-
Közösség
-
Fórum
-
Tolkien HU Fórumok
-
Középfölde
-
Nyelvek és írások
Nyelvek és írások
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #28003
Írta: Anonymous
Olorin, amanibhavam:<br> A quenya es a magyar kozti hasonlosag annak koszonheto, hogy Tolkien a finn nyelv hatasara keszitette a quenyat
))<br> Ugyan keves az egyezes, legalabbis szavak teren, de a szerkezet teren gondolom tobb lehet.<br> Na es elvileg a finn es a magyar kozt van nemi hasonlosag (hogy mennyi nem tudom, Olorin ezt neked kellene tudnod
))))
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #28002
Amy<br> <br> igen, én is így érzem, sok átírásban, magyarázatban az angolok kénytelenek fura szerkezeteket írni, főleg a suffixumoknál, pl ''mine+lord'' = uram
ami nekünk tök természetes, mint ragok...<br>
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #28001
Olórin,<br> <br> én nézegettem, de értelmeset még nem sikerült kihámoznom bel?le. Meg most eléggé leköt a QC olvasása; még szerencse, hogy a quenya rokonságot mutat a magyar nyelvvel szerkezetében (gondolok itt az igeragozásra); egy angolnak elég nehéz lehet ezt felfogni
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #28000
Amy<br> <br> a Mazarb szöveget végül nem nézte meg senki?
<br>
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27999
írtam egy kérdést a listára, majd nézzétek meg lécci
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27998
Amy<br> <br> jogos, csak most egy másik helyen vagyok, ezért írtam be ide is sebtiben.<br> <br>
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27997
Olórin,<br> <br> én találtam még egy quenya nyelvtant, elég átfogónak t?nik, majd abban megnézem, és persze közkinccsé is teszem.<br> De ezeket inkább a listán kéne, nem? Ha már megcsináltuk.
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27996
Ea = legyen... Eru is így használta
<br> <br> Kösz a létigéket, nem ártana egy táblázatba betömni őket, jelen/múlt/jövő alakban, mert fontos referencia.<br> <br> A bizonytalanságokat hogyan oldjuk fel? Van valami álláspont, webközileg?<br> <br>
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27995
A letige a 'ná', ennek ragozott formái: <br> ná = van<br> nán, nánye = vagyok<br> nát = vagy<br> nás = ő van (náro - hímnem, náre - nőnem)<br> namme, nalme = mi vagyunk<br> nante = ők vannak<br> nar = vannak (vmik)<br> nauva = lesz<br> né = volt<br> (ea, ána = legyen)?<br> <br> Amugy a QC-ben tenyleg az all, hogy igazabol eleg a szemelyes nevmast hasznalni, es nem kell a letige, vagyis 'en vagyok' = 'inye'
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27994
A zarojeles, kerdoheles reszek azert vannak mert ezek csak talalgatasok.<br> Amugy meg akad egy-ket ilyen talalgatas.
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27993
Olorin:<br> inye,ni = én<br> nin = nekem<br> nye = engemet<br> elye(, le?) = te, ti<br> tye = tégedet/titeket<br> so = ő(hímnem)<br> se = ő(nőnem)<br> (erya? = övé)<br> ta = az(azt?)<br> emme, me = mi<br> (elma, emma? = miénk)<br> (elwe?), met = mi(te és én)<br> (ente?), te = őket(ők?)<br> (enta? = övék)
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27991
Svindler,<br> <br> asszem jól összekavartam a dolgokat...<br> <br> Sebaj.<br> <br> Ellenben: miért nincs egy létige-ragozási táblázatunk (én vagyok, te vagy, he/she/it van stb stb.)?<br> <br>
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27987
omentielvo? én ugy tudtam, omentilmo..<br> Dodie: azon én is röhögtem...
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27986
Svindler: a QC speciel azt írja, hogy <i>lehet, hogy</i> az én vagyok az nányë, <i>feltéve</i>, hogy a ná az kaphat személyragot; pár bekezdéssel később viszont azt javasolja, hogy mivel a van az a Q mondatokból elhagyható, egyszerűbb, ha így mondjuk: Inyë ... <br> Én ebből azt a következtetést vonnám le, hogy mindkét alak helyes, de majd később visszatérünk erre.
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27984
az jó, amikor az elején a nemtomki mondja, hogy érzem a szélben stb... az jól hangzik tündéül. csak az a baj, hogy hányingert kapok, ha Arwen elkezt tündéül beszélni... amikor odalép Frodóhoz, és azt leheli, hogy Froooodóóóóhhhhhhh, akkor elröhögtem magam(amikor harmadszorra néztem. először és másodszor csak kirázott a hideg...)
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27981
Eleln síla lúmenn omentielvo<br> csillag fénylik találkozásunk óráján
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27979
Hú, egy kérdés...<br> Egy külföldi szójegyzékben azt olvastam, hogy a csillag a síla. Az általatok ajánlott magyar-quenya (és fordítva...) szótárban viszont az Elen a csillag. Akkor ez most hogy is van...?
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27978
de az <b>i</b>/t kihagytam
, az a hatarozott nevelo:<br> <b><i>Nánye i ninque tári.</i></b>
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27977
A quenya curse D reszeben az all, hogy az 'I am' = 'nánye'. Tovabba a curse a szinek felsorolasanal a ninque-t emliti mint feheret (de hasznaltak a losse, es fána szavakat is). Ninque = ragyogo feher. Igy:<br> <br> <i><b>Nánye ninque tári.</b></i><br> En vagyok a feher urno (kiralyno).
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27975
vagy még inkább<br> <br> Inyë <b>i</b> Tári Lossë.<br> <br> hogy legyen benne határozott névelő is.
-
Anonymous
-
Témaindító
-
Látogató
-
22 éve 9 hónapja #27974
<i>Én vagyok a Fehér Úrnő.</i><br> <br> Olórin, azt a vá-t honnan vetted? Amennyire én tudom, az egy tagadószó.<br> <br> Úrnő? én egyszerűen a <i>tári</i>-ra szavaznék, ami királynőt jelent<br> fehér: fámë is jó, de lehetne mondjuk lossë, hófehér<br> <br> Ezek alapján<br> <br> Én vagyok a Fehér Úrnő<br> <br> <i>Inyë Tári Lossë.</i>
-
Közösség
-
Fórum
-
Tolkien HU Fórumok
-
Középfölde
-
Nyelvek és írások
Oldalmegjelenítési idő: 1.622 másodperc