Nyelvek és írások
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
amanibhavam írta:
varda írta: Aiya!
Lemaradtam vhol? Van -rye személyrag is?
Ld. QC. a -rya birtokos szragbool visszavezetve
Megnéztem! Tényleg azt írja, hogy "the ending -rye may still be valid" .
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Namárie!
Varda Tintallë
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- nazgúl
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Azoktól a nazgúloktól a hátam borsódzik. Rád néznek, a vesédbe látnak, s te csak állsz ott, mint a hülye...
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
nazgúl írta: Tehát pl. ha azt akarom mondani, hogy meghallottam vmit, de már nem hallom, akkor arra jó ez az igeidő?
Aiya Nazgúl!
Hát..............., ha ezt inkább úgy érted, hogy hallottál vmit, tehát most ezért tudsz róla, akkor igen, ha egyszerűen csak már nem hallod, akkor nem, akkor sima múlt időt kell használni.
Namárie!
Varda Tintallë
- amanibhavam
- Nem elérhető
ha beszelsz angolul, akkor az ottani present perfect eleg jol fedi a quenya perfectet:
I have heard it. Meghallottam.
I heard ita minute ago, but I don't hear it anymore. Hallottam egy perce, de mar nem hallom.
love is the shadow that ripens the wine
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
És a calya-nak hogy lenne a jövő ideje????? Sztem itt összetalálkozik a cala- a calya-val, így nem igazán látszik a caluva-n, hogy minek a jövő ideje. De lehet, hogy jó a sima tárgyeset is, végülis sokat nem tudunk az igevonzatokról. Sajnos..., így aztán attól függően, hogy kinek mi a "viszonyítási nyelve"- ez többnyire az anyanyelv- más-más eredményre juthatunk.
Namárie!
Varda Tintallë
- nazgúl
- Nem elérhető
amanibhavam írta:
Tegnap banánt ettem. Megettem a banánt, és mostanra elfogyott.
A quenya perfekt is valami hasonlót fejez ki, amennyire erre a tlkieni példákből következtethetünk:- Igen! Megtaláltam! - kiált fel Aragorn, mikor rábukkan a facsemetére.Yé! Utúvienyes!
Tehát pl. ha azt akarom mondani, hogy meghallottam vmit, de már nem hallom, akkor arra jó ez az igeidő?
Azoktól a nazgúloktól a hátam borsódzik. Rád néznek, a vesédbe látnak, s te csak állsz ott, mint a hülye...
- amanibhavam
- Nem elérhető
És sztem a calya is > "Nai Anar caluva tielyanna"
sztem a caluve itt a cala- (ragyog) jovo ideje, de legyen, akkor vonzzon allativust a calya- is.
Az "erezni" kerdeset felvetettem az elflingen, sztem a fel- v. felya- alak joo lehet, de majd meglatjuk, a "nagyok" mit szoolnak hozzaa
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Visszavezeti? Megnézem, most nem emlékszem...
Namárie!
Varda Tintallë
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
És sztem a calya is > "Nai Anar caluva tielyanna"
Namárie!
Varda Tintallë
- amanibhavam
- Nem elérhető
Ld. QC. a -rya birtokos szragbool visszavezetve
- amanibhavam
- Nem elérhető
I siilala neen vanne i morne tauressen.
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Sztem a síla -nna ragot vonz>>"elen síla lúmenn' omentielvo"
Namárie!
Varda Tintallë
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Namárie!
Varda Tintallë
- amanibhavam
- Nem elérhető
Isilo cala isílië i aldaron lassi.
- a birtokos koveti a birtokot: Cala Isilo
- megvilagit: calya-
Cala Isilo calyane lassi aldaron.
I síro sílala nen isíntië mí morna taurar.
I siilala neen i siireo vanne i morne tauresse
I enriqua lotsë ne valin.
I erinqua lotse nee valin.
Usúierië i vanya holme.
Missuuyanerye (?) i vanya holme, i holme cuivieo nee.
I cuivio holme ne. Eyéssiërye liras ar i linda arátië i eldana.
Yesetyanerye lire ar i linda hirne i Elda.
I elda anánquetië i lotsën ar ilya lómë villë i linda, ar ilquen aya ahláriës, melë ar amatírë tendiller.
I Elda nanquente i lotsen ar ilya loomesse ville i linda, ar ilquen i hlarnes...
Az eerezni igeet tudtommal meeg nem ismerjuk...
A hosszu magaanhangzookat duplaazaassal jeloltem.
Ha kell, bovebben is visszaterhetunk a dolgokra, itt, vagy a levlistaan.
- amanibhavam
- Nem elérhető
nem *enriqua, hanem erinqua
szerintem egy félreértés van itten a perfekt használatával kapcsolatban. A perfekt az alapvetően a jelen időhöz kötődik: olyan cselekvés, amely ugyan a múltban zajlott v. a múltban kezdődött, de az eredménye most tapasztalaható, vagy még most is tart. Ezt magyarban leginkább valamilyen befejezettséget kifejező igekötő segjtségével jelezhetjük:
Tegnap banánt ettem. Megettem a banánt, és mostanra elfogyott.
A quenya perfekt is valami hasonlót fejez ki, amennyire erre a tlkieni példákből következtethetünk:
- Igen! Megtaláltam! - kiált fel Aragorn, mikor rábukkan a facsemetére.Yé! Utúvienyes!
Az ún. Past Perfect, befejezett múlt (régmúlt?) kifejezésére viszont nincs alak a quenyában.
Mit akarok ebből kihozni? Azt, hogy a mondataidban alighanen helyesebb lenne sima múlt időt használni - ahogy azt Varda is jelezte.
- nazgúl
- Nem elérhető
yessë vs. yesetya- ---> eztet elnéztem véletlenül.
Valahol találtam egy ilyen igét: rata- = utat talál (Noha már amikor beletettem a mondatba, gondoltam, hogy átvitt értelemben valszeg nem használhatom.)
Az usúierië meg nemtom már, hogy lett. Biztos épp rámszóltak, hogy figyeljek oda, és nem koncentráltam eléggé.
Az azért biztató, hogy egy egyszerű mondatot hibátlanul le tudok írni... "I enriqua lotsë né valin"
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
>Eyéssiërye liras ar i linda arátië i eldana.
Az eyéssies alakban is totál bizonytalan vagyok, nem tudom követni, hogy hoztad össze. A kiindulóalap: "yésetya - elkezd" világos, de én ebből inkább "eyésetie"-re következtetnék perfektben. Nem véletlenül a "yesse"-kezdet szóból indultál ki?
Ha elkezd vki énekelNI, akkor ott neked infinitív kell: lira
dal: "linde"
"arátie" - hát erre totál nem tudok rájönni
i eldana > i eldanna, de itt én inkább prepozíciót használnék: na i elda
Tehát:
Eyéseties lira ar i linde ??? na i elda.
> I elda anánquetië i lotsën ar ilya lómë villë i linda, ar ilquen aya ahláriës, melë ar amatírë tendiller.
az "ilya"-t nem használnám ilyen értelemben, de lehet, hogy itt nincs igazam (nálam ez "minden"-t jelent inkább, mint "egész"-et...)
az éjjel mint időtartam: lómesse, arra momentán nincs tippem, hogy hogyan lehetne kihangsúlyozni azt, hogy "egész éjjel"?
"linda>linde" ld. előző mondat (a "linda" énekel)
az "aki"-t az "i" kötőszóval fejezheted ki, az "ami"-t pedig a "ya" kötőszóval, a kötőszó megnevezett alanyként viselkedik, tehát mintha főnév lenne, nem kell személyrag az igére, csak többesszámjelző, ha "akik", vagy "amik"
szeretet: melme
tendile: érzés, az érez igét nem ismerjük, én a megtalálnit használnám helyette: tuv-
Tehát:
I elda anánquetie i lotsen (nem kell a két pötty az e-re, mert nem szóvégi többé...) ar lómesse ville i linde, ar ilquen i ahlárie, utúvie melme ar amatíre.
No ennyi volna. A szórended tök jó!
>Azon túl, hogy mik a hibák, kérdéseim:
-be- mint igekötő mi quenyául?
* - a na-, nan- elöljárószavakat lehet esetleg a szavakhoz illeszteni
- éjszaka, mint időtartam, "egész éjjel" ??
* erre már megtaláltad a választ, gondolom
Amy, ha találsz benne vmit, amit elírtam, néztem ... stb nyugodtan cáfolj meg!
Namárie!
Varda Tintallë
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Egész jól alakul! (Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a fizikával? )
Lássuk:
Mindenek előtt: én elbeszélő múltként a sima múlt időt alkalmaznám, de ez csak vélemény. Nem alakítom át emiatt a mondataidat.
>Isilo cala isílië i aldaron lassi.
A "síla" sztem nem valamit világít meg, hanem valamire világít. Képzeld csak el: a fény elhagyja a Holdat, ezért használod a genitívuszt, majd megérkezik a fák leveleiRE. Tehát sztem:
Isilo cala isílie i aldaron lassennar.
>I síro sílala nen isíntië mí morna taurar.
A "síre - folyó" szó genitívusza > "síreo"
Vannak ékezeteid, tedd ki a "nén"-re is
"isintie" - itt a "sinta" - eltűnik, elhalványul igével kísérletezel, én igazán még a "vanya" - igét se biztos, hogy használnám (perfek alakja "avánie"), inkább azt mondanám, hogy "el volt veszve" - "vanwa né" az erdőkben.
"morna" - a melléknevet egyeztetni kell a többesszámú főnévvel: "morne"
"taure" - erdő, többesszáma: tauri; én itt nem elöljárószót használnék a -ban, -ben kifejezésére, hanem inkább a -sse, -ssen ragot.
Tehát nálam így néz ki a mondat:
I síreo sílala nén vanwa né i morne taurissen.
>I enriqua lotsë ne valin.
Ez a mondat sztem tök jó!
>Usúierië i vanya holme.
"usúierie" - ez úgy jött ki, hogy "súya-" - lélegzik, majd levágod a -ya végződést és ehhez teszed hozzá a perfekt ragját és az "előhangot?" (hogy hívják ezt magyarul??????)
Az egyes szám harmadik személyű személyrag lehet? -s, re, és ro. Utóbbi kettő függ attól, hogy ffi, vagy nő az alanyod. A -rie-re a -rya birtokos személyragból következtettél?
A vanya- szép, csodálatos, én inkább a "mára"-jó szót használnám.
> I cuivio holme ne.
Ezt a mondatot összekötném az előzővel, hogy legyen alanyod (ami), mert így most nincs benne alany...
(Ja és az ékezet a "né"-re.)
Tehát ez nálam így nézne ki:
Usúies i mára holme, ya i cuivio holme né.
Az usúies alakban teljesen bizonytalan vagyok, nekem kicsit túl soknak tűnik az egymás mellett lévő magánhangzók száma..
Ezt most egyelőre küldöm, hogy el ne szálljon itt közben. Folyt. köv.
Namárie!
Varda Tintallë
- nazgúl
- Nem elérhető
Isilo cala isílië i aldaron lassi. I síro sílala nen isíntië mí morna taurar. I enriqua lotsë ne valin. Usúierië i vanya holme. I cuivio holme ne. Eyéssiërye liras ar i linda arátië i eldana. I elda anánquetië i lotsën ar ilya lómë villë i linda, ar ilquen aya ahláriës, melë ar amatírë tendiller.
(A Hold fénye beragyogta a fák leveleit. A folyó ragyogó vize eltűnt a sötét erdőkben. A magányos virág boldog volt. Belélegezte a csodálatos illatot. Az élet illata volt. Elkezdett énekelni és az ének utat talált a tündéhez. A tünde válaszolt a virágnak, és egész éjszaka szállt az ének, és mindenki, aki hallotta, szeretetet és reményt érzett.)
Azon túl, hogy mik a hibák, kérdéseim:
-be- mint igekötő mi quenyául?
- éjszaka, mint időtartam, "egész éjjel" ??
- szórend? Jó, ha magyar szórend szerint írom a mondatokat?
Szenkjú, hantale: nazgúl
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Akkor ez most azt jelenti, hogy a quétanye len megteszi?
Namárie!
Varda Tintallë
- Dae/siss
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Amíg nincs szövegkörnyezet addig nincs jobb ötletem, mint: quétanye len - mondom neked
Kószák Könyve készül?
Namárie!
Varda Tintallë
- Dae/siss
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Hát igen: a tündéknek nem kell parancsolni. Mindig tudják maguktól is, hogy mit kell tenniük és mi a helyes...Így aztán ilyen szóra sincs szükség.
Namárie!
Varda Tintallë
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
hóvirág: nieninque
A parancsolomhoz nem ártana vmi kontextus, úgy könnyebb lenne... Így momentán nem tudom.
Namárie!
Varda Tintallë
- Dae/siss
- Nem elérhető