Gondolatok

Több
20 éve 9 hónapja #167488 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ugyan már... 8)

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 9 hónapja #167487 Írta: Géza
Géza válaszolt a következő témában: Gondolatok

Namarie írta:

Gandalf írta:

Hegyirabló írta: Úgy tűnik itt egyedül Én vagyok elégedett a nevemmel

Hé, én is ezt mondtam!

Meg én is!!! Csak eszébe ne jusson senkinek becézni, mert azt nagyon utálom. (Nézeteltérések oka szokott lenni, olyannyira.)

Ja bocs, nem figyeltem!

H.

"Az nevet igazán, aki utoljára nevet." - közmondás

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 9 hónapja #167482 Írta: Namarie

Gandalf írta:

Hé, én is ezt mondtam!

Meg én is!!! Csak eszébe ne jusson senkinek becézni, mert azt nagyon utálom. (Nézeteltérések oka szokott lenni, olyannyira.)

Több
20 éve 9 hónapja #167473 Írta: Nati
Nati válaszolt a következő témában: Gondolatok
Szegény gyerekeink!!!!!!! :wink:

"Százszorszép jóéjszakát"

Több
20 éve 9 hónapja #167467 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Gondolatok

Hé, én is ezt mondtam!

Több
20 éve 9 hónapja #167464 Írta: Géza
Géza válaszolt a következő témában: Gondolatok
Úgy tűnik itt egyedül Én vagyok elégedett a nevemmel:

Szűcs Attila László

Bár az tény, hogyha csak úgy használnám, Szűcs Attila, az nem hangzana olyan jól, mitha mindkét keresztnevem használom.

Engem egyébként hívhattok bárhogy, Attila, Ati, Atis, Ates, Atka, Titi, vagy László, Laci, Laca, Lacus, de felőlem Gézának is hívhattok.

H.

"Az nevet igazán, aki utoljára nevet." - közmondás

Több
20 éve 9 hónapja #167455 Írta: Gandalf
Még jobb: Barna Radagast! Na, milyen? Radagastnak kéne hívnom a fiamat! :lol: Csak túl sok benne az a-betű, így hülyén hangzik... de tolkienes, az tuti! :wink:

Több
20 éve 9 hónapja #167450 Írta: Gandalf
Hm... Barna Vader... Barna Obi-van... Barna Yoda... na jó, maradjunk csak a hagyományos neveknél! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Barna Gollam :mrgreen: :gollum1:

Több
20 éve 9 hónapja #167447 Írta: mogy
mogy válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én nem vagyok elégedetlen a nevemmel (Gerda) a vezetéknevem nem szeretem. főleg, mert hivatalos helyeken nem tudják leírni, és nagyon könnyen félreértik... (pl anyum mesélte, hogy az ő anyuja az én apumaról nagyon sokáig azt hitte, hogy CSúzli, pedig dehogy :wink: )
mindenki dícséri, h milyen szép-9
a második nevem Zsuzsanna (de ezt már írtam)
a gyerekeimet még nem döntöttem le, hogy fogják hívni, de biztos, h szép, különleges, és emberi nevük lesz-)
ja, a becézésről: az ofőm, ha ideges, vagy mérges rám, akkor hív Gerdácskának...(jujj, a hideg is kiráz. aki így mer hívni, készülhet a saját temetésére!!!-)) )

"Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam!"

Több
20 éve 9 hónapja #167445 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Gondolatok
Sziasztok!

Én arányag szerencsés voltam, nagyon szeretem a nevemet :D a vezetéket leszámítva. :? Viszont a második nevekkel vigyázni kell. Szóval engem Kis Judit Katinkánkának hívnak, ugyanis a kedves anyakönyveztető félreírta dolgot, mert nekem Kis Katinka Juditnak kéne lennem. Dehát azóta mindenhol általában Katinkának szólítanak, de ha végig kell mondaniuk a nevem természetesen a Katinkát hagyják le. :? A Katinkában pedig még az a rossz, hogy sokan keverik a Katival, meg a Katalinnal. (Mintha nem lenne elég átlagos nekem a "Kis". :wink: ) Szóval, ha valaki így szólít érdeklődve vizsgálgatni kezdem a plafont.

Ezeket a neveket nem mondjátok komolyan, ugye? :lol: Mármint a Legolast, Frodót, K. Anakint stb.

Telcontar Léli írta: Azt már el tudnám képzelni, hogy Estelnek hívják a fiamat...

Végülis igazad van. Ezek a szavak nem kötődnek konkrét személyekhez. (Illetve kötődnek, csak behatóbb ismeret kell hozzá, hogy tudjunk ezekről a személyekről. :wink: Voltaképpen minden név kötődött már valamilyen személyhez, csak nem olyan ismerthez... Ha értitek mire gondolok. :roll: ) De a jelentésük...

Több
20 éve 9 hónapja #167436 Írta: Gandalf
Csak én vagyok itt elégedett a nevemmel? Nekem naon szép nevem van, a vezeték és a keresztnév is tetszik s együtt még alliterál is! 8) Ha lánynak születtem volna, Edit lettem volna... :roll:

Több
20 éve 9 hónapja #167435 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Gondolatok
Dodáj: Hasonló gondokkal küzdök én is :) Anyakönyvileg Zsuzsa vagyok, és az általános sulimban 8 évig Zsuzsannaként szerepeltem... :roll: Pedig az is másik név! (és hú de utálom) Aztán most a gimibe már jól tudják a nevemet, csak 1-2 tanár írja russzul.. (ezért az évkönyvben egyszer Zsuzsa vagyok másszor Zsuzsanna :D ) Az dúrva, amikor az ofó Zsuzsikának hív.... alapból nem utálom, de olyankor az egész osztály röhög (énis :) ), mert a suliban én tök komoly vagyok, a szabályokhoz rendkívül ragaszkodó, meg minden, és számukra én mindig Zsuzsa voltam, még nem is Zsuzsi :)
Általánosban sokkal jobb volt, mert 3 Zsuzsa volt az osztályban (meg 2 tanár :D ), és a vezetékeneveket becéztük mindig. Így ott mindenki Gárdonynak hívott. Bár a tanárok is megoldották: Zsuzsa, Zsuzsi, Zsuzsika :D (én voltam a Zsuzsi :) ).

Ugyanakkor utálom a nevemet, mert borzasztóan nehéz kiejteni (a vezeték- és keresztneemet egyaránt). Sokkal jobban imádom az angol megfelelőjét: Susan. Az olyan szép :) És ezt szívesen is viselném. Csak akkor meg már vezetéknevet is kéne váltani, mert a Gárdonyi Susan enyhén nevettséges..... 8O

Azon még soha nem gondolkoztam, hogyan hívják a gyerekemet... de tuti, hogy nem ilyen nevük lenne, hogy Aragorn vagy Samu vagy Spock vagy Kirk... Az Estel még határeset, mert nagyon szép név, ugyanakkor kimondva nem mindenkinek ugrik be azonnal a GyU, csak az igazi nagy rajongóknak :) Azt már el tudnám képzelni, hogy Estelnek hívják a fiamat...

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."

Több
20 éve 9 hónapja #167429 Írta: E. Eia Ayna
E. Eia Ayna válaszolt a következő témában: Gondolatok

Dodiee írta: Viszont nagyon utálom, hogy az j suliban úgy vagyok beírva a naplóba, hogy Lakatos Dorottya Rozália, és a tanárok így is szólítanak ki mindig, és nagyon utálom.

Egyik osztálytársamnak Kun Ulla Titanilla Maya a neve, de a Titát szereti... :roll: Földrajztanárom szokta mindig mondani, h megszívja a hosszú névvel... és elmesélte azta sztoryt, amikor vhol kis kártyát akartak készíteni neki és meg kellett adni a nevét (Váradiné Marczali Piroska),aztán egy idő után kapott egy levelet,amiben megkérték, h változtasson nevet,mert nem fér rá a kártyára... :roll: (aztán végülis Váradi Piroska lett ráírva, ha jól emléxem)

Egyik másikoszttársamat meg Máriának hívják.. de utálja ha így szólítják.. meg (szinte) az összes becézést is.. egyedüla Mankát viseli el.. persze ez bizonyos (kémia)tanároknak elég nehezükre esik megjegyezni :D (jó, nem szidni akaroma tanárokat, rengeteg nevet kell megjegyezniük, de attól még mindig vigyorgunka "Marika" és tsain)

Tűznél ülök, s elgondolom,
hajdankorok embereit,
s hogy jönnek Majdanok, miket
már mások látnak itt.

Több
20 éve 9 hónapja #167427 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Gondolatok
Rabyn: Flóra? Ez a Boglár elsQ neve? akkor miért szólítja mindenki Boginak meg Boglárkának? Nálunk is mindenkinek 2 keresztneve van, de furcsa módon csak nekem, és az idQsebbik bátyámnak(érdekes, a legidQsebb és a legfiatalabb gyereknek) van anyakönyveztetve, a többieknek inkább csak amolyan ragadvány, Qket nem is szólítják így. Viszont nagyon utálom, hogy az j suliban úgy vagyok beírva a naplóba, hogy Lakatos Dorottya Rozália, és a tanárok így is szólítanak ki mindig, és nagyon utálom.
Még valami: nagyon nagyon sokszor fordul elQ, hogy Dórának szólítanak. És ez is zavar.. mindig meg kell magyaráznom, hogy NEM vagyok Dóra(amúgy itthon is annak szólítanak.. éljen a család :roll: ), és hogy a Dorottya és a Dóra két külön név. Mint a GergQ és a Gergely. Jó, nem várom el hogy Dorottyának szólítsanak, de becézésnek ott a Dóri, ahogy többnyire írom is. Csak mostanában szoktam rá a Dorottya aláírásra(a személyimben még jól látszik, hogy a Dóri van átjavítva Dorottyára..), a hivatalos dolgok meg az új suli miatt(ott szigorúbban veszik..), de a 12.es félévi bizimbe is Dóra volt írva, ugyhogy retteghettem ne rontsák el az érettségimet Dórára, mert az megszívtam volna..

Névválasztás: fura, de ha arra gondolok, milyen nevet adjak a gyerekemnek, sokkal több fiúnév jut eszembe, mint lány. És az is fura, hogy az ember hogy meg tud utálni egy nevet, csak azért, mert volt/van valaki, akit utál, és azt a nevet viseli... én példul utálom azt a nevet, hogy Hanna.. mert volt egy lány, akit így hívnak, és nagyon utáltam.. pedig amúgy szép név:)

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
20 éve 9 hónapja #167423 Írta: mogy
mogy válaszolt a következő témában: Gondolatok
Régen nem érdekelt, hogy hogy hívják majd a gyerekemet, ej hol van az még alapon
aztán később voltak a "népszerűek", akik után nevezni akartam.
Aztán megint eltelt egy kicsi idő, és fontossá vált, hogy a gyerek szeresse a nevét, és emellett nekem is tetsszen.
Ma már szívesen adnék nevet a barátaim után (pl Anna), vagy akárhonnan, ha hallok egy szép nevet, de már érdekel, hogy mi a jelentése
az olyan széppé teszi
és már le volt írva, a gyerek nbeve meghatározza a sorsát.
ebben viszont lehet valami-)

"Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam!"

Több
20 éve 9 hónapja #167420 Írta: Dodiee

Vewilyaiel írta: Nekem például nagyon tetszik a Rozi név! És még problémamentes is :-) :-) :-)

Broblémamentes?? Ne tudd meg mennyit cikiztek engem ezzel.. "Rozi a moziban" meg "Százéves a Rozi", és mindig, kortól, nemtQl és az eltelt évek számától függetlenül hihhetetlenül viccesnek találták ezt a poént. Amúgy sztem igenis szép név, mind a Rózsa, mind pedig a Rozália(ami a harmadik nevem, a nagymammám után kaptam), csak az a rossz, hogy mindenki rögtön röhöni kezd meg poénkodni, és így többnyire nem is szoktam senkinek mondani(most is nemtom mi visz rá hogy ide beírjam..)

Több
20 éve 9 hónapja #167419 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Gondolatok

mogy írta: Lakatos Legolas...

No és Orsós Galadriel?

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
20 éve 9 hónapja #167417 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én a teljes nevemet nem szeretem.. (Kádár Anna Orsolya) De az Annát mint nevet igen. Szépnév bár régen nem tetszett, aztán megtudtam honnan származik s mit jelent és az idegenek (ha nem Rabynnak) akkor Annának hívnak. Viszont a becézései közül nagyon keveset szeretek. Nálunk apán kivűl mindenkinek két neve van. az öcsém Gergely Attila, a hugom meg Flóra Boglárka.
Télleg bármi lehet csúfolni. (engem pl Kannácskának hívtak sokáig... meg deszkalapnak de azt másmiatt....)
Az az érdekes, hogy amikor egy átlagos társaságban (pl.: iskola) mesélek rólatok akkor sose értik, hogy hogyhogy ilyen a nevünk/nevetek. NEm tudják elképzelni, hogy valaki magának válasszon nevet.
tavaly voltam egy táborban ahol mindenkinek rendes neve volt. És furcsa volt Évának, Jocinak, Tündinek, Katának hívni őket.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
20 éve 9 hónapja #167415 Írta: Dodiee

mogy írta: Lakatos Legolas...

Hát, én beszélek a bátyáimmal, hogy ez eszükbe ne jusson. Most gondoljatok már bele,: "Legsiekém, ideadnád a cukortartót??"
8O :eek4:

Több
20 éve 9 hónapja #167393 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brisa írta: Viszont amikor rám szóltak valamiért, vagy haragudtak rám, mindig Éva voltam...

Engem is, nagyon idegesítő!

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
20 éve 9 hónapja #167371 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Gondolatok

Lamorak írta:

Brisa írta: A szüleim legtöbbször Évámnak vagy lányomnak szólítottak. Viszont amikor rám szóltak valamiért, vagy haragudtak rám, mindig Éva voltam...

Ezért van, h a kétnevű gyerekek is csak akkor hallják mindkét nevüket a szüleik szájából, ha valami rosszat csináltak...

Erről a fene tudja miért, de a "Bazi Nagy Roma Lagzi" vége ugrott be... :D

Lamorak írta: Nekem OK a nevem (még külföldön is megfelel, mert nincs benne ékezet-- bár a gy és ly kicsit problámás szokott lenni, egy csomó ismerősöm egyszerűen Greg-nek hív), mostanra már a Lamorakot is megszoktam, mármint ha így szólítanak.

Én viszont nem szeretem, ha Gergőznek... Csak ritkán, pl. a családom, meg egy-két barátom. És lassan mindenkinek Dín leszek... :)

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 9 hónapja #167370 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Gondolatok

Lamorak írta:

Dínchamion írta: Az én lányom, ha lesz :) , Anna lesz -- szép név, és ráadásul quenyául is van jelentése...

Komolyan beszélve: igen, ez már nekem is eszembe jutott mint lehetőség.

Na igen, ez nekem is eszembe jutott, meg az Andor is, ha fiú lesz... :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 9 hónapja #167369 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Gondolatok

Brisa írta: A szüleim legtöbbször Évámnak vagy lányomnak szólítottak. Viszont amikor rám szóltak valamiért, vagy haragudtak rám, mindig Éva voltam...

Ezért van, h a kétnevű gyerekek is csak akkor hallják mindkét nevüket a szüleik szájából, ha valami rosszat csináltak...

Nekem OK a nevem (még külföldön is megfelel, mert nincs benne ékezet-- bár a gy és ly kicsit problámás szokott lenni, egy csomó ismerősöm egyszerűen Greg-nek hív), mostanra már a Lamorakot is megszoktam, mármint ha így szólítanak.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
20 éve 9 hónapja #167367 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Gondolatok
Nos ha már a neveknél tartunk... Nekem semmi bajom sincs a sajátommal. A barátaim ismerőseim általában megtalálják azt a formát, becézett alakot, amit el is fogadok, s csak ritkán kell kérnem, hogy ezen változtassanak.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
20 éve 9 hónapja #167363 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Gondolatok

Képzeljétek, láttam egy kislányt, akinek Árven a neve.

Méghozzá az idei pályázatunk egyik alkotójának kislányának. Ez azt jelenti, hogy ezt a nevet elfogadta az MTA és adhaó a gyerekeknek?

Én amúgy azt gondolom, hogy a gyerekek bármelyik nevet tudják csúfolni, ha annyira akarják. A csúfolást nem annyira a név, mint inkább a gyerek poziciója, szociális státusza határozza meg.

Én nem szeretem a nevemet. Legtöbbször rossz hallani az emberek szájából az Évát. Általában fel kínálom a választás lehetőségét az Éva és az Évi között. Érdekes módon a legtöbb fiú (kivéve a hozzám legközelebb állóakat: apa, öccs és partner), valamint az idősebb emberek az Évit választják, amitől mindig valhogy olyan "melegen" ejtenek ki. A saját korosztályom jellemzően Éváz, ami nagyob hidegen hangzik számomra (főleg, ha ritkán hallom az illetőtől).
És tudjátok miért van így? Egyszerű. A szüleim legtöbbször Évámnak vagy lányomnak szólítottak. Viszont amikor rám szóltak valamiért, vagy haragudtak rám, mindig Éva voltam...

Hát igen, jó ha az ember az apróságora is odafigyel, amikor gyereket nevel. :D

Brisa

Több
20 éve 9 hónapja #167356 Írta: Lamorak

Dínchamion írta: Az én lányom, ha lesz :) , Anna lesz -- szép név, és ráadásul quenyául is van jelentése...

Komolyan beszélve: igen, ez már nekem is eszembe jutott mint lehetőség.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 9 hónapja #167355 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Gondolatok
Az én lányom, ha lesz :) , Anna lesz -- szép név, és ráadásul quenyául is van jelentése... :wink:

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 9 hónapja #167341 Írta: Lamorak

mogy írta: Csúzdi Gandalf
Kovács Gimli
Földi Samu
Lakatos Legolas...

Az én fiam Nagy Elvis lesz.

Lamorak
(Aristotelés)

Több
20 éve 9 hónapja #167330 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Gondolatok

Lamorak írta:

Mau Rauser írta: Maura (Frodó eredeti neve)

Hm, erre nem emlékszem, ez hol van? (The Return of the Shadow?)

Nem, The Peoples of Middle-Earth.

És én még mindig tartom, hogy ha lesz egy lányom, akkor Elanor lesz... Jól hangzik, nem idegenül, közönséges névhez is megy, és még becézni is lehet, mondjuk Nórinak...

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 9 hónapja #167325 Írta: Namarie
Nekem elég ritka nevem van, magyaros átírással, de nem hat ígyse hülyén. /Tehát nem Dzsenifer és tsai./ Viszont a mai napig is előfordul, hogy egyesek vannak olyan bunkók hogy teszik a megjegyzést, meg vágják a pofákat. Főleg egészségügyi intézményekben. Szemészeten történt: mi ez a név, hogy lehet ilyet adni, az én lányom Kati lesz oszt kész. Szerencséje volt, hogy lehettem vagy 14 éves, mert ha most mondaná.... de tüdőszűrőn is üvöltöztek már velem, mert nem tudta kiolvasni a nevem..

Viszont a dolog másik fele, hogy amikor bemutatkozom, csomóan lehidalnak, hogy milyen szép név, és van, aki megkérdi, tudom-e az eredetét.

Mindezzel együtt büszkén viselem, és jó, hogy ezt a nevet adta anyukám annak idején.
különleges neveknél annak vagyok a híve, hogyha már valki ilyen nevet ad, akkor tudja, mit ad, ne valami sorozat szereplője neve legyen, (Szamanta) ezáltal ne keltsen komikus hatást, és ha lehet, az adott országban se legyen tömegnév. Szépirodalmi eredetű nevek ellen semmi kifogásom, feltéve, ha nem nagyon extrém. magyarán: lLegolast vagy Gimlit én se nagyon adnék, a Galadrielt is meggondolnám. Frodót meg végképp nem..

Sajnáltam azt a kislányt, akit Fradika névre anyakönyveztek. Vujity Trvtko egyik könyvében van is az iylen nevekről szó. A gyöngyszemnek a Lakatos Pamela Dzsenna bizonyult...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.494 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére