Nyelvek és írások

Több
21 éve 6 hónapja #119337 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

csillaglany írta: Sziasztok!
Jelentem, elküldtem Amaninak a szószedetet... :) )
Kíváncsian várom a véleményét... :twisted:

a magyar-sindát megnéztem, sztem még dolgozni kellene rajta... vannak benne quenya szavak, nem illenek oda; nem értem pl. a királyok miért külön szócikk a királytól, stb. mi a linkje annak a szószedetnek, ami alapján dolgoztál?

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 6 hónapja #119298 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

HuHa írta:

Nóli írta:

amanibhavam írta:

Nóli írta:

Sil írta:

Nimdorc írta: Sziasztok!

Lehet tudni vmilyen számírásról?

Köszi, Nimdorc

Persze, a számoknak külön tengwáik vannak:
www.forodrim.org/daeron/teng-num.pdf

További segítség a tengwar íráshoz:
www.forodrim.org/daeron/md_teng_primers.html

De ezeket nem lehet elmenteni! :cry: Il nem tudnátok elmondani, hogy tudnám ezt teljes egészében elmenteni?

SIKER!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

miért ne lehetne elmenteni? jobb klikk a linkeken, Save target as... avagy Cél mentése más néven... és mentheted.
A pdf fájl olvasásához értelemszerűen Acrobat Reader kell, ami ingyenes program

Tudom, kicsit későn szólok újra, de nekem nem lehet menteni... Nem aktív az ikon.

Próbálkozz letöltéskezelővel, pl. FlashGet (www.downloads.com-on). Csak belehúzod a linket, és menni-e kell. de érdekes, hogy Explorer nem tudja:(

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 6 hónapja #119252 Írta: amanibhavam
itt a releváns részlet az ardalambionról:

- Elen síla lúmenn' omentielvo, "a star shines upon the hour of our meeting", an Elvish greeting given in LotR1/I ch. 3. (The first edition of LotR had omentielmo, probably the reading of Frodo's original text, translated into English by Tolkien. But Gondorian commentators had pointed out that omentielvo is the correct form in this context, and Tolkien used the correct form when a revised version of LotR was published in 1966. See Letters:447. Note that "omentilmo" in certain American editions is a typo.) This greeting is also given in WJ:367, there in the form Elen síla lúmenna omentielvo, with no elision of the final a in lúmenna. (Letters:424 gives a part of the greeting, omitting elen, but once again with no elision of the final a.) An earlier form of the greeting is found in RS:324: Eleni silir lúmessë omentiemman "the stars shine on the hour of our meeting", changed to Elen silë... "A star shines..." Omentiemman with genitive in -n is "Qenya", but the verb forms are interesting (a good example of the aorist, both sg. and pl.).

Több
21 éve 6 hónapja #119248 Írta: Olosta
Olosta válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Én is így gondoltam. :D
Az emberke az ardalambion.com-ra hivatkozott, hogy ott "omentilmo"-nak látta. (én még nem néztem meg azt az oldalt :oops: ) ( :arrow: de csak azért, mert angolul nem tudok :lol: )
Na, de most már tudom, hogy mit mondjak, ha ilyen emberrel találkozok.
Köszönöm a válaszodat!

"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."

Több
21 éve 6 hónapja #119244 Írta: amanibhavam
bátor emberek mindig vannak...

az omentilmo biztos nem jó, ilyen quenya szó nincsen; a GyU magyar kiadásában elnyomták

a LotR első angol kiadásában még omentielmo szerepelt, aztán közben Tolkien úgy döntött, hogy ott omentielvo-nak kell állni, és a 2. kiadásban kijavította

Több
21 éve 6 hónapja #119237 Írta: Olosta
Olosta válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Létezik olyan, hogy valaki quenyát tanítson??? :?:
Már csak azért mert találkoztam egy embekrével, aki ezt mondta magáról. (Mellesleg ezt a fórumot nem is ismeri!) 8O

És melyik a jó a köszönésben: omentielvo, vagy omentilmo???
Én úgy tudom, hogy az első, de egyesek néha erősködnek, hogy a második. Szóval hogyan helyes, és miért úgy a jó??? :?: :?: :?:

"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."

Több
21 éve 6 hónapja #119220 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Cerebrum írta: A magyar 'c'-nek melyik tengwa a megfelelője? Az 1. tyell 3. tengwája, vagy a 3. tyell 1. tengwája? Mert láttam már így is, úgy is.

A thúle/súle. Ez a hivatalos.

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 6 hónapja #119137 Írta: amanibhavam
feltettem, ott van a Letöltések - Nyelvtani Anyagok - Egyéb kategóriában

Több
21 éve 6 hónapja #119133 Írta: amanibhavam

HuHa írta:

Nóli írta:

amanibhavam írta:

Nóli írta:

Sil írta:

Köszi, Nimdorc

De ezeket nem lehet elmenteni! :cry: Il nem tudnátok elmondani, hogy tudnám ezt teljes egészében elmenteni?

miért ne lehetne elmenteni? jobb klikk a linkeken, Save target as... avagy Cél mentése más néven... és mentheted.

Tudom, kicsit későn szólok újra, de nekem nem lehet menteni... Nem aktív az ikon.

Próbálkozz letöltéskezelővel, pl. FlashGet (www.downloads.com-on). Csak belehúzod a linket, és menni-e kell. de érdekes, hogy Explorer nem tudja:(

keszedem és felrakom az Aryoni Eldaronra, ott meg lehet találni

Több
21 éve 6 hónapja #119130 Írta: HuHa
HuHa válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Nóli írta:

amanibhavam írta:

Nóli írta:

Sil írta:

Köszi, Nimdorc

Több
21 éve 6 hónapja #119117 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
A magyar 'c'-nek melyik tengwa a megfelelője? Az 1. tyell 3. tengwája, vagy a 3. tyell 1. tengwája? Mert láttam már így is, úgy is.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 6 hónapja #119051 Írta: Eleniel (csillaglany)
Eleniel (csillaglany) válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Sziasztok!
Jelentem, elküldtem Amaninak a szószedetet... :) )
Kíváncsian várom a véleményét... :twisted:

Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen) :(

Több
21 éve 6 hónapja #119024 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

amanibhavam írta:

Nóli írta:

Sil írta:

Köszi, Nimdorc

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 6 hónapja #118957 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Azért kiváncsi leszek arra a folytatásra.. :roll:

Több
21 éve 6 hónapja #118954 Írta: jinx
jinx válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Annúmiel írta: Hello bárki!
Van egy problémám.
Írok egy folytatást a Gyűrűk Urához.Egy könyvet.Csak egy bajom van,hogy keveset tudok a tünde nyelvről,keveset is beszélem.Nem tudtok segíteni?Pl:olyan könyvet nem tudtok e ajánlani,ami a tünde nyelvvel foglalkozik? :?:

olvasd végig a topikot & nézd meg a fenti linkeket

folytatás a GYU-hoz? nem aprózod el... :D

Több
21 éve 6 hónapja #118952 Írta: Ragoran
Melda Annúmiel!

Tünde nyelvvel foglalkozik a Szillmarillok,meg a GyU,de biztos segítenek majd Neked itt a nálam okosabbak.Minek írsz folytatást?Csak magadnak?

Több
21 éve 6 hónapja #118934 Írta: Annúmiel
Annúmiel válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Hello bárki!
Van egy problémám.
Írok egy folytatást a Gyűrűk Urához.Egy könyvet.Csak egy bajom van,hogy keveset tudok a tünde nyelvről,keveset is beszélem.Nem tudtok segíteni?Pl:olyan könyvet nem tudtok e ajánlani,ami a tünde nyelvvel foglalkozik? :?:

......ősi tünde szóval szólít,egy halk dallam igézet,régi korok hangján szólít,de ő sem tudja végzeted...

Több
21 éve 6 hónapja #118906 Írta: Ragoran
Ami:Akkor ne haragudj,én nyem emlékeztem,hogy volt már Tma..
Azt hiszem értem,és naon köcce a választ!

Több
21 éve 6 hónapja #118901 Írta: amanibhavam
ez ugyan havonta egyszer téma itt a fórumon, de fussunk neki még egyszer... Ragoran, ha belegondolsz, a latin ábécé betűi sem alkalmasak az európai nyelvekben előforduló minden hang pontos leírására, és nem is minden betű jelenti minden nyelvben ugyanazt a hangot: az S betű egyik nyelvben az S hangot jelöli, másikban az SZ hangot; a Z betű egyik nyelvben a Z hangot, a másikban a C-t, stb., stb.
ugyanígy vagyunk a tengwákkal is: azokat Feanor a quenya nyelv hangzókészletére találta ki; amikor a noldák átjöttek Középföldére, hozták magukkal a tengwáikat is: de a sinda nyelvben, amit megtanultak, vannak olyan hangok, amik a quenyában nincsenek, pl. az ü, a b, a g stb. Ezekhez nem találtak ki új jeleket, hanem a meglévőkből választottak hozzájuk.
Így lehet az, hogy míg az ando tengwa quenyában az ND hangot jelöli, sindában a D-t.

Ugyanígy, ha magyar nyelvű szöveget akarunk leírni tengwákkal, keresnünk kell pl. a mi S hangunknak megfelelő tengwát; ez a hang sem a quenyában, sem a sindában nincs, tehát tengwa sincs hozzá; ki kell választani egyet a meglévők közül, amit kinevezünk S-nek (lehetőleg egy olyat, amit másra nem használunk). Stb, stb.

Érthető ez így?

Több
21 éve 6 hónapja #118881 Írta: Ragoran

Dínchamion írta:

Dace írta: ERről én nem tudtam, hogy-hogy sinda mód? :?

A feanori betűk táblázata nem alkalmazható egyértelműen minden nyelvre. Ezért volt/van arra szükség, hogy a különböző nyelvekhez alkalmazkodva legyenek megfeleltetések.

Pl. a quenyában nincs 'd' betű, csak 'nd' kapcsolat. A sindában ezzel szemben van. Ezért az Ando tengwa lett a sinda megfeleltetési táblázatban a 'd'.

Magyarra is van ilyen. Meg angolra, sőt a quenyára is külön...

Üdv:

Én ezt nem értem.Akkor más tengwa van az angol meg a magyar betűkhöz?Mért?Nyem értem.. :oops:

Több
21 éve 6 hónapja #118879 Írta: amanibhavam

Dace írta: Ó! Bocsánat. Azt hittem, hogy a quenya oldal és írás alatt, még a quenya nyelvtan előtt... :wink: , ténylegesen az írásokról van szó. :evil:
És akkor hol találom meg teljes egészében a tengwák megfeleléseít?!

megnézted már az oldal tetején és az AE-n lévő linkeket?

Több
21 éve 6 hónapja - 21 éve 5 hónapja #118875 Írta: Dace
Dace válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
törölve

Több
21 éve 6 hónapja #118870 Írta: amanibhavam
az attól lehet, hogy az oldal a quenyáról szól

Több
21 éve 6 hónapja - 21 éve 5 hónapja #118869 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 6 hónapja #118841 Írta: amanibhavam
Dace, oda van írva, hogy "magyar-tengwa" megfeleltetési szabályok...

Több
21 éve 6 hónapja - 21 éve 5 hónapja #118825 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 6 hónapja #118785 Írta: Dínchamion

Dace írta: ERről én nem tudtam, hogy-hogy sinda mód? :?

A feanori betűk táblázata nem alkalmazható egyértelműen minden nyelvre. Ezért volt/van arra szükség, hogy a különböző nyelvekhez alkalmazkodva legyenek megfeleltetések.

Pl. a quenyában nincs 'd' betű, csak 'nd' kapcsolat. A sindában ezzel szemben van. Ezért az Ando tengwa lett a sinda megfeleltetési táblázatban a 'd'.

Magyarra is van ilyen. Meg angolra, sőt a quenyára is külön...

Üdv:

Dín

Több
21 éve 6 hónapja - 21 éve 5 hónapja #118778 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 6 hónapja #118763 Írta: Dínchamion

hehe írta: Van egy kérdésem. Lehet,hogy ez most egy nagy hülyeség
,de Mória kapuján a felirat:"Pedo mellon a minnon"
Szóval a pedo szóban a d betűt milyen tengwával
írják?

Szvsz ando.

Javítsatok ki, ha tévedek, de a helyes szöveg "Pedo mellon a minno". És mivel ez sindául van (ugye?), a sinda módot kell használni a leírásához. :?:

Lásd még: homepage1.nifty.com/hobbit/english/tolkien/tengwar/moria.html

Üdv:

Dín

Több
21 éve 6 hónapja #118759 Írta: hehe
hehe válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Sziasztok!
Van egy kérdésem. Lehet,hogy ez most egy nagy hülyeség
,de Mória kapuján a felirat:"Pedo mellon a minnon"
Szóval a pedo szóban a d betűt milyen tengwával
írják?[/img]

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.665 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére