Lothlórien - Tündék
- Nefadar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Nimdorc írta:
Nefadar írta: De azért az az egy-millió év is elég sok, hogy halhatatlannak vegyék...
A sok az egy nagyon relatív fogalom. Vannak rovarok, amelyek kevesebb, mint 24 óráig élnek. Magyarorszagon asszem átlag 65 évet élnek az emberek, ez 569784 óra. Ha szegény ízeltlábú barátunknak lenne ideje ilyeneken gondolkodni, biztosan azt mondaná, h te is halhatatlan vagy; de a tündék tényleg nem csak nagyon sok ideig, hanem soha nem hagyjak el Eát.
Végül is igazad van...
Ilsa írta:
a tündéknek lehet fülbevalója? és ha igen, akkor bármennyi? vagy náluk ez nem szokás?
Szerintem lehetett, bár egy tündén sem említik, inkább a nyakláncok és gyűrűk voltak a meghatarázoóak...
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 2
Ilsa írta: a tündéknek lehet fülbevalója? és ha igen, akkor bármennyi? vagy náluk ez nem szokás?
Hát a nőknek biztos lehet...
Majd minden ékszert hordanak, ami egyébként modnjuk az ókorban előfordult...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Coralie
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Nem tudom, nekem ez is furcsának tűnik.Ilsa írta: a tündéknek lehet fülbevalója? és ha igen, akkor bármennyi? vagy náluk ez nem szokás?
Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...
- Ilsa
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
egy élebevágóan fontos kérdés :
a tündéknek lehet fülbevalója? és ha igen, akkor bármennyi? vagy náluk ez nem szokás?
http://www.smiliemania.de/smilie.php?smile_ID=813 Ainariel Tinúviel
- Coralie
- Nem elérhető
Nekem kicsit furcsa. Igazából egyik tündét sem így képzeltem el.Ang írta: Mi a véleményetek a tündeszakálról?
Cirdannak volt..., de sokan elvetik pontosabban megvetik azokat az emebreket pl engem akik egyes tündéket "arcszörzettel" képzelnek el...
Ti hogy vélekedtek?
Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...
- Ang
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Cirdannak volt..., de sokan elvetik pontosabban megvetik azokat az emebreket pl engem akik egyes tündéket "arcszörzettel" képzelnek el...
Ti hogy vélekedtek?
- Ankalimon
- Nem elérhető
Alapvető "teológiai" különbég van a halhatatlanság, és a nagyon hosszú élet között, bármilyen hosszú is legyen az...
- nido
- Nem elérhető
Nefadar írta: De azért az az egy-millió év is elég sok, hogy halhatatlannak vegyék...
A sok az egy nagyon relatív fogalom. Vannak rovarok, amelyek kevesebb, mint 24 óráig élnek. Magyarorszagon asszem átlag 65 évet élnek az emberek, ez 569784 óra. Ha szegény ízeltlábú barátunknak lenne ideje ilyeneken gondolkodni, biztosan azt mondaná, h te is halhatatlan vagy; de a tündék tényleg nem csak nagyon sok ideig, hanem soha nem hagyjak el Eát.
- Voronve
- Nem elérhető
"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"
- Ankalimon
- Nem elérhető
Sirgon Esgalnor írta:
Puszta találgatás: Esetleg ő is barlangcsarnokokban lakozott, akár csak Thranduil, mikor még Lothlórien úrnője volt.Lalaith Scarlett írta: Miért "a fehér barlang hölgye" Nimrodel? Azt tudom, hogy a Fehér-hg.ben veszett el, de ez akkorsem világos nekem....
Nem rossz megérzés. Úgy tűnik a Nimrodel folyó vízesése mögött volt egy fehér barlang, Ott élt és gyakran énekelt és hárfázott Nimrodel...
(Egyébként ez benne van a LOTR könyvben is, csak a magyar fordítás ezen a helyen több ízben is pontatlan. Érdemes elolvasni ezt a részt az eredetiben...)
Egyébként a Nimrodel név Nanda nyelven jelenthette eredeti formájában a "Fehér Barlang Hölgye" titulust, ám ez az eredeti forma később adaptálódott a sindarin nyelvi környezethez és elvesztette eredeti közvetlen jelentését.
- Ankalimon
- Nem elérhető
Brisa írta: Köszi a kiegészítést, Ankalimon. (Amúgy bizti, hogy 13 kötetzes a HoME? Mi a 13. címe?)
A XIII. kötet: "The History of Middle-Earth Index"
- Brisa
- Nem elérhető
Sil írta:
Egy szerepjátékbolt. Óbuda, Lajos u. 40., ha jól emlékszem.Voronve írta: Köszi, Ankalimon! (Egyébként a Silverland micsoda?)
Igen, jól. Itt a pontosabb elérhetőségük:
Silverland:
A cím: 1036 Budapest, Lajos u. 40.
Tel.: 250-41-57
Nyitvatartás: H-P 10-18, Szo 10-13
Nekik szinte az össze Tolkien-könyv megvan (kivéve persze az Elveszett mesék 2. kötete... ) angolul és magyarul is. Az Ankalimon álltal emlegetett térképek, albumok és mások is.
Köszi a kiegészítést, Ankalimon. (Amúgy bizti, hogy 13 kötetzes a HoME? Mi a 13. címe?)
Brisa
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Egy szerepjátékbolt. Óbuda, Lajos u. 40., ha jól emlékszem.Voronve írta: Köszi, Ankalimon! (Egyébként a Silverland micsoda?)
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Voronve
- Nem elérhető
Ezt úgy is lehet érteni, hogy amikor Thranduil volt Lothlórien úrnője (de nem így értem) :evil3:Sirgon Esgalnor írta:
Puszta találgatás: Esetleg ő is barlangcsarnokokban lakozott, akár csak Thranduil, mikor még Lothlórien úrnője volt.Lalaith Scarlett írta: Miért "a fehér barlang hölgye" Nimrodel? Azt tudom, hogy a Fehér-hg.ben veszett el, de ez akkorsem világos nekem....
Köszi, Ankalimon! (Egyébként a Silverland micsoda?)
A valinori tündéken is látszik az öregedés ilyen sok év múlva, vagy csak a középföldieken?
Már megint van új kérdésem :
A GyU függelékében mielőtt Aragorn meghal, azt mondja Arwennek, hogy még mindig elhajózhat; nem úgy van, hogy ha egyszer már döntött nem változtathatja meg; és amikor itt maradt már halandóvá vált?
Erről jut eszembe: Arwen ezután öregedett, mint az emberek vagy nem?
:sauron1:
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
Amit viszont elmond, az a találgatásomnak:
ellentmondani látszik. Hosszasan fejtegeti a fákon lakás különböző eredet variációit. Egy helyütt megjegyzi, hogy Lórienben a kő, mint építőanyag, hiánycikk volt. Egy másik variáció szerint meg Amorth egyenesen Nimródel példájára kezdett maga is talan-t építeni és azon lakni.Sirgon Esgalnor írta: Puszta találgatás: Esetleg ő is barlangcsarnokokban lakozott, akár csak Thranduil, mikor még Lothlórien úrnője volt.
Tehát részemről passz.
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
Szerintem nincs köze a Fehér-hegységhez. Már Lórienben is a Nimrodel nevet viselhette, és róla kapta nevét az a lórieni patak is, melynek közelében állítólag élt. Többet talán HoME tudósaink mondhatnának, fűz e valahol bővebb magyarázatot Tolkien ehez a függelékben elejtett névfeloldáshoz.Lalaith Scarlett írta: Miért "a fehér barlang hölgye" Nimrodel? Azt tudom, hogy a Fehér-hg.ben veszett el, de ez akkorsem világos nekem....
Puszta találgatás: Esetleg ő is barlangcsarnokokban lakozott, akár csak Thranduil, mikor még Lothlórien úrnője volt.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Lalaith Scarlett írta:
Ankalimon írta: Nem egészen. A tündék halhatatlanok. A szöveg szerint viszont ennyi idő elteltével már látszanak rajtuk az öregedés jelei. (Merthogy azért öregednek...)
Nem csak a szemükön látszik :
[size=9:i5rnkpl9](volt egy kérdésem )[/size]
Szerintem változó. De leginkább a szemükön...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
Ankalimon írta: Nem egészen. A tündék halhatatlanok. A szöveg szerint viszont ennyi idő elteltével már látszanak rajtuk az öregedés jelei. (Merthogy azért öregednek...)
Nem csak a szemükön látszik :
[size=9:j4fsn4m2](volt egy kérdésem )[/size]
Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
- amanibhavam
- Nem elérhető
Nefadar írta: Ha jól emlékszem ugye a tündék százszor tízezer évig éltek?
Nem. Elméletileg addig élhetnek, amíg Arda létezik, ha közben el nem pusztítják őket (pl.Valinorban).
love is the shadow that ripens the wine
- Ankalimon
- Nem elérhető
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
- Ankalimon
- Nem elérhető
Voronve írta: Jó sok forrás... Ezek közül (aGyU, a Szil, a Babó, Gy keresése kivételével, mert ezek megvannak), valamelyik kapható Mo.-n is?
A Silverlandben állítólag elég sok angol nyelvű forrás kapható, pl. egy csomó a HoME kötetek közül. A többit leginkább megrendeléssel lehet beszerezni (Jobb könyvesboltok, Amazon.com, stb...) anélkül, hogy külföldre utaznál...
Voronve írta: Ha Círdan tünde volt, akkor hogyan lehetett szakálla?
Ő a KIVÉTEL, az egyetlen szakállas tünde...
Lehet, hogy ez sima egyedi eset, de vannak akik azt mondják, hogy mivel ő a legöregebb tünde Középföldén (11 380 éves) rajta már esetleg meglátszanak a tünde öregedés kezdődő jelei (amelyhez tízezer évek kellenek), különösen, mivel őt sokáig nem támogatta egy Hatalom Gyűrű az idő múlása ellen (hiszen a Naryát odaadta Gandalfnak), mint Galadrielt a Nenya ...
[size=9:30yiemvf]Bár, gondolom Galadriel a Nenya nélkül és tízezer éves korában sem lesz szakállas... 8O [/size]
- Voronve
- Nem elérhető
Elfelejtettem, vmit még akarok kérdezni:
Ha Círdan tünde volt, akkor hogyan lehetett szakálla?
- Voronve
- Nem elérhető
Brisa írta: Amani, köszike a fordítást.
Voronve írta: Köszönöm, Ankalimon
(Egyébként ti honnan tudtok ilyen sokat ezekről a dolgokról?)
:pippin2:
Nagyon titokzatoskodnak, mi?
A HoME (History of Middle-Earth) köteteit tanulmányozzák a mi nagy tudású bölcseink. Ezekben van összegyűjtve és kiadva Tolkien mester életművének hagyatéka. Pontosabban csak egy igen kis része. (Pedig - ha jól tudom - már így is 12 vaskos kötet tesz a HoME.) A többi még feldolgozás alatt áll. Szóval lehet, hogy néhány év múlva meglepődünk majd pár dolgon.
És ezt vhl meg lehet találni? Vagy egyáltalán nem is adták ki? :sam1:
- Ankalimon
- Nem elérhető
A titokzatoskodást félretéve. Ha valaminek utána akarok nézni, akkor az alapművek (GYU, Szil, Babó) magyar és angol verzióján kívül a Gyűrű keresése (magyar/angol), a HoME 13 kötete (az első kettő magyar/angol, a többi angol), a Visualizing Middle-Earth (angol), az Atlas of the Middle-Earth (angol), a Complete Guide to the Middle-Earth (magyar/angol - de inkább az angol) kötetek, az Encyclopedia of Arda (számítógépes lexikon), és az interneten az Annals of Arda és a Suite101.com (J.R.R. Tolkien and Middle-earth" topic) web sitok kerülnek felhasználásra. Ha mindezek nem segítenek, akkor még jön a google...
- Brisa
- Nem elérhető
Voronve írta: Köszönöm, Ankalimon
(Egyébként ti honnan tudtok ilyen sokat ezekről a dolgokról?)
:pippin2:
Nagyon titokzatoskodnak, mi?
A HoME (History of Middle-Earth) köteteit tanulmányozzák a mi nagy tudású bölcseink. Ezekben van összegyűjtve és kiadva Tolkien mester életművének hagyatéka. Pontosabban csak egy igen kis része. (Pedig - ha jól tudom - már így is 12 vaskos kötet tesz a HoME.) A többi még feldolgozás alatt áll. Szóval lehet, hogy néhány év múlva meglepődünk majd pár dolgon.
Brisa
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
Lalaith Scarlett írta: A Szilmarilok tündenyelves függelékét olvasgattam, és kiszúrta a szemem:
"groth (grod)-tárna, föld alatti lakhely), lásd Menegroth, Nogrod (és föltehetőleg Nimrodel is, "a fehér barlang hölgye").
Miért "a fehér barlang hölgye" Nimrodel? Azt tudom, hogy a Fehér-hg.ben veszett el, de ez akkorsem világos nekem....
Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...
- Ankalimon
- Nem elérhető
amanibhavam írta: ...fiainak sorsa nincs leírva sehol, de alighanem egy darabig elodázták döntésüket, aztán elhajóztak ők is.
Az én idézetem szerint ez a döntési jogkörük megszünt apjuk távozásával, és mivel nem mentek vele, halandók lettek...
Ez egy ellentmondás...