Nyelvek és írások

Több
22 éve 6 hónapja #58739 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Varda: nagyon szépen köszönöm!

Hogy értetted azt, hogyha "ha a nagyapám ezt hallaná "? (Mondjuk, csak ha megkérdezhetem :oops: :roll: ) Ő ilyen jól tudja a tündenyelveket?? 8O

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 6 hónapja #58733 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Aiya!

varda: az oldalak naon jók!! Már 10perce ezeket nézegetem! Hantale!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 6 hónapja #58600 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
elvileg kijavítottam a linkeket, működik a fontok letöltése

Haldir: quenya ill. sinda szótár alighanem azért nem nagyon jelenik meg, mert ezek copyrightos dolgok, és a Tolkien Estate nem nagyonm szívesen ad engedélyt ilyesmire; neten persze találhatsz, ld. az én weblapomat is

mellesleg tudtommal Gumipók, aki a Közösség fórumba írogat, éppen most készít egy sinda szótárt v. nyelvtankönyvet - hogy ez milyen állapotban van és hogy szerzett rá engedélyt, nem tudom

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 6 hónapja #58570 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Aiya Cicafül!

A ménes tán lehetne: horma roccoiva >> lócsorda (ha a nagyapám ezt hallaná :oops: ) De nincs jobb ötletem :(

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 6 hónapja #58567 Írta: Varda Tintallë
Aiya Haldír!

Tengwar ügyben érdemes megpróbálkoznod a következő címmel:

hem.passagen.se/mansb/at

sztem amani weboldala is ide igyekszik mutatni, csak vmiért nem működik.

Tanfolyam ügyben próbálkozz a www.ardalambion.com website-tal. Ez mindannyiunk fő kiindulópontja.

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 6 hónapja #58562 Írta: Haldir
Haldir válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Aiya!

A tünde-szótár nagyon tetszik! Fantasztikus munka!

Sajnos a fontokat nem tudom letölteni, pedig nagy szükség lenne rá a további lépésekhez.
Ha tudtok további tengwar-letöltőhelyeket, akkor írjatok.
Köszönöm.

kovácspengetivjavasat

Több
22 éve 6 hónapja #58558 Írta: Haldir
Szerintem érdemes lenne egy tanfolyamot indítani tünde-nyelvből.
Köszönöm az infót.

Aiya!

kovácspengetivjavasat

Több
22 éve 6 hónapja #58555 Írta: Varda Tintallë
Aiya Haldír!

Elen síla lúmenn' omentielvo!

"Tündeszótár" ügyben látogass el amanibhavam weboldalán az Aryoni Eldaron részre. (A weboldalt megtalálod, ha rákkattintasz a hozzászólása alatt a www-vel jelzett ikonra.) Különben visszaolvasgatni is érdemes a topicban, ha érdekelnek a tünde nyelvek. :)

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 6 hónapja #58554 Írta: Haldir
Üdvözlet mindenkinek Középföldén!
Szeretném megtudni, hogy létezik-e valamilyen kiadásban tünde-szótár, illetve nyelvkönyv?

kovácspengetivjavasat

Több
22 éve 6 hónapja #58523 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Aiya kedves Nyelvtudorok!

Segítségetekre lenne szükségem, mi a ménes quenyául?
Millió köszönet érte!

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"

Több
22 éve 6 hónapja #58522 Írta: Varda Tintallë
Aiya Ragoran!

Mára meryale ilyain! >> Kellemes ünnepet mindenkinek!

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 6 hónapja #58254 Írta: shaira
shaira válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Aragorn: Havo dad Legolas! (ülj le Legolas) :wink:

Több
22 éve 6 hónapja #58248 Írta: Ragoran
Aiya Amanibhavam!

1: Mit jelent amit írtál? Mára az vmi oasmit jelent, hogy jó, nem?
2: A Filmben mit mond Aragorn Legolasnak a Tanácsban? Avodad, Legolas???? Ez csak úgy hallás alapján írtam úgyhogy tuti rossz..

Több
22 éve 6 hónapja #58241 Írta: amanibhavam
mára meryale ilyain!

Több
22 éve 6 hónapja #58128 Írta: amanibhavam
köszi, meg fogom reparálni

Több
22 éve 6 hónapja #58101 Írta: Varda Tintallë

amanibhavam írta: lássuk csak:

a honlapomon (tudod, drstrange.cjb.net) a fontok menüpont alatt találsz pár letölthető tünde fontot, köztük van a Tengwar Cursive is, ami pont úgy néz ki, mint a Gyűrűn lévő felirat

Aiya Amani!

A honlapodon a fontokra kattintva (belül az egyes fontoknál) azt az üzenetet kapom, hogy a lap nem elérhető. Mi történt? Vagy csak az én gépem hülyéskedik?

Nekem tulajdonképp mindegy, mivel már úgyis leszedtem a fontokat az eredeti helyről, de hátha a többieknek nem mindegy. :)

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 6 hónapja #57912 Írta: amanibhavam
hátugye minden windózos gépen kéne fusson egy víruscsekker

Több
22 éve 6 hónapja #57902 Írta: Ragoran
Apám meggyőzve! Csak azt mondta, hogy fontok helyett ne vmi vírust töltsek le :P !! Majd a hétvégén lesz időm akkor megpróbálkozok vele!
"Nem vagy buta, csak még keveset tudsz." :P :P Nagyon köszi!!! :P :P

Több
22 éve 6 hónapja #57878 Írta: amanibhavam
hogy is mondja Karak a Vukban?
"Nem vagy buta, csak még keveset tudsz."

én könnyen beszélek, valamikor 83 táján kaptam az els? számtógépemet, volt id?m megtanulni, mi az a font

papádnak meg mondd meg, ezek kicsi és ártalmatlan fileok

Több
22 éve 6 hónapja #57860 Írta: Ragoran
Aiya amani!!!

Nagyon hálás vagyok! Komolyan! És bocs, hogy ien szita agyú vagyok... :oops:
A bibi csak az, hogy Apám nem naon engedi, hogy vmit letöltsek, de megpróbálom meggyőzni! És még egyszer AMY:NAON KÖSZÖNÖK MINDENT

Több
22 éve 6 hónapja #57857 Írta: amanibhavam
lássuk csak:

font = betűtípus, karakterkészlet, amivel a számítógéped a szöveget kiírja, pontosabban amiből kiírja
feltételezem, hogy valamilyen windows változat fut a gépeden, akkor a \windows\fonts könyvtáradban találod mindazokat a betűtípusokat, amik a gépeden telepítve vannak, amikből válogathatsz, ha egy szöveget le akarsz írni; ilyenek pl. a Times New Roman, a Verdana, a Trebuchet, A Bookman stb.
A Vezérlőpult -> Betűtípusok beállításnál meg is tudod nézni az egyes fontokat, hogy néznek ki

namármost ügyes és kreatív emberek Tolkien nyomán készítettek különböző tünde betűkészleteket is, ezeket használva a gépeden is tudsz tengwákkal írni; pl. úgy, hogy egyszerűen elindítasz egy szövegszerkesztőt - pl. Wordpad -, beállítod a megfelelő fontot, és már mehet is. Ehhez persze meg kell tanulni, hogy melyik billentyűre melyik tengwát tette a font készítője, de ezt hamar meg lehet szokni

a honlapomon (tudod, drstrange.cjb.net) a fontok menüpont alatt találsz pár letölthető tünde fontot, köztük van a Tengwar Cursive is, ami pont úgy néz ki, mint a Gyűrűn lévő felirat

telepítésük roppant egyszerű, le kell tölteni, ki kell tömöríteni, és a .ttf kiterjesztésű fájlokat be kell másolni a \windows\fonts könyvtátba

Több
22 éve 6 hónapja #57843 Írta: Ragoran
Elegem van elegem van, hülye vagyok hülye vagyok! :evil: Hülye vagyok ehhez az egészhez! :evil:
Na jó! akkor sem fog ki rajtam!
Szóval
1: mi az a font
2:Tengwar Cursive . Ez mi?
Ha már nincs türelmed hozzám nem kell válaszolni! De komolyan! El tudom képzelni, hogy mennyire eleged lehet belőlem!

Több
22 éve 6 hónapja #57819 Írta: amanibhavam
hát ahogy a fontban is van
én személy szerint, ha kézzel írok tengwákat, akkor leginkább a Tengwar Cursive fontot igyekszem utánozni, az egész jól írható folyamatosan

Több
22 éve 6 hónapja #57805 Írta: Ragoran
Aiya!

A hármas válaszodhoz megint lenne kérdésem. Amiket leírtál azt kb. eddig is tudtam. Amit kérdezni akartam: ha simán egy cerkával felszerelkezve nekiállok tünde szöveget rajzolgatni, akkor, hogy ábrázoljam ezeket a hosszú és rövid támaszokat????
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, biztos lesz még kérdésem :P

Több
22 éve 6 hónapja #57754 Írta: amanibhavam
1. a hosszabb alakok ún. hangúlyos alakok (inye, elye stb.), azeket akkor használjuk, ha valamiért ki akarjuk emelni azt a névmást. Mint ebben a tolkieni mondatban:
Yonya, inye-tye méla. Fiam, én szeretlek téged.

2. duális: te + én
exkluzív: akihez beszélsz, az nincs benne a "mi"-ben
inkluzív: akihez beszélsz, azt is beleérted a "mi"-be

3. a quenya írás a megelőző mássalhangzóra helyezi a tehtát (a magánhangzót jelölő jelet), ha nincs ilyen, akkor a rövid támaszra, ami a standard quenya fontoknál (pl. parmaite) az 1-estől balra lévő billentyűn van; a hosszú mhangzók mindig a hosszú támaszra kerülnek (ugyanott, csak shifttel)

Több
22 éve 6 hónapja #57745 Írta: Ragoran
Aiya Amani!

Kérdéseim:
1:Az önálló szem. névm.-okhoz többet írtál. Mitől függ, hogy meiket használom??? Tök mindegy v. erre is van vmi szabály????
2: Tudom, hogy hülye vagyok, de kezdjük ott, hogy a magyar részét sem értem... :oops: Pl. mi a: duális, exkluzív...
3: Én már megtanultam a tünde betűket leírni, de csak magyar szöveget írtam át tündébe. Az lenne az első kérdésem, hogy, ha 'rendesen' tündéül akarok írni akkor, hogy jelölöm az 'á'-betűt, ha quenyául írom és az elötte levő betűre kerül az 'á'?? Na most teljesen érthetetlen voltam,bocs..., ha naon nem érted, akkor sikíts és megpróbálom érthetőbben leírni! Ezzel kapcsolatban a másik kérdésem, hogy írtátok, hogy pl. a BEA szónál ugy (megintcsak quenyánál) A 'B' fölé kerül az 'E' és az 'A' meg támasztékra (v. mire, már nem naon emléxem) kerül. A kérdésem: Mi ez a támaszték??
Na asszem most 'csak' ennyi kérdésem lenne, legalábbis a többi most nem jut eszembe :P
Gondolom már végképp az agyatokra megyek, bocs...

Több
22 éve 6 hónapja #57742 Írta: Ragoran
Amanibhavam: Nagyon köszi, hogy ien sokat írtál! Ezer hantale! A helyzet az, hogy már kétszer elolvastam, de most neki esek harmadszorra
is, mert egyenlőre nem teljes tiszta! Hantale-hantale-hantale-hantale-hantale...!!!!

Több
22 éve 6 hónapja #57666 Írta: amanibhavam
én nem tudtam

Több
22 éve 6 hónapja #57664 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Egy érdekesség:
Tudtátok, hogy a 15. századi magyarországi ferences irodalom egyik legnagyobb alkja, Temesvári Pelbárt latin írásaiban fel-fel bukkan egy-egy magyar szó, köztük a trufa (=tréfa) is? :roll:

Több
22 éve 6 hónapja #57657 Írta: amanibhavam
sajna úgy tűnik, JRRT elmulasztotta a feltételes mód alakjait papírra vetni, talán ki sem találta
úgyhogy kénytelen vagy másképp kifejezni a dolgot

az a mondat jól van úgy ahogy van - az a lényeg a Q és a magyar mondatban is, hogy az adott szóról világosan derüljön ki, milyen mondatrész

bunkó barom - gőzöm sincs

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.397 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére