Darkman írta: Szió Yavanna
A társadalmi konvenciók vonzatainak is van őseredete. Ez pedig az erkölcs. Legalábbis szerintem
Aiya!
Ez kétségtelen! De hogy egy példával éljek:
A kommunizmusnak is van eredete, egy eszme, ami pedig nem feltétlenül rossz! Nos láthatjuk mi lett belőle...
Azért, mert hülye (sorryka!) emberek ilyen formán eltorzították az erkölcsi értékeket, még nem okolhatjuk, magukat, az eredeti értékeket! Max. csak a torzítás eredményét szídhatjuk (Amint látom szídjuk is rendesen! ), vagy azokat, akik ezt elkövették!
"Aure entuluva!"
- Álmos
- Nem elérhető
Huhú
- Yavanna
- Nem elérhető
"...Nem kell olyan Isten, ki megöli egy fiát! Nem kell olyan Isten, akinek bűnös aki él! Nem kell olyan Isten, aki csak szenvedést igér!..."
(Sajnos, így hirtelen csak ennyi ugrik be! Pedig imádom! )
Hát nem tudom, de az 'Isten', akiben én hiszek, az nem ilyen! És azért azt meg kell hagyni, hogy a keresztény Isten tekintetében hordoz némi igazságot az idézet! (Ok. persze némi túlzást is!)
10 parancsolat.... Hát-hát-hát!
Szerintem van köztük ugye olyan ami talán kissé idejétmúlt...
Egyébként, meg ha valakiben ezek a parancsok alapból nem belűről fakadnak, akkor ott elég nagy a baj!
Nem akarok senki érzéseibe taposni, de nekem valahogy mindig az volt az érzésem parancsokkal kapcsolatban, hogy 'Ok-Ok a gyengébbek kedvéért azért leírták...'
Az, hogy magyarul így van megfogalmazva, tényleg kicsit idegesítő! De ezt ugye emberek írták le, ők is fordították --szerintem is elbaltázták kissé. Nos nem lett tökéletes, de ettől még el lehet vonatkoztatni...
"Aure entuluva!"
- Álmos
- Nem elérhető
A társadalmi konvenciók vonzatainak is van őseredete. Ez pedig az erkölcs. Legalábbis szerintem
Huhú
- Cicaful
- Nem elérhető
Darkman írta: Ki az Istenkáromló? Az, ki parancsol, vagy az, ki elenged? Félelem vagy szeretet? A félelem birtokol, megköt, ragaszkodik, ennek értelmében utasít, fenyeget, ködösít, álcáz. A szeretet elenged, szabadságot ad, tolerál, ennélfogva nem ragaszkodik semmihez, nem parancsol, nem birtokol, csak egyszerűen VAN! A puszta létezés maga a szeretet. S mi ez, ha nem szabadság?
Isten-félő <> Isten szeretete nekem kissé paradox...
Darkman írta: Mert ő nem mond ilyet. Ő nem parancsol. Miért? Mert a szeretet nem szab feltételeket.
Nekem már az elején, a tiltott gyümölcsnél nem stimmelt valami. Ez szerintem egy feltétel volt. Vagy tévedek?
És szerintem a tízparancsolatból csak 7 szól a nem hívőknek, pontosabban ezek azok az általános erkölcsi normák, amik bennünk vannak, és ezt leírták.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Yavanna
- Nem elérhető
Darkman írta: társadalmunk a jelenlegi helyzetben elutasítja a " más"-ságot.
De említhetnék még az orális szextől elkezdve a házasság előtti szeretkezésen át a mobilmániáig nagyon sok területet, ahol nem a saját elképzeléseink szerint döntünk, hanem a társadalom kénye-kedve alapján.
Németországban például cikinek számít, hogyha a családok nem cserélik le 3 évenként a nagyszobai garnitúrát, mondván, mit szól majd a szomszéd?
Korunk egyik hibája, hogy külsőségek szerint döntünk. Nem azt nézzük, mi hogyan képzeljük el, hanem hogy mások hogyan gondolják. Azaz: külső okok folyamán megtagadjuk saját magunkat. Hazugságban élünk. Felmerül a jogos kérdés: miért?
Mert félünk. De mitől? Hogy kiközösítenek minket. Ki? A társadalom. Ha meleg vagyok, akkor én nem tartozom a társadalomba. Ha kokózom, szintúgy. Ha gyilkos vagyok, szintúgy.
Ez a birkaszellem. A tömeges hömpölygés. Mindez pedig tudattalanságunk és önállóságunk hiányának a terméke. Vannak, akik erre már felfigyeltek, és sajnos a piac is. Említhetnénk ugye az 500 csengőhangot és 400 előlapot a mobiltelefonainkra. Hogy a ruhákról és egyéb kacatokról ne is beszéljek.
Ajjaj én még mindig úgy érzem, hogy itt van némi félreértés...
Ez mind nagyon-nagyon igaz, de ezek nem az erkölcsi elvek következményei, hanem a hülye társadalmi konvenciók vonzatai!!! Ez pedig óriási különbség!
"Aure entuluva!"
- Yavanna
- Nem elérhető
varda írta: Aiya!
Én egy dolgot ehhez még nagyon megtanultam.
A szabadságod pontosan addig terjed, amíg nem korlátozod vele mások szabadságát!
Mert mint Te is mondod: Senkinek sincs joga ahhoz, hogy megmondja a másiknak, mit csináljon, mi a helyes és mi nem.
Kedves Varda!
Szerintem pont itt van a nazgúl elásva! Ez az, amiért valóban szükség van bizonyos erkölcsi elvekre, pont azért, hogy adott esetben az önkény elkerülhető legyen! Ámde ezeken a ketreteken belül tényleg mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy azt tehessen, amit akar!
"Aure entuluva!"
- Álmos
- Nem elérhető
Gandalf írta: A Tízparancsolatot max. egyféleképpen lehetne még lefordítani: kijelentő módban. "Nem ölsz. Nem lopsz."stb. De így elvesztené a lényegét. Nincs jobb megoldás, mint a felszólító mód. S ha már a szívűnkbe is be van írva, onnantól fogva tényleg kötelezővé válik számunkra!
Nem értek egyet. Azt mondják, a 10 Parancsolat Isten parancsolata. Mi az, hogy PARANCSOLAT? Már eleve itt bűzlik valami! NEM LEHETETT, s nem is lehet Istené! Mert ő nem mond ilyet. Ő nem parancsol. Miért? Mert a szeretet nem szab feltételeket. S ha Isten a szeretet, akkor a 10 parancsolat egy koholmány. Méghozzá az egyház koholmánya.
aúúú, most kövezzetek meg
Huhú
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Álmos
- Nem elérhető
Gandalf írta: Én nem értek a héber nyelvhez, de egy szemeszteren át hallgattam héber filozófiát, s onnan tudom, hogy nem felszólítómód...
Nem tudom, pontosan mi, Ferge Gábor műveiben, vagy esetleg Martin Heideggernél kéne megnézni... Bár lehet, hogy teológiai művekben is bene van. Én ehhez hülye vagyok.
Hey! Akkor itt valami nagy ordasság történt! Ha igaz amit a héber Bibliáról mondtál, úgy minél előbb újra kéne fordítani a 10 parancsolatos részt! Miért? Előbb elmondtam. Másfelől az első érv az Istenkerülők, a nem-hívők és a satöbbiek részéről az - ha az istentagadásról kérdezik őket- hogy nekem nem kell olyan Isten, aki parancsol-s itt egyből a 10 parancsolatra utalnak.
Látod? Ezért nem mindegy. Neked jó, te már másképp értelmezed. De egy 10 éves gyerek?
Huhú
- Gandalf
- Nem elérhető
Darkman írta: A szeretet elenged, szabadságot ad, tolerál, ennélfogva nem ragaszkodik semmihez, nem parancsol, nem birtokol, csak egyszerűen VAN! A puszta létezés maga a szeretet. S mi ez, ha nem szabadság?
Ezzel viszont egyet értek. Hozzá teszem, ez nem mond ellent a keresztyénségnek, sőt!
- Álmos
- Nem elérhető
Csavargó írta: Isten szerintem nagyon nagy szabadsággal áldott meg minket.
ÜDV:CSAVARGÓ
Ehhez nem fér semmi kétség Szó szerint igazad van! Akkor ne meséljen nekem az egyház önmegtagadásról meg parancsokról meg FELTÉTELEKRŐL!!!!!!
Ki az Istenkáromló? Az, ki parancsol, vagy az, ki elenged? Félelem vagy szeretet? A félelem birtokol, megköt, ragaszkodik, ennek értelmében utasít, fenyeget, ködösít, álcáz. A szeretet elenged, szabadságot ad, tolerál, ennélfogva nem ragaszkodik semmihez, nem parancsol, nem birtokol, csak egyszerűen VAN! A puszta létezés maga a szeretet. S mi ez, ha nem szabadság?
Üdvi
D.
Huhú
- Gandalf
- Nem elérhető
Nem tudom, pontosan mi, Ferge Gábor műveiben, vagy esetleg Martin Heideggernél kéne megnézni... Bár lehet, hogy teológiai művekben is bene van. Én ehhez hülye vagyok.
- Gandalf
- Nem elérhető
No, ezzel nem értek egyet.
- Álmos
- Nem elérhető
Gandalf írta: Darkman. A Tízparancsolat nem felszólító módban van. Csak másképpen nem lehetett lefordítani. Az eredeti szöveg más, a héber nyelv (és nyelvtani gondolkodás) sajátossága!
Hogy ki kivel került összetűzésbe? Megmondom Neked!
Szakadás következett be Isten és ember között, ember és természet között, ember és ember között, s az emberen belül is. Ez itt a baj. S az, hogy az így keletkezett űrt nem azokkal a dolgokkal próbálják behelyettesíteni, amik eredetileg oda tartoznának.
Nem-e? Hát én pedig úgy látom, hogy mindenhol felszólítómódban van, egetverő felkiáltójelekkel a végén! Egyrészt. Másrészt mi az, hogy nem lehetett másképp lefordítani. Ez azért elég gyenge érv. Nem hinném, hogy ez lenn a valódi ok. Elég nagy a szókincsünk, bőven lehetett volna használni más szavakat is. De ha azt hoznák erre érvként, hogy a szó szerinti fordítás megkövetelte, úgy azt mondom, balgaság és óriási hiba, hogy nem a TARTALMAT, hanem a SZAVAKAT fordítottuk.
Huhú
- Csavargó
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
ÜDV:CSAVARGÓ
Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.
- Álmos
- Nem elérhető
Tudod miért? Mert felvállaltad maga! S ez nagy szó a mai világban!
Ez az! Légy az, aki lenni szeretnél! Ne hagyd magad!
ÜDvike
Darky
Huhú
- Álmos
- Nem elérhető
Igen igazad van. Merthogy élünk, s az élet maga is egy folyamat. De a folyamatot szakaszokra lehet bontani, s közöttük különbséget lehet tenni. Mert attól még, hogy volt a Nagy Bumm, nem biztos, hogy a fejlődés, azaz a folyamat minősége minden időben ugyanolyan intenzív volt. Persze most fel lehetne vetni, hogy nincs minőség, mert az ÉLet egyszerűen csak van, de azért emberek vagyunk, s minket igenis érdekel életünk minősége, ebből a szempontból pedig szerintem tehetők különbségek.
S hogy mi a különbség?
Az ember egész élete során kereste Istent. Önmaga miatt. Mert Isten nélkül nem látta életének az értelmét sem. Kereste a természetben, a harcban, a technikában, sok-sok helyen, de igazándiból sosem találta meg.
Most kezdünk csak rájönni, hogy Isten nem itt, meg nem ott van, hanem mindenütt. Ennélfogva aztán, mi is Isten részei, azaz Istenek vagyunk.
Eddig Istent külső erőként ismertük. A következő korokban ez meg fog változni. Szükségszerűen.
Ezt a folyamatot, ezt a változást érzem. Az emberi lélek diadalának az eljövetelét, Istennel karöltve.
Ámen
üdvi
Huhú
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Darkman írta: Az ember nem ember szabadság nélkül. Ugyanígy az állatok, a növények...minden, ami létezik a világon. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy megmondja a másiknak, mit csináljon, mi a helyes és mi nem.
Aiya!
Én egy dolgot ehhez még nagyon megtanultam.
A szabadságod pontosan addig terjed, amíg nem korlátozod vele mások szabadságát!
Mert mint Te is mondod: Senkinek sincs joga ahhoz, hogy megmondja a másiknak, mit csináljon, mi a helyes és mi nem.
A tízparancsolat pedig azon szabályok írásba foglalása, melyeknek mindenkinél belső parancsként meg kellene jelenniük. Legalábbis azon kor társadalmi normái alapján, amikor azokat írásba foglalták. És mint parancs - még ha belső is - felszólító mód. (Bár az eredeti héber verziót nem ismerem...)
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Csavargó
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Az egyház tekintetében : én végülis Római katolikusnak vagyok megkeresztelve, és erősen kötődöm is a szertasásosságához, de nagyon jól érzem magam a Református, kissé "szabadabb" közösségében is, és nagyon sok dologban egyetértek a Hetednapi Ádventista közösség nézeteivel is. A legfurább az, hogy a keresztyén ünnepek pl. Húsvét, engem mindig nagyon megráznak. Mindig érzem Isten és Krisztus jelenlétét az életemben.
Bocsi ha túl szenteskedőre sikerült..
ÜDV: CSAVARGÓ
Van ,mi arany, bár nem fénylik,
van, ki vándor, s hazaér.
- Gandalf
- Nem elérhető
Hogy ki kivel került összetűzésbe? Megmondom Neked!
Szakadás következett be Isten és ember között, ember és természet között, ember és ember között, s az emberen belül is. Ez itt a baj. S az, hogy az így keletkezett űrt nem azokkal a dolgokkal próbálják behelyettesíteni, amik eredetileg oda tartoznának.
- Álmos
- Nem elérhető
"Hat eleg durva lenne ha a tiz parancsolat csak kulso korlat lenne. Ezt szerintem Te sem gondolod komolyan.
A tiz parancsolat a vallas alapjainak megfogalmazasa. Mi a gond azzal ha irasba foglaljak, szoba ontik, megfogalmazzak?
Ugyanigy a vilagi torvenyek is csak kulso korlatok akkor? Mindossze a buntetestol valo felelem tarrtja vissza az embereket? A tiz parancsolat eseten nincs latvanyos itelkezes es buntetes, igy sokkal kevesbe kulso korlat akkor mar mint a jogi torvenyek. "
A 10 parancsolattal semmi gond nincsen, egészen addig, amíg felszólítómódba nem teszik. " Ne Ölj! " Még ha természetes is ez a mondat, mert a mai korban ez már egy alapelv, akkor is ellenszenvesnek tűnik. Azért, mert a végén van egy felkiáltójel.
Az ember nem ember szabadság nélkül. Ugyanígy az állatok, a növények...minden, ami létezik a világon. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy megmondja a másiknak, mit csináljon, mi a helyes és mi nem. Induljunk ki abból, hogy az ember Isten képére teremtetett. Isten maga a felhőtlen szabadság, a létezés, ami mint tudjuk, korlátlan és végtelen, ennélfogva: szabad. Isten teremtése után lenézett ránk, s látta, hogy amit teremtett, az jó.
Gondolom mindenki egyetért azzal, hogy teremtésünk után Istennek esze ágában sem volt tiltatni, parancsolni vagy bármi olyasmit tenni, ami a szabadságunkban korlátozna. Ez egyszerűen elképzelhetetlen. Viszont akkor kérdem én, ha az egyház tényleg Isten szavait közvetíti ( szócső lévén), Isten miért PARANCSOL a TÍZ PARANCSOLAT ÚTJÁN?
Mert a PARANCS utasítás, ami azt vonja maga után, hogyha nem azt teszem, akkor az helytelen, az TILOS. Mert a PARANCS csak egyetlen irányt mutat, és nem tűr alternatívákat.
Ütköztünk tehát. A kérdés csupán: ki kivel? Isten Istennel? Vagy Az egyház Istennel?
Nem mindegy ám, hogy kinek a javára döntünk.
ÜDvi
Darky
Huhú
- Gandalf
- Nem elérhető
1. A hit NEM egyenlő a dogmával! Már nem tudom, ki mondta, hogy azonos a kettő, de ez egy baromság. Már bocsánat. A dogma lefektetett hittétel. A hit teljesen más. S dogmákra néha tényleg szükség van, hogy formába öntsük, miben is hiszünk tulajdonképpen. De ezt nem szabad egyfajta törvénynek tekinteni, vagy meginoghatatlan igazságnak. Arról van szó, hogy az igazságot próbáljuk megfogalmazni.
2. Az egyházat nem úgy kell fegfogni, mint egy "külső hatalmat, amely beleszól az életedbe". Aki így érez, nem csoda, ha nem érti az egészet. Az egyház hívők KÖZÖSSÉGE szervezeti formában. Ne mondja nekem senki, hogy nincs szükség egyházra, pont Ti, akik éppen az MTT hivatalos szervként való működését hangsúlyozzátok! Kb. ugyanazért van szükség egyszerű hívő közösségek helyett hivatalos egyházra, mint MTT szervezetre egyszerű baráti összejövetelek helyett!
3. New Age és a hasonló mozgalmak. Ezek nyíltan is keresztyén-ellenesek, gyökeresen meg akarják változtatni a világrendet, az emberek szemléletmódját olyan módon, hogy sok vallás helyett egyetlen összemosott, univerzális nézetet akarnak. Hol van itt a másik vallás iránti tolerancia? Egyik New Age-vezető egyszer ki is jelentette, hogy végső céljuk a keresztyénség végleges megsemmisítése. Lerombolnák mindazt, amiben sokan hisznek a világban, csak azért, hogy ráderőltessenek egy egységes szemléletet. Elvetik mindazt, amit pl. én hiszek, amit értéknek tartok, s amit képviselni szeretnék a világban. S amit Tolkien is képviselt egyébént a műveivel. Ezek után még én vagyok intoleráns?
4. A Tízparancsolat. Igen szomorú, ha valaki nem ért vele egyet, mert alapból több világvallás számára központi jelentőséggel bír. Butaság azt állítani, hogy a keresztyénség kisajátította magának! Épp ellenkezőleg! Azt szeretné, ha azok is elismernék, akik nem keresztyének. Olyan alapvető erkölcsi törvényeket tartalmaz, melyek elengedhetetlen morális-etikai tekintélyek. Ugyanakkor nem kényszerít rá senki, hogy betartsad, ha magadtól, saját lelkiismeretedből kiindulva erre nem vagy hajlandó, s csak külső kényszerítő erőnek érzed, hát tudlak sajnálni.
Még valami. Engem is sokszor támadnak egyházi körökből (de akik ismernek, tudhatják, hogy hívő keresztyén vagyok), mert szerepjátékozom, s mert szeretem Tolkient, s más fantasyket. New Ages-esnek mondanak. Liberálisnak tartanak. Én mégis őket védem, s az egyházamat képviselem, mert nem vagyok hajlandó szűk látókörű, begyepesedett emberek miatt lemondani elveimről, hitemről, vallásomról, s mindezek ellenére fontosnak és nélkülözhetetlennek tartom az egyházakat. Én belülről is látom a romlottságukat és züllöttségüket, s éppen ezért pontosabb képem van minderről, mint a külső szemlélődőknek. Számomra tekintélyt csak Isten jelenthet, s éppen ezért nem fordítok hátat embereknek, akik esetleg nem azt képviselik, amit az egyházamnak képviselnie kéne. Nekem küldetésem, hivatásom van az életben, a magánszférában éppen úgy, mint esetleg az egyházamon belül. Nem vagyok hajlandó más embereknek megfeleni, én hivatkozhatok a felettünk álló tekintélyre (Istenre), ha esetleg vitába bonyolódom egy-két fanatista keresztyén vadbarommal. Jogom és kötelességem az egyházamat építő kritikákkal megreformálni. Mint ahogy minden hívőnek is joga (legalább is a protestáns felfogás szerint). Ezért dinamikusnak, s nem statikusnak kéne lennünk. Annak idején a reformáció is erről szólt...
Az emberek tévednek. Gyarlók. Esendők. Önzők. De nem fogom emiatt elutasítani a keresztyén értékrendet. Mert az én hitem nem dogmákra épül...
Egyenlőre ennyi, és bocsánatot kérek a hevesebb hangnem miatt.
(Huhh, ezt a bejegyzést most szerkesztem át negyedszer!)
- Álmos
- Nem elérhető
Idézném egyik mondatod:
"Igy van. Sot! A neveles celja egyenes az, hogy erkolcsos, a tarsadalom szamara hasznos embert neveljenek. A cel, hogy mindenki betartsa ezeket a normakat."
A nevelés céljáról én másképp vélekedem. Igen sok baj származik abból, hogy az emberek így állnak hozzá saját gyermekükhöz. A társadalmat, a társadalom által felállított erkölcsöt, a társadalmi elvárást állítják fel elvárásként a gyerekkel szemben. Sokszor nem a saját elveik, a saját belátásuk szerint nevelnek, hanem egy külső tömeg nyomására. Itt van például a homoszexuálisok esete. Mi történne, hogyha egy családban kiderülne, hogy a kis pici fiúból, akit az apuka erős és ügyes férfinak képzelt, homoszexuális ember lesz. Az esetek többségében egyértelműen kitagadás, titkolás, leszídás, erőszak..stb. Kérdem én: miért?
Azért, mert társadalmunk a jelenlegi helyzetben elutasítja a " más"-ságot.
De említhetnék még az orális szextől elkezdve a házasság előtti szeretkezésen át a mobilmániáig nagyon sok területet, ahol nem a saját elképzeléseink szerint döntünk, hanem a társadalom kénye-kedve alapján.
Németországban például cikinek számít, hogyha a családok nem cserélik le 3 évenként a nagyszobai garnitúrát, mondván, mit szól majd a szomszéd?
Korunk egyik hibája, hogy külsőségek szerint döntünk. Nem azt nézzük, mi hogyan képzeljük el, hanem hogy mások hogyan gondolják. Azaz: külső okok folyamán megtagadjuk saját magunkat. Hazugságban élünk. Felmerül a jogos kérdés: miért?
Mert félünk. De mitől? Hogy kiközösítenek minket. Ki? A társadalom. Ha meleg vagyok, akkor én nem tartozom a társadalomba. Ha kokózom, szintúgy. Ha gyilkos vagyok, szintúgy.
Ez a birkaszellem. A tömeges hömpölygés. Mindez pedig tudattalanságunk és önállóságunk hiányának a terméke. Vannak, akik erre már felfigyeltek, és sajnos a piac is. Említhetnénk ugye az 500 csengőhangot és 400 előlapot a mobiltelefonainkra. Hogy a ruhákról és egyéb kacatokról ne is beszéljek.
A megoldás szerintem nem az anyagi világ kínálta lehetőségekben rejlik. Hanem önmagunkban. S az elfogadásban. Amíg egy társadalom nem képes elfogadni önmagát, s nem hagy fel önnön részének kitagadásával, pusztán azért, mert az a kis rész más irányba tart, addig sohasem lesz egység. S ha nincs egység, akkor széthúzás van. Mint azt mondotta volt Bezsenyi Dániel is anno, a magyar nemzet ( s hozzátenném az összes nemzet) legfőbb hibája a széthúzás.
ÜDvi
Darky
Huhú
- Yavanna
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Irányzatok mindig is voltak, mert az embereknek túlságosan sokféle a vallásélményük ahhoz, hogy ezt öt-hat kanonizált eszmerendszerbe lehessen terelni, nézz körül a középkori "eretnek" (mármint az egyház szemszögéből eretnek) irányzatok környékén, tucatjával voltak mindig is; most persze még több van, mert az információáramlás megsokszorozódott, és olyan gondolatok is eljuthatnak az emberekhez, amelyek kétszáz éve még bőven rejtve maradtak. Másrészt, hogy mi az "ostoba maszlag", az erősen szubjektív megítélés tárgya.
Az, hogy egy vallás "sikeres", nemcsak az általa képviselt hittételek "igazságától" függ, mert ez ugye hit kérdése, hit és igazság pedig két külön sík, vagy metszik egymást, vagy sem. A vallás sikere nagyrészt "marketing" kérdése (ld. Pál apostol), meg azé, hogy az általa képviselt értékek milyen mértékben kompatibilisek a társadalom akkori belső késztetéseivel. Az Ószövetség által hirdetett erkölcsi normák nyilván az akkori zsidó közösség problémáit, bűneit és igényeit adresszálják, Mohamed tanításai pedig a korai arab társadalom problémáit.
Kedves amani! Ezt ennél szebben, tisztábban és frappánsabban meg sem lehetett volna fogalmazni! 8O
Teljesen egyetértek! *Yavanna csak bólogatni tud*
"Aure entuluva!"
- Yavanna
- Nem elérhető
"Pl. nem kötelező 10 miatyánkot elmormogni naponta. Főleg nem, ha közben unatkozik, a francba kivánja az egészet. Ha tényleg benne van a hitben, akkor viszont teljesen mindegy, hogy 10et mond el, vagy50et. Az egyházat nem a szabályai jelentik elsősorban, hanem a megfelelő hit(Katolikus egyháznál Jézus Krisztusban, meg a Szentháromságban való hit pl)."
Úgy látom ez a 'Miatyánk'-dolog nagyon megmozgatta a fantáziádat, Svn'-ével együtt!
SVIN, GILLZ: Ezt csak példaként hoztam föl! Nem a számokon van a hangsúly és nem azon, hogy pont melyik ima! egyébként, ha nagyon erőlködöm, akkor tudom fejből -a Miatyánkon kívül- a 'Hiszek egy...'-et is! (Na ja kánonjogból meg kellett tanulnunk! ) De ettől még tisztába vagyok a ténnyel, hogy egyéb imák is léteznek!
Abban egyébként teljesen igazatok van, hogy ha nekem pl az ima nem jelent semmit, akkor ne gyötörjem magam! Egyetértünk, én is inkább más módszerekkel próbálkozom!
"Az ember nem az értékeket keresi. Maximum 1 értékről beszélhetünk, mert enélkül az összes többi sántit. Ezt szokták szeretetnek nevezni. Csak aza a baj, hogy az emberek nem ugyanazt értik rajta. Ebben aztán benne van az elfogadás, bizalom, igazság, védelem, erő... "
Hát nem tudom... 'értékek' alatt az általánosan elfogadott -általad is említett- emberi értékekre gondoltam. Szerintem ezekről lehet beszélni! Az megint egy másik ügy, hogy mindezen értékek valahol kapcsolódnak egymáshoz, átfedik egymást és valahol egy egységbe tömörülnek, valamiféle egységes természeti törvénybe. A szeretet törvénye tényleg talán a legfontosabb, de nem hinném, hogy egyezik ezzel a bizonyos globális egésszel...Persze lehet...erről most nem tudom mit is gondolok...
"Amúgy nem hiszem, hogy vallás nélkül létezhetne az emberiség."
Vallás nélkül létezhetne, de hit nélkül soha!
Ja és Sil! Nagyon igazad van! Bár szerintem nem gond, ha erről a Tmáról is esik szó, legalább tényleg megismerjük egymás álláspontját! Ami jó!
"Aure entuluva!"
- Cicaful
- Nem elérhető
Svin: azt írtad, hogy meg kéne vizsgálni mindkét oldalról (hívő-nem hívő) ezt a kérdést. Én csak annyit szeretnék erre mondani, hogy én próbáltam. Mármint hinni. Annak ellenére, hogy a családom nem hívő (kereszténynek keresztény). Igaz nem voltam több 11nél, de nekem maximálisan szándékomban állt, hogy követem az Isten által kijelölt utat. Ám volt egy hittan tanárom, aki "meggyőzött", hogy ennek nincs értelme. Én egyszerű, gyerekes, ám olyan kérdéseket tettem föl neki, amik felvetődtek bennem a hittel és a tettekkel kapcsolatban. És csak korlátokba ütköztem. "Ezt ne tedd, azt ne csináld, de erre még gondolni se merj!" - nem ezekkel a szavakkal, de a lényege ez volt. De ezt mind "Isten nevében", hogy ő nem engedi.
Ez volt az a pont, mikor elhatároztam, hogy nekem senki nem fogja megmondani, hogy mit tegyek és mit ne. Elég nagynak és felelőssétudónak éreztem és érzem magam még ma is, hogy elválasszam egymástól az alapvetően jó és rossz dolgokat, a helyes és helytelen cselekedeteket. Elég valószínű asszem, hogy nem fogok gyilkolni és lopni, de ha a saját értékrendembe belefér, mért ne élvezhetném a "földi örömöket"? Anélkül, hogy félnem kéne valamitől vagy valakitől. Ez az amit eddig sosem értettem (talán itt választ kapok rá): mért hívják "Isten félő"nek a hívő embereket? Mért kell félni Istentől?
Megjegyzés: barátnőmmel történt (aki hithű keresztény), hogy a pap azért ítélte el, mert a GYUt olvasta és szerepjátékozik! És ez valóban megtörtént!!
Az, hogy egy ember milyen értékrendet tanul meg, az a természetes tapasztalás folyamata. Ennek elkerülésére elszeparáltan kéne élnünk. Tehát a lényeg csak az, hogy miket tapasztalunk, tanulunk meg.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Ringbearer
- Nem elérhető
Na, mindegy ezt jol megmondtam!
Szoval, hogy az irok, koltok tenyleg szandekosan teszik bele, vagy mar csak belelemagyarazzak :
Vagy egyszeruen a verukben van :
"Be the change you want to see." Gandhi
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.