Mentem,néztem,csalódtam

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43450 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Mentem,néztem,csalódtam
Penngaladiel, Finduilas,<br> azért ez egy kicsit túlzás... Elégszer olvastam a könyvet, hogy tudjam, mi van benne, és olyanra nem emlékszem, hogy Szauron készítette a Három Gyűrűt is, Gandalf pedig hóbortos öreg varázsló volt. És még sorolhatnám. Enyhén többről van itt szó, mint a hangsúlyok máshová terelődéséről. Vagy ebbe a megfogalmazásba az is belefér, hogy pl. Arwen dekoratív porcelánbabából átvedlik harcos amazonná, aki felduzzasztja a folyót egyedül, holott eredetileg ehhez Gandalf ÉS Elrond is kellett? Szerintem nem igazán... És EZT meg lehetett volna normálisan jeleníteni, semmivel több idő nem lett volna - és kihagyhatták volna a ''Frodó, gyere ki a fényre'' kezdetű enyhén spiritiszta beütésű idétlenséget. <br> Bár az igaz, hogy kevesebb vérengzéssel és befutott sztárral nem keresett volna ennyit a film. A Tolkienhoz hű szellemről pedig: valahol olvastam, hogy Christopher Tolkien nem volt hajlandó a filmmel kapcsolatban nyilatkozni, Tolkien egyik életrajzírója szerint pedig ''Tolkien gyűlölné a filmet''.<br> Azért, mert dolgok kimaradtak a filmből, nem lehet hibáztatni senkit, ahogy azért sem, hogy miért kerültek bele olyan részek, amik nem A Gyűrűk Urában vannak - itt most pl. az Arwen-Aragorn jelenetre gondolok, ami viszont egyenesen okos megoldás volt. Viszont hogy miért kellett dolgokat átírni, vagy hozzáírni, az nem fér a fejembe.<br>
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43449 Írta: Anonymous
Kaumacinak teljesen igaza van abban, hogy fogalmunk sincs, Tolkien 'mit gondolt'. Engem speciel nem is érdekel. Én azt nézem, mi van a szövegben (és ez NEM = 'amit Tolkien gondolt'), és hogy az mit jelent, milyen rendszer alapján működik, és hogyan illik Tolkien többi szövegének keretébe.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43448 Írta: Anonymous
Kaumaci: a tied nem belemagyarázás? :) ))
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43447 Írta: Anonymous
Olorin, uto, nekem tetszik! :) ))<br> Egy-ket foldrajzi helyet meg megfejthetnenk!<br> <br> Kaumaci, langesz! :) <br> Igazad lett volna, ha erzelmekrol, szereplok hatso gondolatairol vitazunk. Viszont ezek nyelvi kerdesek, azok pedig teljesen tisztak, es pontosak Tolkien muveiben. Ahogy te is irtad, nyelvet teremtett, ennek szavait fejtjuk meg, nem belemagyarazunk! :)
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43446 Írta: Anonymous
Kaumaci,<br> <br> abban igazad van, hogy nyelvész volt és köré rakta a világot, de attól ez még rulez dolog lett :) <br> <br>
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43445 Írta: Anonymous
Kaumaci: Nálunk már áltsuliban azt tanították, hogy sose gondolkodjunk azon, hogy a művész mit akart kifejezni/mondani. Az a fontos, hogy nekünk mit jelent... :( =
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43444 Írta: Anonymous
Nagyeszűek!<br> Lövésetek nincs róla, hogy Tolkien mit gondolt, amikor a könyvet írta.<br> Véleményem szerint csak egy fanatikus nyelvész volt, aki még egy világot is teremtett, hogy kerekebb legyen az elképzelése.<br> Bár sok mindent bele lehet magyarázni a könyvébe ....
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43443 Írta: Anonymous
DOL GULDUR az.<br> <br> Kis nyelvi magyarázat:<br> <br> Az &#337;s szógyök a <b>-ngol-</b>, ami megvan a a quenya nyelv <b>nóle</b> (='tudás') szavában; innen jön amúgy a <b>nolda</b> szó is.<br> <br> Mármost ebb&#337;l származott a sinda <b>gűl</b> szó (kalapos ú-val kell írni), ami viszont már kifejezetten ''boszorkányság''-ot jelent. Lásd még <b>Minas Morgul</b> = Fekete Boszorkányság Tornya.<br> <br> A <b>Dol Guldur</b> jelentése is ide vezethet&#337; vissza: a <b>dol</b> szó jelentése ''fej'', de ezt dombokra szokták mondani (mint nálunk a ''f&#337;'' szó is jelent földrajzi helyet).<br> <br> A <b>dúr</b> szó jelentése (ezt is kalapos u-val kell írni): ''sötét'' (Barad-dúr nevében is szerepel).<br> <br> Dol Guldur jelentése ezek alapján: ''A Sötét Varázslás Dombja''.<br> <br> Tetszik? :) <br> <br> <br> <br>
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43442 Írta: Anonymous
Meg a Szilmarilikban is Guldur...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43441 Írta: Anonymous
Ha jol tudom Goldur, talan egy helyen szerepelt Guldurkent.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43440 Írta: Anonymous
Az valóban furcsa lett volna...<br> Ha egyszer megdöntötték Szauront, a szolgái se nagyon maradhatnak, hacsak úgy nem, ahogy a Nazgúlok Ura tette... mint Angmari Boszorkányúr... és ezt is csak azért, hogy elterelje a figyelmet Dol Goldurról...<br> Erről jut eszembe: Goldur, vagy Guldur??? hol így, hol úgy írják, én már nem tudom, de ti jobbak vagytok ezen a téren, mondjátok már meg...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43439 Írta: Anonymous
Igy mar ok, csak az irasbol ugy tunthetett (marmint laikusoknak), hogy a Masodkorban elfoglaltak, aztan mar naluk is maradt!
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43438 Írta: Anonymous
Turin,<br> <br> Lehet, hogy valami keveredett itt...<br> A nazgúlok a MÁSDOKOR második felében bukkantak fel. Minas Ithilt Szuron a MÁSODKOR 3429. évében, azaz a vége felé, beveszi és elfoglalja.<br> <br> Ezután került sor a film elején mutatott csatára is, amelyben Szauront megdöntik.<br> <br> A HARMADKOR elején a nazgúlok rejtőznek, vezérük Északon emelkedik fel, mint Angmar ura (Boszorkányúr). Aztán jó pár száz évvel később valóban a nazgúlok, akik Mordorban csatlakoznak Északról elűzött vezérükhöz, beveszik Minas Ithilt (ismét gonosz uralom alá kerül), és innentől hívják Minas Morgulnak.<br> <br> Valamit biztos elírtam, de majd figyelek... <br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43437 Írta: Anonymous
Hali!<br> <br> Olorin baratom! Bocs hogy ezekkel az osregi dolgokkal jovok, de szvsz felreertheto volt a szovegedben: nem az,hogy Minas Ithil volt eredetileg, csak ugy olvastam, mintha azt irtad volna, hogy a Masodkorban foglaltak el a nazgulok, pedig a Harmadkorban!<br> Olvasd vissza ha akarod! Ha nem akkor mindegy, csak a pontossag kedveert!
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43436 Írta: Anonymous
Boromirt én is megértettem már a könyvben is, de sokaknak segített ebben a film. És jó, hogy szőke!!!<br> Nekem sokakkal ellentétben azért tetszett Galadriel, mert a könyv alapján nem bírtam megérteni, hogy ha egyszer olyan végtelenül bölcs és jó, miért fél elvenni a gyűrűt. Amikor a filmben igazán félelmetes, akkor szerintem a gyűrű szól belőle. Szóval nekem tetszett.<br> <br> Olórin: Kösz. Most már megtanulom, hogy kell írni helyesen.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43435 Írta: Anonymous
Finduilas:<br> <br> ''crebain''-ok... fekete varjak, akiket a megtévesztett Radagast sajna Szarumán szolgálatába állított, nekik kémkednek (a filmben lehet is látni, amikor visszatérnek hozzá Orthanc mélyére.<br>
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43434 Írta: Anonymous
Én már a könyvben is... <br> De a könyvben az összes gondori fekete hajú, a rohamiak szőkék... a filmben jobb...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43433 Írta: Anonymous
Finduilas:Van benne valami. Én pl. a filmben tudtam csak Boromirt megérteni...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43432 Írta: Anonymous
Penngaladiel: Teljesen egyetértek Veled. Nekem harmadszorra sikerült nagyjából teljesen megérteni, hogy egy-egy jelenet milyen szándékkal készült, és hogyan adja vissza a könyvet. Például teljesen fel voltam háborodva, hogy mik azok a dúnföldi crebaidok(vagy micsoda). Aztán tegnap elolvastam, hogy ezek mégiscsak szerepelnek a könyvben, de teljesen elfelejtettem. ( vicces, hogy épp az emlékezet konstruktív voltáról írok dolgozatot)<br> De a lényeg az, hogy a film mindent megad, ami ebbe a műfajba belefér. És nagyon hálásak lehetünk, hogy Bombadil Tomán kívül gyakorlatilag az összes szereplő megmaradt, és a jellemük sem tér el a könyvbelitől, legfeljebb a hangsúlyok kerültek máshova. Ami megintcsak a filmjellegből következik. És ha egyszer majd láthatjuk a teljes változatot, szerintem még kevesebb lesz a kritika.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43431 Írta: Anonymous
Molten:Ebben igazad van... Ayna üzeni, hogy az Enikő kérdi, hogy nézed-e a tevéét?
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43430 Írta: Anonymous
Végülis egy film mindig más, mint egy könyv...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43429 Írta: Anonymous
Lalaith:<br> <br> Elsőre én is pontosan így reagáltam. Úgy éreztem, teljesen jogosan. (Ld. előző bejegyzéseimet itt-ott.) Múlt előtti héten szombaton (12-e) láttam először a filmet, és pontosan ugyanazokkal a gondolatokkal hagytam el a mozit, mint Te. Aztán gyorsan elkezdtem olvasni a könyvet megint, és rájöttem, hogy egy csomó mindenre nem pontosan emlékeztem, és bizony a könyvben is előfordultak azok a dolgok, amelyekre a film láttán rávágtam, hogy 'Ez nem is úgy volt!'. Aztán most szombaton mésodszor is megnéztem a filmet és el kell ismernem, hogy a film a lehető leghűségesebben adta vissza a sztorit. És közben azt is megtudtam, hogy a kész, ún. dream cut 4 óra 45 perces lett, amiben minden benne volt, amit a rendező elképzelt. Csak aztán a forgalmazó nyomására le kellett rövidíteni 3 órára. A neten lehet fellelni képeket, interjúkat a kimaradt részekkel kapcsolatban, amiből megtudhatjuk, hogy a Lothlórieni részt igenis úgy forgatták, ahogy a könyvben történt: Gimli hódolatával, a Legolas és Gimli között szövődő barátsággal, az ajándékok kiosztásával és a napfényes, békés, pihentető Lóriennel együtt, amely jelenetek nélkül tényleg sötét és félelmetes hely lett az Aranyerdőből.<br> <br> Persze a kardok körül így is nagy a káosz, a mágusok párharca és Szarumán árulása meg lett változtatva, és a szörnyekkel vívott csaták itt-ott el lettek túlozva. De még ezzel együtt is hihetetlenül szöveghű a film, még ha ez elsőre nem is látszik. A párbeszédek nagyon ott vannak, még ha nem is pontosan ott és akkor hangzanak el, mint a könyvben, de teljesen helyénvalóak.<br> <br> Bizony, Gandalf jó sokáig próbálkozott a móriai kapu kinyitásával, és a könyvben még ennél is viccesebbnek van leírva :) <br> <br> Szóval Lalaith, és mindenki, aki hasonló véleményen van, kalandra fel: elolvasni a könyvet és utána kritizálni a filmet! Mert vannak hibái, ez tény, de mégsem annyi, amennyi elsőre feltűnik (bár a szinkronban és még a feliraban is, a feliratos változatban csúnya melléfordítások vannak), és ezek egy része megbocsátható, mert a film készítésénél elengedhetetlen volt bizonyos dolgokat megváltoztatni. De a végeredmény majdnem tökéletes lett, és hű Tolkien szelleméhez.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43428 Írta: Anonymous
Göncz Árpád volt köztársasági elnök az elsők között látta a világ legdrágább filmjét, s úgy véli, átjött a mondanivaló, bár kicsit sokallta a szörnyekkel folytatott harcot. <br> <br> Szerettem volna az elsők között látni a filmet - jelentette ki Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura műfordítója. Erre az lehet mentségem, hogy terjedelmében ez volt a legnagyobb mű, amit valaha fordítottam. Réz Ádám kezdte el a munkát, de aztán megbetegedett, s utána sokáig senki nem nyúlt a szöveghez. A fordítást egy szuszra, három és fél hónap alatt végeztem el, teljes magányban. Ennyi idő és ilyen megfeszített munka után nem csoda, ha az ember nemcsak a regényt, hanem a szerzőjét is megismeri. Egy idő után tudtam azt is, hogy ahhoz képest, ahol tartok, milyen lesz a tizedik mondat. Megmondom őszintén, ha beteg vagyok, most is ezt a könyvet veszem elő, mert bár a fordítás idején már untam és fárasztott, ma is igen érdekes és szórakoztató olvasmánynak tartom. <br> <br> Arra a kérdésre, hogy a film mennyire követi a könyv cselekményét, Göncz Árpád azt válaszolta, hogy a történet legtöbb képe és személye ugyanúgy jelent meg előtte, ahogy vásznon látta, bár hozzátette: kicsit sokallta a szörnyetegekkel zajló verekedéseket, és hosszúnak találta a háromperces haláltusát is, amikor valakit egy meglehetősen vastag hadi szerszám fúrt át. <br> <br> Mindettől függetlenül a forgatókönyvet Tolkien eredetijéhez képest szervesnek és illeszkedőnek érzékelte.<br> <br> Göncz arra a kérdésre, hogy a magyar fordításra mennyiben emlékeztet a filmben megszólalók mondanivalója, úgy reagált, hogy nem tudja felidézni, hogy a magyar fordításból melyik volt tőle származtatható idézet, de irodalmi szempontból jó munkának ítélte a szöveget. <br> <br> A volt köztársasági elnök, A Gyűrűk Ura fordítója szívesen megnézné a film folytatásait is. Erről annyi információja van, hogy a második és harmadik rész már a vágószobában vár a sorára, s a következő epizód remélhetőleg jövő karácsonyra kerül a mozikba. <br> <br> Tekintettel arra, hogy háromórás a film, kilenc óra egyhuzamban amúgy is sok lett volna. Viszont A Gyűrűk Ura annyira mozgalmas és szeretnivaló história, hogy a három bőr nyugodtan lehúzható róla - fűzte hozzá végezetül Göncz Árpád, aki rögtön az első napon megnézte a régen várt produkciót.<br> <br>
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43427 Írta: Anonymous
En Gimli rajongasat Galadrielert nem ertettem.. Azt miert kellett kihagyni? 3 mondatban lezavarhattak volna... <br> <br> Mostanra kialakult egy fantazy hangulat. Amit a konyveket olvasva erzunk. A gyuruk uranal ez teljesen mas. O az osapjik, de az meg szepirodalom.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43426 Írta: Anonymous
hát mostm mrá én sem értem, mit is akartam irni pontosan :)
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43425 Írta: Anonymous
Sesy, szerintem igazad van bárki bármit mondd... Bár senki nem mondott semmit....<br> na, mindegy.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43424 Írta: Anonymous
nekem még mindig nagyon tetszik a film, akrámit mondd bárki is, mert nem azt nézem, hogy az ork statisztának milyen volt a ruhája meg, hogy valahol mást mondtak mint a könyvben, hanem azt, hogy egy király film, és nem a könyv!
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43423 Írta: Anonymous
ebből látszik, hogy sokan nem olvastatok itt egy két bejegyzést. az a Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége FILM!!!! NEM A KÖNYV!! és filmnek nagyon jó!!
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43422 Írta: Anonymous
Ezzel nagyon is egyet tudok érteni,de szerintem egy csomó mást műfaj képviselőit is.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #43421 Írta: Anonymous
Dodie:<br> <br> Megbocsátok :) <br> <br> A FANTASY, mint műfaj és játék, jóval később jelent meg, és a GYU- örökségét (eléggé) széthordta.<br> <br> De nem csak emiatt mondom ezt. Ha elolvasod a többi fontos Tolkien művet is, és kapsz egy átfogó képet róla, akkor te is látni fogod, hogy sokkal magasabb és összetettebb, mint az a világ, amit a fantasy-k képviselnek (azok is szórakoztatók, de a Tolkien világból csak a felszínes dolgokat, fajokat, kalandokat stb. vették át. Ettől persze még jók, én is játszottam ilyesmit.<br> <br> A FANTASY topikban pont erről folyik a szó, érdemes oda is beleolvasni, nem csak én mesélek ott... :) <br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.256 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére