Haditudományok Középföldén
- Angwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Néha tényleg mintha túlmisztifikálnák egyesek a tündéket... Igaz, sokmindenben mások, mint az emberek, és mentesek néhány hibánktól, de azért messze nem tökéletes lények ők sem. Volt rá példa, hogy tündék tündékkel háborúztak, még ha nem is túl gyakran (például az alqualondei mészárlás mi, ha nem támadó háború?). Ha az ellenségről volt szó, a tündék sem harcoltak sokkal etikusabb módon, mint az orkok. Más kérdés persze, hogy az adott körülmények között inkább ostobaság, mint hősiesség lett volna ragaszkodni a fair play szabályaihoz.
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
elda írta: És kívül minek a ló? Lovagolni!!!! De nem harcban leöletni...
Gondolint én nem egy várnak képzeltem, hanem egy fennsíknak, de lehet, hogy neked van igazad, Felagund...
Más. Kipróbáltam az angol "longbow" (remélem jól írtam) íjat. Ha ez volt a minta, akkor jó alap lehetett, mert nagyon erős, s ütős . Ja, s mégegy adalék. Az íjnak sem a hideg sem az eső nem árt! Ezt mondják az íjászok...
-18C-ban és zuhogó esőben is lehet lőni, ha az íjat kezelik, pl. méhviasszal...
Egy fennsíknak minek 9 kapu?
Egyébként Gondolin legjobb tudomásom szerint egy város volt, méghozzá a Rejtett Város, ezt Tolkien világosan leírja.
Ha megnézed akár csak a filmben a tündék " tündés" ruháját, bizony Legolason nincsen hosszú ruha mert akadályozná a mozgásban nem csak a lovon hanem földön is.
Az íjról: nem mindegy miből van az íj és mivel van kezelve, nem mindegy miből van az íjhúr és mivel van kezelve...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- elda
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
Gondolint én nem egy várnak képzeltem, hanem egy fennsíknak, de lehet, hogy neked van igazad, Felagund...
Más. Kipróbáltam az angol "longbow" (remélem jól írtam) íjat. Ha ez volt a minta, akkor jó alap lehetett, mert nagyon erős, s ütős . Ja, s mégegy adalék. Az íjnak sem a hideg sem az eső nem árt! Ezt mondják az íjászok...
-18C-ban és zuhogó esőben is lehet lőni, ha az íjat kezelik, pl. méhviasszal...
A gondolat örök
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
elda írta: Nem viseltek ők támadó háborúkat, csak ha rákényszerítették őket! Nem öltek, csak ha muszáj volt...
Tuor Gondolinba érkezésekor, ami nem a Harmadkorban volt, csak a kapitányok és vezérek ültek lovon. Szerintem tündék közt is a rangot hivatott kifejezni a lovon ülés... Nem harci csapatok járművét..
Háát... Pont Turgon gondolini szabályzata (itt maradsz, vagy kinyírunk!) nem nevezhető túlontúl humánusnak...
(bár kétségkívül logikus volt az adott helyzetben... )
Váron belül meg minke ló??? :hein:
Our knees do not bend easily
- elda
- Nem elérhető
Állítólag elég élénk a fantáziám , de azt nehezen bírom elképzelni, hogy a tündék bőrgatyában, vagy lovas, testhezsimuló harisnyában indulnak rohamozni. Gondolom, azért alakulhatott ki az általunk is tündének elismert viselet, mert nem volt szükségük másra, tehát lovas szerelésre.
Másik oldalról. A lovasság döntően támadó fegyvernem, Ha jól emlékezem valamely "szinvonalasabb" topikban most megy a vita a tündék humánus viselkedéséről. Nem viseltek ők támadó háborúkat, csak ha rákényszerítették őket! Nem öltek, csak ha muszáj volt...
Tuor Gondolinba érkezésekor, ami nem a Harmadkorban volt, csak a kapitányok és vezérek ültek lovon. Szerintem tündék közt is a rangot hivatott kifejezni a lovon ülés... Nem harci csapatok járművét..
A gondolat örök
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
elda írta: Hosszú ruházatuk, s az alatta viselt páncél, valamint szúró és vágó fegyvereik inkább gyalogos közelharcra voltak alkalmasak. Rövid kések, hosszú kardok, pallosok, pajzsok hiánya.... számtalan érv a lovas tündék ellen.
Szvsz a tündék nem voltak olyan butusok, hogy a ruházatukhoz szabják a harcmodorukat, sokkal inkább fordítva
Our knees do not bend easily
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Léofwine írta: Viszont ha nincsenek "különleges" lovaik, miért vannak kevesen? Az erdő miatt?
Mostmár tényleg vissza kellene kanyarodni az eredetiekhez. ('')
Igen, tekintve, hogy a lovak nem tudnak fáramászni, meg az étkeztetésük sem túl megoldott...
elda: Ne a filmből indulj ki, meg egyébként is nyilván a lovasok nem hosszú köpenyeket meg hosszú páncélokat hordtak, mert az lóra nem felel meg.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Alyr: Nem arra akartam célozni, hogy aki gonosz, az a hülyeségéből adódóan követi el a gonoszságokat, vagy ilyesmi(bár nagyon ez jött le belőle), sőt egy gonosz karakternek sem kell maga körött kiirtania mindenkit, és valószínűleg az "illemszabályokkal" is tisztában van, muszály, ha vigyázni akar az életére, úgyhogy a mondatom, csak úgy helyes, hogy : "aki nem gonosz, és nem is olyan hülye". Még így sem biztos, hogy jó, csak remélhetőleg . Én csak arra gondoltam, hogy aki egy tünde erdőbe eleve ártó szándékkal (ez lehet akár az ostobasága miatt is, de nem feltétlenül) hatol be, ne nagyon számítson szivélyes fogadtatásra ('') , legalábbis szerény véleményem szerint. (bár már ez a gonosz dolog is relatív)
Viszont ha nincsenek "különleges" lovaik, miért vannak kevesen? Az erdő miatt?
Mostmár tényleg vissza kellene kanyarodni az eredetiekhez. ('')
"Végignézett rajtunk, nem szólt semmit csak sírvafakadt!"
- Artemisz
- Nem elérhető
Hű de gyönyörű gondolat!!Ulmo írta: Oromë lova Nahar volt. Valószínűleg nem "normál" ló volt inkább lótestbe zárt maia, szerintem.
*perme elábrándozik*
ÁÁááááááááá....
Iiimádom a lovakat!
Szméagol: Csatlakozom!
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Ery
- Nem elérhető
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Holtak vezére
- Nem elérhető
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- elda
- Nem elérhető
Érdekes felvetés. Valahol olvastam, hogy a nagy, nemes tündék lovagoltak, s lovon díszelegtek... De már nem tudom, hol!
A harcra, nyilt ütközetre, a lovas harcmodorra szerintem nem volt alkalmas fegyverzetük. Hosszú ruházatuk, s az alatta viselt páncél, valamint szúró és vágó fegyvereik inkább gyalogos közelharcra voltak alkalmasak. Rövid kések, hosszú kardok, pallosok, pajzsok hiánya.... számtalan érv a lovas tündék ellen. Persze portyázni, vadászni lehetséges, de nem ütközetben, csapatban megütközni!
A gondolat örök
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
A Gy.U. ezt írja: "a merarák[...] az apamént, akitől eredtek, bizonyára a Tengeren túlról hozta Béma (akit az eldák Oroménak neveznek)" - ezek szerint Oromë egy mént hozott, egyáltalán nem biztos, hogy Nahar volt az.
Szméagol: egyem a humorodat
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Azért, ha megnézzük Keselyüstököt és Hósörényt meg mondjuk Asfalothot, ahogy Tolkien írt róla... Nem kéne nyitni egy Rohan-Lovak topicot?
- Prérifarkas
- Nem elérhető
de, elméletileg ez igaz is.Obi-Wan (Ben) Kenobi1 írta: A mearák nem Oromë lovának a leszármazottai? Ha jól emlékszem az éothédok így gondolják.
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"
- Ben
- Nem elérhető
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: A tündéknek szvsz nem voltak annyira különleges lovaik, hogy teljesen mások legyenek mint egy "átlagos" ló...
Hm...Az én elméletem szerint a mearák azoknak a lovaknak a leszármazottai, akiket Fëanor hozott Valinorból. Tehát elég különlegesek.
Kicsit más:
Felhívás!
A tolkien.hu Középfölde szekciója olyan vállalkozó szellemű egyéneket keres, akik hosszabb-rövidebb írásokkal gazdagítanák a tolkien.hu Középfölde/Fegyverek és Eszközök rovatát. Ezen a témakörön belül bármilyen írás jöhet.
Jöhetnek művek a csatákról, különleges fegyverekről, tündék/emberek/törpök/orkok/stb harci technikájáról, a fegyverkovácsolás művészetéről, vagy bármi egyébről, ami belefér a témába.
A mű lehet saját írás, lehet máshonnan átvett anyag, fordítás is, ez esetben meg kell jelölni a forrást is, nehogy gond legyen a közléssel.
Emellett jöhetnek linkek, képek, rövid kérdések-válaszok (magyarul GYIK ) ugyanebben a témában.
Jelszavunk: tegyük gazdagabbá a tolkien.hu-t. Nem csak a fórum van a világon
Előre is köszönöm a közreműködést.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Dínchamion írta:
Artemisz (Celebthil) írta: Először is nem törpék, hanem TÖRPÖK... (bár ez lehetett elírás is.. )
OFF.
A fantasy-irodalomban (akármi is legyen, mielőtt ebbe bárki belekötne) egyedül a magyar Tolkien-fordításban vannak "törpök", mindenhol máshol "törpe". És az angol eredeti ugyanaz (dwarf), tehát szerintem egészen nyugodtan lehet "törpe" is -- törpöt egyébként máshol csak a Hupikék Törpikékben találni.
ON.
Azért nem kell túlmisztifikálni a tündéket -- elég csak Lothlórienre gondolni pl.
Off:
Pont a fantasy művektől való megkjülönböztetés miatt írunk az elf helyett tündét és a törpe helyett törpöt.
on
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Dínchamion
- Nem elérhető
Artemisz (Celebthil) írta: Először is nem törpék, hanem TÖRPÖK... (bár ez lehetett elírás is.. )
OFF.
A fantasy-irodalomban (akármi is legyen, mielőtt ebbe bárki belekötne) egyedül a magyar Tolkien-fordításban vannak "törpök", mindenhol máshol "törpe". És az angol eredeti ugyanaz (dwarf), tehát szerintem egészen nyugodtan lehet "törpe" is -- törpöt egyébként máshol csak a Hupikék Törpikékben találni.
ON.
Azért nem kell túlmisztifikálni a tündéket -- elég csak Lothlórienre gondolni pl.
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Léofwine írta:
Másodszor szvsz a tündék korántsem vetették meg a jó husit...
Harmadszor, nos, igen.. az, hogy ki kegyetlen, azt mindig más oldalról vagyunk kénytelenek megítélni.. A tündék is irgalmatlanul irtották az orkokat, de emlékeztek, a könyvben Haldír sem akarta lelőni Gollamot, mert "nem tudtuk, jó-e vagy gonosz"...
Akkor TÖRPÖK! Ez lehetett az én elírásom is!
Másodszor már elnézést kértem az elhamarkodott kijelentésemért, tényleg nem írják sehol!
Harmadszor: Pont ezt mondtam, hogy attól függ, milyen oldalról nézzük! Mármint, hogy kegyetlenek tudtak lenni! A tündék tisztelik az életet, de ha kell, nagyon képesek bekeményíteni. Ezzel nem azt mondtam, hogy gondolkodás nélkül lelőnek mindenkit, aki az útjukba kerül, hanem ha valaki átgázol a szentségükön, nem hiszem, hogy csókkal jutalmazzák érte (hanem inkább három nyílvesszőlel a torkába ). Namármost aki nem gonosz, az nem is olyan hülye, hogy megsértsen bizonyos "illemszabályokat", ha érted mire gondolok.
A törpe a te elírásod volt.
Azért aki gonosz az nem feltétlenül hülye is, nem csak az illemszabályok betartásán múlik...
Viszont eléggé elkezdtünk elszakadni a témától, a tündék ilyen-olyan tulajdonságaival a Lothlórien-Tündék topic foglalkozik.
A tündéknek szvsz nem voltak annyira különleges lovaik, hogy teljesen mások legyenek mint egy "átlagos" ló...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Léofwine
- Nem elérhető
Harmadszor, nos, igen.. az, hogy ki kegyetlen, azt mindig más oldalról vagyunk kénytelenek megítélni.. A tündék is irgalmatlanul irtották az orkokat, de emlékeztek, a könyvben Haldír sem akarta lelőni Gollamot, mert "nem tudtuk, jó-e vagy gonosz"...
Akkor TÖRPÖK! Ez lehetett az én elírásom is!
Másodszor már elnézést kértem az elhamarkodott kijelentésemért, tényleg nem írják sehol!
Harmadszor: Pont ezt mondtam, hogy attól függ, milyen oldalról nézzük! Mármint, hogy kegyetlenek tudtak lenni! A tündék tisztelik az életet, de ha kell, nagyon képesek bekeményíteni. Ezzel nem azt mondtam, hogy gondolkodás nélkül lelőnek mindenkit, aki az útjukba kerül, hanem ha valaki átgázol a szentségükön, nem hiszem, hogy csókkal jutalmazzák érte (hanem inkább három nyílvesszőlel a torkába ). Namármost aki nem gonosz, az nem is olyan hülye, hogy megsértsen bizonyos "illemszabályokat", ha érted mire gondolok.
- Artemisz
- Nem elérhető
lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén
Az Erdő legyen Veletek!
- Léofwine
- Nem elérhető
Felagund írta: Léofwine: honnan veszed, hogy nem ettek húst??? :hein:
És lehet, hogy nem közismert, de a beleriandi sindák vadásztak a törpökre (sportból ) amíg rá nem jöttek, hogy ők is értelmes lények.
A tünde lovasság csekély(ebb) szerepe szerintem szinte kizárólag a lovak viszonylag alacsony számával magyarázható (de pl Celegorm és Curufin, és a népük is lovasok voltak).
Ez nagyrészt Első Kor, de nem hiszem, hogy az idők múlásával a ló több lett volna (inkább kevesebb), meg a lovat amúgy is nehezen lehet rávenni, hogy pl Lórienben fára másszon
Na jó, elismerem, hogy az a feltételezésem, miszerint nem esznek húst légbőlkapottnak bizonyult. Úgy emlékeztem, olvastam vhol, de mivel ilyet konkrétan tényleg nem találtam leírva, tehát azt kell mondjam tévedtem. :confused2: Valőszínűleg akkor inkább ez csak egy sztereotípia lehet...
Egyébként a lovasságról ugyan ezt mondtam, hogy mivel nem átlag lovaik, hanem tünde-lovaik vannak, ezért abból sokkal kevesebb van, mint általában, teht a lovasság szerepe sem jelentős. Valószínűleg jól megvannak egy normális lóval is, de a saját lovaikkal más kapcsolatban állnak, így én csak azt mertem feltételezni, hogy azokat nem kell "kényszeríteni", hogy csatába menjenek velük!
Azt pedig tényleg nem mondtam , hogy a tündék nem ölnek meg senkit (mint pl a törpéket), mert hát akkor hogy mennének háborúba egyáltalán? : Szerintem a tündék tisztelik az életet(természetet), DE NEM MINDEN életformát tisztelnek. Szerintem elég kegyetlenek tudnak lenni, ha arról van szó. Mármint ha mondjuk az erdeikbe olyasvalaki hatol be, aki alantas, mocskos, pl egy ork. A törpéket is addig gyilkolták (mint ahogy mondtad), amíg rá nem jöttek, hogy értelmes lények. De javís ki ha tévednék...
- Angwen
- Nem elérhető
Argeleb írta: Itt azért meg kellene különböztetni a noldák, a sindák és a csekélyebb tündék lovasságát.
Pl. az erdei-tündérek lovassága nem jelentős, mivel főleg erdős terepen hadakoztak. Azoknak lehet jelentős egy fegyvernem akik már egy jó ideje ismerik, használják, és kitapasztalták alkalmazásukat előnyeikkel és hátrányaikkal eggyütt.
Tehát a kérdés az, hogy lovagoltak-e a noldák Amanban?
(legalábbis szerintem)
A kérdés szvsz inkább az, hogy a lovaik közül mennyit tudtak áthozni Középföldére... És ezzel visszakanyarodtunk a lovak számának kérdéséhez. Gondolom egyfajta elit harcmodor lehetett, amit csak a főbb emberek (bocsánat, tündék) engedhettek meg maguknak.
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Argeleb
- Nem elérhető
És a harcmodoruk is csiszolódhatott a háborúkban. De vajon az emberek tőlük tanulták a lovaglást?
- Ulmo
- Témaindító
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
Argeleb írta: Itt azért meg kellene különböztetni a noldák, a sindák és a csekélyebb tündék lovasságát.
Pl. az erdei-tündérek lovassága nem jelentős, mivel főleg erdős terepen hadakoztak. Azoknak lehet jelentős egy fegyvernem akik már egy jó ideje ismerik, és kitapasztalták alkalmazásukat előnyeikkel és hátrányaikkal eggyütt.
(legalábbis szerintem)
Ezt nem tudom. Esetleg Ulmo tudja. Vagy valaki?
Miért ne lovagoltak volna? Fëanor a telerek hajóin lovakat is hozott Amanból. Ezeket később Fingolfinnak adták. Amanban lóhátról vadásztak a noldák, Oromë kíséretében (pl Celegorm).
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Pl. az erdei-tündérek lovassága nem jelentős, mivel főleg erdős terepen hadakoztak. Azoknak lehet jelentős egy fegyvernem akik már egy jó ideje ismerik, és kitapasztalták alkalmazásukat előnyeikkel és hátrányaikkal eggyütt.
(legalábbis szerintem)
Ezt nem tudom. Esetleg Ulmo tudja. Vagy valaki?
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Argeleb
- Nem elérhető
Pl. az erdei-tündérek lovassága nem jelentős, mivel főleg erdős terepen hadakoztak. Azoknak lehet jelentős egy fegyvernem akik már egy jó ideje ismerik, használják, és kitapasztalták alkalmazásukat előnyeikkel és hátrányaikkal eggyütt.
(legalábbis szerintem)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Holtak vezére írta: nem volt lovasságuk.
de.:
szerintetek mindig rajtaütöttek az ellenségen, vagy nyílt ütközetek is voltak?
De volt lovasságuk. Ulmo is mondta anno a Tolkien Klubban.
Persze hogy voltak nyílt ütközetek, láttad a filmet?
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Holtak vezére
- Nem elérhető
de.:
szerintetek mindig rajtaütöttek az ellenségen, vagy nyílt ütközetek is voltak?
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"