Haditudományok Középföldén

Több
19 éve 5 hónapja #261648 Írta: Beleg
Beleg válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Szerintem minden kornak megvannak azok a történései, amik miatt nevezhetjük sötétnek. :cry:
Ilyen alapon beszélhetünk sötét középkorról. De mivel azt se szokás mondani, hogy sötét ókor, vagy sötét újkor, ezért nem jogos, hogy éppen a középkort különböztetjük meg, vagy emeljük ki a többi közül.

Véleményemnek és részemről az OFF-nak vége. :oops:

"...nincs semmi sem, csak semmi van, s e semmi én vagyok." - Babits

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #261644 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
én inkább sötétnek nevezném a középkort... olvassátok el a World of Darkness-könyveket! ;)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #261636 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Ethuil írta: Még egy utolsó OFFocska: Csatlakozom "Középkorért harapók" csoportjához. Amágy én nem azért nevezem a középkort sötétnek, mert túlságosan rejtéjes, mint a Görög sőtét korszak, hanem azért mert pld. kegyetlen. Mi így tanultuk!

Semmivel sem kegyetlenebb mint az előtte vagy utána lévő korszakok.
Továbbá a rejtélyes-ben van ly.

"A középkor azért volt sötét mert akkor még kicsik voltak az ablakok" ;)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja - 19 éve 5 hónapja #261608 Írta: Arzeen
Arzeen válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Még egy utolsó OFFocska: Csatlakozom "Középkorért harapók" csoportjához. Amúgy én nem azért nevezem a középkort sötétnek, mert túlságosan relytéjes, mint a Görög sőtét korszak, hanem azért mert pld. kegyetlen. Mi így tanultuk! (made in Slovakis, ďakujem!)

Több
19 éve 5 hónapja #261556 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Beleg írta:

Alyr Arkhon írta: Én is harapok ha a középkort szidja valaki.

Tinfang Gelion írta: A középkor minden volt, csak sötét nem(meg a "sötét középkor" elnevezés kizárólag a Róma bukásától kb. 1000-ig tartó, szerintem csodálatos időszakra vonatkozik).

Akkor gondolom odavoltatok "A kitalált középkor" című könyvért. :twisted:
Különben sötétnek a reneszánsz emberek nevezték, mivel csak egy átmeneti korszaknak tartották, ami elválasztja őket az általuk csodált ókori világtól.

Nem kifejezetten. Shakespeare szavaival élve: "Bolond beszéd, de van benne rendszer."

Mindenesetre a középkorról szóló vitát lezártnak tekintem. Minden további megjegyzést kéretik priviben intézni.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #261552 Írta: Beleg

Alyr Arkhon írta: Én is harapok ha a középkort szidja valaki.

Tinfang Gelion írta: A középkor minden volt, csak sötét nem(meg a "sötét középkor" elnevezés kizárólag a Róma bukásától kb. 1000-ig tartó, szerintem csodálatos időszakra vonatkozik).

Akkor gondolom odavoltatok "A kitalált középkor" című könyvért. :twisted:
Különben sötétnek a reneszánsz emberek nevezték, mivel csak egy átmeneti korszaknak tartották, ami elválasztja őket az általuk csodált ókori világtól.

Több
19 éve 5 hónapja #261543 Írta: Alyr Arkhon

Phaedra/Namarie írta:

Ethuil írta: Én úgy olvastam, hogy a gyerekek maguktól is elindultak hadjáratokra egy idősebb gyerek buzdító szavaira (lásd azt a német furujás csávot aki elvitt egy csomó gyereket mert nem fizették ki). :? Én legalább is így olvastam. Majd utána nézek, hogy hol.

furuLYás

Amúgy keresztes hadjáratra is küldték a gyermekeket, címszó alatt, hogy az ő ártatlanságuk segít . Csak az volt a gáz, hogy amikor a tengerpartra értek, nem voltak őket hajlandók hajóval vinni, mondván, hogy ők bűntelenek, át tudnak menni száraz lábbal is a vízen. Szerencsétlenek nekiindultak, és mivel az emberek abban a korszakban nem sűrűn tudtak úszni, szinte majd' mindegyik gyerek odaveszett.
Aki meg nem, azt meg elrabolták, és eladták rabszolgának.

Ezt a felnőttek nem a saját hülyeségüknek tudták be, hanem annak, hogy a gyerekek mégsem voltak tiszták és bűntelenek.

Igen, innen indult a gondolatsor, ha visszalapozol, meglátod.

Ethuil: A középkort kb 200 éve nem nevezzük sötétnek.

Én is harapok ha a középkort szidja valaki.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja #261536 Írta: Tinfang Gelion
Tinfang Gelion válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Ethuil írta: Hát, talán ezért is nevezzük a középkort sötétnek. Nem?

A középkor minden volt, csak sötét nem(meg a "sötét középkor" elnevezés kizárólag a Róma bukásától kb. 1000-ig tartó, szerintem csodálatos időszakra vonatkozik). Egyébként csatlakozom az előttem szólóhoz, Semmivel se jobbak azok a palesztin szülők akik a gyereküket a testére szerelt bombával odaküldik egy izraeli checkpoint-hoz(de említhetnénk akár a fekete-afrikai törzsi-, vagy a dél-amerikai drogháborúkban harcoló gyerekkatonák ezreit) a kölyköket a keresztes háborúkba hajszolóknál. Középkort nem szidni, mert harapok :)

Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét

Több
19 éve 5 hónapja #261529 Írta: Ery

Ethuil írta: Hát, talán ezért is nevezzük a középkort sötétnek. Nem?

Mintha ma tisztábban látnánk...

Off vége.

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #261528 Írta: Arzeen
Hát, talán ezért is nevezzük a középkort sötétnek. Nem?

Több
19 éve 5 hónapja #261499 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Phaedra/Namarie írta: Ezt a felnőttek nem a saját hülyeségüknek tudták be, hanem annak, hogy a gyerekek mégsem voltak tiszták és bűntelenek.

Tipikus hozzáállás :?

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 5 hónapja #261497 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Ethuil írta: Én úgy olvastam, hogy a gyerekek maguktól is elindultak hadjáratokra egy idősebb gyerek buzdító szavaira (lásd azt a német furujás csávot aki elvitt egy csomó gyereket mert nem fizették ki). :? Én legalább is így olvastam. Majd utána nézek, hogy hol.

furuLYás

Amúgy keresztes hadjáratra is küldték a gyermekeket, címszó alatt, hogy az ő ártatlanságuk segít . Csak az volt a gáz, hogy amikor a tengerpartra értek, nem voltak őket hajlandók hajóval vinni, mondván, hogy ők bűntelenek, át tudnak menni száraz lábbal is a vízen. Szerencsétlenek nekiindultak, és mivel az emberek abban a korszakban nem sűrűn tudtak úszni, szinte majd' mindegyik gyerek odaveszett.
Aki meg nem, azt meg elrabolták, és eladták rabszolgának.

Ezt a felnőttek nem a saját hülyeségüknek tudták be, hanem annak, hogy a gyerekek mégsem voltak tiszták és bűntelenek.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 5 hónapja #261447 Írta: Silima
Silima válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Ery írta:

Fyra Ithilwen írta: No, a történet...
A német könyvben találtam rá a kis tanmesénkre (nekünk az volt).
Szal a csávesz jött, elcsábította a patkánykákat, aztán nem kapott lovettát.
1284. június 26-án aztán egy vadász képében, és amíg mindenki a templomban volt, addig elcsábította a gyerekeket. Csak ketten jöttek vissza, az egyikük vak, a másikuk süket volt, így nem tudták elmesélni, mi történt. 130 gyerek tűnt el.
Ez a mese-változat, azt, amiről Ti beszéltek, nem biztos, hogy ismerem.

S a legenda szerint a fickó egy barlangba vitte amely a hegyek alatt Erdélybe vezetett. Így kerültek a szászok Erdélybe.

OFF: Azt olvastam, hogy a patakányfogó értelmezhető az éppen aktuálisan dúló pestisjárványként... Tehát a barlang, amiben a gyerekek eltűntek, egy tömegsír volt.
Lehet, hogy zöldség, hurrogjatok le.

Több
19 éve 5 hónapja #261443 Írta: Arzeen

1284. június 26-án aztán egy vadász képében, és amíg mindenki a templomban volt, addig elcsábította a gyerekeket. Csak ketten jöttek vissza, az egyikük vak, a másikuk süket volt, így nem tudták elmesélni, mi történt. 130 gyerek tűnt el.

Én is így ismertem, csak nem pontosan évszámokban!:)

Több
19 éve 5 hónapja #261442 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Anglachel Bauglir írta:

Bögyös Fredegár írta: Én mindigis katona akartam lenni, és most, hogy közeledek a nagykorúsághoz (tudom, elég ciki, hogy még csak ennyi vagyok), egyre jobban erősödik bennem az elhatározás, hogy katona legyek, igazi háborúban harcoljak, igazi, életveszélyes ellenféllel mérjem össze erőmet. Ha nagyon lehangolt és rosszkedvű vagyok, akkor még a francia Idegen Légió is megfordul a fejemben...
(Bocs az OFF-ért...)

Hát Pufi, asszem kicsit félreismertelek miközben olvastam a Gyürük Urát.... :roll:

Pufi akkorra már békeszerető csendes hobbit volt, ék kinőtte fiatalkori hülyeségeit... :wink:

Több
19 éve 5 hónapja #261422 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Bögyös Fredegár írta: Én mindigis katona akartam lenni, és most, hogy közeledek a nagykorúsághoz (tudom, elég ciki, hogy még csak ennyi vagyok), egyre jobban erősödik bennem az elhatározás, hogy katona legyek, igazi háborúban harcoljak, igazi, életveszélyes ellenféllel mérjem össze erőmet. Ha nagyon lehangolt és rosszkedvű vagyok, akkor még a francia Idegen Légió is megfordul a fejemben...
(Bocs az OFF-ért...)

Hát Pufi, asszem kicsit félreismertelek miközben olvastam a Gyürük Urát.... :roll:

AURE ENZULUVA!

Több
19 éve 5 hónapja #261363 Írta: Ery

S a legenda szerint a fickó egy barlangba vitte amely a hegyek alatt Erdélybe vezetett. Így kerültek a szászok Erdélybe.

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #261362 Írta: Fyra Ithilwen
Fyra Ithilwen válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
No, a történet...

Tiro!

Több
19 éve 5 hónapja #261175 Írta: Arzeen
Igen, a Hemmelni patkányfogó, nem jutott eszembe. csakhogy a szülők is hallották a buzdító beszédet, úgyhogy a gyerekek mentek s meg küldték is őket. De muszáj lesz megkeresnem azt a könyvet amiben olvastam, hogy pontos legyek.

Több
19 éve 5 hónapja #261172 Írta: Alyr Arkhon

Ethuil írta: Én úgy olvastam, hogy a gyerekek maguktól is elindultak hadjáratokra egy idősebb gyrek bizdító szavaira (lásd azt a német furujás csávot aki elvitt egy csomó gyereket mert nem fizették ki). :? Én legalább is így olvastam. Majd utána nézek, hogy hol.

A Hammelni patkányfogó c. mesére gondolsz?

Szvsz a középkorban a gyerekeknek nem volt döntési joga. Ha a szülei küldték ment. Ha nem küldték, nem ment.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja - 19 éve 5 hónapja #261169 Írta: Arzeen
Én úgy olvastam, hogy a gyerekek maguktól is elindultak hadjáratokra egy idősebb gyerek buzdító szavaira (lásd azt a német furulyás csávot aki elvitt egy csomó gyereket mert nem fizették ki). :? Én legalább is így olvastam. Majd utána nézek, hogy hol.

Több
19 éve 5 hónapja #260986 Írta: Aranill
Aranill válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Alyr Arkhon írta: Rátapintottál a lényegre. Ezért egyszerűbb Középföldén harcosnak lenni és ezért dicsőbb. Pontosan tudni, ki a jó és ki a rossz.

Protestálok, ha elolvasol egy történetet, akkor kívülről látod azt. Míg ha részese vagy akkor már nem mindíg egyszerű eldönteni, hogy mi a helyes. A szürkének is több árnyalata van, s bár Tolkien világában egyszerűbbnek tűnik az eligazodás, de azért ott is mindig van valaki, aki kavar, vagy kavarja, vagy bekavar ...

Mensch werden ist eine Kunst.

06 20 99 29 525

Több
19 éve 5 hónapja #260791 Írta: Alyr Arkhon
Fredegár: Mai szemmel barmok voltak, lehet.
De.
A tiszta ártatlan gyermekek még bűntelenek, mint az angyalok, így Isten megvédi őket a gaz pogány ellenséggel szemben.

Ez azért eléggé logikus. Inasok meg miegyebek küldése kevésbé. (másrészt azokat milyen jogon küldték volna? A keresztes hadjáratok hagyományosan önkéntes vagy vezeklési cselekedetek voltak. (és igen gyerekeknél a szülő számított "önkéntesnek" úgyanúgy ahogy a szerzetesnek adásnál) )

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja #260786 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Bár már régóta off-ban járunk a keresztes hadjáratokkal, azért azt elmomdanám, hogy létezik egy második elmélet a gyerekek hadjáratára. Mert egy jelentős forrásban (nem tudnám megmondani, hogy milyen írásos emlék) egy olyan szót használ a hadjáratban résztvevők megnevezésére, ami másodlagosan szolgát, inast jelent. Ebből kiindulva vannak egyesek, akik azt állítják, gyererkek azért nemigazán voltak, mert az már nagyon nagy túlzás lenne, és még a középkori szellemi sötétség minden hülyeségén túltenne, hanem gyenge kis szolgácskákat küldtek (akik végülis fiatalok), semmilyen képzés nélkül, gyatra fegyverzettel. Végülis, ha nagyon hihetetlen dolgokat akarunk, hát hülyeségnek ez se utolsó, bár közel sincs az eredeti elképzeléshez (a gyerekeshez). Én személy szerint nem hiszek ennek az elméletnek, és inkább elhiszem, hogy voltak annyira barmok, hogy gyerekeket küldtek háborúzni.
No, mit gondoltok róla?

Több
19 éve 5 hónapja #260717 Írta: Alyr Arkhon

Beleg írta:

Alyr Arkhon írta: Egyébként úgy átlagosan jóval kisebb volt a vallási téboly mint a terület/pénzszerzési vágy.

A "vallási tébolyt" azokra a szülőkre értettem akik a gyermekeiket küldték harcolni. Ott volt arról szó, hogy az egyszerű középkori ember elhitte, hogy a gyerekei megdicsőűlnek, a Paradicsomba kerülnek meg örökélet nyernek a mennyországban stb. ha a Szentföldért harcolnak:?

Sőt, a gyerek szülei is.
Egyébként könnyebbség is lehetett neki, mert lehet hogy túl sok gyereke volt és nem tudta volna eltartani őket.
Egyébként ha gyermektized intézménye tényleg létezett, akkor amúgy sem volt túl furcsa számára.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja #260716 Írta: Beleg

Alyr Arkhon írta: Egyébként úgy átlagosan jóval kisebb volt a vallási téboly mint a terület/pénzszerzési vágy.

A "vallási tébolyt" azokra a szülőkre értettem akik a gyermekeiket küldték harcolni. Ott volt arról szó, hogy az egyszerű középkori ember elhitte, hogy a gyerekei megdicsőűlnek, a Paradicsomba kerülnek meg örökélet nyernek a mennyországban stb. ha a Szentföldért harcolnak:?

Több
19 éve 5 hónapja #260709 Írta: Alyr Arkhon
Izé.
Nem akarok gonosz lenni, de kissé eltértünk a témától.

A keresztes háborúkban még a gyerekküldések előtt is történtek... kellemetlen dolgok... ( 18 )
Egyébként úgy átlagosan jóval kisebb volt a vallási téboly mint a terület/pénzszerzési vágy.

Fyra: Rátapintottál a lényegre. Ezért egyszerűbb Középföldén harcosnak lenni és ezért dicsőbb. Pontosan tudni, ki a jó és ki a rossz.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja #260695 Írta: Beleg

Tinfang Gelion írta: Frdegár: Úgy értem, hogy voltam már olyan helyzetben, amikor az életemért kellett harcolnom hajnali kettőkor a Montmartre-on, és akkor az előbb említett "tüneteggyüttest" produkáltam.
Van egy zseniális könyv a csata személyes nézőpontjáról, John Keegan-től a Csata Arca, mindenkinek csak ajánlani tudom, pont ezt a témát boncolgatja.

Amúgy nem csak a fritzek villámháborúztak... Legutóbb, Irakban az amik olyan példás tökéletességgel alkalmazták a taktikát, hogy azt tanítani lehetne...

Az már a történet másik fele, hogy azóta is ott állomásoznak, és bár a háborút papíron befejezték, szinte nincs olyan nap, hogy ne halna meg egy szövetséges katona. :cry:
Ízisz: Azok a bűnös felnöttek, ha jól tudom megkapták méltó büntetésüket, már ha vallási tébolyukban egyáltalán felfogták! Ha minden igaz azokat a gyerekeket eladták jó pénzért, mielőtt a Szentföldre értek volna! Őket, meg a hozzájuk hasonlókat sajnálom a legjobban. Akiknek közük nincs a háborúhoz, még csak nem is értik, mégis rajtuk csattan az ostor. :cry:

"A háború az emberek fiaira tartozik, Éowyn!" (Éomer)
Csak előbb nőjenek fel! :wink:

Több
19 éve 5 hónapja #260691 Írta: Ízisz
Ízisz válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
És mit szólsz a keresztes háborúkhoz? A gyerekeket küldték el.... a bűnös felnőttek :x És Jeanne D´Arc?

"Az élet álom, melyből felébredés a halál.... "

Több
19 éve 5 hónapja #260667 Írta: Fyra Ithilwen
Fyra Ithilwen válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
A katonaságról: orkok ellen harcolni egy dolog, van egy jó ügy, amiért a Gonosz teremtményeit lehet kaszabolni.
Ám a mi világunkban... itt emberek vannak. Érző lények, családos emberek, akiknek a "jó ügyük" pont a másik oldal "rossznak" tartott eszméi.
Tehát (igaz, lány vagyok, bár attól még mehetnék lazán) én egyszerűen képtelen lennék elmenni harcolni ebben a világban. Ha megtámadnak, védekezem, de nem fogok holmi magasztos hitvallást hirdetve leölni boldog-boldogtalant.
De ez már inkább csak filozófia kérdése, és Fredegár, ezzel nem minősíteni vagy befolyásolni akarlak.
Csak a véleményemet mondtam el.

Tiro!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.098 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére