- Köszönetek: 0
Nyelvek és írások
- Kiszhobbit
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Hát ezzel azt akartam kifejezni,hogy tele van a fórum azokkal,akik Nemestündéül tanulnak...sinda tanuló meg alig van...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mal-estel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Most kedvet kaptam. Persze nem lesz egy leányálom, de majd kisül belőle vmi, nemigaz?
A remény hal meg utoljára.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Erister, Kiszhobbit: hajrá
- Erister
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Erister Na'Fey
- Timona
- Nem elérhető
Hobbitok nincsenek.Kiszhobbit írta: Ja,nics itt esetleg 1-2 hobbit,aki sindát tanul? Írjatoook! merielle@freemail.hu
na jó lehet Mber is
Sindarinnal foglalkozók vannak.
Mitl írjanak?
"Van úgy, hogy csak emlékszem arra, ami éppen történik."
Fodor Ákos
- Kiszhobbit
- Nem elérhető
na jó lehet Mber is
- Kiszhobbit
- Nem elérhető
A Gyűrűk Ura írta: Nah épp ez az. Nem nagyon törödtök a másikkal. Azt hiszitek nagyok vagytok mert itt vagytok kb. 1 éve. Vagy ha jön egy új ember magasról le***játok. Ezt pedig nem csak én mondom mert jó páran panaszkodtak már. 99%? Szerintetek azzal az 1% megyek is valamire? Kössz...
Már nem azért, de asszem te eltévedtél. Amikor én feljöttem ide (1 HETE) senki se ***t le. sőt, ha kérdésem volt, egyből írtak. Úgyhogy drágaszágom, nem mindig a tröbbség dönt. inkább azt mondanám:amilyen a kérdés,olyan a válasz. a tanulságot meg szűrd le.
(ui. ezzel nem megbántani akarlak, csak ez a véleményem...)
- Noredhel
- Nem elérhető
No, nekem most egy komolyabb kérdésem lenne. Kommunikáció szakon most kell szakdolgozati témát választanom, és én filmet akarok készíteni, méghozzá a Szilmarilokon alapuló kísérleti filmet (=no színészek, narrátorszöveg, szimbolikus, szeriálisan visszatérő képek, alá valami hozzáillő zene)
Mármost, a könyvnek csak a Feanoros vonulatára gondoltam (mert elvileg kisfilmnek kell lennie). A narrátorszöveget pedig quenyául szeretném, magyar felirattal. Volna-e itt valaki, aki lefordítaná nekem a kívánt szövegrészleteket? (Persze, nem most mindjárt., mert 2007 márc- ra kell elkészülni vele.)
A fordító nevét természetesen feltüntetném, mint megbecsült munkatársat.
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
No jó, az én verzióm sem pontosan azt , inkább csak amolyan hevenyészett, segédeszköz nélküli ferdítés, emlékezetből:
Namárië, mélonya, tenn' omentiemma.*
(~ Minden jót, barátom, találkozásunkig.)
*:[size=9:199wl2ho]-mma: duális T/1 birtokos, ha jól emlékszem...[/size]
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mal-estel írta: Helló!
Hogy van az quenyául, hogy: Viszlát barátom, még találkozunk. :
Bocs, hogy ilyen kérdésekkel zaklatlak titeket, de csak nyáron akarok elkezdeni tanulni.
Köszi.
"Aww maan, it'll be a looooong winter..." - Johnny Bravo
Our knees do not bend easily
- Mal-estel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Hogy van az quenyául, hogy: Viszlát barátom, még találkozunk. :
Bocs, hogy ilyen kérdésekkel zaklatlak titeket, de csak nyáron akarok elkezdeni tanulni.
Köszi.
A remény hal meg utoljára.
- Ninniach
- Nem elérhető
_Neo írta:
Ninniach írta: És tudod mit? Az a jó pár ember, aki úgy véli, hogy ide belépvén egy barna csomag zuhan a fejére a Meneltarma legmagasabb csúcsáról (
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Ninniach írta: És tudod mit? Az a jó pár ember, aki úgy véli, hogy ide belépvén egy barna csomag zuhan a fejére a Meneltarma legmagasabb csúcsáról (
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
- Ninniach
- Nem elérhető
amanibhavam írta: "Bogyó"-nak meg sztem jobb, amit Nin kiagyalt a Q _piucca_ nyomán, azaz a *puich. Általánosabb. *caramir jól hangzik, de specifikusan valamelyik piros bogyóra (galagonya? stb.)
Igazából Aran extrapolációja még az Aglardhon, de én hamargyorsan magamévá tettem
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- amanibhavam
- Nem elérhető
Cerebrum írta: No, akkor megszakítva a lentebb folyó athrabeth-et, lenne két kérdésem...
Szerintetek a caramír* (caran + mîr; vö. Annúminas) milyen volna 'bogyónak'? Jó, persze tudom, nem minden bogyó piros, de mégis...
A másik firssen alkotott szavam a torchal* (taur + hâl, vö. torog) lenne, ami tulajdonképp bármilyen nagyobb testű halat, pl. cápát jelenthetne...
A *torchal-ról az jut eszembe, amit egy órája vetettem fel Aglardhon a szóvadászat topikban - hogy a VI:61-ben Glorfindel úgy üdvözli Aragornt, hogy _Ai, dennad Torfir!_ Mármost a _dennad_ nem tudom, micsoda, de a _torfir_ szerintem taur + fir, azaz "királyi halandó".
love is the shadow that ripens the wine
- Cerebrum
- Nem elérhető
Szerintetek a caramír* (caran + mîr; vö. Annúminas) milyen volna 'bogyónak'? Jó, persze tudom, nem minden bogyó piros, de mégis...
A másik firssen alkotott szavam a torchal* (taur + hâl, vö. torog) lenne, ami tulajdonképp bármilyen nagyobb testű halat, pl. cápát jelenthetne...
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Ninniach
- Nem elérhető
Gyűrűk Ura, sajnálom, hogy rossz a szemed, itt ezért senki nem fog cikizni vagy bántani. De azt is sajnálom, hogy az egész vitából látszólag csak a helyesírásra vonatkozó kritika ragadt meg benned.
Részemről az OFFot befejeztem. Innentől kezdve csak arról vagyok hajlandó vitázni, hogy mitől nem feketebeszéd ama bizonyos szószedet. Meg persze egy csomó más, ON témáról.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Maradtam tisztelettel:
Alcar
- A Gyűrűk Ura
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
" Ash nazg durbatul
- Ninniach
- Nem elérhető
A Gyűrűk Ura írta: Látom semmit nem változtatok. Ugyan úgy csak magatoknak attok igazat. Ráadásul még gúnyolódtok is. Nagyon eséjt se adtok egy újnak. Baj ha valaki nem a megfelelő helyre ír be? (uzg mordor esetében) Nem biztos hogy engem kell oktatni illemből hanem azt aki csak szeretne mást okitani...Bár tudom most se nekem lesz igazam... :shake:
Úgy vélem, az illemről szóló mondat rám vonatkozik, bár bevallom, nem egészen értem.
Beleköthetnék olyasmikbe, hogy mihez képest nem változtunk semmit, meg hogy kihez viszonyítva adunk csak magunknak igazat, de tudod mit? Nem teszem. Minden esélyed megvan arra (és nem mi adjuk neked, hanem egyszerűen csak van), hogy új - vagy régi, ez mindegy - emberként érdemi hozzászólásokkal ebbe vagy bármelyik topikba belépjél. A gúnyolódáshoz meg csak annyit, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.
Uzg mordor át lett irányítva a Nyelvteremtők topikba, mert amit hozott, az oda tartozik, függetlenül attól, hogy a saját műve, vagy csak fordítás. Akkor lenne itt a helye, ha konkrét nyelvészeti érvekkel, pontos források megadása mellett megindokolná, hogy miért is van köze Tolkien nyelvéhez annak, amit ő feketebeszédnek nevez. Ha ezt megteszi, természetesen senki sem küldi el a topikból.
Ami uzg mordor honlapját és a helyesírási hibákat illeti, hát Istenem, kapott/kaptál egy kis kritikát. Lehet, hogy igazunk van, lehet, hogy nem, de ha már valamit többen is szóvá tesznek, akkor érdemes végiggondolni, hogy nem rejtőzik-e mégis némi igazság benne. De ez nem kötelező, persze.
- Tünde
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Különben nem csak a honlapon, de az itteni aláírásodban és hozzászólásodban is van helyesírási hiba - ami nem baj, csak kellemetlen.
"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"
- A Gyűrűk Ura
- Nem elérhető
" Ash nazg durbatul
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A Gyűrűk Ura írta: Nah épp ez az. Nem nagyon törödtök a másikkal. Azt hiszitek nagyok vagytok mert itt vagytok kb. 1 éve. Vagy ha jön egy új ember magasról le***játok. Ezt pedig nem csak én mondom mert jó páran panaszkodtak már. 99%? Szerintetek azzal az 1% megyek is valamire? Kössz...
Az 1% a szövegemben azon szavakat óhajtotta takarni, amelyeket nem Tolkien talált ki, de Tolkien szabályait betartva, megcsillagozva találtak ki mások, pl sindarinban.
Kb egy éve?
Végülis, mindenkinek ott van a neve alatt hogy mikor csatlakozott, a számokat csak ismered, nem?
Egyébként pedig ahogy már előttem megjegyezték, legkevésbé sem számít ki mikor csatlakozott, az számít hogy áll hozzá.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Valóban nem ártana olvasni, olvasgatni emberek... tájékozódni, kérdezni, hangsúlyozom: KÉRDEZNI. És akor elkerülhető az ilyen félreértés.
Nah. OFF vége.
- Ninniach
- Nem elérhető
A Gyűrűk Ura írta: Nah épp ez az. Nem nagyon törödtök a másikkal. Azt hiszitek nagyok vagytok mert itt vagytok kb. 1 éve. Vagy ha jön egy új ember magasról le***tok. Ezt pedig nem csak én mondom mert jó páran panaszkodtak már. 99%? Szerintetek azzal az 1% megyek is valamire? Kössz...
Tudod, kedves "Gyűrűk Ura", én ezt pont fordítva látom. Jön egy új ember, aki itt van kb 1/2 éve (mellesleg: nem az számít, hogy ki mikor regisztrált, hanem az, hogy mennyire veszi komolyan a témát, mennyit foglalkozik vele, mennyire hajlandó tanulni), és az illem elemi szabályainak fittyet hányva (gondolok itt pl. a köszönésre) egyből támadó magatartást tanúsít. Szerinted ez így korrekt?
A magasról lekakilásról pedig (megjegyzés: szoktam én is trágárkodni olykor, de tiszteletben tartom, hogy ezen a fórumon ez nem szokás) annyit, hogy visszaolvasván ebben a topikban - tényleg, te visszaolvastál már? - azt tapasztalom, hogy a legbugyutább és leggyakrabban feltett kérdésekre is mindig érkezik válasz, még ha harapósabb is, ami abból ered, hogy az emberek többségének látszólag nulla a fórumkultúrája, gondolok itt az alábbiakra: kérés helyett felszólítás, a visszaolvasás teljes hiánya, amiből egyszerűen csak lustaságra meg kényelemre vagyok kénytelen visszakövetkeztetni, gyakran a "köszönöm" teljes hiánya (pedig valaki időt szán arra, hogy megválaszoljon egy kérdést, netán utánanézzen bizonyos dolgoknak) és így tovább.
Ami az 1%-ot érinti: miért olyan nehéz felfogni, hogy ez itt nem az 1%, hanem a 99% helye? Megpróbálom érzékletesebben megmagyarázni: ha te nyitsz egy topikot mondjuk a forma1-ről, majd bejön valaki és elkezd lelkendezni a motocross-ról, akkor nem kéred meg, hogy fáradjon át a motorversenyekről szóló topikba? És nem azért, mert lenézed a motorbicikliseket, hanem mert te történetesen a forma1-ről szeretnél eszmét cserélni?
És tudod mit? Az a jó pár ember, aki úgy véli, hogy ide belépvén egy barna csomag zuhan a fejére a Meneltarma legmagasabb csúcsáról (
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
A Gyűrűk Ura írta: Úgy látom ti csakis a Tokien által megformázott, megmunkált nyelvet fogadjátok el.
Nyert. Ez a topic pont arra való.
El van fogadva - csak éppen nem ebben a topicban, hanem a fan fiction-ben, ahogy arra már utaltunk...A Gyűrűk Ura írta: Fogadjátok el azt is melyet csak félig vagy kis részben írt Tolkien!
Engem hidegen hagy, hogy milyen színnel van írva, mert nem izgat. Ha mást zavar, azt tán szóvá teheti nem? Persze ha a készítő csak saját magának írta, az más tészta.A Gyűrűk Ura írta: Még az is baj hogy piros és fekete színnel van írva?? Tán inkább fehérrel lett volna írva hogy az meg eggyezzen az óhajotokkal? Az oldalon pedig a Jogvédelem menüpontban felvannak tüntetve hogy a Titkos naplók mind MTT vagy az oldalon található emberek munkája.
Jogvédelem: ez derék dolog, amit írsz, igazán, ám a továbbközlés előtt az a MINIMUM, hogy megkérdik az alkotót egy priviben, emailben, hogy hozzájárul-e egyáltalán? Mert mi van, ha nem?
Velem is előfordult, hogy az engedélyem nélkül láttam viszont más oldalakn saját írásaimat, stb., olyan oldalakon, ahol az nagyon nem szerettem volna.
Erről ennyit. [/quote]
- Ery
- Nem elérhető
A Gyűrűk Ura írta: Nah épp ez az. Nem nagyon törödtök a másikkal. Azt hiszitek nagyok vagytok mert itt vagytok kb. 1 éve. Vagy ha jön egy új ember magasról le***tok. Ezt pedig nem csak én mondom mert jó páran panaszkodtak már. 99%? Szerintetek azzal az 1% megyek is valamire? Kössz...
Úgyvélem félreértjük egymást. Itt ebben a topikban csak azokkal a nyelvekkel foglalkozunk, ami 100%-ig Tolkienen alapulnak, szigorúan tudományosan alapon.
Persze mindenkinek joga van a saját fantáziája alapján kiegészítenie, sőt továbbgondolnia, de annak a tere a Nyelvteremtők topik.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- A Gyűrűk Ura
- Nem elérhető
" Ash nazg durbatul
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A Gyűrűk Ura írta: Úgy látom ti csakis a Tokien által megformázott, megmunkált nyelvet fogadjátok el.
Hogy találtad ki?
Egyévbként mint arra Ninniach is utalt, ez nem igaz, csak olyan 99% körüli részben. Ugyanis átgondolva és a szabályokat szem előtt tartva lehet új szavakat létrehozni tolkieni nyelvekhez.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/