- Köszönetek: 0
Lothlórien - Tündék
- Aeglos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Felagund írta: Nekem az HoME 1-5 van meg (Aeglos jóvoltából )
Abban aztán van olvasni való (cca 1500 oldal )
1800 oldal...
Egyébként lehet, hogy megszerzem a 2. kötetet is
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- amanibhavam
- Nem elérhető
Estel Adániel írta: Azért sajna ott sincs meg minden... :shake: Pl. a Lost Road-ból csak az Etymologies, a Book of Lost Tales-ből meg csak az első két fejezet van meg...
Pedig a Lost Road-ot épp most olvasom könyvként, és bizony van benne pár olyan rész, amit kár lenne kihagyni! :itscool:
ez nem így van, fenn van (vagy legalábbis volt) a teljes HoME zippelve
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
Az ilyen emberek, - mint tapasztaltam is-, rendkívül sokat használhatnak és árthatnak akár egyidőben. Élharcosai lehetnek egy nagy ügynek, és kibírhatatlan társak.
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Estel Adániel írta: Azért sajna ott sincs meg minden... :shake: Pl. a Lost Road-ból csak az Etymologies, a Book of Lost Tales-ből meg csak az első két fejezet van meg...
Pedig a Lost Road-ot épp most olvasom könyvként, és bizony van benne pár olyan rész, amit kár lenne kihagyni! :itscool:
Nekem az HoME 1-5 van meg (Aeglos jóvoltából )
Abban aztán van olvasni való (cca 1500 oldal )
Our knees do not bend easily
- Estel Adániel
- Nem elérhető
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Felagund
- Nem elérhető
Nnna... ÍGY már mindjárt más
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Jelszó: tolkien. Azért erre rá lehet ám jönni, szvsz...Felagund írta: Valami gáz van: a winzip nem akarja megnyitni, ráadásul valami jelszót kér...
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Felagund
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Sil írta: www.tolkien.ru/texts/eng/home.php :roll:
KÖS[size=9:3nkcf0dg]SS[/size][size=9:3nkcf0dg]SS[/size][size=9:3nkcf0dg]ZZ[/size]...
- Sil
- Nem elérhető
Tears unnumbered
- Felagund
- Nem elérhető
Sil írta: Tolkien találta ki. HoME X: Morgoth's Ring...
Na, az PONT nincs meg...
- Sil
- Nem elérhető
Amúgy vannak a HoME-ban igen érdekes részletek, pl. igenis van leírás a tündék esküvővel kapcsolatos szokásairól is (amiről ugye valamikor régen vitatkoztunk, talán a Legolas topicban)...
Tears unnumbered
- Felagund
- Nem elérhető
Namarie írta:
Most nagy hülyeséget kérdezek: ezt te találtad ki, vagy valamiben benne van?
Valahol megvan, mert a Hisweloke szótárban van rá utalás... Azóta kéne
- Namarie
- Nem elérhető
Sil írta: Felagund: Azt inkább atyai szeretetnek hívnám...
Apropó Finrod: Azt hiszem, lassan nekiállok az Athrabeth Finrod ah Andreth-nek, amiben Finrod Andreth-tel, egy halandó asszonnyal beszélget, méghozzá igen érdekes témákról (pl. halandóság)... (Mellesleg Andreth szerelmes volt Aegnorba, Finrod és Galadriel testvérébe, de persze nem házasodtak össze...)
Most nagy hülyeséget kérdezek: ezt te találtad ki, vagy valamiben benne van?
Azért Arwen tényleg otthonról drukkolt Aragornnak, bár igaz, sok mindent úgyse tudott volna csinálni, még ha utána megy se...
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Felagund
- Nem elérhető
Sil írta: Apropó Finrod: Azt hiszem, lassan nekiállok az Athrabeth Finrod ah Andreth-nek, amiben Finrod Andreth-tel, egy halandó asszonnyal beszélget, méghozzá igen érdekes témákról (pl. halandóság)... (Mellesleg Andreth szerelmes volt Aegnorba, Finrod és Galadriel testvérébe, de persze nem házasodtak össze...)
HOL LEHET AZT MEGTALÁLNI??? 8O 8O 8O
AKAROM! AKAROM!! AKAROM!!!
- Sil
- Nem elérhető
Apropó Finrod: Azt hiszem, lassan nekiállok az Athrabeth Finrod ah Andreth-nek, amiben Finrod Andreth-tel, egy halandó asszonnyal beszélget, méghozzá igen érdekes témákról (pl. halandóság)... (Mellesleg Andreth szerelmes volt Aegnorba, Finrod és Galadriel testvérébe, de persze nem házasodtak össze...)
Tears unnumbered
- Estel Adániel
- Nem elérhető
Nono, azért ne feledd: Arwen rakat időt töltött öreganyjánál is, Lothlórienben!Felagund írta: Ja, igazad van, de szerintem azért Lúthien kissé erősebb egyéniség volt, mint Arwen (azért Arwen nem ment el kóborolni a pusztába Aragornnal, ült otthon Völgyzugolyban apucival )
[size=9:1ee6w18s](Hoppá, figyeltétek, milyen ügyesen áttereltem a szót a topiccímre? )[/size]
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Felagund
- Nem elérhető
Namarie írta:
Felagund írta:
Namarie írta: Bár Arwen szerintem kissé el volt nyomva Elrond által (hja, az atyai erély... )
És akkor mit szóljon Lúthien? szerintem Arwen egyáltalán nem volt elnyomva, mert nem tiltotta el őt az apja úgy, mint Lúthient. Lúthient sem elnyomni akarta, ez szerencsére nem jellemző a tünde apákra, hanem megvédeni a bajtól, és a fájdalomtól. ha analógiát vonunk Lúthien és Arwen, illetve Thingol és Elrond közt, akkor azt is mondhatjuk, hogy Elrond tanult Thingol esetéből. Aragorn nem véletlenül hordja Beren gyűrűjét. (Amit mellesleg Finrod adott Beren családjának, így legalább szegény Galadrielnek maradt valami emléke a bátyjától. Érdekes, hogy annak halála után nem az egyetlen életben maradt rokonra szállt a gyűrű. Vajon miért?)
Off: jól elvagyunk mi itten Felagund.....
Ja, igazad van, de szerintem azért Lúthien kissé erősebb egyéniség volt, mint Arwen (azért Arwen nem ment el kóborolni a pusztába Aragornnal, ült otthon Völgyzugolyban apucival )
Feltehetően azért, mert Berentől Dior örökölte, és aztán így tovább,le egészen Elwing (mert csak ő maradt, fiúk kaputt) Elros Númenori királyok Gondor királyai ( kis forocheli kitérő ) Északi dúnadánok
- Namarie
- Nem elérhető
Felagund írta:
Namarie írta: Bár Arwen szerintem kissé el volt nyomva Elrond által (hja, az atyai erély... )
És akkor mit szóljon Lúthien? szerintem Arwen egyáltalán nem volt elnyomva, mert nem tiltotta el őt az apja úgy, mint Lúthient. Lúthient sem elnyomni akarta, ez szerencsére nem jellemző a tünde apákra, hanem megvédeni a bajtól, és a fájdalomtól. ha analógiát vonunk Lúthien és Arwen, illetve Thingol és Elrond közt, akkor azt is mondhatjuk, hogy Elrond tanult Thingol esetéből. Aragorn nem véletlenül hordja Beren gyűrűjét. (Amit mellesleg Finrod adott Beren családjának, így legalább szegény Galadrielnek maradt valami emléke a bátyjától. Érdekes, hogy annak halála után nem az egyetlen életben maradt rokonra szállt a gyűrű. Vajon miért?)
Off: jól elvagyunk mi itten Felagund.....
- Felagund
- Nem elérhető
Oisin írta: Feanor nélkül a noldáknak nem lett volna történelme. A valinori tündéknek nincs történelme, mert a napjaik egyformán telnek, nincsenek az életükben sorsszerű események, fordulópontok.
A boldog népeknek általában nincs történelme...
Feltehetően a noldák NEM BÁNTÁK VOLNA, ha nem kell lemészárolni a telereket, átkelni a Helcaraxën (már akinek ugye...), és utána annyit szenvedni Beleriandban...
- Felagund
- Nem elérhető
Namarie írta: És jól meg is szívta ő is,szegény, meg egy csomóan még rajta kívül...
Szerintem nem édeskések a tünde nők. Gondoljunk csak Galadrielre vagy Lúthienre! Mindkettő nagyon is kemény és céltudatos, különösen Galadriel, sőt, még Arwen is a maga módján
Egyetértek. Bár Arwen szerintem kissé el volt nyomva Elrond által (hja, az atyai erély... )
- Namarie
- Nem elérhető
Szerintem nem édeskések a tünde nők. Gondoljunk csak Galadrielre vagy Lúthienre! Mindkettő nagyon is kemény és céltudatos, különösen Galadriel, sőt, még Arwen is a maga módján.
Feanor: elismerem a tudását, de egyetértek Felagunddal, bár nekem nem ellenszenves. Annyira. Tipikus esete a bölcsesség nélkül való tudásnak. Galadriel ebben különbözik tőle, és azt hiszem, Feanornál még az is megvan, hogy felelőtlen. /Nem tudom kik azért menneka népük után, mert nem akarják őket a meggondolatlan Feanorra bízni.
- Felagund
- Nem elérhető
Aeglos írta: Minden Feanor-útálónak mondanám, hogy szerintem egy olyan tündét mint Feanor nem lehet se k****g, se egyéb rossztulajdonságokkal illetni.
Én ezt az elgondolásomat arra alapozom, hogy Feanor az apját jobban szerette mint bármelyik tünde, jobban becsülte őt mindennél, az összes alkotásánál, beleértve a Szilmarilokat is.
Benne van a Szilmarilokban feketén-fehéren, hogy hogyan reagált az apja halálának hírére. Nos ez engem nagyon is meghatott, és akármilyen sok hibája volt is, ezért az érzéséért hajlamos vagyok neki mindenben megbocsátani...
Nos, feltehetően más tünde is hasonlóan elszomorodott volna, csak ezt NEM EGY DÜHKITÖRÉSBEN FEJEZI KI!!! Nem értem a Fëanor-imádókat: ki okozta az alqualondei mészárlást? És a losgari hajóégetést??? Ezeken csak úgy átsiklottatok. Ezek miatt mondom, hogy Fëanor nem vett senkit ember(tünde)számba, csak a saját fiait, és ha valamit a fejébe vett, akkor úgy végezte el, hogy átgázolt mindenen, és mindenkin. Nem tudta magát feláldozni (mint pl. Finrod, aki ráadásul relatíve "kisebb" dologért halt meg [arról nem is beszélve, hogy Fëanornak meghalnia se kellett volna...]) Szóval az egész lénye határozottan NEM SZIMPATIKUS számomra!!!
Rajta, mentegessétek csak...
- Felagund
- Nem elérhető
Alcarcalimo írta:
Aredhel jó fej volt valóban, azt leszámítva, hogy egy olyan alakkal jött össze, mint Eol. Nem volt valami jó emberismerő... (ehm... akarom mondani: tündeismerő´)A tünde-nők nekem valahogy sosem voltak szimpatikusak, talán Aredhelt kivéve - valahogy túl édeskésnek éreztem őket.
Nos, ott és akkor nem volt túl sok választása...
De aztán meg is szökött tőle első adandó alkalommal
- Aeglos
- Nem elérhető
Én ezt az elgondolásomat arra alapozom, hogy Feanor az apját jobban szerette mint bármelyik tünde, jobban becsülte őt mindennél, az összes alkotásánál, beleértve a Szilmarilokat is.
Benne van a Szilmarilokban feketén-fehéren, hogy hogyan reagált az apja halálának hírére. Nos ez engem nagyon is meghatott, és akármilyen sok hibája volt is, ezért az érzéséért hajlamos vagyok neki mindenben megbocsátani...
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
- Oisin
- Nem elérhető
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Oisin: És mi a helyzet Maedhrossal?
- Celebrom
- Nem elérhető
"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Oisin
- Nem elérhető
Volt aki komolyan gondolta hogy komolyan gondoltam? 8O Nos valójában Finrodot és Feanort egyaránt nagyon tisztelem, mert mindkettőjüknek volt bátorsága szembeszállni önmagánál sokkal nagyobb ellenféllel, ellenfelekkel. Finrodot szembeállítani Feanorral szerintem teljesen elhibázott és igazságtalan, mert ha Feanor nem lett volna és nem hajtotta volna végre a maga nagy tetteit, amelyek között első helyen áll, hogy kivezette a noldákat a valinori "fogságból", Finrod sem hajthatta volna végre a sajátjait, és nem lett volna több, mint egy tünde herceg a sok közül. Már csak ezért is tisztelned kéne Feanort, Felagund. Igaz hogy Feanor meglehetősen ambivalens személyiség, akinek megvannak a maga sötét oldalai is (és éppen ezért szvsz Tolkien "legelevenebb" tünde szereplője). Feanort természetesen nem az alqualondei testvérmészárlásért tiszteljük, mint ahogy Ady Endrét sem azért, mert szifiliszben halt meg, hanem azért elsősorban, mert volt mersze szembeszállni Melkorral és a többi valával, és ezzel megalapozta a nolda történelmet. Feanor nélkül a noldáknak nem lett volna történelme. A valinori tündéknek nincs történelme, mert a napjaik egyformán telnek, nincsenek az életükben sorsszerű események, fordulópontok. De a kettő nem elválasztható. Feanor "lánglelke" a felelős azért is, hogy volt mersze otthagyni Valinort és visszatérni Középföldére, Melkor nyomában, de mindazért a gonoszságért is, amit felindulásában elkövetett. Feanor két oldala tehát nem elválasztható, így nem marad más, mint hogy megbocsássuk neki az általa elkövetett gonoszságokat. Feanor fiai esetében viszont már kicsit más a helyzet: számomra úgy tűnik, hogy ők csak az apjuk fékezhetetlen természetét örökölték teljes egészében, de a bátorságát, kezdeményezőkészségét nem, és így az ő bűneik már nehezebben megbocsáthatók. Legalábbis némelyiké.
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!