- Köszönetek: 0
Vallás
- adangeleb
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Hát azt hiszem ez utóbbi téma megint nem a vallás sajátos kérdései közé tartozik, de azért beszélhetünk erről is. Számomra izgalmasabb az a kérdés, hogy egy ilyen teleportált ember képes lesz-e hinni, vagy tagadni (és miért ne lenne), akkor azt jelenti, hogy a lelke is vele ment. Amúgy ez egy kicsit megint olyan futurisztikus víziók összeségének tűnik, ami aztán ha megvalósul újfent nem a mi mai elképzeléseink szerint fog igazán működni (miért nem várjuk ki inkább a végét - csak nem azért, mert nagy valószínűséggel nem fogjuk ezt a kort megérni). Na de a ha már a léleknél tartunk, akkor természetesen ha tagadjuk a lélek teljes körű létezését és csak kémiai folyamatok jelenségének tartjuk akkor hamar csapdába kerülünk, mert ez azt jelentené, hogy azonos biológiai folyamatok azonos reakcióként csapódnak le (legalábbis szerény kémiai ismereteim erre engedtek következtetni és ezt is tanították) mi azonban mások vagyunk, és egy-egy dologra teljesen másképp reagálunk önelhatározásunkból. Ez tehát azt jelenti, hogy vagy a kémia jelenlegi álláspontja mondott csődöt, vagy ... és ugye máris meg kéne magyarázni, hogy mi is ez a nagyfokú diverzitás, amit egyéniségnek nevezünk (ha nem az, amit mi léleknek nevezünk). Na de ez csak egyfajta pszichológiai álláspont, még nem is annyira vallási. A lélek egy dologgal szorosan összekapcsolódik, valójában azzal, ami a lényegiségét mutatja ez pedig az önvalóság tudata (egyszerübben öntudat). Na már most, ha egy teleportált egyénnek van öntudata, akkor van lelke is, hiszen érzelmi reakciókat képes kifejteni. Ha pedig ezek az érzelmi reakciók azokhoz lennének hasonlatosak, amilyenekkel az egyén a teleportálás előtt bírt (márpedig nagy valószínűséggel, ha valakit teleportálnak, csakis önmaga épül fel újra valahol máshol), akkor miért tagadnánk meg tőle a saját lelkét? Egy ennél eltérőbb folyamat természetszerüleg lenne logikátlan és felkavaró, hiszen akkor igencsak át kéne majd formáljuk a valóságról alkotott képünket nem csak mi vallásosak. A lélek és a test, amíg a halál be nem áll szorosan összetartozik, elválaszthatatlanul. Ha pedig a teleportálás során meghal valalki és újra éled valahol máshol, na hát az egy teljesen más terület, ami nem csupán a teleportálás kérdéseit feszegeti azt hiszem, hiszen a teleportálás nem hiszem, hogy egyúttal életadó erő is lenne.
"jó dolog gyertát gyújtani, de élvezetesebb a sötétséget szidni"
Anthony de Mello
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Altaris
- Nem elérhető
Cerebrum írta: De hogyan fog velemenni? A teleportálás során csupán a részecskék tulajdonságainak információi kerülnek átvitelre, nem maguk a részecskék! Az ember gyakorlatilag meghal, hiszen atomjaira esik szét, a fogadóállomáson pedig csak egy "másolat" jelenik meg, nem az "eredeti", pont úgy, mint a faxnál.
akkor viszont ne teleportálásról hanem mondjuk kb. a hologram továbbfejlesztéséről beszélj. teleportálás mikor mindenet, mondom mindenedet (lélek, tulajdonság, élet, értelem, emlékezet, gondolatok, érzések), magaddal viszed. ahogy mondád a faxon is csak a papír "információit" viszi át a gép, nem magát a papírt. na ha a papírt viszi akkor meg már a lelket is tudja. (akár materialista, akár vallási értelemben)
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Cerebrum
- Nem elérhető
Nessa írta:
Cerebrum írta:
Nessa írta: Celebrum, már bocsi a kérdésért, de esetleg le tudnád írni pontosan, hogy mi a "lélek" a materialisták szerint?
Ez egy egész jó definíció (egyszer már beszúrtam korábban): "Az idegrendszer magasabb rendű, differenciált tevékenységén alapuló működések szubjektív vetülete."
Ohh, értem és köszönöm. (Illetve nem értem, de holnap talán már fel tudom fogni )
Lényegében arról lenne szó, hogy az ún. "lélek" is csak egy (vagy néhány) volna a számtalan idegrendszeri jelenség között, melyeket az ember csupán önkényesen elkülönít.
Gandalf: Én sem vagyok túl járatos a kvantumfizikában, de az biztos, hogy nem maga az anyag kerülne továbbításra, hanem csak az alkotó atomok kvantumállapotai és más tulajdonságai. Mint ahogyan a faxxal sem magát a papírt küldöd át, hanem csak egy elektromos jelet, ami tartalmazza azt az információt, aminek a segítségével a fogadó oldalon egy pontos másolat készülhet az eredetiről. De ez most mellékes, ez legyen a jövő fizikusainak a gondja, engem most csak elméletben érdekelne a dolog, hogy akkor ez hogyan is menne végbe, ha teszem azt tényleg lenne az embernek egy szellemi természetű lelke...
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Nessa
- Nem elérhető
Cerebrum írta:
Nessa írta: Celebrum, már bocsi a kérdésért, de esetleg le tudnád írni pontosan, hogy mi a "lélek" a materialisták szerint?
Ez egy egész jó definíció (egyszer már beszúrtam korábban): "Az idegrendszer magasabb rendű, differenciált tevékenységén alapuló működések szubjektív vetülete."
Ohh, értem és köszönöm. (Illetve nem értem, de holnap talán már fel tudom fogni )
*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"
- Cerebrum
- Nem elérhető
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Nessa
- Nem elérhető
- Cerebrum
- Nem elérhető
- Grion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
A bánat, amely néma, addig suttog a szívhez, amíg az megszakad.
- Cerebrum
- Nem elérhető
Grion írta:
Cerebrum írta: De hogyan fog velemenni? A teleportálás során csupán a részecskék tulajdonságainak információi kerülnek átvitelre, nem maguk a részecskék! Az ember gyakorlatilag meghal, hiszen atomjaira esik szét, a fogadóállomáson pedig csak egy "másolat" jelenik meg, nem az "eredeti", pont úgy, mint a faxnál.
Lehet, hogy rosszul szűrtem le, de nekem ebből az jött le, hogy akkor felesleges teleportálni, mert az emberből úgy is csak egy halom hús marad. Vagy akkor a lélek úgymond "kézzelfogható"?
Pont ez a kérdés. Ha igen (és a materialista oldalnak van igaza), akkor gond nélkül megy a teleportálás, ha nem, akkor nem, hiszen egy szellemi természetű anyagot nem lehet részecskéire bontani, annak információtartalmát "elfaxolni", majd újra reprodukálni. Vagyis azért is izgalmas kérdés ez, mert ezzel eldőlhet, hogy melyik félnek van igaza.
(Amúgy nem csak egy halom hús marad, az Te magad leszel, csak éppen olyan, mintha szédszedtek volna, majd újra összeraktak volna ugyanolyan, de nem teljesen ugyanabból a részecskékből.)
- Grion
- Nem elérhető
Lehet, hogy rosszul szűrtem le, de nekem ebből az jött le, hogy akkor felesleges teleportálni, mert az emberből úgy is csak egy halom hús marad. Vagy akkor a lélek úgymond "kézzelfogható"?
- Cerebrum
- Nem elérhető
Galadriel14 írta: ha lesz valódi emberi teleportálás a lélek is menni fog vele..
De hogyan fog velemenni? A teleportálás során csupán a részecskék tulajdonságainak információi kerülnek átvitelre, nem maguk a részecskék! Az ember gyakorlatilag meghal, hiszen atomjaira esik szét, a fogadóállomáson pedig csak egy "másolat" jelenik meg, nem az "eredeti", pont úgy, mint a faxnál.
Liliom írta: Ha bakteriumokkal mar sikerult, felvetodik meg egy kerdes.
Van e a bakteriumoknak lelkuk?
Es veluk sikerult...
Nem sikerült még velük, csak atomokkal. A bacik csak a következő lépés.
- Liliom
- Nem elérhető
- Altaris
- Nem elérhető
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Cerebrum
- Nem elérhető
Felagund írta: Elsődlegesen azt, hogy nincs annyi energiája a világ összes atomreaktorának, amenyivel egy komplett embert át lehetne teleportálni valahová
Na jó, de elméletileg... Különben meg ki tudja milyen energiaforrásaink és milyen teljesítményű számítógépeink lesznek mondjuk 50 év múlva? No meg ilyenkor mindig eszembe jutnak pl. Simon Newcomb szavai, aki ugye néhány nappal a Wright testvérek sikeres repülési kísérlete előtt jelentette ki, hogy lehetetlen a levegőnél nehezebb szerkezettel repülni. (Ráadásul ugye itt a technológia alapjai eleve adottak, egy működő eljárásról van szó, innentől kezdve már csak fejlesztés kérdése az egész.)
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Cerebrum
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
(Azért nem minden egyházi ünnep datálásáról a niceai zsinat döntött...)
- Grion
- Nem elérhető
- Ben
- Nem elérhető
- Leguanember
- Nem elérhető
TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
- Ben
- Nem elérhető
Valószínűleg nem lesz kielégítő válasz, nem vagyok benne anyira a témában. De azért próbálkozok.Leguanember írta: Arról érdeklődnék, hogyan van az, hogy a farsangi időszak téltemető-tavaszváró, pogány elemekkel gazdagon megspékelt néhány hetét két keresztény jeles nap fogja közre. Ez amolyan kordában tartásként funkcionál? Vagy az egyház deklarálta valamikor, hogy ez idő tájt lehet mulatni? Hogy alakult így?
Nem hiszem, hogy konkrétan deklarálta volna, szerintem a farsang sok más ünneppel együtt pogány eredetre nyúlik vissza, de ezeket az ünnepeket (pl. Szent Iván éjszakája) az egyház kvázi integrálta, ha jól tévedek, megkönnyítve ezzel az emberek megtérését (az által, hogy az ünnep, mint olyan, megmaradt, de új köntöst kapott és kicsit szelídült is esetleg). Akkor inkább arra voksolnék, hogy egyfajta kordában tartásnak is fel lehet fogni. Egyébként találtam egy kevéske leírást az ügyről itt ni , illetve ha valakit érdekel, a mostani National Geographicban van egy érdekes cikk a mohácsi busójárásról, honnét ered, hogy s mint zajlik, tényleg érdekes. Neten csak részlet van fent belőle, itt .
Ha valami hülyeséget írtam volna, szóljatok nyugodtan.
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Leguanember
- Nem elérhető
Arról érdeklődnék, hogyan van az, hogy a farsangi időszak téltemető-tavaszváró, pogány elemekkel gazdagon megspékelt néhány hetét két keresztény jeles nap fogja közre. Ez amolyan kordában tartásként funkcionál? Vagy az egyház deklarálta valamikor, hogy ez idő tájt lehet mulatni? Hogy alakult így?
A közös információalap létrehozásának érdekében:
Úgy tudom, hogy a farsang január 6-tól, vízkereszttől tart hamvazószerdáig, azaz a húsvét előtti vasárnaphoz képest negyven nappal visszábbig. (idén február 21.)
TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
- Idhren
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_MODERATOR
- Grion
- Nem elérhető
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Niph
- Nem elérhető
Szméagol írta: Komolyan mondom, Cerebrum, Adageleb, rendezek nektek ewgy szócsatát.
Felesleges. Mindkét fél ugyis csak a saját igazát hajtogatná!!!!
De mellékesen megjegyezve, megnézném azért mi sül ki belőle.
“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)
- Altaris
- Nem elérhető
Grion írta:
Szméagol írta: Komolyan mondom, Cerebrum, Adageleb, rendezek nektek ewgy szócsatát.
Hát nem vennék részt rajta, még nézőként sem!
én igen igen igen *rajong az ötletért... *
[size=9:3uz35x9b]csak vicc volt. ~ ~[/size]
komolyabban szólva, titeket nem látnálak szívesen egy szócsatában mert a végén megegyeznétek magatokban, hogy ti nyertetek :D:D *enyhe kétértelműség :D:D*
- Grion
- Nem elérhető
- Szméagol
- Nem elérhető
Cerebrum írta:
Galadriel14 írta:
Cerebrum írta:
Hát, ezt én nem tudhatom, de ezúttal rádbízom magam. Ha valaki, Te bizonyára igen jól tudhatod, milyen lehet egy 5 éves gyerek szellemi színvonalán élni. Már mióta is? Hmmm, mióta is vagy hívő?adangeleb írta: Tudod, ha most itt lenne a fórumon egy 5 éves gyerek, akkor lenne egy szellemi társad.
ehhez hozzászólnék: szerintem egy ötéves gyerek nem állna le veletek vitázni.
Ott a pont.
Komolyan mondom, Cerebrum, Adageleb, rendezek nektek ewgy szócsatát.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.